ارسالها: 1748
#32
Posted: 29 Sep 2011 19:36
فراروانشناسی قسمت ششم
انتقادها
دانشمندان انتقاد از فراروانشناسی را با این حکم آغاز میکنند که ادعاهای غیرعادی، مدارک غیرعادی نیز طلب میکند . به سخن دیگر چنین استدلال میکنند که فرضی که ناقض قرنها تحقیق علمی میباشد چنانچه بخواهد مورد قبول واقع شود بایستی شواهد و مدارک غیر عادی نیز ارائه کند .بسیاری از تحلیل گران فراروانشناس عقیده دارند که مدارکی از فراروانشناسی که معنادار در نظر گرفته شدهاند همگی دارای کیفیت آزمایش پایینی بوده و تحت شرایط دقیق کنترل نشدهاند . در نظر آنها، شاخهٔ فراروانشناسی به طور کلی نتوانستهاست هیچ گونه نتیجهٔ قطعی ارائه کند . آنها نمونههایی از جعل و کلاه برداری، مطالعات ِ پر از کاستی، نیاز روانشناختی به عرفان پرستی و شهود پرستی و نهایتاً تعصبات شناختی را به عنوان دلایلی برای نتایج فراروانشناختی بدست آمده عنوان میکنند . کسانی که یافتههای فراروانشناسی را با دیدهٔ شک مینگرند همچنین عقیده دارند که کشش و تمایل افراد به باور پدیدههای غیرعادی اغلب بسیار قویتر از مدارکی که وجود ندارد میباشد . واقعیت پدیدههای فراروانشناختی و اعتبار علمی تحقیقات ِ فراروانشناسان مایهٔ اختلاف نظر و مخالفتهای دنباله داری شدهاست . روشهای فراروانشناسان از دیدگاه بسیاری از شکاکان ( skeptics ) شبه علم خوانده میشود . برخی منتقدان حرفهای تر اظهار کردهاند که فراروانشناسی نه مادهٔ موضوعی تعریف شدهای دارد، نه یک آزمایش که به راحتی تکرارپذیر باشد و بتواند یک PSI به هنگام درخواست نمایش دهد، و نه یک نظریهٔ اصولی جهت توضیح انتقال غیرعادی اطلاعات . جیمز ای .آلکوک ( James E. Alcock ) پروفسور روانشناسی دانشگاه یورک میگوید که تعداد کمی از نتایج تجربیات فراروانشناختی به تحقیقات بین رشتهای و همکاری با علوم اصلی نظیر فیزیک یا بیولوژی دست زدهاند . آلکوک استدلال میکند که در سیر علوم، فراروانشناسی به حدی منزوی خواهد شد که درستی و بر حق بودن آن به کلی زیر سوال برود و در مجموع زدن برچسب علم به این شاخه هیج توجیهی ندارد .
کلاهبرداری و جعل
نمونههایی از کلاه برداری و جعل در طول تاریخ تحقیقات فراروانشناسی وجود داشتهاست. آزمایشهای سول گولدنی ( Soal-Goldney) بین سالهای ۱۹۴۱ تا ۱۹۴۳ (برای نشان دادن توانایی پیش اگاهی (الهام) در افراد) تا مدتها به عنوان یکی از بهترین آزمایشهای رشتهٔ فراروانشناسی در نظر گرفته میشد چرا که در این آزمایشها فراروانشناسان برای جلوگیری از هر گونه کلک و جعل به رسیدگی مستقل و بی طرفانه شدیداً تکیه میکردند. با این وجود سالها بعد، هنگام آشکار سازی مدارک آماری جعل و کلاه برداری مدارک تایید شد. نکتهٔ جالب این بود که این اسناد توسط فراروانشناسان شاخههای دیگر به چاپ رسید. بررسی این یافتهها معلوم کرد که دکتر سول با تغییر دادههای خام و اولیه حقه زدهاست. والتر جی. لوی( Walter J. Levy ) مدیر «موسسهٔ فراروانشناسی»، یک سری از آزمایشهای ESP موفق که شامل دستکاری تحت کنترل کامپیوتر موارد غیر انسانی از جمله تخمها وموشهای صحرایی بود را گزارش کرد. آزمایشهای او نتایج مثبت قابل توجهی نشان دادند. از آنجاییکه اشیا غیر انسانی بودند، و همچنین محیط آزمایشی بسیار اتوماتیک بود، در آن زمان به آزمایشهای او هیچ گونه انتقادی مبنی بر تأثیر آزمایش گر بر تحقیق وارد نشد و سوال مربوط به تأثیر باور و اعتقاد شیء مذکور در نتیجهٔ نهایی آزمایش به کلی حذف شد. با این وجود تحقیقات افراد پس از لوی باعث به وجود آمدن بدگمانی نسبت به روش او گردید. پس از آن محققان دریافتند که لوی در تجهیزات ثبت دادهها دست برده و به صورت دستی یک ردیف نتایج مثبت دروغین ایجاد کردهاست. راین، لوی را اخراج کرد و گزارش داد که در تعدادی از مقالات، جعل صورت گرفتهاست.
