ارسالها: 12930
#181
Posted: 10 Jul 2015 17:44
روستای رنسانسی ایران
یک روستای تمام سنگی! این چیزی است که در نگاه اول در روستای ورکانه همدان می بینید... سرزمین کوچکی که خانههای تمام با سنگهای لاشه ساخته شده اند و در گوشه وکنار کوچهها هنوز هم خرده سنگهای قهوهای به چشم میآیند و شما را به یاد نقاشیهای به جا مانده از اروپای دوران رنسانس میاندازند.
عصر سنگی
روستای ورکانه، به جز سنگهای تیره ای که دارد در موقعیت جغرافیایی خاصی قرار گرفته که تابش آفتاب به خانههای آن رنگهای تیره و روشنی را به وجود میآورد. به همین دلیل است که این روستا را روستای سایهها میدانند که دلیل درخشندگی آن چشم گردشگران زیادی را پر میکند.
برای دیدن روستای ورکانه باید به دهستان الوند کوه شرقی در شرق شهرستان همدان سفر کنید و آن را در دامنه ببینید. کوههای سرده در سه کیلومتری شمال شرقی، کوه سرخ بلاغ در سه کیلومتری جنوب غربی و کوه قرهداغ در چهار کیلومتری شرق این روستا قرار دارند.
بخشی از زیبایی این روستا، به طبیعت شگفتانگیزش بر میگردد و بخش دیگری از آن را باید مدیون تلاش بنیاد مسکن انقلاب اسلامی دانست که با حفظ معماری سنتی در این روستا، جلوه ای ویژه به آن داده است.
اگر گذارتان به روستای ورکانه بیفتد، می بینید که قرارگیری این روستا در دامنه جنوبی زاگرس مرکزی باعث شده که آب و هوایی کوهستانی و طبیعتی بکر داشته باشد. طبیعتی که با درههای زیبای یورد صفرخان، دره خان، تخته سنگ، جن دره، سوبلاغ و دره بارانی جلوه بیشتری پیدا کرده است.
رودخانه های فصلی ورکانه هم از ارتفاعات یخچالها سرچشمه میگیرند و بعد از عبور از اراضی سیمین ورکانه به رودخانه فصلی ارزانفود میریزند. این طبیعت بکر، شما را به شکل سخاوتمندانه از مهمان درختان گردو، سیب و زردآلو میکند و به اهالی منطقه این فرصت را میدهد که کشت و کار خانگی را تجربه کنند.
در کوچههای ورکانه که قدم بزنید، دیوارهای سنگی، حیاطهای سنگی و حتی بامهای سنگی چشمتان را پر میکنند. خانههای این روستا با سنگ و ملات گل ساخته شدهاند و تنها عامل اتصال در دیوارهای سنگی این بناها، استفاده از تیرهای چوبی است. آنقدر که شاید در نگاه اول احساس کنید به روزگار حاکمیت سنگ و عصر سنگی بازگشتهاید!
با این حال بد نیست بدانید که پیشینه روستای ورکانه به بیش از 400 سال میرسد و قدیمیترین محله آن، محله «در مسجد» است.
وجه تسمیه این روستا، معادن سنگ زیادی است که در اطراف آن به چشم میخورند. ورکان به زبان محلی یعنی در نزدیکی معدن اما خیلیها معتقدند که مردم محلی به دلیل نزدیکی این روستا به رود و جوی، آن را به این نام میخوانند چون در زبان کردی، کانه به معنای چشمه است.
قلعه مهری خانم!
قلعه اربابی مهری خانم یکی از بناهای تاریخی ورکامه است که ساختمان آن با پلان چلیپایی طراحی شده و به مهری خانم، ارباب روستا تعلق داشته است. این بنا در ابعاد 12×20 متر و با زیربنای 330 مترمربع در دو طبقه ساخته شده و دو پله از دو طرف ورودی طبقه همکف به طبقه اول منتهی میشود. این بنا در فاصله 100 متری در ضلع جنوبی روستا و در بستر سبز کوهپایه و مشرف به روستا قرار دارد.
اما جاذبههای ورکانه به همین جا ختم نمیشود. وجود گورستان ساده ای در روستای ورکانه که در آن هیچ سنگ قبری دیده نمیشود از دیگر دیدنیهای این روستا است که باید حتما سری به آن بزنید.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#182
Posted: 10 Jul 2015 21:00
بزرگترین رصدخانه جهان
در روزگاری که هنوز خبری از تلسکوپ و دوربین های نجومی نبود، خواجه نصیرالدین طوسی رصدخانه ای را بنا کرد که سال ها به عنوان پیشرفته ترین رصد خانه جهان شناخته می شد. رصدخانه مراغه که در مجموعه تاریخی افلاک نما برای مطالعات فصلی و نجومی دانشمندان ایرانی بنا شد و دستور ساخت آن را هلاکوخان مغول صادر کرده بود.
رصد خانه مراغه، که این روزها آثار کمی از آن به جا مانده است، یادگاری از دوران طلایی علم و فرهنگ ایران در دنیا به حساب می آید که درسال657 بنا شد و در برپایی آن شخصیت های بزرگی مثل علامه قطب الدین فخرالدین مراغی، محی الدین مغربی، علی بن محمود نجم الدین الاسـطرلابی و دیگر بزرگان آن روزگار شرکت داشته اند.
بنای این رصـدخانه 15سال به طول انجامیده است و در این مدت به فرمان هلاکوخان که عاشق علم و فرهنگ بود، کتاب ها و ابزارهای علمی و نجومی زیادی در آن جمع شده است. این مجموعه تا سال 703 هجری یعنی تا زمان سلطان محمّد خدابنده مشغول به کار و آباد بوده ولی بعد از آن به دلیل تغییر پایتخت و بی توجهی حکام، رفته رفته تخریب شد. حمدالله مستوفی در یادداشت های خود آورده است که این بنا در سال 720 ویران بوده است. با این حساب عمر رصدخانه مراغه به یک قرن هم نرسیده است.
