انجمن لوتی: عکس سکسی جدید، فیلم سکسی جدید، داستان سکسی
علم و دانش
  
صفحه  صفحه 5 از 18:  « پیشین  1  2  3  4  5  6  ...  18  پسین »

Earth science | مقالات زمین شناسی


زن

 
مقالات زمین شناسی -آیا پیامک زدن کُشنده است؟

نتایج تحقیقات جدید حاکی از آن است که ارسال پیامک و استفاده طولانی مدت از وسایل الکترونیکی همراه، می تواند به کاهش طول عمر منجر شود.
به گزارش مهر، متخصصان ستون فقرات معتقدند وضعیت قوز کرده افراد در زمان استفاده از تلفن همراه و یا تبلت می تواند به بروز مشکلات تنفسی و در نتیجه بعدها به مشکلات قلبی عروقی منجر شده و در سنین بالاتر خطر مرگ زودرس را برای فرد به همراه داشته باشد.

این مطالعه که توسط انجمن ستون فقرات انگلیس انجام شده است می گوید وضعیت جسمی نامناسب افراد می تواند مانند چاقی خطر بزرگی برای سلامت فرد محسوب شود.

این تحقیقات جدید حاکی از ارتباط بین وضعیت بدنی رو به جلو (قوز کرده) و بروز بیماری هایپرکیفوسیس است .این بیماری با بیماری ریوی و مشکلات قلبی مرتبط است. در این مطالعه آمده است افرادی که برای کار کردن با تلفن همراه یا تبلت سر خود را پایین آورده و شانه هایشان را گرد می کنند، به علت محدودیت عضلات، قادر به تنفس کامل نیستند.

در این وضعیت، دنده ها به خوبی حرکت نکرده و از این رو قلب و ریه ها قادر به عملکرد مناسب خود نخواهند بود. این در حالی است که اغلب افراد از آسیب طولانی مدت و جدی که این وضعیت برای بدن آنها ایجاد می کند مطلع نیستند چرا که تاثیرات کوتاه مدت آن قابل توجه نیست.

این شرایط برای جوانان که بیشترین کابران تلفن های هوشمند و تبلت در جامعه هستند نگرانی های بیشتری ایجاد می کند؛ چرا که شیوه زندگی آنها در جوانی می تواند چندین سال از عمر آنها بکاهد.

با این حال پژوهشگران می گویند می توان با کاهش زمان استفاده از وسایل الکترونیکی و همچنین بالا آوردن دستگاه ها تا سطح موازی چشم از بروز مشکلات جسمانی بلند مدت پیشگیری کرد.
     
  
زن

 
کلیمانجارو نمادی از تغییرات جوی زمین

کلیمانجارو، بلندترین قله قاره آفریقاست و با ۵۸۹۵ متر ارتفاع، آتشفشانی نیمه خاموش محسوب می شود که در کشور تانزانیا و در مرز این کشور با کنیا قرار گرفته است.

این قله که تا یک قرن پیش با کلاهک برفی خود در آفریقای همیشه گرم و سوزان خودنمایی می کرد و به عنوان یکی از سمبل های حیات در زمین قلمداد می شد، این روزها در میان مردم منطقه و بخصوص کارشناسان محیط زیست به نمادی آشکار از تغییرات جوی زمین تبدیل شده است.
به اعتقاد این کارشناسان گرمای جهانی در ۲ دهه آینده، اثری از برف های کلیمانجارو بر جا نخواهد گذاشت و تمامی لایه های برفی این کوه را از بین خواهد برد.
در واقع شرایط آب و هوایی حاکم بر جهان به گونه ای است که احتمالا باید بتدریج با افسانه برف های کلیمانجارو خداحافظی کنیم.
به این ترتیب به نظر می رسد بلندترین قله آفریقا در سال ۲۰۲۲ برای اولین بار در طول ۱۲ هزار سال گذشته از برف خالی می شود و چهره ای جدید و غم انگیز به خود می گیرد.
گواه این ادعا هم تحقیقات دانشمندان است که نشان می دهند، حجم یخ قله کلیمانجارو به ۱۵ درصد میزان یخ آن در سال ۱۹۱۲ یعنی تقریبا یک قرن پیش رسیده است. کاهش بارش برف و تصعید زیاد در کنار فعالیت های انسانی که موجب گرم تر شدن هوا می شوند دلایلی هستند که دانشمندان برای توضیح این پدیده ارائه کرده اند.
● بام آفریقا در خطر
کلیمانجارو پس از داستان کوتاه و مشهور ارنست همینگوی که سال ۱۹۳۸ نوشته شد به شهرت زیادی رسید. شخصیت اصلی داستان از این قله زیبا به عنوان قله ای «به پهنای سراسر جهان، بزرگ، بلند و زیر آفتاب بی نهایت سفید» یاد کرده است.
قله ای که به نظر می رسد با ادامه روند آب شدن یخ های آن بزودی همانند دیگر ارتفاعات آفریقا خشک خواهد شد و در آینده ای نه چندان دور تصاویر آن را تنها در عکس ها و کتاب ها می توان جستجو کرد.
در چنین شرایطی و با ذوب شدن برف های کلیمانجارو که به بام آفریقا شهرت دارد، تانزانیا یکی از مهم ترین منابع درآمد خود را از دست می دهد.
منطقه کوهستانی کلیمانجارو که یکی از مهم ترین مقاصد گردشگری شرق آفریقاست، به توریست ها امکان می دهد تنها به فاصله ۵ روز کوهنوردی، ۲محیط گرمسیری و یخچالی را در کنار هم تجربه کنند و همین قابلیت استثنایی موجب شده تا سالانه بیش از ۴۰ هزار توریست روانه این منطقه شوند.
همچنین کلیمانجارو با ۵۸۹۵ متر بلندی به بام آفریقا شهرت دارد و زیستگاه انواع حیوانات با ارزش نظیر فیل، یوزپلنگ و بوفالوست.
با این همه طبق بررسی های انجام شده از سوی کارشناسان علوم هواشناسی، برف های این منطقه کوهستانی، تنها ظرف ۱۳ تا حداکثر ۲۴ سال آینده کاملا آب خواهد شد و این سرنوشتی است که در انتظار دیگر یخچال های آفریقاست.
لونین تامپسون، سرپرست یک گروه تحقیقاتی فعال درمنطقه معتقد است به احتمال بسیار قوی منطقه یخچالی در کلیمانجارو تنها در یک دهه آینده در صورت ادامه روند گرم شدن زمین کاملا ناپدید می شود.
تامپسون با بیان این که ازدست دادن برف های کلیمانجارو آثار منفی شدیدی بر توریسم منطقه گرمسیری شرق آفریقا دارد، می گوید: از دست رفتن یخچال ها نشانه آن است که عوارض ناشی از تغییرات آب و هوایی در منطقه نه تنها بر یخچال ها بلکه به طور کلی بر الگو های آب و هوایی اثر مستقیمی دارد که سبب کاهش میزان بارندگی خواهد شد.
در کنار تمام نتایج نگران کننده مبنی بر ناپدید شدن یخچال های کلیمانجارو براساس نتایج یک تحقیق جدید ادعا می شود که مناطق یخی معروف بلندترین کوه آفریقا، تا چند دهه دیگر پابرجا باقی خواهند ماند و نگرانی هایی که اخیرا در مورد آب شدن یخچال های طبیعی کلیمانجارو در ۲۰ سال آینده مطرح شده بود بسیار بدبینانه بوده است. توماس مولگف دانشمندی استرالیایی است که مدعی است داده های ایستگاه های هواشناسی و مدل سازی از رفتار یخچال های طبیعی کلیمانجارو نشان می دهد این یخچال ها براحتی تا سال های بعد از ۲۰۴۰ دوام خواهند آورد. وی در عین حال تاکید می کند: ما مدل سازی های متفاوتی در مورد یخچال های کلیمانجارو انجام داده ایم و انتظار داریم یخچال های سطحی این کوه براحتی تا ۳۰ یا ۴۰ سال آینده دوام بیاورند و در عین حال معتقدیم یخچال های شیبدار این کوه حتی تا سال های بیشتری باقی بمانند.
در چنین شرایطی حتی اگر بررسی های مولگف و همکارانش هم صحیح باشد باز هم نمی توان فاجعه زیست محیطی که طی چند دهه گذشته در مناطق مختلف در کره خاکی ما از جمله آفریقا شدت گرفته را انکار کرد. گواه این ادعا هم بررسی های آب و هوا شناسی است که نشان می دهند، یخچال های کلیمانجارو به وضوح طی ۱۱۷۰۰ سال درمنطقه حفظ شده است اما تنها در مدت۷ سال از ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۷ بیش از ۲۶ درصد از یخ خود را از دست داده است.
● جنگل زدایی عاملی برای تشدید بحران
زمین شناسان به این نتیجه رسیده اند که رفتار توده ها و یخچال های سراسر زمین در چند دهه گذشته با تغییرات و نوسانات زیادی همراه بوده است. تداوم گرمایش زمین که با انتشار حجم بیشتری از گازهای گلخانه ای در چند دهه اخیر همراه بوده است، نشان می دهد، این رفتار پیچیده همچنان ادامه خواهد داشت که نتیجه ای جز تحت تاثیر قرار گرفتن منابع آبی و حیاتی ساکنان زمین به همراه نخواهد داشت. این فرآیند نه تنها برای تانزانیا که کلیمانجارو در آن قرار دارد نگران کننده است، بلکه کارشناسان حامی محیط زیست در آفریقا و سراسر جهان، نسبت به این موضوع نگران کننده حساسیت نشان داده اند.
این وضعیت بحرانی موجب شده تا بسیاری از حامیان محیط زیست دست به کار شده و با به راه انداختن برنامه های مختلف و اعلام این نکته که کلیمانجارو به نشانی از تغییرات جوی زمین تبدیل شده است به دنبال راهی برای نجات آن باشند. آنها معتقدند برای کمک به کلیمانجارو می بایست به فاکتورهای دیگر و نقش تاثیرگذار آنها در شکل گیری این شرایط نیز توجه داشت و در واقع گرمایش به تنهایی نمی توانسته این همه برف را از بین ببرد و مطمئنا عوامل مهم تری در این تغییر سهم داشته اند.
به دنبال این احتمال یکی از مهم ترین عوامل این تغییر بتازگی کشف شده است. گروهی از دانشمندان انگلیسی در فاصله سال های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۸، دمای ۱۰ سطح مختلف کلیمانجارو را به صورت ساعتی اندازه گیری و اعلام کرده اند در حالت کلی وقتی در طول روز هوا گرم می شود، هوای گرم و البته مرطوب از دامنه های کوه بالا رفته و راهی قله می شود. بنابراین دلیل خشکی قله، نرسیدن هوای مرطوب کافی به آن منطقه است. در این میان از آنجا که درختان سهم عمده ای در تولید و انتقال هوای مرطوب دارند، به نظر می رسد قطع بی رویه درختان در منطقه، مهم ترین مقصر نابودی قله برفی کلیمانجاروست.
به عبارت دیگر این متخصصان معتقدند، درختان نقش بسیار مهمی در تامین رطوبت لازم در جریان فرآیند تعرق دارند و افزایش بی رویه جنگل زدایی طی دهه های اخیر در این منطقه جریان رطوبت را کاهش و کلاهک یخی نوک قله را ذوب کرده است. به این ترتیب جنگل زدایی را می توان به عنوان قطعه اصلی گم شده پازل کم شدن برف و یخ های کلیمانجارو در نظر گرفت. این مساله موجب شده تا بارش برف در این منطقه در مقایسه با گذشته کاهش قابل توجهی داشته باشد. در نتیجه توده های یخی کمتری در قله تشکیل می شود و به همین دلیل است که اگر از فاصله دور به قله نگاه کنیم دیگر همچون چند دهه گذشته با کلاه سفید رنگ قله روبه رو نمی شویم. در چنین شرایطی و با وجود آن که برای نجات کلیمانجارو تلاش هایی آغاز شده است، اما برای آن که تا دیر نشده اقدامات موثری در این جهت صورت گیرد، باید به زمان به عنوان یک فاکتور مهم نگاه کرد.
● برف های کلیمانجارو درگذر زمان
حجم یخ قله کلیمانجارو به ۱۵ درصد میزان یخ آن در سال ۱۹۱۲ یعنی تقریبا یک قرن پیش رسیده است. کاهش بارش برف و تصعید زیاد در کنار فعالیت های انسانی که موجب گرم تر شدن هوا می شوند دلایلی هستند که دانشمندان برای توضیح این پدیده ارائه کرده اند.
به این ترتیب به نظر می رسد بلندترین قله آفریقا در سال ۲۰۲۲ برای اولین بار در طول ۱۲ هزار سال گذشته از برف خالی می شود و چهره ای جدید و غم انگیز به خود می گیرد .
     
