ارسالها: 436
#61
Posted: 24 Jul 2011 10:46
استان لرستان
استان لرستان در غرب ایران، بین چهل و شش درجه و پنجاه و یک دقیقه تا پنجاه درجه و سه دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ و سی و دو درجه و سی و هفت دقیقه تا سی و چهار درجه و بیست و دو دقیقه عرض شمالی از خط استوا قرار گرفته و وسعت آن حدود بیست و هشت هزار و پانصد و پنجاه و نه کیلومتر مربع است. این استان، از شمال به استانهای مرکزی و همدان ؛ از جنوب به استان خوزستان ؛ از شرق به استان اصفهان و از غرب به استانهای کرمانشاه و ایلام محدود است. اشترانکوه با چهار هزار و پنجاه متر ارتفاع بلندترین نقطه استان لرستان است. پستترین نقطه آن در جنوبیترین ناحیه استان واقع شده و حدود پانصد متر از سطح دریای آزاد ارتفاع دارد. بر اساس آخرین تقسیمات کشوری در سال هزار و سیصد و هفتاد و پنج، استان لرستان دارای نه شهرستان، ده شهر، بیست بخش، هشتاد و یک دهستان و دو هزار و هشتصد و چهل و دو آبادی دارای سکنه بوده و مرکز آن شهرخرم آباد است. شهرستانهای استان عبارتند از: خرم آباد، بروجرد ، الیگودرز ، دورود ، ازنا ، کوهدشت ، دلفان ، سلسله و پلدختر.
جغرافیای طبیعی و اقلیم استان
استان لرستان سرزمینی کوهستانی است که به جز تعدادی دره آبرفتی و چند دشت کوچک، ناحیه هموار ندارد. این ناهمواریها که دارای سنگهای دگرگونی است، در نتیجه مجاورت با گنبدهای خارایی (درونی) الوند و سربند (شازند) پدید آمده اند. در ناهمواریهای اصلی استان (ارتفاعات اصلی زاگرس)، کوهها به طور منظم از شمال غربی به سوی جنوب کشیده شده اند. این ناهمواریها که معمولا با دره های عمیق همراهند، اغلب فشرده، بلند و ناصاف هستند؛ در حالی که ناهمواری پیشکوه های داخلی به صورت تپه ماهورهای گنبدی شکل و کم ارتفاع خودنمایی میکنند و نقاط بلند آنها، به گنبدهای خارایی مربوطند. استان لرستان دارای آب و هوای متنوع است. در زمستان، هنگامی که در شمال لرستان برف و کولاک و سرمای شدید جریان دارد، قسمتهای جنوبی آن از هوای مطبوع و بارانی برخوردار است. بررسیهای اقلیمی نشان میدهند، خرم آباد دارای زمستانی معتدل و تابستانی گرم است و بروجرد زمستانی سرد و تابستانی معتدل دارد. الیگودرز نیز زمستانی بسیار سرد و تابستانی معتدل دارد.
صنایع دستی
صنایع دستی لرستان در سه نوع متمایز عشایری، روستایی و شهری شکل گرفته اند . بیشتر تولیدات صنایع دستی عشایری به مصرف خانوار می رسند و کمتر به بازار عرضه می شوند. انواع صنایع دستی عشایر استان لرستان عبارت اند از : سیاه چادر، چیت، قالی و گلیم، صنایع دستی روستایی را قالی ، گلیم ، رنگرزی و جاجیم بافی تشکیل می دهند و عمده صنایع دستی شهری نیز خراطی، نمد بافی، قلم زنی، ورشوسازی، قالی، موج و گلیم بافی هستند .
بناهای یادبود تاریخی :
1-کتیبه قرن ششم ، خرم آباد
2-قلعه فلک الافلاک ، خرم آباد
3-پل کشکان ، کوهدشت
4-برج خرم آباد ، خرم آباد
بناهای یادبود مذهبی:
1-مسجد جامع بروجرد ، بروجرد
2-امامزاده جعفر ، بروجرد
3-مسجد سلطانی ، بروجرد
جاذبه های طبیعی :
1-دریاچه گهر ، الیگودرز
2-دریاچه کیو ، خرم آباد
3-کوه اشترانگوه ،الیگودرز
فرهنگ و هنر:
موزه فلک الافلاک
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#62
Posted: 24 Jul 2011 10:48
آشنایی با جاذبه های طبیعی استان لرستان
استان لرستان سرزمینی زیبا با آب وهوای دلپذیرومحصوردرکوههای مرتفع وصعب العبور است که بین 46درجه و51
دقیقه تا 50 درجه و22 دقیقه عرض شمالی درسلسله جبال زاگرس میانی واقع شده است. این استان از شمال به استانهای مرکزی و همدان ,از شرق به استان اصفهان ,از جنوب شرقی به چهار محال وبختیاری ,از جنوب به استان خوزستان و از غرب به استان کرمانشاه و ایلام محدود است
استان لرستان با مساحت 28064 کیلومتر مربع در غرب کشور پهناور ایران واقع و7/1 درصد مساحت کشور را به خود اختصاص داده است . این استان با بیش از 1600000 نفر جمعیت 6/2 درصد جمعیت کشور را دارا می باشد . بنابراین استان لرستان از حیث مساحت و نیز جمعیت رتبه چهاردهم را بین استانهای کشور حائز گردیده است
اشترانکوه با 4150 متر ارتفاع بلندترین نقطه استان لرستان است.پست ترین نقطه در جنوبی ترین نقطه استان واقع شده و ارتفاع آن از سطح دریا 500 متر است
بر اساس آخرین تقسیمات کشوری استان لرستان، دارای 10 شهرستان،23 شهر، 27 بخش، 84 دهستان و 2750 آبادی دارای سکنه بوده ومرکز سیاسی واداری آن شهر خرم آباد است
شهرستان های استان عبارت اند از:خرم آباد ، بروجرد،الیگودرز ،دورود ،ازنا ،کوهدشت ،دلفان، سلسله، پلدختر و دوره.
آب وهوای لرستان:
استان لرستان دارای آب وهوای متنوعی است، این تنوع از شمال به جنوب و از شرق به غرب کاملا محسوس می باشد
زمستان هنگامی که در شمال لرستان برف و کولاک ادامه دارد قسمتهای جنوبی آن دارای هوایی مطبوع و بارانی است . بخشهای غربی مانند سفید کوه نسبت به قسمتهای شرقی ، یعنی دورود و الیگودرز،نزولات جوی بیشتری دارد
تنوع آب وهوایی در شهر های استان مشاهده می شود به طوری که خرم آباد از اعتدال زمستانی و گرمای تابستانی،بروجرد از سرمای زمستانی واعتدال تابستانی،و الیگودرز از آب وهوای بسیار سرد در زمستان و معتدل در تابستان برخوردار است.علل تنوع آب وهوای لرستان عبارتند از
موقعیت رشته کوههای زاگرس نسبت به جهت وزش بادهای مرطوب غربی
ارتفاع نسبتا زیاد این منطقه از سطح دریا
فشردگی کوهها
واقع شدن در عرض جغرافیایی متوسط
اثر بادهای گرم جنوبی ایران به طوری که اختلاف بین حداکثر و حداقل مطلق دما به بیش از ۰۸ درجه سانتیگراد رسیده است .حداکثر دمای ثبت شده 4/47 وحداقل دمای مطلق ثبت شده ۵۳- است
تفرجگاه های طبیعی
تفرجگاه تخت شاه
تفرجگاه شیرز
تفرجگاه مخمل کوه (تنگه شبیخون)
تفرجگاه بابا عباس
دره حوض موسی
تفرجگاه نوژیان
تفرجگاه شهنشاه (گوشه )
تفرجگاه تنگه چمشک
آبشار شوی: یا تله زنگ درجنوب شهرستان دورود ودر بین کوههای سر تنگ شوی در حوالی روستای شوی و در 10 کیلومتری ایستگاه راه آهن آبشار شوی واقع شده است . این آبشار که به قولی زیباترین آبشار ایران است. آبشار شوی آبشاری زیبا ودلنشین است که از غاری بیرون می جهد و از گردنه ای بلند به پایین سرازیر میشود . ارتفاع آبشار 100متر وعرض آن 40 متر است که زیبایی وچشم انداز ی کم نظیر را به طبیعت میدهد اطراف آبشار مملو از درختان بلوط ،بادام وپوشش گیاهی بسیار مناسب است در فصل بهار از سراسر کشور مردم علاقمند برای تفریح به سوی این آبشار روی می آورند و بخشی از اوقات خود را در پیرامون زیبای آن سپری می کنند . این آبشار در گویش محلی به (طاف شوی ) معروف است . راه دسترسی به آن از طریق ایستگاه راه آهن تله زنگ است.
