ارسالها: 23330
#41
Posted: 24 Jul 2014 18:42
جنگ سرد اعراب و ایران
جنگ سرد اعراب و ایران نامی است که در رسانهها برای توصیف روابط سیاسی [معاصر] ایران و کشورهای عربی به ویژه عربستان سعودی آمدهاست. البته گاه تنها جنگ سرد ایران و گاه جنگ سرد در خاورمیانه ذکر شده است.
به مجموعه تحولات روابط ایران با برخی کشورهای عربی نظیر عربستان سعودی، عراق و امارات میگویند که بیشتر ناشی از اختلافات مذهبی، جغرافیایی، تاریخی و امنیتی و رقابتهای ژئوپلتیک است. متهم شدن ایران به اقدام برای ترور سفیر عربستان، تحریف نام خلیج فارس، مناقشه جزایر سهگانه ایرانی در خلیجفارس، ماجرای اعدام ابوطالب یزدی، ماجرای منصور اربابسیر، کشتار حاجیان در مکه در سال ۱۳۶۶ از جمله اتفاقاتی است که ناشی از جنگ سرد میان ایران و برخی کشورهای عربی است.
- تحریف نام خلیج فارس: با وجود مدارک تاریخی در خصوص نام خلیج فارس، برخی کشورهای عربی به ویژه کشورهای عرب حاشیه این خلیج مدعی هستند که نام این منطقه آبی خلیج عربی است. تا پیش از دهه ۶۰ قرن بیستم میلادی، کشورهای عربی از عبارت خلیج فارس در مکاتبات رسمی خود استفاده میکردند. درباره نام خلیج فارس تا اوایل دههٔ ۱۹۶۰ میلادی هیچ گونه بحث و جدلی در میان نبوده و در تمام منابع اروپایی و آسیایی و آمریکایی و دانشنامهها و نقشههای جغرافیایی این کشورها نام خلیج فارس در تمام زبانها به همین نام یاد شدهاست.
- مناقشه جزایر سهگانه ایرانی در خلیجفارس: حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک ریشه در دورهٔ امپراطوریهای عیلامی، ماد، هخامنشی، اشکانی و ساسانی دارد. در این دوران نظم و امنیت ایرانی بر سراسر این پهنه آبی خلیج فارس و جزایر آن حکمفرما بود. جزایر سهگانه در سال ۱۹۰۸ به طور کامل تحت اشغال بریتانیا به عنوان قیم رسمی امارات متصالحه در آمد اما تا سال ۱۹۷۱ هیچ یک از دولتهای وقت ایران این اشغال را قبول نداشته و ابوموسی به همراه تنب بزرگ و کوچک در تقسیمات کشوری ایران قرار داشتند. در سال ۱۹۷۱ پس از توافق ایران و بریتانیا و پیش از خروج نیروهای نظامی انگلستان از منطقه و تأسیس کشور امارات متحده عربی، ابوموسی به همراه تنب بزرگ و تنب کوچک پس از نزدیک به ۷۰ سال شکایتهای مداوم دولت ایران علیه اشغال گری انگلیس سرانجام به ایران بازگردانده شد.
- متهم شدن ایران به اقدام برای ترور سفیر عربستان: توطئه ترور عادل الجبیر، سفیر عربستان در خاک امریکا توسط سپاه قدس در ۱۹ مهر ۱۳۹۰ (۱۱ اکتبر ۲۰۱۱ میلادی) توسط اریک هولدر وزیر دادگستری آمریکا اعلام گردید. وزارت دادگستری ایالات متحده آمریکا در تاریخ ۱۱ اکتبر ۲۰۱۱ میلادی، یک شهروند ایرانی-آمریکایی به نام منصور اربابسیَر را به عنوان متهم اصلی و یک شهروند دیگر ایرانی به نام علی غلام شکوری که افسر ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران معرفی شدهاست را به ارتباطگیری، طراحی و پرداخت پول به کارتل لوس زتاس جهت ترور عادل الجبیر، سفیر ریاض در واشنگتن متهم کردهاست. دولت ایران در نخستین واکنش این اتهام را سناریوی تبلیغاتی آمریکا و اسرائیل دانست.
