انجمن لوتی: عکس سکسی جدید، فیلم سکسی جدید، داستان سکسی
علم و دانش
  
صفحه  صفحه 48 از 64:  « پیشین  1  ...  47  48  49  ...  63  64  پسین »

پزشکی سلامت (آرشیو شماره یک)



 
سالمندی و مراقبت های دوران سالمندی

« سالمندی آغازی دیگر در زندگی است با کوله باری از تجربه»
سالمندی دوران پختگی ،ورزیدگی و زمان احساس بی نیازی است و فرصت سیر به سوی کمال و رسیدگی به خویشتن. سالمندان ،باور ارزش های وجودی خانواده و جامعه هستند. در فرهنگ اسلامی و ایرانی ،«پیری» نه بعنوان یک کلمه ناخوشایند ،بلکه بصورت «کمال،حکمت،خردمندی و فرزانگی » تلقی می شود. از این رو می تواند بعنوان مرحله ای موثر و گرانقدر در زندگی به حساب آید.
این واقعیت را نیز باید پذیرفت ،اغلب سخن از سالمندی مترادف با ضعف و سستی تلقی می شود.،که ناشی از محدودیت انسان در جنبه های فیزیکی می باشد. با شناخت سیرتکاملی و علل پیری می توان تاحدی از ناتوانی ها پیشگیری نمود و در نهایت «قدرت فکری» سالمند را با «توان جسمی» وی همراه نمود.
همانطور که میدانید ،افزایش طول عمر انسان ها و اضافه شدن جمعیت سالمندان یکی از دستاوردهای قرن ۲۱ بوده و سالخوردگی جمعیت پدیده ای است که برخی جوامع بشری با آن روبرو شده و یا خواهند شد. براساس نظریات WHO این پدیده ناشی از بهبود شرایط بهداشتی است که منجر به پیشگیری از بیماری ها و در نهایت افزایش امید به زندگی شده است .
بنابراین سالخوردگی جمعیت در واقع یک موفقیت بهداشتی است که در صورت عدم برنامه ریزی مناسب ، به یک چالش بزرگ تبدیل خواهد شد.
بر اساس منابع علمی جمعیتی ، زمانی که ۸% جمعیت را افراد ۶۵ سال و بالاتر و یا ۱۲% جمعیت را افراد ۶۰ سال و بالاتر تشکیل دهند، پدیده سالمندی استقرار می یابد. این روند تغییرات جمعیت سالمندان در ایران نیز سیر صعودی طی می کند بطوریکه پیش بینی می شود تا سال ۱۴۲۹جمعیت سالمندان کشور به ۶۲/۲۴% برسد.
از آنجائیکه با افزایش جمعیت سالخورده ،شیوع بیماری های مزمن نیز افزایش می یابد،در اکثر کشورهای توسعه یافته،سیستم درمانی برای درمان بیماری ها از مداخله های پیشگیری و نظارت درمانی استفاده می کنند که دارای ابعاد سه گانه «پزشک،بیمار و محیط» می باشد
اقدامات پیشگیرانه در سالمندان بر اساس زمان مداخله به سه سطح تقسیم می گردد:
۱- پیشگیری اولیه : مشتمل بر اقدامات مثبتی است که سبک ناسالم زندگی را تغییر داده و مانع حضور عوامل خطر ساز می شود. این سیاست شامل کاربرد توصیه های معمول در زمینه «تغذیه،ورزش،مصرف دخانیات و الکل و مواد مخدر» می باشد. همچنین مراقبت های بهداشتی پیشگیرانه از دهان و دندان و ایمن سازی را برای پرهیز از ابتلا به بیماری های عفونی شامل می شود. (مانند آموزش ، مشاوره ، واکسیناسیون )
۲- پیشگیری ثانویه : بسیاری از سالمندان دارای بیماری خفیف یا عوامل خطر قابل شناخت بیماری مزمن یا ناتوانی زودرس می باشند. در این نوع پیشگیری با شناسایی عوامل خطر و غربالگری و تشخیص و درمان زودهنگام بیماری ها ، عوامل خطر را سریع تشخیص داده و برای آن ها اقدامات مناسب و خاص انجام می گیرد. این اقدامات زودهنگام بر مرگ و ناتوانی تاثیر می گذارد و مانع پیشروی بیماری می گردد.
۳- پیشگیری ثالثیه : بسیاری از سالمندان دارای یک بیماری مزمن می باشند. در این سطح پیشگیری ،هدف حفظ عملکرد جسمی،روانی و اجتماعی سالمند تا بیشترین زمان ممکن و با کیفیت مناسب است. این سیاست شامل جلوگیری از وقوع مجدد حمله حاد بیماری با کمک دارو یا تغییرات سبک زندگی و کمک های توانبخشی است. ( توانبخشی و ارتقای کیفیت زندگی سالمند )
مراقبت ها و پیشگیری ها :


اگرچه تغییرات ناشی از پیری اجتناب پذیر است اما نمی توان از بسیاری از آنها تا حدودی پیشگیری نمود یا وقوع آن را به تعویق انداخت بدین جهت لازم است سالمندان را به رعایت موارد ذیل تشویق نمائید :
۱- انجام برنامه های ورزشی منظم به ویژه پیاده روی واستفاده از کفش های پاشنه کوتاه ، با کف غیر لغزنده
۲- رژیم غذایی مناسب ( کم نمک و کم چربی ) و خوردن غذا در وعده های زیاد و حجم کم
۳- مصرف کافی مایعات (حراقل ۸-۶ لیوان در روز )
۴- استفاده از عینک آفتابی در مقابل نور خورشید
۵- کنترل منظم وزن وفشارخون
۶- عدم استعمال دخانیات
۷- داشتن دوره های کوتاه استراحت در فعالیتهای طولانی
۸- رعایت بهداشت دهان و استفاده از ورقه های نازک
۹- عدم تغییر ناگهانی محل تاریک به روشن و بر عکس
۱۰- ماساژ نواحی تحت فشار
۱۱- تغییر وضعیت از حالت نشسته به ایستاده به آهستگی
۱۲- داشتن الگوی خواب منظم
۱۳- استفاده از مرطوب کننده و ضد آفتاب
از آنجائیکه رعایت اصول تغذیه صحیح در دوران سالمندی تاثیر به سزایی در روند سالم پیر شدن دارد .
به چند مورد از توصیه های تغذیه ای دوران سالمندی اشاره می شود . پژوهشها نشان داده است .

سالمندانی که عمر بیشتری می کنند دارای خصوصیات زیر هستند :


- هر روز به طور مرتب صبحانه می خورند .
- در هر وعده حجم غذایی کافی مصرف می کنند .
- نوسانات وزنشان کمتراست (همواره وزن مطلوب دارند ) .
- میوه و سبزی در برنامه غذایی روزانه آنها وجود دارد .
- چربی و مواد غذایی کمتری مصرف می کنند .
- از مصرف نمک و مواد غذایی شور به مقدار زیاد خودداری می کنند .
برنامه غذایی دوران سالمندی شامل طیف متنوعی از مواد غذایی است . به گونه ای که بتواند حدود ۳۰ درصد کالری را از چربی ها ، ۱۵ درصد از پروتئینها ، ۵۵ درصد از کربوهیدراتها (عمدتا کربوهیدراتها مرکب ) تأمین کند . به علاوه توصیه می شود چربیهای غیر اشباع ترجیحا از منابع گیاهی تامین شود
امیداست بااجرای موفق به تشخیص زودرس بیماری ها در سالمندان به ظاهر سالم باشیم وباکنترل ودرمان بیماریها درمراحل ابتدایی ازایجادناتوانی درپیری پیشگیری نموده وسالمندان رابانهایت قدرت فکری وتوان جسمی ایده ال حفظ نماییم .
تهیه وتنظیم :


دکتر ماندانا یساری MD-MPH – کارشناس برنامه سالمندان – معاونت بهداشتی مازندران
فرحت گلیجانی مقدم کارشناس ارشدبهداشت خانواده مرکز بهداشت شهرستان تنکابن منابع:
• سیر کهولت در انسان/ الکساندر پی اسپنس/ دکتر امیر نظام الدین غفاری-دکتر فریبرز هاشمی/انتشارات سازمان بهزیستی کشور و دانشگاه علوم توانبخشی / ۱۳۸۰ .
• مراقبت های بهداشتی اولیه در سالمندان ایران/دکتر شهربانو مقصودنیا/انتشارات دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با همکاری سازمان بهداشت جهانی/۱۳۸۵ .
• راهنمای آموزشی مراقبت های ادغام یافته سالمند/دکتر سهیلا خوشبین و همکاران/ وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی/نشرتندیس/۱۳۸۶ .
• اعضای هیئت علمی کنگره سالمندان بررسی مسائل سالمندی در ایران جهان انتشارات کتاب اشنا چاپ اول ۱۳۸۱
• مجموعه کتابهای بهبود شیوه زندگی
• گلاه دوز فریبا ترابی پریسا
• تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری تندیس – تهران ۱۳۸۳
hi dr!
     
  

 
جرم دندان چیست و راه مقابله با آن چیست (مرجع کامل اطلاعات )

جرم چیست؟


اگر پلاک میکروبی هر روز و یا در مراحل اولیه از سطح دندان تمیز نشود، املاح موجود در بزاق و مواد غذایی برآن رسوب نموده و منجر به ایجاد جرم دندان که سخت می باشد، می گردد. جرم با مسواک زدن پاک نمی شود و با عمل جرم گیری توسط دندانپزشک برداشته می شود.

آیا هر تغییر رنگی در سطح دندان ها جرم هست ؟

یکسری از تغییر رنگها بر روی دندان در واقع پوسیدگی هائی هستند که معمولا به صورت سیاه رنگ بر روی دندان مشاهده میشود و در حالت های پیشرفته به صورت حفره در میایند و در نهایت با پیشرفت پوسیدگی دندان درد شروع دندان شروع می شود .

یک راه تشخیص قطعی این تغییر رنگها این است که در پوسیدگی ها بر روی دندان حفره ایجاد میشود بر خلاف جرم که معمولا بر روی دندان می نشیند و حجم اضافی را اشغال میکند
یکسری از تغییر رنگها در ساختمان خود دندان وجود دارند و معمولا این تغییر رنگها دائمی بوده و با جرم گیری پاک نمی شود و در ضمن با تراش آن معمولا زیر آن هم همین لکه ها را دارد و این تغییر رنگها یا ناشی از مصرف دارو در زمان رشد جوانه دندان است و یا ناشی از نقص تکاملی دندان ها و کمبود املاح مختلف در زمان تشکیل دندان و یا ناشی از افزایش فلوراید آب وصرفی می باشد .
نوع سوم تغییر رنگها ناشی از موادی است که به طور معمول مصرف میکنیم و رسوباتی که بر روی دندان تشکیل میشود . این رسوبات یا به صورت رنگدانه یا استین هستند و یا به صورت جرم که بحث اصلی ما را تشکیل میدهد . این جرم ها بخوبی با جرم گیری پاک میشود و همین جرم ها هستند که لثه را تخریب کرده و در نهایت باعث شل شدن دندانها میشود بدون اینکه خود دندان مشکلی داشته باشد.
جرم دندان چیست و چگونه تشکیل میشود ؟

تا بحال به سماور یا کتری که به طور معمول در منزلتان وجود دارد دقت کرده اید ؟ معمولا دور جدار داخلی سماور را دقت کنید لایه شیری رنگی از رسوبات مختلف را میتوانید مشاهده کنید که با توجه به شهری که در آن زندگی میکنید و املاح موجود در آب مصرفی آن مقدار و رنگ این املاح متفاوت خواهد بود ..