آبشار بیشه: این آبشار یکی از زیباترین آبشارهای کشور است در ایستگاه راه آهن بیشه در شهرستان دورود واقع شده است آب و هوای مناسب وسرسبزی اطراف آبشار وچشم انداز کوههای اطراف سالیانه پذیرای مهمانان ومسافران زیادی از مناطق مختلف کشور شده واین منطقه دیدنی را به عنوان یکی از مناطق توریستی وگردشگری استان تبدیل نموده است. فاصله این آبشار تا شهرستان دورود که یکی از مسیرهای ارتباطی آن است 35 کیلومتر می باشد. ارتفاع آبشار ۴۸ متر تا نقطه برخورد با زمین و ۱۰متر نیز از آنجا تا وصل شدن به رودخانه سزار می باشد . از شهرستان دورود به طرف ابشار مناطق دیدنی در کنار رودخانه سزار وجود دارد که می توان به آبشار های فصلی و دائمی ،آبشارهای یخی در زمستان و در ختان متنوع نام برد. فاصله آن تا خرم آباد از طریق جاده 64 کیلومتر –عرض تاج آبشار 20 متر می باشد .17 پلاژ،7 چادر ،بازار چه محلی ،تلفن ،آب ،برق،خانه بهداشت وپاسگاه انتظامی در کنار آبشار دایر می باشد.
آبشار آب سفید: این آبشار زیبا ودیدنی در منطقه ذلقی الیگودرز وبه فاصله حدود 50 کیلومتری واقع شده است، ارتفاع این آبشار حدود 65 متر و عرض تاج آبشار آن در فصل پر آبی حدود 8 متر می باشد . این آبشار از دل کوه صخره ای به بیرون سرازیر می شود وسپس در مسافت کوتاهی به یک حوضچه تبدیل می شود . این آبشار در فصل بهار پذیرای گردشگران زیادی است وپوشش جنگلی وگیاهی در اطراف آبشار زیبایی وطراوت خاصی به این منطقه توریستی داده است.مسیر الیگودرز تا آبشار جاده آسفالته می باشد.
آبشار نوژیان: آبشار نوژیان در 38 کیلو متری جنوب شرقی خرم آباد (بخش پاپی ) به ارتفاع 95 متر وعرض تاج 5 متر واقع شده است .این آبشار یکی از زیبایی های طبیعت لرستان است که هر ساله ،بسیاری از مردم را به سوی خود جلب می کند .گردشگاه جنگلی نوژیان بالای کوه تاف قرار دارد .در کوه (تاف )انواع گیاهان دارویی می رویند و طبیعت و آبشار زیبای آن شگفت انگیز و دیدنی است .همواره بسیاری از مردم برای تماشای این آبشار زیبا و هم چنین برای جمع آوری گیاهان دارویی به این ناحیه می آیند و اوقات فراغت خود را در آنجا می گذرانند . . راه ارتباطی آن از طریق خرم آباد به گردنه نوژیان جاده آسفالته ویا از راه آهن به ایستگاه کشور و از آنطرف هم با یای پیاده حدود 2ساعت پیاده روی به سمت آبشار است.
آبشار چکان: این آبشار در جنوب غربی الیگودرز در دامنه ارتفاعات مشرف بر دره چکان در فاصله 141 کیلومتری شهرستان خرم آباد به ارتفاع 30 متر وعرض تاج 4 متر قراردارد.این آبشار از درون غاری مشرف بر زمینهای زراعی چکان بیرون می جهد و طول فوران آن به دهها متر میرسد .اطراف آبشار منطقه ای وسیع با فضایی مطلوب و دل انگیز است که در دو الی سه کیلو متری آن امام زاده ای به نام (ابو علی (ع))واقع شده است .آب این آبشار در اواخر پاییز به مرور خشک می شود و در روز های اولیه شروع فصل بهار مجددا با همان فوران به بیرون می جهد، این آبشار یکی از عجایب و زیبایی های طبیعت استان لرستان محسوب می شود . در کنار آبشار پوشش گیاهی ودرختانی همانند گردو ،زالزالک،گلابی ،چنار ،کیکم،بید،بلوط،و... وجود دارد. راههای ارتباطی : 1-دورود به ایستگاه راه آهن سفید دشت به طرف شول آباد با جاده آسفالته 2-دورود به شاپله –تنگ ناله شنه چکان این جاده مالرو ومخصوص کوهنوردی است . 3-الیگودرز با اتومبیل به طرف شول آباد بهار کار .چکان که با اتومبیل تا چند کیلومتری آن جاده وجود دارد.
آبشار وارک : این آبشار درغرب گردنه نوژیان ، بخش پاپی در جنوب شرقی خرم آباد قرار دارد ویکی از زیباترین آبشارهای کشور است . فاصله آن تا شهر خرم آباد حدود 50 کیلومتر می باشد . سرچشمه آبشار یک صخره سنگی است و پس از طی حدود ۱۵ متر از صخره دوم فرو ریخته و آبشار دوم را به وجود می آورد . آبشار وارک در نزدیکی آبشار نوژیان قرار دارد. در فصل کم آبی ارتفاع قسمت اول ۷ متر با عرض حدود ۱۲ متر و قسمت دوم ۱۵/۵ متر با عرض ۵/۵۶ متر یکی از زیباترین منظره ها را در این منطقه می توان دید . حداکثر ارتفاع آن به ۵۷ متر می رسد و عرضی معادل ۵۰ متر را در بر می گیرد . اطراف این آبشار پوشیده از درختان ،بلوط،گلابی،زالزالک و.... وجود دارد.
آبشار سرکانه: این آبشار درروستای گریت بخش پاپی در فاصله 50 کیلومتری شهرستان خرم آباد به ارتفاع 15 متر وعرض تاج 17 متر قرار دارد واز جمله جاذبه های طبیعی وگردشگری دیدنی استان محسوب می گردد فاصله این آبشار تا بخش پاپی حدود یک ساعت پیاده روی می باشد. این آبشار در گویش محلی به تاف هفت چشمه معروف است .پوشش جنگلی اطراف آبشار را در ختان بلوط ،زالزالک.و مو وجود دارد.
آبشار افرینه: آبشار افرینه در کنار روستایی به همین نام در مسیر جاده بین المللی خرم آباد به اندیمشک قرار دارد . آین آبشار زیبا در فصل بهار وتابستان علاقه مندان وگردشگران زیادی را به خود جلب می کند.
تونل برفی: تونل برفی بصورت طبیعی در برف ویخ های دامنه زیبا وسر به فلک کشیده اشترانکوه در منطقه کمندان شهرستان ازنا بوجود آمده است که طول این تونل بالغ بر 800 متر وارتفاع آن از کف تونل تا سقف بین 5/2 تا 3متر می باشد .این تونل برفی را فقط در فصول بهار وتابستان می توان بازدید نمود.
دریاچه گهر: درشرق استان لرستان ودر دامنه ارتفاعات اشترانکوه ، دریاچه های دائمی و شیرین ((گهر بالا)) و((گهر پایین )) قرار دارند.دریاچه گهر یکی از زیباترین دریاچه های کوهستانی کشور می باشد این دریاچه از ذوب برف های اشترانکوه و انباشت آب آن در پشت سد یا آب بندی که از ریزش کوه پدید آمده است . فراوانی نسبی آب های ورودی به این دریاچه باعث می شود ، سر ریز آب آن به دریاچه پایینی (بزرگ ) بریزد . طول دریاچه اصلی گهر را ۵/۱ کیلومتر و عرض متوسط آن را ۶۰۰ متر برآورد کرده اند . حداکثر عمق دریاچه ۲۸ متر و مساحت آن در حدود ۱۰۰ هکتار و در ارتفاع 2400 متری ازسطح دریا وتنها دارای یک راه مالرو وصعب العبور به دامنه است . دریاچه گهر مانند آبگیری است که از چشمه ها ، آبشارها و سراب های اشترانکوه پر شده و آب آن در تابستان و زمستان ثابت است . بیش تر سطح دریاچه گهر در زمستان یخ می بندد
انواع بوته ها ، درختان تنومند بید ، گیاهان و گلهای زیبای پیرامونی ، اطراف دریاچه را به صورت یک پارک طبیعی شگفت انگیز در آورده است . زیبایی خیره کننده و چشم اندازهای بدیع دریاچه سبب شده است هر ساله ، با وجود سختی راه ، انبوهی از مردم لرستان ، استانهای اطراف و دیگر نقاط کشور ، با پای پیاده یا سواره به دیدن دریاچه و زیبایی های آن بروند و چند روزی از اوقات فراغت خود را در آنجا سپری کنند.
دریاچه کیو: در مرکز شهر خرم اباد در کنار پارک کیو دریاچه بسیار زیبای کیو قرار دارد این دریاچه به شهر جلوه خاصی داده ودر کنار جاذبه های تاریخی فراوان در دره خرم آباد وچشمه های پر آب دره خرم آباد شهر را در ردیف یکی از شهر های زیبا ی توریستی قرار داده است . آب آن از چشمه تامین می شود .. مساحت آن هفت هکتار و عمق آن بین سه تا هفت متر است . این دریاچه از ارزش های توریستی درون شهری بر خوردار است وبه لحاظ ویژگیهای خاص خود می تواندبه عنوان یکی از مراکز جذب توریست تبدیل شود .ودر کنار این دریاچه امکانات تفریحی ،شهربازی و چشم انداز زیبایی وجود دارد.