- اعدام ۱۸ ایرانی: برابر اخبار خبرگزاریها عربستان ۱۸ ایرانی را در زندان دمام به جرم مواد مخدر گردن زدهاست.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#42
Posted: 24 Jul 2014 18:44
منصور اربابسیار
منصور اربابسیار یا اربابسیَر (به انگلیسی: Manssor Arbabsiar) یک ایرانی-آمریکایی ۵۶ ساله ساکن کورپوس کریستی شهری در ایالت تگزاس ایالات متحده آمریکا ست که در تگزاس عمدتا به کار فروش اتومبیلهای دست دوم اشتغال داشت وی به اتهام همکاری با سپاه پاسداران جمهوری اسلامی برای ترور سفیر وقت عربستان سعودی در قالب یک بمبگذاری تروریستی در رستورانی در پایتخت آمریکا در تاریخ ۲۹ سپتامبر ۲۰۱۱ در آمریکا دستگیر شد.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد گزارش دادهاست که او نامههایی را در ارتباط با این پرونده، از دولتهای آمریکا، ایران و عربستان سعودی دریافت کردهاست. در این سند آمدهاست که فرد طرف مذاکره با منصور ارباب سیر که در کارتل لوس زتاس عضو بوده در اصل یک مخبر اداره مبارزه با مواد مخدر آمریکاست که آقای سیر به وی نزدیک شده و در دو وعده و در مجموع مبلغ یکصد هزار دلار به عنوان پیش پرداخت عملیات ترور سفیر عربستان به مخبر آمریکایی پرداخت کردهاست. در سند آمریکا آمدهاست که مخبر اداره مبارزه با مواد مخدر آمریکا در گذشته مرتکب جرائمی شده و در ازای همکاری با سرویسهای دولتی آمریکا علیه مواد مخدر، اتهاماتش نادیده گرفته شدهاست. او همچنین به تلاش برای بمبگذاری در سفارتهای اسرائیل و عربستان سعودی و نیز همکاری با یک کارتل مواد مخدر مکزیکی برای رسیدن به این اهداف متهم شدهاست.
همزمان با اعلام خبر این دستگیری، بسیاری از تحلیلگران نقشه کشف شده ادعایی آمریکا را بسیار پیش پا افتاده خواندهاند، و با توجه به پیشینه نامربوط و مشخص آقای ارباب سیار و همچنین روشهای تروریستی پیچیده تر قبلی که سپاه پاسداران به کار میگرفتهاست، صحت ادعاهای آمریکا را زیر سوال بردند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#43
Posted: 24 Jul 2014 18:52
متهم شدن ایران به اقدام برای ترور سفیر عربستان
توطئه ترور عادل الجبیر به توطئه ترور عادل الجبیر، سفیر عربستان در خاک امریکا توسط سپاه قدس میپردازد که در ۱۹ مهر ۱۳۹۰ (۱۱ اکتبر ۲۰۱۱ میلادی) توسط اریک هولدر وزیر دادگستری آمریکا اعلام گردید. وزارت دادگستری ایالات متحده آمریکا در تاریخ ۱۱ اکتبر ۲۰۱۱ میلادی، یک شهروند ایرانی-آمریکایی به نام منصور اربابسیَر را به عنوان متهم اصلی و یک شهروند دیگر ایرانی به نام علی غلام شکوری که افسر ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران معرفی شده است را به ارتباطگیری، طراحی و پرداخت پول به کارتل لوس زتاس جهت ترور عادل الجبیر، سفیر ریاض در واشنگتن متهم کرده است.
دولت ایران در نخستین واکنش این اتهام را سناریوی تبلیغاتی آمریکا و اسرائیل دانست.
اریک هولدر وزیر دادگستری ایالات متحده فاش کرد ماموران آمریکایی توانستهاند ترور سفیر عربستان در آمریکا را که توسط عوامل حکومت ایران برنامه ریزی شده بود خنثی کنند. یک شهروند آمریکایی ۵۶ ساله به نام منصور ارباب سیار و غلام شکوری عضو سپاه پاسداران متهمان اصلی این برنامه ترور هستند.
یک مقام بلند پایه ایالات متحده همچنین گفت ترور سفیر عربستان در آمریکا تنها هدف این گروه نبودهاست و طرح حمله به سفارت خانههای اسرائیل و عربستان در واشنگتن و احتمالاً بوینسآیرس نیز در برنامه کار این گروه قرار داشت.