جرمی که بر روی دندانها تشکیل میشود چیزی شبیه این جرم های دور جدار داخلی سماور است . با این تفاوت که ترکیباتی پیچیده تر داشته و روند تشکیل آن اندکی متفاوت است . بزاق ما به طور معمول دارای املاح زیادی است که قدرت رسوب کردن را دارند . این املاح معمولا در جاهائی که با غذا و مسواک کمتر در تماس است رسوب میکنند. رسوب این املاح همراه است با ایجاد بستر مناسب برای جایگزینی میکروبهائی که به طور طبیعی در دهان وجود دارد و رشد و تکثیر آن است .

اضافه شدن پروتئین های موجود در غذا و بذاق و همچنین لاشه سلولهای مرده بافت های مختلف دهان در مجموع باعث افزایش حجم این رسوبات شده و به مرور جرم تشکیل میشود و در دهان قابل مشاهده میشود .

چیزی که مهم است این است که ما معمولا مقدار کمی از جرم تشکیل شده را می توانیم مشاهده کنیم و قسمت عمده این جرم با تخریب لثه در زیر لثه تخریب شده جایگزین شده و از دید مستقیم ما پنهان میماند . و مسئله مهمتر اینکه این جرم های تشکیل شده پر از میکروب های مختلف است و با مسواک زدن هم تمیز نمیگردد و این میکروبها بین ۲۰ الی ۴۰ درصد جرم تشکیل شده را تشکیل میدهد و بافت چسبنده لثه را که محکم به دندان چسبیده را بمرور تخریب کرده و بافت نگهدارنده حیاتی لثه را تخریب کرده و باعث سست شدن پایه های دندان میشود .

پس نتیجه میگیریم که با جرم گیری و تمیز کردن این جرم های تشکیل شده بر روی دندان از روند تخریب لثه جلو گیری کنیم .

آیا جرم گیری دندان را خراب میکند؟

این موضوع کاملا اشتباه است و با ریشه یابی علت این نوع افکار پی خواهیم برد که چرا چنین اشتباهی میکنیم .

جرم های تشکیل شده بر روی دندان به مرور لثه را خراب کرده و خود جایگزین میشود . این امر چون به مرور اتفاق میفتد و بیمار متوجه عقب نشینی لثه نمیشود و لثه ای که عقب نشینی کرده با جرم جایگزین میشود فضای خالی که بین دندانها در اثر عقب نشینی لثه هم که ایجاد میشود از دید بیمار پنهان میماند . موقعی که بیمار برای جرم گیری مراجعه میکند وقتی این جرم ها را تمیز میکنیم لثه تحلیل رفته در معرض دید بیمار قرار میگیرد و چنین احساسی بدست می دهد که جرم گیری باعث از بین رفتن لثه شده است در صورتی که تمام این اتفاقات قبلا صورت گرفته بوده ولی از دید بیمار پنهان بوده است .

با این توضیحاتی که دادم امیدوارم مطمئن شده باشید که تمام این بلایا به علت جرم بوده که بر سرتان میاید نه جرم گیری …. و این جرم گیری است که از ادامه روند تخریب لثه جلوگیری میکند .

هر چند وقت باید جرم گیری کنیم؟

حتما سالی یک بار جرم گیری را در برنامه بهداشتی خود قرار دهید .
به یاد داشته باشید روش صحیح مسواک زدن تشکیل جرم را به حداقل خواهید رساند.

اگر در موقع مسواک زدن دیدید که از ناحیه از لثه هایتان دارد خون میاید بدانید که آن ناحیه دچار مشکل است و به دندانپزشک خود مراجعه کنید .به ناحیه ای که خون میاید بیشتر مسواک بزنید و از خونریزی آن نترسید . مطمئن باشید که با خوب مسواک زدن و بیشتر مسواک زدن خونریزی به مقدار زیادی کاهش خواهد یافت.
در صورتی که جرم زیادی داشتید و بعد از جرم گیری دندانهایتان به سرما و گرما حساس شده زیاد نگران نباشید به مرور رفع خواهد شد و برای کاهش سریعتر حساسیت میتوانید از خمیر دندان سنسوداین برای یک دوره ۲ ماهه استفاده فرمائید .
بعد از جرم گیری حتما از دهانشویه مناسب استفاده نمائید تا در بهبود زخم های به جا مانده از جرم موثر افتد .

استفاده مدام از دهانشویه ها زیاد توصیه نمیشود و یک هفته بعد از جرم گیری میتوانید استفاده از دهانشویه را قطع نمائید .


چگونه می توان از آماس لثه جلوگیری کرد؟
با رعایت بهداشت دهان و دندان به کمک وسایلی چون مسواک، خمیر دندان و نخ دندان و برداشتن پلاک میکروبی آماس لثه بوجود نمی آید. در صورتی که پلاک تبدیل به جرم شده باشد، جرم گیری توسط دندانپزشک توصیه می گردد.

آیا جرم گیری به دندان صدمه می زند؟
خیر، جرم دندان علاوه بر اینکه برای لثه و بافتهای نگهدارنده دندان مضر می باشد محلی نیز برای تجمع و تکثیر میکروبهای پوسیدگی زاست. با عمل جرم گیری تعداد این میکروبها دردهان به مراتب کمتر می شود. با برداشته شدن جرم، بیمار ممکن است با زبانش حس کند که دندانش خالی شده است. این احساس همراه با مقداری حساسیت به سرما یا گرما (بعد از جرم گیری) این تصور غلط را تقویت نموده است که شاید دندانهایش در حین جرم گیری تراش خورده باشند، در صورتی که مکانیزم دستگاه جرم گیری لرزشی بوده و قادر به تراش نمی باشد.

علت حساسیت دندان به سرما بعد از جرم گیری چیست؟
دندان دارای حس بوده و در ناحیه طوق بسیار حساس تر می باشد. وجود جرم بر طوق دندان به علت ضخامتی که دارد به عنوان یک عایق حرارتی عمل می کند و یا به عبارت دیگر جلوی حس دندان را می گیرد. با برداشته شدن آن بدیهی است که دندان بهتر متوجه تغییرات حرارتی می گردد، ضمناً بر اثر وجود جرم لثه پرخون و متورم شده و با عمل جرم گیری التهاب آن فروکش می کند لذا مقدار بیشتری از دندان نسبت به حالتی که قبلاً آماس لثه وجود داشته در دهان دیده می شود و این خود باعث احساس بیشتر تغییرات حرارتی می گردد. حساس شدن به سرما را می توان به احساسی که بدن انسان بعد از استحمام دارد، تشبیه نمود. حساسیت به سرما همیشه و اغلب به وجود نمی آید و در صورت ایجاد، گذرا و موقتی بوده و جای هیچگونه نگرانی ندارد.

آیا دندان بعد از جرم گیری لق می شود؟
خیر، با تجمع تدریجی جرم بر دندان، لثه و به دنبال آن مقداری از استخوان نگهدارنده دندان تحلیل می رود. در حقیقت دندان به این دلیل قبلاً لق شده، ولی به علت انباشتگی و یکپارچگی جرم و چسبیده شدن دندانها به هم توسط آن، این حالت درک نشده و با برداشته شدن جرم کشف می گردد و بیمار آن را منتسب به عمل جرم گیری می داند. یک ضرب المثل می گوید « جلوی ضرر را از هرکجا بگیری، منفعت است». لق شدن دندان منوط به تحلیل استخوان و انساج نگهدارنده دندان بر اثر جرم و پلاک میکروبی است.

آیا جرم گیری درد دارد؟
خیر، موردی برای بیحس کردن دندان به هنگام جرم گیری وجود ندارد. جرم گیری یا توسط قلم های دستی و یا با دستگاه صورت می گیرد. نوک قلم دستگاه جرم گیری دارای لرزش و نوساناتی می باشد که با زدن ضربه های بسیار کوتاه بر جرم، آن را پاک می کند و دندان را نمی تراشد، آب دستگاه علاوه بر تمیز کردن و شستشو، دندان را نیز خنک می کند.

جرم گیری را هر چند وقت باید انجام داد؟
بسیاری از اشخاص با یکبار جرم گیری و رعایت همیشگی بهداشت دهان و دندان ممکن است تا مدتها نیازی به جرم گیری دوباره نداشته باشند. بدیهی است که هر گونه کوتاهی در رعایت اصول بهداشت دهان به تجمع دوباره جرم منجر خواهد شد. ضمناً بعضی از بیماران به علت دارا بودن بزاقی با ویژگی های خاص از نظر میزان ترشح و ترکیب، بسیار مستعد به تشکیل جرم هستند، ضمناً استعداد به بیماری های لثه در برخی از خانواده ها بیشتر می باشد. به این گروه از بیماران توصیه می گردد جرم گیری در تناوب زمانی کوتاه تری انجام شود.

آیا استفاده از خمیر دندانهای ضد جرم مفید می باشد؟
خیر، جرم با مسواک و خمیر دندان پاک نمی شود و برای این منظور از دندانپزشکان باید کمک گرفت، ضمناً خمیر دندانهایی که به عنوان ضد جرم معرفی شده اند دارای مقادیر زیادی از مواد ساینده بوده و فقط رنگ و لکه های رسوب نموده بر دندان را که زنگ( Stain) نام دارد، تمیز می کنند و استفاده همیشگی از آنها توصیه نمی گردد. این خمیردندانها، بعلت دارا بودن مواد ساینده زیاد،ایجاد خراشهای بسیار ظریف بر سطح دندانها نموده و زمینه را برای تجمع و چسبندگی بیشتر پلاک میکروبی فراهم می آورند
hi dr!
     
  

 
مایت‌ها یا هیره‌ها (حشرات کوچکی که در همه جا هستند )



مایت‌ها یا هیره‌های گرد و غبار حشرات کوچکی هستند که در فرش‌ها، بالش‌ها و پارچه‌ها و سایر جاهای گرمی که غبار ممکن است جمع شود زندگی می‌کنند . فضولات این حشرات میکروسکوپی ممکن است باعث بروز آلرژی یا شعله‌ورشدن علائم آسم شود.



برای خلاص‌شدن از مایت‌ها این توصیه‌ها را به کار ببندید:

۱- تشک و بالش‌ها را با یک پوشش نفوناپذیر نسبت به هوا ساخته‌شده از پلاستیک یا پلی‌اتیلن بپوشانید.

۲- رواندازها و بالش‌ها را هر هفته با آب بسیار داغ بشویید.

۳- در صورت امکان کف اتاق خواب را با پارکت چوبی یا لینولئوم و نه فرش بپوشانید.

۴- فرش‌ها و مبلمان را هر هفته با جاروبرقی پاک کنید.

۵- فرش‌ها را با اسپری ۳ درصد اسید تانیک هر دو ماه یک بار پاک کنید. البته خود این محلول ممکن است در افراد دچار آسم یا آلرژی باعث مشکلاتی شود، بنابراین اول با دکترتان در این مورد مشورت کنید.

۶- از یک خشک‌کننده هوا استفاده کنید، و دستگاه تهویه مطبوع خود را روشن نگه‌ دارید.

۷- از فیلترهای مخصوص در دستگاه تهویه مطبوع و جاروبرقی برای به دام‌انداختن مایت‌های گرد و غبار استفاده کنید

۸- تمام بالش های و پتوها را داخل روکش های زیپ دار قرار دهید ، بدین ترتیب مانع تماس مایت ها و سایر آلرژن ها با بدن شوید .

۹- تمام پتوها ، ملحفه ها و روبالشی ها را با آب داغ (۵۵درجه سانتیگراد یا بیشتر ) بشویید .

۱۰- از جارو های مویی دسته بلند برای جدا کردن گرد و خاک دیوارها استفاده نکنید چون گزد و غبار زیادی را در هوا پخش می کند .

۱۱- از بالش هایی که با مواد متفرقه و حساسیت زا پرشده است استفاده نکنید .

۱۲- با تهویه هوای داخل اماکن از جمع شدن رطوبت در فضای اتاق ها جلوگیری به عمل آورید .

۱۳- به طور منظم نسبت به نظافت اتاق ها اقدام نمایید و اتاق ها را از ذرات ریز مواد غذایی پخش شده پاکیزه نگه دارید.