چشمه ها وسراب ها: ازجمله مواهب طبیعی و اکوتوریستی در لرستان وجود چشمه هاوسرابهای متعدد در سطح این استان است.این سرابها وچشمه ها شرایط مناسبی را جهت جذب جمعیت توریستی داخل استان وخارج از استان را در روزهای تعطیل فراهم می نماید . سراب هنام ، سراب کهمان در الشتر ،سراب چگنی ،کیو و چشمه های گلستان، ،گرداب دارایی در خرم آباد ، سراب جانیزه ، زرشکه ، سفید ،زارم ،کرتول ،و چشمه های ونایی ، دره خونی ، هفت چشمه و اسل در بروجرد و اشترینان ، سراب غارتمندر و گردکانک ،ماهی چال ، فرسیان، گایکان ،سر دره ،رود آب در الیگودرز ، سراب چشمه و رودک در دو رود ،و چشمه فلفلی در ازنا ، اطراف برخی از این چشمه ها و سرابها از پوشش گیاهی نادری برخوردار بوده و در طول فصول مساعد شرایط مناسبی را جهت جذب گردشگران فراهم می نماید.
تالابهای لرستان
تالابهای لرستان از جمله جاذبه های طبیعی بویژه در فصل بارندگی زیبای خاصی به منطقه می دهد .علاوه بر این تالابها مامن وزیستگاهی مناسب برای انواع پرندگان ، آبزیان و پرندگان بومی ومهاجر می باشد . در این میان هفت تالاب در منطقه آهکی در شرق رودخانه کشکان کبیر کوه قرار دارند همچنین تالاب بیشه دالان در جنوب شهرستان بروجرد وتالاب سیلاخور در شمال غربی شهرستان دورود قرار دارد.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#63
Posted: 24 Jul 2011 10:51
جاذبه های تاریخی استان لرستان
قلعه فلک الافلاک:
قلعه فلک الافلاک که در مرکز خرم آباد روی تپه ای قدیمی به همین نام بنا شده، در میان دیگر آثار باستانی شهر از شکوه و صلابت بیشتری برخوردار است و در واقع مظهر فرهنگ و تاریخ منطقه لرستان به شمار می رود.
فلک الافلاک از شرق و جنوب غربی به رودخانه خرم آباد، از غرب به خیابان و محله دروازه برجی و از سمت شمال به خیابان فلک الافلاک محدود می شود. محوطه باستانی قلعه در حدود 120هزار مترمربع وسعت دارد و ارتفاع تپه با احتساب ارتفاع دیوارهای بنا، از سطح خیابان های مجاور حدود 40متر است. محدوده داخلی قلعه نیز در حال حاضر 5300مترمربع است.
فلک الافلاک ، هشت برج و دو صحن دارد و فضای داخلی آن به چهار تالار نسبتاً بزرگ پیرامون دو حیاط و تعدادی تالار و اتاق تقسیم شده است. زیرقلعه، چشمه آب بزرگی جاری است که به چشمه گلسان شهرت دارد و از دامنه شمالی تپه باستانی سرچشمه می گیرد. درب ورودی بنا درسمت شمال و در بدنه برج شمال غربی تعبیه شده و راهروی ورودی حیاط دوم در گوشه جنوب شرقی حیاط اول از زیر یک طاق نمای رفیع می گذرد. طاق نمای دیگری معاذی این طاق نمادر گوشه شمال شرقی حیاط اول برپاست و چاه آب قلعه در محوطه پشت این طاق نما حفرشده است. این چاه، 40متر عمق دارد و بخش بزرگی از بدنه آن با برش صخره ها به چشمه گلسان راه یافته است. در گذشته آب موردنیاز دژ فلک الافلاک از این چاه تأمین می شد که اکنون نیز قابل بهره برداری است.
از این قلعه در منابع تاریخی مکتوب با نامهای متفاوت «دژ شاپور خواست»، «سابرخاست»، «دزبر»، «قلعه خرم اباد» و سرانجام «قلعه فلک الافلاک» یادشده است. نامگذاری اخیر از دوره قاجاریه روی این بنا مانده و می توان گفت مناسب ترین نامگذاری قلعه است.
بنای نخستین فلک الافلاک ظاهراً مربوط به دوره ساسانی است؛ هرچند که برخی منابع، ساخت آن را به ز مان «شجاع الدین خورشید» سرسلسله اتابکان لر در قرن چهارم هجری نسبت می دهند. گفته مردم منطقه و مدارک تحقیقی، بر وجود بارویی دولایه و خشتی با دروازه برج پیرامون بنای کنونی دلالت دارد. این باروی گرداگرد بنا بیشتر به سمت غرب گسترش داشته و از بقایای برج های دوازدگانه آن، آثار دو برج در شمال غرب و جنوب شرق محوطه، اطراف قلعه قابل مشاهده است. در ساخت قلعه از مصالحی چون خشت، آجر، سنگ و ملات استفاده شده است.
قلعه فلک الافلاک، پایداری و ماندگاری خود را در دوره های مختلف تاریخی، مرهون موقعیت ممتاز سوق الجیشی تپه فلک الافلاک در گلوگاه دره خرم آباد است. از این رو بنای قلعه، آثار و نشانه های زیادی از تحولات معماری دوره های گوناگون را با خود به همراه دارد. همچنین در بنای فلک الافلاک به راههای عبور و مرور شمال به جنوب و شرق به غرب توجه شده است در دوره های تابستانی به نوعی مرکز ثقل مسیرهای دسترسی غرب کشور به شمار می آمده است.
قلعه فلک الافلاک پس از ثبت در فهرست آثار ملی کشور، موزه فلک الافلاک نام گرفته و شامل بخش های مردم شناسی، هنرهای سنتی و باستانی شناسی می شود. در تالار موزه مردم شناسی، عکس ها و ماکت های کوچک و بزرگ متعددی از شیوه ها و رسوم گوناگون زندگی مردان وزنان عشایر و روستایی در منطقه لرستان به نمایش گذاشته شده است. یکی از دیدنی های موزه مردم شناسیی سنگ قبرهای اهالی منطقه است که با دیگر نواحی ایران تفاوت بنیادی دارند. در این نواحی رسم بوده که بالای قبر، سنگی عمودی کار گذاشته و روی آن صحنه هایی از زندگی فردمتوفی را حجاری می کرده اند. به عنوان مثال اگر متوفی شکارچی بوده، روی سنگ قبر عمودی وی تصاویری از اسلحه، شکار و… حک می کردند.
بخش قابل توجه دیگر موزه فلک الافلاک، تالار باستان شناسی است. در این قسمت، تعداد زیادی اشیای ارزشمند مفرغی، سفالی و سنگی متعلق به هزاره های پیش از میلاد به نمایش گذاشته شده است. این آثار طی سالهای اخیر از قاچاقچیان و حفاران غیرمجاز ضبط شده یا در پی حفاری و کاوش گروههای باستان شناسی به دست آمده و مجموع آنها بیانگر قدمت، دیرینگی و پیشرفت تمدن کهن منطقه لرستان است.
ویژگی های تاریخی ومعماری قلعه فلک الافلاک آن را در میان یادگارهای تاریخی غرب کشور متمایز ساخته و به آن شکوه و جذابیت خاصی بخشیده است. همچنین آن حوزه جغرافیایی بخش زیادی از حیثیت و اعتبار معنوی و تاریخی خود را مدیون وجود فلک الافلاک است. هرچند این دژ تاریخی در طول تاریخ تحولات بسیاری را به چشم دیده و در برابر آسیب ها پایداری کرده ولی در چند دهه اخیر مسائل و مشکلات فراوانی برآن عارض گردیده است. از جمله آنها می توان به حضور نهادهای غیرمسؤول در حریم قلعه اشاره کرد که در مقوله مدیریت قلعه و جذب گردشگران موجب چالش های اساسی را به وجود آورده و لطمات جبران ناپذیری بدان وارد کرده است. با این حال در یکی دوسال گذشته با یک اجماع کلی تصمیم گرفته شده که با رفع مشکلات حاشیه ای، شکوه و جلال گذشته فلک الافلاک بازیابی شود؛ به گونه ای که اعتبار فرهنگی منطقه تجدید گردد.
