ارسالها: 12930
#361
Posted: 28 Apr 2013 14:08
فضای سبز به انسان حس خوشبختی میدهد
قدم زدن در چمنزار و رفتن به دل طبیعت برای گشت و گذار از فعالیتهایی است که مردم شهرنشین به آن نیاز دارند. پژوهشگران انگلیسی تاثیر طبیعت بر روحیه انسان را مورد بررسی قرار دادهاند و به نتایج شگفانگیزی رسیدهاند.
منظره درختان، گلها، چمنزار، صدای پرندهها ، بوی نمناک خاک و چمن تازه کوتاه شده تاثیر مثبتی روی ما میگذارد و حس خوشبختی به ما منتقل میکند. میزان این تاثیر به تازگی در پژوهشی جدید از سوی محققان انگلیسی مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن در مجله "علم روانشناسی" (Psychological Science) منتشر شده است.
محققان دانشگاه "اکزیتر" (Exeter) در بریتانیا بررسی کردهاند که زندگی کردن در نزدیکی پارک یا جنگل در مقایسه با عواملی مانند پیوند زناشوئی یا داشتن قرارداد شغلی ثابت چه تاثیری در سلامتی روحی انسان دارد.
"متیو وایت" (Mathew White)، سرپرست این تیم پژوهشی میگوید: «پژوهش ما بر اساس مشاهدهای ساده صورت گرفته است.» او توضیح میدهد که سلامت روحی انسانها و حس رضایتشان از زندگی در اوقاتی که نزدیک به فضای سبز زندگی میکنند بالاتر است نسبت به زمانی که در مکانی زندگی میکنند که در اطرافش تنها ساختمان وجود دارد.
ازدواج خوشبختتر میکند یا زندگی در فضای سبز؟
وایت و همکارانش اطلاعات حدود ده هزار نفر در بریتانیا را مورد بررسی قرار دادهاند. این محققان برای مدت ۱۸ سال اطلاعات موبوط به محل سکونت، سلامتی روحی و حس رضایت این افراد را ثبت کردند.
در عین حال شرکتکنندگان بایستی در فاصلههای زمانی معین گزارش میدادند که در دو تا سه هفته گذشته تا چه حد حس اضطراب و تنش روحی داشتهاند. وایت میگوید: «ما همچنین از آنها میپرسیدیم که در مجموع تا چه حد از زندگی خود راضی هستند.»
محققان پس از جمعآوری این اطلاعات به مقایسه تاثیر زندگی کردن نزدیک فضاهای سبز با دیگر عوامل مثبت در زندگی افراد پرداختند. وایت توضیح میدهد: «ما پیش از شروع بررسی میدانستیم که افراد متاهل نسبت به افراد مجرد کمتر گرایش به تفکرات منفی دارند و از زندگی خود راضیتر هستند.» همینطور افراد بیکاری که سرانجام شغلی پیدا میکنند، احساس رضایت مشابهی دارند.
این مقایسه محققان را متعجب کرد. آنها متوجه شدند که حس خوشبختیای که بخاطر پیوند زناشوئی به افراد دست میدهد تنها سه برابر بیشتر از حس خوشبختی و رضایتی است که نقلمکان به منطقهای نزدیک به پارک و فضای سبز در افراد ایجاد میکند و حس خوبی که بودن در فضای سبز به همراه دارد تقریبا یک دهم حس رضایتی است که پیدا کردن شغلی جدید به همراه دارد.
به نظر وایت این تاثیری بسیار بزرگ است. درست است که وجود پارک برای خوشبختی هر فرد نسبت به مواردی مانند پیدا کردن شریک زندگی و شغل جدید اهمیت کمتری دارد، اما بر حس رضایت و سلامتی روحی ساکنان نزدیک به آن نقش بسزائی دارد. این پژوهشگر بریتانیایی میگوید: «از وجود یک پارک در وسط شهر هزاران نفر بهره میبرند.»
نتایج این پژوهش میتواند برای معماران و مهندسان شهرسازی بهویژه در موقعیتهایی سودمند باشد که آنها بایستی تصمیم بگیرند که در یک منطقه بایستی پارک ساخته شود یا یک تشکیلاتی که موجب اشتغالزائی میشود.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#362
Posted: 28 Apr 2013 14:09
مشت کردن دست حافظه را بهبود میبخشد
طبق پژوهشی نو در آمریکا، مشت کردن دست راست فرایند یادآوری آموختههای پیشین را بهبود میبخشد. آزمایشی تجربی نشان میدهد که کارایی حافظه با فشردن یک توپ کوچک افزایش مییابد.
تا کنون مشت کردن دست، نشانهای از عصبانیت فرض میشد. اما روانشناسان آمریکایی اینک به این نتیجه رسیدهاند که مشت کردن دست راست باعث میشود حافظه بهتر کار کرده و فرایند یادآوری بهبود یابد.
تیم تحقیقاتی روث پراپر(Ruth Propper)، روانشناس آمریکایی از دانشگاه مونتکلیرآمریکا این نتیجه را با تحقیق بر روی ۵۱ راستدست به دست آورده است.
طبق گزارش منتشره در "اشپیگل آنلاین" آلمان، شرکتکنندگان در این آزمون باید بر روی صفحهای تمرکز میکردند که بر روی آن ۳۶ کلمه به نمایش در آمده بود.
طبق این گزارش که در وبسایت مجله تخصصی PloS ONE منتشر شده است، در این تحقیق از آزمونشوندگان خواسته شد، یک بار بدون مشت کردن دست و دو بار هر بار به مدت ۴۵ ثانیه با دست مشتکرده کلمات را به خاطر بسپارند. برای مشت کردن دست توپی کوچک به آنها داده شد تا آن را در دست خود بفشارند.
نتایج آزمون
بهترین نتیجه را گروهی به دست داد که به هنگام تمرکز بر روی صفحه مورد نظر، دست راست و به هنگام یادآوری کلمات دست چپ خود را مشت میکرد. آنها توانستند به طور متوسط ۱۱ کلمه را به یاد آورند که ۹ تای آن صحیح بود.
کارایی این گروه دوبرابر گروهی بود که هم به هنگام تمرکز و هم به هنگام یادآوری دست چپ را مشت کرده بود.
گروهی که اصلا دست خود را مشت نکرده بود نتایجی بدتر از دو گروه دیگر به دست داد.
