ارسالها: 24568
#481
Posted: 17 Jul 2014 13:59
شایعترین خطاهای تغذیهای روزهداران
يکي از شايعترين خطاهاي تغذيهاي که خيلي از روزهداران در ماه رمضان مرتکب ميشوند، کم نوشيدن آب و مايعات در رژيم غذايي روزانه در فاصله افطار تا سحر است، اين در حالي است که کم شدن آب بدن، ميتواند عوارضي مانند ابتلا به يبوست...
کاهش تمرکز و کاهش قدرت يادگيري و تصميمگيري را به دنبال داشته باشد. متخصصان تغذيه توصيه ميکنند اگر ميل به نوشيدن آب نداريد، چاي کمرنگ، شير و دوغ کمنمک بيشتر مصرف کنيد. خوردن ميوهها و صيفيهاي آبدار مانند هندوانه، خيار، گوجهفرنگي يا انواع سبزيها در وعده سحر و افطار هم ميتواند تاحد قابل قبولي جلوي کمآب شدن بدن را بگيرد. با اين مقدمه، ميخواهيم شما را با رايجترين خطاهاي تغذيهاي در ماه رمضان آشنا کنيم.
۱. حذف وعده سحري
خيلي از افراد براي خواب بيشتر يا ميل نداشتن به خوردن غذا، وعده سحري را حذف ميکنند يا سحري را بهجاي سحر، در ساعتهاي پاياني شب ميخورند اما از آنجا که با حذف سحري، مجبور به تحمل حدود 20 ساعت گرسنگي و تشنگي ميشويد، ممکن است مشکلاتي مانند سردرد، افت فشار خون، افت قند خون و حتي تهوع و سرگيجه در ساعتهاي پاياني روز سراغتان بيايد. از طرف ديگر، زماني که بدن براي مدت طولاني با گرسنگي و کمبود سوخت مواجه شود، شروع به استفاده از چربيها و سپس عضلات براي تامين انرژي ميکند.
چاره چيست؟
اگر بهانه خواب ماندن صبح براي رفتن به سر کار را داريد، کافي است فقط همين يک ماه را هر شب تقريبا يک ساعت زودتر بخوابيد. اگر هم بهانهتان براي سحري نخوردن، ميل نداشتن به غذا در وعده سحري است، قبل از غذا يکي دو ميوه فصل يا يک فنجان آبميوه بخوريد. همراه کردن سالاد با غذا هم ميتواند اشتهايتان را باز کند.
۲. پرخوري در افطار
يکي ديگر از خطاهاي تغذيهاي رايج در ماه رمضان، مصرف فراوان انواع خوراکيها در وعده افطار است. گرسنگي و تشنگي روزانه باعث ميشود سفرهاي بسيار رنگي و متنوع براي افطار تدارک ببينيم و به هر غذا يا خوراکي موجود در سفره ناخنکي بزنيم اما اين متنوعخوري، عاقبتي جز سوءهاضمه، دلدرد و تهوع ناشي از آن نخواهد داشت.
چاره چيست؟
پيشگيري، بهتر از درمان است. براي پيشگيري از مصرف فراوان انواع خوراکيها در وعده افطار، کافي است تعداد خوراکيهاي سفره را کم کنيد. تنوع را بهجاي يک سفره، در سفرههاي روزهاي متمادي در نظر بگيريد. مثلا اگر امروز سوپ آماده کردهايد، نان و پنير را بگذاريد براي فردا. اگر امروز شير گرم کردهايد، فرني را يک روز ديگر بخوريد.
۳. تند غذا خوردن
گرسنگي طولانيمدت در طول روز، باعث عادت به تند غذا خوردن در وعده افطاري ميشود. اين عادت نادرست، ميتواند مشکلاتي مانند دلدرد، نفخ، ترش کردن، پرخوري و تهوع در اثر پرخوري را به دنبال داشته باشد. ضمن اينکه اگر قند خون بعد از ساعتها گرسنگي بهسرعت بالا برود، منجر به اختلالات متابوليک قابل توجه در بدن و افزايش تريگليسريد و کلسترول خون ميشود.
چاره چيست؟
روزهتان را با يک ليوان شير يا چاي ولرم، همراه يکي دو خرما يا کمي عسل باز کنيد. خوردن يک پياله سوپ يا آش رقيق ولرم هم ميتواند معده را نرم و آماده دريافت مواد غذايي کند. بعد از صرف حجم کمي غذا يا مايعات، 10 تا 30 دقيقه صبر کنيد و سپس غذاي اصلي را که براي افطار تدارک ديدهايد، بخوريد. سعي کنيد خودتان را به حداقل 30 بار جويدن هر لقمه غذا عادت دهيد تا عادت نادرست تندخوري از سرتان بيفتد.
۴. افراط در مصرف خوراکيهاي چرب و شيرين
بدخوري يعني خوراکيهاي نامناسبي را براي افطاري يا سحري انتخاب يا برخي گروههاي غذايي را در ماه رمضان کم يا حتي حذف کنيد. مثلا برخي افراد، عادت به خوردن روزانه زولبيا، باميه، انواع شيرينيهاي چرب و پرشيرين يا حتي مربا دارند و در عوض، سهم کمتري از سفره غذايي خود را به ميوهها و لبنيات اختصاص ميدهند. همين بدخوريها ميتوانند عوارضي مانند ابتلا به اضافهوزن، افزايش و کاهش ناگهاني قند خون و ابتلا به کمبودهاي تغذيهاي را پس از ماه رمضان به دنبال داشته باشند.
چاره چيست؟
بهجاي مصرف زولبيا و باميه يا شيرينيهاي چرب ديگر، ميتوانيد خودتان کيک و شيريني خانگي تهيه کنيد. خوراکيهاي حاوي قندهاي ساده مانند قند، شکر و زولبيا، باميه، بههمان سرعتي که قند خون را بالا ميبرند، به همان سرعت باعث افت قند خون ميشوند. اگر حوصله درست کردن کيک و شيريني خانگي نداريد و در وعده افطاري هوس خوردن خوراکيهاي شيرين ميکنيد، کافي است چند ميوه فصل را پوست بگيريد و با کمي عسل مخلوط کنيد. به اين ترتيب، يک شيريني بسيار خوشمزه و مغذي براي افطار خواهيد داشت.
ديگر نيازي به توضيح هم نيست که عسل، همواره بر مربا برتري دارد و توت، انجير و کشمش هم از قند و شکر بهتر هستند. ميوه هم ميتواند بهعنوان ميانوعده قبل از خواب يا دسر بعد از سحري مصرف شود. ضمن اينکه شير ميتواند در وعده افطار و ماست و دوغ کمنمک هم هنگام سحري در برنامه غذاييتان جاي بگيرند. اگر ميل به خوردن شير نداريد، ميتوانيد از آن در تهيه سوپ يا فرني استفاده کنيد.
بی تو
اینجا همه در حبس ابد تبعیدند
سالها، هجری و شمسی، همه بی خورشیدند
ارسالها: 12930
#482
Posted: 25 Sep 2014 16:55
چرا نباید در ظروف مسی غذا بپزیم؟
یک متخصص تغذیه گفت: ظروف مسی از استحکام کافی برخوردار نیستند و استحکام فلزاتی مانند چدن را ندارند و احتمال دارد در هنگام پخت و پز با حرارت بالا و استفاده از موادغذایی که منبع اسیدی دارند؛ یونهای مس از ظرف جدا شده و وارد غذا شود.
سیداحمد حسینی در گفتوگو با ایسنا- اظهارکرد: ظروف مسی در هنگام ساخته شدن، قلعاندود میشوند و زمانی که در حرارت بالا با ظرف مسی غذا پخته میشود، به مرور زمان فلزات از بدنه ظرف جدا شده و با موادغذایی ترکیب میشود.
وی با بیان اینکه بهتر است در ظروف مسی پخت و پز صورت نگیرد، توضیح داد: استفاده مکرر از مس، موجب انتقال مس به بدن و بروز عوارضی در بدن و ایجاد بیماریهایی مانند آسیبهای مغزی، عقب افتادگی ذهنی و بیماریهای کلیوی میشود.
حسینی ادامه داد: بهترین ظروف برای پخت و پز، ظروفی هستند که به موادغذایی واکنش نشان ندهند؛ از جمله این ظروف، ظرفهای ساخته شده از چدن، سرامیک و پیرکس هستند که هیچ واکنشی نسبت به موادغذایی ندارند.
این متخصص تغذیه افزود: همچنین در قدیم استفاده از ظروف رویی و سرامیکی کاربرد داشت که اکنون دیگر از این ظروف نیز کمتر استفاده میشود زیرا ذرات هیدروکربنی میتوانند از این ظروف انتقال یابند.
وی با اشاره به مزایای نسبی ظروف فلزی نسبت به ظروف پلاستیکی یکبار مصرف، عنوان کرد: حرارت بالا، ظروف را دیفرم میکند و برای خرید آش و حلیم بیرون، بهتر است از ظروف فلزی استفاده شود و از به کار بردن ظروف پلاستیکی خودداری کرد.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#483
Posted: 30 Sep 2014 15:01
این ماده غذایی را بخوریم یا آن را؟
شما سینهی مرغ را بیشتر دوست دارید یا ران مرغ؟ تخممرغ آبپز یا نیمرو؟ چیپس یا پاپکورن؟ برخی از مواد غذایی از نظر بافت و طعم و مزه تقریباً مشابه هم هستند؛ اما از نظر ارزش غذایی؛ میزان نمک، چربی یا قند کاملا متفاوتاند...
در این مطلب به مقایسه چند ماده غذایی میپردازیم که با وجود تشابهات زیاد تفاوتهای زیادی نیز در خصوص ارزش غذایی دارند. لطفاً با ما همراه باشید.
