انجمن لوتی: عکس سکسی جدید، فیلم سکسی جدید، داستان سکسی
علم و دانش
  
صفحه  صفحه 2 از 6:  « پیشین  1  2  3  4  5  6  پسین »

از بیماری ام اس چه می دانید


مرد

 
غذا و احساسات در مبتلایان ام اس


بسیاری از مبتلایان به ام اس از افسردگی در زمانهای مختلف رنج می‌برند. عکس‌العمل افراد در مواجه با افسردگی متفاوت است. بعضی از افراد هنگامیکه افسرده هستند با مصرف برخی از غذاها ناراحتی خود را کاهش می‌دهند. مثلاً مقدار زیادی سیب زمینی سرخ شده، ماکارونی با پنیر و یا غذاهای مورد علاقه خود را می‌خورند. بنابراین خطر دریافت چربی، شکر و کالری اضافی سلامتی آنها را تهدید می‌کند. اما بعضی از افراد زمانیکه افسرده می‌شوند، اشتهایشان کاهش می‌یابد. بنابراین مهم است که بدانید احساس افسردگی چه تأثیری بر نحوه تغذیه و سلامتی شما می‌گذارد. در این مواقع سعی کنید از پزشک برای درمان افسردگی خود کمک بگیرید. افسردگیهای شدید با تجویز برخی داروها قابل درمان است.




نگرانیهایی در مورد مثانه:
مشکلات مثانه ممکن است قابل درمان باشد. با پزشک خود به محض دیدن اولین علامت مشورت کنید. ترس از تکرر ادرار و کاهش کنترل آن باعث می‌شود بسیاری از افراد مبتلا به MS که مشکلات مثانه دارند مایعات خود را محدود کنند. محدودیت در دریافت مایعات ممکن است باعث کم آبی، خشکی دهان، بلع دشوار، کاهش اشتها، یبوست، و حتی کمبود بعضی از مواد مغذی گردد. نوشیدن 6 تا 8 اونس آب یا مایعات در هر روز ضروری است.

برای اینکه مایعات کافی دریافت کنید، روشهای زیر را بکارگیرید:
* سعی کنید از نوشیدن آب لذت ببرید، زمانیکه با یک منبع آب مواجه می‌شوید، سعی کنید یک جرعه از آن بنوشید.
* یک بطری قابل حمل آب همیشه باخود داشته باشید.
* در میان وعده‌ها و در وعده‌های اصلی غذا از آب میوه، شیر و یا آب استفاده کنید.
* نوشیدنیهای غنی از کافئین را محدود کنید مثل قهوه، چای، کولا و سایر نوشیدنیهای غیر الکلی. کافئین به عنوان دیورتیک (ادرار آور) عمل می‌کند و باید کسانیکه مشکلات مثانه دارند از آن اجتناب کنند.
* اگر الکل می‌نوشید، در مصرف آن محتاط باشید. الکل مواد مغذی کم ولی کالری بالایی دارد. الکل از فعالیتهای حیاتی مربوط به سیستم عصبی مرکزی می‌کاهد و باعث افزایش مشکلات مربوط به تعادل بدن می‌شود. و ممکن است باعث تحریک مثانه و تشدید مشکلات مربوط به مثانه گردد.
اگر شما مستعد ابتلا به عفونتهای ادراری هستید، نوشیدن مایعاتی که به اسیدی شدن ادرار کمک کند، می‌تواند از این عفونتها جلوگیری کند. از نمونه آنها می‌توان آب آلو، زرد‌آلو، سیب و نوعی توت قرمز به نام کرانبری را نام برد. از غذاها یا مایعاتی که ادرار را قلیایی می‌کنند اجتناب کنید مثل آب مرکبات (آب پرتقال و گریپ فروت)، گوجه فرنگی، سیب زمینی، لوبیای چشم بلبلی و آنتی اسیدهای محتوی بی‌کربنات سدیم.

تنظیم حرکات روده:
یبوست ممکن است در نتیجه ام اس یا عادات شما باشد. در هر صورت ناامید نشوید و از روشهای زیر بهره بگیرید:
* مقدار فیبر مصرفی خود را افزایش دهید. فیبر رژیمی‌ماده‌ای است که در غلات، مغزها، دانه‌ها، سبزیجات و میوه‌ها یافت می‌شود و قابل هضم و یا قابل جذب توسط بدن نمی‌باشد. (مواد غذایی حیوانی محتوی فیبر رژیمی‌نمی‌باشند).
* رژیمی ‌که محتوی 25 تا 30 گرم فیبر در هر روز باشد به بهبود عملکرد روده‌ها کمک می‌کند. در ضمن این مقدار فیبر می‌تواند باعث احساس سیری شده و مقدار دریافت غذای شما را کاهش دهد.
* برای افزودن فیبر به رژیم غذایی با مقادیر کم شروع کنید، زیرا افزودن مقدار زیادی فیبر به طور ناگهانی، باعث نفخ، دل درد، اسهال و یا سایر علائم می‌گردد و شما را از انجام این کار منصرف می‌کند.
* سعی کنید در هر وعده اصلی غذایی یا در میان وعده‌ها از میوه‌‌ها استفاده کنید.
* از انواع لوبیاها، نخودها و عدس بیشتر استفاده کنید.
* از برنج قهوه‌ای، ماکارونی تهیه شده از گندم با سبوس و جو (به عنوان غلات کامل) بیشتر استفاده کنید.
* با استفاده از خشکبار و انواع سبزیهای خام میان وعده‌های خوشمزه تهیه کنید.
اگر تصور می‌کنید خوردن این مقدار فیبر مشکل است می‌توانید از مکملهای فیبر استفاده کنید. یک قاشق غذاخوری ازاین مکملها، 15 گرم فیبر دارد. مکملهای فیبر ملین نمی‌باشند.
ولی قبل از استفاده از آنها، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
* فراموش نکنید که فیبر مقدار قابل توجهی آب جذب می‌کند، بنابراین زمانیکه فیبر دریافتی خود را افزایش می‌دهید، مایعات کافی بنوشید.
* علاوه بر مصرف فیبر، فعالیت فیزیکی می‌تواند از بروز یبوست در شما جلوگیری کند.
توجه داشته باشید که عدم کنترل مدفوع در بیماری MS اغلب به دلیل یبوست اتفاق می‌افتد.

از کاهش توده استخوانی جلوگیری کنید:
مبتلایان به MS ممکن است در معرض خطر پوکی استخوان یا استئوپروز قرار گیرند. پوکی استخوان در مبتلایان به MS به دلیل عدم تحرک، رژیم فقیر از کلسیم، و استفاده از داروهای استروئیدی (کورتونها) پدید می‌آید.

