ارسالها: 1460
#21
Posted: 14 Sep 2011 08:41
نيروگاه هستهاي بوشهر چطور كار ميكند؟
در نيروگاه بوشهر نيز مانند ديگر نيروگاههاي برق كشور، بخار آب فوقداغ باعث دوران توربين و درنهايت ژنراتور برق ميشود؛ اما اين روش داغكردن آب است كه با ديگر نيروگاههاي كشور تفاوت دارد.
طبق آمار آژانس بينالمللي انرژي هستهاي، تقريبا 15 درصد از مجموع برق توليدي در سراسر جهان در نيروگاههاي هستهاي تامين ميشود و ايالات متحده آمريكا، فرانسه و ژاپن بزرگترين توليدكنندگان برق از انرژي هستهاي هستند. تمام نيروگاههاي هستهاي فعال در جهان در حقيقت كتريهاي بسيار پيچيدهاي هستند كه آب را براي توليد نيروي برق به جوش ميآورند. انرژي مورد نياز براي داغكردن آب از واكنش شكافت هستهاي بدست ميآيد. در اين روش، هسته اتمهاي سنگين را با ذرات نوترون بمباران ميكنند. ورود اين نوترونهاي با انرژي خاص به ساختار هسته باعث ناپايداري هسته و درنهايت، شكستهشدن هسته به اتمهاي كوچكتر، گسيل تعدادي نوترون پرانرژي و آزاد شدن مقدار قابل توجهي انرژي ميشود. اگر تعداد اتمها از حد مشخصي (جرم بحراني) بيشتر باشد، نوترونهايي كه در هر واكنش شكافت آزاد ميشوند، ميتوانند با برخورد به هستههاي ديگر اين واكنش را ادامه دهند و در ساختاري زنجيروار، مقادير زيادي از اين انرژي آزاد كنند. اين همان اتفاقي است كه در بمبهاي هستهاي اتفاق ميافتد و به آن، واكنش زنجيرهاي مهارنشدني ميگويند.
اما در راكتورهاي هستهاي، ميلههايي از جنس كادميوم، بوروم و هافنيوم وجود دارد كه با جذب ذرات نوترون، واكنش زنجيرهاي را به شرايطي كنترلشده يا توقف كامل سوق ميدهد و مانع از بروز بحران ميشود. انرژي آزادشده نيز توسط سيستم انتقال حرارت به ديگ بخار منتقل شده و باعث توليد بخار داغ ميشود. بخار نيز به سوي توربين هدايت ميشود تا با چرخاندن آن و درنهايت ژنراتور، جريان الكتريكي توليد كند.
در قلب نيروگاه هستهاي بوشهر، راكتور VVER-1000 ساخت روسيه به كار رفته است. اين راكتور آب پرفشار كه با آب سبك كار ميكند و كاركرد تسليحاتي ندارد، 1000 مگاوات توان دارد، طراحي آن در سال 1975 / 1354 انجام شده و استانداردهاي ايمني، كنترل خودكار و سازه اين راكتور منطبق بر نسل سوم راكتورهاي اروپاي غربي است.
در راكتورهاي وي.وي.اي.ار-1000، قلب راكتور در استخر عظيمي از آب تحت فشار فرو رفته و محفظه فولادي عظيمي آن را در بر گرفته است. آب درون اسنخر در فشار 15 مگاپاسكال نگهداري ميشود تا نتواند در بازه دمايي فعاليت راكتور كه بين 220 تا 300 درجه سانتيگراد است، جوش بيايد. آب در اينجا هم نقش خنككننده و هم نقش تعديلكننده را ايفا ميكند
بيشتر نيروگاههاي هستهاي از سوخت اورانيوم استفاده ميكنند كه در قالب ميلههاي سوخت حاوي اورانيوم 235 غنيشده درون راكتور قرار ميگيرد. اورانيوم 235 ايزوتوپي (ايزوتوپها، گونههاي مختلف يك عنصر با جرم اتمي متفاوت هستند) از عنصر اورانيوم است كه فرايند شكافت هستهاي در آن به راحتي انجام ميشود، كافي است يك ذره نوترون با انرژي خاص به داخل آن شليك شود تا بهسرعت به اورانيوم 236 ناپايدار تبديل شود، اورانيوم 236 نيز پس از شكسته شدن به ذرات ديگر، انرژي آزاد ميكند. اورانيوم 238 در طبيعت خيلي بيشتر از اورانيوم 235 يافت ميشود، ولي شكافت هستهاي در آن به خوبي اتفاق نميافتد. به همين دليل توليدكنندگان سوخت هستهاي در فرآيندهاي غنيسازي (با استفاده از سانتريفيوژ يا ليزر) سهم اورانيوم 235 را افزايش ميدهند. اورانيوم غني شده، در كارخانه به ميلههاي سوختي تبديل ميشود كه در پوششهاي فلزي مانند آلياژ زيركونيوم قرار ميگيرند. سوخت مصرفي راكتور وي.وي.اي.آر-1000 نيروگاه بوشهر، اكسيداورانيوم 235 با غناي 2.2 تا 4.4درصد است.
ميلههاي سوخت پس از توليد انرژي به پسماندهاي خطرناكي تبديل ميشوند كه هم دماي بسيار بالايي دارند و هم تابشهاي راديواكتيو سرطانزا و حتي كشنده ساطع ميكنند. به همين دليل، ابتدا اين ميلههاي سوخت را براي مدتي مشخص در استخرهاي كنترلشده نگهداري ميكنند تا خنك شوند و پس از تثبيت دما، آنها را در بشكههاي فولادي با پوشش سربي قرار ميدهند و بشكهها را در مخزنهاي زيرزميني انبار ميكنند تا با گذشت زمان، تابش راديواكتيو آنها فروكش كند. اين همان اتفاقي است كه براي پسماندهاي نيروگاه تحقيقاتي تهران و نيروگاه آب سبك بوشهر اتفاق خواهد افتاد.
اما در برخي راكتورها مانند راكتورهاي آب سنگين، نوع واكنش شكافت هستهاي (به دليل استفاده از آب سنگين در اطراف ميلههاي سوخت) طوري است كه مقادير قابل توجهي پلوتونيوم در پسماندهاي هستهاي توليد ميشود. پلوتونيوم، ماده راديواكتيوي است كه كارايي بالاتري در واكنشهاي هستهاي مهارناپذير دارد و از آن براي ساخت تسليحات هستهاي استفاده ميشود.