ران مرغ یا سینهی مرغ؟
مرغ یک مادهی غذایی فوقالعاده و حاوی پروتئین است. میزان چربی موجود در مرغ کمتر از گوشت قرمز بوده و درعینحال منبع خوب فسفر، زینک، سلنیوم، ویتامین B و آهن محسوب میشود. با این حال میزان چربی اعضای مختلف مرغ متفاوت است. سینهی مرغ بدون پوست انتخاب مناسبی است به خاطر اینکه میزان چربی موجود در آن 4.5 گرم در هر 100 گرم است. این در حالی است که در همین میزان ران مرغ حدود 9.7 گرم چربی وجود دارد. در واقع ملاحظه میکنید که میزان چربی این دو بخش متفاوت است و به همین دلیل هم ران مرغ همیشه طرفدار بیشتری دارد؛ اما اگر شما نمیخواهید چربی زیادی وارد بدنتان بشود بهتر است همان سینهی مرغ را دریابید.
تخممرغ آبپز یا نیمرو؟
تخممرغ به انواع مختلف آمده میشود. نیمرو، عسلی، آبپز، املت و غیره. در هر صورت تخممرغ یکی از منابع فوقالعادهی پروتئین و سلنیوم و همچنین سرشار از ویتامین B2 و B12، زینک (روی) و آهن محسوب میشود. همچنین باید بدانید که تخممرغ یکی از تامین کنندههای ویتامین D بدن است. هر چند نمیشود روی آن زیاد حساب کرد اما با این حال یکی از همیاران تامین کنندهی این ویتامین D همین تخممرغ است. با تمام این خواص اشاره شده باید بدانید که زردهی تخممرغ حاوی بیشترین میزان کلسترول است.
در واقع یک عدد تخممرغ 59 گرمی حدود 216 میلیگرم کلسترول دارد. در نتیجه اگر نمیخواهید چربی بیشتری وارد بدنتان شود بهتر است از شیوهی پختی استفاده کنید که نیازی به روغن اضافی نداشته باشد. تخممرغ آبپز بهترین روش پخت برای کاهش چربی دریافتی است. چون تخممرغ در آب میپزد و نیازی به روغن ندارد. باید بدانید که تخممرغ آبپز بزرگ حاوی حدود 78 کالری است درحالیکه اگر همین تخممرغ را در ماهیتابه نیمرو کنید میزان کالی آن به حدود 170 کیلوکالری میرسد.
چیپس یا پاپکورن؟
اگر میل زیادی به هلههولهها دارید بهتر است سالمترین آنها را انتخاب کنید. تمام انواع هلههولهها از انواع کراکرها گرفته تا چیپس، پفک، پاپکورن و غیره حاوی میزان زیادی نمک و چربیهای ترانس (همان چربیها مضر) هستند. فرقی هم نمیکند چه مارکی داشته باشد یا مال کدام کارخانه باشند.
ذرت بوداده یا همان پاپکورن یکی از انتخابهای مناسب در بین انواع مختلف و متنوع هلههولههاست. میتوانید از انواع کمنمک و کمچرب آن خریداری کنید. همچنین میتوانید خودتان آن را در منزل تهیه کنید و چاشنیهای دلخواهتان را به آن اضافه کنید. شما میتوانید تا حدود 750 میلیلیتر (معادل 3 فنجان) ذرت بوداده میل کنید و بدانید که این مادهی غذایی سرشار از فیبرهای غذایی است.
برنج یا کینوا؟
برنج یا کینوا هر دو جزو انتخابهای مناسب هستند. درست است که در ایران کینوا چندان شناختهشده نیست اما باید بدانید که یکی از دانههای مغذی و فوقالعاده است که اگر توانستید تهیه کنید خدمت بزرگی به سلامتیتان کردهاید. برنج سرشار از مواد مغذی به خصوص منگنز و سلنیوم است. برنج و کینوا هر دو حاوی ویتامینها و مواد معدنی تقریباً یکسانی هستند. علاوه بر این هر دوی این دانهها گلوتن ندارند و برای افرادی که مشکل عدم تحمل گلوتن دارند بسیار مناسباند.
با این حال گاهی بهتر است که به جای برنج از دانهی کینوا استفاده شود. به خاطر اینکه دانهی کینوا حاوی پروتئین، آهن و فیبرهای بیشتری است و میزان منگنز، فسفر، مس، منیزیم، زینک و ویتامین B2 آن نیز به نسبت برنج بیشتر است. توجه داشته باشید که یک سهم غذایی معادل 125 میلیلیتر کینوای پختهشده حدود 75 کیلوکالری به بدن میرساند. درحالیکه همین میزان برنج پخته 109 کیلوکالری دارد.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 24568
#484
Posted: 3 Oct 2014 19:42
پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا در فصل سرد
معمولا فرارسیدن فصل پائیز با شیوع ابتلا به بیماریهای ویروسی و عفونی همراه است.آیا میدانید که راههایی بسیار ساده، کاربردی و طبیعی برای افزایش قدرت بدن در برابر عوامل بیمازیزا وجود دارد و کافی است که کمی سبک زندگی و خورد و خوراکمان را برای این منظور تغییر دهیم؟ اگر نمیدانید یا دوست دارید بدانید که این تغییرات را از کجا و چطور شروع کنید، بهتر است با ما همراه باشید.
از بوی سیر نترسید
خیلیها از ترس بوی سیر، دور مصرف آن را خط میکشند درصورتی که این سبزی ریشهای پرخاصیت، حاوی مادهای بهنام آلیسین است که میتواند بهخوبی با عفونتهای باکتریایی در بدن بجنگد. آن گروه از افرادی که عادت به مصرف مداوم سیر دارند، دوسوم کمتر از افرادی که سیر نمیخورند، به بیماریهای عفونی تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا مبتلا میشوند.
ماهی، بهترین است
گوشت ماهی حاوی نوعی ماده معدنی بسیار مغذی به نام سلنیوم است که میتواند باعث افزایش تولید سیتوکین توسط گلبولهای سفید خونی شود. سیتوکین، پروتئینی است که میتواند به دفع ویروسهای عامل ابتلا به آنفلوآنزا در بدن کمک کند و باعث افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن شود.بهعلاوه، ماهیهای چرب مانند سالمون، قزلآلا، کیلکا و ساردین، حاوی مقادیر مناسبی از اسیدهای چرب امگا۳ هستند و میتوانند با قویتر کردن سیستم دفاعی بدن، باعث پیشگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا شوند.
هر روز پیاز و پرتقال بخورید
یکی از سادهترین راههای افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن، مصرف خوراکیهای حاوی ویتامین C است. ویتامین C جزو قویترین آنتیاکسیدانهاست که با افزایش چشمگیر قدرت سیستم ایمنی بدن، جلوی ابتلا به بیماریهای عفونی و ویروسی را تا حد قابلقبولی میگیرد. از آنجا که پاییز و زمستان فصل برداشت انواع مرکبات است، بنابراین توصیه میشود که روزانه یکیدو عدد پرتقال یا یک لیوان آب مرکبات را در برنامه غذایی خود داشته باشید و حتما با تمام وعدههای غذایی خود، پیاز و فلفل دلمهای خام بخورید.
دور سیگار و قلیان را خط بکشید
سیگار و قلیان، میتوانند بهسادگی باعث ایجاد اختلال در عملکرد سیستم دفاعی بدن شوند و با کاهش قدرت دفاعی بدن، امکان ابتلا به بیماریهای ویروسی را به راحتی فراهم کنند. از این رو، توصیه میشود که بهعنوان بزرگترین قدم در راه اصلاح سبک زندگی و افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن برای پیشگیری از بیمار شدن، از همین امروز دور سیگار و قلیان را خط بکشید.
گوشت قرمز بدون چربی
یکی از عوامل مؤثر در کاهش قدرت سیستم ایمنی در بدن افراد گیاهخوار، کاهش سطح «روی» بدن آنهاست. کمبود روی با تضعیف قدرت دفاعی بدن، منجر به افزایش شانس ابتلا به بیماریهای ویروسی و عفونی میشود.حتی کمبود «روی» در حد متوسط هم احتمال ابتلای فرد به بیماریهای عفونی را تاحد قابل توجهی افزایش میدهد. عنصر «روی» برای تولید گلبولهای سفید بدن و بالا بردن قدرت سیستم دفاعی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و از این رو، متخصصان تأکید بر مصرف انواع گوشت و خوراکیهایی با منابع حیوانی برای تأمین روی کافی در بدن دارند.
جو را دستکم نگیرید
جوی کامل و جوی دوسر جزو غلات حاوی بتاگلوکان هستند. محققان میگویند که بتاگلوکان، نوعی فیبر غذایی و آنتیاکسیدان است که بهعنوان یک عامل ضدمیکروبی در بدن عمل میکند و باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن میشود. از این رو، افرادی که بهصورت منظم غلات حاوی جو و جوی دوسر را در برنامه غذایی خود دارند، کمتر از دیگران بیمار میشوند، زخمهایشان زودتر خوب میشود و اگر دچار بیماریهای عفونی شوند، قدرت عمل داروهای آنتیبیوتیکی در بدن آنها افزایش مییابد و درنتیجه، زودتر از حد معمول به بهبودی کامل میرسند.
