جراحات مغزي ميتوانند ضربه مغزي در پي داشته باشند اگر اخيرا جراحت مغزي داشتهايد و احساس سردرد، سرگيجه و يا حالت تهوع داريد ممكن است دچار ضربه مغزي شده باشيد. به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، علايم ديگر ضربه مغزي شامل صداي زنگ زدن در گوشها، تاري ديد، مشكلات تعادلي و حافظهاي، دشواري در تمركز و گيجي است. اگر هر يك از اين علايم را داريد بايد به پزشك مراجعه كنيد. آكادمي آمريكايي پزشكان خانواده در اين باره اعلام كرده است كه ضربه مغزي معمولا با گذشت زمان و استراحت بهبود پيدا ميكند. شما همچنين ميتوانيد براي كاهش درد از مسكنهاي بدون نياز به نسخه مانند تيلنول و موترين مصرف كنيد. مهمترين مسئلهاي كه در اين شرايط بايد رعايت كنيد اين است كه از انجام هرگونه فعاليتي كه ميتواند آسيب بيشتري به شما وارد كند، خودداري كنيد ضربههاي مغزي مكرر ميتوانند خطرناك باشند. هميشه به خاطر داشته باشيد كه به هنگام انجام ورزشهاي برخوردي و يا هرگونه فعاليتي كه بروز جراحات مغزي طي آن ممكن است كلاه ايمني بر سر داشته باشيد.
هشدار به ورزشکاران يك متخصص در گفتوگو با ايسنا اثرات و عوارض مصرف نيروزاها را تشريح كرد: استفاده نابجا از داروهاي پرورش اندام منجر به مرگ خواهد شد استفاده نابجا از استروئيدهاي آنابوليك در ورزشكاران به منظور به دست آوردن ظاهر فيزيكي و اضافه وزن يا پرورش اندام ضمن تهديد سلامت آنها و بروز بيماريهاي مختلف، منجر به مرگ آنها خواهد شد. دكتر ايرج ايرانزاد، فوق تخصص غدد و متابوليسم در گفتوگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» ايسنا واحد علوم پزشكي ايران، در خصوص استفاده از اين داروها گفت: استروئيدهاي آنابوليك مشتقات ساختگي از هورمون جنسي مردانه يا تستوسترون هستند كه پزشكان مقادير بسيار كمي از آن را جهت درمان بيماريهاي عضلاني، سرطان سينه، سوختگيهاي شديد، انواع نادري از كم خوني و برخي بيماريهاي كليه تجويز ميكنند. وي با اشاره به اثرات نامطلوب و عوارض ناشي از استفاده نابجا از داروهاي مذكور كه به شكل خوراكي يا تزريق عضلاني استفاده ميشوند، افزود: به علت عوارض جانبي اين داروها، پزشكان دوزهاي حداقلي از آنها را تجويز ميكنند اما مقاديري از اين داروها كه براي تقويت عملكرد و بهبود وضعيت عضلاني و ورزش لازم است 20 تا100 برابر مقادير درماني مورد استفاده در بيماريها و با اثرات سوئي همراه است. دكتر ايرانزاد با اشاره به رابطه اثرات نامطلوب استروئيدهاي آنابوليك با ميزان مصرف آنها و احتمال خطرات جدي در افرادي كه به مدت طولاني از اين داروها استفاده ميكنند، افزود: اثرات جانبي شبه تستوسترون ميتواند در زنان با ايجاد بينظمي با كاهش فركانس قاعدگي همراه باشد و قدرت باروري را در آنان كاهش دهد؛ همچنين، پرمويي (افزايش رشد موهاي بدن و صورت)، بم شدن صدا، بزرگ شدن كليتوريس در زنان، افزايش شور جنسي، كوچك شدن سينه و كاهش