ارسالها: 23330
#11
Posted: 25 May 2014 13:16
اجزاء اصلی ژنتیک
- کروموزوم
- دیانآ
- نوکلئوتید
- آرانآ
- ژنوم
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#12
Posted: 25 May 2014 13:19
کروموزوم
به زبان ساده میتوان کروموزومها را به بستههای مواد ژنتیکی تشبیه کرد که درون هستهٔ سلولها ذخیره شدهاند. و در واقع به شکل مولکولهای دیانای همراه با پروتئینها هستند که به این بستهها فامتن یا کروموزوم گفته میشود.
پروتئین اصلی که در یوکاریوتها مسئول بستهبندی دیانای است هیستون نام دارد. سلولهای یوکریوتی تعداد مشخصی کروموزوم دارند. مثلاً سلولهای انسان دارای ۲۳ جفت کرووموزوم میباشد. سلولهای انسان به جز تخمک و اسپرم به صورت دیپلوئید میباشند یعنی دارای ۲ سری از کروموزومهای همانند میباشند. سلولهای تخمک و اسپرمها پلوئید هستند یعنی دارای یک سری از هر کروموزومند. سلولهای پروکاریوتی (پیش هستهای باکتریها) معمولاً دارای یک کروموزوم میباشند. البته باکتریهایی هم هستند که دارای چند کروموزوم میباشند اما این باکتریها نادر هستند. کروموزوم باکتریها به صورت حلقوی است. باکتریها (و برخی مخمرها) علاوه بر کروموزوم اصلی دارای یک یا چند پلاسمید نیز میباشند. انسان سالم دارای ۲۳ جفت فامتن است. ۲۲ جفت فامتن که تعیینکننده منشهای ارثی به غیر از جنس (نر و ماده) است و خودتن (اتوزوم) نامیده میشود. یک جفت دیگر را فامتن جنسی میگویند. فامتنهای جنسی در مردان طبیعی به صورت XY و در زنان طبیعی XX است.
به کروموزومهایی میگویند که از نظر اندازه، شکل و محتوای ژنتیکی همانند اند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#13
Posted: 25 May 2014 13:25
DNA
ساختار DNA
دی. ان. ای یا دنا سرواژهٔ عبارت دئوکسیریبونوکلئیکاسید نوعی اسید نوکلئیک میباشد که دارای دستورالعملهای ژنتیکی است که برای کار کرد و توسعه بیولوژیکی موجودات زنده و ویروس مورد استفاده قرار میگیرد. نقش اصلی مولکول دنآ ذخیرهسازی طولانی مدت اطلاعات ژنتیکی میباشد. آزمایشهایی نظیر آزمایش گریفیت و آزمایش ایوری آزمایشهایی انقلابی و سرآغازی در شناسایی و مطالعهٔ دیدندی، به عنوان ماده ژنتیک بودند. تا سال ۱۹۴۴ و انتشار نتایج آزمایش ایوری، اینکه کدامیک از مواد آلی درون سلول، مادهٔ وراثتی است، مشخص نبود.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#14
Posted: 25 May 2014 13:28
کار دی ان ای در سلولها
پیامهای ژنتیکی موجود در مولکول دی اِن اِی در نهایت برای مواردی چون ساخت پروتئین و مولکولهای آر ان اِی در یاخته، مورد استفاده قرار میگیرد. قطعههایی از دنا که پیامهای ژنتیکی را باخود حمل میکنند ژن نامیده میشوند ولی دنا توالیهای دیگری نیز دارد که برای ساخت خود دنا یا تنظیم استفاده از اطلاعات زنتیکی موجود در ژن، مورد استفاده قرار میگیرند. از لحاظ شیمیایی، دنا از دو رشته طولانی پلیمری با واحدهای ساختاری از جنس نوکلئوتید تشکیل شدهاست که شامل ستونهایی از گروههای قند و فسفات هستند. اتصال نوکلئوتیدها به هم در زنجیره توسط گروههای هیدروکسیل کربن ۳́ قند و́ ۲ ریبوز است به این اتصال فسفودی استر میگویند؛ که در نهایت اسکلت دنا ساخته میشود. این دو رشته دنا با هم موازی هستند. مولکولهای قند از طریق چهار نوع باز آلی به یکدیگر متصل میباشند. توالی این چهار باز آلی باعث رمزگذاری رشته زنتیکی میشود که این رمزها برا ی ساخت اسید آمینه که واحدهای سازنده پروتئین میباشند مورد استفاده قرار میگیرد. این رمز ژنتیکی توسط مولکول رنا در مرحله برگردان خوانده میشود و برای ساخت اسید آمینه مورد استفاده قرار میگیرد. دنا در داخل یاخته به شکل سازههایی به نام فام تن