بسیاری از افراد واسطه که معتقد به روح هستند در حقیقت کاری به جز کلاه برداری انجام نمیدهند. برخی از این حقه بازیها توسط محققان فیزیکی پیشین نظیر ریچارد هاجسون( Richard Hodgson) و هری پرایس ( Harry Price) آشکار شدهاست. در سال ۱۹۲۰ شعبده باز و اسکاپالوژیست( escapologist) معروف هاری هودینی اعلام کرد که تاکنون محققان و مشاهده کنندگان نتوانستند شیوهٔ آزمایشی که به طور کامل از کلاه برداری و جعل جلوگیری کند ایجاد کنند. در سال ۱۹۷۹ شعبده باز و دبانکر مشهور (debunker )کسی که تبحر خاصی در باطل کردن پدیدههای ماورا الطبیعه دارد یعنی جیمز رندی (James Randi ) یک شوخی گول زننده ترتیب داد. این شوخی هم اکنون به پروژهٔ آلفا مشهور است. رندی دو شعبده باز جوان را فریب داد به این شکل که برای آنها بستهای از آزمایشگاه مک دونال دانشگاه واشینگتون به همراه روشهای آزمایش ضعیف و این فکر ساده لوحانه که در فراروانشناسی متداول شود فرستاد. با اینکه هیچ توضیح رسمی یا انتشاراتی از آزمایشگاه مک دونیل از درستی اثرات نشان داده شده توسط دو شعبده باز مبنی بر حقیقی بودن آزمایشها پشتیبانی نمیکرد، هر دو شعبده باز فریب خورده توسط جیمز رندی طی یک دورهٔ ۴ ساله با اثبات خیالی و فرضی خم کردن فلز از راه دور به طور گزارشی گول خوردند. چنین شکستهای روش شناختی به عنوان مدارکی ست که اثبات میکند: اگر نگوییم همه- دست کم اکثر - نتایج غیرعادی بدست آمده در فراروانشناسی از خطاها یا جعلها حاصل شدهاست.
انتقاد از نتایج آزمایشگاهی
هرچند برخی از تجزیه تحلیل کنندگان انتقادی احساس میکنند که مطالعات فراروانشناختی علمی هستند، با این وجود آنها نتایج آزمایشگاهی بدست آمده را قبول ندارند . مرورگران شکاک ادعا میکنند که نتایج آزمایشگاهی موفق در PSI ظاهراً ً بیشتر از آنکه به دلیل اثرات PSI حقیقی بدست آمده باشند، به سبب شیوههای غیر دقیق و طرز کار نامرتب، محققان ضعیف و کاملاً ً آموزش ندیده و یا حقههای روش شناختی بدست آمدهاند. برای نمونه دادههای بدست آمده از آزمایشگاه PEAR توسط منتقدانی نظیر پروفوسور آماری جسیکا آتس( Jessica Utts ) و روانشناس برجسته ری هایمن( Ray Hyman ) نقد شدهاست . آتس ادعا کردهاست که اشکالات بیشماری این آزمایشات در رابطه با درنظر گرفتن رندم سازی ( تولید عدد تصادفی )، خط مبنای آماری و کاربرد مدلهای آماری دارا هستند و همچنین ارزش قابل توجهی که به آزمایشهایی که معنادار هستند اختصاص داده میشود باعث شدهاست که مطالعات فرایندهای آماری و آزمایشگاهی قابل قبول نبوده و با نقص و اشکال همراه باشد . هایمن عنوان میکند که حتی اگر آزمایشها میتوانست منجر به کشف یافتههایی از مطالعات ِ فراروانشناختی معین تحت شرایط ویژه نیز بشود، باز هم این با نتیجه گیری مبنی بر وجود کارکردهای روانی که در حال حاضر ادعا میشود، بسیار فاصله دارد . همچنین گفته شدهاست که در نظر گرفتن وجود PSI خود آغازی برای پرسشهای بیشماری ست . به این دلیل که : ۱ : چنانچه یک فرد روانی باشد، آنگاه آن فرد در آزمایشها از تصادف بهتر عمل خواهد کرد . از آنجاییکه این فرد از تصادف بهتر عمل میکند آنگاه آن فرد بایستی روانی در نظر گرفته شود و بایستی به عنوان سفسطه در روند اثبات پیامدها در نظر گرفته شود !