تضعیف سیستم ایمنی بدن
بهطور کلی، سیستم ایمنی بدن تحتتأثیر مواد غذایی مختلف قرار میگیرد. برخی از خوراکیها مانند انواع میوهها و سبزیهای تازه، حاوی حجم بالایی از ویتامینها، املاح و آنتیاکسیدانها هستند و مصرف روزانه آنها میتواند باعث تقویت سیستم دفاعی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف شود. از طرف دیگر، برخی از خوراکیها و ترکیبات موجود در آنها، اختلال در سیستم ایمنی و افت عملکرد آن را بهدنبال دارند.مهمترین خوراکیهای سرکوبکننده سیستم دفاعی بدن، آنهایی هستند که روغن اشباع دارند. کره، خامه، سرشیر، روغنهای جامد و هیدروژنه و غذاهای چرب و سرخشده سردسته خوراکیهای حاوی چربی اشباع هستند. بهعلاوه، ترکیبات بهکاررفته در انواع اسنکهای چرب و شور موجود در بازار هم میتوانند افت عملکرد سیستم ایمنی بدن را در پی داشته باشند. این مواد که معمولا با نام افزودنی و نگهدارنده به اسنکها و مواد غذایی آماده و نیمهآماده افزوده میشوند، تأثیر منفی بر سیستم دفاعی بدن میگذارند.از این رو، بچهها و حتی بزرگسالانی که عادت به مصرف محصولات اینچنینی دارند، بیشتر از دیگران بیمار میشوند و روند بهبود بیماری هم در آنها به کندی صورت میگیرد.
سیبزمینی شیرین
بیشتر ما فکرش را هم نمیکنیم که داشتن پوستی سالم میتواند در افزایش قدرت سیستم دفاعی بدنمان نقش داشته باشد اما بهتر است بدانید که پوست سالم بهعنوان نخستین سد دفاعی بدن از ورود عوامل باکتریایی و ویروسی بیماریزا به بدن جلوگیری میکند. همه ما برای داشتن پوستی سالم و قوی، به مقادیر مناسبی از ویتامینA نیاز داریم. ویتامینA به تولید بافتهای به هم پیوسته در سطح پوست کمک بزرگی میکند و به این ترتیب، باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن در مراحل بعدی مبارزه با عوامل بیماریزا میشود.
دوستدار قارچ باشید
قارچ از گذشتههای بسیار دور در طب سنتی و نوین بهعنوان نوعی خوراکی برای افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن مطرح بوده است. پژوهشگران دریافتهاند که ترکیبات موجود در قارچ میتواند باعث افزایش تولید و بهبود عملکرد گلبولهای سفید خون در برابر عوامل مهاجم و بیماریزا شوند. از این رو، مصرف قارچ برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا یا تسریع روند درمان آنها توصیه میشود. قارچ را میتوان بهصورت خام یا پخته مصرف کرد اما پختن آن باعث هضم بهتر پروتئینهای موجود در بافتش میشود.
به اندازه کافی بخوابید
شبهای پاییزی، شبهایی طولانی هستند و شما میتوانید طوری برای زندگیتان برنامهریزی کنید که خواب کافی داشته باشید. خواب کافی باعث کاهش استرسهای روزانه و افزایش سطح هورمون کورتیزول در بدن میشود. با افزایش کورتیزول، قدرت سیستم دفاعی بدن هم بالاتر میرود و به این ترتیب، بدن در برابر عوامل بیماریزا بهخوبی مقاوم میشود. متأسفانه امروزه مردم خیلی به خواب شب اهمیت نمیدهند و نیمههای شب تصمیم میگیرند که بخوابند. این کار علاوه بر همه آسیبهای روحی و روانی که در پی دارد، میتواند موجب ضعیفشدن سیستم دفاعی بدن شود.
چای بنوشید
یک خبر خوب برای طرفداران چای اینکه بدن افرادی که روزانه ۵فنجان یا حدود ۵/۲ لیوان چای سبز یا سیاه تازهدم و رقیق مینوشند، در برابر عوامل بیماریزا مقاومتر از بدن افرادی است که به نوشیدن سایر نوشیدنیهای گرم عادت دارند. التیانین، تاحد زیادی باعث پیشگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی و ویروسی در فصل پاییز و زمستان میشود. البته، متخصصان توصیه میکنند که برای بهرهمند شدن از خواص چای، آن را حدود ۱۵تا ۲۰دقیقه روی حرارت غیرمستقیم مانند بخار کتری یا سماور دم کنید و تا ۳۰دقیقه پس از دم کشیدن هم چای را مصرف کنید.
بی تو
اینجا همه در حبس ابد تبعیدند
سالها، هجری و شمسی، همه بی خورشیدند
ویرایش شده توسط: andishmand
ارسالها: 24568
#485
Posted: 7 Oct 2014 19:25
۱۴ باور غلط گوارشی
همیشه یک سری عقاید و باورهای نادرست درباره بیماری ها و مسائل مربوط به سلامتی بین افراد وجود دارد. هر چند گاهی اوقات ممکن است این باورها درست از آب دربیایند، ولی هیچ پایه و اساس علمی ندارند و نباید آنها را پذیرفت.
در این مقاله ۱۴باور غلط مربوط به سلامتی را برای شما می گوییم.
۱- افزایش سن باعث یبوست می شود.
افزایش سن باعث یبوست نمی شود، بلکه داروهایی که افراد مسن مصرف می کنند موجب یبوست می گردد. افراد مسن به اندازه کافی ورزش نمی کنند، خوب غذا نمی خورند و به اندازه کافی مایعات نمی نوشند. همه این عوامل باعث یبوست می گردد.
۲- سیگار، سوزش معده را آرام می کند.
این نظریه غلط است، زیرا نیکوتین می تواند باعث شل شدن اسفنگتر (دریچه) بین مری و معده و در نتیجه برگشت اسید و محتویات معده به سمت مری شود. برگشت اسید معده باعث سوزش معده می گردد.
۳- افرادی که سوزش معده دارند، باید نشسته بخوابند.
هیچ دلیل علمی برای این نظریه وجود ندارد. اما شما می توانید برای تسکین سوزش معده، سر و سینه خود را ۸ تا ۱۲سانتیمتر بالا ببرید (با گذاشتن بالش بلند).
۴- سال ها طول می کشد تا آدامس قورت داده شده را هضم کنید.
گفته می شود چون آدامس با جویدن در دهان له نمی شود، معده نیز نمی تواند آن را تجزیه کند؟ در حالی که این ادعا غلط می باشد. سیستم گوارشی، آدامس قورت داده شده را حرکت می دهد و مانند غذاهای تجزیه نشده، توسط مدفوع از بدن دفع می کند.
۵- غذاهای تند موجب زخم گوارشی می شوند.
قدیم مردم فکر می کردند که غذاهای تند باعث زخم های گوارشی می شوند، اما حالا، این نظریه را رد می کنند. غذاهای تند ممکن است باعث بدتر شدن زخم های گوارشی گردند، اما به هیچ وجه موجب زخم گوارشی نمی گردند.
مهم ترین علت های زخم های گوارشی عبارت است از: میکروب هلیکوباکترپیلوری، استفاده از داروهای مسکن و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند آسپیرین، ایبوپروفن و یا ناپروکسن.
۶- مصرف آجیل باعث دیورتیکولیت می شود.
دیورتیکولیت بیماری است که موجب ورم و عفونت روده بزرگ می شود. قدیم الایام به بیماران مبتلا به دیورتیکولیت گفته می شد، از خوردن آجیل، ذرت بو داده و خوراکی های دارای دانه های کوچک مثل توت فرنگی پرهیز کنند. در قدیم این ترس وجود داشت که قطعات هضم نشده این غذاها وارد روده بزرگ شده و درد ایجاد کند.
اما در سال ۲۰۰۸ تحقیقی صورت گرفت که این نظریه را رد کرد. این تحقیق نشان داد افرادی که زیاد غذاهای فیبردار می خورند، در معرض خطر کمتر ابتلا به دیورتیکولیت قرار دارند.
- اگر سلیاک دارید، درد مداومی خواهید داشت.
نشانه های سلیاک عبارتند از: نفخ، گاز روده و اسهال. اما بسیاری از افراد سلیاکی هیچ کدام از این علائم را ندارند. سلیاک، عدم تحمل نسبت به پروتئین گلوتن می باشد و غالبا تشخیص داده نمی شود.
دیگر نشانه های سلیاک که شایع هستند اما ربطی به روده ندارند، عبارتند از: کم خونی، پوکی استخوان، افسردگی، مشکلات رشد و وجود بثورات پوستی.
- مطمئن هستید که سرطان کولون گرفته اید.
سرطان کولون یا روده بزرگ قبل از وارد شدن به مرحله آخر آن، هیچ نشانه ای ندارد. بعد از ۵۰ سالگی، باید روده ها را بررسی کرد و این بررسی شامل: آزمایش سالانه وجود خون در مدفوع، هر ۵ سال یک بار آزمایش سیگموئیدوسکوپی (آزمایش داخل روده بزرگ) و هر ۱۰ سال یک بار کولونوسکوپی (آندوسکوپی روده بزرگ) است.
۹- استرس باعث بیماری های التهابی روده می شود.
استرس می تواند بسیاری از بیماری ها را بدتر کند، اما در مورد بیماری های التهابی روده هنوز مشخص نیست که استرس مولد این بیماری می باشد یا نه.
ژنتیک در بروز بیماری های التهابی روده نقش دارد. بیماری های التهابی روده شامل بیماری کورون و کولیت اولسراتیو (کولیت زخمی) است و موجب ورم در دیواره روده ها می شود.
۱۰- فیبر کمکی به بهبود اسهال نمی کند.
خوردن غذاهای فیبردار به تنظیم مدفوع کمک می کند تا خیلی سفت و یا خیلی شل نشود.