روث پراپر میگوید: «این نتیجه نشان میدهد که حرکات ساده از طریق ایجاد تغییراتی موقت در فعالیتهای مغزی حافظه را بهبود میبخشد.»
او با بیان اینکه فعالیتهای مغزی آزمونشوندگان در این تجربه اندازهگیری نشده است افزود، اما از این تجربه میتوان دریافت که با استفاده از روشهای ساده اما ارزشمند میتوان قابلیتهای متفاوت دو نیمکره مغز را مورد تحقیق قرار داد.
محققان میگویند، با وجود کمشماری آزمونشوندگان در این تحقیق نتایج به دست آمده از ارزش بالایی برخوردار است.
نیمکره چپ مغز مسئول حرکات نیمه راست و نیمکره راست مغز مسئول حرکات نیمه چپ بدن است.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#363
Posted: 28 Apr 2013 14:12
بهبود کیفیت خواب و حافظه با صداهای هماهنگ
محققان دانشگاههای آلمان به روشی دست یافتهاند که با آن میتوان کیفیت خواب را بهبود بخشید و حافظه را تقویت کرد. کافی است که هنگام کند شدن امواج مغزی، صداهایی همنوا با ریتم این امواج شنیده شود.
امواج کند مغزی که در خواب عمیق ظاهر میشود برای بازیادآوری آموختههای پیشین و تقویت حافظه بسیار اساسیاند. اگر همزمان با ظاهر شدن این امواج، از صدایی با ضربآهنگ یا ریتم مشابه به عنوان محرک صوتی استفاده شود خواب بهبود مییابد و حافظه تقویت میشود.
به موجب گزارش منتشره در وبسایت آلمانی "گرنتس ویسنشافت"، این نتیجه را پروفسور جان بورن (Jan Born)، محقق خواب از مؤسسه روانشناسی پزشکی توبینگن و همکارانش از دانشگاه لوبک آلمان در آزمایشهای خود کسب کردهاند.
در این پژوهش ۱۱ نفر مورد آزمایش قرار گرفتند. هنگامی که خواب آنها به مرحله امواج کند مغزی میرسید این امواج با صداییهماهنگ و همریتم تحریک میشد.
نتایج این تجربه بهتازگی در مجله تخصصی نورون (Neuron) به چاپ رسیده است.
پروفسور بورن میگوید: «جالب این است که این روش، یعنی تحریک مغز با صداهایی آرام بسیار آسان است.»
وی این روش را در قیاس با تحریک مغز با دستگاهها "اخلاقیتر و عملیتر" میداند. به اعتقاد بورن، این شیوه راهکار پیچیدهای ندارد و میتوان از آن در مراکز درمانی برای بهبود کیفیت خواب مراجعان استفاده کرد.
پروفسور بورن و همکارانش افراد یادشده را برای چند شب در "آزمایشگاه خواب" زیر بررسی قرار دادند. شرکتکنندگان در این آزمون در معرض صداهایی با ضربآهنگهای مختلف قرار گرفتند.
زمانی که آزمونشونده با صدایی همساز با ریتم کند مغزی خود به خواب میرفت نتیجهای مثبت به دست میآمد، به این ترتیب که وقتی فرد بیدار میشد بازیادآوری آموختههای روز پیشین برای او راحتتر بود. اما در مواردی که تحریک به صورت غیر همزمان با ظهور امواج کند مغزی انجام میشد، پیشرفتی دیده نمیشد.
تقویت نوسانهای مغزی
پروفسور بورن میگوید، از محرکهای صوتی زمانی استفاده میشد که امواج کند مغزی به بالاترین حد خود رسیده بود. تحریک در این شرایط نوسانها را تقویت و دامنه آنها را بیشتر و بادوامتر میساخت.
کارشناسان احتمال میدهند که از این روش بتوان در بهبود خواب کمک گرفت.
دکتر بورن میگوید: «از این گذشته احتمالا ریتمهای دیگر مغز نیز با این روش تقویت میشوند.»
برای نمونه میتوان از این راهکار برای تقویت آن دسته از ریتمهای مغزی استفاده کرد که در بیداری نیز ظاهر میشوند، مانند ریتمی که عمل تمرکز ذهن را کنترل میکند.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#364
Posted: 28 Apr 2013 14:13
برنامه گروه هلندی برای اسکان بشر در مریخ
یک سازمان غیردولتی در هلند میگوید قصد دارد در سال ۲۰۲۴ چهار داوطلب را در سیاره سرخ ساکن کند.
موسسه «مریخ یک» (مارس وان) روز دوشنبه برنامهاش برای ایجاد پایگاهی دایمی در مریخ را اعلام کرد و از آغاز فرآیند ثبت نام داوطلبان خبر داد.
ثبت کنندگان باید ۱۸ ساله و کاملا سالم باشند و نیز انگلیسی بدانند.
مسئولان این پروژه میگویند که بلیط سفر به مریخ یک طرفه است زیرا به علت هزینه زیاد و مشکلات لجستیکی امکان بازگشت وجود ندارد.
اما این مساله ظاهرا برای عدهای مانع مهمی نیست. هزار نفر از بیش از صد کشور برای اسکان در مریخ درخواست فرستادهاند.
مریخ همواره حس کنجکاوی بشر را تحریک کرده است. انسان زمانی که نجوم هنوز به اندازه امروز پیشرفت نکرده بود تصور میکرد که این سیاره مسکون است.
هم اکنون هم دو کاوشگر بدون سرنشین ناسا مشغول تحقیق در سطح این سیاره هستند تا شاید نشانههای اولیه لازم برای پیدایش حیات را پیدا کنند.
دشواری این ماموریت از آنجا پیداست که آژانس فضایی آمریکا قصد ندارد بعد از سال ۲۰۳۰ فضانوردان را به این سیاره بفرستد.
بسیاری از کارشناسانی که طرحهای «مارس وان» را دیدهاند در آن ابراز تردید میکنند.
هزینه پروژه شش میلیارد دلار رقم زده میشود و مسئولان آن فکر میکنند که راهی فوق العاده برای تامین آن پیدا کردهاند.
تمام مراحل این ماموریت از انتخاب و آموزش داوطلبان، ورود آنها و ساخت یک پایگاه دایمی طی برنامهای به صورت بین المللی پخش خواهد شد.