۱۴- هرگز لباس ها را به صورت نم دار داخل کمد ها قرار ندهید .

۱۵ هرگز ملحفه ها را به صورت نم دار مورد استفاده قرار ندهید .

۱۶- جوراب های پوشیده شده و لباس های چرک را به هیچ وجه در محل خواب خود نگه داری نکنید ، چون لباس های چرک مملو از سلولهای مرده پوست بدن انسان است که به عنوان منبع غذایی مایت ها مورد استفاده قرار می گیرد .

۱۷- از جمع کردن روزنامه ها و کاغذهای باطله در اتاق خواب بپرهیزید .

۱۸- تکاندن رخت خواب ها و شستن مکرر پتوها موجب کاهش دسترسی مایت به غذا و در نتیجه کاهش تعداد مایت ها می شود .

۱۹- اتاق های خواب و نشیمن باید مرتب هوادهی شوند تا رطوبت آنها کاهش یابد


مایت های موجود در گرد و خاک خانه چیست ؟

مایت ها موجوداتی میکروسکوپی هستند که به گروه کنه ها تعلق دارند ودر فضای داخلی اماکنی که ازرطوبت بالایی برخوردارند،زندگی میکنند . مایت ها برای سلامتی انسان مضر هستند و اغلب باعث واکنش های آلرژیک مثل آسم می شوند . مایت هااز مواد آلی موجود در گرد و خاک خانه تغذیه می کنند که قسمت اعظم این مواد آلی شامل سلول های مرده پوست بدن انسان ، قارچ ها وذرات ریز مواد غذایی پخش شده در سطح خانه است . مایت ها ذرات مرطوب را جذب می کنند .

بیولوژی مایت ها :

هر مایت بالغ هشت پا دارد . در فضای مرطوب در ملحفه ها به میزان ۱۲۰۰۰ مایت در هر گرم از وزن ملحفه ها دیده می شود . طول عمر مایت های موجود در گرد و خاک خانه به طور متوسط معادل ۸۰ روز است که در طی این دوره مایت بالغ روزانه ۱تا ۲ تخم می گذارد . در دمای ۶/۲۶ درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی ۷۵ درصد ، تکامل تخم ها حدود سی روز به طول می انجامد.

مخاطرات بهداشتی :

مایت های گردو خاک خانه یکی از عوامل اصلی ایجاد حساسیت هستند . آلرژی هایی که مایت های موجود در گرد و خاک خانه ایجاد می کنند ، باعث بروز آسم ، آبریزش بینی ، ریزش اشک از چشم ، عطسه ، مشکلات تنفسی و التهاب پوستی می شود .

کنترل مایت ها :

بهترین مکان برای مبارزه با مایت های موجود در گرد و خاک خانه ، اتاق خواب خانه است . این موجودات میکروسکوپی بر روی سلول های مرده پوست به عنوان یک منبع غذایی زندگی می کنند .

همچنین ، یک گروه تحقیقاتی از دانشگاه منچستر در بالش هایی که بررسی کرده اند ۱۶ نوع قارچ یافته اند.
محققان می گویند بالش های پر نسبت به انواع سنتتیک کمتر دارای قارچ بویژه قارچی که آلرژِ را تشدید می کند ، هستند.
اسپورهای قارچی یافت شده در بالش ها از پوسته های بدن انسان و مدفوع مایت ها تغذیه می کنند.
آلودگی قارچی تختخواب و ملحفه اولین بار در دهه ۱۹۳۰ مشخص شد اما از آن پس تحقیق زیادی در این مورد صورت نگرفت.
محققان دریافتند هر ۱۰ بالشی که مورد بررسی قرار دادند حاوی تعداد قابل ملاحظه ای از ۴ تا ۱۶ گونه قارچی بودند.
قارچ میکروسکپی آسپرژیلوس فومی گاتوس بویژه در بالش های سنتتیک موجود بود.این قارچ معمولا به ریه و سینوس حمله می کند و می تواند موجب تشدید آسم هم بشود.
همچنین مشخص شده که عامل عفونت در بیماران مبتلا به لوسمی و دریافت کنندگان پیوند مغز استخوان است.
موضوع دیگر این بود که در میان گونه های قارچی یافت شده در بالش ها کپک نان نیز به چشم می خورد.
برخی از بالش ها هم حاوی انواع قارچی موجود در دیوارهای نمناک بودند.
به گفته سرپرست این تحقیق در واقع یک اکوسیستم کوچک در درون بالش های که سر بر آن می گذاریم عمل می کند.
وی می گوید از آنجا که افراد یک سوم طول زندگی خود را در حالت خواب می گذرانند و در تماس نزدیک با منبع بزرگ و متنوعی از قارچها نفس می کشند ، یافته های فوق بویژه برای افراد مبتلا به بیماری های تنفسی بخصوص آُسم و سینوزیت پیادهای مهمی در بردارد
hi dr!
     
  

 
گل کلم (مخصوصا نوع نارنجی آن ) ُ فواید غذایی زیادی دارد



در حالیکه برخی افراد گل کلم نارنجی رنگ را نامطلوب می‌دانند، این گل کلم فواید غذایی زیادی دارد.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از ساینس دیلی، اکنون محققان “موسسه کورنل” جهش ژنتیکی را که موجب ایجاد رنگ غیرعادی این گیاه شده است کشف کرده‌اند.

این کشف احتمالا به تولید محصولات اصلی غذایی بیشتری از جمله ذرت، سیب زمینی، برنج، ذرت خوشه‌ای و گندم منجر می‌شود.

این جهش ژنتیکی که به تازگی توسط “لی لی” متخصص ژنتیک موسسه کورنل و همکارانش جدا شده و در شماره دسامبر نشریه “سلول گیاهی” منتشر شده است، به سبزیجات اجازه می‌دهد تا “بتا کاروتن” بیشتری را حفظ کنند.

بتا کاروتن موجب ایجاد رنگ نارجی می‌شود و یک زمینه ساز برای (تولید) ویتامین مغذی ‪ A‬است.

تولید محصولات اصلی که حاوی ویتامین ‪ A‬بیشتری باشند مهم است زیرا کمبود ویتامین ‪ A‬که در کشورهای در حال توسعه شایع است موجب آسیب رساندن به سیستم‌های ایمنی می‌شود و عامل عمده کوری در کودکان است.

گل کلم نارنجی رنگ برای اولین بار حدود ‪ ۳۰‬سال پیش در مزرعه گل کلم سفید رنگ یک کشاورز در کانادا کشف شد و اکنون در مغازه‌ها در دسترس است.
hi dr!
     
  

 
بوی بد دهان “علل و نحوه پیشگیری و درمان آن” (مرجع کامل اطلاعات)

بوی بد دهان یک علامت شناخته شده با سابقه تاریخی قدیمی است. بوی بد دهان می‌تواند دلیل عمومی یا موضعی داشته باشد. مشخص شده که تقریبا ۸۵ درصد بوی دهان ناشی از عوامل موضعی است، از این جهت اهمیت روشهای بهداشتی مثل مسواک زدن دندانها و زبان محرز شده است. باید یادآوری کرد که بوی بد دهان به تنهایی یک بیماری نیست بلکه علامت بیماریهای مختلف است.



وجود بوی بد دهان معمولا در اکثر مواقع ناشی از عوامل بیماریزاست و نشان دهنده وجود یک بیماری است که باید شناسایی و تصحیح شود همینطور اکثر افراد احساس نگرانی درباره بوی بد دهان خود دارند. این نگرانی گاهی به آنجا میرسد که فرد از تماس با دیگران پرهیز می‌کند و هنگام صحبت کردن دست خود را جلوی دهان می‌گیرد و یا بطور مرتب از آدامس یا از انواع دهان شویه‌ها استفاده می‌کند. باید گفت چون گیرنده‌های بویایی خیلی سریع خسته می‌شوند و این گیرنده‌ها حدود یک ثانیه پس از تحریک به میزان ۵۰ درصد با محیط سازگاری می‌یابند و سپس با سرعت کمتری به سازگاری خود ادامه می‌دهند، از دریافت بوها عاجز می‌شوند. به همین دلیل فرد مبتلا به بوی بد دهان خیلی سریع به آن عادت خواهد کرد، بنابراین شخص نمی‌تواند بوی بد دهان خویش را تشخیص دهد. مطالعات بر روی بزاق انکوبات شده و هوای تنفسی گرفته شده از دهان افراد مورد مطالعه وجود سه ترکیب گوگرددار متیل مرکاپتان، سولفید هیدروژن و دی متیل سولفید را مسئول بیش از ۹۰ درصد بوی بد دهان می‌داند که در این بین نقش دو ترکیب اول بیشتر است


بوی بد دهان ناشی از عوامل بیماریزا :
در این حالت بوی بد دهان به وسیله وضعیت‌های موضعی مثل بهداشت ضعیف دهان و عفونت لثه (ژنژیویت) مزمن بوجود می‌آید. مخصوصا در ژنژیویت مزمن اگر همراه با خونریزی از لثه‌ها باشد موجب بوی زننده و تنفرآور بخصوص هنگام صبح می‌شوددر تنفس دهانی (مثلا در وجود لوزه‌های بزرگ) بدبویی دهان در نتیجه ممانعت از شسته شدن طبیعی مخاط و دندان‌ها توسط بزاق است. زبان شیاردار، زبان مودار و زبان باردار چون به تجمع و نگهداری مواد غذایی کمک می‌کنند در ایجاد بوی بد دهان دخالت دارند. بیماریهای سینوس نظیر سینوزیت مزمن و فیستول سینوس دهانی و بیماریهای بینی ازجمله رینیت آتروفیک سل و سیفیلیس و رینیت چرکی همراه با ترشح و بیماریهای حلق نیز از علل بوی بد دهان هستند

بوی ناشی از بیماریهای سیستمیک از قبیل آبسه های ریه ، دیابت ،ناراحتی های گوارشی و غیره:



چهارمین مورد از منشا بوی دهان بیماری های سیستمیک و بیماری های گوناگونی است که به ناحیه دهان مربوط هستند . از جمله این بیماری ها بیماریهای گوارشی و بیماری های تنفسی است ….. من از ذکر جزئیات علمی این بیماری ها خودداری میکنم چون این یک مقاله کاربردی برای عموم هست و زیاد تو بهر جزئیات علمی کار نباید رفت فقط به دو مورد اشاره میکنم که یکی عفونت های حاد ریوی و آبسه هائی که در ریه ممکن است وجود داشته باشد . این آبسه های ریوی بوی بدی را هنگام تنفس ایجاد میکند و در مان آن توسط متخصصین داخلی باید صورت گیرد . مورد دوم بیماری دیابت شیرین است که ممکن است بوی بدی را ایجاد بکند .بیماری های مختلف گوارشی و معده از جمله سرطان معده در موارد بسیار نادر باعث بوی دهان میشود مقوله ای تخصصی است و از عوارض بسیار جزئی این بیماری ها میباشد که با درمان این بیماری ها این بوی دهان نیز برطرف میگردد



بوی بد دهان ناشی از بیماریهای عمومی بدن :