انتخاب جانبدارانه ( سوگیری انتخابی ) و فراتحلیل
منتقدان همچنین عنوان کردهاند که انتخابهای جانبدارانه و گزارشهای دستچین شده دلیل بدست آمدن برخی نتایج مثبت گزارش شده توسط فراروانشناسان است . این مساله تحت عنوان « مشکل پروندههای بایگانی شده » بررسی میشود . این مشکل هنگامی به وجود میآید که تنها نتایج مثبت و موفق مطالعات، مطرح شود و در اختیار رسانههای عمومی قرار بگیرد در حالی که مطالعات همراه با نتایج منفی و یا خنثی مطرح نشده و بایگانی شوند . گزارشهای انتخابی و دستچین شده، تأثیر عمیقی بر فراتحلیلها - یک تکنیک آماری ست که در آن نتایج تعداد زیادی تحقیق با هدف تولید قدرت آماری کافی برای نشان دادن یک نتیجه گردآوری میشوند – گذاشتهاست . در واقع فراتحلیل ضعف و ناتوانی آزمایشها به طور منفرد را میپوشاند . این منتقدان اظهار میکنند که نتیجهای مطالعات منفرد به تنهایی قادر به نمایش اثر معنادار در یک سطح آماری قابل توجه نیستند . برای مثال، اخیراً یک فراتحلیل که از ترکیب ۳۸۰ مطالعه بر روی روان – جنبشی که از آزمایشگاه PEAR بدست آمدهاست انجام شد . سپس معلوم شد که هرچند به طور کلی و در مجموع اثر آماری معناداری وجود دارد اما این اثر ثابت نبوده و تعداد نسبتاً ً کمی مطالعات منفی میتوانند آن را باطل کنند . بنابراین، انتخاب آزمایشهای دارای نتایج مثبت و حذف آزمایشهای خنثی یا منفی میتواند دلیل این مساله باشد . مجبوبیت فراتحلیل در فراروانشناسی توسط محققان بیشماری به شدت مورد انتقاد قرار گرفتهاست و اغلب به عنوان عامل دردسر حتی در خود فراروانشناسی محسوب میشود . منتقدان گفتهاند که فراروانشناسان از فراتحلیلها برای تولید این عبارت دروغین که نتایج معنادار آماری بدست آمده نشان دهندهٔ وجود پدیدهٔ PSI است سوء استفاده میکنند . محققی به نام جی . ای . کندی عنوان کردهاست که فراتحلیلها در سایر شاخههای علم و پزشکی نیز مانند مشکلات به وجود آمده توسط فراروانشناسان نگرانیهایی در مورد استفاده از فراتحلیلها ایجاد کردهاست . در یک تحلیل دیگر، منتقدان اعلام کردند که روشهای مختلف تحقیق فرصتی برای تولید نتایج سوگیرانه از طریق ِ انتخاب موارد دستچین شده برای مطالعه، روشهای بکارگرفته شده و سایر ملاکهای اساسی و تعیین کننده فراهم میکنند . منتقدان میگویند که مشکلات مشابهی در کاربرد فراتحلیل در پزشکی وجود دارد در حالی که به دلیل وجود عملکرد متفاوت محققان در این رشته، از فراتحلیلهای یک مجموعه که مشابه فراتحلیلهای فراروانشناسی بود، نتیجه گیریهای کاملاً ً متضادی بدست آمدهاست . بنیاد آموزشی جیمز رندی که توسط شعبده باز و شکاک معروف جیمز رندی در سال ۱۹۹۶ تأسیس شدهاست، جایزهای به ارزش یک میلیون دلار برای کسی تعیین کردهاست که بتواند تحت کنترل دقیق و علمی هرگونه نشانهای از مسائل غیر طبیعی، ماوراء طبیعی، نیروهای پنهان و یا اتفاقاتی که نشان از وجود چنین چیزهایی بدهد تعیین کردهاست. تمام این آزمایشات با تایید و حضور شخص متقاضی برگزار میشود. در اکثر موارد از متقاضی خواسته میشود تا نمونهای آسان و ساده از آنچه ادعای انجام آنرا دارد انجام دهد و سپس آزمایش رسمی آغاز خواهد شد. این آزمایش اولیه معمولاً با حضور و بررسی دقیق نماینده موسسه جیمز رندی در محل زندگی مدعی انجام میگیرد و بعد از انجام و موفقیت آزمایش اولیه، موسسه جیمز رندی متقاضی را مدعی خواهد نامید و آزمایش بعدی را در محل موسسه و در مقابل انظار عمومی انجام خواهد داد و در صورت موفقیت آزمایش دوم، جایزه به شخص تعلق خواهد گرفت. تاکنون هیچکس آزمایش اولیه را با موفقیت رد نکردهاست و حتی یک مدعی نیز در این زمینه وجود ندارد !
