ارسالها: 436
#11
Posted: 19 Jul 2011 13:46
كلاردشت؛ بهشت گمشده
«كلاردشت كجاست؟ نام كلاردشت هميشه بر سر زبانها بوده است و جسته گريخته مطالبي علمي، غيرعلمي درباره آن نگاشته شده است. اما واقعيت آن است كه هنوز كلاردشت به درستي شناخته شده نيست، نه تنها براي جهانگردان خارجي كه به ايران مسافرت ميكنند كه حتي براي بسياري از ايرانيان، كلاردشت بهشتي گم شده است و با همه نزديكي اين منطقه به تهران، كرج، چالوس، نوشهر و با داشتن دهات و شهرك و راه و جاده در گستره خود، هنوز يك از هزار ديدنيها و شگفتيهاي اين منطقه به قلم و تصوير در نيامده است.»
اين مطلب، مقدمه گزارشي است به نام «كلاردشت، بهشت گمشده» كه 16 سال پيش (پاييز 69) در نشريه گردش به چاپ رسيد. گزارشي تقريبا جامع از شگفتيهاي كلاردشت. گزارشگر اين گزارش كه نخستين بار نام «بهشت گمشده» را بر اين منطقه گذاشت، شايد نميدانست كه با اين كار، يك سناريو را رقم ميزند. سناريويي كه كارگرداني آن را سودجوياني برعهده دارند كه ساخت و سازهاي بيشمار آنان در كلاردشت، حالا بهشت گمشده را به منطقهاي تبديل كرده است كه دارد از دست ميرود
حالا ديگر ساخت و سازها هم جزو شگفتيهاي اين منطقه است. جاذبههاي گردشگري كلاردشت، اين دشت زيبا و بيهمتا، همواره و هميشه به خاطر ويژگيهاي خاص منحصر به فردش توجه بسياري از گردشگران را به خود جلب كرده است. اين ويژگيها به اندازهاي شگفتانگيز است كه در تمام طول تاريخ در چشم شاهان و شاهزادگان و امراي حكومتي جلوهگري داشته است و آنچه امروزه از كلاردشت ميگويند، ريشه در تاريخ دارد.
اين ثروت ملي ميتواند نقش يك قطب مهم را در اشتغال و درآمدزايي در اين منطقه ايفا كند.
اما متاسفانه استفاده نابهجا از اين ثروت، عدم كنترل صحيح ساخت و سازها در اين منطقه و تخريب نابهجاي طبيعت به علت مهاجرت بيرويه به خصوص از تهران سبب شده است تا اين دشت زيبا با هجوم بالاي سودجويان مواجه شود.
اما كلاردشت كجاست؟
كلاردشت، دشتي بر فراز كوهها، منطقهاي كوهستاني است در غرب مازندران با وسعت 1509 كيلومترمربع، تابع شهرستان چالوس و متشكل از سه دهستان كلاردشت، بيرون بشم و كوهستان كه جمعيت آن در سرشماري سال 1375، 23097 نفر برآورد شده است و البته خدا ميداند كه هماكنون با اين هجومهاي بيرويه چه جمعيتي دارد. كلاردشت از جنوب قله تخت سليمان تا حدود گردنه كندوان به خطالرأس اصلي البرز محدود ميشود و رود چالوس از كنار آن ميگذرد.
دهستان كلاردشت با 39 آبادي در دشت كوچكي در دامنه تخت سليمان واقع و مركز آن حسن كيف است.
اين منطقه با دو جاده فرعي به راه اصلي كرج - چالوس و ساحل درياي خزر ميپيوندد. جاده نخست از مرزنآباد در فاصله 25 كيلومتري جنوب چالوس منشعب شده و به طول 20 كيلومتر از ميان تپههايي كه بر دامنههايشان گندم و جو كشت ميشود، ميگذرد و دومين جاده، از عباسآباد واقع در جاده كناره، ميان راه چالوس و تنكابن منشعب شده و به طول 25 كيلومتر پس از گذشتن از جنگلهاي متراكم و بسيار زيبا در ناحيه نكارود به غرب دشت ميرسد.