مایک راجرز رئیس کمیته تجسس مجلس نمایندگان آمریکا گفت که وی مطمئن است این برنامه به وسیله سران حکومت ایران سازماندهی شدهاست.
بنا به درخواست عربستان از بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز دوشنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۰ (۱۷ اکتبر ۲۰۱۱) اعلام کرد که پرونده توطئه جمهوری اسلامی ایران برای ترور سفیر عربستان در آمریکا را به شورای امنیت فرستاد.
واکنشهای بینالمللی
- علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران از مقامات عربستان سعودی خواست تا در مورد اتهام اخیر آمریکا در مورد دست داشتن نهادهایی در حکومت جمهوری اسلامی در توطئهای برای ترور سفیر سعودی در واشنگتن «با احتیاط بیشتری برخورد کنند.»
- سعودالفیصل، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، دولت ایران را متهم کرد که برای تسلیم مخالفان سیاسی خود به استفاده از خشونت متوسل شدهاست.
- سناتور جان مک کین، رقیب باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸، در یک مصاحبه تلویزیونی گفتهاست که توطئه ترور سفیر عربستان سعودی در واشنگتن حاصل بی اعتنایی باراک اوباما به اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۹ در ایران است.
- تحلیلگران سیاسی، همزمان با اعلام خبر این دستگیری، بسیاری از تحلیلگران نقشه کشف شده ادعایی آمریکا را بسیار پیش پا افتاده خواندهاند، و با توجه به پیشینه نامربوط و مشخص آقای ارباب سیار و همچنین روشهای تروریستی پیچیده تر قبلی که سپاه پاسداران به کار میگرفتهاست، صحت ادعاهای آمریکا را زیر سوال بردند.
- نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه با ابراز نگرانی از «توطئه ایران برای ترور» سفیر عربستان سعودی در واشنگتن خواهان تشدید تحریمهای ایران شدهاست. به گفته سارکوزی، شواهد ارائه شده به وسیله ایالات متحده درباره نقش ایران در این توطئه از اعتبار بالایی برخوردار است.
- حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات ایران میگوید که مقامات آمریکایی با دادن تابعیت به منصور ارباب سیر، او را به همکاری در متهم کردن ایران به طراحی عملیات ترور سفیر آمریکا در واشنگتن تشویق کردهاند. آقای مصلحی با اشاره به اظهارات همسر سابق و دوستان آقای ارباب سیر، او را شخصی توصیف کرد که «ویژگیها و شاکله شخصیت فردی اش» با مأموران یا همکاران اطلاعاتی فاصله دارد و «حتی ضعیف ترین دستگاههای اطلاعاتی جهان حاضر نیستند چنین فردی را به همکاری بگیرند».
- محمود احمدی نژاد در واکنش به اظهارات آمریکا در خصوص «توطئه ترور» سفیر عربستان سعودی، آمریکا را به جوسازی علیه ایران متهم کرد و با تأکید بر اینکه «ترور کار آدمهای بیفرهنگ است»، گفت ملت «با فرهنگ» ایران نیازی به ترور ندارد.وی همچنین در مصاحبه زنده با شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی و در پاسخ به این سوال که آیا ایران در خصوص ادعای مطرح شده از سوی آمریکا تحقیق و تفحص انجام خواهد داد، گفت: دلیلی برای تحقیق وجود ندارد، چرا که دولت آمریکا روزانه اتهاماتی علیه ملت ایران مطرح میکند و در این صورت باید هر روز نسبت به این اتهامات تحقیق انجام دهیم.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#44
Posted: 24 Jul 2014 18:54
روابط ایران و عربستان سعودی