ساختمان اصلی این رصدخانه به شکل برجی استوانهای ساخته شده است و در ساختمانهای کناری آن یک کتابخانه و استراحتگاهی برای کارکنان در نظر گرفته شده است. برج مرکزی قطری به اندازه 22 متر دارد و ضخامت دیوار آن به 80 سانتی متر می رسد. در فضای داخلی آن هم یک راهرو و 6 اطاق تعبیه شده بود که همه از جنس قلوه سنگ، لاشه، سنگ های تراش خورده و ملات گچ بوده اند. در ورودی برج آجری هم کاشی های بزرگ لعابدار در سه طرح و نوع مختلف به کار رفته است.
رصدخانه مراغه که این روزها به عنوان یک اثر تاریخی و جاذبه گردشگری شناخته می شود، مهم ترین کارکرد را در دنیای نجوم آن روزگار داشته است. به طوری که در این رصدخانه کتابخانهای با بیش از 400 هزار جلد کتاب و ابزارهای اخترشناسی وجود داشته که در نوع خود در دنیا بی نظیر است. بد نیست بدانید که این رصدخانه فقط مخصوص رصد ستارگان نبوده و در دوره خود، شبیه یک سازمان علمی گسترده عمل می کرد که بیشتر شاخههای علمی در آن تدریس می شد.
سال ها بعد، قوبیلای قاآن امپراطور چین و برادر هلاکو خان کارشناسانی برای آموزش و الگو برداری از رصدخانه مراغه به این شهر فرستاد تا طراحی اولیه این رصدخانه را کپی برداری کرده و بعد از مراجعت به چین رصدخانه ای با همین الگو بسازند. علاوه بر این، گفته می شود که رصدخانه های سمرقند، استانبول و هند از روی رصدخانه مراغه ساخته شده اند.
برای دیدن این رصدخانه، باید به شهرستان مراغه در 147کیلومتری جنوب تبریز سری بزنید و آن را در زیر در گنبد سفید رنگی که برای محافظت از بقایای آن ساخته شده، ببینید.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#183
Posted: 10 Jul 2015 21:02
قدیمیترین كلیسای جهان در ایران
تاریخ ایران اگرچه قرن هاست که با معماری اسلامی پیوند خورده، اما در گوشه و کنار کشور می توانید بناهای کم نظیری از معماری غیر اسلامی را هم ببینید که به یادگارهای ماندنی در دنیا تبدیل شده اند. کلیسای قدیمی چالدران یکی از همین بناها است که لقب قدیمی ترین کلیسای دنیا را هم با خود یدک می کشد.
این كلیسا به نام قره کلیسا معروف است و قدمت آن به قرون هفتم و دوازدهم میلادی برمیگردد. این کلیسا در 20 كیلومتری شمال شرق شهرستان چالدران بر مزار تاتائوس حواری حضرت مسیح (ع) احداث شده و به دلیل معماری بینظیرش در تیر ماه سال 87 به عنوان نهمین اثر ثبت شده كشور در سی و دومین نشست میراث جهانی یونسكو در كبك كانادا در فهرست آثار تاریخی جهان قرار گرفت و ثبت جهانی شد.
قره در زبان آذری به معنای سیاه است و به این دلیل روی کلیسا نامگذاری شده که در گذشته در بنای این کلیسا از سنگ های سیاه استفاده شده بود. اما بعد از بازسازی این بنا، سنگ های سفید جایگزین سنگ های قدیمی شده اند.
قره كلیسا در سال 1319 میلادی بر اثر زلزله تخریب و در سال 1329 میلادی دوباره بنا شد. در سال 1691 میلادی نیز با نصب سنگهای سیاه در آن تعمیر و مرمت شد. این كلیسا در سال 1810 میلادی دوباره از سوی سیمون بزنونی، اسقف ماكو به وسیله سنگهای سفید مرمت و تعمیر و در دوره قاجار نیز توسط عباس میرزا مجددا مرمت و ساماندهی و زمینهای زیادی وقف آن شد كه كتیبه سنگی نصب شده بر سر در این بنا بیانگر این مدعاست. كلیسای تاتائوس دارای دو گنبد زیبا در اندازه 24 متر و 5/18 متر است كه گنبد 5/18 متری آن در قسمت كلیسای قدیمی و سیاه و گنبد 24 متری در بخش جدیدتر و بزرگتر كلیسا یا قسمت سفید قرار دارد.
مجموعه قره کلیسا، شامل سه کلیسای اصلی با نامهای قره کلیسا یا سنت تادئوس، سنت استپانوس و زور زور است که برای دیدن آن باید به 7 یلومتری جاده چالدران، قره ضیاءالدین سفر کنید و این بنا را در دامنه كوه و روی تپه ماهور ببینید.
موقعیت جغرافیایی کلیسا طوری است که اطراف آن را از هر طرف کوه در بر گرفته است و در کنار کلیسا رودخانه ای جاری است. دیوارهای کلیسا قطور است و با درهای کوچکی پوشانده شده است. در داخل محوطه هم اتاق های متعددی برای اقامت خلیفه، راهبان، روغن گیر، آسیاب، آشپزخانه، نگهداری مواد غذایی، انبار علوفه حیوانات و... به چشم می خورد که باعث می شد در مواقع لزوم بتوانند از کلیسا در مقابل متجاوزین حفاظت کنند. قسمت خارجی بنا هم دارای طرحهای معماری جالبی از نقشهای گل و بوته و تصاویر انسان است و روی سردر آن فرمان شاه عباس اول صفوی به زبان ارمنی دیده میشود.