  
زن

 
مقالات زمین شناسی -پدیده ای بنام زمین لغزش

در لغزشهای دامنه‌ای تغییر شکل از نوع «برش ساده» است. لغزش انواع مختلف داشته و در هر نوع مصالحی می‌تواند ایجاد شود. ویژگیهای توده متحرک و شکل سطح گسیختگی معمولا به عنوان عوامل طبقه بندی لغزشها بکار گرفته می‌شوند.
انواع لغزشهای دامنه‌ای
لغزش انتقالی یا ساده
در لغزش انتقالی ، توده‌ای از مواد به روی یک سطح کم و بیش مسطوی به سمت پایین دامنه می‌لغزند. شرایط زمین شناسی و در راس آن وجود ناپیوستگیهای ساختی دارای جهتیابی مناسب ، از جمله عوامل ایجاد یک لغزش انتقالی است.

لغزش دایره‌ای یا چرخشی
لغزش دایره‌ای یا چرخشی عمدتا در دامنه‌های خاکی و خرده سنگی طبیعی و مصنوعی و به مقدار کمتر در دامنه‌هایی که از سنگ خرد شده یا ضعیف و هوازده ساخته شده‌اند، دیده می شود. در این حالت گسیختگی در راستای سطوحی منحنی و قاشقی شکل ، که حداکثر تنش برشی را تحمل می کنند، صورت می‌گیرد. برای ایجاد یک لغزش دایره‌ای معمولا نیاز به شرایط زمین شناسی ویژه و گسستگیهای ساختی نیست.
لغزش مسطوی در سنگ
این نوع لغزش انواع مختلفی دارد. از آن جمله است لغزش یک یا چند واحد سنگی در امتداد یک یا چند سطح مسطوی ، سر خوردن یک قطعه کوچک یا ورقه‌ای از سنگ به روی دامنه ، لغزش توده عظیمی از سنگ و سرانجام لغزش گوه‌ای در امتداد فصل مشترک دو صفحه متقاطع.
شرایط مناسب برای لغزش مسطوی
سنگهای لایه‌لایه رسوبی که شیبشان به سمت خارج دامنه و مقدار آن مساوی یا کمتر از شیب دامنه است.
گسل‌ها ، درزها و فولیاسیونهایی که سطوح ضعیف ممتدی را ساخته و سطح دامنه را قطع می‌کنند.
درزهای متقاطع که گسیختگیهای گوه‌ای را می‌سازند.
سنگ سخت و درزدار که سر خوردن قطعات سنگ را به همراه دارد.
پوسته پوسته شدن در توده‌های گرانیتی که سرخوردن ورقه‌هایی از سنگ را باعث می‌شود.

لغزش چرخشی در سنگ

در این نوع لغزش توده‌ای قاشقی شکل از سنگ ، بر اثر لغزش در امتداد سطحی استوانه‌ای ، گسیخته می‌شود. ایجاد ترکهایی در راس بخش ناپایدار و برآمدگیهایی در پاشنه آن نشانه‌های حرکات آغازین‌اند. پس از گسیختگی نیز معمولا پرتگاهی در بالای دامنه و به هم ریختگیهایی در پایین آن متساعد می‌شود. افزایش شیب دامنه ، هوازدگی و نیروهای آب نشستی از دلایل اصلی این نوع لغزشند.

لغزش چرخشی در سنگهای سخت یکپارچه دیده نمی‌شود. در مقابل درستیهای دریایی و دیگر سنگهای نرم ، همچنین در سنگهای رسوبی لایه‌لایه به شدت درزدار و دارای لایه‌های ضعیف ، فراوان ایجاد می شود. شیب طبیعی شیلهای دریایی متورم شونده و به شدت ترکدار ، کم و پایدارسازی آنها معمولا مشکل است. این نوع گسیختگیها معمولا پیشرونده و وسیع اند.


لغزش چرخشی در خاک : رایجترین نوع لغزش در خاک ، حرکت چرخشی یک یا چند قطعه از آن در امتداد سطوح استوانه‌ای است.
علل اصلی لغزش چرخشی در خاک
نیروهای آب نشستی
افزایش شیب دامنه
ساختهای قبلی باقیمانده در خاک برجا

لغزشهای چرخشی از ویژگیهای رسوبات نسبتا صخیم خاک چسبنده و بدون سطوح ضعیف است. عمق سطح گسیختگی وابسته به شرایط زمین شناسی است. لغزشهای عمیق در زمینهای رسی و لغزشهای کم عمق در واریزه‌ها انجام می‌شود. نشانه‌های اولیه این نوع لغزش ، ترکهای کششی در راس و برجستگیهای در قاعده دامنه است.
گسترش جانبی و گسیختگی متوالی
نوعی گسیختگی صفحه‌ای است که سنگ و خاک دیده می‌شود. در اینجا مواد در امتداد یک سطح ضعیف بطور جانبی تحت تنش قرار گرفته و متوالیا بصورت قطعاتی می‌شکنند. علل اصلی این نوع لغزش عبارت است از نیروهای آب نشستی و افزایش شیب و ارتفاع دامنه. این نوع گسیختگی را معمولا نمی‌توان با روشهای ریاضی پیش بینی کرد. زیرا از قبل نمی‌توان محل تشکیل اولین ترک و در نتیجه اولین قطعه را مشخص کرد. با این حال ، چون در انواع خاصی از سنگ و خاک ایجاد می‌شود، تشخیص حالات ناپایدار بالقوه امکان پذیر است. گسترش جانبی معمولا به تدریج توسعه یافته و می‌تواند حجم زیادی داشته باشد.

این نوع گسیختگی در دره رودها رایج است و بطور مشخصی در رسهای سخت شکاف‌دار ، شیلهای رسی و لایه‌های افقی یا کم شیب ، که حاوی مناطق ضعیف ممتدی هستند، دیده می‌شود. واریزه‌هایی که به روی خاک برجا یا سنگ دارای شیب ملائم قرار گرفته‌اند، متوالیا بصورت گسترش جانبی گسیخته می‌شوند. نشانه این نوع گسیختگی در مراحل آغازین ترکهای کششی است، البته در برخی شرایط مثل بارگذاری ناشی از زمین لرزه ، ممکن است ناگهانی باشد. در خلال گسترش پیشرونده ، ترکهای کششی بار شده و پرتگاههایی ایجاد می‌شود. گسیختگی نهایی ممکن است تا سالها اتفاق نیافتد.
لغزش واریزه
این نوع لغزش به حرکت توده‌ای از خاک ، یا خاک و قطعات سنگ که بطور یکجا یا در واحدهای جداگانه در روی یک سطح مسطوی پرشیب می‌لغزند، اطلاق می‌شود. این لغزش اغلب حالت پیشرونده داشته و ممکن است به بهمن یا جریان منتهی شود. علل اصلی لغزش واریزه‌ای عبارتست از افزایش نیروی آب نشستی و شیب دامنه. این نوع لغزش در جاهایی که واریزه‌ها یا خاک برجا به روی سطح شیبدار و نسبتا کم عمق سنگی قرار گرفته باشد، ایجاد می‌شود. آغاز حرکت در این نوع لغزش هم با ترکهای کششی مشخص می‌شود.
     
  
زن

 
موج زمین لرزه
زمین لرزه یکی از وحشتناک ترین پدیده های طبیعت محسوب می شود. اغلب زمینی را که روی آن ایستاده ایم، به صورت تخته سنگ های صلب و محکمی تصور می کنیم که از استحکام زیادی برخوردار است. هنگامی که زمین لرزه ای روی می دهد، برای لحظه ای این تصور بر هم می ریزد. اما طی همان لحظه کوتاه خسارت های شدیدی وارد می شود. با توجه به پیشرفت هایی که در حوزه علوم مختلف صورت گرفته است، دانشمندان توانسته اند نیروهایی را که باعث زمین لرزه می شود، شناسایی کنند.