شير يا توقف آن از عوارض ناشي از استفاده اين داروهاست كه بسياري از اين اثرات بازگشت ناپذير هستند. وي در ادامه تصريح كرد: مصرف مقادير بالاي استروئيدهاي آنابوليك در مردان نيز باعث كاهش تمايل و قدرت جنسي، تحليل بيضهها و مهار(جلوگيري از ترشح) اسپرماتوژنز و افزايش تعداد اسپرمهاي غير طبيعي ميشود كه اين اثرات با توقف مصرف، برگشت پذير خواهند بود. دكتر ايرانزاد، پرخاشگري، اختلالات رواني مانند افسردگي و سايكوز، طغيانهاي متناوب و شديد روحي و همچنين ايجاد آكنه و ريزش مو را از عوارض جانبي شايع در دو جنس عنوان و اضافه كرد: استفاده از اين داروها در نوجوانان باعث امكان كوتاه قدي و كاهش رشد ميشود؛ همچنين، بيماريهايي مانند نارسايي قلبي و كليوي را تشديد ميكند و باعث افزايش فشار خون ميگردد. وي استفاده طولاني مدت از داروهاي پرورش اندام را همچنين باعث افزايش خطر سكته مغزي و بيماريهاي ايسكميك قلب دانست و افزود: ارتباط يرقان انسدادي، سرطان كبد و ضايعات كبدي ديگر با مصرف طولاني مدت اين داروها به اثبات رسيده است و مصرف كنندگان اين داروها نيز مانند ديگر مصرف كنندگان تركيبات تزريقي در معرض خطر انتقال ويروس HIV (ايدز) از طريق سرنگهاي آلوده هستند. عضو انستيتو غدد داخلي دانشگاه علوم پزشكي ايران تاثير استروئيدهاي آنابوليك را بر افزايش توان فيزيكي افراد نفي و اضافه كرد: اگر چه استروئيدهاي آنابوليك ممكن است سبب كاهش خستگي يا ايجاد سرخوشي اندكي شوند اما استفاده از آنها ميتواند باعث افزايش بيش ازحد تمرينات ورزشي و تحليل عضلاني و صدمه به تاندونها گردد.
از شكل دادن به ناخنهاي پا خودداري كنيد به گفته يك متخصص پوست و مو، يكي از بهترين روشهاي مقابله با فرو رفتن ناخن درون گوشت پا كوتاه كردن كاملا صاف ناخن بدون شكل دادن به آن است. دكتر زهره لهراسبي، در گفتوگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، درباره دلايل فرو رفتن ناخن درون گوشت پا و چگونگي مقابله با آن، اظهار كرد: بسياري از افراد در حالت طبيعي به علت نرم بودن بافت اطراف ناخنهاي پا، دچار عارضه فرو رفتن ناخن به درون گوشت ميشوند كه بسيار آزار دهنده و دردناك است. وي ادامه داد: ناخن فرو رفته به داخل بافت، مستعد انواع عفونتهاي باكتريال و قارچي است و گاهي تنها با جراحي و آنتي بيوتيك درماني طولاني مدت، بهبود مييابد. دكتر لهراسبي درخصوص روشهاي جلوگيري از بروز اين وضعيت توضيح داد: با كوتاه كردن ناخن به صورت افقي در طي چند ماه ميتوان شكل ناخن را تا حدي تغيير داد و از فرو رفتن آن به بافت ممانعت كرد. اين متخصص پوست، مو و زيبايي قرار دادن ناخنهاي پا به مدت 10 دقيقه در آب گرم را يك روش مناسب آماده سازي ناخن براي كوتاه كردن عنوان كرد و گفت: اگر ناخن در آب گرم قرار گيرد، شكنندگي خود را از دست ميدهد و نرم تر ميشود در نتيجه به راحتي ميتوان به آن شكل داد و يا حتي ناخن را از گوشت خارج كرد.