وجود بيش از 45 قله بالاي 4000 متر، نمونه كمنظيري از عظمت، صلابت و زيبايي رشتهكوههاي البرز را در كلاردشت به نمايش گذاشته است. علمكوه با ارتفاع 4845 متر از سطح درياي آزاد بلندترين كوه اين دشت است. علمكوه كه در سمت شمال شرقي به ديوارهاي به طول 700 متر و عرض 450 متر منتهي ميشود، يكي از هشت ديواره سخت گذر جهان است. «تخت سليمان» نيز كه در افسانهها از آن به جايگاه ازدواج «سليمان (ع) و بلقيس» ياد ميكنند با ارتفاع 4650 متر يكي از ديدنيهاي اين منطقه به شمار ميرود.
در كوههاي مرتفع كلاردشت يخچالهاي طبيعي و دايمي وجود دارد كه پس از گذشت دهها ميليون سال همچنان ناآرامند. اين تودههاي عظيم يخ كه با سنگ و خاك آميخته شدهاند، منابع اصلي آبگيري رودخانه «سرداب رود» (مهمترين رودخانه كلاردشت» هستند و البته چشمههاي ديگر نيز اين رود را ياري ميكنند. آب «سرداب رود» از صافترين و زلالترين آبهاي رودخانههاي شمال ايران است و براي پرورش و تكثير قزلآلا و ماهي آزاد مناسب است.
هوا در كلاردشت مه نسبتا دايمي دارد و دماي آن در برخي از روزهاي سرد زمستان به حدود 30 درجه سانتيگراد زير صفر ميرسد. در شبهاي تابستان نيز گاه مردم به استفاده از لباس گرم نياز دارند. درياچه ولشت (سماء)، نگين آبي كلاردشت نيز يكي از درياچههاي آب شيرين ايران است. اين درياچه با وسعتي حدود 20 هكتار در عمق تپههاي شرقي كلاردشت در نزديكي دهكده «سماء» واقع است.
طول اين درياچه دايمي 650 متر، عرض آن 300 متر و عمق گودترين نقطه آن 30 متر است.
منبع تامين آب ولشت، چشمههاي كف و اطرافند. اين درياچه جزو زيستبومهاي نادر مازندران است و پرندگان مهاجري از قبيل مرغابي و غاز وحشي در اين مكان يافت ميشوند و اما اشياي به دست آمده در منطقه كلاردشت نشان از قدمت 1000 سال قبل از ميلاد دارد.
منطقه كلاردشت از لحاظ طول عمر ساكنان آن نيز شهرت دارد كه اين امر به زندگي طبيعي و متعادل و شرايط جغرافيايي مربوط است و البته بهتر است بگوييم مربوط ميشد!
تا حدود 30 سال پيش خانههاي چوبي قديمي «داردچي» و پس از آن خانههاي نيمهسنتي در اين منطقه ديده ميشد و حالا جاي آن خانههاي سنتي و نيمهسنتي را كه يكي از جاذبههاي توريستي اين منطقه بود ويلاهاي مدرن گرفته است.
عبور از جاده كلاردشت و نگاهي نه چندان ژرف به طبيعت حتي بدون هيچ نظر كارشناسي به وضوح نشان ميدهد كه ساخت و ساز در اين منطقه سالها پيش بايد متوقف ميشد.
آلودگي اطراف جاده با زبالههاي غيرقابل جذب نيز وصله ناجور اين طبيعت است اگر چه كلاردشت، هنوز هم همان بهشتي است كه سالها پيش مجله «گردش» از آن ياد كرده بود: «دشتي بر فراز البرز در ارتفاع 1250 تا 1350 متر انباشته از رسوبات عهد سوم زمينشناسي و از همين ارتفاع تا دريا فقط 30 كيلومتر فاصله دارد.»
پوشش گياهي جنگلهاي منطقه كلاردشت شامل: سپيدار، افرا، داغداغان، توسكا، تمشك، نمدار، راش، زرشك، گل سرخ وحشي، بلوط سياه، ممرز، ازگيل، ملچ، بلوط، زالزالك، سياهتلو، خوج و ... است.