میباشد. دو نسخه از هر فام تن در زمان تقسیم یاخته ساخته میشود. فرایند تکثیر به دو نسخه را نسخه برداری دنا مینامند. فام تن در هوهستهایها (جانوران، گیاهان، قارچها، آغازیان) در بخشی به نام هسته یاخته قرار میگیرد در حالیکه در پیش هستهایها (باکتری و آرکیها) در سیتوپلاسم یاخته قرار دارد و جایگاه مشخصی ندارد. در داخل فام تن پروتئینهای کروماتینی (کروماتین واحد سازنده دنا میباشد) مانند هیستون وجود دارد که وظیفه فشرده سازی دنا و تنظیم بیان ژنها را برعهده دارند. هیستونها تحت تاثیر عوامل گوناگون از جمله استیلاسیون یا دزاستیلاسیون هیستونی بسته یا باز میشوند و بدین ترتیب رونویسی از ژنهای ناحیه مربوط به آنها متوقف یا آغاز میشود.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#15
Posted: 26 May 2014 01:31
همانندسازی دنا
همانند سازی برای انجام گرفتن تقسیمات سلولی یا همان میتوز و میوز میباشد. در این اعمال سلولی با ۴۶ فام تن به دو سلول ۴۶ فام تنی دیگر تقسیم میشود که باید هر فام تن قبل از تقسیم، فام تنی مانند خود را پدید آورد. ابتدا آنزیمی به نام هلیکاز(helicase)دو رشته به هم پیچیده دنا را از هم جدا میکند (علت نام گذاری این آنزیم به این دلیل است که پیوند بین دو رشته، از نوع پیوند هیدروژنی میباشد)؛ سپس چند پروتیین بنام SSBP به دو رشته میچسبند و به آنها اجازه به هم پیوستن دوباره را نمیدهند. در دو طرف هر رشته اعدادی گذاشته شدهاست که یک طرف '۵ و طرف دیگر '۳ است و در رشته مقابل هم برعکس رشته دیگری میباشد؛ یعنی یک طرف از یک رشته از هر دو طرف خود (عمودی-افقی) به عدد دیگر میرسد. مسیر همانند سازی هم همواره از '۵ به '۳ میباشد. آنزیم دیگری به نام DNA Polimerase ۱ میآید و همانند سازی را در یکی از رشتههایی که انتهای '۳ آزاد دارد، انجام میدهد ولی در یکی از رشتهها که انتهای '۳ آزاد ندارد آنزیمی به نام DNA Polimerase ۳ میآید و همانند سازی را با روش دیگری انجام میدهد. ابتدا آنزیم دیگری بنام RNA Polimerase میآید و قطعههای رنا را قرار میدهد و سپس DNA Polimerase ۳ در کنار این قطعه مینشیند و همانند سازی را از جای مشخص شدهای ادامه میدهد (زیرا انرژی زیاد و جای باز ندارد). سپس دو باره این عمل کمی آن طرفتر یعنی به طرف '۵ انجام میگیرد؛ البته اینجا ۲ مشکل به وجود میآید: در همانند سازی دنا قطعههایی از رنا وجود دارد-رشته دنای کپی شده به قطعههای رنا نمیچسبد و فاصله ایجاد میشود که به این فواصل، قطعات اوکازاکی گفته میشود. برای رفع اشکال اول، آنزیمی بنامRNase H قطعات رنا را بر میدارد و به جای آنها دنا میگذارد که این نیاز به یون منیزیم دارد. برای رفع اشکال دوم، آنزیمی بنام DNA Ligase(لیگاز) میآید و در قطعات اوکازاکی مینشیند و آنها را پر میکند.
جانوران یوکاریوتی: جانورانی مانند انسان که سلولهای آنان دارای هسته میباشد و همانند سازی در دو جهت انجام میگیرد. جانوران پرو کاریوتی: جانورانی مانند باکتریها که سلول آنها هسته ندارد و کروموزومها در سیتوپلاسم پخش شدهاند و همانند سازی در آنها یک سویه میباشد که کروموزومهای آنان به شکل حلقه میباشد.
پایان DNA
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#16
Posted: 27 May 2014 19:29
نوکلئوتید
نوکلئوتید واحد سازنده اسیدهای نوکلئیک میباشند.
نوکلئوتید:ترکیب قند، فسفات و باز آلی
نوکلئوتید ترکیبی متشکل از یک قند ۵-کربنی (ریبوز یا داکسی ریبوز) اسید فسفریک (فسفات) و یکی از بازهای آلی پورین (آدنین، گوانین) یا پیریمیدین (سیتوزین، تیمین، یوراسیل ) میباشد.اغلب نوکلئوتید را نوکلئوزید فسفات میگویند. نوکلئوتیدها به دلیل اسید فسفریک ترکیب اسیدی هستند.