روابط ایران و عربستان به مجموعه مراودات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی بین ایران و عربستان گفته میشود. این روابط هیچگاه در سطح مطلوب برقرار نبوده است. بعد از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ روابط دو کشور تیرهتر و خصمانهتر شد و تاکنون بارها منازعات نظامی و دیپلماتیک بین دو کشور رخ داده است. هر دو کشور مدعی صیانت و رهبری بر سایر کشورهای مسلمان خاورمیانه هستند که در این بین ایران به عنوان یک کشور شیعه مذهب و عربستان سعودی به عنوان یک کشور سنی مذهب، اختلافات اعتقادی و سیاسی متعددی دارند که معمولاً منافعی متضاد را برای یکدیگر ترسیم کرده است. حمایت عربستان از صدام حسین در جنگ ایران و عراق و حمایت ایران از شیعیان یمن در نزاع یمن (۲۰۱۰–۲۰۰۹) نمونهای از اختلافات و درگیریها است. همچنین دو کشور اختلافات مرزی در خلیج فارس با یکدیگر دارند که بیشتر به سبب بهرهبرداری بیشتر از منابع هیدروکربنی خلیج فارس (نفت و ...) است.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#45
Posted: 24 Jul 2014 18:57
پیش از انقلاب ۱۳۵۷
پیش از وقوع انقلاب ۱۳۵۷ ایران، روابط ایران و عربستان سعودی در چهارچوبی که ایالات متحده آمریکا برای آنها تعریف کرده بود قرار داشت. پادشاه ایران و پادشاه عربستان به عنوان دو دستنشانده آمریکا در منطقه، هرکدام بخشی از مسئولیتهای مبارزه با نفوذ اتحاد جماهیر شوروی در خاورمیانه را در زمان جنگ سرد برعهده داشتند. در این زمان در حالیکه اختلاف نظرهای سیاسی بین دو کشور وجود نداشت، مناقشات مرزی و انرژی همواره در روابط دوجانبه حضور داشت.
ظهور انقلاب ۱۳۵۷
با پیروزی انقلاب ایران، آیتالله خمینی، رهبر انقلاب، از مردم کشورهای عربی خواستند تا علیه پادشاهان مورد حمایت آمریکا قیام کنند. این اقدام با واکنش کشورهای عربی بهخصوص عربستان سعودی همراه بود و منجر به حمایت عربستان سعودی از عراق در جنگ با ایران شد.
کشتار حاجیان ایرانی در سال ۱۹۸۷ شدیدترین ضربه را به روابط دوجانبه وارد کرد و وخیمترین دوران بین دو کشور رقم خورد. بطوریکه خمینی در یکی از سخنرانیهایش گفته بود:
حتی در صورتی که احتمال بخشش صدام وجود داشته باشد، هیچگاه نمی توان خیانت عربستان سعودی به اسلام را فراموش کرد.
بعد از وفات خمینی، جو سنگین روابط دوجانبه رو به سبکی نهاد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#46
Posted: 24 Jul 2014 19:00
دوران هاشمی رفسنجانی
در دوران هاشمی رفسنجانی، با تلاشهای وی جهت شکستن ایزولاسیون سیاسی ایران از جانب کشورهای جهان، روابط دوجانبه رو به بهبود نهاد. این دوران مصادف بود با اوایل دهه ۹۰ میلادی و حمله عراق به کویت. همچنین در این دوره روابط اقتصادی نیز شروع شد. وی سفرهای متعددی به عربستان انجام داد و جایگاه خاصی نزذ مقامات عربستانی پیدا کرده است. این جایگاه به حدی بود که بعد از اتمام دوره ریاستجمهوری هاشمی و در ۲۰ خرداد ۱۳۸۷، از وی که سمت رییس مجلس خبرگان رهبری و رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام را بر عهده داشت، به عنوان مهمان ویژه کنفرانس بینالمللی گفتگوی اسلامی دعوت به عمل آمد تا در این کنفرانس شرکت کند. در این سفر ۱۰ روزه به هاشمی اجازه داده شد از منطقه فدک بازدید نماید.
دوران خاتمی
با روی کار آمدن سید محمد خاتمی و نظریه گفتگوی تمدنهای وی که اساس سیاست خارجی وی را تشکیل میداد، روابط دوجانبه بیش از گذشته تقویت شد. این سالهای نزدیکی روابط بدون چالش نیز همراه نبود، بمبگذاری برجهای خبر که مضنون اولیه آن ایران عنوان شد و حمله به کنسولگری ایران در افغانستان که منجر به کشتهشدن ۸ دیپلمات ایرانی شد، از جمله این اقدامات خرابکارانه است.
