ارسالها: 23330
#111
Posted: 5 Jan 2014 00:16
فتح نینوا و سقوط پادشاهی آشور
نمایی نینوای باستان به همراه موقعیت حصار و دروازههای شهر
در سال ۶۱۲ پیش از میلاد نیروهای مادی و بابل به هم ملحق شدند تا به نینوا حمله کنند. شهر به مدت سه ماه محاصره شد و در این فاصله بین محاصرهکنندگان و محاصرهشوندگان سه نبرد عمده صورت گرفت. سرانجام در ماه اوت سال ۶۱۲ پیش از میلاد متحدان از طریق ایجاد سیل مصنوعی و خراب شدن حصار گلین شهر وارد نینوا شدند. در همان روز ورود متحدان به نینوا سینشاریشکون پادشاه آشور خود را در میان شعلههای آتش کاخ خود انداخت و به زندگی خود پایان داد. متحدان شهر نینوا را تصرف و تا بیخ و بن ویران کردند. سهم عمدهٔ این پیروزی و سقوط شهر را مادیها بر عهده داشتند.
بخشی از ارتش آشور به رهبری آشوراوبالیت توانستند هنگام حمله به نینوا خارج شوند و در حرّان پنهان شوند. در سال ۶۱۰ پیش از میلاد نیروهای مادی به لشکریان بابل پیوستند و به سمت حران حرکت کردند. آشوراوبالیت به دژ کارکمیش پناه برد و حران تسخیر شد. بعدها آشوراوبالیت با یاری قوای کمکی در سال ۶۰۹ پیش از میلاد دوباره حملهای دیگر به حران ترتیب داد اما نیروهای اصلی نبوپولاسار به کمک بابلیان حران آمدند. آشوراوبالیت ظاهراً از اورارتو یاری طلبید ولی در همان زمان مادیها به اورارتو حمله کردند و به پایتخت آن توشپا رسیدند و آن دولت را مطیع خود کردند. آشوریان به ناچار به کارکمیش پناه بردند. سرانجام در سال ۶۰۵ پیش از میلاد لشکریان بابل کارکمیش را محاصره و تسخیر کردند و بدین ترتیب عمر بقایای پادشاهی آشور هم پایان یافت.[
پایان جنگ با آشوریان
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#112
Posted: 5 Jan 2014 00:21
جنگ با لیدیه و مرگ
موقعیت لیدیه و مرز آن با امپراتوری ماد.
هووخشتره پس از فتوحات و پیروزیهای فراوان و مطیع کردن کشورهای بسیار این بار متوجه غرب ثروتمند و لیدیه و شهرهای تجاری یونان شد. دلیل آن هم توسعهٔ بیشتر امپراتوری تحت فرمان خود و گسترش ارتباطات تجاری با غرب و شرق بود. در سال ۵۹۰ پیش از میلاد این دو قدرت بزرگ وارد جنگ با یکدیگر شدند. علت این جنگ ظاهراً فرار سکاها به لیدیه و امتناع پادشاه لیدیه از استرداد آنها به هووخشتره بود. لیدیها در این جنگ از چند نظر بر مادیها برتری داشتند؛ مادها از سرزمین خود دور بودند در حالی که لیدیها در سرزمین خود میجنگیدند و در سپاه خود شماری از یونانیان را اجیر کرده بودند که در فنون جنگی بسیار ماهر بودند و همچنین دارای سوارهنظام ورزیدهتری بودند. جنگ میان لیدیها و مادیها بیش از پنج سال طول کشید و در طی آن پیروزی گاهی نصیب مادها و گاهی نصیب دیگری میشد.