عوامل محيطي نقش بسزايي در بروز ناباروري دارد مطالعات نشان داده است در سالهاي اخير به دليل تغيير شيوه زندگي بشر و كاربرد بيشتر مواد شيميايي، اشعهها و سموم نباتي، عوامل محيطي نقش بسزايي در بروز ناباروري داشتهاند. دكتر ربابه طاهري پناه فوق تخصص نازايي و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در اين باره به خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران، گفت: آمارها در مقايسه با 50 سال گذشته حاكي از افزايش ناباروري در جوامع دارد؛ اين درحاليست كه برخي افزايش اطلاعرساني و آگاهي بيشتر افراد در مراجعه به مراكز ناباروري را عامل اين افزايش ميدانند اما حقيقت اين است كه تغيير شيوه زندگي بشر و عوامل سوء محيطي در سالهاي اخير از عوامل مهم اين افزايش، ناباروري در مردان و زنان است. وي با اشاره به مثالي، كاهش اسپرم مردان را طي نيم قرن اخير دليل اين ادعا دانست و تصريح كرد: در 50 سال گذشته، وجود 50 ميليون اسپرم در هر سيسي براي مردان معياري طبيعي قلمداد ميشد اما امروزه اين رقم به 20 ميليون اسپرم در مردان تغيير يافته كه گوياي كاهش باروري در مردان در سالهاي اخير است. عضو مركز تحقيقات بهداشت باروري و ناباروري بيمارستان طالقاني در ادامه به عمدهترين عوامل سوء محيطي اشاره كرد و به ايسنا گفت: عوامل فيزيكي همچون زندگي در كنار نيروگاههاي برق، تماس مداوم با اشعه مانند قرار دادن تلفن همراه در ناحيه كمر و عوامل شيميايي همچون استفاده زياد از مواد شوينده، مواد پلاستيكي و سموم نباتي از جمله خطرسازترين عوامل محيطي بر باروري افراد است. وي با بيان اين كه هم اكنون عوامل شيميايي بيشترين سهم را در ميان ساير عوامل محيطي در بروز ناباروري دارند، افزود: امروزه كاربرد مواد شيميايي كه از خانواده پلي كربناتها و پلاستيكها هستند در مصارف مختلفي همچون توليد ظروف يكبار مصرف و مواد شوينده بسيار رواج يافته است. دكتر طاهري پناه ادامه داد: به اين ترتيب ما هر روز با نوشيدن يك بطري نوشابه، آب معدني و يا استفاده از شامپو در تماس مداوم با اين مواد شيميايي مضر بدن هستيم؛ چرا كه اين مواد شيميايي با ساختاري مشابه هورمونهاي بدن وارد سلول ميشوند و با تغيير عملكرد ژنها، ناهنجاريهاي بسياري همچون ناباروري را حتي به نسلهاي بعد نيز منتقل ميكنند. وي در پايان خاطرنشان كرد: بر اين اساس كشورهاي توسعه يافته همچون ژاپن اقدامات اساسي را درحذف مواد شيميايي مضر بدن به ويژه در مصارف غذايي و خوراكي آغاز كردهاند.
Icon12 کشف داروی پيشگيری از باروری مردان محققان می گويند دارويی برای پيشگيری از بارداری کشف کرده اند که توسط مردان مصرف می شود و نه تنها 100 درصد از بارداری پيشگيری می کند، بلکه هيچ نوع عارضه جانبی ندارد. داروی ضد باروری که مردان مصرف می کنند شامل دو واحد از هورمون زنانه پروژستوژن و هورمون مردانه تستوسترون است. استفاده از اين مجموعه هورمونها تا کنون به صورت های مختلفی انجام شده است. در آخرين دوره آزمايش های پزشکی در استراليا، هورمون پروژستوژن در دوره های سه ماهه به صورت آمپول تزريق می شود و هورمون تستوسترون به صورت ايمپلنت، کارگذاشتن در پوست، داده می شود يعنی هورمون در داخل کپسولی در داخل بدن قرار می گيرد و به تدريج جذب می شود. اين هورمون هم بايد هر سه ماه يکبار تجديد شود. اما در آزمايشات پزشکی در بريتانيا، شيوه بکارگيری اين روش جلوگيری از بارداری، استفاده از ايمپلنت های تستوسترون و پروژسترون است. پروژسترون هورمونی است که پروژستوژن از آن توليد می شود. با اين حال، به دليل اينکه واحد يا دوز مناسب هنوز يافت نشده است، محققان تاکنون نتوانسته اند دو هورمون را همزمان و يک جا به صورت يک قرص، همانند قرص ضدبارداری زنان، به مشتريان ارائه کنند. تحقيقات در استراليا ميزان موفقيت اين روش يعنی استفاده از هورمونها توسط مردان را نزديک به 100 درصد نشان داده است در حالی که در بريتانيا، ميزان موفقيت آنها 93 درصد بوده است. اين در حالی است که ميزان موفقيت قرص های ضد بارداری زنان 99 درصد است. دکتر کريستيانا وانگ، يکی از محققان در اين خصوص می گويد: "بايد بين مرد بودن و بارور بودن تفاوت قائل شد. وجود هورمون تستوسترون در مردها باعث می شود که باروری آنها در دراز مدت تضمين شود اما اينکه آيا روش های پيشگيری از باروری از سوی مردان استفاده شود يا نه بستگی به خود زوجين خواهد داشت." محققان می گويند اميدوارند ايمپلنت ها يا قرص های مورد مصرف مردان بين 3 تا 5 سال آينده آماده و قابل دسترس باشد.