در سال ۱۹۶۹ زمانی که نیل آرمسترانگ بر ماه پا گذاشت بیش از ششصد میلیون نفر آن را تماشا کردند.
اما مارس وان امیدوار است که چهار میلیارد نفر مراحل نهایی این ماموریت را زنده ببینند.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#365
Posted: 28 Apr 2013 14:16
کاغذ دیواری ضد زلزله
زمانی که زلزله رخ میدهد در اکثر موارد ریزش دیوار و سقف ساختمانها باعث تلفات انسانی میشود. اما یک کاغذ دیواری مخصوص که توسط پژوهشگران دانشگاه کارلسروهه آلمان اختراع شده، قادر به جلوگیری از ریزش ساختمان است.
دانشمندان انستیتو تکنولوژی کارلسروهه (KIT) کاغذ دیواریای اختراع کردهاند که نیروی حاصل از زمینلرزه را به تمام دیوار یک ساختمان منتقل کرده و از این طریق مانع از ریزش دیوار میشود.
ویژگی کاغذ دیواری ضد زلزله
راز اصلی این کاغذ دیواری آن است که هم باید سفت و محکم و هم انعطافپذیر باشد. به گفتهی موریتس اوربان، پژوهشگر علمی انستیتو تکنولوژی کارلسروهه، این کاغذ حاوی دو عنصر مهم است: یکی الیاف و رشتههای سفت و محکم شیشه و دیگری مادهی مصنوعی پولیپروپیلین. الیاف شیشه در ۴ جهت مختلف بافته میشوند تا اینکه بتوانند نیروهای حاصل از زمینلرزه را بر تمامی دیوار تقسیم کنند. اوربان میگوید: «چنین ویژگیای از ایجاد درز و شکاف در دیوار جلوگیری میکند، زیرا نیروهای ناشی از زلزله بر سطح بزرگی تقسیم میگردند و دیگر نمیتوانند بخشهای ضعیف دیوار را متاثر سازند».
پیوستگی سنگ و آجر
اگر شدت زلزله زیاد باشد، دیوار شکاف بر میدارد، اما این الیاف شیشهای هستند که از فروپاشی دیوار جلوگیری میکنند. مادهی مصنوعی پولیپروپیلین که در داخل این کاغذ دیواری وجود دارد، دو طرف درز دیوار را به هم نگه میدارد و از این طریق از ریزش سنگ و آجر جلوگیری میکند.زمانی که زلزله رخ میدهد در اکثر مواقع این فروریختن ساختمانهاست که باعث مرگ مردم میشود. دیواری که در مقابل زمین لرزه مقاومت بیشتری داشته باشد، در هنگام زلزله به مردم امکان و زمان لازم برای گریختن از زیر آوار و نجات پیدا کردن را میدهد.
کاغذ دیواری ضد زلزله همانند کاغذ دیواریهای معمولی دیگر بر روی سطح داخلی دیوار ساختمان کشیده میشود. این کاغذ ویژه را نیز میتوان رنگ کرد یا بر روی آن یک کاغذ دیواری معمولی کشید.
به گفتهی طراحان، این کاغذ دیواری بهدلیل داشتن روزنههای مختلف از شکلگیری کپک نیز جلوگیری میکند.
چسبی خاص برای استفاده از کاغذ دیواری ضد زلزله
اما برای چسباندن این کاغذ دیواری بر روی دیوار استفاده از چسب معمولی کافی نیست. همانند خود کاغذ دیواری این چسب هم باید درعین حال سفت و انعطافپذیر باشد.
این چسب مخصوص که توسط شرکت بایر (Bayer Material Science) تولید میشود، دارای ماده شیمیایی "پولی یورتان" است. با این ماده، چسب مخصوص بههنگام تکانهای زمین قابلیت خاصی از خود بروز میدهد. در چنین وضعیتی ترکیبات هیدروژنی این چسب از هم جدا شده و در جای دیگر دوباره به هم میپیوندند. این امرسبب میشود که از گیسختگی سنگها و آجرهای ساختمان جلوگیری شود.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#366
Posted: 28 Apr 2013 14:18
یافت جنین در بدن نوزادی در هند
پزشکان در هند در بدن نوزادی دو ماهه یک جنین یافتند. تورم شکم این نوزاد والدین او را به این امر آگاه کرد. پزشکان بههنگام عمل جراحی، پا، سر، مو و همچنین بافتهای مختلفی همچون سلولهای کلیه و ماهیچه پیدا کردند.
والدین پسری دو ماهه در هند متوجه شکم متورم فرزند خود شدند و پس از مشاهدهی دردهای مکرر او ، نوزاد را به بیمارستان بردند. پزشکان بیمارستان خبر نداشتند که در این مورد با چه بیمار عجیبی برخورد کردهاند.
بر اساس گفتهی والدین این نوزاد، او در ماه دوم، مرتبا حالش به هم میخورده است. این امر در نوزادان کوچک طبیعی است، اما تکرار آن والدین را نگران کرده بود.
دوقلو و انتقال سلولها از جنینی به جنین دیگر
پزشکان در حین معاینه، در قسمت چپ شکم نوزاد تودهای سفت و بزرگ لمس کردند. در حالت طبیعی آنها تنها قادر به لمس گوشهی کبد و طحال کودک هستند. این پزشکان در ابتدا شکم نوزاد را سونوگرافی کردند. در آن سونوگرافی مشخص شد که آن توده دارای موادی آهکی همچون استخوان و همچنین حاوی بافتهای نرم است. این پزشکان پس از انجام سونوگرافی از طریق توموگرافی این توده را دوباره بررسی کردند و در نهایت جنینی در بدن این نوزاد یافتند.
اما چگونه در بدن این نوزاد یک جنین شکل گرفته است؟ زمانی که در بدن یک مادر فرزندان دوقلو شکل میگیرند، ممکن است که تقسیم آن دو جنین درست صورت نگیرد. همین امر باعث میشود که سلولهایی از جنین تکامل نیافته به بدن جنین دیگر که در حال تکامل است منتقل شوند.