به منظور پیشگیری از پوکی استخوان به نکات زیر توجه کنید:
* مواد غذایی غنی از کلسیم بخورید مثل فرآورده‌های لبنی کم چرب، سبزیجات برگ سبز تیره، ماهی همراه با استخوانهای خوراکی آنها، و بعضی از مواد غذایی غنی شده مثل آب پرتقال و سریال. در مصرف پروتئین، کافئین و سدیم تعادل را رعایت کنید، چون این مواد در جذب کلسیم تداخل می‌کنند.
* ویتامین D به میزان کافی دریافت کنید. این ویتامین، یک ماده مغذی مهم در جذب کلسیم محسوب می‌شود. به شرط اینکه پوست بدن در معرض نور کافی خورشید به طور مستقیم قرار گیرد، بدن می‌تواند مقدار کافی از این ویتامین را بسازد، ولی بسیاری از مبتلایان به MS به منظور جلوگیری از خستگی ناشی از گرما از نور خورشید دوری می‌کنند. بنابراین مطمئن‌ترین انتخاب برای این بیماران استفاده از مکملهای ویتامین D تحت نظر پزشک است.
* فعالیت داشته باشید. ورزشهایی را انتخاب کنید که استخوانهایتان تحت تحمل وزن بدنتان قرار گیرند.

مشکلات مربوط به جویدن و بلعیدن:
* نوشیدنیهای نسبتا غلیظ بلعیدن را آسانتر می‌کنند، ازاین نوشیدنیها می‌توان به آب میوه‌های ژلاتینی، سسهای میوه‌‌ای، شربتها و پودینگها اشاره کرد.
* مواد غذایی که به آسانی خرد می‌شوند مثل انواع چیپسها، کراکرها، نان سوخاری و کیکها می‌توانند بلعیدن را مشکل‌تر کنند از اینگونه مواد غذایی اجتناب کنید.
* مواد غذایی نرم‌ نیازی ندارند که زیاد جویده شوند. از سیب زمینی له شده و پخته شده به جای سرخ شده استفاده کنید به جای استفاده از میوه‌ها و سبزیهای خام از پخته آنها استفاده کنید. در صورت لزوم از مخلوط کن برای نرم کردن مواد غذایی استفاده کنید.
* سعی کنید از لقمه‌های کوچک غذا استفاده کنید تا زمانیکه دچار مشکلات بلع هستید از جویدن آنها خسته نشوید.

ام اس و مشکلات دیگر:
مبتلایان به ام اس معمولاً مشکلات دیگری هم دارند. دیابت، فشار خون بالا، کلسترول بالا مشکلاتی است که معمولاً مبتلایان به ام اس به آن دچار می‌شوند و نیاز دارند که از رژیمهای غذایی خاص و داروها استفاده کنند. رژیم شناسان می‌توانند اطلاعات تغذیه‌ای مناسبی رادر اختیار این بیماران قرار دهند.
     
  
مرد

 
ام اس و مشکلات حرکتی


به غیر از احتمال از دست دادن شغل بخاطر محدودیتهای حرکتی که در این بیماری وجود دارد، بیماران مبتلا به ام اس مجبور هستند که تغییرات زیادی را در نحوه زندگی خود بدهند. بسیاری از افراد وقتی که تشخیص داده شده که به بیماری ام اس مبتلا هستند دست از فعالیتهای روزمره و طبیعی خود بر می دارند، اما متخصصین عقیده دارند که بسیار بهتر است که تا انجا که ممکن است این افراد به فعالیتهای خود ادامه دهند.سابقاً پزشکان به بیماران مبتلا به بیماری ام اس توصیه می کردن که خیلی استراحت کنند و هیچگونه تمرین ورزشی انجام ندهند، اما تحقیقاتی که در چند دهه اخیر صورت گرفته نشان می دهد که این کار لزومی ندارد. یکی از افرادی که با این توصیه که زیاد در بستر استراحت کنید مبارزه می کرد، آقای جیمی هوگا (Jimmie Heuga) قهرمان المپیک در رشته اسکی بود. در سال 1975 میلادی به آقای جیمی هوگا اطلاع داده شد که به بیماری ام اس مبتلا می باشد و پزشکان نیز به او گفتند که باید ورزش را کنار بگذارد اما برخلاف توصیه پزشکان، او به تمرینات ورزشی خود ادامه داد و نتیجه این کار نیز بسیار درخشان بود. جیمی هوگا سپس یک موسسه غیر انتفاعی باز کرد و نام آن را مرکز هوگا (Heuga Center) نامید. هدف او از باز کردن چنین موسسه ای تحقیق در مورد بیماری ام اس و کمک به افرادی که به این بیماری مبتلا هستند بود تا زندگی بهتری داشته باشند.
امروزه، مرکز هوگاه در سراسر ایالات متحده آمریکا تسهیلاتی در اختیار بیماران مبتلا به ام اس قرار می دهد.
امروزه پزشکان توصیه می کنند که بیماران مبتلا به ام اس هرنوع ورزشی را که دوست دارند را می توانند انتخاب کنند و به انجام آن بپردازند تا بدنی قوی تر و روحیه ای شاداب تر داشته باشند. البته هر برنامه تمرینی باید به اندازه کافی قابلیت انطباق با شرایط بدنی و محدودیتهایی که بیمار دارد را داشته باشد و باید مطمئن بود که این تمرینات باعث خستگی و گرم شدن بیش از حد بیمار نشود زیرا می تواند باعث بدتر شدن علایم بیماری گردد. انجام تمرینات در هوای گرم باعث سرگیجه، ضعف و تهوع می شود و بنابراین بیماران مبتلا به ام اس باید در محیط خنک اقدام به انجام تمرینات ورزشی نمایند.
     
  
مرد

 
ام اس و مشکلات مثانه

ضایعات عصبی ناشی از ام‌اس ممکن است در دریافت یا ارسال پیام‌ها بین سیستم اعصاب مرکزی و دستگاه ادراری اختلال ایجاد کنند. حاصل این ضایعات سه نوع اختلال عملکردی مثانه می‌باشد :

1- اختلال ذخیره ادرار

یکی از علل آن انقباضات زودرس عضله دترسور مثانه می باشد که ناشی از حساسیت بیش از حد مثانه و گیرنده های عصبی آن به مقادیر جزیی ادرار ذخیره شده است . در نتیجه پیامهایی به نخاع و متعاقباً مغز مبنی بر لزوم دفع ادرار ارسال می گردد.