چطور برویم؟
دو راه برای رسیدن به قره کلیسا دارید: راه اول از طریق تبریز است. فاصله تبریز تا قره کلیسا حدود 270 کیلومتر است و باید است از شهرهای مرند، قره ضیاءالدین و شوط بگذرید. از شوط تا قره کلیسا حدود 35 کیلومتر است. قره کلیسا تقریباً در میانه راه شوط به چالدران قرار گرفته است. توجه فرمایید وقتی از شوط به سمت چالدران حرکت می کنید، سه راهی قره کلیسا در سمت راست شما قرار گرفته است. لازم به توضیح است که بخش عمده این مسیر، یعنی از تبریز تا سه راهی شوء جاده ترانزیت بین المللی است و از کیفیت بهتری نسبت به مسیر دوم برخوردار است.
مسیر دوم از ارومیه شروع می شود. فاصله ارومیه تا قره کلیسا حدود 275 کیلومتر است و لازم است شهرهای سلماس، خوی و چالدران را پشت سر بگذارید. جاده خوی به چالدران با مسافت حدود 100 کیلومتر، کوهستانی و نسبتاً فرعی است.
امکانات گردشگری
بد نیست بدانید که هر دو این مسیرها، خصوصاً شهرهای مرند و خوی جاذبه های دیدنی زیادی دارند که می توانند سفر شما را به یاد ماندنی تر کنند. البته در مجموعه قره کلیسا هیچ گونه امکانات رفاهی وجود ندارد. با نزدیکترین پمپ بنزین 35 کیلومتر فاصله دارید. برای آب آشامیدنی بهداشتی بهتر است از آب معدنی استفاده کنید و غذای سبکی همراه خود داشته باشید چون احتمالا به رستوران بهداشتی و مطمئن دسترسی نخواهید داشت. وضعیت سرویس های بهداشتی هم متوسط است و مشکل خاصی نخواهید داشت.
کی برویم؟
بهترین زمان بازدید از این بنا از اردیبهشت ماه تا پایان مهر ماه است. یادتان باشد که در هفته اول مرداد ماه به این بنا سر نزنید چون کلیسا میزبان مراسم مذهبی است و ورود افراد غیرمسیحی در این زمان ممنوع است.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#184
Posted: 10 Jul 2015 21:06
مدرسه ای برای آقا بزرگ
مسجد آقا بزرگ را باید در خیابان فاضل نراقی ببینید. یک شاهکار معماری دیگر از کاشانی ها که در روزگار پادشاهی محمد شاه قاجار کلنگ آن به زمین خورد و در سالهای اول سلطنت ناصر الدین شاه به دست حاج محمد تقی خانبان، یکی از معماران برجسته آن دوره به پایان رسید. او این مسجد را برای اقامه نماز جماعت و تدریس داماد خود حاج ملا مهدی نراقی ملقب به آقا بزرگ ساخت و سردرش را با تزیینات کاشی کاری ظریفی تزئین کرد.
این مجموعه ظاهرا روی آثار به جا مانده از زلزله سال 1192 ق /1778 م ساخته شده است. به خصوص شبستان 40 ستون شمالی مسجد که احتمالا پیش از احداث گنبدخانه بر روی بقایای خانقاه، مسجد، مقبره و مدرسه خواجه تاج الدین (متعلق به اواسط سده 9 ق / 15 م) ساخته شده است.
صحن وسیع دو طبقه، مقصوره بزرگ با گنبد عظیم و منارههای کاشی کاری از ویژگی های این مسجد است و در گوشه و کنار آن می توانید کتیبههایی ببینید که روی آنها تاریخ 1263، 1264، 1268 ق / 1847، 1848، 1852 م، به چشم می خورد. این کتیبه ها به ترتیب در صفه شبستان، داخل شبستان زیر گنبد و بر ازاره محراب و سر در ورودی مسجد به چشم می خورند.
اگر این مسجد را با بقیه مساجد تاریخی مقایسه کنید، می بینید که هیچ زیادهروی در تزیینات، کاشی کاری ها و سردرها به چشم نمیخورد. به طوری که تزئینات کم این بنا به سادگی و معنویت آن دامن زده است
یکی از خصوصیات مهم معماری در مسجد آقا بزرگ گنبد خانه این مسجد است که روی 8 پایه عظیم بر پا شده است. چون در طرح مساجد قدیمی ایران ایجاد گنبد بر روی پایههای آزاد به ندرت دیده میشود. نتیجه چنین طرحی، جریان یافتن هوای خنک در فضای گنبد خانه در فصول گرم و تابستانهای داغ منطقه کویری است. بنابراین می شود گفت که در این مسجد، بر خلاف دیگر مساجد که بخش جنوبی گنبد خانه را برای ایجاد محراب مسدود میکنند، بخش جنوب، جنوب شرقی و جنوب غربی آزاد است و محراب در دیوار رواقی که اطراف گنبد خانه قرار دارد، ساخته شده است.
ویژگی دیگر، گودال باغچه در حیاط پایینی است که حوض بزرگی در آن به چشم می خورد و باغچههایی زیبایی آن را تزئین کرده است. به این ترتیب حاج محمد تقی خانبان سعی کرده مسجد آقابزرگ را به فضای دلنشین و باطراوت و خنک تبدیل کند.
اگر این مسجد را با بقیه مساجد تاریخی مقایسه کنید، می بینید که هیچ زیادهروی در تزیینات، کاشی کاری ها و سردرها به چشم نمیخورد. به طوری که تزئینات کم این بنا به سادگی و معنویت آن دامن زده است.