با این حال مادها توانستند سپاهیان آلیات را دفع کنند و آنان را به سمت مغرب عقب برانند اما به خاطر خستگی جنگاواران ماد ناشی از جنگهای طاقتقرسای اخیر موفقیتی قطعی به دست نیاوردند. تا اینکه در جریان یکی از نبردها در خورشیدگرفتگی کاملی شکل گرفت که موجب هراس طرفین جنگ و دست کشیدنشان از جنگ شد. نظرات متفاوتی در مورد تاریخ وقوع این خورشید گرفتگی وجود دارد. برخی آن را به سال ۶۱۰ پیش از میلاد، برخی دیگر به سال ۵۹۷ و گروهی نیز آن را به دوران حکومت ایشتوویگو نسب میدهند اما موازین علمی و بررسیهای امروزی نشان میدهد چنین خورشیدگرفتگیای که در محدودهٔ بین جنگ ماد و لیدیه قابل رؤیت بوده است، در ۲۸ مه سال ۵۸۵ پیش از میلاد رخ داده است. تالس فیلسوف یونانی هم وقوع این خورشیدگرفتگی را پیشبینی کرده بود.
بعد از این حادثه پیمان صلحی با وساطت بابل و کیلیکیه میان لیدیه و ماد منعقد شد و مرز میان ماد و لیدیه امتداد رود هالیس (قزلایرماق کنونی) تعیین شد. این پیمان با ازدواج ایشتوویگو پسر هووخشتره و آریانیا دختر آلیات مستحکمتر شد. هووخشتره هم در همان سال و یا سال بعد درگذشت. وساطت پادشاهان بابل و کیلیکیه برای انعقاد صلح حاکی از ترس آنها از قدرتمندتر شدن و گسترش هر چه بیشتر ماد بود تا موازنهٔ قدرت در منطقه حفظ شود چرا که در صورت ادامه یافتن جنگ٬ مادیها بر لیدیها چیره میشدند.
هرودوت جریان جنگ ماد با لیدیه را به پیش از سقوط نینوا (در سال ۶۱۲ پیش از میلاد) برمیگرداند که مسلماً نادرست است زیرا علاوه بر زمان وقوع خورشیدگرفتگی که به بعد از سقوط نینوا برمیگردد، حضور پادشاه بابل هم در امر انعقاد صلح مابین طرفین جنگ تنها پس از سقوط نینوا امکانپذیر بوده چون قبل از آن بابل استقلالی نداشت تا پادشاه مستقل خود را داشته باشد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#113
Posted: 5 Jan 2014 00:24
آرامگاه
مقبرهای صخرهای قزقاپان از نمایی دور
قزقاپان مقبرهای صخرهای در استان سلیمانیه در کردستان عراق است که بر طبق گفتهٔ تاریخشناس روس ایگور دیاکونوف آرامگاه هووخشتره است. قزقاپان خانهای است با سقف بزرگ پیشآمده که پوشش آن از تنهٔ درختان است. در بین ستونها نقوش برجستهٔ نمادهای خدایان دیده میشود. یکی از آنها صفحهای دایرهای است با هیکلی دارای چهار بال و دیگری صفحهای دایرهای با هیکل آدم که هلالی زیر آن قرار دارد که به معنی خورشید و ماه و یا اهورامزدا و مهر (میترا) هستند. صفحهای دایرهای دیگری هم که ستارهای بر روی آن منقوش است دیده میشود که در شرق باستانی نماد ایشتار و سیارهٔ زهره است ولی شاید نماد آناهیتا باشد.
بالای ورودی آرامگاه نقش برجستهای از نیایش در برابر آتشکده قرار دارد. کاهن در سمت چپ قرار دارد و لباس مخصوص مغان را به تن دارد. شاه سمت راست قرار دارد. هر دو صورتشان را بستهاند و کمان که نماد پیروزی است در دست دارند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#114
Posted: 5 Jan 2014 00:26
حدود ماد
ماد در دوران حکومت هووخشتره از مرزهای جغرافیایی قومی خود فراتر رفت و بسیار گسترش یافت و به بزرگترین امپراتوری شرق باستان تبدیل شد. مرز ماد از سمت مغرب توسط رود هالیس از لیدیه جدا میشد. از سمت جنوب غرب هممرز با بابل بود و از طرف شمال هم از رود ارس میگذشته است. سایر مرزها به درستی روشن نیست. پیش از سقوط نینوا ماد از طرف جنوب به عیلام — که جزو آشور بود — میرسید و از آنجا که پس از سقوط آشور دیده نشده که عیلام جزو بابل شده باشد، لذا عیلام هم احتمالاً جزو و یا دستنشاندهٔ ماد بوده باشد. تعیین حدود شرقی ماد دشوارتر است اما به احتمال قوی تا باختر و جیحون امتداد داشته و برخی هم آنرا به سیحون میرسانند. در مورد گیلان و مازندران هم اختلافنظر وجود دارد. وسعت شاهنشاهی ماد در زمان هووخشتره به ۳٫۱ میلیون کیلومتر مربع میرسید.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#115
Posted: 5 Jan 2014 00:28
جانشین
پس از هووخشتره پسرش ایشتوویگو به حکومت رسید. وی ۳۵ سال حکومت کرد. دوران حکومت وی با آرامش همراه بود تا اینکه در نبرد با کوروش هخامنشی شکست خورد و عمر امپراتوری ماد خاتمه یافت. مورخان زمان حکومت او را بین سالهای ۵۸۴ تا ۵۵۰ پیش از میلاد میدانند.