پل شاپوری ( پل شاپوری یا پل شکسته خرم آباد):
این پل یکی از شاهکارهای معماری دوره ساسانیان محسوب می شود و در جنوب شهر خرم آباد واقع شده است. این پل حدود 230 متر طول و بیش از 19 چشمه طاق داشته که در حال حضار فقط 5 چشمه طاق از آنها بر جای مانده است. مصالح این پل از سنگ، ملات گچ و ساروج است که با ویژگیهای فنی بسیار ارزشمندی ساخته شده است. این پل بخشهای غربی لرستان را به شرق خرم آباد و از آنجا به خوزستان متصل می کرده و به همین لحاظ از اهمیت خاصی برخوردار است. این پل با شماره 1051/2 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
بازار میرزا سید رضا:
این بازار در سال ۱۳۰۱ هـ. ق. به همت میرزا سید رضا در خرمآباد ساخته شده است. میرزا سید رضا مقام نائب حکومتی داشته است. این بازار ۲۴ دهنه دکان و شامل ۱۶ دهنه دکان و محوطه و صحن بارانداز ۲۴ دهنه دکان است. بازار مرکز خرید و فروش طلا در شهر خرمآباد است.
مناره آجری:
این بنا با قدمتی در حدود 900 سال در جنوب خرم آباد و در کناره شهر قدیمی شاپور خواست بر روی پایه سنگی برپا شده و حدئود 30 ارتفاع دارد. قطر سطح تحتانی آن 5/5 متر است و با پیمودن 29 پله دورانی می توان به بام مناره صعود نمود. ظاهراً از آن برای هدایت کاروانهایی که به سمت شهر قدیمی شاپور خواست می آمده اند استفاده می شده است. هم اکنون نیز از فراز آن می توان دورترین چشم اندازهای زیبای شهر را مشاهده کرد. این اثر به شماره 1930 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
مسجد جامع خرمآباد:
در سال ۹۷۰ هـ. ق. به دستور شاه پرور سلطان مسجد جامع خرمآباد ساخته شد و در سال ۱۱۱۰ به دستور حسین صفوی بنای آن تعمیر شد. در سالهای بعد نیز این مسجد بازسازی و تعمیر گردیده است. مسجد در قدیم بهعنوان مدرسه اشتهار نیز بوده است.
غار کنجی:
غار کنجی در ۴ کیلو متری جنوب شهر خرم آباد در کمر کش یک کوه قرار گرفته است. دسترسی به این غار، از طریق یک مسیل دره ای امکان پذیر است. در فصل بهار، از دامنه های آن، چشمه های آب جاری می شوند. این غار یکی از منظم ترین غار ها از لحاظ سطوح داخلی است. مساحت آن بیش از ۲۰۰ متر مربع است و کف خاکی آن ۲ متر قطر دارد. در قسمتی از دهانه آن، یک تپه خاکی وجود دارد که در کاوشهای انجام شده، چند گور مربوط به پیش از تاریخ همراه با اسکلت های متعدد بدست آمده است. در دامنه و چشم انداز این غار، دشتی وسیع با تپه های مصنوعی وجود دارد.
غار ارجنه:
در دشت جنوبى درهٔ خرمآباد، یک کوه کوچک و کم ارتفاع به نام «گرارجنه» وجود دارد که تعدادى غار کوچک در سمت شرقى آن پدید آمدهاند و به نام همان کوه مشهورند.
غار قمری:
این غار در غرب دره خرمآباد و در سینهکوهی شرف به این شهر است. غار باریک و طولانی است تاکنون انتهاء آن کشف نشده است.
غار یافته:
این غار در ۲۵ کیلومترى جنوب غربى شهر خرمآباد بر سر راه کوهدشت در محلى به نام «سولیزه» بر دامنهٔ کوه «یافت» واقع شده و سطح و فضاى داخلى آن محدود است.
غار قاژه یا مغار:
در جنوب شرقى «کوه یافته»، در بخش چگنى خرمآباد غارى است به نام «قاژه» یا «مغار» که در داخل آن، تعدادى «استالاکتیت» و «استالاگمیت» دیده مىشود. دهانهٔ غار به سوى شرق است. در داخل غار، حوضچهاى پر از آب سرد به وجود آمده که نسبتاً بزرگ است و بیش از ۱/۵ متر عمق دارد. در قسمت غربى دهانهٔ غار، یک راه باریک وجود دارد که با سنگ و گچ، چند پله در آن ساخته شده است. این غار، اقامتگاه موقت شکارچیان است و امکان دارد در گذشته، این راه را شکارچیان ساخته باشند. در هر حال بازدید از این غار و تماشاى طبیعت اطراف مسیر آن، جذاب و دیدنى است.
غار کوگان:
این غار یکی از معدود غارهای مصنوعی استان است که به دست انسان در دل کوهستان ها بوجود آمده است. غارکوگان در ۵۲ کیلومتری جنوب شرقی خرم آباد در روستای خوش آب و هوایی به همین نام قرارگرفته است. غار کوگان جزو غار های چند طبقه است که دسترسی بسیار سختی دارد و رسیدن به آن بدون تجهیز به امکانات و وسایل کوه نوردی و غار نوردی دشوار است. این غار دژ مانندکه تماما با حجاریهای طاقت فرسا بوجود آمده به استناد سکه هایی که در اطراف آن به دست آمده است به دوره اشکانیان تعلق دارد و طی قرون متمادی به عنوان یک محل سکونت دائمی مورد استفاده قرار گرفته است.
غار دوشه:
یکى از غارهاى تاریخى استان است که در روستاى کرشوراب از توابع بخش چگنى خرمآباد واقع شده و حاوى نقاشىها و کتیبههاى تاریخى متعدد و جالب توجه است. براى ورود به غار باید از غرب تنگه دوشه به بالاى کوه صعود کرد. ارتفاع سقف تا کف غار در حدود پنج متر است. داخل آن به شکل دایرهٔ منظم است که انحناى قسمتى از دیوارههاى آن، به علت پیشآمدگى دیوارهٔ کوه، به هم پیوسته است. بر دیوارههاى مسطح این غار، در حدود یکصد و ده نقش با رنگ سیاه نقاشى شده است. بر دیوارهٔ غربى آن نیز به جز نقشهاى یاد شده، دو کتیبه وجود داشته که یکى به کلى از بین رفته و نیمى از دیگرى نیز محو شده است. مهمترین علت سالم ماندن نقوش کتیبه، دورى از عوارض طبیعى است. در دهانهٔ حفرههاى انتهایى غار، استخوانهاى انسان و حیوان و سفالهاى شکسته یافت شده است. غار دوشه یک اثر تاریخى و طبیعى است و جزو میراث ملى ایران در استان لرستان بشمار مىآید. بر دیوارهای مسطح این غار در حدود ۱۱۰ نقش با رنگ سیاه نقاشی شده است که به علت دوری از عوارض طبیعی هنوز سالم مانده اند. نقاشی های غار دوشه از تجسمی کامل تر برخور دار است و رزم انسانها بصورت گروهی تن به تن و سوار و پیاده قدرت تخیل هنر مندان آن دوره را مشخص می سازد.
حمام گپ - حمام آسیا:
این بنا منسوب به حسین خان ساکی است. احتمال می رودبا بنای پل گپ خرم آباد هم دوره باشدکه در دوره شاه سلطان حسین صفوی بنا شده است. دارای مساحتی قریب به790 متر می باشد، به نظر می رسد در ادوار بعدی نیز در آن تغیراتی در آن لحاظ شده باشد. دارای تزئینات ساده گچبری در رسمی بندیهای زیر گنبد می باشد وهیچ شواهدی دال بر وجود نقاشی و آهک بری در آن وجود ندارد. در گذشته آب رسانی بنا از چاهی موسوم به گور یا گاورو که در قسمت تون قرار دارد. تامین می شده و فاضلاب آن از طریق تنبوشه های در زیر خیابان فردوسی به رودخانه می ریخته است. در قسمت بینه 2ستون سنگی ودر گرم خانه نیز 4 ستون سنگی وجود دارد، قوسهای اجرا شده در بنا همگی از نوع شبدری کند می باشد.
تپه خانجانخانی:
تپه خانجانخانی در جنوب دهستان دهپیر واقع شده است. سفالهای بهدست آمده از آن به دوره ساسانیان مربوط است. آثاری نیز در تپه یافت شده که با دوران اسلامی تعلق دارد.
تپه سراب:
تپه سراب در روستای غارهکش در خرمآباد واقع شده است. در مقطع جنوبی تپه قسمتی از دیوار یک بنا که شاید قسمتی از قلعه باشد مشهود است. این دیوار از قلوهسنگ و ملاط ساخته شده است. قلعه به دوران ساسانی وابسته است و در فراز آن سفال شکسته وجود دارد.
تپههای باباخانی و تخته چراغ:
این تپهها در بخش خرمآباد واقع است. روی هر دو تپه سفالهای شکسته بسیاری وجود دارد آثار یک بنای آجری نیز روی تپه باباخانی مشهود است. طبقات زیرین این تپهها مربوط به دوران پیش از اسلام است.