منبع: خبرآنلاين
مرد=زن
جداسازیهای جنسیتی توهین به انسانیت است
ارسالها: 1460
#22
Posted: 14 Sep 2011 08:42
پژوهشگران كشور روشي براي ايجاد پوشش سخت نانوساختار ارائه كردند
محققان مركز تحقيقات آلومينيوم ايران، موفق به ارايهي روشي جديد براي لايهنشاني نيتريد تيتانيم نانوساختار به منظور بهبود مقاومت به سايش فلزات شدند.
به گزارش سرويس پژوهشي ايسنا، مهندس آرش يزداني، كارشناس ارشد گرايش شناسايي و انتخاب مواد فلزي دانشگاه علم و صنعت ايران، اظهار كرد: نيتروژندهي پلاسمايي با استفاده از توري فعال، يكي از روشهاي نسبتا نوين سختكاري سطحي است كه معمولا براي ايجاد پوشش نيتريد آهن به كار ميرود. در اين پژوهش، سعي كرديم با اعمال تغييراتي، از اين روش براي لايهنشاني نيتريد تيتانيم نانوساختار استفاده كنيم.
وي دربارهي هدف اين پژوهش گفت: امروزه اغلب از روشهايي مانند CVD، PACVD و PVD براي ايجاد پوشش نانونيتريد تيتانيم استفاده ميشود. هر يك از اين روشها داراي محدوديتهايي هستند. بر اين اساس، هدف از انجام اين تحقيق، امكانسنجي استفاده از روش نيتروژندهي پلاسمايي با استفاده از توري فعال به عنوان روشي جايگزين براي ايجاد پوشش نانونيتريد تيتانيم (به عنوان روشي كه هيچ يك از محدوديتهاي روشهاي متداول كنوني را ندارد) و تجاريسازي آن، قرار داده شد. يكي از مزاياي مهم اين روش، قابليت لايهنشاني پوششهاي نانوساختار است كه خواص منحصر به فردي را به وجود ميآورد، براي مثال ميتوان به سختي بالا و خواص سايشي مناسب پوششهاي نانوساختار اشاره كرد.
يزداني در مورد چگونگي ايجاد اين نانوپوششها خاطرنشان كرد: در ابتدا آمادهسازي اوليهي نمونههاي فولادي خام انجام شد. در مرحلهي دوم، شاموت متخلخل به عنوان مادهي عايق مناسب كه با قرارگيري براي مدت طولاني در محيط پلاسما، خاصيت عايق بودن الكتريكي خود را از دست نداد، انتخاب شد. سپس نمونه و عايق را درون يك توري مشبك تيتانيومي قرار داده و كل اين مجموعه را وارد محفظهي دستگاه كرديم. با اعمال اختلاف پتانسيل بالا بين آند (توري) و كاتد (ديوارهي دستگاه)، گازهاي داخل محفظه، يونيزه و تحت ميدان الكتريكي، به سمت توري (آند) شتاب داده شدند. گازهاي يونيزه شده طبق مكانيزم كندوپاش، باعث كنده شدن اتمهاي تيتانيوم از توري شدند. اين اتمها با نيتروژن يونيزه شده، در محيط پلاسما، واكنش انجام داده و تركيبات TiNx را به وجود آوردند كه در نهايت روي سطح نمونه، رسوب كرده و پوشش مورد نظر به وجود آمد.
كارشناس ارشد مركز تحقيقات آلومينيوم ايران، گام بعدي تحقيقات خود را بهينه كردن خواص نانوپوشش روي زيرلايههايي با جنسهاي مختلف، با تغيير شرايط پوششدهي عنوان كرد، به طوري كه بتوان اين روش را به عنوان يك روش جديد، مقرون به صرفه و با مزاياي بيشتر نسبت به روشهاي متداول كنوني، به صنعت معرفي كرد.
يزداني خاطرنشان كرد: در تمام صنايعي كه نيازمند ايجاد پوششهاي سخت روي فلزات براي بهبود سختي و مقاومت به سايش آنها هستند، ميتوان از اين روش و پوشش استفاده كرد. براي مثال ميتوان به صنايع ريختهگري و يا تزريق پلاستيك اشاره كرد.
وي تجاريسازي اين روش را از اهداف اصلي اين تحقيق عنوان و تصريح كرد: تا كنون نيز موفقيتهايي در اين زمينه مانند عقد قرارداد با چندين كارگاه و كارخانهي توليدكنندهي قطعات ريختهگري حاصل شده است.
به گزارش ايسنا، اين پژوهش با همكاري دكتر منصور سلطانيه، دانشيار دانشگاه علم و صنعت ايران، دكتر حسين آقاجاني، استاديار دانشگاه تبريز و دكتر سعيد رستگاري، استاديار دانشگاه علم و صنعت ايران در مركز تحقيقات آلومينيوم دانشگاه علم و صنعت ايران انجام شده است.
جزئيات اين تحقيق در مجلهي Vacuum (جلد 86، صفحات 139-131، سال 2011) منتشر شده است.
منبع: ايسنا
مرد=زن
جداسازیهای جنسیتی توهین به انسانیت است
ارسالها: 1460
#23
Posted: 16 Sep 2011 10:17
اهداي جايزه رياضي آكادمي علمي سوئد به تكميل كننده بزرگترين برهان رياضي
بزرگترين برهان رياضي از هر جنبه بسيار عظيم بوده و به بيش از صدها رياضيدان براي گشودن آن در 1500 صفحه محاسبه نياز است و اكنون مردي كه به تكميل يك تكه گمشده از اين برهان كمك كرده قرار است برنده جايزه رياضي امسال آكادمي علمي سوئد باشد
به گزارش خبرگزاري ايسنا، در اوايل ماه نوامبر، مايكل آشباچر، يك مبتكر در زمينه انتزاعي نظريه گروهها در موسسه فناوري كاليفرنيا در پاسادنا، جايزه 75 هزار دلاري رولف شاك را در رياضيات از آكادمي علمي سلطنتي سوئد براي نقشي اساسي وي در ارائه قضيه طبقهبندي گروههاي متناهي ساده دريافت خواهد كرد.