از پستانداران و پرندگان وحشي جنگلهاي كلاردشت نيز ميتوان سنجاب، گوزن، بز، پلنگ، خرس، خرگوش، خوك، شغال، گربه وحشي، جوجه تيغي، گوركن، گرگ، قرقاول، لاشخور، داركوب، دم جنبانك، كبك، قوش، كبوتر، زاغچه، جغد، كوكرك و بلدرچين را نام برد.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#12
Posted: 19 Jul 2011 13:49
رامسر در يک نگاه
رامسر كه در دامنه جنگل و ساحل درياي مازندران در فضايي سرسبز واقع شده است، از شهرهاي قديمي استان مازندران به شمار مي رود. در برخي منابع و متون تاريخي، سابقه و پيشينه آن را حدود ده قرن ذكر كرده اند. خاندان هاي بزرگي در شهر رامسر مي زيستند كه بيشتر آنها از سادات بودند. رامسر پيش از سال 1310 هـ .ق دهي آباد به نام سخت سر بود. از اين سال به بعد تغييرات مهمي در آن صورت گرفت وهم اكنون اين شهر تاريخي از بهترين تفرج گاههاي شمال ايران به ويژه از ديدگاه مسافران و جهانگردان خارجي است. رامسر شهري مجهز و كاملا توريستي است .
جاذبه هاي طبيعي
آبشار ايج يا ده قلو
اين آبشار از ذوب برف هاي دائمي كوه خشم چال ارتفاعات اشكور عليا سرچشمه مي گيرد و پس از طي مسافتي در بالا دست روستاي ايج، از فراز سنگي، روي سنگي ديگر فرو مي ريزد. سپس به صورت آبشارهاي متعدد به عمق دره سرازير مي شود. ويژگي هاي اين آبشار مقدار زياد آب آن و فضاهاي غار مانند وسيع زير سنگهاي آبشار است. هم چنين مي توان به تعداد شاخه ها، چشمه هاي اطراف، محوطه كنار و بالا دست، چشم انداز يخچالهاي دائمي خشم چال، دره زيباي اشكور، آب و هواي ييلاقي و پوشش گياهي عطرآگين اطراف آن اشاره كرد كه در نوع خود بي نظير است.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#13
Posted: 19 Jul 2011 13:51
بهشهر در يک نگاه
ناحيه بهشهر كه سابقا خرگوران نام داشت توسط شاه عباس خريداري شد و به دستور وي شهري در آنجا احداث شد. ماده ”دولت اشرف “ براي تاريخ بناي اين شهر در سال 1021 هجري انتخاب شد و شهر جديد، اشرف البلاد نام گرفت كه اقامتگاه شاه عباس اول در مازندران بود. بعد از احداث شهر، شاه عباس چندين هزار گرجي را به شهر اشرف كوچاند. شاه عباس هرگاه به مازندران مي آمد اشرف را به ديگر نقاط آن ترجيح مي داد. احتمالا اولين گروه نمايندگان سياسي انگلستان در اشرف البلاد به حضور شاه عباس رسيدند. اشرف البلاد در اثر جنگهاي داخلي حملات تركمن ها، افاغنه و حملات سپاهيان زند صدمات فراوان ديد و به طور مكرر تخريب شد. نادر شاه هنگامي كه اعزام جنگ بالزگي ها بود مدتي را در اين شهر سپري كرد. محمد حسن خان قاجار علاقه زيادي نسبت به آن داشت و غالبا در اين شهر اقامت مي كرد، سكنه اين شهر از اقوام مختلف تشكيل شده بود، ازجمله مهاجران گرجي كه شاه عباس آن ها را از قفقاز كوچانده بود، همچنين گروهي از خانواده هاي طالشي لنگران كه از سواحل درياي خزر آمده بودند و جمعي هم از ثات ها كه يكي از قبايل ايراني بود. بهشهر امروزي، شهري زيبا و جذاب است كه آثار طبيعي و تاريخي فراوان دارد.
مراکز تاريخي و باستاني
كاخ صفي آباد
كاخ صفي آباد در بالاي كوهي مشرف به بهشهر قرار دارد. اين كاخ از جمله ابنيه تاريخي و باشكوه دوره صفويه است كه در دوران قاجار به علت بي توجهي به كلي ويران گرديد، ولي در عهد پهلوي به دستور رضاشاه، باهمان اسلوب و ويژگي معماري عصر صفوي دوباره سازي شد. در اين دوره همچنين محراب قديمي آن كه به مرور زمان خراب و مسدود شده بود، مجدداً بازسازي شد.