در مدخل اصلی مسجد یک جفت در نفیس می بینید که کنده کاری شده و با گره چینی و گل میخ تزیین شده است. این شاید ارزشمندترین و زیباترین تزئینات مسجد باشد. به جز این، تمام بنا با آجر ساخته شده و در گوشه و کنار آن تزئینات ظریف و کمی به چشم می خورد.
حاج محمد تقی خانبان این مسجد را برای اقامه نماز جماعت و تدریس داماد خود حاج ملا مهدی نراقی ملقب به آقا بزرگ ساخت و سردرش را با تزیینات کاشی کاری ظریفی تزئین کرد
این مسجد چند بار مورد مرمت اساسی قرار گرفت و تغییراتی در آن داده شد که از نظر خیلی از معماران اصولی نبوده است. مثلا معمار اولیه مسجد بنای گنجدخانه را طوری طراحی کرده بود که از چهار سو به فضای باز راه داشته باشد تا در تابستان با جریان یافتن هوا تهویه طبیعی صورت گیرد اما در زمان حاج ملامحمدعلی مجتهد نراقی فرزند آقا بزرگ (1285ق/ 1868 م)، شبستان غربی گنبدخانه بنا شد و این سیستم خنک کننده بهم خورد. با این حساب می توان گفت که 40 ستون غربی گنبدخانه یعنی مهمترین بنایی که بعدها به قسمت اصلی و گنبدخانه الحاق شد، به معماری بنای مقصوره لطمه زده است.
در سالهای بعد هم در بعضی قسمتها، به خصوص در و پنجرههای مجموعه، تغییراتی داده شد. در و پنجرههای ارسی بالا رو تبدیل به درگاههایی با دو نیم دایره شد که در معماری ایرانی سابقه نداشت و از زمان بازگشت ناصرالدین شاه از سفر دوم اروپا در بناها معمول شد.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#185
Posted: 10 Jul 2015 21:09
زیباترین خانه تبریز
بعد از ورود اسلام به ایران این منطقه باز هم اهمیت خود را حفظ کرد و همچنان محل وقوع حوادث تاریخی زیادی بود. بنابراین اگر از طرفداران تاریخی و فرهنگ ایران هستید، مطمئن باشید که......
آذربایجان زنده ترین گوشه تاریخی ایران است که هنوز هم می توانید در آن بناهای تاریخی سالم و سرپایی پیدا کنید که شناسنامه هویتی این منطقه هستند.
در گذشته بخشی از سرزمین تاریخی ماد بود که به «ماد کوچک» شهرت داشت. در دوره ساسانیان هم یکی از مهمترین ایالتهای ایران بود که به دلیل قرارگرفتن آتشکدههای بزرگ و مشهور در آن به عنوان یک پایگاه اعتقادی به شمار می رفت. بعد از ورود اسلام به ایران این منطقه باز هم اهمیت خود را حفظ کرد و همچنان محل وقوع حوادث تاریخی زیادی بود. بنابراین اگر از طرفداران تاریخی و فرهنگ ایران هستید، مطمئن باشید که از سفر به آذربایجان شرقی و تبریز دست خالی بر نمی گردید!
اگر گذارتان به تبریز افتاد، پیشنهاد می کنیم بعد از گشت و گذار در شهر و تماشای مقبره الشعرا، مسجد کبود، بازار این شهر سری هم به خانه تاریخی بهنام بزنید که یکی از قدیمیترین خانههای این شهر به حساب می آید و البته از زیباترین هایشان!
خانه بهنام در اواخر دوران زندیه و اوایل دوران قاجار، به عنوان یک خانه مسکونی ساخته شد و در زمان ناصرالدین شاه قاجار، نوسازی تزیین شد. در همین دوره هم بود که نقاشی های دیواری چشمگیری به آن اضافه شد و خانه بهنام تبدیل شد به چیزی که می بینید و حالا به عنوان بخشی از مدرسه معماری دانشگاه هنر اسلامی تبریز به حساب می آید. خانه ای اعیانی به وسعت ۳ هزار مترمربع که با گچبریهای هنرمندانه و رنگی چشم هر بیننده ای را خیره می کند.
این خانه که به بهنام گنجهای یا قدکی هم معروف است، یک ساختمان اصلی دارد که به عنوان ساختمان قشلاقی مورد استفاده قرار می گرفته و یک ساختمان کوچک که به عنوان ساختمان ییلاقی شناخته می شد. این خانه هم به سبک معماری قدیم ایرانی، دو حیاط اندرونی و بیرونی دارد و شامل هشتی ورودی، دالان سردر، ایوان ستوندار و... است.
اگر گذارتان به خانه بهنام افتاد، باید ساختمان اصلی را در شمال حیاط ببینید و رو به جنوب ایوان ستون دار آن را مشاهده کنید که یک زیرزمین با اتاقهایی برای نشیمن تابستانی دارد. معمارانی که خانه را بررسی کرده اند، معتقدند که یکی از خصوصیات بارز این بنا کامل بودن مجموعه، پلان معماری و تنوع در ابعاد اتاق ها ضمن رعایت تقارن در نما است. به همین دلیل است که خانه بهنام را هم به دلیل معماری و هم به دلیل تزئیناتش به عنوان یک ساختمان مسکونی قابل مطالعه و مهم می شناسند.
فضاهای اندرونی و بیرونی خانه بهنام که در دوره قاجار بازسازی شده، علاوه بر تزیینات داخلی به دلیل طراحی متناسب با فصول مختلف سال یکی از کاربردی ترین معماری های ایران را دارد که در آن تعادل درجه حرارت و چشمانداز زیبا در کنار هم به چشم می خورد.