سنگ نوشته:
در شرق خرم آباد و در مسیر جاده ای که به خوزستان منتهی می شود، سنگ مکعب مستطیل شکلی قرار دارد که در چهار طرف آن کتیبه هایی به خط کوفی نقش شده است که حکایت از دو فرمان مبنی بر ممنوعیت ارتکاب برخی سنت های ناپسند و بخشش محدوده چرای دام برای اهالی منطقه است. این کتیبه ها متعلق به اوایل قرن ششم هجری قمری ( دوران سلجوقی ) است. سنگنوشته مربوط به امرای سلطان محمود بن محمد بن ملکشاه سلجوقی به نام ابوسعید برسق کبیر است و سال ۵۱۳ هـ. ق به آن نقد شده است. این اثر با شماره 318 در فهرست آثار ملی ، ثبت شده است .
سنگنوشتههای دوره صفویه:
در مسجد جامع خرمآباد سه سنگنوشته از دوره صفویه مربوط به تاریخ ۱۰۶۴ هـ. ق وجود دارد .
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#64
Posted: 24 Jul 2011 10:53
معرفی شهرستان خرم آباد
شهری که امروزه به نام خرم آباد نامبردار شده است ، از نخستین سکونت گاهای مردم ایران به شمار می رود . غار های مسکون دره خرم آباد ( غارهای کنجی ، یافته ، پاسنگر ، گراجنه ، اشکفت قمری و ...) حاوی آثار آثار زندگی انسان غار نشین در دوره های موسترین ، بارادوستی و زارزی است و « بنابر تاریخ گذاریهای از را آزمایش رادیو کربن در غار کنجی ( واقع در دره خرم آباد لرستان )قدمت آثار از 40 تا 50 هزار سال است »(تاریخ ایران ، از زمان باستان تا امروز ، ص 25 ) . گزارش و نتیجه پژوهش و بررسیهای دکتر فرانک هول استاد دانشگاه رایس آمریکا و همکارش ، فلانری و دیگر پژوهشگران همراه ایشان که در سالهای 1342 و 1343 خورشیدی در لرستان انجام گردید و به سال 1967 در امریکا نشر یافت ( دوره پیش از تاریخ در جنوبغربی ایران «لرستان» ، ص 4 )در بردارنده اطلاعات ارزنده ای از دوره پیش از تاریخ خرم آباد است . فرانک هول می نویسد : « بهترین اطلاعات ما راجع به سکونت و نحوه امرار معاش انسانهای اواخر پلاستوسن {دوره چهارم زمین شناسی } مربوط به دره خر آباد لرستان واقع در جنوب غربی ایران است . دره خرم آباد به درازای 15 و پهنای 10 کیلومتر بین کوههای آهکی که به موازات هم کشیده شده اند و در ارتفاع 1170 متر از سطح دریا واقع شده است . کوههای اطراف آن به صورت یک منبع ذخیره آب در آمده اند . دره خرم آباد دارای چشمه های آب خنک و تعدادی غار است . به هم فشردگی این دره و وجود غارهای متعددی که به وسیله انسانهای پیش از تاریخ اشغال گردیده ، سبب شد که ما این دره را مرکز تحقیقات مربوط به دوره پالئولیتیک میانه [ دیرینه سنگی ] قرار دهیم . تا کنون ما 17 محل از اقامتگاههای انسانی دوره دیرینه سنگی را در این دره یافته ایم آنچه مسلم است [ این است که ] با تحقیقات بیشتر می توان محلهای بیشتری پیدا نمود . از این 17 غار ، دست کم 5 غار از انها مربوط به دوره دیرینه سنگی بوده و شامل تمدن موستری [ دوره میانه دیرینه سنگی ] و متجاوز از شش غار دیگر متعلق به دیرینه سنگی فوقانی و شامل تمدن بارادوستی است ، 2 غار دیگر نیز مربوط بهپایان دیرینه سنگی فوقانی و شامل تمدن زارزی بوده شاید شش غار دیگر نیز مربوط به دیرینه سنگی فوقانی باشند » (ص 16 ) « آثار خرم آباد حاکی از سکونت دامنه دار و مداومی در زاگرس هستند » ( همان ، ص 22).فرانک هول « 13 مورد تاریخ یابی به وسیله رادیو کربن از آثار دیرینه سنگی در دره خرم آبد » انجام داده ایت که « دو مورد مربوط به دوره موستری و 11 مورد مربوط به مرحله ، بارادوستی بوده ، 2 مورد نمونه موستری از لایه زیرین غار کنجی به دست آمده و تاریخ آن متجاوز از 40 هزارسال » است و « نمونه بارادوستی به دست آمده از غار یافته بین 21 هزار تا 40 هزار سال پیش تاریخ گذاری شده اند » (همان ، ص 31 )..........فرانک هول « به علت وفور محلهای دوره دیرینه سنگی دردره خرم آباد به یک دسته بندی موقتی از محلهای مسکونی » به شرح زیر دست یافته است : « 1-اقامتگاههای فصلی که احتمالا به وسیله 1 یا 2 خانواده پدر سالاری در مدت کوتاهی و یک فصل از سال اشغال می شده اند .2- اقامتگاههای کشتار که به وسیله گروهی از شکارچیان برای یک یا دو روز اشغال می شده اند که بین 40 هزار تا 100 هزار سال قبل از میلاد مسیح مورد استفاده بوده اند .3- اقامتگاههای موقتی که شکارچیان برای لحظاتی کوتاه جهت برررسی وضع شکار یا ساختن ابزار سنگی در آنجا توقف نموده و معمولا پس از ترک کردن دیگر به آنجا مراجعه نمی نمودند » ( همان ، ص 35 ).........وی در ادامه پژوهشهای خود « در دره خرم آباد به محل اردوگاههای شبانی که مربوط به 6000 تا 5800 سال پیش از میلاد مسیح » بوده اند ، دست یافته و نتیجه گرفته است که بین 45 هزار تا 38 هزرا سال پیش از این مردمانی غار نشین در این دره سکونت داشته اند که گاهی برای شکار غذایی اصلی خود کوچ می کرده اند .دیگر آثاری که از هزارهای پیش از میلا مسیح در این سرزمین به جای مانده اند حکایت از زیست اقوام و تأثیر مردمان و فرهنگ ان بر فرهنگ ایران باستان دارند . پیشرفت آنان به ویژه کاسیها – قدیمی ترین ساکنان و حکام آریایی این دیار که 576 سال بر بابل حکومت کردند – باعث اعجاب جهانیان شده است ، و به همین دلیل لرستان را« مهد تمدن مفرغ (برنز ) » نامیده اند .اما در تواریخ نام عیلامیان به عنوان نخستین دولت که به طور منظم بر لرستان حکومت کرده اند ثبت شده است .
مشخصات و ویژگی ها
وسعت : 6223 كيلومتر مربع
طول شرقی : 21 دقيقه و 48 درجه
عرض شمالی: 29 دقيقه و 33 درجه
جمعيت : 462133 نفر
آب و هوا : معتدل كوهستانی
مناظر طبيعی: آبشارهای زيبا، سرابها، درياچه كيو، پاركهای جنگلی، آبسرده، بيدهل، گلستان، رباط، زاغه
اقتصاد : كشاورزی، صنعت، دامداری
رودخانه : كشكان، رودخانه خرم آباد
ارتفاعات : مخمل كوه، يافته، سفيد كوه، هشتاد پهلو، كوكلا، تاف
اهميت : تاريخی (به عنوان راه ارتباطی) / آثار ما قبل تاريخ و تاريخی
آثار تاريخی : غارهای پيش از تاريخ کنجی، يافنه، پاسنگر، گر ارجنه، قمری، پل شاپوری، قلعه فلك الافلاك، آسياب گبری، گرداب سنگی، مناره آجری، مقبره بابا طاهر، سنگ نوشته، پل صفوی، حمام گپ
خرم آباد مركز لرستان باستانی در دره ای باصفا و بر ساحل رودخانه خرم آباد قرار دارد. به زعم بسياری از محققان زمانی شهر مهم ايلامی خايدالو (هيدالو) برجای آن قرار داشته است. ظاهرا شهر قديمی شاپورخواست (سابرخواست) در دوره ساسانی و قرون نخستين هجری دارای مسجد جامع و بازارها و ساختمانهای بسياری بوده و بافاصله کمی در ساحل چپ رودخانه جای داده شده بوده است. هنوز بقايايی از ديوارهای بزرگ و پهن كه از سنگ و ملاط به سبك دوره ساسانی است از محاذی شهر كنونی تا روستای تير بازار ديده ميشود. چنين به نظر ميرسد كه در اواخر قرن ششم هجری شجاع الدين خورشيد موسس خاندان اتابكان لر كوچك شهر كنونی را اساس قرار داده و توسعه بخشيده؛ احتمالا در حمله مغول ويران شده است. حمدالله مستوفی در سال 740 ه. ق. مينويسد: “خرم آباد شهری نيك بوده، اكنون خراب است.”