عمارت و باغ صفوي ” باغشاه “
باغ مصفا و دلفريبي كه امروزه محل شهرداري بهشهر است، همان باغشاه معروف به اشرف البلاد دوره صفوي است كه به گفته سياحان و جهانگردان پر از درختان سرو صد ساله و گلهاي آراسته بوده است. عمارت فوق در اثر بي توجهي از بين رفت و عمارت بهتري روي خرابه هاي آن احداث گرديد كه به ديوانخانه معروف شد. اين عمارت وسط باغ قرار دارد. طول آن سه برابر عرض آن است. جلو اين عمارت كاملا باز ولي در پشت و طرفين آن ديواري قرار دارد كه به وسيله پنجره هاي متعدد مستور شده است. كاخ عباس آباد نيز از آثار دوره صفوي است كه در نزديكي بهشهر قسمت هايي ازآن بجا مانده است .
جاذبه هاي طبيعي
درياچه عباس آباد
اين درياچه در ارتفاع 400 متري از سطح دريا در جنوب شرقي بهشهر ميان جنگل قرار گرفته است و به دليل ساخت و سازهايي كه شاه عباس در اطراف آن انجام داد، به نام عباس آباد معروف گشته است. وسعت آن حدود 10 هكتار و عمق آن نزديك به ده متر است. اين درياچه به دليل دسترسي مناسب سواره، محوطه اتراق، آثار باستاني، شيريني، آب و هواي مناسب، قابليت هاي توريستي فراوان دارد.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#14
Posted: 19 Jul 2011 13:53
هراز جادهاي به مقصد ماجرا
جاده هراز را به قصد عبوركردن نبينيد، جاده دنيايي پرماجراست
نام هراز را بارها و بارها شنیده اید. نامی که بیشترین خاطره شما را در جاده های شمال رقم می زند. اما پیشنهادی برای شما دارم که هراز را نه به عنوان یک جاده که به عنوان دنیایی پرماجرا در خاطرات سفری شما ثبت می کند. این بار که قصد شمال کردید، يك روز از برنامهتان را در خود جاده بگذرانيد. در جادهاي كه سرشار از پديدههاي طبيعي و جذاب است.هراز داراي جاذبههايي مانند دره گل زرد، آبشار ملك بهمن، آبگرم لاريجان، منظريه، استله سر، آبگرم بايجان و اسك است. هر كدام از اين جاذبهها پتانسيل ميزباني شمار زيادي از طبيعتگردان و گردشگران را داراست. شما هم اگر قصد سفر طولاني مدت نداريد، كولههايتان را ببنديد و جاده هراز را زير پاي خود ميهمان كنيد.
دره گل زرد
اين منطقه ييلاقي در شمال مباركآباد و جنوب قله 3750 متري «گل زرد» است. دره گل زرد درهاي شمالي - جنوبي است كه ابتداي آن تنگ و اندكي سنگلاخي است كه در انتها بازتر شده و به زيرشيبهاي تند قله ميرسد. سرچشمه انتهاي دره زير شيبهاي گل زرد، از زيباترين و مهمترين نقاط ديدني اين منطقه است. براي رسيدن به اين نقطه 2 ساعت پيادهروي از روستاي مباركآباد كافي است.
آبشار ملك بهمن
اين آبشار بزرگ در بالاي ده «شونادشت» در جاده هراز - شونادشت قرار دارد. در كنار اين آبشار، قلعه بزرگ ملك بهمن مربوط به دوران ساساني واقع است كه مجموعه آثار تاريخي و طبيعي را براي يك روز طبيعتگردي به وجود آمده است. باغهاي موجود در مسير دسترسي به آبشار نيز در فروردين ماه جلوه خاصي دارند. براي رسيدن به اين آبشار از روستاي شونادشت تنها 30 دقيقه زمان لازم است.
آبگرم لاريجان
آبگرم «لاريجان» در حاشيه شمالي دره رودخانه هراز در جنوب قلعه دماوند قرار دارد. با اينكه دماوند، مهمترين كوه ايران، در اين منطقه قرار دارد، اما سالانه هزاران طبيعتگرد براي استفاده از آبگرم لاريجان و دامنههاي سرسبز البرز مركزي به اين منطقه سفر ميكنند.
منظريه
«دره منظريه» يكي ديگر از مناطق ييلاقي منطقه پلور در جاده هراز است. اين دره منطقهاي مسطح و هموار است كه بيشتر طبيعتگردان براي رسيدن به دشت لار و غار گل زرد از آن استفاده ميكنند. دره منظريه تا دامنههاي جنوبي تيزكوه و دشت «امام پهنك» پيش ميرود. درياچه منظريه، قله دماوند، غار گل زرد و آبشار گل زرد از مهمترين نقاط ديدني اين منطقه است كه داراي پوشش گياهي متنوع و درختهاي بسيار است.