نوکلئوزید:ترکیب قند و باز آلی
به مجموعه قند و باز آلی نوکلئوزید گفته میشود. گروه فسفات میتواند به کربن۳ و یا۵ قند متصل شود. به مجموع نوکلئوزید و گروه فسفات متصل به آن نوکلئوتید میگویند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#17
Posted: 27 May 2014 19:34
پیوند فسفو دی استر
با توجه به اینکه یون فسفات میتواند هم به کربن ۳ و هم به کربن۵ متصل شود، دو نوکلئوتید از طریق یک پیوند فسفو دی استر بهم متصل میشوند. به این صورت که گروه هیدروکسیل یک نوکلئوتید با گروه فسفات نوکلئوتید دیگر واکنش داده و پیوند فسفودی استر را بوجود میآورد. از آنجایی که پیوند فسفودی استر، کربنهای۳ و۵ دو قند مجاور را بهم متصل میکند، این پیوند را پیوند۵-۳ فسفودی استر نیز مینامند. یک زنجیره در اثر اتصال پشت سر هم تعدادی۲-دزوکسی ریبونوکلئوتید بهوسیله پیوندهای دزوکسی ریبونوکلئوتید تشکیل میشود
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#18
Posted: 27 May 2014 19:40
جهت نوکلئوتیدها
تمامی نوکلئوتیدها در یک زنجیره پلی نوکلئوتیدی دارای جهت یکسان میباشند. به این صورت که نوکلئوتید انتهایی در یک سمت زنجیره دارای یک گروه۵ آزاد و نوکلئوتید انتهایی در سمت دیگر زنجیره دارای یک گروه۳ آزاد میباشد. بنابراین زنجیره پلی نوکلئوتیدی دارای جهت بوده و این جهت را به صورت۵--->۳ نشان میدهند. بنابراین اگر در نوکلئوتید ابتدایی کربن۵ در بالای حلقه پنتوز و کربن۳ در زیر آن باشد، در تمامی نوکلئوتیدهای بعدی زنجیره کربن ۵ در بالای حلقه پنتوز جای خواهد داشت.
پایان نوکلئوتید
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#19
Posted: 27 May 2014 19:56
آرانای
ساختار آرانای پیشساز
اسید ریبونوکلئیک (به انگلیسی: Ribonucleic acid) یا آرانای همراه با دیانآ و پروتئینها، سه مولکول درشت اصلی میباشد که برای همهٔ گونههای شناخته شدهٔ زیستی، ضروری هستند. دیانآ هم مانند آرانای زنجیرهٔ درازی میباشد که دارای اجزای سازندهای به نام نوکلئوتیدها میباشند. هر نوکلئوتید دارای یک نوکلئوباز است که گاهی به آن باز نیتروژنی هم میگویند، چیدمان نوکلئوتیدهای یک ژن در دیانآ در فرایند رونویسی به آرانای پیامرسان داده میشود، آرانای پیامرسان به رناتنها (ریبوزوم) میرود و در آنجا در فرایند رمزخوانی به پیدایش فرآوردههای ژنی میانجامد. برخی ویروسها، از آرانای بجای دیانآ بعنوان ماده ژنتیکیشان استفاده میکنند. همه اندامگانها از آرانای پیامرسان برای جابجایی دادههای ژنتیکی استفاده میکنند که به ساخت پروتئینها میانجامد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#20
Posted: 27 May 2014 19:57
ساختمان
ساختار شیمیایی آرانای به ساختار شیمیایی دیانآ بسیار شبیه است، با دو تفاوت؛ یکی اینکه آرانای دارای قند ریبوز است در حالیکه دیانآ دارای قند کمی متفاوتتر بنام دئوکسیریبوز است (گونهای از ریبوز که یک اتم اکسیژن در آن کم است)، و دوم اینکه آرانای دارای نوکلئوباز اوراسیل است در حالیکه به جای آن دیانآ دارای تیمین است (اوراسیل و تیمین، خواص جفت شدن بازی مشابهی دارند). برخلاف دیانآ، بیشتر مولکولهای آرانای تکرشتهای هستند. مولکولهای تکرشتهای آرانای، ساختارهای سه بعدی بسیار پیچیدهای را دارند، زیرا آنها مانند دیانآ دارای زنجیرهٔ دو رشتهای نیستند. آرانای، درون یاختههای زنده توسط آرانای-پلیمرازها ساخته میشوند، این زیمایهها در رونویسی از روی یک الگوی آرانای یا دیانآ به یک رشته آرانای تازه کارآیی دارند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.