دوران ۶۲۵ تا ۵۸۵/۴ پیش از میلاد (۴۰ سال)
تاجگذاری ۶۲۵ پیش از میلاد
مرگ ۵۸۵ یا ۵۸۴ پیش از میلاد
آرامگاه مقبرهٔ صخرەای قزقاپان
پیش از ایشتوویگو
پس از فرورتیش
همسر دختر (و یا نوهٔ) نبوپولاسار شاهدخت بابلی
کاخ هگمتانه
دودمان ماد
پدر فرورتیش
فرزندان ایشتوویگو
آمیتیس (و یا احتمالاً نوه)
پایان هووخشتره
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#116
Posted: 5 Jan 2014 00:35
ایشتوویگو
شاهنشاهی ماد در زمان ایشتوویگو
ایشتوویگو یا ایختووویگو (به یونانی آستیاگ) واپسین پادشاه ماد بود. وی از ۵۸۵ تا ۵۵۰ پیش از میلاد حکومت کرد.
ایشتوویگو پسر هووخشتره بود و با آرینیس، خواهر کرزوس، آخرین شاه لیدیه ازدواج کرد. این ازدواج برای اطمینان از برقراری پیمان آشتی پنجساله میان ماد و لیدیه صورت گرفت. منابع بابلی گزارش میدهند که در سال سوم یا ششم پادشاهی نابونیدوس (۵۵۴/۵۳ یا ۵۵۰/۴۹ پ. م.) کوروش انشانی دخترزادهٔ ایشتوویگو و یکی از والیان مادها پس از سه سال جنگ، لشکر مادی را نابود کرد. بیشتر سپاه ماد به هنگام جنگ رئیس خود را تنها گذاشته و به کوروش بزرگ پیوسته بودند. این امر زمانی رخ داد که هارپاگ، یکی از درباریان ایشتوویگو علیه او طغیان کرد. بنا به گفته هرودوت، ایشتوویگو پیش از آن هارپاگ را مجبور کرده بود تا گوشت جسد پسر خود را بخورد که البته این فقط یک ادعا است.
کوروش هگمتانه را تسخیر کرد و خزانه آن را به انشان فرستاد. بنا به گزارش هرودوت رفتار کوروش بزرگ با ایشتوویگو مهربانانه بود و او را جزو یاران خویش برگزید ولی استوانه سیپار ذکر میکند که ایشتوویگو را با زنجیر به پارس آوردند. کتسیاس میگوید که کوروش، ایشتوویگو را ساتراپ پارت کرد ولی بعد بدون آگاهی شاهنشاه توسط شخص مخالفش اوبراس کشته شد. به هارپاگ و خانوادهاش در شاهنشاهی پارس مناصب بالایی داده شد.
نام ایشتوویگو از ریشه ایرانی باستان *ریشتی وَیگهَ گرفته شده که به معنی "نیزهگَردان" است.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#117
Posted: 5 Jan 2014 00:38
شاهی
وی پس از جنگ پنجساله با لیدی در سال ۵۸۵ ق. م. جانشین پدرش شد. وی وارث شاهنشاهی بزرگی شد و متحد با دو برادر زن خود کرزوس از لیدیه و بُختالنَصر از بابل بود.