استله سر
دره استله سر كه رودخانه آن موسوم به تلخ رود است در شرق دماوند و منتهياليه دره يخار قرار دارد. دره استله با آبي گلآلود، حاصل از ذوب يخچال يخار دماوند،درهاي با شيبهاي تند و مراتع وسيع است. چشمه آب معدني «استله»، قله «منار»، دره «يخار» و جبهه شرقي قله دماوند از مهمترين نقاط ديدني دره تلخ رود است.
آبگرم بايجان
آبگرم «بايجان» در 11 كيلومتري شمال بخش «گزنك» در جاده هراز است. اين آبگرم از متعدد آبگرمهاي البرز مركزي است كه سالانه ميزبان بسياري از طبيعتگردان ايراني و خارجي است. براي رسيدن به آبگرم بايجان برخلاف ديگر جاذبههاي اين منطقه نياز به پيادهروي نيست و با خود روي شخصي ميتوان تا حاشيه آبگرم رفت.
آبگرم اسك
اين آبگرم در 13 كيلومتري پلور در جاده هراز و عمق دره رودخانه آن قرار دارد. آبگرم، غار «اسك» و برفچال فصلي از زيباترين مناطق طبيعي اين منطقه است. دره هراز آب اسك داراي پديده ديگري به نام كافركولي است كه يكي از نادرترين پديدههاي كوهستاني در جهان است. براي رسيدن به اين منطقه كه از مراتع وسيعي ميگذرد، نياز به پيادهروي نيست و ميتوان با خودرو تا كنار آبگرم رفت.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#15
Posted: 19 Jul 2011 14:03
بابل در يک نگاه
تاريخچه شهر بابل
بابل از شهرهايي است كه در دوران اسلامي نيز وجود داشته و به نام هاي مامطيران، مامطير، بارفروش ده، بارفروش و بابل شناخته شده است. اولين نام اين شهر مامطير بود كه در قرن دهم هجري بارفروش ده در محل آن بنا شد و هنگامي كه محمدخالد حاكم آن بود بازار و عمارتي در آن بنا كرد. درسال 160 هـ .ق مازيار بن قارن مسجد جامع آن را بنا نهاد كه شامل مساجد، عمارت، مدارس، دكاكين، سراها، بيوتات و سايه بود. بارفروش به عنوان مركز تجاري به ويژه در دوره صفوي از رونق، آبادي، وسعت و گستردگي برخوردار شد. شاه عباس اول فرمان داد باغ ارم را در قسمت جنوبي شهر بنا كنند. بابل در زمان فتحعلي شاه قاجار نيز اهميت قابل توجهي پيدا كرد. قبل از انقلاب اكتبر روسيه، بابل از طريق بندر مشهدسر (بابلسر) با كشور روسيه ارتباط تجاري داشت وبه يكي از مراكز مهم بازرگاني استان مازندران تبديل شده بود. بابل امروزي شهري آباد و زيباست.
مراکز تاريخي و باستاني
كاخ بابل
ساختمان اين كاخ كه به دوره پهلوي مربوط است، در باغ مصفايي در جنوب بابل قرار دارد و محل فعلي دانشكده پزشكي مازندران است. بناي كاخ دو طبقه است، با اتاق ها و سالن هاي متعدد و مزين به گچبري هاي بسيار زيبا. مصالح عمده ساختمان كاخ را سنگ تشكيل مي دهد ونماي خارجي كاخ، ويژگي هاي خاص و منحصر به فردي دارد كه مشابه آن در كاخ هاي ديگر اين دوره كمتر ديده مي شود.
پل محمد حسن خان
در اوايل حكمراني كريم خان زند به سال 1146، محمدحسن خان (جد آغامحمدخان قاجار) كه شهر بار فروش و ساير نقاط مازندران را تصرف كرده و در جنگ بر كريم خان زند پيروز شده بود، برروي رودخانه بابل پل بزرگي احداث كرد كه تا امروز باقي مانده و به پل محمدحسن خان معروف است. اين پل داراي هفت چشمه(طاق) اصلي و دو چشمه فرعي است كه ارتفاع آن از بستر رودخانه 11 متر است. اين پل با طول 140 متر و عرض 6 متر يكي از پلهاي مهم استان از نظر مسائل اقتصادي و ارتباطي به شمار مي آيد.