دوقلو یا سهقلو؟
اما با وجود این، جراحان به هنگام عمل شکم نوزاد دچار شگفتی شدند: آنها کشف کردند که این تودهی یافت شده توسط شاهرگ این نوزاد با خون تامین میشده است. این توده که بزرگی آن حدود ۲۰ در ۸ سانتیمتر بود، روده، طحال و لوزالمعده آن نوزاد را پنهان کرده بود. پس از آنکه جراحان این توده را از بدن نوزاد بیرون آوردند، مشاهده کردند که آن حاوی دو جنین است؛ به این معنا که قرار بوده این مادر در اصل سه قلو به دنیا بیاورد.
آثاری از دست و پا در اعضای دیگر جنین
جراحان بههنگام جراحی پا، تنه، مو و حتی سر در این دو جنین یافتند. آنها پس از عمل جراحی سلولها را نیز دوباره مورد بررسی قراردادند و بافتهای مختلفی همچون سلولهای کلیه، ماهیچه و یا سلولهای اعصاب پیدا کردند.
چنین موردی نه تنها در کشور هند بلکه در کشور شیلی نیز رخ داده است. در آنجا در معدهی نوزادی که تازه بهدنیا آمده بود، جنینی به اندازهی ۱۰ سانتیمتر پیدا شد. اما این جنینها میتوانند در اعضای دیگر بدن نوزاد نیز باشند. برای مثال در ایالات متحده آمریکا پزشکان در هنگام عمل جراحی تومور مغزی یک نوزاد، در آن تومور یک پای کوچک و یک دست دفرمه شده یافتند.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#367
Posted: 28 Apr 2013 14:19
ساعت داخلی بدن را کوک کنید
بدن ما یک ساعت داخلی دارد که توسط مغز تنظیم می شود. نقش این ساعت داخلی، تنظیم زمان خواب و بیداری شماست. عامل اصلی که این ساعت درونی را تنظیم می کند، نور و روشنایی است.
استراحت اگر به میزان کافی باشد، باعث بهبود فعالیت های روزانه می شود و اگر از حد تعادل خارج شود علاوه بر تاثیر منفی روی کارها، بر سلامت شما هم نقش مخربی خواهد داشت.
چرا باید بخوابیم؟
خوابیدن برای بیشتر افراد مانند چراغ روشن یا خاموش می ماند، اما مغز می تواند در آن زمان بیدار یا خواب باشد.
هنگام خواب تغییرات پیچیده ای در مغز رخ می دهد. این تغییرات را می توان با نوار مغزی مشاهده کرد. در نوار مغزی، فعالیت الکتریکی مغز و امواج مغزی ثبت می شوند.
علاوه بر تغییراتی که در فعالیت مغز هنگام خواب رخ می دهد، ضربان قلب حدود 10 ضربه در دقیقه کاهش می یابد، درجه حرارت بدن یک تا یک و نیم درجه کم می شود و حس و حرکت بدن کاهش می یابد.
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که چرا ما به خوابیدن و استراحت کردن نیازمندیم؟
توضیحات متفاوتی برای این موضوع وجود دارد، مانند ذخیره انرژی جهت فعالیت های روزمره، تنظیم احساسات، تجزیه و تحلیل اطلاعات و طبقه بندی حافظه.
البته به جای اینکه به دنبال یک علت کلی برای خوابیدن بگردیم، بهتر است تاثیر آن را بر هر یک از سطوح سازمان های زیستی مورد بررسی قرار دهیم.
در سطح کل موجود زنده، اولین عملکرد خواب می تواند تنظیم فعالیت عصبی خودکار مانند ضربان قلب باشد. اختلالات خواب اغلب با اختلال عملکرد سیستم عصبی خودکار مانند ضربان قلب نامنظم همراه است.
در سطح مغز، خوابیدن باعث طبقه بندی حافظه، با کمک کاهش میزان تبادل اطلاعات در سیستم عصبی مرکزی می شود، هرچند طبقه بندی حافظه هنگام بیداری نیز صورت می گیرد.
در سطح سلول عصبی، خواب تحریک سلول های عصبی را تغییر داده و زمان پیام رسانی آنها را به گونه ای تغییر می دهد که از تحریک بیش از اندازه سلول های عصبی جلوگیری می کند.
یکی از نقش های خواب که اغلب به آن توجه نمی شود، دوری از اجتماع است. به عنوان موجوداتی اجتماعی، ما به خواب نیاز داریم تا قوانین و بینش های پیچیده زندگی اجتماعی را یکپارچه کنیم
ساعت داخلی بدن
بدن ما یک ساعت داخلی یا بیولوژیک دارد که توسط مغز تنظیم می شود. عوامل مختلفی بر این ساعت داخلی تاثیر می گذارند. نقش این ساعت داخلی تنظیم زمان خواب و بیداری شماست. عامل کلیدی که این ساعت درونی را تنظیم می کند نور و روشنایی است.
همه ما می دانیم که خوابیدن در یک اتاق روشن دشوار است. علت این است که نور، سلول های ویژه ای در شبکیه چشم را تحریک می کند که نقش تنظیمی ساعت درونی را به عهده دارند و موجب هوشیاری می شوند.
حتی نور طبیعی اتاق در طی روز و نور صفحه نمایشگر رایانه می تواند بر این ساعت درونی تاثیر بگذارد و ترشح هورمون ملاتونین که محرک خواب است را مهار کند.
مطالعات اخیر معلوم کرده اند که کاهش نور هنگام عصر و استفاده از نورهایی با طیف آبی کمتر و طیف زرد بیشتر می تواند به خوابیدن کمک کند.
اکثر ما هنگام تعطیلات بهتر به خواب می رویم، چرا که در این زمان خبری از ساعت زنگ دار و استرس سر کار رفتن نیست. اضطراب یعنی خواب سبک تر و بیداری های بیشتر.
علاوه بر آن افزایش سن هم اثر قابل توجهی بر کیفیت خواب دارد. سالمندان نسبت به اثرات مخرب استرس یا کافئین (مثل قهوه) بر خواب آسیب پذیرترند. در این افراد نوشیدن چای یا قهوه هنگام عصر می تواند موجب اختلال در خواب شود.
جالب است بدانید خواب شب با خواب روز متفاوت است. به عنوان مثال خواب شب موجب کاهش دمای بدن و افزایش غلظت ملاتونین می شود، در حالی که وضعیت در خواب روز برعکس است.
کسانی که در شیفت شب کار می کنند مجبورند در روز بخوابند. این افراد اغلب از خواب روزانه نامناسبی هم برخوردارند و در درازمدت در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به بیماری های قلبیعروقی و دیابت قرار دارند.