به علت آسیب رشته های عصبی پیام‌آور که پیام‌های مغزی را از راه نخاع هدایت می‌کنند تا حدی انجام عمل دفع از کنترل و اراده فرد خارج شده و انقباض عضله دترسور مکرراً رخ می‌دهد و باعث فوریت دفع ادرار به علت ارسال پیامهای مکرر ارسالی از نخاع می شود.
معمولاً بیماران علائم را به شرح زیر بیان می کنند :

- فوریت در دفع ادرار : بیمار احساس شدیدی مبنی بر دفع ادرار به صورت آنی و فوری دارد .

- تکرر ادرار : علی رغم دفع ادرار، پس از گذشت زمان کوتاهی باز بیمار احساس پری مثانه و دفع ادرار دارد .

- شب ادراری : در شب هنگام و زمان خواب و استراحت، بیمار احساس دفع ادرار پیدا می کند .

- بی اختیاری : بیمار دفع ادرار را بدون اراده و خواست خود در هرزمان و یا مکان انجام می دهد .

2- اختلال تخلیه ادرار

تخریب غلاف رشته‌های عصبی ناحیه ای از نخاع که در کار ارسال پیام‌های بازتاب دفع ادرار دخالت دارند عامل بروز این اختلال می باشد . در این حال از طرفی نخاع قادر به ارسال پیام هایی مبنی بر لزوم تخلیه مثانه به مغز نمی‌باشد و از طرف دیگر ارسال پیام های باز شدن دریچه خارجی نیز با مشکل مواجه است با وجود اختلال در بازتاب تخلیه مثانه و عدم کنترل فرد بر عمل دفع، مثانه ای متسع و شل ایجاد می‌گردد کـه همراه با علائم زیر می‌باشد :

- فوریت در دفع ادرار

- دفع ادرار به صورت قطره قطره و نیاز به زور زدن جهت ادرار کردن

- تاخیر دفع ادرار : فاصله زمانی و تاخیری بین خواست و اراده فرد مبنی بر دفع ادرار و انجام این عمل توسط مثانه وجود دارد

- بی اختیاری ادراری

3- اختلال توام

در این حالت اختلالات ذخیره ادرار و تخلیه ادرار با هم وجود دارند . این اختلال در نتیجه عدم هماهنگی عضلات دستگاه ادراری دخیل در دفع ادرار به وجود می آید . یعنی به جای آنکه انقباض عضله دترسور مثانه جهت بیرون راندن ادرار با باز شدن دریچه خارجی همزمان گردد این دو عضله به صورت خود بخودی و بدون هماهنگی با هم منقبض می گردند . نتیجه این امر تخلیه غیر موثر ادرار و بروز علائم زیر می باشد :

- فوریت در دفع ادرار

- تاخیر در دفع ادرار

- دفع ادرار به صورت قطره قطره و نیاز به زور زدن جهت ادرار کردن

- بی اختیاری ادراری
     
  
مرد

 
ام اس و مشکلات مثانه 2


به علت اشتراک علایم بین سایر بیماری‌ها بخصوص عفونت ادراری با عوارض ناشی از ام‌اس، ابتدا باید آنها را کنار گذاشت. پس از آن پزشک معالج جهت تعیین نوع اختلال زمینه‌ای ناشی از ام‌اس ممکن است از آزمایشات بالینی متعددی سود جوید و با توجه به نتیجه آنها درمان مناسب را بکار بندد.
در همین راستا تغییر شیوه زندگی تأثیر بسزایی در کاهش عوارض و همچنین افزایش آسودگی خاطر بیمار دارد.
مداخلات رفتاری جهت تصحیح روش زندگی بسته به نوع اختلال زمینه‌ای متفاوت است



مداخلات رفتاری جهت درمان اختلال ذخیره ادرار

1- روزانه حدود 8 لیوان مایعات بخصوص آب بنوشید :
مواد زاید، میکروبها و مواد معدنی تجمع یافته در دستگاه ادراری بخصوص مثانه شسته شده، دفع می گردند . جهت این کار برنامه زمانبندی روزانه را ترتیب دهید .

2- در میان وعده‌ها و در وعده‌های اصلی غذا از آب میوه، شیرو یا آب استفاده کنید.

3- اگر الکل می‌نوشید، در مصرف آن محتاط باشید.
الکل مواد مغذی کم ولی کالری بالایی دارد. الکل از فعالیتهای حیاتی مربوط به سیستم عصبی مرکزی می‌کاهد و باعث افزایش مشکلات مربوط به تعادل بدن می شود. و ممکن است باعث تحریک مثانه و تشدید مشکلات مربوط به مثانه گردد.


4-اگر شما مستعد ابتلا به عفونتهای ادراری هستید، نوشیدن مایعاتی که به اسیدی شدن ادرار کمک کند، می‌تواند از این عفونتها جلوگیری کند.
از نمونه آنها می‌توان آب آلو، زرد‌آلو، سیب و نوعی توت قرمز به نام کرانبری را نام برد. از غذاها یا مایعاتی که ادرار را قلیایی می‌کنند اجتناب کنید مثل آب مرکبات (آب پرتقال وگریپ فروت)، گوجه فرنگی، سیب زمینی، لوبیای چشم بلبلی و آنتی اسیدهای محتوی بی‌کربنات سدیم.

5-مصرف مایعات حاوی کافئین و الکل را محدود نمایید(قهوه – چای پررنگ و ... )
این مواد اثرات تحریک کنندگی به خصوص بر روی مثانه داشته و عامل ایجاد اختلالات ذخیره ادرار هستند

6- اگر در مکانی هستید که دسترسی به توالت مقدور نیست مصرف مایعات را دو ساعت قبل از هر گونه فعالیت محدود نمایید
توجه داشته باشید محدودیت مصرف مایعات موقتی باشد زیرا اگراین کار به صورت دائم صورت پذیرد مکانیسم شستشوی مثانه مختل می شود

7-از لباس های زیر جاذب رطوبت استفاده کنید ( ممکن است به سهولت در بازار یافت نشوند )
انواع محصولات جهت استفاده خانم ها و آقایان موجود است که در اغلب موارد حاوی پودری هستند که در صودت مرطوب شدن به ژل تبدیل می شود.
برخی از آقایان ممکن است از ک.ا.ن.د.وم سونداژ استفاده کنند که مانند ک.ا.ن.د.وم بر روی پیشابراه کشیده شده و به کیسه ذخیره ادرار متصل می شود . این کسیه معمولا بروی پا و زیر شلوار قابل چسباندن است