اماکن زيارتي و مذهبي
بقعه سلطان محمد طاهر
اين بقعه كه در كياكلا واقع شده و مدفن سلطان محمد طاهر از فرزندان امام موسي كاظم(ع) است كه از نظر سبك معماري به بناي امامزاده يحيي در شهر ساري شباهت دارد. در اين مقبره صندوق چوبي نفيسي قرار دارد كه تاريخ آن به سال 875 هـ .ق مربوط است. داخل مقبرعلاوه بر صندوق چوبي يك قطعه سنگ قبر وجود دارد كه در اطراف آن آيات قرآني به خط نسخ ممتاز حك شده است.
امامزاده قاسم ( بقعه آستانه )
بناي تاريخي امامزاده در آستانه بابل، به قرن نهم هجري قمري تعلق دارد. اين بقعه كه مدفن امام زاده قاسم، فرزند حضرت موسي كاظم (ع ) است به بقعه آستانه مشهور است. داخل صحن بقعه دو صندوق نفيس چوبي قرار دارد كه صندوق اصلي آن به تاريخ 888 هـ . ق مربوط است و به دست استاد احمد نجار ساروي ساخته شده است.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ویرایش شده توسط: aria_2011
ارسالها: 8724
#16
Posted: 19 Jul 2011 14:05
aria_2011
افرین پسر كارت خوبه
استان بعدی باید استان من باشه گیلان
راز دلم را فقط تو میدانی و دلت
گوشه ای از قلبت پنهان دار دوستت دارم هایم را
*ای عشق*
***M***
ارسالها: 436
#17
Posted: 19 Jul 2011 14:32
خوب دوستان عزیزم اینم از استان مازندران كه قولشو بهتون داده بودم، اگه استقبال بشه و خوشتون بیاد ادامه میدم و بقیه استان ها رو براتون میزارم اما توجه داشته باشید كه شما هم باید همكاری كنید و مطالبی كه به درد این تاپیك میخوره پیدا كنید و در اینجا قرار بدید، امیدوارم بتونیم با همكاری همدیگه این تاپیكو تمام و كمال كامل كنیم، با تشكر.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ویرایش شده توسط: aria_2011
ارسالها: 436
#18
Posted: 19 Jul 2011 14:56
adam_ensan
دوست عزیزم خیلی ممنون از اطلاع رسانی كه انجام دادید ولی اگه لطف كنید فقط در ارتباط با موضوع تخصصی تاپیك مطلب بزارید یا نظر بدید بیشتر ممنون میشم.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ویرایش شده توسط: aria_2011
ارسالها: 436
#19
Posted: 20 Jul 2011 16:03
خوب دوستان عزیز امشب میخوام براتون به افتخار علی آقا براتون مطلب بزارم كه نظر دادن و خواستن كه استان زیبا و تاریخی گیلانو معرفی كنم. پس علی جون مطالب امشب تقدیم میشه به شما.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#20
Posted: 20 Jul 2011 16:05
استان گیلان
استان گیلان با مساحت 14711 کیلومتر مربع در میان رشته کوههای البرز و تالش در شمال ایران جای گرفته است. این استان به واحد جغرافیایی جنوب دریای خزر تعلق دارد و با استان های اردبیل در غرب، مازندران در شرق ، زنجان در جنوب و کشور استقلال یافته آذربایجان و دریای خزر در شمال هم مرز و همسایه است. رود سفید تمشک که بین چابکسر و رامسر جاری است، آن را از استان مازندران جدا می کند.
بر اساس تقسیمات کشور سال 1375 ، این استان به مرکزیت رشت، 12 شهرستان، 35 شهر، 30 بخش، 99 دهستان و 2763 آبادی دارد . شهرستان های استان عبارتند از : آستارا ،آستانه اشرفیه، بندر انزلی، رشت، رودبار، رودسر ، شفت ،صومعه سرا ، طوالش ، فومن ،لاهیجان ولنگرود .