اين نخستين بار است كه از خرم آباد بدين نام ياد شده است. در اواخر دوره صفوی خرم آباد مقر حكومتی والی لرستان فيلي بوده و به نوشته تاريخ حزين از آباداني برخوردار، ولی متاسفانه بر اثر هجوم سپاه عثمانی به ويرانی گراييد. در دوران قاجار خرم آباد نسبتا توسعه يافت و قلعه گلستان ارم از قلاع معروف خرم آباد به دستور محمد حسين ميرزای دولتشاه مرمت شد.
بارون دوبد يکی از ماموران روسيه تزاری كه در سال 1845 از خرم آباد ديدار كرد، آن شهر را دارای بارو 4 مسجد، 8گرمابه و 1محله يهودی نشين توصيف ميكند.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#65
Posted: 24 Jul 2011 10:54
شهرستان بروجرد
خلاصهی پيشينهی تاريخی:
پيشينهی تاريخی اين شهرستان را میتوان در نمونههایی از اشيا و آثار مكشوفه ، سنگ لوحههایی با خطوط پهلوی، تأليفات، بناها و
عمارتهای قديمی آن جستجو نمود كه انديشه و دقت در اين راستا ، انسان را به سالهای دراز قبل از تبلور دين آسمانی اسلام در
اين كشور سوق خواهد داد ، آنگونه كه متقدمين كلام، پيشينهی آن را حتی به 4000 سال قبل رساندهاند. مورخين اين شهر را جزء
منطقهی "پهله يا پهلو" میدانندهمان سرزمينی كه شاهان اشكانی نخست در آنجا پادشاهی را آغاز كردند. شواهد تاريخی حاکی
است كه بروجرد از شهرهای قبلاز اسلام بوده و دلايل زبانشناسی نيز واژه بروجرد را با تركيب دو جزء "برو" + "گرد" موجوديت اين
. شهر را به پيش از اسلام ميرساند زيرا كه گرد در زبانهای قديمی ايران به معنای شهر ميباشد
حدود العالم تاليف 372 ه. ق. بروجرد را شهری خرم و پرميوه توصيف ميکند. به نوشته ياقوت حموی در معجم البلدان (اوايل قرن 8
هجری) بروجرد با خضارات و خيرات و همچنين دارای نخلهای مرغوب و زعفران بسيار بوده است همين جغرافی نويس اسلامی در
كتاب المشترك ، رازان را كوی بزرگی در بروجرد ياد ميكند. به نوشته ابن اثير شهر دارای خندق بزرگی در اطراف بوده كه اكنون ميتوان
آثار و علايمی از آن را مشاهده كرد. در حملات ويرانگر مغول (616 ه. ق.) صدمه و زيان بسياری به شهر وارد شده و منابع تاريخی
. خرابی شهر را درحد وسيعی گزارش كرده اند
ولی حمدالله مستوفی در سال 740 ه. ق. در نزهه القلوب از آبادی شهر ياد كرده و آن را دارای دو جامع عتيق و جديد دانسته است
شهر در آغاز دوره قاجار وسعت گرفت. در همان زمان حاج زين العابدين شيروانی مورخ مشهور در بستان السياحه مينويسد:حسام
السلطنه بروجرد دورش را حصار كشيد و راستا و بازار مسقف و دكاكين مكلف به اتمام رسانيد به طور کلی شهر فعلی بروجرد دارای
بافت قديمی بسيار زيبايی است و ساختمانهای قديمی و خانه های مسكونی آن از تزيينات جالب چون در و پنجره ارسی های بديعی
. برخوردار است. بازار كهنه بروجرد نيز هم اكنون همان طرح قديمی خود را حفظ كرده و داد و ستد آن رونق چشمگيری دارد
اغلب نويسندگان دورهی اسلامی اعم از سياحان ، مورخان و جغرافی نويسان، هر يك به نوعی در نوشتههای خود از بروجرد به اعتبار
و نيكی ياد كرده و آنرا شهری بزرگ، آباد ، پرجمعيت، پاكيزه و خرم، پرنعمت، پربركت، حاصلخيز و از همه مهمتر زعفران خيز و دارای
درختان بيشمار و ميوههای نيك توصيف مینمايند بیترديد همين سرسبزی و پرآبی و دارا بودن باغ و بوستانهای مصفا بوده كه آنرا
باصفاترين اغلب شهرهای ايران در بهار و "دارالسرور" خواندهاند دمورگان باستان شناس شهير فرانسوی " 1924- 1875 م " كه در
چهل و چهار قرن گذشته با هيئت علمی خود از منطقه ديدن كرده است، ضمن آوردن شرحی درمورد بروجرد آنرا حاكم نشين لرستان و بغايت آباد و از مراكز عمدهی جمعيتی آن ناحيه با بيست هزار نفوس ذكر میكند از ديگر حوادث مهم اين ناحيه میتوان به قيام خرم دينان به رهبری بابك در بروجرد و حوالی آن در روزگار عباسيان اشاره نمود.
معرفی شهرستان بروجرد:
شهرستان بروجرد یکی از شهرستانهای استان لرستان در غرب ایران است. این شهرستان در منطقه کوهستانی زاگرس قرار گرفته و مرکز آن شهر بروجرد است. شهرستان بروجرد از شمال به شهرستانهای ملایر و نهاوند در استان همدان، از شرق به شهرستان شازند در استان مرکزی، از جنوب به شهرستان دورود و از غرب به شهرستانهای خرم آباد و دلفان محدود میشود.
جغرافیای شهرستان بروجرد
بلندترین نقطه شهرستان بروجرد قله ولاش با ارتفاع ۳۶۲۳ متر در غرب شهر بروجرد و پستترین ناحیه در دشت سیلاخور با ارتفاع تقریبی ۱۵۰۰ متر قرار دارد.[۱] شهرستان بروجرد بخشی از منطقه کوهستانی زاگرس شمالی است. این منطقه مشتمل بر کوههای مرتفع زاگرس در غرب و جنوب، دشت سیلاخور در مرکز و پیشکوههای داخلی زاگرس در شرق و شمال است. کوههای بلند زاگرس بصورت نواری از شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شدهاند و مرز طبیعی بین دشت سیلاخور و سرزمین تاریخی لرستان به حساب میآیند. رشته کوه بزرگ گرین یا گرّی با طول ۱۸۰ کیلومتر بخشی از زاگرس مرتفع است که از شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده و اشترانکوه دنباله آن است. قلل عمده این رشته کوه، چهل نابالغان، ولاش با ارتفاع ۳۶۲۳ متر و میش پرور هستند. پستترین ناحیه، در دشت سیلاخور با ارتفاع تقریبی ۱۵۰۰ متر قرار دارد. گِلِرود، تیره، ماربره و تهیج رودهای شهرستان بروجردند که از سرابها و چشمههای فراوان منطقه مانند سراب ونایی، زارم، کرتول، زرشکه، سفید، پنبه، جانیزه و چشمههای دره خونی سرچشمه میگیرند.
بروجرد دارای آب و هوای معتدل کوهستانی با تابستانهای معتدل و زمستانهای سرد است که حداکثر دمای آن گاه به ۴۰ و حداقل آن به ۲۰ درجه زیر صفر میرسد. میزان بارندگی این شهرستان ۴۸۰ میلی متر در سال است که در فصول سرما بارشها بیشتر بصورت برف میباشند. شهرستان بروجرد بین عرضهای شمالی حد اقل ۳۳ درجه و ۳۶ دقیقه و حداکثر ۳۴ درجه و ۶ دقیقه و طول شرقی و داخل ۴۸ درجه و ۲۷ دقیقه و حداکثر ۴۹ درجه و ۲۷ دقیقه قرار دارد.
منطقه بروجرد از نقاط زلزله خیز کشور است و زلزله سیلاخور با بزرگای ۲/۷ ریشتر در اوائل سده چهاردهم خورشیدی یکی از بزرگترین زمین لرزههای ثبت شده ایران است. زلزله فروردین ۱۳۸۵ سیلاخور با قدرت ۶ ریشتر نیز از دیگر زمین لرزههای بزرگ منطقه در سالهای اخیر است.
پوشش گیاهی
دامنههای کوههای زاگرس در محدود بروجرد از تنوع زیادی در گیاهان خودرو برخوردار است و بسیاری از گیاهان ناحیه بروجرد ارزش خوراکی و یا دارویی دارند. در محدوده فعلی شهرستان بروجرد جنگل وجود ندارد اما در ناحیه سیلاخور و در دامنه کوههای زاگرس که بطور سنتی جزو منطقه بروجرد به حساب میآیند جنگلهایی از درختان بلوط و ارس وجود دارد.