در این نوع بیماریها، بیماریهای دستگاه تنفس تحتانی از درجه اول اهمیت برخوردارند.آبسه ریه بوی گندیده شبیه به بوی گوشت فاسد دارد که حتی گاهی اولین علامت بیماری است. علت این بوی بد بیشتر باکتریهای بی‌هوازی هستند. سل ریوی در حالت پیشرفته به سبب نکروز کازئوز و زخمی شدن ضایعات سلی باعث بدبویی دهان و بازدم ناشی از تنفس می‌شود. سایر بیماریهای ریوی نظیر برونشیت مزمن، پنومونی نکروزه و کلا هر حالت بیماری‌زا که بر روی درخت تنفسی و نای اثر بگذارد، ممکن است بوهای قابل اعتراض تولید کند. در اختلالات گوارشی و سوهضم، زخم‌های معده‌، سرطان مری و معده‌، یبوست و عفونت‌های روده‌ای نیز بوی بد دهان مشاهده می‌شود. در دیابت بوی استون در هوای بازدم به مشام می‌رسد. در نارسایی کلیه بوی شبیه آمونیاک و در سیروز کبدی بوی کیک گندیده به مشام می‌رسد. کمبود ویتامین و هر بیماری که سبب تب شود از علل بوی بد دهان می‌باشند.
بوی بد دهان ناشی از عوامل غیربیماریزا:از این عوامل سیگار کشیدن را باید نام برد که نه تنها به خاطر بوی خود سیگار و توتون، بلکه به سبب ایجاد زبان مودار و کاهش جریان بزاق به بدبویی دهان کمک می‌کند. همچنین می‌توان بوی دهان صبحگاهی ناشی از توقف حرکت گونه، زبان و لب‌ها و نیز بر اثر کاهش جریان بزاق در طی شب اشاره کرد. به همین دلیل مسواک زدن قبل از خواب در کاهش بوی دهان صبحگاهی تاثیر زیادی دارد. پروتزهای ثابت و متحرک دندانپزشکی نیز درصورتیکه بهداشت دهان رعایت نشود سبب بدبویی دهان می‌شوند

بوی بد دهان ناشی از عوامل عمومی غیربیماری‌زا:


دوران قاعدگی چون با افزایش میکروب‌های بزاق و همچنین افزایش ۳۰۰ درصدی ترکیبات سولفوردار همراه است، بوی بد دهان را به دنبال دارد.
در حاملگی، در یائسگی و بلوغ نیز به دلیل تغییرات هورمونی بوی بد دهان وجود دارد. در گرسنگی به علت فساد شیره پانکرآس بوی بد دهان وجود دارد که حتی با مسواک زدن ازبین نمی‌رود. در افراد مسن بوی بد دهان به سبب تغییرات متابولیک و سایر علل نظیر کم‌آبی بدن‌، کاهش مقاومت به عفونت، کاهش اشتها و غیره است. در خستگی و ضعف که بدن نمی‌تواند محصولات فرعی زائد را با سرعتی بیش از سرعت تولید آنها دفع کند، امکان بوی بد دهان است. بوی بد دهان در خانم‌ها بیشتر از آقایان وجود دارد
در مورد نقش تغذیه در ایجاد بوی بد دهان باید گفت که دهان ما بوی آن چیزی را که می‌خوریم می‌دهد. به همین دلیل آنهایی که برنامه غذایی با فرآورده‌های گوشتی دارند، دهانشان بوهای مختلف زیادی نسبت به گیاه‌خواران می‌دهد. همچنین مشخص شده است که مصرف رژیم پرچربی منجر به ایجاد اسیدوز می‌شود و در هوای تنفسی بویی شبیه به آنچه در کمای دیابتی وجود دارد، بوجود می‌آید. بطور کلی غذاهایی که پروتئین زیاد و مواد قندی کمی دارند به علت ایجاد مواد سولفوردار باعث بدبوشدن دهان می‌شود. البته نقش غذاهای بوداری مثل سیر و پیاز کاملا معلوم است بوی بد دهان ناشی از داروها


ایزوسورباید (Isordil) که محتوی هیدرات کلراید می‌باشد می‌تواند باعث بوی بد دهان شود آنتی‌هیستامین‌ها، آمفتامین‌ها، آرامبخش‌ها، دیورتیک‌ها، فنوتیازین‌ها و داروهای شبه آتروپین باعث کاهش تولید بزاق و بنابراین کاهش شستشوی خودبخودی حفره دهان و در نتیجه ایجاد بوی بد دهان می‌شوند. فنوتیازین‌ها سبب ایجاد زبان مودار می‌شوند
افراط در مصرف دخانیات، کهولت سن، یائسگی، بیماریهای عمومی با تب بالا، اضطراب، کم‌آبی بدن، مصرف بی‌رویه ادویه‌جات و عدم رعایت بهداشت دهان نیز از علل دیگر ایجاد بوی بد دهان هستند.

لازم به ذکر است بوی نامطبوع دهان یکی از عمده ترین علل مراجعه بیماران به دندانپزشک است. این عامل، پس ازدرد و مسائل مربوط به زیبایی در مقام سوم قرار میگیرد. بوی نا خوشایند دهان میتواند موجب منزوی شدن فرد شود و عوارض اجتماعی و اقتصادی را در پیش داشته باشد.

مسأله بوی بد دهان از بد و خلقت مورد توجه است و تاریخ آن به هزاران سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد. در طول تاریخ بوی بد دهان توسط اقوام یهود، یونانیان ،رومیان و سپس مسلمانان مورد بحث قرار گرفته است . نخستین مدارک مکتوب بشر در زمینه مقابله با بوهای ناخوشایند دهان به عصر یونانیها و رومیان باستان میرسد. از هزاران سال پیش اهالی کشورهای حوضه مدیترانه، سقز (نوعی زرین بدست آمده از درخت پسته وحشی )را تا زمان ابداع آدامس برای خوشبو کردن بوی دهان میجویدند. در تعالیم مذهبی یهودیان و مسلمانان توجه خاصی نسبت به رفع بوهای ناخوشایند دهان مبذول شده است. تلمود (کتاب مذهبی یهودیان) حاوی روشهایی برای تهیه دهان شویه میباشد. تعالیم اسلامی نیز به نوبه خود استفاده از چوب درخت مسواک را به منظور تمیز کردن دندانهای و پیشگیری از بوی ناخوشایند آن ، تأکید مینماید. اگر چه با ارایه شیوههای طبی در بازار، از میزان این امر کاسته شده است.

از دیگر شیوههای قدیمی که برای مقابله با این معضل مورد استفاده قرار میگیرند، عبارتند از: جویدن میخک (عراق)، دانه های فلفل (تلمود) و جعفری (ایتالیا).

اولین تحقیق در مورد بوی بد دهان در قرن نوزدهم انجام گرفته است و امروزه کنگرههای جهانی ویژه برای حل این مشکل برگزار میشود و هزینههای هنگفتی را نیز به خود اختصاص میدهد. اکثر افراد بالغ حداقل گه گاه از بوی بد دهان رنج بردهاند واغلب افراد از بوی بد دهان خود آگاهی ندارند. علت عدم توانایی در استشام بوی بد دهان توسط خود فرد مربوط میشود به حسن تطابق ناشی از ادامه استشمام بو. چون گیرندههای بویایی خیلی سریع خسته میشوند و این گیرندهها حدود یک ثانیه پس از تحریک به میزان ۵۰ درصد با محیط سازگاری مییابند و سپس با سرعت کمتری به سازگاری خود ادامه میدهند، بنابراین از دریافت بوها عاجز میشوند. به همین دلیل فرد مبتلا به بوی بد دهان خیلی سریع به آن عادت خواهد کرد. لیکن در بررسیها مشخص شده است که تعدادی از افراد میتوانند وجود درجه بوی بد دهان خود را تعیین نماید که در بین این فراد تعداد زنان بیشتر است. و نیز لازم به ذکر است که بوی دهان در خانمها بیشتر از آقایان شایع است.

علل بوی بدن دهان:



بوی بد دهان اغلب از باکتریهای موجود در دهان ناشی میشود، اما علتهای دیگری نیز وجود دارد که در سالهای اخیر به آن پی بردهاند، تا همین سالهای اخیر دندانپزشکان به بیماران توصیه میکردند که دندانها را مرتب مسواک کنند و بهداشت دهان ودندان را رعایت نمایند. اما این توصیه راه علاج قطعی بوی بد دهان نمیباشد.

عموماً بوی بد دهان وقتی پیدا میشود که جریان عادی ترشح بزاق کند شده باشد. همان طوریکه میدانید دهان انسان پر از باکتریهایی میباشد که همراه با صرف غذا بلعیده میشود. این باکتریها گازهای بد بو از خود خارج میسازند.
مطالعات انجام شده بر روی بزاق انکوبات شده و هوای تنفسی گرفته شده از دهان افراد مورد مطالعه وجود سه ترکیب گوگردار، متیل مرکاپتان، سولفید ئیدروژن و دیمتیل سولفید را مسوول بیش از ۹۰ درصد بوی بد دهان میداندکه در این بین نقش دو ترکیب اول بیشتر است . بدترین این گازها گاز سولفید ئیدروژن است که بوی شبیه تخم مرغ گندیده دارد و همچنین متیل مرکاپتان که بوی تعفن اصطبل را میدهد .

در بررسیهای متعددی که در این زمینه انجام شده، مشخص گردیده که اندول، اسکاتول و متیل آمین به عنوان ترکیبات بد بوی موجود در بزاق دهان در متعفن ساختن فضای دهان مؤثرند. با این حال سهم این گازها در ایجاد بوهای ناخوشایند معلوم نشده است.
باکتریهای موجود در دهان غیر هوازی هستند. بزاق دهان غنی از اکسیژن میباشد، به همین دلیل جمعیت آنها را به شکل قابل ملاحظهأی کاهش میدهد، وقتی اشخاص سالم و معمولی شب میخوابند، جریان ترشح بزاق کند میشود و گاز سولفور متصاعد شده از باکتریها موجب بوی بد بامدادی دهان میگردد.

خوردن مسکرات، گرسنگی، زیاد حرف زدن، تنفس از طریق دهان بهنگام ورزش و هر عامل دیگری که سبب خشکی دهان گردد، عامل تولید بوی نامطبوع در دهان میشود. البته هنوز معلوم نشده به چه دلیل، اما استرس هم سبب بد بو شدن دهان میگردد. بسیار دیده شده که اشخاص وقتی در آزمایش شرکت میکنند و یا برای مصاحبه میروند، بعد از پایان جلسه، دهانشان خشک و نفس آنها بدبو میگردد.

۳۲۴۲۳.jpg

منشا بوی دهان که تحت هر شرایطی آزار دهنده است عبارتند از:



بوی موادی که احتمالا در طی روز مصرف کرده باشیم از قبیل سیر، پیاز، الکل ، سیگار و……

بوی نامطبوع ناشی از بهداشت دهان و دندان ضعیف …..

بوی ناشی از حلق و لوزه ها و سینوس های فکی که در کل تحت نام مجاورات دهان و دندان از آنها یاد میشود ….

بوی ناشی از بیماریهای سیستمیک از قبیل آبسه های ریه ، دیابت ،ناراحتی های گوارشی و غیره



در یک دید کلی بوی دهان حتما یک علتی دارد و اینطور نیست که بگوئیم دهان فلانی بد بو است و نمیشود کاری کرد؟! دهان هر فردی با هر نژاد و ملیتی در شرایط سالم نباید بوئی داشته باشد .آگر بوئی مشاهده میشود صد در صد علتی دارد که خارج از این چهار موردی که ذکر شد نمیتواند باشد. این اصل مهمی است که خیلی به آن بی توجه هستند (علی رغم سادگی موضوع) مثلا من افراد زیادی را دیده ام که در مطب به من میگوید … دکتر هر کاری میکنم بوی دهانم خوب نمیشود؟! مواردی هم که میشود علت بوی دهان را تشخیص داد و عملا نمیشود کاری کرد بسیار نادر است و تنها در یک مورد که بیماران دیابتی آن هم بعضی از موارد ممکن است دهانشان بوی استون مانندی بدهد که عملا نمیشود کاری کرد…. بقیه قابل درمان هستند و حداقل قابل کنترل ……

۵۳۴۵۴۳۵۶۴.jpg

منشاء بوی نامطبوع دهان




آنچه شما می خورید جذب رگهای خونی می شود و به ششها منتقل می شود.بوی بد دهان تا وقتی که ذرات غذایی از خون پاک نشده ادامه دارد و اگر هر روز از مسواک و نخ دندان استفاده نشود، ذرات غذا در دهان باقی می ماند و باعث تجمع باکتریها می شود که از دیگر علل بوی بد دهان است.همچنین دندانهای مصنوعی کاملا” تمیز نشده نیز محل مناسبی برای باکتریهای ایجاد کننده بوی بد دهان هستند.این باکتریها سمومی تولید می کنند که به لثه ها آسیب رسانده و در مراحل پیشرفته تر به استخوان های فک و صورت و سایر اجزای نگهدارنده دهان صدمه جدی خواهند زد.
سطح زبان یکی از قسمتهای اصلی تکثیر باکتریهایی است که بوی بد دهان و پلاک را میسازد.امروزه بسیاری از متخصصین دندانپزشکی اعتقاد دارند که عامل اصلی بوی بد دهان فعل و انفعالات شیمیایی روی سطح زبان است.