مهتابی یا همان بهارخواب این خانه در ضلع شمالی مجموعه و رو به حیاط اندرونی است. ایوان جنوبی به عنوان نشیمن تابستانی کاربرد داشت و ایوان شمالی با ستونهای چوبی گچاندودش شاه نشین خانه به حساب می آمد. در بنای قسمت غربی هم که تخریب شده اصطبل، مطبخ، توالت و ... قرار داشته است.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#186
Posted: 10 Jul 2015 21:11
چهلستونی در قزوین
عبارت چهلستون برای بیشتر ما با نام اصفهان تداعی می شود اما شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید قزوین هم یک چهلستون معروف و ماندگار دارد که از دوران صفویان تا به حال یکی از بناهای دیدنی این شهر بوده است. عمارت باشکوهی که به کلاه فرنگی هم معروف است و در وسط باغ بزرگی قرار گرفته است. چهلستون قزوین تنها کوشک باقی مانده از مجموعه کاخهای سلطنتی روزگار شاه طهماسب به حساب میآید.
سال 951 هجری قمری بود که شاه طهماسب صفوی به دلیل تهدید ترک های عثمانی تصمیم به انتقال پایتخت از تبریز به قزوین گرفت و در همین سال بود که اراضی موسوم به زنگیآباد را از میرزا شرف جهان یکی از بزرگان و معتمدان شهر برای احداث بنای شاهی خریداری کرد. شاه طهماسب به معماران برگزیده کشور دستور داد تا باغی به شکل مربع در آن بسازند و در میان آن عمارت های عالی، تالار، ایوان ها و حوض های زیبا بنا کنند.
این نقطه شروع تاریخ عمارت کلاه فرنگی بود که به همراه سردر عالی قاپو تنها بناهای باقی مانده از باغ های دوره صفویه در قزوین هستند. این مکان، کاخ شاهی بوده که شاه طهماسب صفوی بنای آن را از روی نقشه یک معمار ترک با شیوه شطرنجی خیلی کوچک ساخته و دارای پنجرههای چوبی بسیار ظریف و زیبا است. تا جایی که برخی معتقدند بنای هشت بهشت اصفهان با گرته برداری از این اثر ساخته شده است.
اگر گذارتان به موزه چهلستون قزوین بیفتد، میتوانید نقاشیهای دوران صفوی را ببینید که روی دیوارهای این بنا خودنمایی می کنند. نقاشیهای دیواری طبقه اول نمونهای از هنر نگارگری مکتب قزوین است و به همین دلیل شهرت خوبی در محافل معماری دنیا دارد. تعداد نقاشیهای دیواری این بنا مشخص نیست، اما طبق گفتههای "عبدالملک شیرازی" و "قاضی احمد حقی"، این نقاشیهای دیواری از آب طلا بودهاند.
مکتب حاکم بر این نقاشیها از تغییر و تحولات سیاسی تاثیر گرفته، به نحوی که ظهور نادرشاه و مکتب افشاریه در چهل ستون دیده میشود. ظهور قاجار هم در سومین لایه نقاشی های کاخ چهل ستون دیده میشد که به مرور زمان از میان رفته است.
چهلستون ساختمانی 8 گوش دارد که با مساحت تقریبی 500 متر مربع ساخته شده است. با تالارها و اتاق هایی کوچکی که در هرکدام از دو طبقه آن به چشم می خورد. رواقی با ستون های آجری و قوس های نیم دایره ای بنا را در برگرفته و بر بالای آن ایوانی با ستون های چوبی استوار شده است.
بد نیست بدانید که عمارت کلاه فرنگی" به همراه"سردر عالی قاپو" تنها بناهای باقی مانده از باغهای دوره صفویه در قزوین هستند. بعدها این بنا در دوره قاجاریه توسط "سعدالسلطنه" فرماندار وقت قزوین بازسازی شد. و در سال 1337 به عنوان گنجینه اشیای تاریخی و باستانی مورد استفاده قرار گرفت. در حال حاضر هم از ساختمان چهلستون قزوین به عنوان موزه خوشنویسی قزوین استفاده می شود.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#187
Posted: 10 Jul 2015 21:14
کوچه باغهای خیال انگیز و کاخ سنگی ناصری/ سفری یک روزه به نگین البرز
«شهرستانک» نام دهکدهای رویایی در شمال قله توچال از توابع بخش مرکزی شهرستانک کرج با پیشینه تاریخی طولانی است.
تقریبا تمام کسانی که مهمان این روستای منحصربه فرد شده اند به اتفاق میگویند سه چیز شهرستانک را از سایر روستاهای استان تهران و اطراف آن تمایز میدهد؛ طبیعت زیبای این روستا در فصلهای بهار و تابستان و به ویژه پاییز، کاخی قجری بازمانده از دوره ناصرالدین شاه قاجار و بعد هم کوچه باغهای خیال مانند. البته دیدنیها و جاذبههای این روستا به این 3 مورد ختم نمیشود. دیدنیها در شهرستانک بسیار است.
کاخ ناصری معروف به کاخ سنگی در میان شیارکوه و در سالهای 1295تا 1298 ه.ق ساخته شده است و درست به همین دلیل بعدها شهرستانک مورد توجه قرار گرفت. شکل گیری این روستا به دلیل وجود رودخانه ای است که در حال حاضر از میان آن عبور میکند. آب رودخانه جنبه درمانی دارد و سرشار از املاح معدنی است. جمعیت این روستا در فصلهای مختلف سال متغیر است.
جاده کوهستانی روستا پر پیچ وخم و البته بسیار زیبا و شگفت انگیز است. در ابتدای روستا دره ای سرسبز قرار دارد که پر از باغهای میوه و کوچههای پیچ در پیچ است. شهرستانک هوای تمیزی دارد و وجود چشمههای متعدد از ویژگیهای آن محسوب میشود.