مقالات زمین شناسی -موج زمین لرزه
علاوه بر آن با استفاده از فناوری های نوین می توان شدت یک زلزله و مکان آن را حدس زد. مهم ترین کار آن است که راهی برای پیش گویی زمین لرزه بیابیم تا مردم هنگام وقوع آن غافلگیر نشوند. درست مثل هنگامی که در سطح آب اغتشاش روی می دهد، انرژی آن به صورت فیزیک امواج منتقل می شود، وقتی که شکست یا جابه جایی در پوسته زمین روی می دهد، انرژی آن به صورت فیزیک امواج زمین لرزه منتقل می شود.
● نحوه پیدایش فیزیک امواج زمین لرزه:
در هر زمین لرزه ای چند نوع موج مختلف مشاهده می شود. فیزیک امواج اصلی از لایه های داخلی زمین عبور می کنند، در حالی که فیزیک امواج سطحی از سطح می گذرند. اغلب ویرانی های زلزله توسط فیزیک امواج سطحی که فیزیک امواج L هم نامیده می شوند، به وجود می آید، زیرا این فیزیک امواج ارتعاشات شدیدی را به وجود می آورند. هنگامی که امواج اصلی به سطح زمین رسیدند، فیزیک امواج سطحی را به وجود می آورند.
● تقسیم بندی فیزیک امواج زمین لرزه:
امواج اصلی به دو گروه مهم تقسیم بندی می شوند:
▪ امواج اولیه:
ـ امواج اولیه که فیزیک امواج P نیز نامیده می شوند، با سرعت ۵.۱ تا ۸ کیلومتر در ساعت حرکت می کنند.
ـ سرعت حرکت این فیزیک امواج به جنس زمینی که این فیزیک امواج از آنها عبور می کنند بستگی دارد.
ـ سرعت این فیزیک امواج از موج های دیگر بیشتر است و بنابراین سریع تر به سطح زمین می رسند.
ـ این فیزیک امواج قابلیت عبور از جامدات ، مایعات و گازها را دارند و به همین دلیل به طور کامل از زمین عبور می کنند. وقتی که این فیزیک امواج از صخره ها عبور می کنند، در مسیر حرکت خود به آنها به سمت جلو و عقب فشار وارد می کنند.
▪ امواج ثانویه:
ـ امواج ثانویه امواج S نامیده می شوند و مدت کوتاهی بعد از امواج P می رسند. این فیزیک امواج هنگام حرکت خود، صخره ها را به سمت بالا فشار می دهند، یعنی ارتعاش صخره ها عمود بر مسیر حرکت این فیزیک امواج است. فیزیک امواج S برخلاف فیزیک امواج P نمی توانند در داخل زمین به خط مستقیم حرکت کنند.
ـ این فیزیک امواج فقط از مواد جامد می گذرند و به همین دلیل هنگامی که در مرکز زمین به مایع برسند، متوقف می شوند. با این همه هر دو نوع موج از سطح زمین می گذرند و بنابراین می توان آنها را در آن سوی نقطه ای که زمین لرزه روی داده است، شناسایی کرد.
● شناسایی فیزیک امواج زمین لرزه:
سه نوع مختلف موج زلزله وجود دارد که هر کدام با سرعت مشخصی حرکت می کند. به رغم آنکه سرعت دقیق فیزیک امواج P و S بسته به جنس و نوع ماده ای که این فیزیک امواج از آن عبور می کنند، متغیر است، نسبت سرعت حرکت آن دو در تمام زمین لرزه ها تقریباً ثابت باقی می ماند. معمولاً سرعت فیزیک امواج P ، حدود ۶.۱ برابر سرعت فیزیک امواج S است.
دانشمندان می توانند با استفاده از این نسبت ، فاصله بین هرنقطه از سطح زمین را با کانون زمین لرزه محاسبه کنند. کانون زلزله مکانی است که فیزیک امواج زمین لرزه از آنها شروع شده اند. برای تشخیص کانون زلزله از ابزاری استفاده می شود که زلزله نگار نامیده می شود.
● دستگاه زلزله نگار:
زلزله نگار دستگاهی است که فیزیک امواج مختلف را ثبت می کند. برای یافتن فاصله بین زلزله نگار و کانون زلزله ، دانستن زمان رسیدن این فیزیک امواج نیز ضروری است. با در اختیار داشتن این اطلاعات، اختلاف زمانی بین رسیدن این فیزیک امواج محاسبه شده و سپس نمودار ویژه ای رسم می شود که در آن فاصله ای را که موج می تواند طی مدت اختلاف زمانی محاسبه شده طی کند، به دست می آید. اگر اطلاعاتی از این دست را از سه یا چند نقطه مختلف به دست آوریم، می توان مکان کانون زلزله را به دست آورد.
● بدست آوردن مکان کانون زلزله:
برای این کار کافی است که کره ای فرضی حول هر یک از زلزله نگار ها رسم کرد که در آن مکان اندازه گیری به عنوان مرکز کره و فاصله محاسبه شده تا کانون زلزله به عنوان شعاع کره در نظر گرفته می شود. پس سطح کره مورد نظر نشان دهنده تمام نقاطی است که از زلزله نگار به اندازه مورد نظر فاصله دارد. بنابراین کانون زلزله مورد نظر باید در جایی در سطح این کره قرار داشته باشد. اگر دو کره را بر اساس اطلاعات به دست آمده از دو زلزله نگار مختلف رسم کنید، از تقاطع دو کره یک دایره به دست می آید.
از آنجایی که کانون زلزله باید در سطح هر دو کره قرار گرفته باشد، محیط دایره ای که از تقاطع دو کره به دست می آید، نشان دهنده تمام کانون های ممکن برای زلزله مورد نظر است. از تقاطع کره سوم با این دایره فقط دو نقطه حاصل می شود که نشان دهنده کانون های محتمل برای زلزله است. از این دو نقطه یکی در سطح زمین قرار دارد و دیگری در هوا. با توجه به آنکه کانون زلزله همیشه در سطح زمین قرار دارد، نقطه موجود در هوا کنار گذاشته شده و نقطه موجود در سطح زمین نشان دهنده مکان واقعی کانون زلزله است.
     
  
زن

 
سفارش عینک آفتابی برای زمین
در حالی که رهبران جهان قصد دارند در نشست کپنهاگ درباره وضعیت آب و هوایی جهان به صحبت و مذاکره بپردازند، بسیاری بر این باورند که تنها راه برای حل بحران آب و هوایی و گرمای جهانی برداشتن قدم های سریع و خلاقانه و ارائه فناوری های جدید برای مهار حرارت جهان است.به گزارش مهر طی چند سال گذشته دانشمندان در این زمینه به نتایج متعددی دست پیدا کرده اند؛ از صخره های جذب دی اکسیدکربن تا شبکه های فضایی کنترل کربن که می توانند به گونه یی در کنترل این بحران تاثیرگذار باشند. برخی از این ابداعات روی کاهش و جذب دی اکسیدکربن تمرکز داشته و برخی دیگر راهکارهایی را برای سرد کردن زمین ارائه می کنند. نشریه ای بی سی بر همین اساس هشت شیوه خلاقانه و معمولی را که می توانند در این راه به انسان ها کمک کرده و به گونه یی به مهار گرمای جهانی منجر شوند، معرفی کرده است.

مقالات زمین شناسی -سفارش عینک آفتابی برای زمین
۱) اسپری کردن در لایه ازن؛ حتماً به یاد دارید که باید از اسپری کردن ذرات معلق ازبین برنده لایه ازن خودداری کنید. اکنون زمان آن رسیده که در این باره بازنگری کرده و این کار را در قالبی دیگر از سر بگیریم. طرح «بخش ذرات استراتوسفری» بر این اساس است که مواد شیمیایی مانند دی اکسیدسولفور در نزدیک ترین لایه اتمسفری زمین اسپری شود تا با ترکیب با دیگر مواد شیمیایی درون اتمسفر، نور خورشید را از زمین بازتاب دهد. این گاز بخشی از نور خورشید را بازتاب داده و از گرم شدن زمین تحت تاثیر این تابش های خورشیدی جلوگیری می کند. سولفور ماده یی ارزان قیمت است که یک کیلوگرم از آن می تواند تاثیر صدها هزار کیلوگرم از دی اکسیدکربن را خنثی کند. یکی از مشکلاتی که برای اجرای این طرح پیش بینی شده است، احتمال تاثیرگذاری بیش از حد آن روی برخی از مناطق و بروز تغییرات شدید آب و هوایی است.
۲) استفاده از عینک آفتابی برای زمین؛ ایده استفاده از عینک آفتابی برای زمین طرح دیگری است که می تواند به گونه یی از گرم شدن زمین جلوگیری کند. چنین ساختاری باید از رشته های متقاطع آلومینیوم ساخته شده و در فضا قرار گیرد. این حصار می تواند مانند یک فیلتر از عبور برخی تابش های مادون قرمز جلوگیری کند. به گفته برخی از دانشمندان این طرح با تمامی غیرعادی بودنش در برابر خورشید نقطه یی کوچک خواهد بود که آسیبی به رشد زمین وارد نخواهد کرد. از مشکلات اساسی این طرح، ساخت فیلتری با وسعت یک میلیون و ۵۵۴ هزارکیلومتر مربع است که باید جایی میان خورشید و زمین قرار گیرد.
۳) ساخت فیلترهای عظیم هوا؛ این طرح در تئوری، طرح قابل اجرایی به نظر می رسد. چنین فیلتری می تواند دی اکسیدکربن موجود در هوا را جذب کرده و آن را با مواد شیمیایی فیلتر ترکیب و در نهایت استخراج و ذخیره کند. اما مشکلاتی مانند بزرگی بیش از اندازه این طرح و تعداد و وسعت چنین فیلتری برای افزایش تاثیرگذاری آن، محدودیت های بزرگی را برای اجرای آن به وجود می آورد.
۴) ساخت درخت های مصنوعی؛ درختان بخش قابل تحسینی از طبیعت هستند که نقشی قابل توجهی در جذب دی اکسیدکربن بر عهده دارند، اما در صورتی که بتوان درختانی موثرتر از درختان طبیعی تولید کرد، میزان جذب دی اکسیدکربن در سطح جهان نیز افزایش پیدا خواهد کرد. درختان مصنوعی با برگ های پلاستیکی با قابلیت جذب دی اکسیدکربن می توانند این گاز مخرب را جذب کرده و در مکانی ایمن ذخیره کنند. این درختان نیازی به نور مستقیم خورشید نداشته و می توان آنها را در هر مکانی نصب کرد. در صورتی که این درختان به درستی طراحی شوند می توانند عملکردی هزار بار سریع تر از درختان واقعی داشته باشند. اما به دلیل اینکه این درختان عملکردی مانند درختان طبیعی ندارند، مشکل اساسی در استفاده از آنها سرنوشت دی اکسیدکربن ذخیره شده است.
۵) استفاده از ابرهای نمکی؛ابرها لایه یی محافظتی برای زمین به شمار می روند و به همین خاطر برخی از دانشمندان بر این باورند که می توان با کمک پراکندن نمک در میان هوا، ابرهای بیشتری تولید کرد. این پدیده شانس قرار گرفتن ذرات بخار آب و نمک در کنار یکدیگر و تشکیل ابرها را افزایش خواهد داد. ابرهای نمکی در عین حال سفیدرنگ تر بوده و می توانند میزان بیشتری از نور خورشید را بازتاب داده و زمین را خنک تر کنند. برای پراکندن نمک در هوا نیز می توان از قایق هایی استفاده کرد که با رایانه ها هدایت می شوند و توده هایی عظیم از آب دریا را به هوا پرتاب می کنند. در عین حال در صورتی که تعداد زیاد ابرها برای زمین خطرساز شود می توان به راحتی پروژه را متوقف کرد.
۶) پرورش پلانکتون ها؛ ایده اصلی این طرح استفاده از پودر آهن برای تولید بیشتر پلانکتون ها در اعماق اقیانوس ها است زیرا این جانداران می توانند دی اکسیدکربن را بخورند. باروری از طریق پودر آهن، پیشتر در اقیانوس جنوبی در قطب جنوب مورد آزمایش قرار گرفته بود که نتایج آن نشان می دهد با کمک چنین شیوه یی می توان در حدود ۴۵۳ کیلوگرم دی اکسیدکربن را با هزینه کمتر از ۱۰ سنت از بین برد. اما این طرح مشکل بزرگی را در پیش رو دارد و آن این است که توده های عظیم پلانکتون ها می توانند اکوسیستم را در اعماق اقیانوس ها از بین ببرند و منجر به نابودی گونه های دیگر جانداران شوند.
۷) استفاده از سنگ ها برای به دام انداختن دی اکسیدکربن؛ تشکیل مواد شیمیایی در سنگ ها به هزاران سال زمان نیاز دارد، اما دانشمندان معتقدند می توان چنین فرآیندی را در مدت زمانی کوتاه و با استفاده از کربناتی کردن معدنی انجام داد. طی این فرآیند دی اکسیدکربن فشرده شده، حرارت دیده و با مواد معدنی مانند سرپانتین یا الیوین یا صخره های آهکی ترکیب می شود. نتیجه این فرآیند ماده یی سخت و غیرمضر است که می توان از آن در ساختمان سازی نیز استفاده کرد. اما اجرای این طرح نیازمند کشف منابع معدنی است که قابلیت ترکیب با دی اکسیدکربن را دارند که این فرآیند خود نیازمند انجام عملیات اکتشافی معدنی با تمامی تاثیرات منفی آن روی محیط زیست است.
۸) به دام انداختن دی اکسیدکربن در زیر زمین؛ براساس این طرح می توان دی اکسیدکربن را جذب کرده و در زیر زمین یا در چاه های نفت تزریق کرد. طی پروژهWeyburn در کانادا محققان میلیون ها تن از دی اکسیدکربن را در زیر زمین دفن کرده اند و بر این باورند که در صورتی که چنین پروژه یی در سرتاسر جهان شکل گیرد می توان در حدود ۲۰۰ هزار گیگاتن از گاز دی اکسیدکربن را در زیر زمین دفن کرد. با این حال یکی از بزرگ ترین موانعی که بر سر راه اجرای این پروژه وجود دارد، نیاز به سرمایه بالا برای به دام انداختن گاز دی اکسیدکربن است در حالی که احتمال نشت این گاز از زیر زمین طی سال های متوالی نیز وجود دارد.
     