در زمانی که با انجام آزمایشات تکمیلی مشخص شود که علت بروز علایم و ایجاد عفونت‌های مکرر ادراری‌، اختلال تخلیه ادرار می‌باشد. پزشک معالج با توجه به شرایط خاص شما درمان‌های دارویی و غیردارویی ‌را آغاز خواهد کرد .
از جمله درمان‌های غیر دارویی جهت تخلیه ادرار باقیمانده و کاهش علایم ناشی از آن انجام سونداژ توسط خودتان است .این کار روشی سریع، آسان و کم‌عارضه جهت تخلیه ادرار باقیمانده است . به این روش سونداژ، کاتتر ادراری متناوب توسط خود بیمار گفته می‌شود.( ISC )
انجام مرتب ISC به مانند فیز یوتراپی جهت مثانه است. اغلب بیماران پس از چند هفته یا چند ماه عملکرد طبیعی مثانه خود را باز می‌یابند که در این صورت می توان ISC را قطع کرد. بقیه بیماران باید ISC را به صورت یک عادت روزانه جهت پیشگیری از عوارض بعدی ادامه دهند.

روش کاتتر متناوب توسط خود بیمار ISC

1- دستتان را با آب و صابون بشویید و سپس ادرار کنید
2- اطراف مجرای خروجی ادرار را با آب و صابون کاملا بشویید
3- کاتتر را به آرامی می وارد مجرا کرده و اجازه دهید تا ادرار باقیمانده برروی توالت تخلیه گردد
4- پس از اتمام کار کاتتر را خارج کرده و آنرا با آب و صابون بشویید و در کیسه پلاستیکی تمیز نگهداری کنید .

گه گاه که ISC مشکل را کاملاً حل نمی‌کند یا بنا به دلایلی ISC را نمی‌توان بکار بست، از سوند دائم ( فولی ) می‌توان استفاده کرد . فولی لوله‌ای قابل انعطاف و نرم می باشد که پس از جایگذاری در مثانه ادرار را به یک کیسه پلاستیکی تخلیه می‌کند. فولی در انتهای خود بالون هوایی کوچکی دارد که سرآنرا در جای خود در داخل مثانه ثابت نگاه می‌دارد .
منابع :
1- انجمن ام اس مازنداران
2- پایگاه اطلاع رسانی تغذیه و سلامت
     
  
مرد

 
ام اس و مشکلات مثانه 3

یش از 90 درصد بیماران مبتلا به ام اس با اختلال در عملکرد مثانه در دوره ای از بیماریشان مواجه اند. این علائم ممکن است بوجود آمده و از بین بروند اما نباید بهرحال نادیده انگاشته شوند زیرا میتوانند بدتر شوند0




علائم مثانه که میتواند در مراحل اولیه بیماری یا در هر زمان دیگری در طول دوره بیماری رخ دهد باعث اختلال در فعالیتهای حیاتی مثل توانایی اجتماعی بودن– اشتغال در خارج از منزل و فعالیت جنسی بیمار شود0 بیماری شدید و بستری شدن در بیمارستان پس از مدیریت نامناسب علائم مثانه رخ میدهد. اگر چه اخبار خوب این است که کاهش زیادی در بیماری ناشی از مثانه بوجود آمده است که مدیون تشخیص بموقع بیماری و معیارهای کنترل بیماری هستیم. علائم اختلال در کارکرد مثانه و مشکلات حادی که از پس آن بوجود می آید میتواند بدون سختی زیاد برطرف و پیشگیری شود. دو نوع اختلال در عملکرد مثانه در بیماران مبتلا به ام اس بوجود می آید. علائم فوریت (نیاز شدید) – تکرر – بیداری های مداوم شبانه برای ادرار و بی اختیاری در هر دو نوع اختلال مثانه رخ میدهد. تحقیقات نشان میدهد که از روی علائم نمی توان به نوع اختلال در مثانه پی برد. انجام آزمایش برای انتخاب نوع درمان مناسب برای بیمار ضروری است.

یک عصب شناس – اورولوژیست – پرستار میتواند مشکلات مثانه در ام اس را تشخیص دهد اینکه کدام متخصص درمان عمل تشخیص را انجام میدهد بستگی دارد به سازماندهی مراکز درمانی در آن کشور خاص و سیستم آموزشی درمانی در آن کشور0

اغلب بیمارا ام اس درگیر با مشکلات مثانه میتوانند از تکنیک های مدیریت مشکلات مثانه بهره فراوان ببرند. متخصصین درمان رویکردهای مناسب برای هر بیمار را برای مبارزه با نوع اختلال متناسب با نیاز فرد در اختیار او قرار میدهند اختلال در نگهداری ادرار یا اختلال در تخلیه ادرار. این استراتژیها شامل دارو درمانی تا سوند زدن میشود که پس از مشورت با بیماران موثر بودن آنها مورد تایید قرار گرفته است. اغلب رویکردهای غیر تهاجمی مثل آنچه گفته شد ( سونداژ- دارو درمانی) برای بیماران با مشکلات حاد مثانه موثر نبوده در این موارد متخصصین ممکن است مداوا بوسیله جراحی را پیشنهاد کنند که البته در بیماری ام اس نادر است.

مشکلات مثانه کاملا برای بیمار آزار دهنده هستند علائم مثانه در ام اس میتواند موجب بوجود آمدن مشکلات دیگری شود همچنین این مشکلات میتواند منجر به جمع گریزی فرد بیمار شود یا در صورت شاغل بودن بیمار باعث بازنشستگی پیش از موعد او شود ضمن اینکه باعث کاهش اتکا بنفس او میشود. تشخیص - درمان - پیگیری مداوم از موارد اساسی و عمده ای هستند که بیمار برای کنترل وضعیت خودش باید انجام دهد. رابطه بیمار – متخصص درمان بصورت یک تیم کاری نیز از جمله موارد حیاتی در مدیریت موفق مشکلات مثانه در ام اس است.


عامل کلیدی , شناخت میزان حاد بودن مشکل , دانش آزمون مناسب (آزمایشهای دقیق ) و درمانها – باور واقع بینانه در رهایی از علائم و کار گروهی بیمار و مسئول درمان او در تمام مراحل درمان میباشد.


ستون فقرات نقش مرکزی در اختلال مثانه در ام اس ایفا میکند وقتی ام اس میلین را از بین میبرد پیام های بین مغز و آن بخش از ستون فقرات که کار کنترل مثانه را بعهده دارد مخدوش میشود که نتیجه آن مشکلات مثانه است.