اگر آشباچر نبود، اين قضيه عظيم هنوز با يك شكاف عظيم روبرو بود. در سال 2004 وي به همراه استفان اسميت از دانشگاه ايلينويز شيكاگو، يك كتاب 1200 صفحهاي در مورد آخرين تكه اين جورچين تاليف كردند.
در اين كتاب برخي از كارهاي اوليه آشباچر در كنار يكديگر آمده و قضيه طبقهبندي گروههاي متناهي را تكميل كرده است.
قضيه طبقهبندي گروههاي متناهي ساده به گروهها مرتبط بوده كه در رياضيات ميتوان به مجموعهاي از تقارنها مانند چرخشهاي يك مربع اطلاق كرد كه شكل اصلي را توليد ميكند.
برخي گروهها ميتوانند از گروههاي ديگر ساخته شوند اما گروههاي متناهي ساده تاحدي مانند اعداد اول يا عناصر شيميايي، بنيادي هستند.
تعداد نامحدودي از گروههاي متناهي ساده و تعداد محدودي از خانوادههايي كه به آنها تعلق دارند، وجود دارد.
رياضيدانان از قرن نوزدهم ميلادي به مطالعه گروهها پرداخته بودند اما قضيه طبقهبندي گروههاي متناهي ساده تا سال 1971 مطرح نشده بود. در آن زمان دانيل گورنشتاين از دانشگاه راتجر نيوجرسي طرحي را ابداع كرد كه در آن به شناسايي تمام گروههاي متناهي ساده پرداخته، آنها را به چند خانواده تقسيم كرده و اثبات كرد كه هيچ نمونه ديگري وجود نخواهد داشت.
گورنشتاين و صدها همكار وي، دهههاي متمادي را صرف كار بر روي اين برهان كردند.
اين برهان تا سال 2004 و زمان انتشار كتاب آشباچر و اسميت تكيمل شد. اين كتاب به شناسايي تمام خانوادهها پرداخته و نشان داد كه هيچ نمونه ديگري وجود ندارد.
منبع: همشهري
مرد=زن
جداسازیهای جنسیتی توهین به انسانیت است
ارسالها: 1460
#24
Posted: 28 Nov 2011 05:33
نخستين هواپيماي خورشيدي بدون سرنشين دانشجويان ايراني ساخته شد
هواپيماي خورشيدي بدون سرنشين دانشگاه آزاد اسلامي قزوين با موفقيت در محل اين دانشگاه آزمايش شد.
عکس هواپیما
به گزارش خبرنگار فناوري ايسنا، استفاده از هواپيماهاي خورشيدي بدون سرنشين به عنوان يك فناوري جديد مورد توجه مراكز پژوهشي خارجي قرار دارد. اين هواپيماها خصوصا در زمان بلاياي طبيعي همچون زلزله و سيل كه نياز به حضور سريع در محل براي امداد رساني به حادثهديدگان است، جايگزين مناسبي براي اعزام بالگرد و گروه هاي انساني تجسس و تحقيق است كه با مخاطرات و محدوديتهاي متعددي مواجهند.
گروهي از پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامي قزوين به تازگي موفق به ساخت يك هواپيماي خورشيدي بدون سرنشين شدند كه به گفته مجريان طرح، اين هواپيما نخستين هواپيماي بدون سرنشين خورشيدي ساخته شده در سطح دانشگاه هاي كشور است.
پيام خلج، مدير اجرايي طرح ساخت هواپيماي بدون سرنشين «آريا فونيكس» در خصوص ويژگيهاي اين هواپيما گفت: هواپيماي خورشيدي بدون سرنشين داراي بالهايي به طول دو متر، بدنه اي به عرض 140 سانتي متر و يك كيلو و 411 گرم وزن است. دور موتور هواپيما 14 هزار دور در دقيقه با قدرت هزار وات است و سلول هاي خورشيدي با راندمان بسيار بالا در اين هواپيما به كار رفته كه در كشور منحصر به فرد است.
وي گفت: اين هواپيما از قابليت پرواز در ارتفاع 500 متري و بعد پروازي 7 كيلومتر برخوردار است. داشتن پايداري و تعادل بالا و قابليت پرواز در شب به دليل وجود باترهاي قابل شارژ از جمله قابليت هاي ويژه اين هواپيما است. داشتن بدنه تركيبي از جنس چوب ، كربن و فوم از ديگر ويژگي هاي آن است كه وجود كربن و فوم به ما وزن پايين و مقاومت خيلي بالايي براي استحكام هواپيما مي دهد.
وي در خصوص انگيزه و هدف اعضاي تيم از ساخت چنين هواپيمايي گفت: ايده اوليه ساخت اين هواپيما يك سال و چهار ماه پيش به ذهنمان خطور كرد. در آن موقع به همراه دوستم پوريا نجفي در كلاس درس يكي از استادان درس ترموديناميك ايده اوليه ساخت چنين هواپيمايي به ذهن مان رسيد و اين ايده را با مسوولان دانشگاه مطرح كرديم. بعد از پيگيري پيشنهادمان با اين طرح موافقت شد. سپس اتاقي در دانشكده صنايع و مكانيك در اختيارمان قرار دادند كه جا دارد از مدير مراكز تحقيقاتي دانشگاه به دليل حمايت هايشان تشكر كنيم. بعد از مدتي كه كاميپوتر و وسايل اداري مان فراهم شد استارت اوليه كارمان كه همان طراحي اوليه ساخت هواپيما بود، صورت گرفت. از اين مرحله دوستان ديگري به گروه ملحق شده و رسماً كارمان آغاز شد.