سازمانها و انتشارات
تعدادی از آزمایشگاههای دانشگاهی تحقیقات را اداره میکنند . در میان آنها واحد فراروانشناسی کوستلر در دانشگاه ادینبورگ، گروه تحقیقات ِ فراروانشناسی دانشگاه ِ هوپ لیورپول، برنامهٔ تحقیقاتی VERITAS در دانشگاه آریزونا، واحد تحقیقاتی روانشناسی انتقال شخصی و هوشیاری دانشگاه جان مورس لیورپول، مرکز مطالعهٔ فرایندهای روانشناختی غیرعادی دانشگاه نورت هامپتون و واحد تحقیقات روانشناسی گلداسمیت دانشگاه لندن . تحقیقات غیرعادی دانشگاه پرینستون، یکی از شناخته شدهترین آزمایشگاهها که اداره کنندهٔ آزمایشهای روان – جنبشی بود در فوریه ۲۰۰۷ بسته شد .
سازمانهای تحقیقات عبارتاند از :
مؤسسه علوم معرفتبخشانه، انجمن فراروانشناسی، جامعهٔ تحقیقات روحی - روانی ( منتشر کنندهٔ نشریهٔ جامعهٔ تحقیقات روحی- روانی )، جامعهٔ آمریکایی تحقیقات ِ روحی - روانی ، (منتشر کنندهٔ نشریهٔ آمریکایی جامعهٔ تحقیقات روحی- روانی )، مرکز تحقیقاتی راین و موسسهٔ فراروانشناسی، منتشر کنندهٔ نشریهٔ فراروانشناسی، بنیاد فراروانشناسی منتشر کنندهٔ نشریهٔ بینالمللی فراروانشناسی، و موسسه ی استرالیایی تحقیقات فراروانشناسی منتشر کنندهٔ نشریهٔ فراروانشناسی . نشریهٔ فراروانشناسی اروپا که به طور مستقل انتشار مییابد .
همچنین سازمانهایی که بررسیهای انتقادی از فراروانشناسی و تحقیقات ِ فراروانشناحتی را تشویق میکنند عبارتاند از : هیئت بررسیهای شکاکانه . منتشر کنندهٔ نشریهٔ بررسیهای شکاکانه . بنیاد آموزشی جیمز رندی که توسط شعبده باز و شکاک معروف جیمز رندی تأسیس شدهاست .
ویرایش شده توسط: marmolakman
ارسالها: 3291
#40
Posted: 13 Nov 2011 18:47
چگونه اعتماد به نفس را در خود تقویت کنیم ؟
اصل اول - گذشته را بپذیرید وا ینده را دگرگون کنید
شما باید بدانید که گذشته را نمی توان تغییرداداما اینده هنوز افریده نشده است . اینده چیزی نیست جز اندیشه های شما وکوشش برای افریدن انها . منظور ما این است که در بند گذ شته نباشید نه اینکه از تجربیات ، خطاها وشکستهای گذشته درس نگیرید .پس باید عاقلانه به گذشته نگاه کردواند یشه ووقت خودرا صرف چیزی کنیم که توان افریدن ودگرگون ساختن ان را داریم .
1 - بر توانائیها و موفقیتهای گذشته خود تکیه کنید و ضمن مرور آنها، همواره آنها را مورد توجه قرار دهید.
2 - گذشته ناموفق را فراموش کنید، وضع فعلی خودتان را آنطور که هست، دریابید.
اصل دوم – درباره اهدافتان با خود گفتگو کنید .
اهداف را به صورت جملا تی مشخص در اورید وبه خود بگویید ان هم به صورت جملات مثبت . اهداف باید واقعی ومعقول باشند نه بلند پروازانه که دسترسی به انها ممکن نباشد ونه پیش پا افتاده که ارزش کوشیدن را نداشته باشند . اهداف معقولی برای هرساعت ، روز ، هفته وماه وضع کنید . موفقییت در اهداف کوتاه شما را برای دست یافتن به اهداف بلند مدت تشویق می کند و انگیزه تلاش را در شما بیدار می سازد . همواره اهداف را یاداور شوید تا بخشی از ضمیر ناخوداگاه شما گردد.