حکومت وی به خاطر ثبات و پیشرفت آیین مزدیسنا در دوره وی مورد توجه قرار گرفته شدهاست. در حالی که کرزوس در غرب با رشد باورهای سکولار روبهرو بود و بختالنصر در حال تبدیل کردن بابل به بزرگترین شهر جهان بود.
بعد از ۳۲ سال حکومت وی پشتیبانی نجیب زادگان را، در جنگ با کوروش کبیر از دست داد.
دوران ۵۵۰-۵۸۵ (پیش از میلاد)
لقب(ها) واپسین پادشاه ماد
همسر آرینیس
دودمان ماد
پدر هووخشتره
فرزندان ماندانا
پایان ایشتوویگو
پایان شاهان ماد
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#118
Posted: 20 Jan 2014 17:28
نبردها
نبرد هالیس
نبرد هالیس که به نبرد اکلیپس (خورشیدگرفتگی) نیز شهرت دارد. نبردی بود میان مادها و حکومت لیدیه به تاریخ ۲۸ می سال ۵۸۵ پیش از میلاد در کنار رودخانه هالیس، که اکنون به نام قزل ایرماق در کشور ترکیه شناخته میشود.
این نبرد که آخرین نبرد پس از سالها جنگ بین هووخشتره از ماد و الیاتس لیدیه بود که به علت بروز خورشید گرفتگی جنگ در میانه کارزار متوقف شد.
نبرد هالیس تنها نبرد از نبردهای تاریخ باستان است که با محاسبه دورههای خورشیدگرفتگی تاریخ دقیق آن دردست است.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#119
Posted: 20 Jan 2014 17:32
شورش پارسها
شورش پارسها با اعلام استقلال استان متحد شده پارس از شاهنشاهی ماد شروع شد. طغیان پارس آغازگر جنگهای کوروش بزرگ با ایشتوویگو بود. سبب این انقلاب اعمال ایشتوویگو آخرین شاهنشاه ماد بود که باعث متحد شدن استانهای دیگر با پارس شد. نبردها از ۵۴۹ پیش از میلاد تا ۵۵۲ پیش از میلاد به رهبری کوروش بزرگ ادامه داشتند.
مادها در ابتدا موفقیتهایی را در میدانهای جنگ به دست آوردند ولی بازگشت کوروش بزرگ و ارتش او درهم شکننده بود و ماد تسخیر شد. به این ترتیب نخستین شاهنشاهی پارس به وجود آمد. این طغیان آغاز پیشرفت پارس بود.
زمان : ۵۵۲ تا ۵۴۹ ق.م.
نتیجه : پیروزی قاطعانهٔ پارسها
علت جنگ: اعمال ایشتوویگو
تغییرات سرزمینی : با تسخیر ماد، پارس تبدیل به شاهنشاهی شد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#120
Posted: 20 Jan 2014 17:36
نبرد هیربا
نبرد هیربا اولین جنگ میان پارسها و مادها بود و همچنین اولین نبرد بعد از شورش پارسها است.
این اتفاقات تقریباً بطور کامل بوسیله کوروش بزرگ رهبری شد. این نبردها همچنین باعث انتقال قدرت در خاورمیانه آن زمان شد.
پیروزی در این جنگ باعث پای گرفتن اولین شاهنشاهی ایرانیان شد، که آغازی بود بر موفقیتهای کوروش بزرگ در فتوحات دیگرش.
در حالی که تنها منبعی که ماجرای نبرد را به طور کامل توضیح داده نیکولاس دمشقی است، بقیه تاریخ نویسان مشهور آن زمان از جمله هرودوت، کتسیاس و استرابو وقوع این نبرد را در نوشتههای خود قید کردهاند.
هنگام شورش پارسها، ایشتوویگو تصمیم گرفت به پارس حمله کند و این حمله شتابزده در نهایت منجر به از بین رفتن سلسه مادها شد.
زمان : زمستان تا تابستان ۵۵۲ ق.م.
مکان : هیربا، ماد
نتیجه : پیروزی پارسیان
تغییرات سرزمینی : با تسخیر ماد پارس تبدیل به شاهنشاهی شد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7