بوی بد دهان همچنین توسط بیماری خشکی دهان به علت کاهش ترشح بزاق نیز ایجاد می شود.این بیماری در اثر داروهای مختلف، مشکلات غدد بزاقی و یا تنفس مداوم از راه دهان ایجاد میشود و اگر شخصی از خشکی دهان رنج می برد، دندانپزشک یا بزاق مصنوع تجویز و یا استفاده از آبنبات بدون قند و مایعات فراوان را توصیه می کند.
از دیگر علل مهم بوی بد دهان دخانیات می باشد.دخانیات موجب لکه دار شدن دندانها، کاهش حس چشایی و ذائقه و صدمه دیدن لثه می شود.افرادی که از تنباکو استفاده می کنند بیشتر در معرض بیماریهای دندان و سرطان دهان قرار دارند.اگر از تنباکو استفاده می کنند باید از پزشک خود روشی برای ترک این عادت بخواهند.
بوی بد دهان ممکن است نشانه بی نظمی استفاده دارو در بیماریهایی مانند عفونت موضعی در اندام تنفسی(مجرای بینی-نای-شش)، سینوزیت مزمن، آبریزش بینی، برونشیت مزمن، دیابت، اختلالات معده و ناراحتی مزمن کلیه یا کبد باشد.بنابراین اگر دندانپزشک سلامت دهان و دندان فرد را تأ یید کرد، برای تشخیص علت بوی بد دهان به پزشک خانوادگی و یا متخصص داخلی و گوارش مراجعه کند.
منشاء بوی نامطبوع دهان میتواند خود دهان یا نواحی دیگر باشد در ۸۵ درصد موارد بوی بد دهان منشاء دهانی دارد.
یکی از شایعترین منابع بوی ناخوشایند داخل حفره دهانی، خط لثه به ویژه مناطقی از لثه که در فواصل بین دندانها قرار گرفته و محل تجمع باکتریها هستند، میباشد. بررسیهای کلینیکی که تا کنون انجام شده، این نکته را آشکار میکند که افراد مبتلا به بیماریهای نسوج اطراف دندان، بیش از افراد سالم، دچار بوی ناخوشایند دهان هستند. در اشخاص مبتلا به این بیماریها، تجمع بیشتری از میکروبها و بقایای مواد غذایی همچنین اجزای گوگردی فرار، روی زبانشان (در مقایسه با افراد سالم) دیده میشود. این افراد میتوانند پس از عبور نخ و یا خلال دندان از فاصله بین دندانها و استنشاق آن، به شدت این عارضه پیببرند و منشاء آن را مشخص نمایند. بنابراین با پاک نگهداشتن دندانها (بویژه مسواک زدن و نخ کشیدن) میتوان بوی ناخوشایند آن را برطرف کرد.
در صورتیکه دندانها سالم، بهداشت خوب و بافتهای نگهدارنده دندانها سالم باشد بوی دهان میتواند مربوط به قست خلفی سطح پیش زبان باشد که مکانی بسیار مساعد برای رشد میکروبهاست. بوی نامطبوع برخاسته از سطح پشتی زبان معمولاً تفاوت آشکاری با بوی متصاعد شده از لثهها دارد. بنابراین، شیوة سادهای برای ارزیابی بوی نامطبوع زبان موجود است. در این روش از شخص مورد نظر بخواهید تا مچ دست خود را بلیسد و پس از چند ثانیه، بوی دست او را استنشاق کنید. با وجود این، منبع اصلی بوی ناخوشایند معمولاً در انتهای سطح پشتی زبان و در نزدیکی حلق قرار دارد. بنابراین برای نمونهگیری بهینه از این منطقه، میتوانید سطح پشتی زبان را با یک قاشقک پلاستیکی بخراشید. در موارد بسیاری، با خراشیدن این ناحیه ترشحات زرد رنگی بدست میآید. این ماده از ترشحات بخش پشتی حفرهبینی تشکیل شده که در سطح فوقانی زبان انباشته میشود و سپس تجزیه میگردد. بنابراین با توجه به کیفیت بلغمی این ترشحات و موقعیت مکانی آن روی زبان همچنین رژیم غذایی خاص جوامع غربی، ترشحات یاد شده با جویدن و بلعیدن مواد غذایی از سطح زبان زودوره نمیشود.
بوی بد دهان ممکن است حتی در بچه های قبل از دبستانی هم وجود داشته باشد. این بو مثل بوهای سایر قسمتهای بدن میتواند به واسطه فساد هوازی باکتریها باشد. علاوه بر نواحی معمول داخل دهان (زبان ،زیر لثه، لثه بین دندانها) که میتواند منشاء بوهای بد دهان باشد عوامل دیگری از جمله پرکردگیهای غلط، روکشهای نا مناسب دندانی، گیر غذایی در بین دندانها و آبسهها نیز میتوانند موجب بوی بوی بد دهان شوند.
پوسیدگی دندانی در صورت وسیع بودن با به دام انداختن مواد غذایی میتوانند دهان را بدبو نمایند. دندانهای مصنوعی نیز از علل مهم بوی بد دهان هستند. به خصوصی اگر در طول شب در دهان باشند. هرگاه جریان بزاق در پایینترین سطح خود باشد (مثلا هنگام خواب یا قبل از صرف وعده غذایی)، بوی دهان افزایش مییابد. برعکس، عمل جویدن که موجب افزایش بزاق میشود با شستشوی حفره دهان موجب کاهش بوی بد میشود.
هرگاه علت دهانی بوی بد مشخص نشود میتوان به بیمار توصیه کرد که یک هفته از دهان شویه ضد میکروبی برای شستشو و قرقره کردن در دهان استفاده نمایند در صورتیکه بوی بد تا حد قابل توجهی کاهش یافته میتوان برای آن منشاء دهانی در نظر گرفت.
منابع خارج دهانی نیز برای بوی بد دهان شناخته شده است از جمله مشکلات مربوط به مجرای بینی که در اینصورت بوی بد بطور بارزتری از بینی به مشام میرسد. بوی بینی میتواند نشانه عفونت واضح بینی باشد مانند سینوزیت یا مشکلی که مجرای عبور هوا و ترشحات مخاطی را درگیر کرده باشد مثل پولیپ بینی، ناهنجاریهای فکی جمجمه ای مثل شکاف کام نیز ممکن است از عوامل مؤثر باشد. تمایل زیاد بچهها برای قرار دادن جسم خارجی در سوراخ بینی نیز یکی از علل شایع بوی بد یا تنفرانگیز از بینی است.
نقش لوزهها در بوی بد مزمن روشن نیست اما در بچهها بوی بد موقت همراه با عفونت لوزه معمول است. گاهی در شکافهای لوزه موادی ایجاد میشود که میتواند نقش کمی در بروز بوی بد دهان داشته باشد.
بسیاری از بیماریهای خارج دهانی میتواند منجر به بوی بد دهان شود. از میان این بیماریها، بیماریهای دستگاه تنفسی تحتانی از درجه اول اهمیت برخوردارند. آبسه ریوی بوی گندیده شبیه به بوی گوشت فاسد دارد که حتی گاهی اولین علامت بیماری است. علت این بوی بد بیشتر باکتریهای بی هوازی هستند. سل ریوی در حالت پیشرفته به سبب نکروز کازئوز و زخمی شدن ضایعات سلی باعث بدبویی دهان و بازدم ناشی از تنفس میشود. سایر بیماریهای ریوی نظیر برونشیت مزمن، پنومونی نکروزه و… که حالت بیماری را برروی درخت تنفسی و نای ایجاد نماید بوهای نامطبوع ایجاد میکند.
در اختلالات گوارشی و سوء هضم، زخمهای معده، سرطان مری، عفونتهای رودهای نیز بوی بد دهان مشاهده میشود. در دیابتهای کنترل نشده بوی استون در هوای بازدم به مشام میرسد. در نارسایی کلیه بوی شبیه آمونیاک و در سیروز کبدی بوی کیک گندیده به مشام میرسد . در اشخاصی با اختلال بسیار نادر نارساییهای متابولیکی نیز بوی نامطبوع دهان دیده میشود. نمونه چنین نارسایی تری متیل آمنیوری است که بوی بسیار ناخوشایندی شبیه بوی ماهی گندیده از دهان فرد مبتلا به مشام میرسد. در چنین بیمارانی مواد غذایی مثل تخم مرغ، برخی از لوبیاها و هم چنین مواد غذایی غنی از ترکیبات کلر، سبب ایجاد بوی نامطبوع دهان میشوند. در روده بزرگ انسان یک آنزیم، کلر را به تری متیل آمین تبدیل میکند که یک ماده بدبو میباشد اما در معده شخص مبتلا به سندرم ماهی، مقدار زیادی تری متیل آمین دست نخورده باقی میماند و لذا دهان آنها بدبو و بویی شبیه بوی ماهی گندیده از نفس آنها به مشام میرسد .
برخی از داروها هم میتوانند عامل بوی بد دهان باشند. آنتی هیستامینها، آمفتامینها، آرام بخشها، دیورتیکها، فتوتیازینها و داروهای شبیه آتروپین جریان تولید بزاق را کند میسازد و بنابراین شستشوی خود به خود حفره دهان کاهش مییابد و امکان میدهد که باکتریها تکثیر یابند.
در رابطه با سیگار و دخانیات باید متذکر شد که بوی آن تا یک روز بعد از کشیدن از دهان قابل استشمام است و جالب اینکه در گذشته، پیش از صدها سال مردم برای پنهان کردن بوی بد دهان از سیگار استفاده میکردهاند . سیگار کشیدن نه تنها به خاطر بوی خود سیگار و توتون بلکه به سبب ایجاد زبان مودار و کاهش جریان بزاق به بدبویی دهان کمک میکند.
عامل دیگر بوی دهان مواد غذایی میباشند که ما مصرف میکنیم. دهان ما بوی آن چیزی را میدهد که میخوریم، به همین دلیل آنهایی که برنامه غذایی با فرآوردههای گوشتی دارند،دهانشان بوی مختلف نسبت به گیاهخواران میدهد. همچنین مشخص شده است مصرف رژیم پر چربی منجر به ایجاد اسیدوز میشود و در هوای تنفسی بویی شبیه به آنچه در کمای دیابتی وجود دارد، بوجود میآید. بطور کلی غذاهایی که پروتئین زیاد و مواد قندی کمی دارند به
hi dr!
     
  

 
سلولهای بنیادی ( مرجع کامل اطلاعات )

در طول تاریخ بشر، علم پزشکى با افکار و تصورات بزرگ و شجاعت پیشگامان عجین بوده است و همچنین میل به دستیابى به کیفیت بالاى زندگى کسانى که از بیمارى ها رنج مى برند دغدغه همیشگى انسان است. دردهه هاى گذشته علم پزشکى دچار انقلاب و تحول بزرگى شده است که حتى تحولات کشف پنى سیلین، داروهاى بیهوشى ویا اشعه ایکس را تحت الشعاع قرارداده . دنیا به یک باره وارد یک دوره زمانى از پیوند مغز استخوان، قلب، کبد و کلیه یا کشف دى ان ای و ژنوم انسانى، روش هاى نوین نوزادان آزمایشگاهى، اصلاح نژادى حیوانات و درمان با سلول هاى بنیادى… وهمچنین بسیار نزدیک به تولید انواع بافتها و ارگان هاى انسان شده است.