وزير بهداشت:با بودجه كنوني نبايد انتظار جهش در بخش سلامت را داشته باشيماز 80 هزار تخت بيمارستاني در كشور حدود 40 هزار تخت بالاي 40 سال قدمت دارندوزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: از 80 هزار تخت بيمارستاني در كشور حدود 40 هزار تخت بالاي 40 سال قدمت دارند.به گزارش خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران در همدان، دكتر كامران باقري لنكراني با بيان اين مطلب اظهار كرد: حدود 10 هزار تخت بيمارستاني قدمتي بالاي 60 سال دارند.وي با بيان اين كه امسال بودجه تملك دارايي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي نسبت به سال گذشته 30 درصد كاهش يافته است، گفت: تصميم داريم اين كاهش بودجه را از طريق ارائه اوراق مشاركت مردمي تا سقف 100 ميليارد تومان تامين كنيم.وي اضافه كرد: برنامه اين است كه 40 ميليون دلار نيز از محل صندوق ذخيره ارزي براي ايجاد دو هزار تخت بيمارستاني تامين و هزينه كنيم.باقري لنكراني تصريح كرد: اولويتهاي ايجاد تختهاي بيمارستاني در مجلس شامل شهرستانهاي بالاي 50 هزار نفر جمعيت كه فاقد بيمارستان هستند، احداث مراكز 10 تختخوابي براي شهرهايي با 50 تا 20 هزار نفر جمعيت بيمارستانهايي كه بيش از 50 سال از ساخت آنها ميگذرد است.وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي خاطرنشان كرد: با بودجه كنوني نبايد انتظار جهش در بخش سلامت را داشته باشيم.وي در بخش ديگري از سخنانش پيرامون بيماران تالاسمي گفت: كارهاي عمدهاي براي بيماران تالاسمي صورت گرفته كه قسمت اعظم هزينههاي درماني آنها به شكل يارانهاي خواهد بود و بخشي از كارهاي مربوط به اين بيماران در وزارت رفاه بررسي خواهد شد.باقري لنكراني اضافه كرد: 15 درصد از بيماريها در جامعه ژنتيكي، 10 درصد بر اثر سوانح و بقيه عوامل اجتماعي است كه بر پروسه سلامتي جامعه نقش دارند.به گزارش ايسنا، وزير بهداشت تاكيد كرد: ديد سلامتنگر نزد بسياري از تصميمسازان وجود ندارد و تنها 25 درصد از اقدامات درماني وزارت بهداشت در سلامت جامعه مؤثرست.باقري لنكراني تصريح كرد: حدود 8 هزار پزشك بيكار در جامعه وجود داشت كه به دنبال اجراي طرح بيمه روستايي 5 هزار و 800 نفر آنها جذب شدند در حالي كه 3 هزار و 400 نفر از اين پزشكان هيچ ارتباطي با وزارت بهداشت نداشتند و استخدام 14 هزار نفر از فارغالتحصيلان وابسته به رشتههاي پزشكي كه دو سوم آنها نيروهاي متخصص بودند ميزان بيكاري در ميان فارغ التحصيلان اين رشتهها را كاهش داده است براي بقيه آنها نيز با اجراي دورههاي آموزشي كوتاه مدت و فعاليتهاي خاصي را در نظر داريم.گفتني است: وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در سفر يكروزه خود به همدان از مركز MRI مهديه همدان، بيمارستان تازه ساخت شهيد فرشچيان و از بيمارستان در حال ساخت بعثت بازديد كرد.