اما این بهبود روابط بعد سال ۲۰۰۳ تداوم نداشت. در این سال با حمله آمریکا به عراق، تنش در روابط دوجانبه ایجاد شد. با اینحال از این دوران با عنوان دوران طلایی روابط دو کشور یاد میکنند. به طوریکه در زمانی که احتمال حمله مستقیم آمریکا به ایران زیاد بود، عربستانیها به دلیل حسن نیت خود، مقامات ایران را از جزئیات طرح حمله احتمالی باخبر کردند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#47
Posted: 24 Jul 2014 19:04
دوران احمدینژاد
با روی کار آمدن احمدینژاد به مرور تنشهای دوجانبه به اوج خود رسید. در حالیکه احمدینژاد در زمان دولت نهم، عربستان سعودی ۴ بار میزبان رئیسجمهور ایران بود، در زمان دولت دهم تنها یکبار موفق شد به عربستان سفر کند (مرداد ۱۳۹۱) که این سفر نیز برای حضور در اجلاس مکه به منظور حل بحران سوریه انجام گرفته بود.احمدینژاد همواره در سخنانش کشورهای عرب منطقه را در کشتار فلسطینیان مقصر میدانست و مردم این کشورها را علیه حکومتهایشان میشوراند. همچنین ریاض همواره نگران نفوذ ایران در دولت اول نوری مالکی بود. حمایت عربستان از گروه تروریستی جندالله، نزاع یمن (۲۰۱۰–۲۰۰۹)، متهم شدن ایران به اقدام برای ترور سفیر عربستان، نزاع داخلی لبنان (۲۰۰۸)، ترور دانشمندان هستهای ایران، اعتراضات در عربستان سعودی (۲۰۱۱) و در نهایت جنگ داخلی سوریه نمونههایی از برخوردهای سیاسی و نظامی مستقیم و غیرمستقیم دو طرف در خلال سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۳ میباشد. در زمانی نیز که نایف بن عبدالعزیز فوت کرد، عدهای در مقابل سفارت عربستان در ایران، اقدام به توزیع شیرینی نمودند.
مهمترین اختلافات بوجود آمده در دولت محمود احمدینژاد که ریشههای ایدئولوژیکی و ژئوپولیتیکی دارند، عبارتند از:
- بر اساس اسناد منتشر شدهٔ ویکیلیکس، عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه وقت عربستان سعودی خواستار حملهٔ نظامی ایالات متحده امریکا به ایران و متوقف کردن برنامه هستهای ایران بوده است. او در آوریل ۲۰۰۸ به ریان کروکر، سفیر ایالات متحده در عراق و ژنرال دیوید پترائوس گفته بود «سر افعی را قطع کنید». عادل الجبیر، سفیر عربستان در واشینگتن، از توصیههای مکرّر ملک عبدالله به آمریکا دربارهٔ حملهٔ نظامی به ایران و متوقفکردن برنامه هستهای این کشور یاد کرده است.
- توطئه ترور عادل الجبیر، سفیر عربستان در خاک امریکا، توسط سپاه قدس در ۱۹ مهر ۱۳۹۰ (۱۱ اکتبر ۲۰۱۱ میلادی) توسط اریک هولدر وزیر دادگستری آمریکا اعلام گردید. وزارت دادگستری ایالات متحده آمریکا در تاریخ ۱۱ اکتبر ۲۰۱۱ میلادی، یک شهروند ایرانی-آمریکایی به نام منصور اربابسیَر را به عنوان متهم اصلی و یک شهروند دیگر ایرانی به نام علی غلام شکوری که افسر ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی معرفی شده است را به ارتباطگیری، طراحی و پرداخت پول به کارتل لوس زتاس جهت ترور عادل الجبیر، سفیر ریاض در واشنگتن متهم کرده است. دولت ایران در نخستین واکنش این اتهام را سناریوی تبلیغاتی آمریکا و اسرائیل دانست.