چقدر بخوابیم؟
یک نوزاد تازه متولد شده تا 18 ساعت در روز می خوابد، در حالی که یک فرد میانسال ممکن است خوابی معادل پنج ساعت داشته باشد.
اما حتما این سوال برای خیلی ها مطرح شده است که چقدر بخوابیم و خواب سالم چند ساعت است؟
اگر بخواهیم به این سوال جواب کوتاهی بدهیم باید بگوییم که این سوال، جوابی ندارد، چراکه نیاز شما به خواب، به سن و جنسیت شما بستگی دارد و برای هر شخصی متفاوت است.
علاوه بر مدت خواب، ساختار خواب نیز در سنین مختلف متفاوت است.
در طول دوره نوجوانی خواب سبک تر می شود و به ساعات دیرتری منتقل می شود.
با افزایش سن میزان خواب کمتر شده و مدت زمان کمتری را در خواب عمیق سپری می کنیم. در همین حین، یادگیری مهارت های جدید دشوارتر می شود.
یک سوال جالب این است که آیا می توان با جلوگیری از تغییرات خواب ناشی از افزایش سن، چالاکی مغز خود را حفظ کنیم؟
همان طور که گفتیم میزان خواب در خانم ها و آقایان با یکدیگر متفاوت است. خانم ها مدت بیشتری می خوابند. همچنین خانم ها زودتر به رختخواب می روند و صبح ها هم زودتر از آقایان از خواب بیدار می شوند.
در دنیای مدرن، بیشتر ما برای بیدار شدن به ساعت های زنگدار وابسته ایم. البته اگر به حال خود هم رها شویم، به مرور از خواب بیدار می شویم.
بیدار شدن از خواب توسط بخشی از هیپوتالاموس در مغز و از طریق کنترل هورمون ها تنظیم می شود. از آنجا که بیدار شدن توسط سیستم درونی بدن به آهستگی صورت می گیرد، امکان خواب ماندن وجود دارد.
قرار گرفتن در معرض نور تلفن همراه، تلویزیون و رایانه هنگام عصر باعث می شود که صبح ها دیرتر از خواب بیدار شویم.
قرص های خواب آور مکانیسم خواب طبیعی را تقلید می کنند. این قرص ها بر پیام رسان های عصبی، گیرنده ها یا هورمون هایی چون ملاتونین تاثیر می گذارند. اکثر این قرص ها بر خواب موثرند و می توانند شما را به خواب ببرند، هر چند گاهی اوقات عوارضی هم بر جای می گذارند.
داروهای جدیدی در دست ساخت هستند تا تاثیر مثبت بیشتر و تاثیر منفی کمتری بر خواب داشته باشند.
همیشه گفته می شود ما نسبت به گذشته، خوابمان کم شده است. نیم قرن پیش انسان ها به طور متوسط هشت ساعت در شب می خوابیدند، در حالی که اکنون این رقم به هفت ساعت کاهش یافته است.
البته شواهد این مساله متقاعدکننده نیست، چراکه 50 سال قبل، دانشمندان علاقه ای به ساعات خواب هر شخص نداشتند، بنابراین ممکن است این آمار آن طور که به نظر می رسد صحیح نباشد.
کم خوابی و پرخوابی مضر است
یک پنجم حوادث جاده ای با خستگی و خواب آلودگی مرتبط است.
کمبود خواب با چاقی و دیابت مرتبط است، چراکه کم خوابی موجب تخریب مکانیسم های مربوط به اشتها و افزایش گرسنگی می شود.
یک مطالعه 17 ساله که روی بیش از 10 هزار نفر انجام شد معلوم کرد، وقتی میزان خواب از هفت ساعت به پنج ساعت تقلیل یابد، خطر مرگ به هر علتی 1.78 برابر بیشتر می شود. مثلا خطر مرگ به علت بیماری های قلبی ـ عروقی 2.25 برابر افزایش می یابد.
بد نیست بدانید این فقط کم خوابی نیست که مضر است، بلکه خواب بیش از اندازه نیز با خطر مرگ بیشتری نسبت به خواب کافی همراه است. پس همیشه تعادل را رعایت کنید.
دقت داشته باشید که کم خوابی یا پرخوابی می تواند ناشی از بیماری های زمینه ای، بخصوص بیماری های روحی ـ روانی مانند افسردگی باشد. بنابراین بد نیست قبل از مصرف خودسرانه داروها با پزشک مشورت کنید.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#368
Posted: 28 Apr 2013 14:21
لایههای یخ اقیانوس قطب شمال طی دو دهه آینده از بین میروند
اداره هواشناسی و اقیانوس شناسی آمریکا در گزارش جدید خود هشدار داده است که طی یک تا دو دهه آینده هیچ اثری از لایههای یخ در اقیانوس قطب شمال در ماههای تابستان باقی نخواهد ماند.
در این گزارش تاکید شده است که درباره از بین رفتن لایههای یخ این مناطق هیچ تردیدی نیست و سئوال این است که این حالت چه زمانی روی خواهد داد.
به گزارش وبسایت «حفظ زمین»، بر اساس پیش بینیهای این نهاد از بین رفتن لایههای یخ در این مناطق حتی ممکن است طی یک یا دو دهه آینده روی دهد ولی احتمال وقوع آن تا سال ۲۰۵۰ بیشتر است.
اداره هواشناسی و اقیانوس شناسی آمریکا خاطرنشان میکند که تغییرات بسیار ژرفی در اقیانوس قطب شمال در حال رخ دادن است، از جمله تحت تاثیر ذوب شدن سریع لایههای یخ و افزایش سطح آب حجم زیادی از ماده متان منجمد که از جمله خطرناکترین گازهای گلخانه ای است، در بستر اقیانوس محبوس میشود.
علاوه بر این، ذوب شدن لایههای یخ باعث شده که در بخش گستردهای از مناطق قطبی درجه حرارت کاهش یافته و شرایط برای کشف و بهره برداری از منابع گاز و نفت در این مناطق فراهم شود و حمل و نقل دریایی در این مناطق راحتتر و سریع تر شود.