ماجراجويي تازه در رابطه با توزيع داروهاي هموفيليها مديرعامل كانون هموفيلي اعلام كرد: مركز مديريت پيوند و بيماريهاي خاص وزارت بهداشت صدور حوالههاي دارويي بيماران هموفيلي به مراكز توزيع در تهران و شهرستانها را متوقف كرده است. احمد قويدل در گفتوگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران اظهار كرد: امروز در كمال ناباوري مركز مديريت پيوند وزارت بهداشت كار توزيع داروهاي خود را متوقف نموده و اعلام كرده كه هر نوع اقدام اجرايي اين مركز غير قانوني بوده و وظايف اين مركز را ميبايست وزارت رفاه پيگيري كند. وي اظهار كرد: در يك اقدام غير انساني حوالههاي دارويي صادره از اين مركز كه نياز حياتي بيماران است عملا به شركتهاي پخش دارويي ارسال نشده و در اين ميان هيچ كس به فكر حفظ سلامت بيماران نيست. مديرعامل كانون هموفيلي گفت: ماههاست موضوع مشاركت وزارت رفاه در امور تامين و توزيع داروهاي يارانه اي به عنوان يك تصميم هيات دولت مطرح بود. وي ادامه داد: از نخستين روزهاي اعلام اين تصميم وزارت بهداشت به عنوان متولي درمان مردم، ابراز نگراني جدي در اين رابطه كرد و به صورتهاي مختلف از انتقال بودجهها و قدرت تصميم گيري از اين وزارتخانه به وزارت رفاه انتقاد نموده است. قويدل افزود: متاسفانه عليرغم اتخاذ اين تصميم در سال گذشته هيچ ساز و كار معيني جهت انتقال اين مسؤوليت به وزارت رفاه پيشبيني نشده و مركز مديريت پيوند و بيماريهاي خاص كه به عنوان يكي از زير مجموعههاي وزارت بهداشت بوده كه توزيع فرآوردههاي انعقادي و ديگر داروهاي بيماران خاص را انجام ميدهد از دور خارج شد. قويدل اظهار كرد: كانون هموفيلي ايران ضمن ابراز نگراني شديد نسبت به اتخاذ شيوههاي ماجراجويانه و بي برنامه در رابطه با داروهاي مورد نياز بيماران از رييس جمهور و ديگر مراجع نظارت كشور تقاضاي مداخله فوري در حل اين مشكل دارد. وي تصريح كرد: عواقب اين نوع تصميم گيريها بسيار خطرناك بوده و جان بيماران قرباني دعواهاي اداري در وزارتخانه خواهد شد. قويدل به ايسنا گفت: بر اساس آخرين اطلاعات رسيده به كانون موجودي فرآوردههاي انعقادي در شيراز، اصفهان و كردستان پايان يافته و اكثر شهرستانها در موقعيت بسيار بدي از نظر دسترسي بيماران به فرآوردهها قرار دارند. قويدل در پايان خاطرنشان كرد: تهران نيز بي ترديد از فردا يا پس فردا با روند موجود بسيار بحراني خواهد بود.