وي گفت: هواپيماي خورشيدي كاربردهاي فراواني در زمينههايي همچون امدادرساني، مسائل كنترل ترافيك و ماهواره هاي كوتاه برد دارد. در زمينه امداد رساني در حوادثي همچون زلزله اي كه چند سال پيش در بم اتفاق افتاد تا چند ساعت اوليه پس از زلزله نميتوان برداشت صحيحي از عمق فاجعه داشت كه با وجود وسايل پرنده همچون بالگرد ميتوان اين مشكل را برطرف كرد. البته استفاده از بالگرد به دليل مصرف بالاي انرژي، حضور و درگير شدن نيروي انساني، وقت و انرژي براي هماهنگي پرواز باعث مي شود كه روند امداد رساني با تاخير صورت گيرد ولي با استفاده از هواپيماي خورشيدي بدون سرنشين كه يكي از مزايايش قيمت تمام شده بسيار پايين تر از بالگرد است از صرف هزينه هاي گزاف جلوگيري ميشود. در ضمن با استفاده از هواپيماي خورشيدي بدون سرنشين از رخدادهايي كه ممكن است براي خلبانان بالگرد پيش بيايد جلوگيري مي شود.
خلج گفت: در اين هواپيماي خورشيدي بدون سرنشين با وجود يك موقعيت ياب (GPS) و با يك دوربين حرارتي نصب شده بر روي آن مي توان يك ديد كلي نسبت به عمق فاجعه و افراد زيرآوار به دست آورد.
وي تصريح كرد: در فاز دوم طرح با تكميل هواپيما به طوري كه قادر به پرواز بدون شارژ اوليه باشد در مسابقات هواپيماي خورشيدي بدون سرنشين كه در سال 2012 به ميزباني دانشگاه لويزويل آمريكا برگزار ميشود، حضور پيدا مي كنيم.
اعضاي تيم هواپيماي خورشيدي بدون سرنشين دانشگاه آزاد اسلامي قزوين (آريا فونيكس) را پيام خلج، پوريا نجفي، علي پور حسين، مهدي بتويي، مرتضي صابر دانشجويان رشته مكانيك و پارسا ملك پور و مرضيه كردگاري دانشجويان رشته الكترونيك تشكيل مي دهند.
منبع: ايسنا
مرد=زن
جداسازیهای جنسیتی توهین به انسانیت است
ارسالها: 1460
#25
Posted: 28 Nov 2011 05:34
سيمان ضد اشعه ايكس در كشور ساخته شد
محققان كشور موفق به ساخت سيماني با قابليت نفوذناپذيري در برابر اشعه X و پرتوهاي راديواكتيو شدند.
علي گنجيزاده، مبتكر جوان و برگزيده سيزدهمين جشنواره خوارزمي در گفتوگو با خبرنگار فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه گيلان، افزود: با توجه به استفاده روزافزون از پرتوهاي راديواكتيو و پرتو ايكس در امور صنعتي، پزشكي و نظامي، لزوم پيشگيري از عوارض و اثرات مخرب اين پرتوها در عين سودمندي بر كسي پوشيده نيست. سيمان با قابليت نفوذناپذيري نسبت به آب و اشعه ايكس X و پرتوهاي راديواكتيو ميتواند راهكار مناسبي جهت استفاده ايمن و بيخطر از اين پرتوها باشد.
وي ادامه داد: اين سيمان به لحاظ ساختاري و شكل نهايي در عين سبكي، نسبت به ديگر مواد حاجب اشعه، نظير ورقهاي سربي داراي كاربردي بسيار عمليتر همراه با صرفه بسيار در هزينه و انرژي است.
گنجيزاده افزود: مواد تشكيل دهنده اين ماده به وفور در بازار داخلي يافت ميشود و كارگاهها و كارخانجات متعددي در داخل كشور به توليد و ساخت انبوه مواد اوليه مورد نياز اين سيمان مشغول هستند كه اين موجب عدم وابستگي به خارج و نيز جلوگيري از خروج ارز از كشور ميشود.
وي با اشاره به كاربردهاي اين سيمان گفت: اين سيمان در پزشكي كاربرد فراوان دارد، زيرا به دليل استفاده فراوان از اشعه ايكس در بيمارستانها، جهت محافظت از محيط خارجي اين اتاقها از نفوذ پرتوهاي زيانبار ايكس، از ورقهاي سربي با ضخامت 2.5 ميليمتري به بالا استفاده ميشود و ميتوان از اين سيمان براي محيط هاي بيمارستاني استفاده كرد.
وي تصريح كرد: همچنين از اين سيمان ميتوان در حوزه صنعت نيز بهره برد؛ زيرا خاصيت آببندي اين سيمان بسيار بالا بوده و به اين جهت در درزگيري موقت يا دائمي ترك سدها و يا لولههاي انتقال آب ميتواند مورد استفاده قرار گيرد، در واقع با استفاده از نوارهاي پارچهاي و آغشتهسازي آنها به اين سيمان (مشابه باندهاي گچي مورد استفاده در شكستگيهاي استخوان) به راحتي ميتوان ترك يا شكستگيهاي لولههاي انتقال آب يا درز سدها را ترميم يا تعمير دائمي كرد.
اين دانشآموز موفق با بيان اين كه اين سيمان علاوه بر كاربردهاي پزشكي و صنعتي، كاربرد نظامي نيز دارد، گفت: اين سيمان با دارا بودن دو قابليت نفوذناپذيري نسبت به پرتوهاي راديواكتيو و نيز مقاومت فشاري 20 برابر سيمان معمولي، مستعد ساخت پناهگاهها و سنگرهاي دفاعي است.
گنجيزاده با بيان اين كه هزينه توليد هر مترمربع از اين سيمان حدود يك سوم ورقههاي سربي هم ضخامت با آن است، گفت: در توليد انبوه، اين مقدار به حدود يك پنجم كاهش مييابد كه در نوع خود و با توجه به قابليتهاي اشاره شده ميتوان آن را تحولي بنيادي در عرصه ايزولهسازي اماكن از اشعههايي با طول موج بسيار پايين دانست.
وي افزود: طرح سيمان با قابليت نفوذناپذيري نسبت به آب، اشعه ايكس و پرتوهاي راديواكتيو داراي گواهي ثبت اختراع از اداره ثبت مالكيتهاي معنوي است.
گنجيزاده گفت: اين سيمان از لحاظ ساختار فضايي و مقاومت نيز بارها از سوي استادان فن آزمايشگاههاي دانشگاه گيلان مورد آزمايش قرار گرفته و داراي تاييديه از دانشگاه و سازمان انرژي اتمي است.