- بنابر اخبار خبرگزاری ها عربستان ۱۸ ایرانی را در زندان دمام به جرم مواد مخدر گردن زده است.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#48
Posted: 24 Jul 2014 19:06
دوران روحانی
بعد از انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس یازدهمین دولت جمهوری اسلامی ایران، عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه وقت عربستان سعودی، از اولین رهبران سیاسی بود که انتخاب روحانی را تبریک گفت و برای وی آرزوی موفقیت کرد. روحانی نیز چند روز بعد این پیام را پاسخ گفت و ابراز امیدواری کرد ایران و عربستان با کمک یکدیگر بتوانند ثبات را به منطقه خاورمیانه بازگردانند. روحانی در نخستین نشست خبریاش که در ۲۷ خرداد ۱۳۹۲ انجام شد، عربستانیها را برادر خود خواند و از روابط سیاسی با این کشور استقبال کرد. با این وجود در روزهایی که مذاکرات «ژنو ۲» و «ژنو ۳» در حال پیگیری بود، برخی مقامات دولتی و افراد سرشناس عربستانی نارضایتی خود را از امضای این توافقنامه ابراز کردند. از جمله دلایل ناخرسندی عربستانیها از نزدیکی ایران و آمریکا، نگرانی از گسترش نفوذ محور مقاومت در منطقه خاورمیانه در سایه سکوت آمریکا در زمان ایجاد رابطه با ایران بوده است. در همان زمان برخی رسانهها از سنگاندازی عربستان سعودی و اسرائیل در مسیر حصول توافق هستهای ایران و غرب خبر دادند. بعد از حصول توافق هستهای ژنو، عربستانیها بعد از سکوتی چند روزه، پیام تبریکی محتاطانه در خصوص امضای چنین نفاهمنامهای منتشر کردند.
پایان روابط ایران و عربستان سعودی
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#49
Posted: 24 Jul 2014 19:12
روابط ایران و امارات متحده عربی
روابط جمهوری اسلامی ایران با امارات متحده عربی ریشه ای عمیق دارد. امارات متحده عربی پیمان نامه های اقتصادی نزدیکی را با ایران برقرار کرده است. در این کشور عربی همچنین جامعه ای به نام جامعه ایرانیان امارات موجود می باشد. با توجه به این روابط، امارات متحده عربی همواره بر تملک سه جزیره واقع در خلیج فارس با نام های تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی که جزء قلمرو جمهوری اسلامی ایران است، مدعی بوده و پافشاری می کند. در تاریخ ۳۰ نوامبر ۱۹۷۱ (دو روز قبل از تاسیس امارات متحده عربی) نیروهای بریتانیا این جزایر را تخلیه کردند و نیروهای ارتش شاهنشاهی ایران وارد آنها شدند. امارات متحده عربی همواره تلاش داشته است از استفاده نظامی برای حل این موضوع پرهیز کند و همواره مصمم بوده تا این موضوع رااز طریق دیپلماتیک و قوانین بینالمللی حل کند. با توجه به برنامه اتمی ایران، امارات متحده عربی بر خود دانست که بر مسائل داخلی ایران دخالتی نداشته باشد و تا مادامی که ایران جامعه جهانی را از برنامه اتمی خود مبنی بر صلح آمیز بودن آن در اطمینان نگاه می دارد، مداخله و مزاحمتی برای ایران ایجاد نکند. امارات متحده عربی همواره تاکید داشته است که سلاح های کشتار جمعی در دنیا و خاور میانه باید زدوده شوند.
سرمایه گزاران ایرانی و ایرانیان امارات متحده عربی ۱۰٪ جمعیت این کشور یعنی (تقریباً" ۴۰۰ هزار نفر) را تشکیل می دهند. ایرانیان امارات مجموعاً" ۱۰،۰۰۰ شرکت بزرگ و کوچک را در امارات متحده عربی می گردانند. داد و ستد تجاری و مبادله کالا بین ایران و امارات متحده عربی از سال ۲۰۰۵ تا سال ۲۰۰۹ ، سه برابر شده است و به سقف ۱۲ میلیارد دلار آمریکا رسیده است..
پس از انقلاب اسلامی ایران، امارات متحده عربی همواره بر باز پس گیری سه جزیره مورد مدعا، اصرار ورزیده است. دو کشور در خلال این سال ها قراردادهای بزرگ بازرگانی با هم داشته اند و همچنین یک انجمن بزرگ از ایرانیان جلای وطن کرده نیز در این کشور وجود دارد..
از کشمکش های برجسته ای که امارات مدعی آنست می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- امارات متحده عربی همواره بر مالکیت دو جزیره تحت تسلط ایران، با نام های تنب کوچک، به عربی: تنب الصغری و تنب بزرگ، به عربی: تنب الکبری ، واقع در خلیج فارس، مدعی بوده است.