خون جايگزين در كشور حذف شد مديرعامل سازمان انتقال خون كشور گفت: شهروندان ايراني در سال گذشته بيش از 1 ميليون و 603 هزار واحد خون اهدا كردند. به گزارش خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، دكتر حسن ابوالقاسمي در حاشيه بازديد از پايگاه انتقال خون آذربايجان شرقي با بيان اين كه اين رقم در مقايسه با سال گذشته از رشد 5/7 درصدي نسبت به سال 83 برخوردار بوده است، گفت: اين رقم در طول 30 سال گذشته نيز بي نظير بوده است. وي ابراز اميدواري كرد اين رقم در سال جاري به 20 درصد برسد. دكتر ابوالقاسمي تعداد پايگاههاي انتقال خون را يكصد پايگاه در سراسر كشور اعلام كرد و در ادامه افزود: شاخص اهداي خون در كشور 22 در هزار نفر است كه اين رقم در استان آذربايجان شرقي 16 در هزار نفرست. مديرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به فعاليتهاي اين سازمان براي توسعه و بهرهوري بيشتر از آغاز به كار طرح اتوماسيون در سال جاري خبر داد. وي در بيان ويژگيهاي اين طرح با اشاره به اهميت سلامت خون وارد شده به چرخه خونرساني كشور، خطاهاي انساني صورت گرفته در اين پروسه را غير قابل بخشش عنوان كرد و افزود: به منظور كاهش ميزان اين خطاها روند اتوماسيون سيستم خونرساني در سال جاري انجام خواهد شد. وي همچنين از حذف خون جايگزين در سال جاري خبر داد و بر لزوم بكارگيري توان سازمان براي تحقق اين امر تاكيد كرد. دكتر ابوالقاسمي در ادامه با انتقاد از برخي سازمانهاي بيمهگر در عدم پرداخت هزينه خون به بيمارستانها خاطرنشان كرد: در همه جاي دنيا، رسم معمول انتقال خون چنين است كه سازمانهاي بيمهگر بخشي از هزينههاي توليد فرآوردههاي خوني را بر عهده ميگيرند. وي همچنين با بيان اين كه با توجه به مراحل گوناگون و سختگيرانه سازمان امكان ورود خون ناقل ايدز به چرخه خوني كشور وجود ندارد، تصريح كرد: در صورت عدم كنترل ايدز در كشور همواره سازمان انتقال خون در خطر خواهد بود و هر اندازه اين ميزان افزايش پيدا كند، سازمان نيز در معرض خطر است.
از مصرف قارچهاي داراي كلاهك رنگي خودداري كنيد يك متخصص طب مسموميتها نسبت به مصرف قارچهاي وحشي هشدار داد. دكتر غفارعلي محمودي در گفتوگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران در لرستان تاكيد كرد: عليرغم هشدارهاي مكرري كه توسط متخصصان در زمينه عدم مصرف قارچهاي وحشي داده ميشود، اما متأسفانه مسموميت با قارچ همچنان جان افراد را تهديد ميكند وهر روز شاهد موارد مسموميت با قارچ در بيمارستانها هستيم. اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي لرستان با بيان اين كه دو سال اخير مسموميت با قارچ جان 4 نفر از مردم لرستان را گرفته است از مردم استان خواست از مصرف قارچهايي كه كلاهك رنگي دارند و يا حشرات ريزي روي آنها چسبيده است جداً خودداري كنند و درصورت تمايل به مصرف قارچ از قارچهاي پرورشي استفاده و قبل از مصرف آن را خوب پخته و در صورت بروزعوارضي از قبيل تاري ديد، استفراغ، تهوع و بيحالي حتماً به پزشك مراجعه كنند. محمودي همچنين تصريح كرد هم اكنون 8 تن از 4 خانواده لرستاني به علت مصرف قارچ دچار مسموميت و راهي بيمارستان شدهاند.