فیبرها هم آب را از روده بزرگ بیرون می کشند تا مدفوع شل شود و از یبوست جلوگیری شود و هم آب را جذب روده بزرگ می کنند تا مدفوع سفت شود که برای اسهال خوب است.
۱۱- بلند کردن اجسام سنگین باعث فتق می شود.
بلند کردن اشیای سنگین تنها علت وجود فتق نیست. فتق در اثر فشار و باز شدن و یا ضعف غشای پوشاننده عضلات شکم بوجود می آید و یک ارگان از آن محل بیرون می آید و برآمده می شود.
شایع ترین انواع فتق ها عبارتند از: فتق داخل کشاله ران، خارج کشاله ران و بالای معده.
۱۲- لوبیا باعث نفخ می شود.
لوبیا تنها مقصر بروز نفخ نیست، لبنیات نیز مقصر می باشند. با افزایش سن، قدرت جذب قند شیر (لاکتوز) کمتر می شود. بنابراین شیر بدون لاکتوز بنوشید.
۱۳- غذاها باعث سندروم روده تحریک پذیر می شوند.
برخی غذاها می توانند علائم سندروم روده تحریک پذیر را بدتر کنند. گاهی اوقات غذا خوردن باعث سندروم روده تحریک پذیر و یا درد شکم، نفخ، اسهال و یا یبوست می شود. استرس و اضطراب نیز ایجادکننده سندروم روده تحریک پذیر می باشند. غذاهایی را که می خورید و علائمی را که در شما بروز می کنند، یادداشت کنید تا تشخیص دهید چه غذایی باعث تشدید این علائم در شما می گردد.
۱۴- فقط نوشیدن الکل باعث بیماری سیروز می شود.
سیروز یک بیماری کبدی می باشد که در این بیماری، کبد تخریب و زخمی می شود.
این درست است که نوشیدن الکل باعث بروز این بیماری می شود، اما بیماری های هپاتیت B و C نیز باعث سیروز می شوند.
بی تو
اینجا همه در حبس ابد تبعیدند
سالها، هجری و شمسی، همه بی خورشیدند
ارسالها: 24568
#486
Posted: 26 Oct 2014 19:46
روش هایی برای اینکه سرما نخورید
اگر میخواهید پاییز و زمستان خود را بیمه کنید و دچار سرماخوردگی نشوید، این پست را بخوانید
آیا تاکنون به این موضوع فکر کردید که چرا معمولا در پاییز و زمستان سرما میخورید؟ بنا به گزارش منتشر شده در مجله هلث health magazine در مشاوره با چندین متخصص برای جلوگیری از سرماخوردگی در فصل زمستان و یا پاییز میبایست در ابتدا حتماً خود را با واکسن آنفولانزا محافظت کنید و سپس با استفاده از راهنمای زیر پاییز و زمستان خود را بیمه کنید.
۱. قرارهای خود را در فصول سرد حتی الامکان در فضای باز بگذارید!
باور عموم بر این اساس است که برای جلوگیری از سرماخوردگی بهتر است در فضای بسته و گرم بمانیم ولی مشکل اینجاست که باکتریها و ویروسها در فضای بسته باقی میمانند و احتمال انتقال بیماری و این ویروسها در فضای بسته به مراتب افزایش مییابد و این در حالی است که در فضای باز، جریان هوا به ویروسها اجازه نمیدهد که در محیطی بمانند.
بنابراین بیرون رفتن و خارج شدن از فضای بسته نه تنها شما را از شر ویروسهای ساکن در آن محیط نجات میدهد بلکه اگر بیرون رفتن شما با حرکات ورزشی و یا پیاده روی همراه شود باعث بالا رفتن سیستم ایمنی بدن شما میشود زیرا تحقیقات نشان میدهند ورزش هم باعث ارتقا قوای فیزیکی و هم ارتقای سطح ایمنی و حفاظتی بدن میشود.
۲. آرامش روانی باعث جلوگیری از سرما خوردگی میشود
شاید شما هزاران دلیل برای اینکه زمان کافی برای استراحت ندارید داشته باشید، ولی عدم داشتن استراحت کافی و سلامت روانی میتواند هزینههای سنگینی به شما تحمیل کند.
مضطرب بودن باعث ترشح هورمونهای مرتبط با استرس میشود که موجب ضعیف شدن بنیه بدنی شما در طول زمان میشود و سیستم دفاعی بدن شما در برابر آنفولانزا و یا سرما خوردگی ناکارآمد ظاهر میشود. بنابراین زمان کافی را در طول شبانه روز به آرامش و سلامت روانی خود اختصاص دهید.
۳. دستان خود را بشویید
شستن دستان تا حدود زیادی از انتقال ویروس به بدن شما جلوگیری میکنند زیرا با لمس کردن اشیا مختلف در طول روز این ویروسها به راحتی میتوانند به سطوح دستان شما منتقل شوند.
در شست و شوی دستانتان دقت کافی را به خرج دهید. از آنجایی که احتمال وجود ویروس بر روی سطح صابونها وجود دارد حتی الامکان سعی کنید از مایعهای دستشویی استفاده کنید که دستتان با آنها تماسی نداشته باشد. انتقال ویروسها در محیطهای مرطوب در مقایسه با محیطهای خشک آسان تر صورت میپذیرد، بنابراین سعی کنید بعد از شستن دستهایتان با حولههای پاکیزه و عاری از آلودگی آنها را خشک کنید و نه با لباسهایتان.
۴.خواب کافی داشته باشید
تحقیقات نشان دهنده این هستند که مقدار خواب مورد نیاز برای هر کس در طول شبانه روز تفاوت دارد، اما مدت خواب کمتر از ۷ساعت در طول شبانه روز میتواند احتمال ابتلا به ویروس سرما خوردگی را تا سه برابر افزایش دهد.
از طرفی دیگر فقط زمان آرامش و سکوت برای ما در طول شبانه روز در شبها زمانی است که دراز کشیدیم، ولی دقیقا در همین زمان بهصورت ذهنی سعی بر تحلیل مشکلاتمان داریم که باعث میشود مغز و ذهن به خواب فرو نروند، بنابراین به هنگام شب سعی کنید ذهنتان را از موضوعها و مسائل روزانه خالی کنید تا بتوانید سریع تر و آسان تر به خواب فرو بروید.
بی تو
اینجا همه در حبس ابد تبعیدند
سالها، هجری و شمسی، همه بی خورشیدند
ارسالها: 24568
#487
Posted: 1 Nov 2014 18:04
این میوه ها را بهتر است با پوست بخورید
در بسیاری از میوهها و صیفیها پوست، مغذیترین و پرخاصیتترین بخش آنها محسوب میشود. حتما میپرسید چه میوهها و صیفیهایی را باید با پوست بخوریم؟ آیا پوست موز را هم میتوان خورد؟ پوست هندوانه چطور؟ جواب این سوالها مثبت است چون پوست این خوردنیهای سالم را نیز میتوان خورد.
در این گزارش ١٢ نوع میوه و صیفی که میتوانید آنها را با پوست بخورید و از خواص بیشمار پوست آنها بهرهمند شوید، معرفی شده است:
سیب
پوست سیب به اندازه نیمی از کل این میوه فیبر دارد. یک سیب متوسط محتوی ٩ میلیگرم «ویتامین ث»، ١٠٠ واحد بینالمللی «ویتامین آ» و ٢٠٠ گرم پتاسیم است که با کندن پوست آن، حدود یکسوم این مواد مغذی را دور میریزید. همچنین پوست سیب ۴ برابر بیش از گوشت آن «ویتامین کا» دارد که این میزان حدود ۵درصد از نیاز روزانه بدن به این ویتامین است. پوست سیب فواید بیشتری نسبت به ویتامینهای داخل گوشت این میوه دارد. نوعی آنتیاکسیدان به نام «کورسِتین» که اغلب در پوست سیب یافت میشود، به عملکرد ریه کمک کرده و مشکلات تنفسی را به حداقل میرساند. این آنتیاکسیدان، ریه را در برابر التهاب محافظت میکند، همچنین گفته میشود، کورستین ضمن مقابله با آسیب بافتهای مغز از حافظه نیز مراقبت میکند.
در یک مطالعه دیگر، ترکیب دیگری در پوست سیب یافته شده که «تریترپنویید» نام دارد و از سرطانیشدن برخی سلولها جلوگیری کرده و با انواع خاصی از سرطانها مبارزه میکند. همچنین «اسید اورسولیک» موجود در پوست سیب رشد عضلانی را تقویت و ضمن افزایش حجم ماهیچهها از خطر بروز چاقی مفرط جلوگیری میکند.
سیبزمینی
پوست سیبزمینی محتوی مواد مغذی بیشتری است. پوست سیبزمینی بسیار بیش از گوشت آن آهن، کلسیم، پتاسیم، منیزیم، ویتامین ب۶ و ویتامین ث دارد. بهعنوان مثال ١٠٠ گرم پوست سیبزمینی نسبت به همین وزن سیبزمینی ٧ برابر کلسیم بیشتر و ١٧ برابر آهن بیشتر دارد. با دور انداختن پوست سیبزمینی ٩٠درصد از آهن و نیمی از فیبر موجود در آن را دور میاندازید.
همچنین پوست سیبزمینی شیرین را فراموش نکنید، چراکه سرشار از بتاکاروتن است. این ماده هنگام هضم شدن تبدیل به «ویتامین آ» میشود. این ویتامین برای سلامت سلولها و تنظیم سیستم ایمنی مفید بوده و برای حفظ عملکرد اعضای بدن حیاتی است.