سرعت ذوب شدن لایههای یخ مسلما روی تسهیل بهرهبرداری از منابع سوخت فسیلی این مناطق تاثیر خواهد گذاشت و به احتمال زیاد اختلاف بین کشورهای حاشیه قطب شمال بر سر بهره برداری از این منابع را تشدید خواهد کرد. یکی از کارشناسان اداره هواشناسی و اقیانوس شناسی آمریکا گفته است: «از بین رفتن لایههای یخ در قطب شمال یکی از واضح ترین نشانههای تغییرات جوی کره زمین است که علاوه بر تغییرات گسترده روی اکوسیستم این مناطق و تسهیل دسترسی به منابع انرژی به شدت روی آب و هوای بخش شمالی اروپا تاثیر خواهد گذاشت».
کارشناسان این نهاد تاکید میکنند که روشهای دقیقی برای پیش بینی سرعت ذوب شدن لایههای یخ در اقیانوس قطب شمال وجود ندارد ولی با استفاده از روشهای موجود با قطعیت میتوان گفت لایههای یخبندانی که در طول ماههای تابستان در این مناطق وجود دارند تا اواسط قرن فعلی ذوب خواهند شد.
کارشناسان اداره هواشناسی و اقیانوس شناسی آمریکا همراه با مراکز پژوهشی چند دانشگاه این کشور برای راستیآزمایی پیشیبینی خود از سه روش مختلف استفاده کردهاند. یکی از این روشها بررسی و محاسبه سطح آب دریاها در این بخش از جهان طی دهه اخیر و محاسبه میزان افزایش سطح آب بر اساس همین روند طی دهههای آینده بوده است. بر اساس این محاسبه بخش اعظم لایههای یخ تا نیمه قرن جاری از بین خواهند رفت.
روش دیگر، محاسبه دورههای شدید ولی نامنظم افزایش دما و ذوب شدن گسترده لایههای یخ مثل شرایط پنج سال اخیر بوده که در صورت تکرار مجدد آن احتمالا لایههای یخ با سرعت بیشتری مثلا تا قبل از سال ۲۰۳۰ ذوب خواهند شد.
روش سوم نیز در نظر گرفتن مهمترین عوامل جوی و تغییرات آب و هوای کره زمین در مقیاسی گسترده و از جمله پیشبینی در مورد وضعیت جو زمین، درجه حرارت اقیانوسها و بالاخره وضعیت لایههای یخ در قطب شمال و جنوب طی چند دهه آینده است.
کارشناسان اداره هواشناسی و اقیانوس شناسی آمریکا با تلفیق نتایج این سه روش متفاوت از بررسیهای خود به این نتیجه رسیدهاند که لایههای یخ اقیانوس قطب شمال که در ماههای تابستان در سطح اقیانوس وجود دارند طی چند دهه آینده از بین خواهند رفت.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#369
Posted: 28 Apr 2013 17:57
رشد علمی ایران؛ واقعیت یا تبلیغات دولتی
جعفر مهراد رئیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در گفتگویی با خبرگزاری مهر، با اشاره به تولیدات علمی شیمی ایران در سال میلادی گذشته گفت: پایگاه استنادی تامسون رویترز درسال ۲۰۱۲ تعداد مقالات متخصصان علم شیمی ایران را ۴۴۷۳ مقاله به ثبت رسانده است که ۲.۳۲۵ درصد از کل تولید علم این رشته در جهان محسوب می شود.
با این آمار ایران می گوید که در سال ۲۰۱۲ در تولید علم رشته شیمی، رتبه ۱۳ در جهان و رتبه نخست را در منطقه به دست آورده است.
پیش از این نیز کامران دانشجو وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز با اشاره به موفقیتهای علمی ایران در سال گذشته گفته بود که جهش سریع علمی ایران و رشد هفت برابری تولیدات علمی کشور از سال ۱۳۸۴ تاکنون، جایگاه علمی ایران را در پایگاه ISI از رتبه ۳۷ به رتبه ۱۷ جهانی ارتقاء داده است.
واقعیت
کارشناسان مسایل آموزش عالی از دو منظر به این موضوع نگاه می کنند، اول صحت آن و دوم دلایل آن. در ارتباط با صحت خبر معتقدند که این اطلاعات با اینکه درست است ولی این تغییر وضعیت نه خبر تازهای است و نه نتیجه سیاستها و مدیریت علمی چند سال اخیر بوده است.
با رجوع به پایگاه اطلاعاتی SJR که بر اساس آمارها و اطلاعات موسسه تامسون رویترز، مدیر پایگاه نمایه سازی ISI کار میکند؛ علاوه بر تائید اطلاعات و ارقام ارائه شده توسط مسئولان وزارت علوم، اطلاعات دیگری را نیز میتوان دریافت کرد. به عنوان مثال اینکه، ایران در تولید مقالههای علمی، به طور کلی، پس از ترکیه و اسرائیل در سال ۲۰۱۲ در جایگاه سوم منطقه نشسته است و وضعیت ایران در منطقه و در تولید مقالههای شیمی در طی دو دهه گذشته چندان بد نبوده و هیچگاه از رتبه چهارم کمتر نشده است.
به بیان دیگر، وضعیت تحقیقات در حوزه شیمی در ایران نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر بسیار بهتر بوده است. با کمی جستجو در این پایگاه اطلاعاتی میبینیم که ایران جایگاه نخست را در تولید مقالههای شیمی در منطقه از سال ۲۰۰۵ میلادی یا ۱۳۸۴ شمسی در اختیار داشته است. پیش از این تاریخ و از اواخر دهه ۹۰ میلادی جایگاه ایران بتدریج از رتبه پنج به دوم در سال ۲۰۰۴ تغییر کرده است.
البته این تغییرات فقط مختص به رشته شیمی نبوده و در دیگر شاخههای علمی نیز کمابیش وضعیت یکسان بوده است، به طوریکه ایران در منطقه از سال ۲۰۰۳ تا کنون جایگاه سوم تولید علم را در اختیار داشته است.
رشد تولید مقالههای علمی ایران در بین کل کشورهای جهان نیز رشد چشمگیری داشته است و از جایگاه پنجاه وسوم در سال ۱۹۹۶ به رتبه سی وسوم در سال ۲۰۰۵ تغییر پیدا کرده بود.
کارشناسان می گویند که بازده سرمایه گذاری در حوزه علم بسیار کند است به طوریکه ممکن است اثر یک سیاست یا یک سرمایه گذاری سالها بعد نمایان شود.