سلولهای بنیادی یا stem Cell سلولهای اولیه ای هستند که قادر به ایجاد هر نوع سلولی در بدن هستند. آنها می توانند تحت تأثیر بعضی شرایط فیزیولوژیک یا آزمایشگاهی به سلول هایی با عملکردهای اختصاصی مانند سلول های عضلانی قلب یا سلول های تولیدکننده انسولین در پانکراس و… تبدیل شوند.


تحقیقات در زمینه سلول های بنیادی دو ویژگی مهم دارند که آنها را از انواع سلول های دیگر متمایز می سازد:
۱- توان نوسازی سلول های نامتمایزی هستند که توانایی تکثیر نامحدود خود را دارند و در حالت نامتمایز باقی بمانند.
۲- پرتوانی:سلول های بنیادی قادر به ایجاد هر نوع سلولی در بدن هستند. آنها می توانند تحت تأثیر بعضی شرایط فیزیولوژیک یا آزمایشگاهی به سلول هایی با عملکردهای اختصاصی مانند سلول های عضلانی قلب یا سلول های تولیدکننده انسولین در پانکراس و… تبدیل شوند.
دانشمندان در ابتدا با دو نوع از سلول های بنیادی که از حیوانات و انسان ها به دست آمده بودند، شامل سلول های بنیادی جنینی و سلول های بنیادی بالغین کار می کردند که این دو دسته سلولی عملکردها و ویژگی های مختلفی دارا هستند.
بیشتر از ۲۰ سال قبل ( در اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی ) دانشمندان توانستند سلول های بنیادی را از جنین ابتدایی موش جدا کنند و با مطالعه سالها جزئیات بیولوژی سلول های بنیادی موش؛ در سال ۱۹۹۸ دانشمندان موفق به جدا کردن سلول های بنیادی جنینی از جنین انسان و رشد آنها در محیط آزمایشگاه شدند و این سلول ها را سلول های بنیادی جنینی انسان نامیدند. این سلول های همانطور که از نامشان مشخص است از جنین های ۴ یا پنج روزه که از تخم های آزمایشگاهی بارور می شوند به دست می آیند و در محیط آزمایشگاهی در محیط کشت های اختصاصی رشد داده می شوند.
سلول های بنیادی بالغین، سلول های نامتمایزی هستند که در بین سلول های تمایز یافته بافت ها و ارگان های بدن انسان یافته می شوند و توانایی نوسازی و تمایز به انواع سلول های اختصاصی اصلی بافت یا ارگان را دارند. نقش های اولیه این سلول ها در یک ارگان زنده شامل حمایت کردن و تعمیر بافت هایی است که از آنها به دست می آیند.
دانشمندان سلول های بنیادی بالغین را در بافت های بیشتری نسبت به آنچه فکر می کردند به دست آوردند. این یافته ها دانشمندان را به استفاده از این سلول ها در علم پیوند راهنمایی کرد. اکنون بیشتر از ۳۰ سال از استفاده سلول های بنیادی بالغین خون ساز که از مغز استخوان برای پیوند جدا می شوند، می گذرد.
در سال ۱۹۶۰ محققان کشف کردند که مغز استخوان حداقل دو نوع سلول بنیادی را دربردارد که شامل سلول های بنیادی خون ساز که انواع سلول های خونی را در بدن می سازند و سلول های استرومال که می توانند بافت های غضروف، استخوان، چربی، بافت های همبندی فیبروز را در بدن بسازند، است.
در سال ۱۹۶۰ دانشمندانی که موش ها را مطالعه می کردند دو منطقه از مغز موش را که شامل سلول های تقسیم شونده که تبدیل به سلول های عصبی می شوند، کشف کردند. بر خلاف این گزارش ها بیشتر دانشمندان معتقد بودند که سلول های عصبی جدید در مغز بالغین نمی تواند تولید شود تا اینکه در سال ۱۹۹۰ دانشمندان توافق کردند که مغز بالغین شامل سلول های بنیادی است که توانایی تولید سه نوع اصلی سلول های مغزی را که شامل آستروسیت ها و الیگودندروسیت ها (سلول های غیرعصبی) و نورون ها (سلول های عصبی) دارا هستند.
سلول های بنیادی بالغین در ارگان ها و بافت های زیادی از بدن جدا شده اند، اما نکته مهم این است که تعداد بسیار محدودی از این سلول ها در هر بافت وجود دارد که در منطقه خاصی از آن بافت برای سالها ساکن می مانند، تا اینکه با ظهور بیماری یا آسیب بافتی فعال می شوند.
بافت هایی که سلول های بنیادی بالغین در آنها یافت می شوند عبارتند از: مغز استخوان، خون محیطی، مغز، عروق خونی، پالپ دندان، عضله اسکلتی، پوست، کبد، پانکراس، قرنیه، شبکیه، سیستم گوارش.
دانشمندان در خیلی از آزمایشگاه ها تلاش می کنند تا بتوانند که سلول های بنیادی بالغین را در کشت سلول به انواع سلول ها اختصاصی تبدیل کنند تا از آنها برای درمان بیماری ها و صدمات بافتی استفاده کنند.
پتانسیل های درمانی این سلول ها عبارتند از:جایگزینی سلول های تولیدکننده دوپامین در مغز در بیماری پارکینسون، تولید سلول های انسولین ساز برای نوع یک دیابت (وابسته به انسولین) و تعمیر سلول های عضلانی تخریب شده.
سلول های بنیادی بند ناف از سلول های پرتوان دیگر هستند که همچون سلول های بنیادی بالغین قادرند تا انواعی از سلول ها را در محیط آزمایشگاهی تولید کنند. در بند ناف دو دسته سلول های بنیادی وجود دارند که قادر به ساختن سلول های خونی و سلول های استخوانی و چربی بوده و همچنین به عنوان جایگزینی برای سلول های مغز استخوان در علم پیوند مغز استخوان محسوب می شوند.
ضرورت تحقیق و پژوهش در خصوص سلول های بنیادی چیست؟
سلول های بنیادی قادرند به طور نامحدود هر نوع سلول را به وجود آورند که این خصوصیت باعث استفاده حیرت آور این سلول ها در علم پیوند شده است. علاوه بر این می توان به گونه ای این سلول ها را از نظر ژنتیکی تغییر داد تا پس از پیوند دفع نشوند.کارهایی که در این رابطه تا به حال انجام شده اند عبارتند از:
۱- سلول های ماهیچه قلب توان تکثیر طی دوره بزرگسالی را ندارند و هرگاه با جراحت یا ایسکمی، به بافت مزبور آسیبی برسد بافت غیرفعال جایگزین سلول های ماهیچه ای قلب فعال می شوند. سلول های بنیادی جنینی توان تبدیل به سلول های ماهیچه ای قلب را دارند که از آنها می توان در درمان موارد سکته های قلبی که عامل اصلی آسیب به ماهیچه قلب هستند و همچنین در موارد اختلالات مادرزادی قلبی استفاده کرد.
۲- سلول های بنیادی خون ساز در علم پیوند مغز استخوان برای درمان بعضی بیماری های خونی مانند تالاسمی و همچنین سرطان های افراد بزرگسال و خردسال به کار می روند که در ایران از سال ۱۳۷۱ در مرکز هماتولوژی و انکولوژی و پیوند مغز استخوان واقع در بیمارستان شریعتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام می شود.
۳- سلول های مولد انسولین از سلول های بنیادی جنینی موش و انسان به دست آمده اند که می توانند راهگشایی در درمان بیماری دیابت باشند.
۴- سلول های عصبی از سلول های بنیادی جنینی به دست آمده اند که از آنها می توان در درمان بیماری های تخریب شونده سیستم عصبی مانند پارکینسون و یا آلزایمر استفاده کرد.
۵- سلول های پوستی از سلول های بنیادی جنینی به دست آمده اند که از این سلو
hi dr!
     
  

 
پیشگیری و درمان آسکاریازیس


مقدمه:


آلودگی به انگلهای روده ای و از جمله کرم آسکاریس یکی از مشکلات بهداشتی در کشورهای در حال توسعه می باشد و در حال حاضر سالیانه ۱ تا ۲ میلیارد نفر از مردم جهان به این بیماری مبتلایند و از این تعداد حداقل ۲۰ هزار نفر جان خود را بر اثر بیماری از دست می دهند.


کرم آسکاریس بالغ حلقوی استوانه ای شکل با انتهای باریک و به اندازه ۱۵ تا ۳۵ سانتیمتر (نر کوچکتر از ماده) می باشد. عفونت در انسان از طریق خوردن تخم جنین دار موجود در خاک به همراه خوردن سبزیجات و صیفی جات آلوده ایجاد می شود. تخم پس از وارد شدن به بدن در روده باز و لارو آزاد می شود. لارو پس از عبور از دیواره روده و سیر مراحل تکاملی خود در کبد، قلب، ریه ها مجدداً به روده باز می گردد و به صورت بالغ در آنجا زندگی می کند. این کرم از محتویات غذایی روده بیماران تغذیه می کند و موجب سؤ تغذیه، کمبود ویتامین A و کاهش رشد فصلی در کودکان مناطق آندمیک و … می گردد؛ همچنین در صورتی که تعداد کرمها زیاد باشد انسداد مجاری مثل روده، پانکراس، راههای هوایی و آپاندیسیت، یرقان انسدادی، آبسه کبدی و … را به دنبال دارد. بیماری در حالت مزمن و پیشرفته موجب مرگ تعدادی از بیماران و همچنین صرف هزینه های بسیار زیاد و جراحــــــــی می گردد. این انگل در شرایطی که بشر قدم به قرن بیست و یکم گذاشته است همچنان شایع ترین کرم روده ای انسان در جهان است.




عوامل شیوع آسکاریازیس:
۱ ـ عامل زنده بیماریزا
۲ ـ مخزن عفونت
۳ ـ لوازم آلوده: مدفوع انسان تنها مخزن عفونت است.
۴ ـ میزبان: میزان آلودگی در کودکان زیاد است و کودکان عمده ترین پخش کننده آلودگی هستند.
۵ ـ عوامل محیط زیست: آسکاریس یکی از کرمهای منتقله از راه خاک است. تخم کرمهای آسکاریس در شرایط مساعد ماهها و حتی سالهــــا زنده می ماند. مهمترین این عوامـل برای تنظیم تعداد تخم های آسکاریس عبارتند از:
گرما، رطوبت، فشاراکسیژن، پرتوهای فرابنفش آفتاب؛ کم بودن گرمای محیط مانع از تکامل تخم کرم می شود و خاک های رس برای تکامل تخم کرم از همه مساعدتر هستند.
۶ ـ عادات انسان: زیاد شدن تخم کرم در خاک به سبب عادات انسان در دفع مدفوع در فضای آزاد به صورت پراکنـــده روی می دهد و مهمترین عاملی است که موجب انتشار گسترده آسکاریس در جهان می شود. این حالی است که کودکان خردسال عادت به استفاده از مستراح ندارند و خانه و اطراف آن را آلوده می کنند! تخم آلوده کننده می تواند دستها و خوراکی های کودکانی را که روی زمین بازی می کنند آلوده کند.
۷ ـ دوره واگیری: تا زمانی که تمام آسکاریس های بارور در روده از بین نروند و مدفوع از نظر تخم کرم منفی نشود آلوده کنندگی وجود دارد.