چشمهی "گله گیله" از پر آبترین و زیباترین چشمههای منطقه است. اطراف این چشمه پوشیده از درختان گردو، گیلاس و آلبالو است. شهرستانک حیات وحش منحصربه فردی هم دارد. در حیات وحش این روستا شغال، گرگ، روباه، خرگوش، آهو، قوچ، میش، بز کوهی و کبک دیده شده است.
قلعه "دزد بند" هم از دیگر دیدنیهای شهرستانک است که تاریخچه اش به قرون 6 تا 8 هجری میرسد. اگر به شهرستانک سفر کردید از غذاهای محلی این روستا غافل نشوید به ویژه نوعی ازحلوا که از کره، شیره و آرد تهیه میشود.
گردو، عسل و لبنیات هم سوغات روستا هستند. مردم روستای شهرستانک به زبانهای فارسی و گیلکی سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
شهرستانک در 49 کیلومتری کرج قرار دارد و مسیر رفتن از منطقه «دو آب» با یک دو راهی از جاده ی چالوس جدا میشود. روستای شهرستانک از راه جاده کرج – گچسر از سه راهی پل دوآب قابل دسترسی است. زیبایی این جاده در تابستان و بهار چشم هر بینندهای را خیره میکند
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#188
Posted: 10 Jul 2015 21:18
زندان اسکندر مقدونی یا مدرسهای کهن؟
بنای راز آمیز زندان اسکندر در محله فهادان یزد از کهنترین محلههای این شهر است.
استان یزد غنی از آثار تاریخی است که البته کمتر مثل آثار تاریخی سایر استانهای کشور شهرتی به هم زدهاند. در هر کجای یزد نشانی از تاریخ و ردپای آن را میبینید. آثاری که در هیچ کجای دنیا نمونهای برایشان یافت نمیشود. تاریخ در این شهر زنده است و نفس می کشد.
بنای راز آمیز زندان اسکندر در محله فهادان یزد از کهنترین محلههای این شهر است که در قدیم به شهرستان شهرت داشته قرار دارد.
این بنای تاریخی دارای حیاطی است که سه ایوان در پیرامون و اطراف آن قرار دارد. گنبد خانه ای قدیمی و کهن در گوشهی حیاط با ارتفاع زیاد قرار دارد که متعلق به سدهای هفتم هجری قمری است.
کارشناسان میراث فرهنگی معتقدند هویت واقعی این بنا مشخص نیست اما به زندان اسکندر و مدرسه ضیاییه، اثر مولانا حسین رضی هم معروف است. این بنا حدود ۸ قرن قدمت دارد و در یزد در مجاورت بقعه دوازده امام قرار گرفته است.
چاهی با قطر ۲ متر در وسط حیاط این مدرسه قرار دارد که به سردابی به عمق حدود ۵ متر منتهی میشود. ارتفاع گنبد بقعه ۱۸ متر میرسد و البته بخش عظیمی از گچبریها و تزئینات زیبای آن از بین رفتهاست.
روایتهایی مختلفی درمورد این بنا مطرح است. بنابر روایتی قدمت ساخت آن را به زمان حمله اسکندر مقدونی به ایران مربوط میدانند و میگویند در آن زمان از این بنا به عنوان زندان استفاده میشده است؛ بعدها بنا تغییر کاربری می دهد و به عنوان مدرسه مورد استفاده قرار میگیرد.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#189
Posted: 10 Jul 2015 21:21
کهنترین گورستان پیش از تاریخ ایرانی
روستای مریان در شهرستان زیبای تالش قرار دارد.
روستای تاریخی مریان در شهرستان تالش و در 143 کیلومتری رشت قرار دارد. این روستا از سمت جنوب به مناطق جنگلی میرسد و میتوانید در کنار دیدن روستای مریان از مناظر زیبای جنگل هم لذت ببرید.
یکی از دیدنیهای تاریخی روستا گورستان باستانی آن است که کهنترین گورستان پیش از تاریخ ایرانی و سندی است بر اینکه از گذشتههای دور مردمی در این منطقه زندگی میکردهاند. گورها دخمههای چند طبقه و سنگچین شده هستند و بنابر روایتی مردگان این گورستان با وسایل زندگی خود در گورها دفن شدهاند.
حمامی قدیمی که متعلق به یکی از دورههای صفوی یا قاجاری است هم در روستا قرار دارد. دیدن حمام روستا را از دست ندهید.
مریانیها به آذری و تالشی سخن میگویند و تقریبا همهشان به دامداری، باغداری، مرزعهداری و ساخت صنایع دستی مشغول روزگار میگذرانند. باغهای انبوه مریان درختهای زردآلو، سیب، به و گلابی دارد و زنان روستایی گلیم، جاجیم میبافند.
خانههای روستا در منطقه کوهستانی قرار دارند و بنابراین ساختار آنها با باقی مناطق استان متفاوت است؛ خانهها با سنگ و چوب ساخته شدهاند.درهای خانهها کوچک است تا سرما به داخل خانه نفوذ نکند.
روخانه کرگانرود هم در روستا قرار دارد. شکوه رودخانه پرآب و رنگهای پاییزی درختان جنگل پوشیده شده با مه مناظر رویایی را میسازند. مردهای روستا هر سال در جشنواره سوارکاری و کشتی شرکت میکنند و کودکان روستا هنوز هم به انجام بازیهای محلی علاقه دارند.
مراسم شب یلدا با رسمهای ویژه ای در روستا برگزار میشود. اهالی مریان معتقدند برای برطرف شدن ماه و خورشید گرفتی یا بندآمدن باران باید بر ظرفهای مسی بکوبند. در سفر به مریان حتما شنیدن صدای نواختن نی چوپانان و آوازهای محلی تالشی را تجربه کنید.