پوست مرکبات ( پرتقال، لیمو، گریپفروت و لیموشیرین )
پوست پرتقال تقریبا دو برابر گوشت آن ویتامین ث دارد. پوست پرتقال همچنین حاوی میزان بیشتری ریبوفلاوین، ویتامین ب۶، کلسیم، منیزیم و پتاسیم است. فلاونویید موجود در پوست پرتقال خواص ضدسرطانی و ضدالتهابی دارد. مرکبات همچنین جذب آهن را افزایش میدهند.
اگرچه پوست مرکبات سرشار از مواد مغذی است اما به دلیل اینکه تلخ بوده و به سختی هضم میشود شاید نتوانید پرتقال را درسته بخورید. در عوض با استفاده از رنده تیز یا هر وسیله برنده دیگر پوست پرتقال را روی سالاد بریزید و میل کنید. همچنین میتوانید آن را داخل شیشه روغن زیتون بریزید. ترکیب پوست پرتقال با شکلات یا بستنی نیز بسیار خوشمزه خواهد شد.
خیار
پوست خیار محتوی بسیاری از آنتیاکسیدانها، فیبر غیرمحلول و پتاسیم موجود در خود خیار است. پوست خیار همچنین محتوی بیشتر «ویتامین کا» موجود در خیار است. پس دفعه آینده خواستید سالاد درست کنید، پوست خیار را نکنید.
کیوی
حتما شما هم سالها پوست کیوی را بریده و کنار گذاشتهاید و فقط گوشت آن را میل کردهاید اما باید بدانید پوشش کرکی کیوی نیز خوردنی است. درواقع پوست کیوی بیش از گوشت آن فلاونویید، آنتیاکسیدان و ویتامین ث دارد. همچنین فیبر موجود در پوست کیوی دو برابر گوشت آن است. پس از این به بعد کیوی را مانند هلو گاز بزنید. اگر نمیتوانید کیوی را با کرکهایش بخورید، پیش از مصرف، کرکهای آن را از روی پوستش پاک کنید.
[font#600040 ]بادنجان[/font]
این صیفی بنفشرنگ محتوی آنتیاکسیدان بسیار قدرتمند «ناسونین» است. این آنتیاکسیدان از گسترش سرطان بهویژه در مغز و سایر بخشهای سیستم عصبی جلوگیری میکند. پوست بادنجان همچنین محتوی «اسید کلروژنیک» است. این ترکیب شیمیایی ضمن افزایش خواص آنتیاکسیدان و ضد التهابی، تحمل گلوکزی را نیز افزایش میدهد. گوشت بادنجان همچنین محتوی اسید کلروژنیک است که البته این اسید به میزان بیشتر در پوست آن وجود دارد.
انبه
تحقیقات نشان میدهد، پوست انبه محتوی ترکیباتی مشابه «رزوراترول» است که به سوزاندن و جلوگیری از تشکیل سلولهای چربیهای اشباعشده کمک میکنند. در این مطالعه گوشت میوه انبه نیز مورد آزمایش قرار گرفت اما نتایج حاصل از آن به اندازه پوست این میوه نبود. محققان میگویند، افرادی که میخواهند از خواص انبه بهرهمند شوند باید این میوه را با پوست بخورند.
پوست انبه همچنین نسبت به گوشت آن محتوی میزان بیشتری کاروتنویید، پلیفنولها، امگا٣، امگا۶ و سایر اسیدهای چرب اشباعنشده است. مطالعه دیگری نشان میدهد، ترکیباتی که میزان تجمع آنها در پوست انبه بیشتر است با سرطان، دیابت و بیماریهای قلبی مبارزه میکنند. پوست انبه همچنین محتوی کورستین است. پوست انبه را میتوان خام یا پخته میل کرد. یکی دیگر از راههای خوردن همزمان میوه و پوست انبه، درست کردن ترشی انبه است.
هویج
از آنجا که پوست هویج نیز مانند گوجهفرنگی همرنگ گوشت آن است، پوست و گوشت آن خواص غذایی مشابهی دارند. با این حال بیشترین میزان انباشت ترکیبات مغذی هویج در پوست آن است پس به جای پوست کندن هویج، آن را با یک برس خوب تمیز کنید و بشویید.
هندوانه
تمام هندوانهها محتوی «سیترولین» هستند که خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و به «آرگینین» تبدیل میشود. این ماده یک اسید آمینه است که برای قلب، سیستم ایمنی و سیستم گردشخون مفید است. اما جالب است بدانید که بخش اعظم این سیترولین در پوست هندوانه وجود دارد. شاید خوردن پوست هندوانه به نظر ناخوشایند و بدمزه باشد اما میتوان مانند خیار از آن ترشی یا شور تهیه کرد یا آن را مزهدار کرد و خورد. همچنین میتوان پوست هندوانه را همراه با گوشت آن در مخلوطکن ریخت و با اضافه کردن کمی آبلیمو میل کرد.
بی تو
اینجا همه در حبس ابد تبعیدند
سالها، هجری و شمسی، همه بی خورشیدند
ویرایش شده توسط: andishmand
ارسالها: 12930
#488
Posted: 18 Nov 2014 19:48
شستشو و نگهداری میوه ها و سبزیجات
میوه ها و سبزیجات یکی از مهم ترین مواد غذایی است که فرد باید در طول روز استفاده کند. اما باید توجه داشته باشید که این مواد غذایی به دلایل مختلفی دارای باکتری هایی از قبیل لیستریا، سالمونلا و ای کولی هستند. پس باید به درستی شسشتشو و نگهداری شوند.
به گزارش مجله زندگی ایده آل؛ وقتی میوه ها و سبزیجات آماده برداشت می شوند، توسط دست های مختلفی چیده شده و بعد به انبارها و بعد از آن به فروشگاه ها منتقل می شوند. احتمال اینکه باکتری هایی مثل لیستریا، سالمونلا و ای کولی روی میوه ها و سبزیجاتی که خریداری می کنید نشسته باشند بسیار زیاد است.
همه این باکتری ها به علاوه انگل های موجود در خاک باعث بیماری های مختلف و آزاردهنده به خصوص از نوع گوارشی می شوند و باید حتما قبل از مصرف از روی موادغذایی شسته شوند. استفاده از میوه ها و سبزیجات تازه در رژیم غذایی امری حیاتی است اما نه همراه با حشرات، موادشیمیایی و باکتری ها. پس دقت کنید قبل از مصرف حتما آنها را به خوبی شست وشو دهید.
روش صحیح شست وشوی میوه ها کدام است؟
شیوه صحیح شست وشوی سبزیجات از سه مرحله تشکیل می شود. در مرحله اول باید گل و لای سبزیجات را به خوبی با استفاده از جریان آب پاک کنید. در مرحله بعد انگل زدایی انجام می شود. برای این کار باید ظرفی متناسب با حجم سبزی ها پر از آب کنید و یک تا دو قطره محلول ظرفشویی در آن بریزید. سپس این محلول را با استفاده از یک قاشق کمی هم بزنید تا کف کند و بعد سبزیجات را در آن قرار داده و اجازه دهید برای پنج دقیقه در آن بمانند تا انگل ها از آنها جدا شوند. بعد از آن سبزی ها را از درون محلول درآورده و آبکشی کنید. اکنون وقت ضدعفونی کردن سبزیجات است. برای این کار هم می توان از مواد ضدعفونی کننده مانند پرکلرین استفاده کرد و هم می توان از نمک دریایی که یک ضدعفونی کننده طبیعی است، استفاده کرد. برای ضدعفونی کردن با استفاده از پرکلرین باید به هر ۵ لیتر آب یک گرم پرکلرین اضافه کرد.
با این حال بهتر است قبل از مصرف به دستور چاپ شده روی داروی ضدعفونی کننده و مدت زمان مورد نیاز برای قرار دادن سبزیجات و میوه ها در مایع مورد نظر توجه کنید. بعد از گذشت مدت زمان درج شده در دستورالعمل، سبزیجات را از محلول درآورید و در یک آبکش قرار دهید و کاملا آنها را آبکشی کنید. سپس آب آن را کامل بگیرید و روی یک سطح صاف و تمیز پهن کنید تا آب باقیمانده آن هم خشک شود؛ چرا که رطوبت می تواند منبع آلودگی و رشد باکتری ها باشد. اگر هم پرکلرین در دسترس نبود، می توانید از نمک استفاده کنید به این ترتیب که یک قاشق چایخوری نمک را در پنج لیتر آب بریزید و در همان مرحله آخر سبزی را برای پنج تا ۱۰ دقیقه در این محلول قرار دهید تا ضدعفونی شوند. سپس آن را از محلول درآورده و آبکشی کنید.
آیا باید میوه های خشک شده را هم بشوییم؟
اولین نکته درمورد میوه های خشک شده محل و شرایط خریداری آنهاست. اگر می خواهید میوه های خشک شده را بدون شست وشو مصرف کنید باید آنها را از مراکزی تهیه کنید که پروانه ساخت دارند و نکات بهداشتی را کاملا رعایت می کنند و دارای بسته بندی های مجاز هستند. احتمال آلودگی میوه های خشکی که به صورت سرباز در مغازه ها فروخته می شوند بسیار بالا است. با اینکه این میوه ها خشک شده هستند و برخی از آنها نمک هم دارند اما به هر حال درصد کمی رطوبت دارند و درصورتی که درشرایط نامناسب تهیه و فروخته شوند این رطوبت می تواند باعث رشد باکتری ها شود.