راه انتقال:


راه انتقال مدفوع ـ دهـــانی: از راه خوردن تخم های آلوده کننده همراه با خوراک یا آب است. خوراکیهایی که خام خورده می شوند مانند سالاد و سبزی ها آلودگی را منتقل می نمایند. راههای دیگر انگشتان آلوده به خاک یــا خوردن خاک آلوده (خاک خوری) گردوغبار است که می تواند در انتشار آلودگی به آسکاریس در مناطق کویری نقش مهمی داشته باشد.
دوره کمون: دو ماه



پیشگیری و مبارزه با آسکاریس
الف ـ پیشگیری اولیه: برای کنترل بیماری روشهای مختلفی وجود دارد از جمله:
۱ ـ احداث توالت های بهداشت و دفع بهداشتی مدفوع و آموزش بهداشت جامعه در مورد به کارگیری مستراح های بهداشتی، بهداشت فردی ـ همگانی و دگرگونی الگوهای رفتاری.
۲ ـ راه اندازی سیستم های بهداشتی (آب آشامیدنی سالم، مصرف موادغذایی سالم، نظارت بر نحوه تهیه و توزیع موادغذایی و اماکن، دفع صحیح زباله و تصفیه فاضلاب).
۳ ـ استفاده نکردن از کود انسانی در کشاورزی.
ب ـ پیشگیری ثانویه: برای درمان بیماران (مخزن عفونت) داروهای مؤثری وجود دارد، اما در مناطق دارای میزان بالای آلودگی به دلیل تأثیر این اقدامات در دراز مدت و با توجه به لزوم اجرای برنامه های ضربتی برای کاهش سریــع آلودگی براساس دستورعمل های سازمان جهانی بهداشت، درمان همگانی آسکاریازیس یکی از روشهای مؤثر و سریع کنترل آلودگی در مناطق با شدت آلودگی بالاتر از ۴۰ درصد می باشد.


وضعیت بیماری در ایران
در ایران نیز آسکاریس به عنوان یکی از مشکلات بهداشتی به شمار می رود. در مطالعه سال ۱۳۴۷، استان اصفهان بیش از ۹۰ درصد آلودگی کشور را داشت. مطالعه سال ۱۳۵۳ نشان داد که بیش از نصف جمعیت کشور مبتلا به آسکاریس هستند. مطالعه سال ۱۳۵۶ در مناطق روستایی استان آذبایجان شرقی و غربی میزان آلودگی را بیش از ۹۰ درصد گزارش کرد. در مطالعه ای که در سال ۱۳۷۰ در کلیه مناطق روستایی کشور انجام گرفت، میزان آلودگی به آسکاریس ۷۵ درصد گزارش شد، در این میان استان همدان با ۶/۳۹ درصد بالاترین میزان آلودگی را در سطح کشور به خود اختصاص داده بود.
hi dr!
     
  

 
واکسیناسیون هپاتیت ب در ایران و لزوم سه نوبتی بودن آن


آقاى رمضانى، این واکسن چرا باید در سه نوبت تزریق شود؟ * ” واکسن هپاتیت ب از این نظر در سه نوبت تزریق مى‌شود که در مرحله اول یا دوم احتمال دارد ایمنى که ایجاد مى‌شود ایمنى ناقص باشد ولى زمانى که واکسن در سه نوبت زده مى‌شود سلولهاى «ممورى سل» ایجاد مى‌شود و این سلولها به محض برخورد با ویروس به سرعت واکنش مى‌دهند. ولى در مرحله اول و دوم به علت عدم تشکیل سلولهاى ممورى، ممکن است ایمنى کامل نباشد، به خاطر همین مسئله این واکسن‌ها در سه نوبت زده مى‌شود. یک نوبت زمان تزریق است، نوبت بعد یک ماه بعد و نوبت بعد پنج ماه بعد از نوبت دوم یعنى شش ماه بعد از نوبت اول است.“

در هر سه نوبت یک نوع واکسن تزریق مى‌شود؟

* ”در هر سه مرحله یک نوع واکسن تزریق مى‌شود یعنى هیچ فرقى نمى‌کند. پروسه اینطورى است که به محض اینکه واکسن تزریق مى‌شود، بدن ویروس واکسن را شناسایى مى‌کند و بر علیه آن آنتى‌بادى تولید مى‌کند اما تولید این آنتى‌بادى در مرحله اول یا دوم به مقدارى نیست که جوابگوى این باشد که وقتى ویروس به بدن حمله کرد سیستم ایمنى بتواند ویروس را از بین ببرد. ولى بعد از اینکه به صورت سه مرحله‌اى تزریق شد بدن به محض برخورد به سرعت ویروس را مى‌شناسد و وارد واکنش مى‌شود. در اصل تیتر آنتى‌بادى در بدن در هر نوبت نسبت به نوبت قبل افزایش پیدا مى‌کند، به همین دلیل واکسن در سه نوبت زده مى‌شود.“

این احتمال وجود دارد که حتى بعد از سه نوبت هم بدن در مقابل حمله ویروس مقاوم نشود؟

* ”بله، ببینید در بعضى افراد که البته مقدار این مسئله خیلى کم است، احتمال دارد که سیستم ایمنى بعد از سه نوبت هم حتى نتواند پاسخگوى ویروس باشد، یعنى ایمنى فعالى بدهد. به خاطر همین مسئله هم ما پیشنهاد مى‌کنیم که بعد از تزریق سه نوبت، به آزمایشگاه مراجعه کنند تا تیتر آنتى‌بادى‌شان را چک کنیم که متوجه شویم که آیا ایمنى که ایجاد شده در حد بالایى هست یا نه. اما در صورت بالا بودن تیتر آنتى‌بادى بدن حداقل تا پنج سال ایمن است بعد از پنج سال در صورت نیاز باید باید یک بار یادآور زده شود.“

این واکسن فقط علیه هپاتیت ب ایمنى میدهد یا در برابر سایر انواع هپاتیت مثل هپاتیت آ فرد را ایمن مى‌کند؟

* ”واکسنى که الان زده مى‌شود فقط علیه هپاتیت نوع” ب“ ایمنى مى‌دهد.“

در حال حاضر ­هپاتیت ب چقدر در ایران شایع است؟

* ” قبلأ که این واکسن‌ها وجود نداشت میزان مبتلایان خیلى زیاد بود. البته من آمار دقیقى ندارم، اما با توجه به اینکه پیشگیرى از این بیمارى بسیار راحت است، یعنى شما با یک واکسیناسیون بر علیه این بیمارى ایمن مى‌شوید، تعداد مبتلایان جدید کمتر شده است.“

در طرحى که در حال حاضر در دست اجراست آیا کنترل مى‌شود که زیر هجده ساله‌ها حتمأ واکسینه بشوند؟

* ”نه. اجبارى وجود ندارد ولى اینطور که اعلام شده این افراد مى‌توانند بیایند و به طور رایگان از این واکسیناسیون استفاده کنند.“

به عنوان سوال آخر مى‌خواستم بپرسم تزریق واکسن براى کسانى که احتمال دارد به هپاتیت ب مبتلا باشند و خودشان از بیماریشان خبر نداشته باشد، خطرى ندارد؟

* ” در افرادى که این بیمارى را دارند تزریق واکسن دیگه هیچ کمکى نمى‌کند، وضعیت سلامتشان را هم بدتر نمى‌کند. نه، در این افراد هیچ تأثیرى نمى‌گذارد.“

ممنون از وقتى که در اختیارمان قرار دادید.
hi dr!
     
  