تاریخ گیلان با تکیه بر پاره ای اشاره ها و کاوش های باستان شناختی به دوره پیش از آخرین یخبندان ( بین 50 تا 150 هزار سال پیش ) می رسد . با مهاجرت آریایی ها و دیگر اقوام به این سرزمین ، از آمیزش مهاجران و ساکنان بومی منطقه ، قوم های جدیدی پدید آمـدند که در این میان دو قوم « گیل » و « دیلم » اکثریت داشتند . از همان آغاز ، فرمانروایان این قوم از آزادی کامل برخوردار بوده اند و هیچ گاه در برابر بیگانگان و یا در مقابل حکمان دیگر ، تسلیم نشده اند و حتی به اطاعت دولت ماد در نیا مـده انـد . در قـرن ششم پیـش از مـیلاد ، گیلانیان با کوروش هخامنشی متحد شدند و دولت ماد را سرنگون کردند . در زمان ساسانیان ، گیلان استقلال خود را از دسـت داد و اردشیر بابکان به یاری ارتشی مرکب از 300 هزار مرد جنگی و نزدیک به 10 هزار سواره گیلان را تسخیر کرد .
پس از پیروزی عرب های مسلمان بر ایرانیان ، گیلان به مأمن علویان تبدیل شد . در حدود سال 290 هجری قمری ، مردم گیلان و دیلم کم کم به مذهب علویان روی آوردند و در گسترش آن نیز کوشش بسیار کردند. سلسله دیلمیان در دوران فرمانروایی خود به بغداد لشگر کشیدند و خلیفه عباسی را شکست دادند . مغولان در زمان اولجایتو موفق شدند برای مدت کوتاهی این سرزمین را تصرف کنند . گیلانیان در به قدرت رسیدن صفویان نقش مهمی را ایفا کردند.
در زمان سلطنت شاه عباس اول ، گیلان استقلال خود را از دست داد . در سال 1071 هجری قمری ، قوای روسیه به دستور پتر کبیر به گیلان حمله برد و رشت را تا سال 1145 هجری قمری در اشغال خود نگه داشت . گیلک ها در پیروزی انقلاب مشروطیت نیز سهمی عمده داشتند . آنها در سال 1287 هجری قمری تهران را فتح کردند . نقش مردم گیلان در نهضت میرزا کوچک خان جنگلی نیز از نمونه های درخشان تاریخ این سرزمین است .
صنایع دستی
انواع صنایع دستی که در استان گیلان تولید می شود عبارتند از: خراطی و نازک کاری چوب، منبت کاری ، معرق کاری ، حصیر بافی، بامبو بافی، مروار بافی، سفالگری و سرامیک سازی، نقاشی روی کدو، نمد مالی، شالبافی، ابریشم بافی، جاجیم بافی، گلیم بافی، چموش دوزی، قلابدوزی، چادر شب بافی، قالی بافی.
منبت کاری:
منبت یکی از ظرایف صنایع دستی ایران است که چونان دیگر انواع این صنعت پر پیشه تلفیق بلیغی از هنر و حوصله محسوب می شود و دست اندر کاران آن از مواد اولیه ای ارزان و فراوان محصولاتی گرانبها با ارزش های مصرفی و هنری فوق العاده بالا به وجود می آورند. منبت کاری هنری است مشتمل بر حکاکی و کنده کاری برروی چوب براساس نقشه ای دقیق. از آنجا که چوب دارای مقاومت قابل ملاحظه ای در برابر رطوبت، عوامل جوی و ... نیست متأسفانه نمونه و اثری از چوبهای منبت کاری شده در دوره پیش از اسلام در دست نیست.
در استان گیلان به دلیل وجود جنگل و درخت چوبهای زیادی نیز در دسترس است. در نتیجه کارهای بسیار زیبایی را می توان در اینجا مشاهده کرد.
خراطی و نازک کاری با چوب:
خراطی، آن دسته از کارهای چوبی است که معمولاً با قرار گرفتن چوب برروی دستگاههای خراطی که طی آن چوب حول مرکزیتی به دوران می آید انجام می شود.
فرآورده های تولیدی این رشته شامل گلدان، قندان، شکلات خوری، آجیل خوری، زیر سیگاری، میان قلیان، عصا و ... است.
نازک کاری چوب، روشی از ساخت فرآورده های چوبی است که طی آن بوسیله وسایل نخاری نظیر اره، رنده، سوهان، مغار و ... قطعات کوچک چوبی آماده می شود. سپس بصورت روکش برروی بدنه چوبی چسبانده می شوند. قطعات چسبانده شده تحت فشار قرار گرفته و شکل می گیرند. از این روش انواع شکلات خوری، زیر سیگاری، قاب عکس و نظایر آن تولید می شود.