به عقیده این گروه از کارشناسان مسائل علمی، این رشد حاصل سیاستهای تشویقی وزارت علوم در سالهای پیش از دولتهای نهم و دهم در پژوهش و انتشار مقالههای پژوهشی علمی در نشریات معتبر نمایه شده در ISI است.سیاستی که آن زمان، با حمله شدید اصولگرایان و مسئولان امروز وزارت علوم مواجه شد. آنها موسسه ISI را موسسهای صهیونیستی میدانستند و خواهان تحریم این موسسه بودند. حتی در دوره ای از زمان علاوه بر خائن نامیدن مسئولان وقت وزارت علوم، پژوهشگران و دانشگاهیان ارائه دهنده مقاله به مجلات نمایه شده در ISI را به برخوردهای قانونی تهدید میکردند.
همین گروه از مقامات فعلی، با توجه به ضرورت نمایه سازی مقالات علمی، تاسیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)را پیشنهاد کردند که در عمل چندان موفق نبوده است.
در چنین شرایطی کارشناسان میپرسند که چطور ممکن است گروهی چنین موضعی را در قبال مجلات و موسسه ISI داشته باشند ولی برای فعالیتهای تبلیغی خود به حاصل سیاستهایی استناد کنند که پژوهشگران را تشویق به ارائه مقاله به این نشریات کرده است.
کمیت و کیفیت رشد
همه کارشناسان حوزه پژوهش به رشد بسیار خوب ایران در ارتقا جایگاه علمی کشور در بین کشورهای جهان معترفند. جایگاهی که حتی از بعضی از کشورهای صاحب نام در علم اروپایی مانند سوئیس و سوئد هم بالاتر است. ولی این رشد را کمی میدانند و امیدوارند پس از این رشد کمی، شاهد ارتقا کیفیت مقالات منتشر شده هم باشند.
از نظر آنها، چیزی که موقعیت ایران را تغییر دادهاست تعداد مقالههای منتشر شده در نشریات علمی است ونه الزاما افزایش کیفی مقالات. آنها این نظر را به تعداد ارجاع به مقاله ها مستند میکنند.یکی از ابزارهای تعیین کیفیت یک مقاله و پژوهش مرتبط با آن در جامعه علمی، تعداد ارجاعاتی است که پژوهشگران خارج از حوزه جغرافیایی محقق و نویسنده مقاله به یک مقاله داشتهاند. برای مثال اگر چه ایران رتبه نخست تعداد مقالههای منتشر شده در رشته شیمی را در منطقه در اختیار دارد ولی از نظر ارجاع به مقالهها پس از اسرائیل و ترکیه مقام سوم قرار دارد.
از سوی دیگر برخی از کارشناسان نیز رشد علمی یک کشور را فقط افزایش تعداد مقالههای منتشر شده در نشریات نمیدانند و معتقدند که بسیاری از فعالیتهای پژوهشی از نوع چاپ مقاله نیستند؛ توسعه آزمایشگاهها، انجام بسیاری از فعالیتهای توسعه فناوری، ایجاد رصدخانه های علمی مختلف، توسعه تجهیزات، گسترش پارکهای علم و فناوری و غیره از دسته فعالیتهایی هستند که به سختی قابل انتشار به صورت مقاله هستند.
به غیر از این مسائل، رشد انتشار مقالات نمایه شده بیش از آنکه مربوط به رشد توجه به توسعه زیر ساخت های کشور باشد، به گسترش دوره های دکتری، و کارآزموده تر شدن محققان ایران در نگارش و انتشار مقالات علمی شان در سطح بین المللی مربوط است.
بنابراین، با رشد انتشار مقالات علمی لزوما به نتیجه گیری خطی و مستقیم در توسعه امکانات پژوهشی نمی توان رسید.
اینکه با نزدیک شدن به انتخابات هر روز بیش از روز پیش شاهد ارائه آمارهای موفقیت مسئولان دولتی باشیم و شروع همه جهش علمی ایران را سال ۱۳۸۴ ببینیم، چندان عجیب و به دور از ذهن نیست، آن چیزی که ممکن است آسیب رساننده باشد باور تبلیغات انتخاباتی از سوی سیاستگزاران است.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#370
Posted: 28 Apr 2013 17:58
یک هفته کمخوابی کارکرد 700 ژن را مختل میکند
دانشمندان اظهار می دارند که تنها یک هفته کم خوابی می تواند کارکرد صدها ژن را مختل کند و خطر ابتلا به بیماری های مهلک مرتبط با استرس، ایمنی و التهاب را افزایش دهد.
نخوابیدن به اندازه کافی و یا بد خوابیدن اصلاً خوب نیست. در حقیقت عوارض آن بسیار زیاد است.
شاید برایتان عجیب باشد، ولی بی خوابی به هر دلیلی که باشد، به طرز فوق العاده ای به سلامتی، فعالیت، ایمنی شما آسیب می رساند.
کشف جدید دانشمندان توضیح می دهد که چرا کمبود خواب به سلامت جسمانی صدمه می زند.
محققان برای انجام این تحقیقات به بررسی فعالیت ژنتیکی در 26 داوطلبی که کمبود خواب داشتند پرداختند و به این نتیجه رسیدند که خواب ناکافی، تأثیر قابل توجهی روی بیش از 700 ژن در بدن دارد.
این امر موجب می شود که فعالیت عده ای ژن کاهش یابد و عده ای دیگر بیش از حد فعال شوند.
وقتی که فردی خواب ناکافی دارد، ژن های مرتبط با ساعت داخلی بدن، متابولیسم، سیستم ایمنی و پاسخ های استرس تحت تأثیر قرار می گیرند.
این تحقیق با ریاست درک جان دیک از دانشگاه سوری انجام شده که خواب را مانند ورزش و رژیم غذایی به عنوان "ستون سلامت" توصیف می کند.
نتایج این تحقیق که نشان می دهد خواب ناکافی به عنوان عامل مشکلات سلامتی بسیار شناخته می شود، در مجله مقالات آکادمی ملی علوم منتشر شده است.
در حقیقت کمبود خواب را عامل شرایطی چون چاقی، بیماری قلبی و اختلالات ذهنی می دانند.