 
آسم

آسم‌ چیست‌؟
آسم‌ از جمله‌ بیماریهای‌ غیرواگیر شایع‌است‌ که‌ برای‌ تمام‌ گروههای‌ سنی‌ ازشیرخوارگی‌ گرفته‌ تا دوران‌ کهولت‌معضلات‌ زیادی‌ فراهم‌ می‌آورد. این‌بیماری‌ یک‌ بیماری‌ جدی‌ و مزمن‌ ریه‌است‌ که‌ غالبا با التهاب‌ راههای‌ هوایی‌همراه‌ است‌ و ممکن‌ است‌ سبب‌مشکلات‌ تنفسی‌ شود.
مزمن‌ به‌ این‌ معناست‌ که‌ بیماری‌همیشه‌ وجود دارد، حتی‌ زمانی‌ که‌ بیماراحساس‌ ناخوشی‌ ندارد. در صورت‌تحریک‌ مجاری‌ هوایی‌ در فرد مبتلا به‌آسم‌، علایم‌ خس‌ خس‌، سرفه‌، تنگی‌نفس‌ و فشردگی‌ قفسه‌ سینه‌ ظاهرمی‌شود و تنفس‌ طبیعی‌ و راحت‌ برای‌بیمار دشوار می‌گردد.
آیا آسم‌ یک‌ مسأله‌ مهم‌ در امربهداشت‌ و سلامت‌ عمومی‌ است‌؟
بلی‌! بیش‌ از ۱۵۰ میلیون‌ نفر در جهان‌و از جمله‌ تعداد قابل‌ توجهی‌ در کشورما به‌ این‌ بیماری‌ مبتلا هستند، به‌ طوری‌که‌ این‌ بیماری‌ سبب‌ تحمیل‌ هزینه‌زیاد، کاهش‌ کارایی‌ و فعالیت‌ مفید وعدم‌ توانایی‌ زندگی‌ طبیعی‌ بیماران‌ درخانواده‌ هایشان‌ می‌گردد. هزینه‌ای‌ که‌هر سال‌ در سطح‌ جهان‌ صرف‌ آسم‌می‌شود بیش‌ از مجموع‌ هزینه‌هایی‌است‌ که‌ صرف‌ بیماری‌ سل‌ و ایدزمی‌شود.
شیوع‌ بیماری‌ به‌ ویژه‌ در کودکان‌ و درشهرهای‌ در حال‌ توسعه‌ رو به‌ افزایش‌است‌، به‌ طوری‌ که‌ شایع‌ترین‌ علت‌غیبت‌ از مدرسه‌ در جهان‌ بیماری‌ آسم‌می‌باشد.
برخی‌ از عوامل‌ مؤثر در بروز این‌مشکل‌ عبارتند از: کاهش‌ تهویه‌ درخانه‌های‌ جدید، تماس‌ با موادحساسیت‌زا (آلرژن‌) در محیط بسته‌(مانند هیره‌ها در محیط خواب‌،پشم‌قالی‌; حیوانات‌ خانگی‌ بخصوص‌گربه‌)، دود سیگار، عفونت‌های‌ویروسی‌، آلودگی‌ هوا و محرک‌های‌شیمیایی‌.
آسم‌ چگونه‌ بر جامعه‌ ما تأثیرمی‌گذارد؟
جامعه‌، ممکن‌ است‌ هزینه‌ زیادی‌ برای‌آسم‌ کنترل‌ نشده‌ بپردازد. افراد وخانواده‌ها ممکن‌ است‌ مخارج‌غیرضروری‌ و زیادی‌ همراه‌ با وقت‌ وانرژی‌ برای‌ مراقبت‌های‌ اورژانس‌ و یابستری‌ بیماری‌ صرف‌ کنند. زمانی‌ که‌افراد مبتلا، بیماریشان‌ را کنترل‌ کنند،تمام‌ جامعه‌ از کاهش‌ این‌ هزینه‌ وافزایش‌ کارآیی‌ سود می‌برند. تقریبا ۵درصد کل‌ مردم‌ جهان‌ به‌ آسم‌ مبتلاهستند.
در بیماری‌ مبتلا به‌ آسم‌ چه‌علایمی‌ دیده‌ می‌شود؟
بیمار مبتلا به‌ آسم‌ دچار التهاب‌ مزمن‌در مجاورت‌ هواست‌، این‌ مسأله‌ سبب‌بروز علایم‌ و حملات‌ آسم‌ یعنی‌ سرفه‌،خس‌ خس‌، تنگی‌ نفس‌ و احساس‌فشردگی‌ قفسه‌ سینه‌ می‌شود. علایم‌آسم‌ عودکننده‌ هستند و ممکن‌ است‌ ازچند دقیقه‌ تا چند روز طول‌ بکشد.حملات‌ آسم‌ ممکن‌ است‌ خفیف‌ یاشدید و گاه‌ کشنده‌ باشند. مراقبت‌های‌پزشکی‌ غالبا برای‌ حملات‌ شدید که‌علایم‌ آن‌ وخامت‌ پیشرونده‌ درسرفه‌، خس‌ خس‌، تنگی‌ نفس‌ ویا احساس‌ فشردگی‌ سینه‌ وسختی‌ در نفس‌ کشیدن‌می‌باشد، لازم‌ است‌.
چه‌ کسانی‌ به‌ آسم‌ مبتلامی‌شوند؟
آسم‌ اغلب‌ در خانواده‌ هایی‌ که‌ سابقه‌ابتلای‌ به‌ آن‌ در فامیل‌ وجود دارد رخ‌می‌دهد; این‌ بیماری‌ ممکن‌ است‌ در هرسنی‌ بروز کند. آسم‌ یک‌ بیماری‌مسری‌ نیست‌ و چون‌ یک‌ مشکل‌طبیعی‌ محسوب‌ می‌شود، ابتلا به‌ آن‌شرم‌ و خجالتی‌ برای‌ بیمار ندارد.بسیاری‌ از ورزشکاران‌ و افراد مشهورمبتلا به‌ این‌ بیماری‌ هستند. افرادمی‌توانند همزمان‌ با ابتلا به‌ آسم‌ زندگی‌موفقی‌ داشته‌ باشند.
علت‌ آسم‌ چیست‌؟
علت‌ دقیق‌ و اصلی‌ آن‌ هنوز نامشخص‌است‌، ولی‌ آنچه‌ تا کنون‌ روشن‌ شده‌است‌، نشان‌ می‌دهد که‌ برخی‌ از افراد به‌ویژه‌ شیرخواران‌ که‌ سابقه‌ مثبت‌آلرژی‌ (حساسیت‌) در خانواده‌ دارند،زمانی‌ که‌ در معرض‌ دودسیگار یا سایرعوامل‌ حساسیت‌زا (مانند حیوانات‌خانگی‌ و هیره‌ها) قرار می‌گیرند، شانس‌زیادی‌ برای‌ ابتلا به‌ آسم‌ خواهندداشت‌. بعضی‌ از کارگران‌ نیز پس‌ ازتماس‌ با محرک‌های‌ شیمیایی‌استنشاقی‌ دچار آسم‌ می‌شوند.
آیا آسم‌ قابل‌ پیشگیری‌ است‌؟
حملات‌ آسم‌ قابل‌ پیشگیری‌ است‌، ولی‌برای‌ آنکه‌ ثابت‌ شود که‌ آیا خودبیماری‌ نیز به‌ طور ریشه‌ای‌ قابل‌پیشگیری‌ است‌ یا خیر، مطالعات‌بیشتری‌ باید صورت‌ گیرد. البته‌جلوگیری‌ از تماس‌ با عوامل‌حساسیت‌زای‌ محیطی‌ و محرک‌ها، به‌پیشگیری‌ در بروز آسم‌ کمک‌ می‌کند.
آیا بیماری‌ آسم‌ ریشه‌کن‌می‌شود؟
تا کنون‌ راه‌ حلی‌ برای‌ ریشه‌ کن‌ کردن‌آسم‌ پیدا نشده‌ است‌; ولی‌ این‌ بیماری‌را می‌توان‌ به‌ شکلی‌ درمان‌ و کنترل‌کرد که‌ علایم‌ و حملات‌ آن‌ پیشگیری‌شوند; زندگی‌ با آسم‌ در بیشتر مواردبدون‌ دردسر است‌.
آیا بیماری‌ آسم‌ با افزایش‌ سن‌کودک‌ تغییر می‌کند؟
برخی‌ از کودکان‌ با افزایش‌ سن‌ علایم‌کمتری‌ خواهند داشت‌ و در بعضی‌ ازآنها علایم‌ بیشتر خواهد شد، ولی‌پیش‌بینی‌ این‌ امر در حال‌ حاضر ممکن‌نیست‌. آسم‌ یک‌ بیماری‌ دراز مدت‌است‌ که‌ البته‌ می‌تواند قابل‌ کنترل‌باشد.
آسم‌ چگونه‌ کنترل‌ می‌شود؟
با توجه‌ به‌ ماهیت‌ مزمن‌ بودن‌ بیماری‌،معمولا بیمار نیاز به‌ مراقبت‌ پزشکی‌پیوسته‌ و منظم‌ دارد. بیماران‌ مبتلا به‌آسم‌ متوسط تا شدید می‌توانند بااستفاده‌ از داروهایی‌ با اثر طولانی‌ که‌توسط پزشک‌ توصیه‌ می‌شود به‌ طورروزانه‌ التهاب‌ مجاری‌ هوایی‌ خود راکنترل‌ کنند و به‌ این‌ وسیله‌ علایم‌ وحملات‌ بیماری‌ را پیشگیری‌ نمایند. درصورت‌ ظهور علایم‌، داروهای‌ زوداثر(مانند داروهای‌ استنشاقی‌) برای‌تسکین‌ آنها به‌ کار می‌رود.
آیا داروها تنها راه‌ کنترل‌ آسم‌هستند؟
خیر! اجتناب‌ از عوامل‌ محرک‌ ومزاحمی‌ که‌ سبب‌ التهاب‌ مجاری‌ هوایی‌و بدتر شدن‌ بیماری‌ آسم‌ می‌شوند، نیزبسیار مهم‌ است‌; این‌ عوامل‌ «آغازگر»آسم‌ نامیده‌ می‌شوند. هر بیمار باید راه‌اجتناب‌ از عوامل‌ آغازگر خود را بداندو بدان‌ عمل‌ نماید.
hi dr!
     
  

 
ذهن درمانگر ( معجزه خیال )

۸۵

به گل سرخی شاداب و معطر فکر کنید. شاید بتوانید عطر آن را احساس یا درخشندگی رنگ سرخش را تجسم کنید. همین طور که به آن نگاه می کنید عطر آن را استشمام می کنید. . نکته مهم این است که بدنتان نسبت به این تصورات واکنش نشان می دهد. مثلاً در این مورد ذهنتان شادابتر می گردد و مراکز لذت در مغزتان تحریک می شود.

خیال پردازی زبان ارتباط بین مغز و جسم است. شمــــا نمی توانید به زگیل روی دستتان بگویید ناپدید شو چون این به زبانی نیست که مغز یا بدن حرف می زند. شما باید از بین رفتن زگیل روی دستتان را تصور کنید.
یک فرد معمولی روزانه حدود ۱۰ هزار فکر و خیال در ذهن خود دارد که لااقل نصف آنها اثر منفی دارند. متأسفانه بسیاری از تصورات مانند نگرانی ـ ترس ـ تنفر ـ انتقام ـ می توانند به بدن آسیب رســــانده و فیزیولوژی بــــدن را مستعد ناخوشی های فراوان از جملــــه زخم معده ـ التهاب مفاصل ـ سردرد ـ بیماریهای قلبی و یا روانی کنند. اما اگر یاد بگیرید تصورات را در مغز کنترل کنید به بدنتان کمک کرده اید تا خود را درمان کنید.
ارسطو و بقراط که پدر پزشکی نوین نام گرفته اند معتقد بودند که تصورات، جوهرهایی از مغز آزاد می کنند که باعث تحریک قلب و دیگر قسمتهای بدن می شود. آنها همچنین فکر می کردند که :
تصور شدید یک بیماری برای ایجاد علایم آن کافی است.
دکتر کارل سیمنتن در اوایل قرن ۱۹۷۰ از خیال درمانی برای درمان بیماران سرطانی استفاده نمود. او ۱۵۹ بیمار مبتلا به سرطان ناعلاج را که گفته بودند بیش از یکسال زنده نخواهند ماند، زیر نظر گرفت و با استفاده از روش خیال درمانی به عنوان بخشی از درمان، به این نتایج رسید: ۴۰ درصد بیماران تا چهار سال بعد زنده ماندند، ۲۲ درصد کاملاً درمان شدند، در ۱۹ درصد افراد تومورها ناپدید شدند بود و روی هم رفته افراد تحت درمان با خیال درمانی همراه با درمان دارویی دو برابر آنهایی که فقط با دارو درمان شده بودند زنده ماندند.
همچنین مطالعات زیادی نشان داده است که خیال درمانی دستگاه ایمنی را هم تقویت می کند.
محققان دانمارکی در بدن ده دانشجو که فعال بودن شدید دستگاه ایمنی را تصور کرده بودند افزایش فعالیت سلولهای k را مشاهده نمودند. این سلولها می توانند سلولهای عفونی شده در اثر ویروس یا سلولهای سرطان یا مهاجمان دیگر را در بدن شناسایی و تخریب کنند.
شواهد نشان می دهد که مغز به تصورات هم مانند واقعیات واکنش نشان می دهد. خیال پردازی تا حدودی مانند واقعیت عمل کرده به طوری که وقتی فعالیتی یا تصویری را در ذهنتان مجسم می کنید مغز با آن درست مانند انجام واقعی آن برخورد می کند ( مانند تصور لیموترش و ترشح بزاق )، بنابراین وقتی که تصور در ذهن شکل گرفت توسط قشر مغز، هیپوتالامـوس و هیپوفیز خوانده می شود و به مرحله عمل می رسد و باعث واکنش هـــای فیزیولوژی می شود.
قدرت درونی شفا بخشیدن قدرت عجیبی نیست. بخش طبیعی جهان درون بدن است که در تمام بیست و چهار ساعت شبانه روز پیوسته سرگرم پیچیده ترین کنشهای جســـم است. این دانشمند بی همتا به طور خودکار در هر یک از یاخته ها فعل و انفعالاتی را به انجام می رساند که بزرگترین شیمدانان جهان حتی قادر به تقلید از آن نیستند؛ میزان قابل توجهی از عمل شفا از طریق کنشهای خودکار ذهن نیمه هوشیار صورت می گیرد.
اما اگر تن آدمی صاحب چنین قدرتهای احیا کننده حیرت انگیزی است، اصلاً چرا بیمار می شود؟
بیماری نشانه ای از عادتهای نادرست و افکار و تصورات منفی ذهن است، به این دلیل بزرگترین موهبت آموختن درست اندیشیدن است. شخصی که درست می اندیشد به طور ناخودآگاه آرامش و سلامتی و نشاط را در خــــود پرورش می دهد مادامی که پالایش ذهنی و عاطفی مانند از بین بردن ترس ـ حسد ـ کینه و دشمنی و … رخ ندهد، گرایشهای منفی سبب ماندگار شدن مشکلات جسمی خواهد بود.
جسم از خود ابتکاری ندارد، ارگانیسمی زنده اما ساخته و پرداخته و تحت حمایت ذهن است
شاید شنیده یا دیده اید که افراد معمولی از طریق هیپنوتیزم شدن قادر به انجام کارهای خارق العاده از جمله راه رفتن بر روی بستری از زغال گداخته یا اعمال عجیب دیگر شده اند، در این گونه موارد به قدرت عظیم نهفته در درونتان که ساخته و پرداخته پروردگار قادر و تواناست ایمان بیاورید و باور کنید ذهن شما نیز قادر به انجام معجزه خواهد بود. به کارگیری روش خیال درمانی توأم با روشهای متداول در درمان و در بهبود سریع بیماران تأثیر بسزایی خواهد داشت و شفای معنوی از طریق اندیشه و گفتار و کردار مثبت امکان پذیر است.
hi dr!
     
  
صفحه  صفحه 48 از 64:  « پیشین  1  ...  47  48  49  ...  63  64  پسین » 
علم و دانش

پزشکی سلامت (آرشیو شماره یک)


این تاپیک بسته شده. شما نمیتوانید چیزی در اینجا ارسال نمائید.

 

 
DMCA/Report Abuse (گزارش)  |  News  |  Rules  |  How To  |  FAQ  |  Moderator List  |  Sexy Pictures Archive  |  Adult Forums  |  Advertise on Looti
↑ بالا
Copyright © 2009-2025 Looti.net. Looti Forums is not responsible for the content of external sites

RTA