  
زن

 
ژئومورفولوژی
ژئومورفولوژی یا پیکر شناسی زمین از سه کلمه " ژئو " به معنی زمین و " مورف " به معنی شکل و " لوگوس " به مفهوم شناسایی از ریشه یونانی تشکیل شده است . بنابراین پیکرشناسی زمین درباره مطالعه ناهمواری خشکی ها و کف دریاها و اقیانوس ها صحبت می کند .

. پیکرشناسی زمین مانند سایر علوم طبیعی ارتباط نزدیکی با علوم : زمین شناسی ، خاک شناسی ، اقلیم شناسی ، زیست شناسی و ... دارد . هدف از این علم مطالعه اجزاء اصلی تشکیل دهنده ناهمواریها می باشد .
هدف از بررسی های ژئومورفولوژیکی ، تشریح توپوگرافی موجود و تفسیر چگونگی شکل یابی آنهاست . ناهمواری های سطح زمین ابعاد متفاوت از چند سانتی متر تا چندین صد و حتی چندین هزار کیلومتر دارند . در چنین مطالعاتی ابعاد واحدهایی که باید مورد بحث قرار گیرد از یک طرف تابع وسعت ناحیه بوده و از طرف دیگر به فرصت مطالعه بستگی دارد .
فرآیندهای اساسی شکل زایی از نظر منشأ به دو دسته تقسیم می شوند :اولی فرآیندهای درونی است که با ایجاد تغییر در پوسته زمین اسکلت کلی و خطوط اساسی ناهمواری های زمین را تعیین می کنند . دسته دوم فرآیندهای بیرونی است که ناهمواری های حاصل از فرآیندهای درونی را دچار تحول کرده و شکل های جدید بوجود می آورند . ماهیت و چگونگی فرآیندهای درونی مربوط به موقعیت زمین ساختی هر سه زمین در مقیاس جهانی ، منطقه ای و محلی می باشد و ماهیت و نحوه جریان فرآیندهای بیرونی نیز تابع ویژگی های اقلیم ناحیه است که نوع و شرایط آن را موقعیت جغرافیایی تعیین می کند . از این رو برای درک و تفسیر ویژگی های ژئومورفولوژیکی یک ناحیه قبل از هر چیز باید موقعیت آگاهی های عمومی از ناهمواری ها و شکل زمین ، حاصل تأثیر عوامل متفاوتی مانند اقلیم ، خاک ، پوشش گیاهی ، استعدادهای کشاورزی و ... می باشند .
بنابراین اسم دشت یا جلگه برای یک کشاورز نه تنها پهنه ای هموار ، بلکه فضایی آسان از نظر استفاده و جا به جایی می باشد ، یا زمینی مساعد برای فعالیت های کشاورزی را در نظر او مجسم می کند . برعکس نام کوهستان در نظر او جایی کم و بیش جنگلی یا سنگی با اقلیم خشن ، نفوذپذیری کم ، خاکی فقیر ، بهره برداری ناچیز و پستی و بلندی های شدید می باشد .
اما پیکر شناسی زمین از این اطلاعات عامیانه که بخش مهمی از آن از ضروریات روزمره زندگی اقتباس شده اند ، فراتر می رود . در این چشم انداز ، روش اصولی توصیف علمی ناهمواری شامل : شناسایی اجزاء متفاوت عوارض زمین و چگونگی روابط بین آنها و طبقه بندی این عوارض به صورت سیستماتیک می باشد . در واقع تجزیه و تحلیل عوامل که ویژگی گروهی از ناهمواری ها را از گروه دیگر متمایز می سازند و نحوه دخالت آنها را مشخص می کنند قابل تفکیک نیستند . بنابراین در شناسایی ناهمواری ها با پدیده پیچیده ای سروکار داریم که از تأثیر متقابل و مداوم عناصر تشکیل دهنده فضای جغرافیایی یعنی ، کره سنگی ، کره هوا ، کره آب و کره زیستی ناشی می شود .
چنانچه ناهمواری را در رابطه با ساختمان زمین شناسی مطالعه کنیم و اشکال ساختمانی را طبقه بندی و تعریف نماییم با پیکر شناسی ساختمانی سروکار خواهیم داشت . به عبارت دیگر اصول پیکرشناسی ساختمان زمین به کمک طبیعت سنگ ها یعنی ساختمان سنگ شناسی و نظم و ترتیب آنها ، یعنی ( ساختمان زمین ساخت ) مورد مطالعه قرار می گیرند .
اگر شکل ناهمواری را با داده های زمین شناسی مقابله نماییم عناصر توجیهی را به سادگی خواهیم شناخت . زیرا اشکال ساختمانی نشان دهنده مقاومت سنگ ها در برابر فرسایش است . بدین ترتیب که مقاوم ترین سنگ ها ، اسکلت اصلی ناهمواری را تشکیل می دهند . در حالی که سست ترین آنها در تشکیل چاله ها و حفره ها شرکت دارند . جغرافیایی و زمین ساختی آن مورد بررسی و بحث قرار گیرد .
بنابراین پیکر شناسی زمین در درجه اول داده های ساختمان زمین شناسی را مورد بهره برداری قرار می دهد . دینامیک بیرونی زمین در ارتباط با شرایط اقلیمی به صور مختلف عمل می کند . در مرحله ای از عملکرد ب ایجاد حفره ها ، شیارها ، ضمن تغییر شکل ناهمواری های اصلی بر تنوع و خشونت آنها می افزایند و مواد حاصل از تخریب را به نقاط دور و نزدیک انتقال می دهند . زمانی با رسوب دادن و تراکم همین مواد تخریبی در نواحی پست از خشونت ناهمواری ها می کاهند و ارتفاع نسبی را به طور محسوسی کاهش می دهند . با توجه به مسائل فوق آثار دخالت دینامیک بیرونی در سه چهره برداشت ( حفر ) ، حمل و تراکم ظاهر می شود .
در تغییر مرحله ای اشکال اولیه و تحولات بعدی آنها ، عوامل مختلفی دخالت دارند . مهمترین این عوامل شامل : تغییرات درجه حرارت در بالای صفر درجه سانتی گراد و یا در حوالی صفر درجه سانتی گراد و آب در حالات مختلف فیزیکی ( مایع ، جامد و بخار ) و باد و موجودات زنده می باشند . نیروی محرکه این اعمال مستقیماً از طریق تشعشع خورشیدی یا نیروی جاذبه فراهم می شود . لذا چگونگی تحول آنها بسیار متفاوت است و در قالب فرآیندهای مختلف فرسایش عمل می کنند . بنابراین می توان آنها را فرآیندهای اولیه نامید . گروهی دیگر از فرآیندها به شکل عوامل حمل و جا به جایی رسوب ها وارد عمل می شوند .
سرانجام از ترکیب همه فرآیندها سیستم های مختلف شکل زایی به وجود می آیند .ژئومورفولوژی اقلیمی ، پراکندگی اشکال ناهمواری ها در ارتباط با تقسیمات قلمروهای اقلیمی در سطح قاره ها مورد بحث قرار می گیرد . ناهمواری ها از اشکال متنوعی برخوردارند . تنوع اشکال نه تنها در قلمروهای مختلف بلکه در محدوده مشخص طبیعی نیز مشاهده می شوند . حتی در گستره یک نوع سنگ با ساختمان زمین شناسی یکنواخت این تفاوت ها به چشم می خورند . مجموعه این ناهماهنگی ها چیزی جز اثر اقلیم در ارتباط با ساختمان زمین شناسی و سنگ شناسی نیست . در واقع مشاهده تغییرات مهم در شکل ناهمواری اغلب سنگ ها در محیط های مختلف دخالت مشخص اقلیم را تأیید می نماید . این دخالت در ارتباط با نوع سنگ و نسبت مقاومت آنها ، ساختمان زمین شناسی ناهمواری ها را به صورت آشکاری عرضه می نماید .