گروه تحقیقاتی درک جان دیک اسید ریبونوکلئیک (RNA) را در خون داوطلبان بررسی کردند. از این ماده شیمیایی که دستورالعمل های رمزگذاری شده را از ژن ها به سلول ها می برد، می توان برای اندازه گیری فعالیت ژن ها استفاده کرد.
شرکت کنندگان در طول این تحقیقات یک هفته خواب ناکافی داشتند و طی آن بیشتر از 6 ساعت در شب نخوابیدند. در پایان این زمان آنها مجبور بودند حدود 40 ساعت بیدار بمانند و در همین زمان نمونه های RNA ظرف فاصله های سه ساعته از داوطلبان گرفته می شد.
نتایج این بررسی ها در مقایسه با تأثیر همین داوطلبان در زمانی که 10 ساعت خواب شبانه در هفته داشتند قرار گرفت. در این دوره نیز باز هم RNA آنها مورد بررسی قرار گرفت.
اطلاع از نتایج این تحقیقات می تواند برای افرادی که در جوامع صنعتی زندگی می کنند موثر باشد.
اخیرا دانشمندان آلمانی کشف کرده اند که کودکانی که خواب شب مناسبی دارند، از حافظه بهتری برخوردار هستند.
کم خوابی دیگر چه عوارضی دارد؟
برای بی خوابی عوامل بسیاری وجود دارد. استرس های زندگی روزمره می تواند توانایی خوب خوابیدن را تحت الشعاع قرار دهد، یا شاید به علت کار و فعالیت زیاد ساعات خواب خود را کاهش دهیم یا ممکن است دچار مشکلات جسمی و روانی باشیم که خواب را مختل کرده و از این که دچار کمبود خواب هستیم نیز کاملاً آگاه نباشیم.
با این حال درک این مسأله بسیار مهم است که بی خوابی غالباً به دلایل اختلالات ناشناخته خواب بروز می کند.
بعد از یک خواب معمولی در شب، ممکن است در طول روز احساس خواب آلودگی نمایید، یا اینکه احساس کنید به هیچ وجه سر حال نبوده و نمی توانید فعالیت کنید، اما کاملا از این که دچار اختلال خواب هستید یا از بی خوابی رنج می برید، آگاه نباشید.
ممکن است فکر کنید بی حالی شما فقط به علت استرس کار یا مشکلات باشد، یا اینکه اصولاً همیشه همین حالت را دارید و فکر نمی کنید که باید طور دیگری باشید.
این عدم آگاهی، وضعیت را پیچیده تر می کند، زیرا بسیاری از مردم سالیان طولانی بی خوابی یا بدخوابی خود را متوجه نمی شوند. بی خوابی باعث کاهش شدید فعالیت جسمانی و هوشیاری می شود.
کاهش خواب شبانه به مدت یک ساعت و نیم در یک شب می تواند باعث کاهش هوشیاری روزانه به میزان 32 درصد شود.
کاهش هوشیاری و خواب آلودگی روزانه بیش از حد می تواند حافظه و قدرت تجزیه و تحلیل، قدرت تفکر و فرآیند دریافت اطلاعات را به شدت کاهش دهد.
بی خوابی یا بد خوابی می تواند باعث بی خوابی شریک زندگی شما شده و در نتیجه رابطه صمیمی شما را دچار مشکل کند. ممکن است کیفیت زندگی کاهش یابد.
خواب آلودگی بیش از حد روزانه می تواند باعث عدم تمرکز در هنگام انجام کار شده و در نتیجه موقعیت شغلی شما را به مخاطره افکند.
گفتنی است اختلالات به وجود آمده در اثر بی خوابی پس از شناسایی عامل و درمان آن بهبود می یابند، مثلاً مشکلات حافظه و یادگیری بهبود یافته و تعداد آسیب ها کاهش می یابد.
در دراز مدت، نتایج بالینی اختلالات درمان نشده ناشی از بی خوابی به راستی خطرناک می شوند. این نتایج با بیماری های بسیار زیاد و جدی همراهند.
فشار خون بالا، حمله قلبی، ایست قلبی، سکته مغزی، چاقی، مشکلات روانی از جمله افسردگی و دیگر اختلالات روحی، اختلالات ذهنی، عقب ماندگی در کودکی یا دوران جنینی، آسیب دیدگی در اثر حوادث، پایین آمدن کیفیت زندگی، از دست دادن شریک زندگی از جمله عوارض کم خوابی است.
مطالعات نشان می دهد که خطر مرگ در افرادی که کمتر از 6 تا 7 ساعت در شب می خوابند افزایش یافته است.
یک تحقیق نیز نشان داده که کاهش زمان خواب خطر مرگ بیشتری نسبت به سیگار کشیدن، فشار خون بالا و بیماری قلبی دارد.
بی خوابی همچنین یکی از عوامل کلیدی مرگ و میر در افراد کهنسال است.
بی خوابی همچنین می تواند یکی از عوامل چاقی باشد.
دکتر جان وینکلمن مسئول مرکز بهداشت خواب دانشگاه هارواردمی گوید: چیزی که غالب مردم درک نمی کنند، این است که عادت خوب خوابیدن می تواند عاملی در اجرای موفق برنامه کنترل وزن باشد.
اختلالات تنفسی مانند خروپف که یکی از دلایل بد خوابی است با وجودی که بسیار رایج است، اما بیشتر علل آن هنوز تشخیص داده نشده و درمان نمی شوند. خروپف مزمن بطور مثال با بیماری قلب و مغز مرتبط است.
آپنه خواب نیز باعث بدخوابی می شود. همچنین یک عامل اولیه خطر برای فشار خون بالاست، به طوری که فشار خون 40 درصد افراد مبتلا به آپنه اصلاً تشخیص داده نشده و در نتیجه درمان نمی شود.
درمان مۆثر آپنه خواب در افراد مبتلا به فشار خون بالا باعث کاهش قابل توجه خطر سکته مغزی می شود.
با افزایش اطلاعات و وجود انواع درمان برای بی خوابی، درد و رنج، بیماری های مختلف مرتبط با بی خوابی، نحوه عمل، تمرکز و حافظه قابل اجتناب هستند.
برخی محققان معتقدند باید با همان جدیتی که با تأثیرات اجتماعی مصرف مواد مخدر و الکل مقابله می شود با بی خوابی نیز برخورد شود.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