میوه ها را هم ضدعفونی کنیم؟
رعایت این سه مرحله بیشتر در مورد سبزیجات و میوه هایی تاکید می شود که در خاک رشد می کنند، بنابراین لازم نیست حتما میوه های درختی را از این طریق شست وشو داد به خصوص میوه هایی که پوست شان را می گیریم. درمورد این دسته از میوه ها تنها لازم است گل و لای را بشوییم و بعد آبکشی کنیم و بگذاریم آب باقیمانده روی آنها کاملا خشک شود. همچنین هنگام شست وشوی میوه هایی که پوست سخت دارند و سبزیجات ریشه ای مانند سیب زمینی و هویج حتما باید از برس استفاده کنید. علاوه براین باید بعد از شست وشو، قسمت های آسیب دیده میوه و سبزی را با استفاده از چاقو جدا کرد زیرا این قسمت ها بهترین محل برای رشد باکتری ها هستند.
همچنین در مورد میوه ای مانند موز لازم است که فقط با استفاده از یک دستمال آن را کاملا تمیز کرده و بعد در فویل پیچیده و در یخچال نگهداری کنید. درواقع شرایط نگهداری از موز باید به گونه ای باشد که نور نبیند. میوه های درختی معمولا انگل ندارند بلکه بیشتر بحث آفت کش ها درمورد آنها مطرح است و این در حالی است که مواد آفت کش با هیچ کدام از این روش ها از روی میوه پاک نمی شود. درواقع ترکیبات شیمیایی آفت کش وارد بافت گیاه و میوه می شود. از لحاظ اصول تغذیه بهترین نوع سبزیجات و میوه ها نوع ارگانیک آنها است. در تولید این نوع فرآورده ها از هیچ گونه ماده شیمیایی و آفت کش استفاده نمی شود و به همین دلیل است که از لحاظ سلامت فواید بیشتری دارند.
توت فرنگی های مسموم!
توت فرنگی میوه ای زمینی است اما اگر بخواهیم سه مرحله شست وشوی سبزیجات را برای آن به کار ببریم و توت فرنگی را در آب نگه داریم بافت نرم میوه از بین می رود. بنابراین درمورد میوه هایی همچون توت و توت فرنگی تنها لازم است که آنها را در یک ظرف آبکش قرار دهیم و سر شیر آب را به حالت آبکش تغییر دهیم و ظرف را زیر آن قرار دهیم تا توت ها کاملا شسته شوند و گل و لای از آنها گرفته شود. بعد از آن توت ها را پهن کنید تا آب مازاد آن خشک شود. در این مورد لزومی ندارد که از ماده ضدعفونی کننده استفاده کنید زیرا توت فرنگی روی خاک رشد نمی کند و مانند میوه های دیگر تنها بحث آفت کش ها درمورد آن مطرح است.
انگل را در یخچال نگهداری نکنید!
سبزیجات را بهتر است همیشه به اندازه مصرف روزانه تهیه کرد و از خرید مقدار زیاد سبزی و نگه داشتن آن در یخچال خودداری کرد. اما میوه ها را می توان در مقادیر بیشتری خریداری کرد. تولیدکنندگان معمولا برای طولانی کردن مدت نگهداری میوه به آن نوعی واکس مخصوص می زنند که این واکس با شست وشو از بین می رود، در نتیجه طول نگهداری آن پس از شست وشو کوتاه می شود، بنابراین اگر معمولا مقادیر زیادی میوه خریداری می کنید لازم نیست که حتما همان لحظه تمام آنها را بشویید. اما اگر واکسی روی میوه زده نشده باشد باید حتما شسته و بعد در یخچال نگهداری شود، در غیر این صورت رشد باکتری ها افزایش می یابد.
در واقع نباید هیچ ماده آلوده ای را وارد یخچال کرد. برخی باکتری ها در دمای یخچال هم می توانند رشد کنند و به مواد غذایی دیگر منتقل شوند. برای مثال باکتری لیستریا به راحتی می تواند در پنیر رشد کند. همچنین میوه ها و سبزیجات بسته بندی شده که روی آنها عبارت «شسته شده» چاپ شده است اگر توسط مراکز تحت نظارت وزارت بهداشت تهیه شده باشند و پروانه ساخت و نشان استاندارد داشته باشند قابل اعتماد هستند. گاهی اوقات هم برخی کارگاه های خصوصی محصولات خود را به صورت شسته شده دراختیار خریدار قرار می دهند اما با این حال توصیه می شود قبل از مصرف حتما آنها را بشویید.
مشکلات قرار دادن میوه ها در کنار هم
گیاهان بافت زنده هستند و تنفس می کنند. قطعا در زمان نگهداری تنفس گیاه باعث ایجاد حالت تعریق روی بافت آن می شود و همین رطوبت شرایط را برای رشد باکتری ها فراهم می آورد. پس باید آنها را در ظروف و مکان های مناسب نگهداری کرد. در صنعت ظروف مواد غذایی ظرف های خاصی تهیه شده است که می توان مواد غذایی را در آنها به صورت وکیوم شده برای مدت طولانی تری نگه داشت. حتی برخی از آنها می توانند تا ۲ هفته میوه و سبزی را سالم نگه دارند. اما اگر این ظروف را در اختیار نداشته باشید ناچارید از ظرف های معمولی استفاده کنید.
در این صورت لازم است هر چند روز یک بار سلامت میوه و سبزی را بررسی کرده و قسمت هایی را که خراب شده اند از بقیه جدا کنید، چرا که مقاومت بافت برخی از سبزیجات و میوه ها کمتر است و زودتر خراب می شوند. همچنین نباید میوه های مختلف را با یکدیگر در یک ظرف قرار داد. اگر امکان استفاده از ظرف های وکیوم را ندارید، سعی کنید در حد مصرف روزانه تان سبزی و میوه بخرید و حداکثر آنها را ۲ تا ۳ روز نگه دارید.
بسیاری از افراد برای نگهداری میوه ها و سبزیجات از پارچه استفاده می کنند، اما باید بدانید که پارچه ها به دلیل اینکه ضدعفونی شده نیستند خود می توانند باعث آلوده شدن میوه و سبزی شوند. به هر حال تعریق گیاه شرایط را برای رشد میکروب های احتمالی موجود در پارچه فراهم می آورد.
قارچ را متفاوت بشویید
ضدعفونی کردن بیشتر برای سبزیجات برگی مانند کاهو و سبزی خوردن انجام می شود، چراکه به دلیل سروکار داشتن با خاک ممکن است آلوده به تخم انگل باشند. برخی از این انگل ها میان انسان و دام مشترک هستند. برای مثال انگلی که عامل بیماری کیست هیداتیک است، می تواند از مدفوع سگ و گربه روی برگ ها منتقل شود، بنابراین سبزیجات برگی باید حتما ضدعفونی شوند. اما سبزیجات ریشه ای مانند سیب زمینی، هویج، پیاز، کدو و بادمجان از آنجایی که پوستشان هنگام مصرف گرفته می شود، نیازی به ضدعفونی شدن ندارند و تنها لازم است گل و لای آنها با آب گرفته شود و بعد از پوست گیری دوباره با آب شسته شوند و لازم نیست برای شستن آنها از مایع ظرفشویی استفاده کرد.
همچنین در مورد میوه هایی مثل خیار، هندوانه، خربزه و طالبی هم نیازی به ضدعفونی کردن نیست و شست وشوی عادی کفایت می کند. اما اگر می خواهید خیار را با پوست مصرف کنید، بهتر است مراحل شست وشو و ضدعفونی سبزیجات برگی برای آن انجام شود. قارچ نیز مانند سبزی خوردن باید قبل از مصرف ضدعفونی شود؛ چراکه پوستی روی آن وجود ندارد که گرفته شود، به خصوص قارچ هایی که در خارج از گلخانه تولید می شوند.
*****
تجمع نیترات در کدام سبزی ها بیشتر است؟
روزنامه سلامت: این روزها که آلودگی هوا بیش از پیش شده، متخصصان تغذیه هم بیشتر به مصرف انواع میوه و سبزی برای حفظ سلامت مان و در امان ماندن از اثر منفی آلاینده های موجود در هوا تاکید می کنند.
این در حالی است که بیشتر ما از گوشه و کنار شهر، زمزمه هایی مبنی بر آلوده بودن خود میوه ها وسبزی ها به انواع آفت کش ها و سموم کشاورزی را می شنویم و نمی دانیم که بالاخره تکلیفمان چیست؟ بالاخره بهتر است که برای حفظ سلامت مان میوه و سبزی بخوریم یا نخوریم؟ دکتر عباس یداللهی، متخصص بیوتکنولوژی و اصلاح درختان و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس، در «صنایع غذایی» این هفته به ما می گوید که هرکدام از میوه ها و سبزی های پرمصرف را باید چگونه مصرف کنیم تا بیشترین بهره را از خوردن آنها ببریم.
آلوده بودن برخی میوه ها و سبزی ها به آفت کش ها و سموم کشاورزی، صحت دارد؟
بله، از آنجا که در کشور ما نظارت چندانی بر باقی ماندن آفت کش ها در محصولات باغی و کشاورزی وجود ندارد، درصدی از این محصولات دارای آلودگی هستند.
آیا درست است که این آلودگی ها بیشتر در سبزی ها و صیفی ها وجود دارد؟
قبل از پاسخ به این پرسش باید گفت که سبزی ها و صیفی ها به ۳ گروه مختلف تقسیم بندی می شوند. انواع ریشه ای آنها شامل محصولاتی مانند شلغم، هویج یا تربچه است. گوجه فرنگی و خیار هم جزو سبزی های میوه ای طبقه بندی می شوند و آخرین گروه سبزی ها هم همان سبزی های برگی هستند که رویش هوایی دارند. پس می توان سبزی ها و صیفی ها را در یک رده طبقه بندی کرد.
حالا آلودگی کدام گروه از این سبزی ها بیشتر است؟
تجمع نیترات، کود ها و مواد شیمیایی در سبزی های برگی مانند کاهو و بعد از آن، در سبزی های غده ای یا همان ریشه ای بیشتر است. رتبه آخر هم به سبزی های میوه ای اختصاص دارد.