آبگوشت شوربا، آبگوشت قورمه، ترش آش و آش رشته از غذاهای محلی روستا هستند و راه دسترسی به مریان از شهر هشتپر است.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#190
Posted: 10 Jul 2015 21:24
سفر به سرزمین پرستشگاهها
یكی از زیباترین و مهمترین آثار باستانی ایران در جایی قرار گرفته كه بهترین وقت سفر به آن دیار همین حالاست. اگر اهل سفر و دیدن دیدنیها هستید چمدان و توشه سفر را برای دیدن یكی از كهنترین پرستشگاههای ایران زمین و بسیاری آثار ارزنده دیگر بردارید و راهی خوزستان و شهر باستانی شوش شوید.
چغازنبیل
وقتی صحبت از ثروت ایران، آن هم در جنوب كشور میشود، ناخودآگاه اولین چیزی كه به ذهنمان میرسد نفت است. نفت یا همان طلای سیاه كه باعث شد مهمانهای خوانده و ناخوانده زیادی از سراسر دنیا راهی جنوب ایران شوند. همانهایی كه اغلب هنگام حفاری به ثروتهای دیگری میرسیدند و حیرتزده آنها را از دل خاك بیرون میكشیدند. این اتفاق سال 1935 برای معبد چغازنبیل نیز افتاد. در آن زمان شركت نفت ایران و انگلیس در منطقه شوش مشغول حفاریهای نفتی بود كه یكی از كارمندان متوجه تپه مرتفعی در آن منطقه شد و در پی كنجكاویهایش توانست از آنجا یك قطعه آجر كتیبهدار پیدا كند. او این آجر را به باستان شناسانی داد كه چند كیلومتر آنسوتر در پی یافتن آثاری از شهر تاریخی شوش بودند و همین امر سرآغاز پیدایش معبد چغازنبیل شد.
این معبد تقریباً در ۴۵ كیلومتری جنوب شهر شوش در نزدیكی منطقه باستانی هفت تپه كه از جاده شوش به اهواز قابل دسترسی است، واقع شده. وقتی پایتان به آنجا رسید بدانید در جایی ایستادهاید كه برای اهالی باستانی آن، بسیار مقدس بوده و شاید به این سادگیها كسی را بهآنجا راه نمیدادهاند.
حدود 3300 سال پیش شهر زیبای شوش مركز تمدن و تقدس پادشاهان عیلامی بود و یكی از آنها تصمیم گرفت در آنجا پرستشگاهی بنا كند كه در جهان آن روز همتایی نداشته باشد. بناهای دینی همیشه به سبكی ساخته میشوند كه گویای فلسفههای اعتقادی صاحبانشان باشند. به همین علت است كه در بازدید از چغازنبیل اولین چیزی كه توجه تان را جلب میكند معماری پلكانی و طبقه طبقه این بناست به گونهای كه اولین طبقه، وسیع ترین و آخرین طبقه، كوچكترین بخش بنا را تشكیل میدهد. این نوع ساختمانها دقیقاً تداعیكننده كوه هستند زیرا برای بسیاری از مردمان آندوره كوهها و تپههای بلند جاهای مناسبی بودند برای راز و نیاز كردن با خدا. از سوی دیگر كوه نماد كاملی بود برای طی طریق و پیمودن راهی دشوار به سوی بلندی و رسیدن به نقطهای كه از زمین فاصله داشته باشد و به خدای آسمانها نزدیك باشد. به همین علت پرستشگاهشان را در 5 طبقه شبیه به یك كوه بنا كردهاند و آنقدر زیبا این كار را انجام دادهاند كه امروز شما هم وقتی وارد این محوطه میشوید چارهای جز تحسین عظمت آن ندارید.
این بنا از آجرهایی ساخته شده است كه روی بسیاری از آنها نگاشتههایی به خط عیلامی دیده میشود. به نظر میرسد این كتیبههای كوچك كه تقریباً نوشتههای یكسانی دارند، حاوی ذكر، دعا یا حتی اسامی مقدس آن دوره باشند. نكته جالب دیگر آنكه در آن دورهای كه بنای چغازنبیل نهاده شده زنان جایگاه ویژهای در جامعه داشتهاند و از همین رو این پرستشگاه نیز به نام الههای ساخته شد كه نگهبان شهر شوش بود.
محوطه این نیایشگاه تنها به عمارت اصلی محدود نمیشود و شما میتوانید در سه سوی آن، سه بنای كوچك آجری دیگر نیز ببینید كه دایره شكل هستند. برخی این سه بنا را محل قربانی كردن و ذبح دانستهاند و برخی نیز گفتهاند كاربرد علمی و ستارهشناسی داشتهاند. به هر حال شكل دایرهای این سه بنا در كنار بنای اصلی كه مربع شكل است بی دلیل نبوده و این اشكال هندسی بیشتر مبنای اعتقادی دارند.
یكی دیگر از زیباییهای این بنا وجود آبراهههایی است كه در سراسر بنا دیده میشود و میتواند به دلیل حفاظت آنجا از بارانهای سیلآسا ساخته شده باشد. دورتادور معبد سنگفرش شده و بر بعضی از این سنگفرشها جای پاهای كوچكی دیده میشود كه گویا مربوط به كودكان است اما هنوز دلیل وجود این رد پاها مشخص نشده است.
چغازنبیل یكی از بناهایی است كه در فهرست آثار میراث جهانی یونسكو ثبت شده است.