وي در پايان با اشاره به اينكه اين طرح از دو سال و نيم گذشته مورد بررسي و پژوهش قرار گرفته، ابراز اميدواري كرد كه با توليد انبوه از اين سيمان با قابليتهاي منحصربه فرد آن در دنيا، گام موثري در توسعه و پيشرفت ميهن اسلامي برداشته شود.
به گزارش ايسنا، طرح علي گنجيزاده از بين بيش از 24 هزار طرح دانشآموزي و دانشجويي موفق به كسب رتبه دوم در سيزدهمين جشنواره جوان خوارزمي شده است.
منبع: ايسنا
مرد=زن
جداسازیهای جنسیتی توهین به انسانیت است
ارسالها: 1460
#26
Posted: 8 Dec 2011 14:24
طراحي و ساخت فضاپيماي حامل موجود زنده در دانشگاه صنعتي اميركبير
17 آذر 1390 - رييس گروه پژوهشي ديناميك فضايي و كنترل پژوهشكده علوم و فناوري فضا دانشگاه صنعتي اميركبير از طراحي و ساخت نمونه مهندسي و فضايي سفينه حامل موجود زنده در دانشگاه صنعتي اميركبير طي 28 ماه آينده براي ارسال موفق موجود زنده به مدار زمين پايين «LEO» خبر داد.
رييس گروه پژوهشي ديناميك فضايي و كنترل پژوهشكده علوم و فناوري فضا دانشگاه صنعتي اميركبير از طراحي و ساخت نمونه مهندسي و فضايي سفينه حامل موجود زنده در دانشگاه صنعتي اميركبير طي 28 ماه آينده براي ارسال موفق موجود زنده به مدار زمين پايين «LEO» خبر داد.
دكتر منصور كبگانيان در گفتوگوي اختصاصي با خبرنگار «فناوري» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: ارسال موجود زنده به فضا، استقرار كوتاه مدت در مدار LEO، بازگشت به جو و دريافت علائم حياتي در سطح زمين پروژهاي است كه در قالب طرحهاي كلان ملي پژوهش و فناوري شوراي عالي علوم، تحقيقات و فناوري ازسوي دانشگاه صنعتي اميركبير پيگيري ميشود و در صورت نبود مشكلات و موانع ميتواند تا 28 ماه آينده عملي شود.
وي با تشكر از حمايتهاي اوليه حوزه پژوهش وزارت علوم افزود: دستيابي به دانش فني حمل موجود زنده به فضا و توسعه زيرساختها و بسترهاي سخت افزاري، نرم افزاري و مغز افزاري از اهداف اصلي اين طرح است كه نياز به سرمايهگذاري قابل توجه و تلاش همه جانبه محققان، پژوهشگران، استادان و مسوولان امر دارد.
استاد دانشكده مهندسي مكانيك دانشگاه صنعتي اميركبير كه مديريت پروژه طراحي و ساخت سفينه حامل موجود زنده اين دانشگاه را در پژوهشكده علوم وفناوري فضا بر عهده دارد، خاطرنشان كرد: اعزام موجود زنده به مدار، استفاده از پرتابگر ملي، بازگشت سفينه در زمان مقرر، ثبت و ارسال علايم حياتي، استفاده از ظرفيتها و توانمنديهاي كشور و استاندارد فضايي اتحاديه اروپا «ECSS» از الزامات طراحي و ساخت سفينه حامل موجود زنده دانشگاه صنعتي اميركبير در نظر گرفته شده است.
كبگانيان پس از بيان تاريخچهاي از ارسال موجودات زنده به فضا توسط كشورهاي آمريكا، شوروي، چين، فرانسه، ژاپن، به كشور عزيزمان ايران اسلامي اشاره كرد كه براي نخستين بار با ارسال راكت كاوش «1» در سال 2007 توانست به عضويت باشگاه فضايي جهاني در آيد.
رييس گروه پژوهشي ديناميك فضايي و كنترل پژوهشكده علوم و فناوري فضا دانشگاه صنعتي اميركبير در خصوص مدارهاي مختلف زمين عنوان كرد: مدار LEO به ارتفاع 160 تا 2000 كيلومتري از سطح زمين اطلاق ميشود كه پرتاب در اين مدار به رغم مزايايي كه دارد، مشكلات و معايبي نيز دارد، مثلا به دليل وجود مقاومت هوا در اين مدار انرژي ماهواره و فضاپيما كم ميشود. مدار زمين متوسط به ارتفاع 2000 تا 34800 كيلومتري از سطح زمين و مدار زمين ثابت يا GEO به مدار واقع در 35794 كيلومتري از سطح زمين اطلاق ميشود.
كبگانيان در خصوص فازهاي مختلف پروژه طراحي و ساخت سفينه حامل موجود زنده دانشگاه صنعتي اميركبير گفت: پرتاب ماهواره، استقرار در مدار پس از جدايش (كه ماهوارههاي اميد و رصد تجربههاي خوبي را پيش روي كشور گذاشت)، كاهش مدار، بازگشت به جو و فرود و بازيابي از ماموريتها و فازهاي مختلف تعريف شده سفينه حامل موجود زنده دانشگاه صنعتي اميركبير است.
وي با بيان اين كه «مانور مداري» يكي از كارهاي جدي است كه بايد در اين پروژه انجام شود، در خصوص كاربردهاي آن تصريح كرد: افزايش ارتفاع مدار، تغيير صفحه مدار و كاهش مدار از كاربردهاي مانور مداري است. در مانور مداري ضربهيي در يك لحظه موتور روشن شده و با تغيير لحظهيي در اندازه سرعت، ثابت بودن مكان سفينه در طول مانور، كاهش پيچيدگي طراحي و سيستمهاي پيش رانش با تراست بالا و مدت زمان سوزش كم همراه است. همچنين مانور مداري غير ضربهيي به جاي تراست لحظهيي و دفعي به صورت تدريجي و قابل كنترل در مدت زمان طولانيتري صورت ميگيرد.