گل گاوزبان، خاکشیر، گل ختمی، آویشن، عناب، ترنجبین، پر سیاوش، کاسنی، گل سرخ، شقایق، بیدمشک، لاله، زنبق، شیرین بیان، بن سرخ، خاکشیر و نرگس و همچنین نباتات خوراکی چون پیشوک، شنگ، زرشک، کنگر، ریواس، حاجی بیان، فرفیان، پونه و نعناع از گیاهان خودروی منطقهاند.محصولات کشاورزی و باغی عمده بروجرد عبارتند از گندم، جو، چغندر، ذرت، تخمک، انواع لوبیا، نخود، گیاهان علوفهای، دانههای روغنی، پنبه، باقلا، محصولات جالیزی، سبزیجات و میوههایی چون سیب، انگور، گلابِ، انواع آلو، آلبالو، گیلاس، بادام، گردو، انجیر و سنجد.
گونه های جانوری
گرگ، روباه، خرگوش، شغال، خرس قهوهای، کفتار، بز کوهی، میش، برخی گونه های مار، لاک پشت، برخی ازخزندگان و پرندگان (کرکس، درنا، تیهو، بلبل، سهره، رنگرز، دارکوب، عقاب، قوش، خفاش، پرستو، گنجشک، سار، کلاغ، زاغچه ...) جانوران منطقه ی بروجرد را تشکیل میدهند.
زبان و تبارشناسی
بیشتر مردم شهرستان بروجرد به گويش بروجردی سخن میگویند. گويش بروجردی که میان مردم شهرستانهای نهاوند و ملایر نیر رواج دارد از شاخههای گویش لری نيست و هيچ ارتباطي به آن ندارد . وجود آب فراوان، مراتع و زمینهای کشاورزی مناسب، طایفههایی از ایلات دیگر را در سدههای گذشته به منطقه کشانده که اینان بیشتر در در روستاهای جنوب بروجرد ساکن و به کشاورزی و دامداری مشغول اند. برخی روستاهای جنوب شرقی منطقه (واقع در شهرستان شازند) سکونت گاه تیرههای ترک زبان میباشند. زبان لکی نیز در بین افرادی که از نواحی غربی تر به بروجرد کوچ کردهاند کم و بیش رواج دارد.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#66
Posted: 24 Jul 2011 10:56
معرفی شهرستان اليگودرز
شهرستان اليگودرز يكي از شهرستانهاي استان لرستان است كه از شمال به شهرستان خمين (استان مركزي) ازنا و دورود، از خاور به فريدن و فريدون شهر (استان اصفهان)، از جنوب خاوري به فارسان (استان چهار محال و بختياري)، از جنوب به دزفول (استان خوزستان) و از باختر به خرم آباد محدود است. يش از تشکيل شهر فعلي اليگودرز، شهري با همين نام، در محل كنوني آن وجود داشته است که مردم آن مذهب علوي (شيعه قديم) داشته اند و قزلباشان و درويشان آن ها در خانقاهي که مرکز تعليمات ديني شهر بوده؛ پرورش مي يافته اند. شاه اسماعيل صفوي در يكي از سفرهاي خود از اين خانقاه ديدن كرده است. اين شهر که بقايايي از آن از قبيل آجرهاي مكعب مستطيل و ظروف سفالي و فلزي (در قرن هفتم هجري) در کوه ها و و تپه هاي اليگودرز به دست آمده است، به دلايل نامعلومي از بين رفت. عامل اصلي تشکيل هسته اوليه شهر اليگودرز، وجود رودخانه ها، قنات ها و چشمه ها بوده است. عامل ديگر براي ايجاد و گسترش اين شهر، موقعيت ارتباطي آن بوده است؛ به گونه اي که يكي از راه هاي مهم اصفهان به باختر كشور از فريدن، اليگودرز، گاپله و بروجرد مي گذشت.درنهايت متصل شدن نواحي بختياري به فلات مركزي ايران (اراك، خمين، گلپايگان و خوانسار) نيز، توسط اين منطقه بر اهميت شهر اليگودرز افزوده است.مركز شهرستان اليگودرز از نظر جغرافيايي در 49 درجه و 41 دقيقه درازاي خاوري و 33 درجه و 23 دقيقه پهناي شمالي و ارتفاع 1980 متري از سطح دريا قرار دارد. اليگودرز در 135 كيلومتري خرم آباد - مركز استان لرستان - قراردارد. آب و هواي آن معتدل و بارندگي شهر به طور متوسط 270 ميلي متر در سال است. مسيرهاي دسترسي به اين منطقه عبارتند از:
ـ جاده درجه يك به سوي جنوب خاوري اليگودرز ـ داران به درازاي 95 كيلومتر و اليگودرز به اصفهان به درازاي 233 کيلومتر
ـ راه اليگودرز ـ دورود به سوي شمال باختري به درازاي 60 كيلومتر و 79 كيلومتر تا دو راهي خرم آباد ـ بروجرد.
ـ راه اليگودرز ـ خمين به درازاي 52 كيلومتر.
اساس اقتصاد شهرستان اليگودرز را كشاورزي و دامداري تشكيل مي دهد. اقتصاد اليگودرز بيش تر بر پايه كشاورزي استوار است، تا جايي که باغ هاي ميوه و تاكستان ها، شهر را در ميان گرفته اند. آب مورد نياز براي كشاورزي و باغ داري از چشمه ها و كاريزها و چاه هاي ژرف شهر فراهم مي شود. محصولات كشاورزي شهر عبارتند از: گندم، جو، انگور، بنشن، سيب زميني، سويا و علوفه که از اين محصولات گندم، جو و لوبيا صادر مي شوند. پرورش گوسفند، بز و گاو و توليد فراورده هاي دامي، به خصوص لبنيات از ديگر مشاغل اهالي اليگودرز به شمار مي آيد. پرورش طيور نيز به صورت سنتي و صنعتي در اين شهرستان رواج دارد. معادن سنگ هاي مرمريت و چيني اين شهر به مرحله بهره برداري رسيده و محصولات معدني آن جزو صادرات اين شهر به حساب مي آيد.
وجه تسميه:
آليورز يا گندم سرخ يا به نقلي آل گودرز پهلوان نامي شاهنامه.
قدمت تاريخي: بيش از هفتصد سال
تاسيس فرمانداري:1337 ، وسومين شهر استان لرستان با بخشهاي:مرکزي،ززوماهرو،بشا� �ت ذلقي.
جمعيت: 145000 نفر.
وسعت: 5870 کيلومترمربع.
متوسط جمعيت خانوار:5/5.
ارتفاع از سطح دريا:1998متر.
طول راه هاي هم سنگ:33/546 کيلومتر.
راه فرعي شني:147کيلومتر.
راه فرعي آسفالته:119 کيلومتر.
راه آسفالته معمولي اصلي: 52 کيلومتر.
حوزه آبريز: سر شاخه هاي سد دز.
خروجي آب سالانه از شهرستان: 305 ميليون متر مکعب.
طول وعرض جغرافيايي: 49 درجه و 42 دقيقه طول- 33 درجه و23 دقيقه عرض جغرافيايي.
طول رودخانه هاي شهرستان: 600 کيلومتر.
قلل مرتفع:
اشترانکوه-قاليکوه-منديش کوه .
اراضي ديم: 150000 هکتار.
اراضي آبي: 25000 هکتار.
تعدادي از مناظر گردشگري:
نگين لرستان درياچه گهر-آبشار پر آب و مرتفع و بسيار ديدني آب سفيد -آبشار چکان دهقادي-غار تمندر-دژ هاي هخامنشي و پل هاي باستاني و آبشارهاي دورک-امام زاده محمدبن حسن(ع)-امام زاده هاي فرسش و...
بخشي از توليدات شهرستان:
غلات-حبوبات-لبنيات دامي-عسل-ماهي غزل آلا-سيب زميني -آرد-ماکاروني-ويفر و بيسکويت... و استخراج سنگ هاي تزييني ساختماني از نوع چيني و کريستال-سنگ دانه بندي- پودر ميکرونيزه از سنگ-فرآوري کربنات کلسيم... و صنايع دستي سراميکي، قاليبافي، منبت کاري، سيم بافي، معرق کاري، گليم بافي، جاجيم بافي...
آبشار آب سفيد
اين آبشار در منطقه پيشکوه ذلقي در حدود ?? کيلومتري شهر اليگودرز واقع شده است ، ارتفاع اين آبشار حدود ?? متر و پهناي آن در فصل پر آبي حدود ?? متر مي باشد .
آبشار چکان
در دامنه ارتفاعات مشرف بر دره چکان (جنوب شهرستان دورود ) آبشاري در نهايت زيبايي و عظمت جاري است که به آبشار چکان معروف است .اين آبشار از درون غاري مشرف بر زمينهاي زراعي چکان بيرون مي جهد و طول فوران آن به دهها متر ميرسد .اطراف آبشار منطقه اي وسيع با فضايي مطلوب و دل انگيز است که در دو الي سه کيلو متري آن امام زاده اي به نام (ابو علي (ع))واقع شده است .آب اين آبشار در اواخر پاييز به مرور خشک مي شود و در روز هاي اوليه شروع فصل بهار مجددا با همان فوران به بيرون مي جهد، اين آبشار يکي از عجايب و زيبايي هاي طبيعت استان لرستان محسوب مي شود .