تقريبا يك سوم افراد بالغ از بيخوابي رنج ميبرند عضو هيات علمي دانشكده علوم پزشكي دانشگاه تهران گفت: يكي از شايعترين اختلالات خواب، «بي خوابي» است كه تقريبا يك سوم بالغين از اين مسئله رنج ميبرند. دكتر خسرو صادقنيت در گفتوگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، در خصوص اختلالات خواب اظهار كرد: موضوع اختلال خواب در ايران مراحل ابتدايي خود را طي ميكند و يكي دو سالي است كه بحث اختلال خواب به عنوان يك شاخه جدي پزشكي مورد توجه قرار گرفته است. وي ادامه داد: بي خوابي به چند دسته تقسيم ميشود كه شامل كساني كه در شروع خواب مشكل دارند؛ دسته ديگر در تداوم خواب و گروه بعدي كه زودتر از موقع از خواب بيدار ميشوند و عليرغم اين كه احساس نياز به خواب ميكنند و خوابشان نميبرد و احساس سرخوشي و سرحالي ندارند. رييس بيمارستان بهارلو خاطرنشان كرد: حدود 80 نوع اختلال خواب شناخته شده كه از عوامل شايع آن ميتوان به عوامل رواني مثل اضطراب، افسردگي، عادات نامناسب خواب، عدم برنامه منظم خواب و عدم رعايت بهداشت خواب اشاره كرد. دكتر صادق نيت افزود: عامل ديگر بي خوابي در بين افراد بي خوابي ناشي از شيفت كاري و شب كاري است كه حدود 60 درصد شب كارها دچار بيخوابي و اختلالات خواب هستند. وي تصريح كرد: خواب به عنوان يك امر ضروري براي حيات هر فرد است بنابراين كساني كه دچار بيخوابي ميشوند در زمان بيداري دچار مشكلات عديدهاي همچون خواب آلودگي، نياز به چرتهاي مكرر در طي روز ميباشند. اين متخصص طب كار به ايسنا گفت: افرادي كه دچار بي خوابي ميشوند قدرت تمركز و تصميمگيري آنها مختل شده و در تصميم گيريها دچار اشتباهات بيشتري ميشوند؛ همچنين حافظه و توان يادگيري آنها كاهش مييابد و در نتيجه ميزان حوادث و سوانح براي اين افراد بيشتر ميشود. عضو هيات علمي دانشكده پزشكي دانشگاه تهران در خصوص مساله پيشگيري از بي خوابي تصريح كرد: بهترين راهكار براي پيشگيري از بي خوابي شناسايي عوامل ايجاد اين بيماري است تا بتوان براحتي اين بيماري را درمان كرد. وي ادامه داد: يكي از راههاي پيشگيري از اختلالات خواب رعايت بهداشت خواب و نكاتي كه بايستي قبل و حين خواب رعايت شود كه از آن جمله ميتوان به نظم در هنگام خواب اشاره كرد. دكتر صادق نيت تصريح كرد: استفاده از وسايلي همچون راديو، تلويزيون و اينترنت در جامعه امروزي باعث شده كه ساعات خواب تغيير كرده و عقب تر و ديرتر شود. اين متخصص طب كار با اشاره به استفاده از داروهاي خواب آور براي درمان اختلالات خواب بيان كرد: مصرف داروهاي خواب آور براي درمان بي خوابي به جز مواردي كه پزشك تجويز ميكند درست نيست. وي ادامه داد: داروهاي خواب آور همچون مسكنها عمل كرده و به طور موقت بي خوابي فرد را درمان ميكند و باعث ايجاد عوارض ديگري براي بيمار ميشود و در اين صورت فرد مجبور است كه مصرف دارو را افزايش دهد. دكتر صادق نيت تصريح كرد: مصرف داروهاي خواب آور نبايستي بيشتر از 2 الي 3 هفته طول بكشد و فقط در مواردي خاص و با تجويز پزشك اين نوع داروها بايستي سالها مصرف شود. عضو هيات علمي دانشكده پزشكي دانشگاه تهران خاطرنشان كرد: مصرف مواد پروتئيني ميتواند باعث بيخوابي در افراد شود ولي تحقيقات انجام گرفته ثابت كرده كه مصرف مواد هيدروكربنه ميتواند باعث خواب در افراد شود. وي افزود: اختلال خواب و به خصوص بيخوابي در سنين بالا بيشتر مشاهده ميشود يعني هرچه سن افراد بالاتر ميرود كيفيت و كميت خواب آنها افت ميكند. اين متخصص طب كار اظهار كرد: بيش از 10 درصد افراد به نوعي به بيماري اختلال خواب مبتلا هستند يا در آينده ميشوند كه تاثيرات اين بيماري بر سلامتي روحي و جسمي باعث شده جوامع پزشكي بيشتر اين مساله را مدنظر قرار دهند. دكتر صادق نيت در خاتمه تاكيد كرد: خوشبختانه كشور ما گامهاي موثري را در زمينه بيماري اختلال خواب برداشته و توانسته اولين هيات مديره را با همكاري متخصصين اين رشته در اواخر سال 84 تشكيل دهد.