كبگانيان در خصوص گلوگاههاي علمي و فني سفينه حامل موجود زنده دانشگاه صنعتي اميركبير به ايسنا گفت: محدوديت در جرم و ارتفاع مدار سفينه با توجه به ظرفيت و توانمنديهاي پرتابگر ملي، محدوديت در مشخصات مدار پاركينگ با توجه به محدوديت جغرافيايي نقطهي پرتاب (بازگشت بر اساس برنامهريزيهاي انجام شده در جنوب شرق كشور و يا درياي عمان خواهد بود)، محدوديت و الزام در انتخاب منطقه فرود، محدوديت در تعداد و توپولوژي ايستگاههاي كنترل زميني، دانش و فناوري ترمزگيري، تقليل مدار (DE-ORBIT) و سامانه پيش رانش ، دانش و فناوري بازگشت به جو كه شامل آيروترمال، حفاظت و سپر حرارتي است، دانش و فناوري هدايت ناوبري، كنترل سمت و پايداري و دقت فرود و بازيابي سفينه در نقطهي مورد نظر از گلوگاههاي طراحي و ساخت سفينه حامل موجود زنده دانشگاه صنعتي اميركبير است.
رييس گروه پژوهشي ديناميك فضايي و كنترل پژوهشكده علوم و فناوري فضاي دانشگاه امير كبير با بيان اين كه با توجه به محدوديتهاي موجود بايد در خصوص منطقه دقيق فرود سفينه برنامهريزيهاي دقيقي انجام شود، تصريح كرد: الزام حد شتاب و ضربه قابل تحمل براي موجودات زنده در فازهاي پرتاب و بازگشت و پشتيباني حيات (Life Support) و بازگشت سالم موجود زنده، از ديگر گلوگاههاي سفينهي حامل موجودات زنده دانشگاه صنعتي اميركبير است كه با دانشكدهها و مراكز مرتبط و با تجربه ديگر كشورها، تفاهمنامهها و مذاكراتي براي استفاده از آزمايشگاهها و ظرفيتهاي تحقيقاتي آنها به امضاء رسانده و همچنين وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي براي حمايت تخصصيتر از اين طرح آمادگيهاي خود را اعلام كرده است.
وي در ادامه خاطرنشان كرد: با توجه به اينكه فعاليتهاي تحقيقاتي در اين زمينه از ديرباز انجام شده است، اما پس از ارائه در جلسه كميسيون دائمي شوراي عالي عتف به صورت جدي پيگيري شده و اميد است با حمايت مسوولان مربوطه در مدت 28 ماه آينده طراحي و ساخت و تستهاي استاندارد سفينه نهايي شود.
كبگانيان در پايان درخصوص تأكيدات و ضرورتهاي تبيين شده در اسناد بالادستي كشور در حوزه فضايي به ايسنا گفت: توجه به اسناد بالا دستي علم و فناوري به ويژه در حوزه فضايي مانند سند نقشه جامع علمي كشور و سند چشم انداز و همچنين تاكيدات مسؤولان عالي رتبه نظام بيان كننده آن است كه ايران بايد پروژه اعزام انسان به فضا را به انجام برساند. در سند نقشه جامع علمي كشور و اولويتهاي علم و فناوري هوافضا به عنوان اولين اولويت از دسته اولويتهاي «الف» مطرح شده است، در اهداف بخشي نظام علم، فناوري و نوآوري كشور، پروژه اعزام انسان به عنوان يكي از اهداف بخشي ملي در اين سند معرفي شده است، طبق پيشنويس سند جامع علوم و فناوريهاي هوافضا نيز طراحي و ساخت سفينه حامل موجود زنده توجيه كافي و ضرورت اساسي دارد، بنابراين ارسال سفينه حامل موجود زنده به مدار و بازگشت به زمين از جمله اقداماتي است كه با اهداف سند چشمانداز همخواني داشته و ضرورت انجام با توجه به اين اسناد و اهداف تعيين شده بيش از پيش نمايان ميشود.
منبع: ايسنا
مرد=زن
جداسازیهای جنسیتی توهین به انسانیت است
ارسالها: 1460
#27
Posted: 8 Dec 2011 14:26
ماه گرفتگي زيباي شامگاه شنبه را از دست ندهيد
ساكنان اغلب نقاط كشور خصوصا مناطق شرقي، شامگاه شنبه 19 آذر ماه جاري ميتوانند شاهد رخداد پديده زيباي ماه گرفتگي باشند.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، بيش از نيمي از ساكنان زمين در آمريكا، اروپا، افريقا، استراليا و آسيا از جمله در ايران ميتوانند خسوف شامگاه شنبه را كه بيست و سومين ماه گرفتكي كامل از هفتاد و يك گرفت ساروس 135 مي باشد مشاهده كنند.
ماه گرفتگي جزئي در اغلب نقاط كشور پيش از طلوع ماه آغاز ميشود.
خسوف 19 آذرماه از حدود ساعت 16 و 16 دقيقه روز شنبه به صورت جزئي آغاز ميشود و زمان آغاز ماه گرفتگي كلي ساعت 17 و 36 دقيقه و 16 ثانيه است.
گرفت كلي ماه در ساعت 18 و 27 دقيقه و 24 ثانيه و گرفتگي جزئي در ساعت 19 و 47 دقيقه و 58 ثانيه پايان ميبايد.
مهندس مسعود عتيقي، مدير انجمن نجوم آماتوري ايران در گفتوگو با خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) با بيان اين كه در اين خسوف، ماه به مدت 51 دقيقه به طور كامل در سايه زمين قرار ميگيرد و حداكثر گرفت كامل ماه در ساعت 18:01:49 خواهد بود، خاطرنشان كرد: در اين گرفت، ماه در گره نزولي قرار داشته و در صورت فلكي گاو(ثور) در آسمان ديده مي شود. در شب گرفت چهار روز از اوج مداري ماه گذشته است و رنگ ماه قرمز نسبتاً روشن است.
وي با بيان اين كه اين ماه گرفتگي بيست و سومين ماه گرفتكي كامل از هفتاد و يك گرفت ساروس 135 است، گفت: از لحاظ آماري 23.9 درصد از خسوفهاي اين ساروس، جزيي و 32.4 درصد آنها كلي است. جالب است كه 43.7 درصد گرفتهاي اين دوره خسوف، ماه گرفتگي غير مرئي و يا همان نيمسايهيي است. طولاني ترين گرفت كلي ساروس 135 در روز پنج شنبه 23 ارديبهشت 1643 خورشيدي رخ خواهد داد و كوتاهترين آن نيز در 16 آبان 1336 خورشيدي رخ داده است.