بقایای آپادانا
شاید برخی از شما خوانندگان عزیز و اهل سفر، ندانید كه یكی از مهمترین كاخهای هخامنشی پیش از آنكه در تخت جمشید بنا شود، در شهر باستانی شوش ساخته شد. بقایای این كاخ درست رو به روی آرامگاه دانیال نبی قابل دسترسی و دیدن است. اگرچه بازمانده این بنا بسیار ناچیزتر از بقایای تخت جمشید است اما دیدن آنجا خالی از لطف نیست و اگر قدرت تجسمتان قوی باشد میتوانید با استفاده از پایههای ستونها و آثاری اندك از باز مانده تزئینات، بخشهایی از این كاخ را با چشم خیال ببینید.
به طور كلی آپادانا به نوع خاصی از تالارهای ستوندار گفته میشود كه در معماری كاخهای عهد باستان بسیار دیده شده است و داریوش اول هخامنشی پس از آنكه شوش را پایتخت خود قرار داد یك نمونه از این آپاداناها را در آنجا بنا كرد. چراكه شهر شوش از دیرباز مركز توجه جهانیان بود و موقعیت جغرافیایی مناسبی داشت.
كاخ داریوش دارای قسمتهای مختلفی از جمله تالار بار عام، دروازه، كاخ پذیرایی و همچنین دارای 3 حیاط مركزی بوده و در ساخت دیوارهای كاخ از خشتهایی با نمای آجری و ستونهای سنگی استفاده شده است. دیوارهای داخلی كاخ با آجرلعابدار منقوش با طرحهای سربازان گارد جاویدان، شیر بالدار و نقش گل نیلوفر آبی مزین بودهاند كه بسیاری از بقایای بهجایمانده آنها در موزههای خارجی و داخلی نگهداری میشود.
از ویژگیهای مهم این كاخ آن است كه ابزار، مصالح و حتی بسیاری از سازندگان آن از اقصی نقاط دنیا به این مكان آورده شدند. در كتیبه مهمی كه از این كاخ به دست آمده، داریوش به همین نكته اشاره میكند؛ چراكه میخواهد سیطره خودرا به جهان آن روز بازگو كند. در بخشهایی از این كتیبه نوشته شده است: «این كاخی است كه من در شوش بنا كرده ام. تزئینات آن از راه دور آورده شده.... چوب سدر را از كوه موسوم به جبل لبنان آوردهاند. طلایی كه در اینجا به كار رفته از ساردس و بلخ آورده شده، سنگ لاجورد را از خوارزم آوردهاند، نقره و مس را از مصر، عاج را از هند و حبشه و...»
ستونهای سنگی این كاخ متشكل از چند قسمت، زیرستون، پایه ستون، شالیستون، ساقه ستون، گل ستون و سرستون است. كه سرستونها به شكل نیم تنه 2 گاو هستند كه زانو زده و پشت به هم دادهاند. ستونها و دیوارهای آپادانا 22 متر ارتفاع داشتند اما بلندی بقیه قسمتها كمتر و سقف آنها از خشت بوده است. از تزئینات كاخ اطلاعی در دست نیست ولی كف بسیاری از قسمتهای داخلی از مصالحی ساخته شده كه قرمز رنگ بوده است.
بخشهای مهمی از كاخ آپادانا در زمان اردشیر اول (461 پیش از میلاد) دچار حریق شد كه در زمان اردشیر دوم (359 پیش از میلاد) آن را بازسازی كردند. شهر شوش نیز در حمله اسكندر مقدونی حدود سال 320 پیش از میلاد ویران شد و پس از آن دیگر به شكوه گذشته خود باز نگشت. اما بیشك برای ما كه تلاش میكنیم سرزمین مان را بهتر بشناسیم و به همین خاطر چمدان میبندیم و راهی نقاط دور و نزدیك میشویم، دیدن چنین جاهایی یادآور همه شكوه و عظمتی است كه در میان خاكها و خشتها نهفته است.
آرامگاه دانیال نبی
امكان ندارد بخواهید دیدنیهای شوش را ببینید و آرامگاه دانیال نبی از قلم بیفتد. گنبد سفید رنگ و كله قندی این آرامگاه از نقاط مختلف شهر قابل دیدن است. این مقبره در ساحل شرقی رود زیبا و پاكیزهای به نام شاوور و روبهروی تپه ارگ و كاخ آپادانا قرار دارد.
دانیال نبی یكی از پیامبران بنی اسرائیل بوده كه 700 سال پیش از میلاد مسیح در سرزمین خودش زندگی میكرد اما در 12 سالگی با حمله بابلیان به اورشلیم به اسارت درآمد و به بابل برده شد و وقتی كورش هخامنشی بابل را تصرف كرد دانیال را كه دیگر مردی دانشمند و فرهیخته بود با خود به ایران آورد. دانیال نبی در دربار هخامنشیان به مقام و منزلتی بالا رسید و تا پایان عمرش در ایران ماند. از منطقه شوش در كتاب تورات به نام شوشان یاد شده است و دانیال نیز شهر قدیم شوش را با نشانههای كتاب خود شناسایی كرده است. او در واقع در پایتخت زمستانی هخامنشیان (شوش) ساكن و پس از درگذشتش در آن شهر دفن شد. البته گفته شده جسد دانیال را پس از مرگ مومیایی كردند اما بعد از ورود اعراب به ایران، او را از صندوق مومیایی بیرون آورده، غسل دادند و به خاك سپردند.
بنایی كه امروز به عنوان آرامگاه این پیامبر ابراهیمی میشناسیم در دوره قاجار به این شكل ساخته شد كه با معماری بومی جنوب ایران و خوزستان بسیار همخوانی دارد؛ بویژه گنبد مخروطی و پله پله آن. فضای آرامگاه دارای دو حیاط است كه دورتا دور آن، ایوانها و حجرههایی ساخته و در تزئینات بنا از كاشیكاری هم بهره بردهاند. در مجموع آرامگاه دانیال نبی نمونهای زیبا از معماری ایرانی و خوزستانی را ایجاد كرده است.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