ژئومورفولوژی مطالعه زمیندیسها و چشم اندازها است که شامل توصیف ، رده بندی ، خاستگاه ، توسعه و تاریخچه سطوح سیاره ای است. در طی سالهای اولیه این قرن مطالعه مقیاس ناحیه ای ژئو مورفولوژی فیزیوگرافی نامیده شد ( سالیزبری ۱۹۰۷) . متاسفانه فیزیوگرافی هم معنی جغرافیای فیزیکی است و این مفهوم د ربحثهایی پیرامون موارد مربوط به آن هماهنگیها گنگ و پیچیده است. بعضی از ژئو مورفولیژیستها اصول زمین شناختی فیزیو گرافی مد نظر قرار داده و بر مفهوم نواحی فیزیوگرافیک تاکید کردند( فینمن ۱۹۳۸) . روشهای مخالف در میان ژئوگرافر ها یکسان فرض کردن فیزیوگرافی با ریخت شناسی خالص و جدا شدن از بخشهای مابقی زمین شناختی بود. در طی جنگ جهانی دوم ظهورمطالعات صفاتی فرایند سازی وآب و هوایی منجر به برتری نظر تعداد زیادی از دانشمندان زمین در مورد اصطلاح ژئو مورفولوژی به منظور پیشنهاد یک روش تحلیلی چشم اندازی نسبت به توصیفی شد.
در نیمه دوم قرن بیستم مطالعه مقیاس منطقه ای ژئو مورفولوژی – فیزیوگرافی منطقه ای – به طور عمومی کنار گذاشته شد. راسل ( ۱۹۵۸) کاهش فیزیوگرافی را به اصطلاح تخصصی آن و تفکیک از مدارک بدست آمده از دیگر نظمها و به طور عمده از زمین شناسی نسبت داد. اگر چه مفهوم نواحی فیزیوگرافیک در میان زمین شناسان باقی ماند ( ترنبری ۱۹۶۵ ، هانت ۱۹۶۷) ،زئوگرافرها بیشتربه جزئیات اثرات متقابل بشر / زمین و موارد کاربردی نمونه سازی و تجزیه و تحلیل سیستمها به ژئو مورفولوژی علاقمند هستند( کرلی و کندی ۱۹۷۱) .
در اکتشافات سطوح سیاره ای که توسط هیات اعزامی به فضا انجام می شود چشم انداز ژئومورفولوژی ناحیه ای نقطه شروع مورد نیازتحقیقات علمی بوده است. مطالعات جهانی مارس ( ماچ ۱۹۷۶) ماه ( ام سی کولی و ویلهلمز ۱۹۷۱)مرکوری ( استروم ۱۹۸۴) و ونوس ( مژورسکی ۱۹۸۰) منجر به شناسایی سطح یونیتسر استانهای فیزیوگرافیک شد. فلات کلورادو ( (پلیت I ۱) یک مثال عالی استان فیززیوگرافیک زمینی است. پلیت I ۱استفاده از چشم اندازدر مقیاس بزرگ را که بر این ناحیه تعریف شده طبیعی متمرکز است نشان می دهد.
اصطلاح مگا ژئومورفولوژی در مارس ۱۹۸۱ در بیست و یکمین سالگرد اجلاس گروه تحقیقاتی انگلیس معرفی شد. اقدامات این اجلاس ( گاردنر و اسکوگینگ ۱۹۸۳) آشکار کرد که این مفهوم به خوبی تعریف نشده است. این اصطلاح به وضوح شامل یک بازگشت توسط ژئومورفولوژیستها یه مطالعه پدیده ها در مقیاس فضایی بزرگ است که از ناحیه تا قاره و سیاره متفاوت است. همچنین شامل مقیاس زمانی وسیع است . با این حال مگا ژئومورفولوژی صرفا یک اصطلاح مناسب است که با گذشت تجملات فلسفی دست وپا گیر نشده وبرمطالعات سطوح سیاره ای درمقیاس بزرگ تاکید می کند.
رابطه متقابل مقیاسهای زمانی و فضایی در ژئومورفولوژی توسط طبقه بندی مقدماتی که در جدول ۱ ۱ نشان داد ه شده ، توضیح داده شده است. البته یک چنین ترتیب ترکیبات زمینی از قانع کردن دور است. همانطور که توسط اسپارک ( ۱۹۷۱) بیان شد طبقه بندی ساختمان قراردادی است که برای آسان کردن مباحثات پدیده های گوناگون با احتمال به خطرانداختن تحریف حقایق است. این برنامه صرفا توضیح می دهد چه چیزهایی برای مورفولوژیست ها ی بزرگ در اواخر این قرن مشخص شد. ترکیب مرتبه اول وسیع ، حوزه اقیانوسها و قاره ها بر مقیاس زمانی طولانی تاکید کرده و استنتاج می کند. ترکیب مرتبه بالای کوچک ناپایدار است. واحد های بنیادی در مراتب مختلف نمودار می شوند. مفهوم قدیمی نواحی فیزیوگرافیک برای تعیین کردن فرمهای مرتبه دوم مانند حوزه همه کوهها و یا دشتهای ساحلی مورد استفاده قرارمی گرفت.هویت عظیم موجود در نواحی فیزیوگرافیک ممکن است فرم مرتبه سوم را تشکیل دهد مانند بالاآمدگیهای گنبدی .جزئیات طبقه بندی به عنوان تجزیه و تحلیل حرکات برای اکتشاف توضیح پدیده ها مهم نمی باشد.
این کتاب مگا مورفولوژی را کشف می کند. علم مادر زمین شناسی بر ترکیبات در مقیاس بزرگ ودر نظم تکنونیکی مرکزیش تاکید می کند. اگرچه طرفداران اولیه موبیلیزم قشری در مقیاس بزرگ مانند آلفرد وگنر بطور قطعی توسط انجمن اصلی مورد سرزنش قرار گرفت انگیزه انجام کارهایی که عاقبت علوم زمین را تغییر داد را ایجاد کرد. مدل تکتونیک صفحه ای که در اواخر دهه ۱۹۶۰ پدیدار شد استقرارژئوفیزیکی کمی این فرضیه ظریف با توجه دقیق به الگوهای ساختاری در مقیاس بزرگ د رسطح زمین پیشرفت کرد. البته قصد ندارد که به مطالعات د رمقیاس کوچک را برای زمین شناسی ساختاری غیر مهم جلوه دهد. یک چنین مطالعاتی اطلاعات زیادی در موردجزئیات تغییر شکل سنگ و بافت مواد حاصله ارائه می دهد. از اینجا این نکته بدست می آید که علم قابل توجه از همه مقیاسهای مطالعاتی بدست می آید. دانشمندان در مورد مطالعه یک مقیاس فضایی با در خطر انداختن پیشرفت دانسته هایشان غفلت کردند.
     
  
زن

 
جوشش زندگی با انرژی زمین گرمایی
در ایران امکان استفاده از منابع انرژی زمین گرمایی به صورت مستقیم در منطق دماوند، سبلان، ماکو، خوی و سهند وجود دارد.
بهره گیری از منابع عظیم طبیعی (انرژی های نو) در جهت تامین نیازهایی از قبیل گرما، سرما، تهویه و آسایش فضاها سال هاست که مورد توجه معماران بوده و مهمترین اصول معماری پایدار نیز بر همین امر استوار است. در حقیقت ساخت و ساز پایدار، خلق محیطی سالم بر پایه کارآیی منابع و اصول اقلیمی است و هدف آن کاهش تاثیر ساخت و ساز بر محیط پیرامون است.