وي خاطرنشان كرد: براي رصد ماه گرفتگي نياز به ابزار خاصي نيست و با چشم غير مسلح نيز ميتوان آن را مشاهده كرد. هر چند كه براي عكاسي دقيقتر از اين رويداد تلسكوپ به كمك منجمان ميآيد. نبايد اين گونه تصور كرد كه خسوف براي چشم انسان مشكل ساز است و به هيچ وجه فيلتر خاص براي رصد ماه گرفتگي جهت جلوگيري از مشكل احتمالي به چشم نياز نبوده و توصيه نميشود. البته فيلتر ماه بر روي برخي تلسكوپها براي مشاهده ماه در وضعيت شديد نوراني ميباشد تا از پايين آمدن حساسيت چشم جلوگيري كند.
عتيقي تصريح كرد: بررسي عوارض سطحي ماه كه يكي پس از ديگري درون سايه زمين قرار ميگيرد يكي از مطالعات رصدي اين پديده است كه در كنار كنترل زمان آغاز و پايان گرفت ماه، شدت رنگ قرمز در خسوف شرايط اختفا احتمالي ستارگان در لحظه ماه گرفتگي و دهها مطالعه ديگر قرارميگيرد.
مدير انجمن نجوم آماتوري ايران تصريح كرد: انجمن پس از برنامه موفق رصد خسوف 25 خرداد بر فراز برج ميلاد تهران براي دومين بار امكان رصد و تصويربرداري از پديده زيباي ماه گرفتگي از فراز اين برج را براي معدودي از علاقمندان نجوم آماتوري فراهم كرده است.
منبع: ايسنا
مرد=زن
جداسازیهای جنسیتی توهین به انسانیت است
ارسالها: 1460
#28
Posted: 16 Dec 2011 14:52
شواهد تازه دانشمندان از ابرذره «بوزون هيگز» به زودي منتشر ميشود
دانشمندان در حال مطالعه بزرگترين برخورددهنده جهان به دادههاي جديدي دست يافتهاند كه با اطمينان بيشتري به نمايش محل شناسايي ابرذره «بوزون هيگز» پرداخته است.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، فيزيكدانان مركز سرن در ژنو اخيرا از مجموعهاي از دادههاي جديد خبر دادهاند كه به جستوجو براي ذره فرضيهاي «بوزون هيگز» - كه وجود آن در فرضيه اصلي فيزيك ذره در تشريح مهبانگ مطرح شده است - كمك خواهد كرد.
كشف اين ذره براي دنياي فيزيك يك دستاورد علمي عظيم محسوب شده كه ميتواند به توضيح دليل متفاوت بودن جرم ذرات مختلف بپردازد؛ چرا كه تصور ميشود اين ذره باعث جرم ساير ذرات و در نتيجه تمام اجسام و موجودات جهان است.
به گفته دانشمندان سرن، اين دادهها از دو آزمايش اصلي در برخورد دهنده بزرگ هادروني در زير مرز سوئيس و فرانسه به دست آمده كه سهشنبه هفته جاري در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
اين محققان اما هر گونه اكتشاف قطعي را به سال آينده موكول كردهاند.
به گفته محققان، اين دادهها محدوده تحقيق را محدودتر كرده چرا كه برخي از دامنههاي بالاتر انرژي را كه ممكن است حاوي ذره بوزون هيگز باشد، كنار گذاشته و به نمايش امكانات در خور توجهي شامل چند اتفاق در دامنههاي پايينتر انرژي پرداختهاند.
هزاران دانشمند در سراسر جهان به مطالعه دقيق اطلاعات به دست آمده در برخورد دهنده پرداختهاند و بسياري انتظار دارند تا اين تجهيزات بتواند اكتشافات قابلتوجهي را در مورد تركيبات ماده و ديگر اسرار جهان ارائه دهد.
در اين برخورد دهنده، پرتوهاي پرانرژي پروتون در يك تونل 27 كيلومتري به هم كوبيده مي شود تا اتفاقاتي كه در زمان برخورد آنها رخ داده، بررسي شود. پروتونها با سرعت بسيار بالايي در شرايط مشابه ثانيههاي پس از واقعه مهبانگ حركت ميكنند.
فيزيكدانان ابتدا بر اين تصور بودند كه پروتونها و نوترونها كوچكترين اجزاي هسته اتم هستند؛ اما برخورد دهندهها نشان دادند كه آنها از كواركها و گلوئونها تشكيل شده و نيروها و ذرات ديگري نيز وجود دارند.
منبع: ايسنا
مرد=زن
جداسازیهای جنسیتی توهین به انسانیت است
ارسالها: 1460
#29
Posted: 16 Dec 2011 14:54
اعطاي دومين جايزه شهيد «علي محمدي» به رساله هاي برتر دكتري فيزيك
پژوهشگاه دانشهاي بنيادي دومين جايزه شهيد «علي محمدي» را به رسالههاي برتر دكتري فيزيك كه طي سالهاي 88 تا 90 دفاع شدهاند،اعطا ميكند.
به گزارش سرويس پژوهشي ايسنا، اين جايزه به پاس خدمات علمي و دانشگاهي دكتر مسعود علي محمدي، استاد شهيد دانشگاه تهران و نخستين دانشآموخته دكتري فيزيك داخل كشور كه نقش مؤثري در زيرساخت علمي پژوهشگاه دانشهاي بنيادي داشته و همچنين تلاشهاي وي براي برپايي دورههاي تحصيلات تكميلي در ايران به نام ايشان نامگذاري شده است.
نخستين دوره اين جايزه خرداد ماه سال جاري به دكتر ياسر عبدي، دانشآموخته دانشگاه تهران كه رسالهاش با عنوان «بررسي تأثير هيدروژندهي بر رشد نانولولههاي كربني و استفاده از آنها در نانوليتوگرافي و حسگرها» از ميان پايان نامههاي دكتري فيزيك دفاع شده طي سالهاي 87 تا 89 برگزيده شده بود، اعطاء شد.