ريشه نام
ريشه نامگذاري آن را برخي از واژه آليورز (گندم سرخ) دانسته اند و برخي هم از آل گودرز به معني طايفه و قوم گودرز (يکي از شخصيت هاي شاهنامه فردوسي) حدس زده اند.همچنين اين نام را آميزه اي از دو واژه اَل به معناي عقاب و گودرز دانسته اند.
بخش مرکزي (شهرستان اليگودرز)
بخش مرکزي شهرستان اليگودرز واقع در استان لرستان ايران داراي ? دهستان به نامهاي زير است:
• بربرود شرقي
• بربرود غربي
• پاچه • لک شرقي
• خمه فرسش
پاچه لک شرقی
خمه فرسش.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#67
Posted: 24 Jul 2011 10:59
معرفی شهر پلدختر
شهرستان پلدختر یکی از شهرستانهای استان لرستان است که در جنوب این استان قرار گرفتهاست. این شهرستان دارای آب و هوای معتدل در زمستان و گرم در تابستان است. جاده سراسری تهران به خوزستان از این منطقه میگذرد و رودخانه دائمی کشکان نیز از درههای تنگ کوههای زاگرس منطقه عبور میکند. کار مردم منطقه بیشتر کشاورزی است.
مرکز این شهرستان شهر پلدختر است. شهرستان پل دختر در حدود ۱۰۰ کیلومتری جنوب باختری خرمآباد واقع شده و شهرستان مرزی بین استانهای لرستان و ایلام است. محدوده این شهرستان قبلا از توابع بخش ملاوی خرمآباد بود، اما در حال حاضر خود به یک شهرستان تبدیل شده و مرکز آن شهر پلدختر است. پل دختر حدود ۴۹ کیلومتر با شهرستان دره شهر از استان ایلام فاصله دارد.
نام این شهر ظاهرا از نام پل بزرگ و محکمی که از روزگار ساسانیان به جا مانده گرفته شدهاست. هم اکنون ستونهای تخریب شده از این پل که بر روی رودخانه زده شده قابل رویت بوده و کنگره آن که جاده سراسری از زیر آن رد میشود همچنان پا بر جاست. مرکز شهرستان پل دختر از نظر جغرافیایی در ۴۷ درجه و ۴۲ دقیقه درازای خاوری و ۳۳ درجه و ۹ دقیقه پهنای شمالی و در ارتفاع ۶۶۰ متری از سطح دریا قرار دارد.
آب و هوای آن نسبتا گرم و نیمه خشک است و بیشترین درجه گرما ۴۵ درجه، کمترین دما ۱۵- درجه و مقدار بارش سالانه بطور متوسط ۴۵۰ میلیمتر است. شهرستان پل دختر از شمال و خاور به شهرستان خرمآباد، از شمال و شمال باختری به شهرستان کوهدشت، از جنوب به استانهای خوزستان و ایلام محدود میباشد. راه اصلی خرمآباد - اندیمشک از شهرستان پل دختر میگذرد. از این شهرستان به سوی شمال تا خرمآباد حدود ۱۱۰ کیلومتر و به سوی جنوب خاوری تا اندیمشک حدود ۱۰۲ کیلومتر فاصلهاست.
کشاورزی در این منطقه رواج نسبتا خوبی دارد و آب مورد نیاز برای آن از رودخانهها و چاهها تامین میشود. محصولات کشاورزی این منطقه عبارتند از: خیار، انجیر، گندم، جو، بنشن، تره بار و برنج. اقتصاد پل دختر بر پایه کشاورزی، دامداری و صنایع استوار است. فرآوردههای کشاورزی این استان همراه با فراوردههای دامی و لبنی جزو صادرات این شهرستان است.صنایع کارخانهای پل دختر، بیشتر صنایعساختمانیاست که مصالحساختمانیتولید شده آن نیز به دیگر شهرستانها صادر میشود.تالابهای زیبای پلدختر (۱۳ تالاب)، غار مشهور و باستانی کلماکره، پلکلهر یا «مملو»، گورستان چشمک و مقبره حیاتالغیب از مهمترین مکانهای دیدنی و تاریخی شهرستان پلدختر به شمار میآیند.
بخشها و دهستانها
• بخش مرکزی شهرستان پلدختر
o دهستان جایدر
o دهستان جلوگیر
o دهستان ملاوی
o دهستان میانکوه غربی
• بخش معمولان
o دهستان میانکوه شرقی
o دهستان افرینه
o دهستان معمولان
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#68
Posted: 24 Jul 2011 11:00
کوهدشت در یک نگاه
کوهدَشت شهری است در غرب استان لرستان. این شهر مرکز شهرستان کوهدشت است. این شهرستان با 211886 نفر جمعیت سومین شهرستان استان لرستان، پس از خرم آباد و بروجرد است.
کوهدشت در فاصله 94 کیلومتری جنوب غرب خرمآباد واقع شده است. دارای آب و هوای معتدل کوهستانی با تابستانهای گرم است. مردم آن با لهجه لری و زبان لکی گفتگو میکنند.
پیشینه
اگر چه شهر جدید کوهدشت حاصل اسکان عشایر در دوره رضاخان است اما بنا بر روایات تاریخی از حمدالله مستوفی و سایرین به نظر میرسد که در سالیان دور در این منطقه شهری باشکوه دایر بوده است.
آثار تاریخی و جاهای دیدنی :
معبد سرخ دم لکی منطقهای تاریخی در شش کیلومتری شمال غربی کوهدشت است که در دامنه کوه چنگری قرار دارد. از این منطقه تاریخی که یک هکتار وسعت دارد آثار و اشیای تاریخی متعددی از دوره تاریخی نخست هزاره یکم قبل از میلاد بدست آمده است. کارشناسان با تحقیق و مطالعهروی اشیاء و آثار بدست آمده دریافتند که منطقه سرخ دم لکی پایتخت پادشاهی به نام"آل پی" بوده که به صورت مستقل حکومت میکرده است.
غار میر ملاس در کوه سر سرخین و در فاصله ۲۰کیلومتری شهر کوهدشت واقع است. به گفته مورخان،این غار نخستین سکونتگاه انسان و آغازگرتاریخ مدون بشری است زیرا نقاشیهای حک شده روی دیواره آن کهنترین آثاری است که انسانهای اولیه تاکنون از خود به یادگار گذاشتهاند.
چشم اندازهای زیبای طبیعی شهرستان کوهدشت تنگهشیرز که به لحاظ زیباییهای طبیعی از آن به عنوان نگین سبز لرستان نام میبرند. این تنگه بکر و دست نخورده در ۴۰کیلومتری شمال غربی کوهدشت و در کنار رودخانه سیمره واقع است.
حرم امامزاده محمد(ع) در حاشیه رودخانه سیمره واقع شده است
مقبره داودرشید، قلعه"سیله"مربوط به دوره اشکانیان، قلعه "جق" مربوط به دوران قبل از اسلام، قلعه منیژه و غارهای باستانی میرملاس، برد سفید، همیان، مناره خسروآباد، دژ "زلالانگیز" و کاخ ساسانی از دیگر مناطق دیدنی شهرستان کوهدشت لرستان است.
امامزاده ابوالوفاء:در 25 کیلومتری شمال کوهدشت می باشد سید محمد ابوالوفاءفرزند زید و زید نیز فرزند زین العابدین مي باشد این امامزاده داری قدرت فوق العاده بوده و شفاء بخشی او زبانزد خاص و عام بوده و ديگر امكانات و جاذبه هاي تفريحي و سياحتي و زيارتي كه در اين روستا وجود دارد باعث شده كه هموطنان استقبال پرشوري داشته باشند. البته اين امامزاده بزرگوار باعث خير و بركت در اين روستا شده كه به عقيده خيلي ها اگر اين امامزاده نبود اين روستا خرابه اي بيش نبود مردم اين روستا مردمي خون گرم و مهمان نواز بوده و مردم اين روستا ساده زيستي را به هر چيز ديگر ترجيح مي دهند
مردم:
از حیث طایفه و تیرههای موجود در این شهرستان تنوع فراوانی وجود دارد که با گویش های مختلف لری و لکی تکلم می کنند.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#69
Posted: 24 Jul 2011 11:04
خوب اینم از استان زیبا و تاریخی لرستان كه بنا به درخواست یكی از دوستان تقدیم شما كردم، امیدوارم كه لذت برده باشید.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ارسالها: 436
#70
Posted: 24 Jul 2011 11:07
استان بعدی كه میخوام خدمتتون معرفی كنم استان زیبا و باستانی ایلام هستش، استانی به قدمت خوده تاریخ، امیدوارم از خوندنش لذت ببرید.
خدا حافظ برای همیشه
این كاربر به درخواست خودش بن شد
مدیریت انجمن پرنس و پرنسس
ویرایش شده توسط: aria_2011