مقالات زمین شناسی -جوشش زندگی با انرژی زمین گرمایی
از میان این نوع منابع تجدیدپذیر، می توان انرژی ژئوترمال یا زمین گرمایی را عنوان نمود. چشمه های آب گرم جهنده و فواره های بخار، صور نمایشی این منبع انرژی هستند که در هر زمان مورد استفاده مردمان بوده و امروزه سعی در بهره برداری از این انرژی به صورت مدرن و در اندازه های بیشتر است. در حقیقت آنچه آن را انرژی پاک اعماق خاک نامیده اند، حرارت درون زمین است که در طول عمر زمین در هسته آن، ذخیره شده است.
در ایران امکان استفاده از منابع انرژی زمین گرمایی به صورت مستقیم در منطق دماوند، سبلان، ماکو، خوی و سهند وجود دارد. پیشروان استفاده از انرژی ژئوترمال ایتالیا، زلاندنو، آمریکا، فرانسه، ژاپن، ایسلند و مجارستان هستند. در سال ۱۹۰۴، نخستین بار در ایتالیا از انرژی زمین گرمایی برای تولید برق استفاده شد و در حال حاضر، میزان تولید برق از انرژی ژئوترمال ۱/۰ درصد کل انرژی جهان است. در سال ۱۹۹۶ کل ظرفیت نصب شده انرژی زمین گرمایی در ۵۲ کشور جهان به ۶۵۰۰ مگاوات برق (Mwe) رسید و جمع برق تولیدی، افزون بر۳۸ هزار گیگاوات ساعت (GWH) شد. امروزه استفاده از این منبع رو به افزایش و علاوه بر مصارف صنعتی و تولید برق برای گرمایش مکان ها و محله های مسکونی نیز کاربرد دارد.
انرژی ژئوترمال یا زمین گرمایی مانند انرژی خورشید، بی پایان است و شامل:
۱) مخازن هیدروترمالی یا آب گرم (تقریبا دو برابر انرژی مخازن نفت جهان)
۲) سنگهای گرم (حدود۶۰۰۰ برابر انرژی مخازن نفت جهان)
۳) مخازن ماگمایی (حدود ۸۰ برابر انرژی مخازن نفت جهان) است.
هم اکنون میزان ذخایر ژئوترمال کره زمین نزدیک به ۱۵ هزار بار بیش از ذخایر شناخته شده نفت است و استفاده از این منبع به راحتی می تواند مشکلات آینده انرژی را به ویژه در حیطه معماری تا حدودی مرتفع سازد.
کاربردهای انرژی ژئوترمال به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم ( منطقه ای) تقسیم می گردد:
▪ کاربردهای مستقیم انرژی ژئوترمال (Direct use):
در یک تقسیم بندی کلی استفاده های مستقیم انرژی ژئوترمال شامل موارد ذیل است:
۱) استفاده از چشمه های آب گرم برای استحمام در بیش از ۳۵ کشور که هنوز برای استفاده تجاری نظیر تولید برق و ... توسعه نیافته اند.
۲) استفاده مستقیم از مخازن هیدروترمالی برای فراهم کردن بیش از ۱۱ هزار مگاوات نیرو در بیش از ۴۰ کشور جهان.
۳) سایر استفاده های مستقیم از انرژی ژئوترمال نظیر شیلات، گلخانه ها و گرمایش مستقیم ساختمانها در مناطقی که دارای منابع انرژی ژئوترمال (مخازن هیدروترمالی سنگهای گرم و مخازن ماگمایی) است.
شواهد بسیاری از گذشته وجود دارد که مردم Pompeii خانه های خود را با آب زمین گرمایی گرم می کردند و پیشینه استفاده از انرژی ژئوترمال در فرانسه به بیش از ۶۰۰ سال می رسد. استفاده از چشمه های آب گرم توسط قبایل مائوری زلاندنو برای پخت و پز و سایر مقاصد تا زمانهای کنونی نیز ادامه یافته است. یکی از مهمترین موارد استفاده از انرژی ژئوترمال کاربرد توریستی آن در مناطقی است که در آن چشمه های آب گرم وجود دارد. استحمام در استخرهای آب گرم نظیر آنچه در Mammoth Lakes Hot Creek California همواره در طول تاریخ تجربه شده است. بدون شک ایران نیز به علت قرار گرفتن در کمربند انرژی زمین گرمایی جهان دارای زمینه های بسیار آماده برای استفاده از انرژی حرارتی زمین در ایجاد مراکز توریستی آب گرم و آبدرمانی نظیر منطقه سبلان است. استفاده از انرژی زمین گرمایی در شیلات و کشاورزی امری شایان توجه است. در چندین ایالت آمریکا گلخانه های بسیار بزرگی توسط آب گرم زمین یا انرژی ژئوترمال ساخته و گرم شده اند.
در سان برناردینو (San Bernardina) واقع در جنوب کالیفرنیا، از آب گرم زیرزمینی برای گرم نمودن ساختمان ها در زمستان استفاده می شود. آب گرم از طریق لوله های روکش دار به صدها ساختمان عمومی منتقل می شود. ساختمان شهرداری، پناهگاه حیوانات، خانه سالمندان، آژانسهای املاک، هتل ها و مراکز همایش، بعضی از ساختمانهایی هستند که نظیر گرمایش انستیتو تکنولوژی Oregon توسط گرمای منطقه ای ژئوترمال بدین طریق گرم می شوند. در زندگی کنونی Beppu ژاپن نیز، آب و حرارت ژئوترمال را در ساختمان و کارخانجات استفاده می کنند. این منطقه با داشتن ۴۰۰۰ چشمه آب گرم و تسهیلات استحمام سالانه ۱۲ میلیون توریست جذب می کند. بیشتر ساختمان ها و حتی استخرهای شنا در شهر ریکجاویک به کمک آبهای زمین گرمایی گرم می شوند. در کشور ایسلند حداقل ۲۵ آتشفشان فعال و تعداد زیادی چشمه آب گرم و آبفشان وجود دارد.
در برخی مناطق آب گرم زمین برای گرمایش منفرد خانه ها یا تمام منطقه مسکونی و تجاری استفاده گردیده است. لوله های آب گرم زمین می توانند در زیر پیاده روها و جاده ها برای محافظت از آنها در برابر یخبندان زمستانی نصب گردند نظیر پیاده رو نشان داده شده در Klamath Falls Oregon که یکی از نمونه های بسیار موفق شهر Reykjavik ایسلند است که امروزه ۹۵ درصد از اهالی این شهر صد هزار نفری، انرژی حرارتی و آبگرم منازل خود را از ۱۱۰ چاه حفر شده به دست می آورند. زمانی که گرمایش ساختمان ها همگی توسط سوخت های فسیلی تامین می شده است و Reykjavik به عنوان یکی از پاک ترین شهرهای جهان شناخته شده است. برای مردمانی نظیر ایسلندی های قطب شمال که به مخازن نفت دسترسی ندارند استفاده از نیروی حرارتی ژئوترمال مانند قطرات خونشان مهم بوده و آسایش و گرمایش آنها را تامین می کند.
▪ استفاده های غیرمستقیم و منطقه ای انرژی ژئوترمال (District use)
استفاده های غیرمستقیم و منطقه ای انرژی ژئوترمال پمپاژ گرمای حاصل از گرمای زمین است که امروزه کاربردهای فراوانی یافته است. هر قدر بیشتر به اعماق زمین برویم به میزان گرما افزوده می شود. تقریباًدر سرتاسر سیاره ما، میزان گرما تا عمق ۱۰ فوت یکسان است (بین ۵۰ تا ۶۰ درجه فارنهایت یا ۱۰ تا ۱۶ درجه سانتیگراد).
سیستم پمپ منبع زمین گرمایی، گرمای حاصل از لایه های فوقانی زمین ۱۰ تا ۱۶ درجه سانتیگراد) را از طریق لوله هایی به ساختمان منتقل کرده و داخل انرا گرم یا سرد می کنند.
این پمپ های گرمایش (سیستم های تبدیل حرارتی) تقریبا در هر نقطه از دنیا می توانند مورد استفاده قرار گیرند بدون اینکه به منبع زمین گرمایی مستقیم نیاز باشد.
در زمستان، گرمای حاصل از منابع زمین گرمایی از مبدل گرمایی عبور کرده و هوای گرم را به مراکز اداری و تجاری، و خانه ها منتقل می کند. در تابستان، این فرایند بر عکس است. بدین ترتیب که هوای گرم داخل ساختمان از مبدل گرمایی عبور نموده و به داخل زمین نسبتاً سردتر منتقل می شود.
در خلال تابستان از این گرما می توان برای گرم نمودن آب نیز استفاده کرد.
در ادامه دو نمونه کاربردی از استفاده های غیرمستقیم و منطقه ای انرژی ژئوترمال توسط پمپاژ گرمای حاصل از منابع زیرزمینی عنوان می گردد:
▪ سیستم های خانه سازی Enertia، اسکاندیناوی
شرکت Enertia سیستمی از ساخت و ساز را ارائه می کند در آن جداره ها از جنس دیواره های چوبی قاب بندی شده می باشند. محفظه ای نیز دور تا دور ساختمان را فرا گرفته است.
هوای گرم شده توسط انرژی حرارتی زمین از سطح زیرین به گردش درآمده و در دیواره های حجیم چوبی ذخیره می شود.
این سبک ساختمان سازی بیشتر در کشورهای اسکاندیناوی رایج است و شایان ذکر است که این گونه بناها پایداری بسیاری دارند.
عمل استخراج گرمای مفید در این گونه بناها از طریق ذخایر حرارت زمینی یا هوای بیرونی توسط پمپ گرمایی برقی انجام می شود. (اما نکته قابل ملاحظه در مورد کف حرارتی این ساختمان هاست، زیرا که وقتی پای ما گرم می شود تمام نقاط بدن ما احساس گرما می کند).
● Hummingen، دانمارک، معمار: کن کیو
اقلیم سرد دانمارک مهندسان را بر آن داشت تا برای استفاده از انرژی گرمای عمق زمین ـ خانه مذکور را ـ در زیر زمین بنا کنند و بخشی از حرارت لازم جهت گرمایش فضای داخلی از آن تامین می گردد. بخش دیگر حرارت لازم جهت گرمایش بنا توسط نور خورشید و گرمای ناشی از آن به ساختمان هدایت می شود. سازه این ساختمان بسیار مقاوم است و از سقف آن استفاده های مختلف می شود.
     
  
زن

 
روزهای سخت در انتظار زمین
انگار هیچ خبری از فروکش کردن سطوح آلاینده دی اکسیدکربن نیست. زمین روز به روز گرم تر از قبل می شود که این فرآیند ارتباط مستقیمی با افزایش غلظت دی اکسیدکربن در هوای اطراف زمین دارد. سال هاست که دانشمندان این ترکیب گازی را به عنوان یکی از فاکتورهای اصلی و تأثیرگذار در گرمایش زمین عنوان می کنند اما آنها بتازگی نگرانی های فزاینده خود درخصوص فروکش نکردن سطوح این آلاینده را ابراز کرده اند و این احتمال را مطرح می کنند که غلظت این گاز در اتمسفر اطراف زمین در سال۲۰۱۰ به یک رکورد بی سابقه رسیده باشد.