براي ورود به مرحله داوري، لازم است كارهاي پژوهشي انجام شده در دوره دكتري و پاياننامه حاصل از آن به تشخيصِ حداقل سه عضو هيات علمي استاديار به بالا كه استاد راهنماي پاياننامه دكتري نيز يكي از آنهاست، به عنوان «پايان نامه ممتاز» شناخته شده باشد.
نامزدي هر شركت كننده بايد كتباً توسط استاد راهنما و با ذكر دلايل، مستندات، مقالات و اطلاعات مربوط به متقاضي تا تاريخ 15 فروردين 1391 به دفتر معاونت پژوهشي و تحصيلات تكميلي پژوهشگاه دانشهاي بنيادي به نشاني پستي تهران، صندوق پستي 5746-19395، نشاني پست الكترونيكي research@ipm.ir اعلام شود.
همچنين لازم است نام و نشاني حداقل دو عضو هيات علمي ديگر كه ميتوانند مؤيد نامزدي پاياننامه مربوطه باشند ذكرشود.
كميته داوران پس از بررسي مدارك ارسالي و استفاده از نظرات مشاوران علمي، نسبت به انتخاب پاياننامههاي برتر اقدام خواهد كرد.
به گزارش ايسنا مراسم اعطاي جايزه در خرداد ماه 1391 برگزار ميشود.
علاقهمندان ميتوانند براي كسب اطلاعات بيشتر با دفتر معاونت پژوهشي و تحصيلات تكميلي پژوهشگاه دانشهاي بنيادي به شماره تلفن 22288680 تماس بگيرند.
به گزارش ايسنا زندهياد دكتر مسعود علي محمدي، استاد پايه 22 فيزيك دانشگاه تهران 22 دي ماه 1388 هنگام خروج از منزل بر اثر انفجار بمب به شهادت رسيد.
علي محمدي كه متولد سوم شهريور ماه 1338 بود، پس از اخذ ديپلم از دبيرستان شهريار قلهك در سال 56، تحصيلات كارشناسي خود را در رشته فيزيك در دانشگاه شيراز آغاز كرد و پس از فارغالتحصيلي در سال 64 در دوره كارشناسي ارشد فيزيك دانشگاه صنعتي شريف پذيرفته شد.
وي در سال 67 تحصيلات خود را در نخستين دوره دكتري فيزيك نظري دانشگاه صنعتي شريف پي گرفت و در مهر ماه سال 71 به عنوان نخستين دانشآموخته دكتري فيزيك داخل كشور و نخستين دانشآموخته دكتري دانشگاه شريف فارغالتحصيل شد.
موضوع رساله دكتري شهيد علي محمدي، مدلهاي WZNW( از انواع جالب نظريههاي همديس) بر روي سطوح ريسماني با جينس بالا بود.
دكتر علي محمدي كه حدود 18 سال پيش به هيات علمي دانشگاه تهران ملحق شده بود، عضو هيات مميزه دانشگاه تهران در دو دوره اخير، عضو شوراي پرديس علوم و معاون پژوهشي پرديس تا سال 87 بود.
شهيد دكتر علي محمدي در طول سالها فعاليت علمي و تحقيقاتي خود بيش از 80 مقاله در معتبرترين مجلات علمي جهان به چاپ رسانده و در سال 86 در بيست و يكمين جشنواره بينالمللي خوارزمي حائز رتبه دوم پژوهشهاي بنيادي شده بود.
زمينه اصلي تحصيلات و تحقيقات دكتر علي محمدي، ذرات بنيادي خصوصا نظريه ريسمان و به طور دقيقتر نظريه ميدانهاي همديس بود.
وي مدت چهار سال به عنوان پژوهشگر غيرمقيم در پژوهشكده فيزيك پژوهشگاه دانشهاي بنيادي فعاليت داشت.
دكتر علي محمدي، خرداد ماه 87 به عنوان يكي از دو نماينده ايران در پروژه سزامي (مركز تابش سينكروترون براي تحقيقات و علوم كاربردي در خاورميانه) منصوب شده بود.
منبع: ايسنا
مرد=زن
جداسازیهای جنسیتی توهین به انسانیت است
ارسالها: 1460
#30
Posted: 1 Jan 2012 10:58
اسفندماه 90_ بررسي كاربردهاي نانومواد در علوم مختلف
معاونت پژوهش و فناوري دانشگاه آزاد اسلامي واحد شاهرود با همكاري گروه مهندسي نانومواد، همايش ملي با عنوان «نانومواد و نانوفناوري» را در روزهاي دهم و يازدهم اسفندماه سال جاري در محل اين دانشگاه برگزار خواهد كرد.
در اين همايش محورهاي نانوموادزيستي، نانوشيمي، نانوزيستفناوري، نانواكسيدهاي فلزي، نانو ساختارها، نانوكاتاليستها، نانوكامپوزيتهاي فلزي-سراميكي-پليمري و نانو سراميكهاي پيشرفته مورد بررسي قرار خواهد گرفت. در حاشيه برگزاري اين همايش نيز، نمايشگاهي از دستاوردهاي پژوهشي و صنعتي محققين در زمينه نانومواد برگزار خواهد شد.
محققين، پژوهشگران و دانشجويان فرصت دارند تا پايان وقت اداري روز 15 ديماه سال جاري خلاصه مقالات خود را به دبيرخانه همايش ارسال كنند. لازم به ذكر است، ثبتنام گروهي (۵ نفر به بالا) شامل ۳۰درصد تخفيف و بيش از ۱۰ نفر نيز شـامل 40درصد تخفيف خواهد شد.
شايان ذكر است، به گفته دبيرخانه همايش مقالات برگزيده در مجله علمي و پژوهشي «تحقيقات مواد نانوكامپوزيتي» -نمايهشده در پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) و پايگاه علمي جهاد دانشگاهي- منتشر خواهد شد.
علاقمندان ميتوانند به منظور كسب اطلاعات بيشتر در خصوص نحوه ثبتنام به پايگاه اينترنتي «همايش ملي نانومواد و نانوتكنولوژي» مراجعه كنند. همچنين تماس با دبيرخانه همايش از طريق شماره تلفن 02733394323 امكانپذير است.
منبع: ستاد توسعه فناوري نانو
مرد=زن
جداسازیهای جنسیتی توهین به انسانیت است