یعنی نباید سبز ی های برگی بخوریم؟
چرا، ولی باید اصول ایمنی و بهداشتی را در خوردن آنها رعایت کنیم. مثلا سبزی های برگی کهنه را نخورید، پوست خیار را حتما پیش از خوردن آن بگیرید (هرچند پوست خیار دارای پتاسیم بسیار بالایی است اما با توجه به شرایط این روزهای کشاورزی ما و جذب آلاینده ها به وسیله پوست خیار، جدا کردن پوست آن توصیه می شود) یا دور خوردن برگ های بیرونی و مغز سفت و سفید وسط کاهو را خط بکشید.
چرا نباید سبزی های کهنه بخوریم؟ مگر امکان دفع سموم و مواد شیمیایی با ماندن سبزی ها بیشتر نمی شود؟
نه، برخی افراد گمان می کنند ماندن سبزی ها باعث از بین رفتن سموم و آفت کش های آنها می شود در صورتی که در سبزی های تازه حجم کمتری از این مواد مضر وجود دارد. دلیلش هم این است که خوشبختانه، آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین C در میوه ها و سبزی ها وجود دارند که می توانند باعث کاهش چشمگیر اثر آلاینده ها در بدن شوند. هرچقدر میوه ها و سبزی ها بیشتر بمانند، میزان ویتامین C آنها هم کمتر می شود و سموم همچنان داخلشان باقی می ماند.
توصیه کلی شما در مورد میوه های پرمصرف چیست؟
بهتر است پوست میوه های انباری مانند سیب و گلابی که قابل پوست کندن هستند، پیش از خوردن بگیرید چون خیلی از سموم انباری، جذب پوست میوه ها می شوند. معمولا پوست سیب ها آغشته به واکس هم است که می تواند نفاخ شدن آنها را درپی داشته باشد. مصرف مرکباتی مانند پرتقال و نارنگی به دلیل پوست ضخیمی که دارند و به خاطر جدا کردن پوستشان قبل از خوردن، مشکل خاصی ندارد. ضمن اینکه باید در این روزها، دور مصرف برخی میوه های انباری غیرقابل پوست گیری مانند انگور را خط بکشید.
چرا؟
چون انگورهایی که این روزها و خارج از فصلشان روانه بازار می شوند، برای پیشگیری از قارچ زدن و خراب شدن، درشرایط بدی نگهداری و آغشته به گوگرد می شوند که این کار از نظر بهداشتی، اصلا درست نیست و مصرف چنین انگورهایی می تواند سلامت شما را به خطر بیندازد.
بحث آلودگی ای که در مورد پسته های تازه مطرح است، چیست؟
پسته تازه، جزوخوراکی های مفید است اما اگر ۲ یا ۳ روز در خانه بماند، سم آفلاتوکسین در آن ترشح می شود و به این ترتیب، پسته تازه و پرخاصیت، به پسته ای آلوده و خطرناک تبدیل می شود.
راه جلوگیری از ترشح این سم چیست؟
اینکه پسته تازه را به محض خریدن و آوردن به خانه، فریز کنید. هربار هم فقط به اندازه نیاز یک روز، آن را از فریزر خارج و مصرف کنید.
مهم ترین نکته هایی که باید در مورد خرید پیاز تازه و سالم به آن توجه داشت، چیست؟
ساده ترین راه تشخیص پیاز سالم از پیاز آلوده، توجه به گردن آن است. هرچند که خوشبختانه میزان آلودگی های سمی پیازها کم است اما به هر حال، پیاز بدون جوانه که دارای گردن نازک و بسته است، بهتر از پیازهای جوانه زده یا با گردن های ضخیم و باز است. به طور کلی، به پیازهایی با گردن کلفت و جوانه زده، کود بیشتری داده شده است.
در مورد سیب زمینی چطور؟
سیب زمینی های سالم، نرم نیستند. سیب زمینی های نرم، بدمزه اند و معلوم است که مدت زمان زیادی در انبار مانده اند. هنگام خرید این محصول، دقت کنید انواعی که جوانه آنها بیدار نشده است، سالم تر و تازه تر هستند. برای تشخیص سلامت سیب زمینی، کافی است آن را برش بزنید. اگر تا ۵ دقیقه سیاه نشد، یعنی سلامت و تازه است. سیب زمینی هایی که با فاصله کوتاهی از قاچ زدن، سریع سیاه می شوند، درصد بالایی نیترات دارد و بهتر است که قید خریدن یا خوردن آنها را بزنید.
توصیه آخر؟
اگر میوه ها و سبزی ها دارای آلودگی های شیمیایی باشند، با چند ساعت شستشو هم آلودگی آنها از بین نخواهد رفت. متاسفانه کم نیستند خانم هایی که برای رفع آلودگی میوه ها و سبزی ها، آنقدر آنها را می شویند که کمی پس از شستشو، طراوت و تازگی محصولات کاملا از بین می رود. به جای شستشوی چند باره میوه ها و سبزی ها، بهتر است نکته هایی که در مورد خرید و مصرف آنها گفته شده رعایت کنید. ضمن اینکه شستن میوه ها و سبزی ها با مواد ضدعفونی کننده موجود در داروخانه ها و یک یا دو بار آبکشی کافی است. شستن بیش از حد سبزی ها، فقط باعث از بین رفتن بافت سطحی آنها و خراب شدن سریع ترشان می شود.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ویرایش شده توسط: pixy_666
ارسالها: 12930
#489
Posted: 10 Dec 2014 16:21
معرفی امگا ۷ و خواص آن
لوری ترنر متخصص تغذیه میگوید؛ شما همه درباره امگا ۳ و فوائد آن میدانید. احتمالا درباره امگا ۶ و حتی شاید امگا ۹ نیز اطلاعاتی داشته باشید. اما در مورد امگا ۷ چطور؟ آیا تا به حال در مورد آن چیزی شنیدهاید؟
در سالهای اخیر امگا 7 یا همان پالمیتولئیک اسید، در دنیای سلامت و تغذیه خبرساز بوده است. تحقیقات دانشگاه هاروارد نشان داده است که امگا 7 اولین چربی است که به عنوان هورمون عمل میکند در حالیکه قبلا فکر میکردند که ساختار هورمونها یا پروتئینی (مانند هورمون رشد) یا استروئیدی است (مانند هورمون استروژن یا تستسترون). در هر حال دانشمندان اکنون بر این باورند که چربی امگا 7 میتواند پیامهای هورمونی موثر در مراحل متابولیک حیاتی را در بدن ما ارسال کند.
مطالعاتی که روی موشهای آزمایشگاهی و انسانها انجام گردیده، در مراحل ابتدایی بوده و نتایج آن هنوز کاملا مشخص نشده است. در هر حال جالبترین خبر این است که امگا 7 در برابر نوع 2 دیابت، بیماریهای قلبی و سرطان نقش حفاظت کنندگی دارد.
امگا 7 همچنین میتواند در پیشگیری و درمان چاقی مفید باشد. بله امگا 7 چربیای است که با چربیها مبارزه میکند. در یک مطالعه موشهایی که با رژیم غذایی سرشار از امگا 7 تغذیه شده بودند، وزن کمتری نسبت به موشهای دیگری که با چربی دیگری غیر از امگا 7 تغذیه شده بودند، داشتند. دلیل آن این است که امگا 7 حساسیت نسبت به انسولین را بالا میبرد، مکانیسمی که سطح قند خون و اینکه آیا بدن گلوکز را بسوزاند یا تبدیل به چربی کند را کنترل میکند. مقاوم بودن نسبت به انسولین میتواند فاکتور اصلی در افزایش وزن باشد. بنابراین هر چیزی که این مقاومت را بهبود بخشد، ضد چاقی است.
چه مقدار امگا7 باید مصرف کنیم؟
امگا 7 بر خلاف دیگر اعضای خانوادهاش یک چربی ضروری نیست، این به آن معناست که ما مجبور به مصرف آن نیستیم، ولی میتوانیم در بدن خودمان از چربیهای دیگری که میخوریم آن را بسازیم. اینکه چه مقدار از آن را در بدن خودمان بسازیم مساله قابل طرحی است. از سوی دیگر امگا 7 برای تولید خود از مواد اولیه ای که ما به آن ها نیاز داریم باید با دیگر اعضای خانواده خودش رقابت کند. از جمله بهترین مواد غذایی سرشار از امگا 7 نیز مغزهای ماکادمیا (فندق استرالیایی) و روغن سنجد تلخ را میتوان نام برد. در هر حال اینکه دقیقا چقدر امگا 7 باید مصرف کنیم هنوز مشخص نیست و لیکن اینکه مصرف یک نوع از چربیها را به منظور ارتقای سلامتیمان بالا ببریم، خط مشی خطرناکی محسوب میشود. چرا که فعالیت صحیح چربیها با توجه به نسبت خاصی بین انواع آن ها صورت میگیرد.
در این میان اگر میزان یکی از آن ها را بیشتر کنیم، این نسبت و نتیجتا فعالیت آن ها به هم خورده و برای سلامت ما مضر محسوب میگردد. بنابراین هنوز انجام تحقیقات بیشتری برای شروع افزودن مقادیر بیشتر امگا 7 به رژیم غذاییمان لازم است.
امگا 7
منابع غذایی: مغزهای ماکادمیا (فندق استرالیایی) و روغن سنجد تلخ
فواید: مفید برای قلب
نگرانیها: ناشناخته
میزان مصرف: مصرف زیاد لازم نیست، مفید بودن آن بستگی به میزان نسبت آن به دیگر چربیهای بدن شما دارد. مصرف مقادیر متعادلی از مغزهای ماکادمیا در رژیم غذاییتان مفید است.