مقالات زمین شناسی -روزهای سخت در انتظار زمین
بیش از یک دهه است که دانشمندان در گوشه و کنار جهان موضوع افزایش غلظت آلاینده های کربنی در اتمسفر زمین را با استفاده از فناوری های مختلف مورد بررسی قرار می دهند که نتیجه عمده این بررسی ها به یک حقیقت تلخ منتهی شده است: هیچ خبری از کاهش سطح آلاینده های کربنی و بخصوص دی اکسیدکربن نیست. محققان دانشگاه اکستر انگلیس یکی از گروه های پیشگام در این زمینه را تشکیل داده اند. آنها از چند سال پیش رشته مطالعات دامنه داری را آغاز کرده اند که برای ارائه نتایجی مطمئن و قابل استناد با سایر مؤسسات علمی و تحقیقاتی انگلیس و سایر نقاط جهان همکاری گسترده ای داشته اند. البته این مطالعه دامنه دار بخشی از یک کوشش جهانی است که تحت عنوان پروژه کربن جهانی آغاز شده است. آنها به این نتیجه رسیده اند که به رغم بحران فزاینده اقتصادی که در سال گذشته سراسر جهان را فرا گرفته بود و پیش بینی می شد بسیاری از صنایع آلاینده با تمام توان خود به فعالیت ادامه ندهند اما سطح آلاینده دی اکسیدکربن در سراسر جهان در سال ۲۰۰۹ که عمدتا ناشی از استفاده از سوخت های فسیلی است تنها ۳ / ۱ درصد کمتر از آمار و ارقام مربوط به سال ۲۰۰۸ است. این رقم کمتر از نصف میزانی است که پیش بینی می شد در مدت یک سال از حجم آلاینده دی اکسیدکربن هوای اطراف زمین کاسته شود. به این ترتیب می توان پیش بینی کرد در سال ۲۰۱۰ رکورد بی سابقه ای در این زمینه به ثبت برسد.
طی بیش از یک سال گذشته بحران فزاینده اقتصادی، اقتصاد بسیاری از کشورهای غربی را تحت تأثیر قرار داده است به طوری که بسیاری از صنایع این کشورها که همواره سهم قابل توجهی در تولید دی اکسیدکربن داشته اند با تمام توان به فعالیت های آلاینده خود ادامه نداده اند. این فرآیند به کاهش قابل توجهی در غلظت دی اکسیدکربن اطراف زمین منجر شده است. به عنوان مثال آلاینده های کربنی تولید شده در انگلیس در سال ۲۰۰۹ در مقایسه با آمار و ارقام مربوط به سال ۲۰۰۸ حدود ۶ / ۸ درصد کاهش یافته است. درخصوص آمریکا، ژاپن، فرانسه، آلمان و بسیاری از کشورهای صنعتی جهان نیز چنین روندی دیده شده است. با این حال این تنها آغاز ماجرایی است که پایان خوشی ندارد.
در خلال این مدت، اقتصادهای در حال ظهور در گوشه و کنار جهان از بحران اقتصادی که اقتصادهای کلان را دامنگیر کرده است بهترین استفاده را کرده و به دامنه فعالیت های خود افزوده اند به طوری که حجم دی اکسیدکربن تولید شده توسط صنایع چین در سال ۲۰۰۹ با افزایش ۸ درصدی نسبت به سال ۲۰۰۸ همراه بوده است. این رقم برای هند که در کنار چین یکی از اصلی ترین اقتصادهای در حال ظهور در دنیا به شمار می آید ۲ / ۶ درصد است. اکنون دانشمندان در برابر شرایط پیچیده ای قرار گرفته اند. آنها این انتظار را نداشتند که به رغم کاهش فعالیت صنایع و کارخانجات آلاینده کربنی، شاهد افزایش غلظت دی اکسیدکربن در بسیاری از نقاط جهان و در کل سراسر زمین باشند. پروفسور پیتر فرینگشتن، محقق اصلی مطالعه اخیری که در دانشگاه اکستر انجام شده است، می گوید: در سال ۲۰۰۹ کاهش نسبی در میزان آلاینده دی اکسیدکربن زمین دیده شده است اما این رقم کمتر از نصف آن میزانی است که پیش از این تصور می شده است. این یک وضعیت نگران کننده است که باید برای رهایی از آن و رسیدن به چشم اندازهای از پیش تعریف شده کارهای جدی انجام داد.دانشمندان علت اصلی بهبود ناامیدکننده سطح آلاینده دی اکسیدکربن جو زمین را اتکای بیش از اقتصادهای نوظهور براستفاده از زغال سنگ عنوان می کنند. هم اکنون چین به عنوان یکی از بزرگ ترین اقتصادهای در حال ظهور در دنیا استفاده گسترده ای از زغال سنگ دارد و این مسأله بر دامنه نگرانی های زیست محیطی در زمین افزوده است.
بر اساس یافته های دانشمندان در مطالعه اخیر، در صورتی که رشد اقتصادی جهان به خصوص کشورهای در حال توسعه با سرعتی که پیش بینی می شود تداوم داشته باشد آلایندگی ناشی از استفاده از سوخت های فسیلی در سال ۲۰۱۰ بیش از ۳ درصد افزایش خواهد یافت که دراین صورت بالاترین نرخ رشد آلاینده های جوی در حد فاصل سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ رقم خواهد خورد. البته در این میان خبرهای نسبتا خوشی نیز به گوش می رسد. بخشی از نتایج به دست آمده در این مطالعه به موضوع وضعیت جنگل زدایی در نقاط مختلف جهان مربوط می شود که بر این اساس آلایندگی جهانی ناشی از دی اکسیدکربن که به جنگل زدایی مربوط می شود از سال ۲۰۰۰ میلادی به این سو و در مقایسه با وضعیت بسیار نگران کننده ای که در دهه ۹۰ میلادی به ثبت رسیده بود تا حدود بیش از ۲۵ درصد کاهش یافته است. دانشمندان علت اصلی این کاهش قابل توجه را ناشی از کاهش انتشار آلاینده های کربنی ناشی از جنگل زدایی در مناطق حاره ای عنوان می کنند. با این حال به نظر می رسد زمین روزهای سختی را درخصوص رویارویی با افزایش سطح دی اکسیدکربن در جو خود در پیش روی داشته باشد.
براساس پیش بینی کارشناسان امور اقتصادی، کشورهای صنعتی جهان بتدریج بحران ناشی از برهم خوردگی اقتصادی چند ماه گذشته را پشت سر می گذارند و این یعنی از سرگیری فعالیت دوباره بسیاری از صنایع آلاینده زیست محیطی که هم اکنون با بخشی از توان خود به فعالیت ادامه می دهند. از سوی دیگر اقتصادهای نوپا و در حال ظهور جهان نیز با تمام ظرفیت به جلو حرکت می کنند و در این رهگذر حجم گسترده ای از سوخت های فسیلی مصرف می شود. این درحالی است که استفاده از سوخت های جایگزین یعنی سوخت های پاک مستلزم صرف هزینه های هنگفت تحقیقاتی و آزمایشی است که با توجه به اوضاع نه چندان مساعد اقتصادی جهان بعید است تا یک دهه آتی جایگزین قطعی برای سوخت های فسیلی شوند. به این ترتیب باید پذیرفت که زمین روزهای سختی را پیش روی خواهد داشت.
     
  
زن

 
مقالات زمین شناسی -سردترین نقطه زمین

جایی بی نظیر، اگر دانشمند هستید. Antarctica سرزمین دو کرانه است. سردترین و مرتفع ترین همراه با بیشترین مقدار وزش باد نسبت به سایر قاره های روی زمین. تقریبا با ۷۵۴۴ فوت یا حدود ۲۳۰۰ متر بالای سطح دریا، بلندترین قاره جهان است. با وجود اینکه پوشیده در یخ است کمترین میزان بارش را در مقایسه با کویر Sahara را دارد و همین باعث شده جزء بزرگترین کویر جهان باشد.

اکثر مردم دچار تصور غلطی هستند که فکر می کنند کویر جایی است که گرم، خشک، شنی و غیر قابل زندگی باشد در عین حال در معنی درست کلمه کویر به هرگونه موقعیت جغرافیایی اطلاق می شود که بارندگی خیلی خیلی کمی داشته باشد. با وجود اینکه در Antarctica زمین پوشیده از یخ است اما این یخ ها از سالیان دراز آنجا بوده اند.
Antarctica تنها قاره ای است که هرگز جمعیت بومی از انسانها در آن وجود نداشته به این دلیل که محیط وحشتناکی داشته است. قایق سواری به سمت این قاره یکی از مهیج ترین کار ها است چرا که یکی از آموزنده ترین دریا های روی زمین را دارد. عدم دسترسی به این مکان و همچنین کمبود غذای معقول و همچنین کمبود امکانات برای ساخت سر پناه مناسب انسان ها را هزاران سال است که از این منطقه رانده است. اما با پیشرفت تکنولوژی جدید در ۲۰۰ سال گذشته این امکان فراهم آمده تا به این سواحل یخی برای جستجو و مطالعه Antarctica برای اولین بار در تاریخ بشر، دست پیدا کنند.
از آنجایی که هیچ انسانی وجود ندارد که ادعا کند Antarctica سرزمین زادگاه وی می باشد تحقیقات در روی این قاره در بین ملل مختلف به اشتراک گذاشته شده است. دانشمندان از اقصی نقاط جهان روسیه، ژاپن، ایالت متحده امریکا، انگلستان، استرالیا، نیوزیلند، امریکای شمالی و جاهای دیگر به این منطقه آمده اند تا با هم به صورت بین المللی روی خواص بی نظیر Antarctica کار کنند. تعداد زیادی ایستگاه های علمی در این منطقه بر پا شد تا برای دانشمندانی که کار می کردند پناهگاه و ذخیره غذایی تهیه کنند.
برخی از دانشمندان در بخشی از سال برای کامل کردن تحقیقات خود در Antarctica زندگی می کند. تعداد کمی از آنها تا بیش از ۶ ماه نیز در آنجا مستقر بوده اند. در قطب جنوبی خورشید فقط یکبار در سال طلوع می کند و این به این معنی است که ۶ ماه روز است و ۶ ماه تاریکی مطلق.
در فصل زمستان زمانی که هیچ خورشیدی وجود ندارد Antarctica جای غیر قابل زیستن می شود. سرد تر از سرد می شود، سرمایی که استخوان در آن یخ می زند و هیچ نوری هم وجود ندارد. آیا می توانید تصور کنید که زندگی کردن در روزی که ۲۴ ساعت فقط تاریکی مطلق است، چه حسی می تواند داشته باشد. دقیقا مثل این است که در فضا زندگی کنید.
● بزرگترین لابراتوار جهان
در ابتدا، ارزش دانشمندانی که روی این منطقه تحقیقات انجام می دادند تنها در این بود که این منطقه عجیب و غریب را شناخته اند. اخیرا، دانشمندان دریافته اند که شرایط موجود در Antarctica به مریخ شبیه است و به دلیل این شباهت ها تحقیقات در مورد Antarctica معنی تازه ای به شناخت نقاط ناشناخته دنیا بخشیده است. Antarctica نه تنها خودش بسیار جذاب است، بلکه یکی از یکی از بهترین آزمایشگاه های جهان که امکانات تحقیق در مورد اثرات سفر های فضایی، توسعه تکنولوژی های جهان برای کشف سایر سیارات و کشف زندگی ماورای عالم خاکی را فراهم می آورد. ( بله، آدم فضایی ها)
اتفاقات خیلی خیلی جذابی در Antarctica کشف شده که ایده های ابتدایی ما را به رقابت وا داشته و اصلی ترین این ایده هایمان ررا در مورد زندگی در زمین را تحت تاثیر قرار داده برخی از این فاکتور های جذاب عبارتند از:
۹۰ درصد یخ زمین در Antarctica قرار دارد. آنقدر یخ وجود دارد که می توانید بلوکی به اندازه هرم Giza برای هر انسان موجود در زمین در آنجا بسازیم. ۹۸ درصد Antarctica از یخ پوشیده شده است.
● زندگی دریایی
برخی گونه های ماهی در اطراف Antarctica وجود دارد که بطور خیلی خاص با زندگی در آب های نزدیک به نقطه انجماد عادت کرده اند. اکثر مخلوقات موجود در کره خاکی در خونشان هموگلوبین دارند که رنگ قرمز خون را به آن می دهد و ما به خوبی این رنگ را می شناسیم. برخی گونه های خاص از ماهی ها، با این وجود در بدنشان سطح پایینی از هموگلوبین را دارند. آنقدر پایین که خون آنها قرمز نیست. همچنین آنها ضد یخ طبیعی در بدنشان دارند که از حتمی آنها در دمای انجماد جلوگیری می کند. حتی اگر شما یک ماهی باشید و آب در تمام سلول های بدنتان یخ بزند، شما بدون شک خواهید مرد. اگر شما یکی از این ماهی ها را صید کنید و آن را با چاقو پاره کنید خون، دستگاه تنفسی و سایر قسمت های بدن این ماهی سفید است.
● آب و هوا
Antarctica یکی از سردترین دماهای روی زمین را دارد اما شما نباید تعجب بکنید. سردترین دمایی که از Antarctica گزارش شده است ۸۹.۴°C سانتی گراد است. یکی از مهمترین چیز هایی که مردم از آن بی اطلاع هستند این است که قطب جنوب تمیز ترین و آرام بخش ترین هوای جهان را دارد. بیشترین باد ها را هر کسی که Antarctica را دیده می داند که در نقاط نزدیک به ساحل در لبه قاره می توانید پیدا کند. این باد ها بسیار سریع هستند و به قدری شدید هستند که در دنیا معروفترین می باشند و به نام باد های Ketabatic مشهور هستند و آن ها با نیروی طوفان تا سرعت ۳۰۴ کیلومتر در ساعت می وزد.
باور می کنید یا نه با وجود این مقدار یخ در Antarctica چیزی به مفهوم بارش برف یا تگرگ در آنجا وجود ندارد در زمستان های کمی گرمتر روی یخ ها نیز بارش انجام می شود اما به اندازه آن در طول سال به قدری است که Antarctica از نظر خشکی به اندازه کویر ساهارا خشک است.
     