- امارات متحده عربی همواره بر مالکیت جزیره ابوموسی واقع در خلیج فارس که مشاعا" و مشترکاً" به همراه ایران نظارت و اداره می شده است، اصرار ورزیده است. ایران از سال ۱۹۹۲ گام هایی را در جهت اعمال نفوذ بیشتر و کنترل یک سویه بر جزیره ابوموسی برداشته است. از اقداماتی که دال بر تسلط یک طرفه ایران است، می توان به کاستن میزان دسترسی به این جزیره و افزایش قوای نظامی بر آن را نام برد.
لازم به ذکر است که تاریخی که ایران جزایر را از بریتانیا تحویل گرفته یا به گفته اماراتی ها اشغال کرده هنوز کشور امارات متحده عربی تاسیس نشده بود. ایران در رابطه با این مدعاها، از امارات متحده عربی به خاطر بازگذاشتن دست فرانسه در ایجاد یک پایگاه دائمی در خلیج فارس در منطقه مورد اختلاف، ناخشنود بوده و انتقاداتی داشته است.لازم به ذکر است ایرانیان امارات نخستین دسته از مهاجرانی بوده اند که در کشور امارات متحده عربی، ساکن و مستقر شده اند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#50
Posted: 24 Jul 2014 19:15
روابط سیاسی
در زمان جنگ ایران و عراق، امارات یکی از کانالهای اصلی تهیه سلاح و مهمات برای ایران بود و از این طریق توانست ثروت هنگفتی را نصیب شود.
با تشدید تیرگی روابط ایران و بریتانیا در سال ۲۰۱۰، ایرانیهایی که قصد سفر به انگلستان را داشتند، مجبور بودند به سفارت بریتانیا در امارات رفته و از آنجا ویزای انگلستان را تهیه نمایند. مسعود دانشمد رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و امارات در زمینه ارتباطات دو کشور ایران و امارات گفت:
در چند سال گذشته روابط ایران و امارات شاهد رشد قابل ملا حظه ای بوده و این رشد ادامه دارد زیرا حفظ و ادامه این روابط نیاز مشترك دوكشور است. در پنج سال گذشته حجم روابط دو كشور پنج میلیارد دلار بوده ولی امروز به پانزده میلیارد دلار رسیده است و ارزش صادرات ایران به امارات هم سه میلیارد دلار است و امارات نیز دوازده میلیارد دلار كالا به ایران صادر می كند.
طرح بازنگری در روابط با امارات در دستور کار نمایندگان مجلس ایران
طرح مقدماتی تجدیدنظر در روابط با امارات متحده عربی در کمیته روابط خارجي مجلس شورای اسلامی تهيه و تدوين شد.
بعد از جنگ ایران و عراق
پس از پایان جنگ سرد روابط ایران و سوریه به سردی گرایید ولی با تلاش مجدد ایران مناسبات دیپلماتیک به حالت عادی بازگشت. در تابستان ۱۳۸۷ مقامات اسرائیل مدعی شدند که سوریه موافقت کرده که در مقابل کمکهای اقتصادی و نظامی از جانب آمریکا، از استمرار روابط فعلی با ایران دست بردارد. این درخواستی که بشار اسد ارسال چنین درخواستی از جانب آمریکا را خندهدار خواند و اعلام کرد تمایل ندارد دیگر کشورها در روابط دو جانبه تهران-دمشق مداخله کنند. وی بهبود روابط اقتصادی با آمریکا استقبال کرد اما اعلام کرد در ازای آن مایل نیست از روابط نزدیک خود با ایران چشمپوشی کند زیرا جمهوری اسلامی را متحد خود می داند.
بشار اسد تا سال ۱۳۹۰ هشت بار به ایران سفر کرده بود و با مقامات ایرانی ملاقات داشت. در اسفند ۱۳۸۷ بشار اسد رییس جمهور سوریه حمایت خود از امارات را پیرامون مواضع آن کشور علیه جزایر سه گانه ایران اعلام کرد. وی همچنین از برنامه هستهای ایران دفاع نموده و اعلام کرده ایران حق دارد بر اساس قوانين بينالمللی از انرژی هستهای مسالمت آميز استفاده کند.
پایان روابط_ایران_و_امارات_متحده_عربی
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.