1 - استعدادها و توانمندیهای مختلف علمی، ورزشی، هنری، کلامی و... خود را یادداشت کنید و هر روز آن را برای خود بخوانید.
2 -همواره سعي نماييد كه در برخورد با كودكان و نوجوانان توانمنديهاي آنها را مدنظر قرار دهيد، نه ضعفها و ناتواناييها را
اصل سوم – تصمیم گرفتن را تمرین کنید .
روانشناسان نشان داده اند که کودکانی که در سالهای اولیه زندگی خود تشویق شده اند تا برای خود تصمیم بگیرند از دیگر
کودکانی که این موقعییت را نداشته اند در اعتماد به نفس رتبه بالاتری کسب کرده اند .تمرین تصمیم گیری به شما کمک می کند تا
نسبت به قدرت قضاوت خود اطمینان بیشتری به دست اورید ودرنتیجه اعتماد به نفس کامل تری کسب نمایید . مهم تصمیم گیری
است . یادتان باشد که قضاوت درست نتیجه تجربه است وتجربه خود نتیجه چندین قضاوت نادرست . بنابراین از هرفرصتی برای تصمیم گیری استفاده کنید واین نیرو را در خود پرورش دهید .
تصمیم گیری مستلزم خطر پذیری واحساس مسئولیت است
اصل چهارم – نتایجی را که می خواهید مجسم کنید .
تصویر روشنی را از انچه می خواهید به دست اورید ، داشته باشید این کار باعث می شود تا انرژی خودرا بران هدف متمرکز کنید . این برخورد تصویری باهمه ارمان ها واهداف برای شما مفید است ویاری تان می دهد تا کم کم زمینه های -دست یابی به انها را فراهم سازید .
اگر می خواهید از شر خصلتی رها شوید خودر ا در حالتی تصور کنید که از ان خصلت هیچ اثری در شما نیست . همین تصویر وتکرار ان وانجام دادن تمرینهای اصلاحی به شما کمک می کند تا از ان خصلت نا خوشایند رها شوید . این کار خیال پردازی ، بی خاصیت نیست بلکه واقعیت روانشناختی پذیرفته شده ای است که به بسیاری کسا ن یاری رسانده است .
اصل پنجم – دربرخی زمینه ها متخصص شوید .
آگاهی عمومی لازمه زندگی فردی واجتماعی است اما کافی نیست . برای پیشرفت در زندگی فردی وحرفه ای شما باید در زمینه هایی متخصص ومنحصر به فرد باشید . همین نکته که شما چیزی می دانید ودیگران نمی دانند به شما اعتماد به نفس می دهد . باید اموزش مداوم را به عنوان یک اصل در زندگی خویش بپذیرید.
1 - به دنبال کسب تجربیات جدید باشید و برای یادگیری بیشتر و کسب مهارتهای بیشتر فعالیت کنید و از شکست نهراسید. این کار باعث میشود که امکانات جدیدی برایتان فراهم شود و به خود باوری دست یابید.
نکته:
1 - ارتباط با خداوند را حفظ و تقویت کنید که این مهمترین روش کسب اعتماد به نفس است. به او تکیه و اعتماد کنید و بزرگی اش را دریابید و به او بپیوندید، به بزرگی شخصیت خود پی خواهید برد و با این پشتوانة قوی همة ضعفها و کاستیها جبران خواهد شد. در نمازها و عبادات، حضور قلبتان را بیشتر کنید و خود را با ذات مقدس خداوند در ارتباط دائمی بدانید
2 - برخورداری از اعتماد به نفس، تمامی نقص های جسمانی را جبران می كند.
3- هر فردی جدا از ظاهر و موجودیت واقعی اش ، از توانایی های بالقوه و استعدادهای نهانی فراوانی برخوردار است كه با برخورداری از اعتماد به نفس می تواند آنها را بارور و شكوفا سازد .
4-تجارب موفق، انگيزه، جرأت، تلاش، پشتكار و اعتماد به نفس آنها را تقويت مي كند.
5- اعتماد به نفس شرط موفقیت است.
عشق من عاشقم باش!≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈دل نه اجبار میفهمد نه نصیحت...
آنکه لایق دوست داشتن است را دوست می دارد.