  
زن

 
مقالات زمین شناسی -دانسته های ما در مورد آتشفشان

و در ایجاد، تحول و تکامل پوسته و گوشته زمین نقش اساسی داشته و دارد
تولید مواد آتش فشانی و پدیده های مؤثر در ایجاد آتشفشان از دوره پرکامبرین تا عهد حاضر تغییر چندانی نداشته است و آنچه در این راستا تغییر کرده است، نوع دانسته ها، چگونگی اندیشیدن و نحوه بهره گیری از آنهاست.آتشفشانها پدیده های جهانی هستند و در سایر کرات منظومه شمسی به ویژه سیارات مشابه زمین یک پدیده عادی محسوب می شود و آتشفشان بی شک در کیهان نیز رخ می دهد.
همچنین پوشش سطحی ماه اغلب با سنگ های آتشفشانی پوشیده شده است و بارزترین ارتفاعات مریخ توسط آتش فشانها ساخته شده است.

فوران های فومرولی در برخی کرات مانند قمر آیو در سیاره مشتری یک پدیده عادی می باشد. زبانه های آتش و لکه های خورشیدی را جدا از ماهیتشان، می توان نوعی فوران آتش فشانی در خورشید تلقی نمود.
علم آتشفشان شناسی به مباحث نحوه تشکیل و تحول ماگما، چگونگی جابجایی و حرکت انواع مواد، گدازه ها و ماگماها و نیز تحولات آنها در اتاقک های ماگمایی، چگونگی فعالیت آتش فشان ها و گسترش مواد آتشفشانی در سطح زمین، چگونگی تحول مواد آتشفشانی و ... اشاره می کند. علم آتشفشان شناسی از برخی علوم زمین چون پترولوژی ، تکتونیک جهانی، ژئوشیمی، چینه شناسی ، رسوب شناسی ، ژئوفیزیک ، کیهان شناسی و برخی دیگر از علوم تجربی مانند شیمی، فیزیک ، آمار و ریاضی کمک می گیرند.

فوران آتشفشان

فورانهای آتشفشانی معمولا براساسی شکل دهانه ای که از آن فوران صورت می گیرد، محل قرار گیری دهانه در کوه آتشفشان، شکل و نوع مخروط آتشفشانی و بالاخره خصوصیات عمومی فوران (آرام یا شدید – انفجاری یا غیر انفجاری) طبقه بندی می شوند.
گدازه های اسیدی به علت درصد Sio2 بالا و درجه حرارت نسبتا پایین دارای گرانروی (ویسکوزیته) بالا و سیالیت پائین بوده و در نتیجه به صورت انفجاری همراه با مواد پرتابی می باشد. اما در گدازه های بازیک به علت درصد Sio2 پائین و درجه حرارت نسبتا بالا، گرانروی پائین بوده و سیالیت افزایش می یابد و در نتیجه مواد پرتابی با مقدار کم و فوران آرام انجام می شود
انواع فوران

1-نوع هاوایی:


این نوع آتشفشان به شکل گنبدی می باشد و بیشتر مخروط آن از گدازه رقیق با ضخامت زیاد و گسترش کم است. ارتفاع این نوع آتشفشان نسبتا کم است. از دهانه آن اغلب گدازه های بازیک با سیالیت بالا و مواد پرتابی کم، بیرون می ریزد.
به علت وجود میزان کم گاز در گدازه این نوع آتشفشان، فوران جریانی در آن دیده می شود.ماگمایی که به سطح می رسد، معمولا به صورت فواره یا چشمه های گدازه ای خارج می شود. این نوع آتشفشان در جزایر هاوایی به تعداد زیاد یافت می شود. در جزیره ایسلند نیز از این نوع آتشفشان یافت می شود.

2- نوع استرومبولی:

در آتشفشان های نوع استرومبولی ماگمای نسبتا رقیق با ترکیب بازیک و مواد پرتابی کم تا زیاد می باشد که مواد پرتابی به صورت ریتمی از اسکوری های ملتهب‏، لاپیلی و بمب می باشد. عمده فعالیت این نوع آتشفشان در ساحل غربی ایتالیا دیده شده است. فعالیت های آرام استرومبولی از دهانه های باز صورت می گیرد و گدازه های نسبتا سیال در افق های بالایی مجرای آتشفشان وجود دارند.
به علت گرانروی بالای ماگما، خروج گاز زیادتر از انواع ماگماهای سیال نوع هاوایی صورت می گیرد.
فوران های طولانی مدت استرومبولی می تواند مخروطهای مختلط را تشکیل دهد، در حالی که فوران های کوتاه مدت معمولا مخروط های اسکوری دار را تشکیل می دهند. خاکستر در این نوع آتشفشان کم بوده و به هنگام انفجار تولید ابرهای سبک وزنی را می کند.شیب مخروط این نوع آتشفشان از شیب آتشفشان نوع هاوایی خیلی بیشتر است.
3- نوع وولکانو:

در نوع وولکانو، گدازه های خمیری شکل، دهانه آتشفشان را مسدود می کند و مانع خروج گازها و بخارات می شود. پس از آن که فشار گازها و بخارات بر اثر تراکم زیاد شد، انفجارات شدید تولید می کند. بر اثر انفجار، ذرات مواد مذاب با فشار به خارج رانده شده و بر اطراف پرتاب می شوند و تولید ابرهای ضخیم و وسیعی از خاکستر را می کنند. این ذرات خاکستر، پس از سرد شدن در اطراف دهانه آتشفشان ریخته شده و تولید مخروطی از خاکستر می کند. این نوع مخروط آتشفشانی اغلب دارای دو شیب است که یکی به طرف دهانه و دیگری به طرف خارج است گدازه مذاب در آن ها به صورت روانه، خیلی کم و نسبتا محدود است.

یک کوه آتشفشان ممکن است مدتی به شکل یک نوع و مدتی دیگر به شکل نوعی دیگر آتشفشانی می کند. چنان که آتشفشانی کوه وزوو و اتنا. گاهی از نوع استرومبولی و زمانی از نوع وولکانو می باشد.

4- نوع پله:

در آتشفشان نوع پله که در جزیره مارتینیک قرار دارد، مجرای آتشفشانی به وسیله گدازه بسیار لزج و خمیری شکلی مسدود می شود و در نتیجه گازها و بخارات برای خود سوراخ و راهی در دامنه و پهلوی کوه پیدا می کنند. ابرهای سوزان در این نوع آتشفشان تقریبا شبیه نوع وولکانو می باشند ولی شدت خروج آنها از دهانه زیادتر است. به علاوه، حرکت آنها موازی با سطح زمین و گاهی مایل با آن است، در حالی که در نوع وولکانو این حرکت به صورت قائم می باشد.
در آتشفشان نوع پله، اغلب مواد مذابی که خیلی غلیظ و خمیری شکل هستند با فشار زیاد از دهانه خارج می شوند و به شکل سوزنی در دهانه کوه منجمد می شوند که به این مواد منجمد شده در دهانه کوه، سوزن پله می گویند.

5- نوع کومولوولکان یا کوپول:

مخروط این نوع آتشفشان به شکل گنبد است که به یک طرف بیشتر متمایل است. این نوع آتشفشان در شرایطی تقریبا مشابه نوع پله ایجاد می شود. قطعات بزرگی از سنگ، که از دهانه این نوع آتشفشان خارج می شود، ممکن است دارای سطوح صیقلی یا مخطط باشند
     
  
صفحه  صفحه 5 از 18:  « پیشین  1  2  3  4  5  6  ...  18  پسین » 
علم و دانش

Earth science | مقالات زمین شناسی

رنگ ها List Insert YouTube video   

 ?

برای دسترسی به این قسمت میبایست عضو انجمن شوید. درصورتیکه هم اکنون عضو انجمن هستید با استفاده از نام کاربری و کلمه عبور وارد انجمن شوید. در صورتیکه عضو نیستید با استفاده از این قسمت عضو شوید.

 

 
DMCA/Report Abuse (گزارش)  |  News  |  Rules  |  How To  |  FAQ  |  Moderator List  |  Sexy Pictures Archive  |  Adult Forums  |  Advertise on Looti
↑ بالا
Copyright © 2009-2025 Looti.net. Looti Forums is not responsible for the content of external sites

RTA