نواحی سیستم مرکزی اعصاب که کار کنترل سیستم ادرار را بعهده دارد در بخش پایین ستون فقرات قرار دارد. پیامها بین مغز و سیستم ادرار در طول اعصابی که در ساختار ستون فقرات وجود دارند منتقل میشود. در یک سیستم ادرار با عملکرد عادی مغز پیامی را دریافت میکند که مثانه پر است زمانی که وضعیت اجتماعی مناسب باشد مغز به این حس بوسیله ارسال پیام متقابل به ستون فقرات قسمتی که کار کنترل مثانه را عهده دار است پاسخ میدهد پیام به عضله های دیوار مثانه (detrusor ) میگوید منبسط شوند که بلافاصله در خروجی ادرار بنام sphincter اینکار انجام میشود این همکاری بین مغز و عضله باعث تخلیه ادرار میشود.

همانطور که گفته شد ستون فقرات نقش اساسی در برقراری ارتباط بین مغز و سیستم ادرار دارد.

عمدتا دو نوع اختلال در عملکرد سیستم ادرار در بیماران ام اس وجود دارد یکی عدم توانایی نگهداری ادرار و دیگری تخلیه نشدن ادرار. مشخص نیست چرا برخی از بیماران به یک نوع و دیگر بیماران به نوع دیگر اختلال در ادرار دچار میشوند حتی برخی از بیماران به ترکیبی از دو نوع اختلال یاد شده دچار میشوند.

اشکال در تخلیه ادرار زمانی رخ میدهد که یک انقطاع (قطع شدگی) درمسیر انتقال پیام مغز رخ میدهد که منجر به بی اختیاری در انقباض عضله دیوار مثانه میشود که به آن فعالیت بیش از حد مثانه گفته میشود که در اثر آن بیمار مدام حس میکند به دستشویی رفتن نیاز دارد در صورتیکه این وضعیت شدید باشد بیمار ممکن است دچار بی اختیاری ادرار – نشت ادرار بدون اینکه اراده ای در انقباظ عضله های detrusor ها برای کنترل ادرار داشته باشد میشود.



"سندرا" خواننده معروف و دوست داشتنی آمریکایی تبار میگوید : من مشکل مثانه دارم که دیوانه ام کرده. روزهایی بوده اند که به این دلیل هرگز از منزل خارج نشدم اما حالا با درمان مناسب (استفاده از داروهای مناسب) مشکلم حل شده.



مشکل دیگر اختلال در سیستم ادرار مربوط به تخلیه کم یا ناکامل مثانه است. در این حالت بجای هم آهنگی در کار بین عضله های مهم مثانه – sphincter (خروجی مثانه) وقتی که detrusor (دیواره مثانه ) منبسط میشود آزاد نمیشود بنابر این ادار به سختی جریان پیدا میکند و باعث عدم تخلیه کامل مثانه میشود. ادرار باقی مانده در مثانه را "حجم مانده" می نامند که میتواند باعث تحریک انقباض بیشتر مثانه شود. بیماران ام اس که به این نوع مشکل مثانه دچار هستند از این شکایت میکنند که ادرارشان بطور کامل تخلیه نمی شود برخی هم چیزی حس نمی کنند ولی ادرار در مثانه اشان باقی مانده است 0 "حجم ادرار مانده" با انجام یک آزمایش ساده میتواند مورد تائید قرار گیرد. انجام این آزمایش از آنجایی مهم است که ادرار باقی مانده میتواند منجر به ایجاد عفونت و درنتیجه گرفتاریهای بیشتر مثل بدتر شدن تکرر و اضطرار در بیماران شود.

بررسی کامل وضعیت مثانه بیمار بوسیله پزشک مجرب و همکاری بیمار مبتلا به ام اس میتواند کلید موفقیت در غلبه بر این مشکل باشد.

مدیریت مشکلات مثانه از طریق دارو درمانی

مدیریت مشکلات مثانه در ام اس مشتمل بر دو مفهوم کلیدی است : اول استفاده از سوند تمیز بطور مرتب برای تخلیه کامل ادرار. دوم دارو درمانی برای مثانه های بیش از حد فعال که قادر به نگهداری ادرار نبوده و اضرار و تکرر ادرار را موجب میشوند.
     
  
مرد

 
آموزش نحوه ورزش کردن در بیماران ام اس

نخستین نکته مهم این است که نباید در این کار زیاده روی شود . ممکن است شنیده باشید که می گویند " آنقدر پایتان را کش بیاورید تا درد بگیرد ، یا " بعد از ورزش احساس سوزش دست می دهد " اما دقت کنید که این عبارات در بیماران مبتلا به ام اس اثر عکس دارند.

اگر زیاده روی کنید سیستم عضلات بدن خود را که در حال حاضر در وضعیت با ثبات قرار دارند دچار تنش می کنید یا با افزایش درد باعث می شوید که ذهن و بدنتان تحت استرس قرار بگیرند. 0 قبل از شروع برنامه ورزش با پزشکتان مشورت کنید . او توصیه هایی در موارد زیر به شما خواهد نمود: ورزش و ام اس - ورزش می تواند به تخفیف علائم ام اس کمک نماید ، اما اگر می خواهید که برنامه ورزشی موفقی داشته باشید باید نظارت خاصی را رعایت کنید . نخستین نکته مهم این است که نباید در این کار زیاده روی شود .
     
  
مرد

 
استرس اجتماعی ام ‌اس را تشدید می‌کند

پژوهشگران می‌گویند استرس مزمن اجتماعی ممکن است باعث تشدید بیماری‌های تحلیل‌برنده عصبی مانند اسکلروز متعدد یا ام‌اس شود.

به گزارش هلث‌دی‌نیوز گروهی از پژوهشگران در دانشگاه A&M تگزاس همچنین می‌گویند برخی از مداخلات ممکن است از التهاب عصبی ناشی از استرس جلوگیری کند یا آن را مهار کند.

این پژوهشگران در بررسی‌ها بر روی موش‌های آزمایشگاهی دریافتند که استرس اجتماعی التهاب در دستگاه عصبی مرکزی را افزایش می‌دهد.

به نظر می رسد که استرس میزان‌های یک سایتوکاین به نام "اینترلوکین 6" را بالا می‌برد و این امر به افزایش شدت بیماری مشابه ام‌اس در موش‌ها می‌انجامد.

سایتوکاین‌ها پروتئین‌های التهابی در بدن هستند که کارکردهای ایمنی و التهابی در بدن را تنظیم می‌کنند.

پژوهشگران هم‌چنین دریافتند که درمان موش‌ها با پادتن خنثی کننده اینترلوکین 6 در حین رویدادهای استرس‌زا از تشدید بیماری شبیه به "ام‌ اس" (MS) ناشی از استرس در این حیوانات جلوگیری می‌کند.

دکتر مری میگر سرپرست این پژوهش یادآور شد: "افرادی که در معرض تعارض اجتماعی مزمن هستند، میزان بالایی از استرس و بی‌نظمی دستگاه ایمنی را تجربه می‌کنند و به این ترتیب حساسیت آنها به ابتلا به بیماری‌های عفونی و بیماری‌های خودایمنی افزوده می‌شود."

او افزود: "به نظر می‌رسد تولید سایتوکاین‌ها در حین استرس مزمن نقش مهمی در تشدید التهاب حاد دستگاه عصبی مرکزی و ایجاد پاسخ‌های ایمنی بر ضد بافت‌های خودی در مراحل بعد دارد."
     
  
مرد

 
افزایش قدرت بیماران ام اس با ورزش

مبتلایان به بیماری ام اس همواره ترس از فعالیت دارند. عدم تعادل درحین راه رفتن، لرزش، ناپایداری در راه رفتن، سرگیجه، حرکات ناگهانی اندامها، عدم هماهنگی بدن و ضعف از جمله عوملی است که مبتلایان به بیماری ام.اس از حضور در عرصه های اجتماع باز می دارد. تحقیق حاضر نشان داد تمرین، مسافت راه رفتن و قدرت بیماران ام.اس را افزایش می دهد.
     
  
مرد

 
ام اس (اسکلروز متعدد) چیست؟

بیماری ام‌اس یک بیماری خود ایمنی است که در آن تخریب غلاف چربی اعصاب باعث اختلال کارکرد آنها و برور علائم گوناگون شود.

بیماران مبتلا به اسکلروز متعدد یا ام‌اس (MS) ممکن است دچار انواع گوناگونی از ناتوانی‌ها شوند، در حالیکه بیماری پایانه‌های عصبی در مغز، نخاع و حتی چشم‌ها را هدف قرار می‌دهد، ‌علائم متفاوتی بروز می‌کند.

پزشکان اطمینان ندارند که علت دقیق ام‌اس چیست یا چه عواملی یک فرد را بیشتر از دیگری در معرض این بیماری قرار می‌دهد.اماعلائم ام‌اس فراوان و متفاوت است و به این بستگی دارد که کدام قسمت دستگاه عصبی مورد حمله بیماری قرار گیرد.
     
  
مرد

 
ام اس چیست ؟

تصلب مضاعف بافت یکی از شایع ترین بیماریهای سیستم مرکزی عصب(مغز و نخاع ) می باشد.غلاف عصب Myelin نوعی چربی است که عصب ها را عایق کرده و آنها را مجزا می نماید یعنی به صورت عایق سیم الکتریکی عمل می کند و به عصب اجازه می دهد تا ضربه و تکانه ها را انتقال دهند. سرعت و بازدهی که این تکانه ها و ضربات انتقال داده می شوند ، اجازه می دهد حرکات هماهنگ و سریع با کمی تلاش ارادی انجام شود.

در تصلب بافت ، فقدان غلاف عصب با اختلالات عصب ها برای انتقال ضربه های الکتریکی به مغز و از مغز همراهی می شود که در این صورت بسیاری از نشانه های ام اس ایجاد می شود. محل هایی که غلاف عصب از بین می رود ( پلاک ها و زخم ها ) به صورت جاهای سفت شده (زخم ) در می آیند .در سفت شدگی مضاعف بافت ، جای زخم ها در زمان های مختلف و جاهای گوناگون مغز و نخاع ایجاد می شود. معنای لغوی سفت شدگی و تصلب بافت ، زخم های متعدد می باشد.

● علل ام اس چیست؟

دلیل تصلب و سفت شدگی بافتها تاکنون مشخص نشده است . اما محققان زیادی با دقت زیاد در سراسر جهان در مورد این معمای پیچیده کار کرده اند. آسیبی که غلاف عصبی در بیماری ام اس می بیند ناشی از پاسخ ناهنجار سیستم ایمنی بدن می باشد که به طور عادی در مقابل تهاجم جاندارانی مثل باکتریها و ویروس ها از بدن ، دفاع می کنند.

بسیاری از ویژگیهای ام اس مانند بیماریهای سیستم ایمنی بدن می باشد که در این بیمارِیها، بدن به سلولها و بافتهای خود آسیب می رساند و در ام اس غلاف عصبی آسیب میبیند.

محققان تا کنون متوجه نشده اند چه چیزی سیستم ایمنی بدن را ، فعال می سازد و موجب آسیب غلاف عصبی می شود، اما به نظر می رسد وجود عوامل مختلفی باعث این پدیده می شود.

یک تئوری این است ، ممکن است ویروسی در بدن کمین کرده و نقش اصلی را در توسعه این بیماری و مختل کردن سیستم ایمنی بدن دارد یا بطور غیرمستقیم ، جریان و عملکرد خودکار سیستم ایمنی را به هم می زند.

بررسی های مختلف و زیادی برای شناسایی ویروس ام اس انجام شد . احتمال می رفت که ویروسی نباشد اما ویروس معمولی مثل ویروس سرخک و تبخال ممکن است همچون ماشه ایی ام اس را فعال کند.

این ماشه گلبولهای سفید رگهایی که به داخل مغز می روند را فعال کرده و در مکانیزم دفاعی مغز اختلال ایجاد می کند. در داخل مغز این سلولها قسمتهای دیگر سیستم ایمنی بدن را فعال می سازد که غلاف عصبی آسیب دیده و از بین می رود.

● چه کسانی مبتلا به ام اس می شوند؟

خانمها به نسبت بیشتر از مردان مستعد این تصلب بافتی می باشند. ام اس اغلب ۵۰ درصد در خانمها بیش از مردان رخ می دهد. (۳ زن در مقابل ۲ مرد)تصلب بافتی بیماری بزرگسالان جوان میباشد میانگین شروع بیماری ، سن ۲۹ تا ۳۳ سال می باشد اما به طور گسترده تر تقریبا از ۱۰ ۵۹ سالگی می باشد.

● انواع ام اس

چگونگی ام اس غیر قابل پیش بینی است. بعضی ها ، کمی تحت تاثیر قرار می گیرند، در صورتیکه برخی دیگر پیشرفت سریعتری دارند و تا حد ناتوانی کامل پیش می روند و بیشتر بیمارها در بین این دو حد قرار می گیرند .اگرچه بعضی از اشخاص با برخی از نشانه های ام اس مواجه می شوند ، بخشی از ویژگیهای انواع این بیماری به عبارت ذیل می باشد:

● ام اس بازگشتی (عود کننده)

Relapsing Remitting MS

در این نوع از ام اس که بازگشت های غیرقابل پیش بینی شده ایی است در طی آن ممکن است علائم جدیدی ظاهر شود یا علایمی که از بین رفته بودند تشدید یابند و ممکن است مدتهای مدیدی بطول انجامد که این بهبود جزیی یا کلی می تواند باشد. در این صورت ممکن است بیماری چند ماه یا چند سال غیر فعال باقی بماند . آمار تخمین زده شده :۲۵ %

● ام اس خوش خیم

Benign MS

بعد از بهبودی کامل پس از یکی ، دوبار حمله در این نوع از ام اس به مرور زمان وضعیت فرد بیمار بدتر نمی شود و ناتوانی موقت وجود ندارد. ام اس خوش خیم ، در ابتدا در گروه ام اس بازگشتی قرار می گیرد و بعد از به جاگذاشتن کمترین صدمه و از کارافتادگی طی ۱۰ ۱۵ سال پس از حمله ، شناخته می شود.ام اس خوش خیم با اثرات کمی در حمله مواجه می شود.(وابسته به مرکز حسی) آمار تخمین زده شده:۲۰ %

● ام اس ثانویه پیشرونده

Secondary Progressive MS

برای بعضی از افراد که در ابتدا با ام اس بازگشتی مواجه می شوند روند ناتوانی ، بیماری تدریجاً با شدت بیشتری برمی گردد. آمار تخمین زده شده : ۴۰%

● ام اس مقدماتی پیشرونده

Primary Progressive MS

این نوع از ام اس با حملات نامشخص ، حمله آرام ، تدریجی و پیوسته بدتر شدن علایم شناخته می شود. در بعضی از مواقع مجموع این علایم و ناتوانی ها ممکن است قطع شده و ازبین برود و در برخی موارد ممکن است ماهها و سالها بطول انجامد. آمار تخمین زده شده: ۱۵%

● دوره ام اس

پیشگویی دقیق مرحله ام اس برای هر شخصی مشکل است اما پس از گذشت ۵ سال نخست، چگونگی ادامه بیماری در فرد مشخص خواهد شد. این بستگی به مرحله بیماری در طی نوع بیماری است . (بطورمثال، ام اس پیشرونده، ام اس برگشتی ) میزان ناتوانی در طی ۵ تا ۱۰ سال ، پیش بینی کننده مطمئنی برای مرحله بیماری می باشد. اگرچه بی ثباتی های متعددی در این زمینه موجود است:

درصد زیادی از بیماران ام اس ، شدیداً تحت تاثیر ام اس قرار نمی گیرند و به زندگی معمول و طبیعی خود ادامه می دهند . (تقریباً ۴۰% )

گروه عمده ایی از بیماران پس از طی دوره زمانی، بعد از چند سال بیماری پیشرفت کرده و به ام اس بازگشتی و عود کننده تبدیل می شود.(۴۰%) جنس و سنّی که حمله آغاز می شود همواره می تواند مشخص کننده مرحله بیماری باشد.

بعضی از تحقیقات نشان می دهد که جوانانی که زیر ۱۶ سال دچار حمله شوند در اثر پیش بینی جریان مرض سریعتر بهبود می یابند. اما این علم باید بتواند به بزرگسالان جوان که بین سنین ۲۰تا ۳۰ سال دچار ام اس می شوند و ممکن است در پی آن با عجز و ناتوانی اساسی روبرو شوند و شاید در ۱۰ ۱۵ سال نخست، پیشرفت بیماری ، آرام باشد کمک کند ، تا نسبتا کمتر صدمه ببیند.

تحقیقات دیگر نشان می دهد شروع بیماری در سنین بالاتر(مثلاً بالای ۵۵ سال) مخصوصاً در مردان ممکن است مراحل پیشرفته تری از بیماری را نمایان سازد.

پیش بینی معالجه و درمان ام اس ، دلگرمی برای کسانی است که بتازگی تشخیص داده شده که دچار ام اس می باشند .داروهایی همچون interferon beta ممکن است درمان کسانی که دچار ام اس بازگشتی هستند، باشد. interferon beta ممکن است پیشرفت ناتوانی و از کارافتادگی را آرام کند یا موجب کاهش شدت و بدتر شدن بیماری شود.

دراین مرحله مشخص نشده که آیا interferon beta اثری روی ام اس مقدماتی پیشرونده دارد یا خیر؟ تحقیقاتی که در حال حاضر بر روی ام اس انجام می شود امید می دهد ، درمانی که مربوط به مراحل و پیشرفت ام اس باشد ، حتی اگر بیماری را بطور کامل درمان نکند ، در آینده نزدیک دست یافتنی است.

باید خاطر نشان شویم بسیاری از مردمی که به ام اس مبتلا هستند با ناتوانی هایی مثل : خستگی کوفتگی، لنگیدن ، مشکلات مثانه به زندگی ادامه می دهند. اگرچه ممکن است ۱۵% بیماران ام اس بشدت ناتوان شوند و تمام مدت از ویلچر استفاده کنند ، امید زندگی ، برای آنان بدیهی است .

● تشخیص ام اس

برخلاف بیماریهای دیگرآزمایشی مبنی برمثبت یا منفی بودن برای بیماری ام اس و آزمایشی با نتیجه قطعی که به دکترها برای تشخیص بیماری کمک کند ، موجود نیست.

این مطلب نشانگر این است که سرانجام دکترها با مشاهده برخی از نشانه ها و علایم بیماری و رد کردن احتمالات دیگر ام اس را تشخیص می دهند و آن را تشخیص بالینی می نامند.

● مشکلات تشخیص

متاسفانه برای حدوداً ۱۰الی ۱۵ درصد از مردم حتی پس از انجام برخی از آزمایشات ، تشخیص قطعی امکان پذیر نیست. اگرچه ممکن است با رد کردن خیلی از علل مهم نشانه های انواع ام اس و بیشتر مواقع با کمک آزمایشات متناوب و مشاهده تغییرات وضعیت فرد ، تشخیص در اکثر حالات میسر می شود.

● معیار جدید تشخیص ام اس

MSIF انجمن علمی و بهداشت جهانی ،معیار جدید تشخیص ام اس را تنظیم کرده تا در تشخیص ام اس و وضعیتهای دیگری که با علایم مشابه ظاهر می شوند به متخصصان طب کمک کند. در معیار جدید ، نتایج اسکن ام آرآی اگر تنها یک فقره از نشانه ها را داشته باشد تشخیص ام اس را میسر می سازد. وقتی از معیار جدید استفاده می شود مبتلا بودن فرد به ام اس ، احتمال ام اس یا عدم ام اس تشخیص داده می شود .

● تشخیص بالینی

در اوایل ممکن است ام اس به صورت علایم مبهم ظاهر شود که در طی زمان گاه و بیگاه نمایان شود و گاهی می تواند به صورت تعدادی از علایم پزشکی نمایان شود.

علایم نامریی و غیرعینی برای توضیح به دکترها و متخصصان مشکل است و در مراحل اولیه تشخیص ، مواجه شدن با رفتار نامهربانانه برای بیماران ام اس معمول و بدیهی است .

حتی وقتی در فرد علایمی از نوعی ام اس مشاهده می شود، قبل از اینکه دکتر یا متخصص اعصاب به طور بالینی ام اس را بطور قطعی تشخیص دهد ، آن علایم باید با معیار از قبل مشخص شده مطابقت کند. این معیارها عبارتند:

دو محل مختلف سیستم مرکزی عصب تحت تاثیر قرار می گیرد و این اثرات حداقل در دو وهله مجزا در یک ماه روی می دهد به همین دلیل فرد در تیررس حمله ام اس قرار می گیرد.

اگرچه ممکن است در ملاقات اولیه با متخصص اعصاب، بیماری ام اس تشخیص داده شود همچنین احتمال دارد تشخیص مبهم باشد و فرد برای آزمایشات بیشتر فرستاده شود. چه می توان کرد؟

سفت شدگی مضاعف، بیماری است که در بنیان زندگی بیمار قرار می گیرد و بقیه عمر با فرد همراه است. اگر بیمار، فقط کمی دچار ناتوانی فیزیکی شود یا از لحاظ ظاهری مشکلی نداشته باشد روال عادی زندگی هرگز تغییر نخواهد کرد. با اینحال آگاهی به داشتن مرض و معنای بالقوه آن برای فرد بیمار واطرافیان بسیار سنگین و سخت است. همه اینها بستگی به علایمی که بیمار حس می کند، دارد . علایم می تواند مکرراً تکرار شود یا در زمان هایمختلف ظاهر شود.اغلب سختی این علایم نشان می دهد که ام اس تا چه حد زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

بیشتر مبتلایان ام اس می گویند ، بیشتر از گذشته باید برای زندگی خود برنامه ریزی کنند و برخی از فعالیت ها و کارها را تغییر دهند. اگر خستگی و کوفتگی برایشان مشکل ایجاد می کند ، چند استراحت کوتاه مدت در روز به فرد اجازه می دهد برنامه معمول خود را هرچند ، کمی آرامتر از سابق انجام دهد.

● ورزش

فیزیوتراپی و ورزش های مکرر می تواند برای نگهداری بدن در وضعیت مناسب کمک کند. برای بیمار و دکتر معالج مهم است که بدانند چه درمان وچه برنامه ورزشی مفید خواهد بود. فرد مبتلا می تواند در برنامه خود فیزیوتراپی را بطور منظم بگنجاند یا در منزل ورزشهای خاصی را انجام دهد. تعدادی فعالیت های دیگری منجمله شنا ، یوگا و اسب سواری را کمک بزرگی می دانند. هر ورزش و تمرینی که بیمار از آن لذت ببرد و براحتی انجام دهد ، مفید خواهد بود.از این گذشته برای داشتن عضلات سفت و رهایی از تنش و تمدد اعصاب ، ورزش کمک بزرگی است.

● رژیم

سالیان متمادی رژیم های مختلفی برای ام اس بدون دلایل مشخص و بدون کمک به درمان فقط برای بیماری پیشنهاد شده است. هرچند ، برخی از رژیم های ارائه شده باهم تناقض دارند ولی این حس را ایجاد می کنند که رژیم متعادل تغذیه باید متضمن ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن باشد. برخی از مردم به این نتیجه رسیده اند، رژیمی که چربی حیوانی آن کم باشد و چربی اشباع نشده آن زیاد باشد برایشان مفید و خوب است .

● طرح ریزی برای شغل

ممکن است با گذشت زمان ، ام اس موجب ازکارافتادگی فیزیکی و ادراکی شود و چنین تغییراتی شرایطی را ایجاد می کند که بیمار بالاجبار شغل سابقش را سبکتر نماید. اگر شغل فرد با کارهای فیزیکی طاقت فرسا مرتبط است باید به فکر شغل دیگری باشد یا کارهای فیزیکی اش را به حداقل برساند. کارهایی که بدون تحرک (بصورت نشسته) انجام می شود برای حرکات فیزیکی عمدتا محدودیتی بوجود نمی آید و فرد می تواند همچنان سالیان درازی بکار خود ادامه دهد.

● تغییرات خانواده

یکی از عمده ترین مشکلاتی که پس از تشخیص ام اس برای زوجین متاهل بوجود می آید و باید با آن کنار بیایند، تغییرات در وظایف هرکدام از آنها می باشد. آنها به احتمالاتی که در آینده پیش می آید باید با یکدیگر همفکری کنند. یک خانواده با دو درآمد باید بتواند با یک درآمد کنار بیاید. یکی از زوجین باید مسئولیت و دوندگی بیشتری را در خانه و مراقبت از فرزندان به عهده بگیرد. بحث و گفتگو ، کلیدی است که موجب می شود تغییرات پیش آمده با موفقیت پشت سر گذاشته شود
     
  
صفحه  صفحه 2 از 6:  « پیشین  1  2  3  4  5  6  پسین » 
علم و دانش

از بیماری ام اس چه می دانید

رنگ ها List Insert YouTube video   

 ?

برای دسترسی به این قسمت میبایست عضو انجمن شوید. درصورتیکه هم اکنون عضو انجمن هستید با استفاده از نام کاربری و کلمه عبور وارد انجمن شوید. در صورتیکه عضو نیستید با استفاده از این قسمت عضو شوید.

 

 
DMCA/Report Abuse (گزارش)  |  News  |  Rules  |  How To  |  FAQ  |  Moderator List  |  Sexy Pictures Archive  |  Adult Forums  |  Advertise on Looti
↑ بالا
Copyright © 2009-2025 Looti.net. Looti Forums is not responsible for the content of external sites

RTA