Sea buckthorn با نام علمی Hippophaerhamnoides یا همان سنجد تلخ از خانواده Eleagnaceae (سنجد) برخلاف اسمش یک گیاه دریایی نیست، بلکه گیاهی است که در مکانهایی رشد میکند که خاک آنها ماسه میباشد. چه در حاشیه اقیانوسها و یا در بیابانها. میوه آنها منبع سرشاری از ویتامینC هستند و 10 برابر پرتقال ویتامین C دارند. ضمنا منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 7 هستند که هم برای تولید مواد محافظ پوست و هم مکملهای غذایی مصرف میشوند.
ماکادمیا یا فندق استرالیایی دانه چند گونه درخت از جنس Macademia از خانواده پروته آسه و تنها محصول تجاری مهم غذایی بومی استرالیا است که در جنگلهای بارانی و مکانهای مرطوب نزدیک نهرها رشد خوبی دارد. ماکادمیا درختی است که میوه آن گرانترین و مرغوبترین خشکبار جهان است.
دانستنیهای بیشتر در مورد امگا 7
امگا 7 هم مانند امگا 3، 6 و 9 یک چربی غیر اشباع است. چربیهای غیر اشباع معمولا در دمای اتاق مایع میباشند (مانند روغن زیتون یا روغن هسته انگور) و برای سلامتی مفید محسوب میشوند. در مقابل، چربیهای اشباع مانند چربیهای موجود در کره و چربی بدن حیوانات، چربیهای ناسالماند و در جدار عروق خونی رسوب میکنند. نظریات پزشکی بر روی چربیهای اشباع در حال تغییر است.
در حال حاضر اعتقاد برخی پزشکان بر این است که یک چربی اشباع مانند روغن نارگیل برای بدن ما واقعا مفید است. روغن نارگیل حاوی تری گلیسیرید زنجیره متوسط است. چربی که متابولیسم متفاوتی از دیگر چربیها در بدن دارد. یک نظریه علمی میگوید: تری گلیسیریدهای با زنجیره متوسط در بدن نمیتوانند به صورت چربی ذخیره شوند بلکه به صورت انرژی در میآیند. در واقع تحقیقی که منجر به کشف امگا 7 گردید، چنین حدس میزند که ممکن است صدها نوع دیگر امگا وجود داشته باشد که ما هنوز از آن بیخبریم. بنابراین آماده باشید که به زودی اخباری در مورد امگا 8-10-11 و یا حتی امگا 100 بشنوید. همه اینها به معنای این است که چگونه میتوانیم از چربیها در راستای ارتقای سلامتیمان به خوبی بهرهمند شویم.
امگا 3
منابع غذایی: ماهیهای روغنی (سالمون، تن، ساردین، آنچوی)
فواید: مفید برای مغز
نگرانیها: جیوه موجود در ماهیها، هرچه ماهی بزرگتر، حاوی جیوه بیشتر. بنابراین سعی کنید ماهیهای با اندازه کوچکتر را انتخاب کنید. مثل ساردین و آنچوی یا به جای آن از مکملها استفاده نمایید. زنان باردار میبایست مصرف ماهیهای روغنی را محدود نمایند.
میزان مصرف: دو بار در هفته
مکمل: به عنوان راهی برای اجتناب از دریافت مقادیر بالای جیوه و اطمینان از میزان امگا ٣ دریافتی لازم، میتوانیم از کپسول امگا ٣ استفاده نماییم.
امگا 6
منابع غذایی: مغزها و دانهها (دانه آفتابگردان، تخم کدو) و روغن آن ها
فواید: مفید برای قلب
نگرانیها: روغن دانهها مانند روغن تخم آفتابگردان، معمولا برای سرخ کردن مواد غذایی استفاده میشود، اما اگر گرمای زیاد داده شوند و به دود کردن برسند ایجاد چربیهای مضر ترانس میکنند.
میزان مصرف: اغلب رژیمهای غذایی مردم تقریبا حاوی مقادیر بالایی از امگا 6 میباشد. بنابراین معمولا زیاد نیازی به مصرف بیشتر آن نیست.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 24568
#490
Posted: 26 Dec 2014 21:46
۵خوارکی که نفخ شکم تان را از بین میبرد
گیاهان و میوههایی نیز وجود دارند که میتوانند از تورم شکم جلوگیری کنند که در گزارش اخیر به آن پرداخته ایم.
باد یا نفخ شکم میتواند ناشی از غذاهای گازدار، آلرژیهای غذایی یا غذاهای فوقالعاده غنیشده باشد. آرام غذا خوردن و اجتناب از مصرف نوشیدنیهای گازدار احساس پفکردگی را کاهش خواهد داد. اما گیاهان و میوههایی نیز وجود دارند که میتوانند از تورم شکم جلوگیری کنند.
آووکادو:
در صدر این فهرست قرار دارد چرا که از موز هم پتاسیم بیشتری دارد. غذاهای سرشار از پتاسیم میتوانند از تجمع سدیم اضافی در بدن جلوگیری کند. آووکادو دارای بافت خمیری است که ساندویچها و سالادها را لذیذ میکند. همچنین میتوانید آن را به سس یا اسموتی اضافه کنید.
آناناس:
حاوی آنزیمی طبیعی به نام بروملائین است که به مشکلات گوارشی ازجمله باد و نفخ شکم و سوءهاضمه کمک میکند. همچنین سرشار از فیبر و آنتیاکسیدان است. آناناس فارغ از اینکه بهخودیخود خوشمزه است در ترکیب با یک اسموتی یا سس سالسا گزینه مناسبی خواهد بود.
مارچوبه:
به دلیل داشتن خاصیت ادرار آوری طبیعی شناخته شده است. این سبزی سرشار از فیبر است که به سلامت معده و روده کمک میکند. مصرف آن همراه با گوشت و غذاهای دریایی آنهم بخار شده، برشته یا کبابی توصیه م شود.
رازیانه:
حاوی آنتیاکسیدانها، روغنهای اسانس، ویتامین، مواد معدنی و فیبر است. برخی از اسانسهای موجود در دانههای رازیانه با بهبود عملکرد جذب و هضم مواد غذایی از نفخ شکم پیشگیری میکند. میتوانند آن را روی سالاد، سس یا غذاهای دریایی تازه بپاشید.
زنجبیل:
به دلیل کمک به نرم کردن معده معروف است. همچنین در خالی کردن تورم معده از غذاهای گازدار مؤثر است. زنجبیل مزهای تا حدی شیرین و فلفلی به غذاهای آسیایی و نیز آبمیوه، اسموتی و سوپ اضافه میکند. مطمئن باشید جویدن یا نوشیدن زنجبیل برای رفع مشکل نفخ شما مفید است.
اگر غلظت خون دارید، بخوانید
افزایش غلظت خون از این جهت خطرناک است که موجب کند شدن حرکت خون در عروق شده و خطر سکته را افزایش می دهد.
افزایش تعداد گلبول های قرمز خون در واحد حجم را غلظت خون می گویند. در این حالت هموگلوبين خون بيمار بيشتر از يك فرد عادی است. به این معنی که هموگلوبین بالاتر از 18 در مردان و بیشتر از16 در زنان به عنوان غلظت خون تشخیص داده می شود.
بيماری غلظت خون به دو دسته اوليه و ثانويه تقسيم می شود كه در بيماری غلظت خون اوليه، توليد گلبولهای قرمز خون توسط سيستم خون ساز بدن به صورت خودكار بالاست. در غلظت خون ثانويه، سيستم خون ساز بدن سالم است ولی بيماریهايی مانند بيماریهای مزمن ريوی، كليوی و قلبی و یا تومورها، کاهش اکسیژن رسانی بافتی، بودن در ارتفاعات، سیگار کشیدن و زندگی در هوای آلوده موجب افزایش غلظت خون می شوند.
افزایش غلظت خون از این جهت خطرناک است که موجب کند شدن حرکت خون در عروق شده و خطر سکته را افزایش می دهد.
برخی از افراد مبتلا به افزایش غلظت خون هیچ گونه علایمی ندارند و در برخی افراد اختلالاتی مانند برافروختگی پوست صورت، قرمزی چشمها، اختلالات هوشياری، منگی، سردرد، خواب آلودگی و گزگز دست و پا مشاهده می شود. خارش پوست به ویژه پس از استحمام، برجسته شدن وریدهای چشم، بزرگی کبد و طحال نیز از علایم شایع این مشکل هستند. در صورت عدم کنترل و درمان غلظت خون، بیماری هایی مانند زخم معده ، دردهای استخوانی و در مراحل بعد نقرس و سنگ کلیوی بروز می کنند.
در شرایطی که غلظت خون به صورت اولیه باشد، درمان از طریق خون گیری و مصرف برخی داروها است. در نوع ثانویه می بایست علت زمینه ای غلظت خون برطرف شود.
برخی پزشکان روش حجامت را نیز برای کاهش غلظت خون پیشنهاد می نمایند. در مورد مقایسه حجامت و خون دادن باید گفت که اگرچه حجامت می تواند به عنوان یک روش درمانی در بعضی بیمارهای خاص مورد استفاده قرار گیرد ولی نمی تواند در این مورد، جای خون دادن را بگیرد. زیرا حجم خونی که در حجامت از بدن خارج می شود زیاد نیست و ما در این مورد نیاز به خارج کردن مقادیری از خون بدن داریم.
بی تو
اینجا همه در حبس ابد تبعیدند
سالها، هجری و شمسی، همه بی خورشیدند