معرق روی چوب:
عمدتاً این هنر در شهر رشت و به صورت خصوصی کار می شود
حصیربافی:
مهمترین مراکز عمده بافت: رشت، خمام، حسن رود، انزلی، اطراف لنگرود و رودسر است.
بامبو بافی:
شروع کار بامبو بافی با کشت چای در گیلان آغاز و رواج یافت و مهمترین مرکز تولید آن لاهیجان علی الخصوص منطقه لیالستان است. بامبو در فارسی به نی خیزران شهرت دارد که به طور طبیعی در مرداب ها و اطراف رودخانه های لاهیجان و رشت می روید.
مرواربافی:
مرواربافی یکی از رشته های صنایع دستی است که طی سالیان اخیر در گیلان رواج یافته است. مروار یک نوع چوب ترکه ای است که در منطقه سولقان در اطراف تهران کاشته می شود و از آن انواع و اقسام سبد در سایزهای مختلف, جامیوه ای, جانانی, جا لیوانی و ... می بافند. از نظر شکل و ظاهر به محصولات بامبوبافی بسیار شبیه است.
سفالگری و سرامیک سازی:
از مراکز مهم این رشته در استان گیلان می توان آستارا, انزلی, رودسر, صومعه سرا, لاهیجان و تالش یاد کرد. در استان گیلان مواد اولیه و مورد مصرف سفال بسیار یافت می شود و به دلیل رطوبت هوا و بارندگی های تقریباً دائمی از گذشته های دور مصرف سفال سقف برای پوشش ساختمانها استفاده می شد.
نقاشی روی کدو:
در لیالستان لاهیجان نوعی کدو کشت می شود که به کدوی قلیایی معروف است و در شرایط خاص پرورش می یابد. ابتدا کدوی نارس را درون قالبی چوبی که جداره آن به شکلهای زیبا و متفاوت مشبک است قرار می دهند و دهانه آن را می بندند به طوریکه فقط ساقه کدو از دهانه قالب بیرون می ماند. کدو که به تدریج رشد می کند شکل قالب چوبی را به خود می گیرد و از داخل روزنه های قالب مشبک به بیرون نفوذ می کند. پس از رسیدن کامل کدو آنرا از ساقه جدا کرده و با احتیاط قالب را باز می کنند و سپس آنرا نقاشی کرده و برای آنکه رنگ آن تیره قهوه ای بشود, آنرا درون ظرف بزرگی با پوست انار و زاج سیاه می جوشانند و سپس قسمتهایی از پوست کدو را که باقی مانده است می تراشند و در نتیجه نقش و نگار روی آن ظاهر می شود. این کدو پس از رسیدن خود به خود توخالی می شود. از این محصول بیشتر برای قلیان، پایه آباژور و ... استفاده می کنند. این هنر از هنرهای تزئینی است.
نمد مالی:
نمد به عنوان یکی از زیراندازها و تن پوش های سنتی ایران سابقه ای طولانی دارد. ماده اولیه مورد نیاز برای تهیه نمد بطور معمول ضایعات پشم و کرک قالی است. ولی از آنجا که تولید نمد بنا بر سفارش متقاضی به نمدمال صورت می گیرد از پشمهای مرغوب نیز در آن استفاده می شود.
بناهای یادبود تاریخی:
1-آرامگاه دکتر محمد معین ، آستانه
2-پل تاریخی لوشان ،لوشان
3-منطقه باستاشناختی مارلیک ، رودبار
4-خانه منجم باشی ، لنگرود
5-آرامگاه شیخ زاهد گیلانی ، لاهیجان و ...
بناهای یادبود مذهبی :
1-مسجد اکبریه ، لاهیجان
2-آرامگاه سید جلال الدین اشرف ، آستانه
3-مسجد صفی ، رشت و ...
جاذبه های طبیعی :
1-مرداب انزلی ، بندر انزلی
2-دریای خزر ، گیلان
3-جنگل ، گیلان
4-رودخانه سفید رود ، گیلان
جاذبه های دیگر:
1-بازارهای روزانه ، گیلان
2-صنایع دستی
3-روستای ماسوله ، فومن
4-موزه رشت ، رشت
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس