ارسالها: 23330
#301
Posted: 18 Aug 2015 10:56
شهرسازی و میراث هنری
شاپور دوم چندین شهر بنا کرد. او به خوزستان توجهی خاص داشت. جایی که اسیران جنگی روم در شهر سلطنتی ایرانشهرشاپور (به عربی: ایرانشهرسابور) اسکان داده شده بودند. بنای شهر نیوشابور (فارسی:نیشابور، عربی:نیسابور) را نیز به او نسبت دادهاند. در سال ۳۶۳ م، وقتی نصیبین در حکم غرامت جنگی به ایرانیان تعلق گرفت، شاپور دوم مردمانی را از شهرهای استخر و سپاهان در آنجا اسکان داد. دیگر شهرهایی که بنای آن به او نسبت دادهاند، عبارتند از: بزرج شاپور در نزدیکی بغداد در ساحل غربی دجله، خورهشاپور (در فارسی میانه:ایرانخوره شاپور) که همان شوش (کرخه) است، در این شهر آتشکدهای به نام سروشآذران (فارسی میانه: سروشآدوان) بنا کرد؛ پیروزشاپور (انبار)؛ شادروانشوشتر در خوزستان، بَوان در سپاهان، جُروان در سپاهان، که در آنجا آتشکدهای بنا کرد؛ و فرَشاپور یا فَرشاپور در سند.
دقیقاً از زمان شاپور دوم خلق یادمانهای ساسانی در پارس متوقف میشود و در شمالغرب ایران ادامه مییابد. احتمالاً با رواج القاب و چهره جدیدی از پادشاه، کاخ سلطنتی جدیدی نیز لازم بوده است. مکانی که به تیسفون و خوزستان (که شاپور بیشتر اوقاتش را در آنجا میگذراند) نزدیکتر باشد. سبک هنری این آثار با آثار موجود در پارس اساساً متفاوت است. در این زمان، تصویر میترا و اورمزد اهمیت بیشتری یافت. برخی از پژوهشگران بر آن اند که نقش برجسته طاق بسان در واقع شاپور دوم و مهر (میترا) و ارومزد را در دو سوی او نشان میدهد و شاپور این سنگنگاره را به یادبود پیروزیاش بر پولیانوس نقش کرده است. نقشبرجسته دیگر در سمت چپ، بنابر کتیبهها، قطعاً شاپور دوم و شاپور سوم را نشان میدهد.
گمان میرود از دوران شاپور، ظروف سیمین به جای سنگنگارهها ابزار تبلیغات پادشاهی شد. به نوشته منابع گرجی قرن هفتم میلادی، شاپور دوم کاسه و جام نقره هدیه میداد. در دوره پادشاهی شاپور دوم، هنر پادشاهی نیز مدون شد و تحت نظارت درآمد. گچبریهای کاخ شماره دو در کیش نیمتنه پادشاهی را نشان میدهد که برخی او را شاپور دوم میدانند و بر یافتههای خارق العاده آذرنوش از حاجیآباد نیز چند نیمتنه شاپور دوم نقش شده است. این مطلب نشان میدهد که از قرن چهارم میلادی گچبریها و ظروف سیمین جانشین سنگ نگارههای یادبود شده بود.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#302
Posted: 18 Aug 2015 10:59
کتیبههای شاپور دوم
تصویری حکاکی شده، از شاپور دوم و شاپور سوم، در طاق بستان نزدیک کرمانشاه
- ۱.در مشکین شهر، در شرق آذربایجان، در سال ۱۳۴۵ کتیبهای به زبان پهلوی کشف گردید که دارای ۲۱ سطر است. احتمالاً کتیبه در اصل به دستور نرسی به یادبود بنای دژی نگاشته شده بوده که ساختمان آن بعداً در زمان شاپور دوم به پایان رسیده است. کتیبه با ذکر تاریخ ماه مهر سال ۲۷ پادشاهی شاپور دوم که معادل ۳۳۵ میلادی است، آغاز میگردد.
- ۱.در ایوان (یا مغاره) کوجک طاق بستان در ۵ کیلومتری شمال شرقی شهر کرمانشاه دو نقش برجسته یکی از شاپور دوم در سمت راست و دیگری از شاپور سوم در سمت چپ آن وجود دارد. در کنار هر یک از آن دو، کتیبهای به زبان پهلوی شتکل اسم و نسب هر یک، کنده شده است. کتیبه شاپور دوم دارای ۹ سطر و کتیبه شاپور سوم دارای ۱۳ سطر است.
پایان شاپور دوم
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#303
Posted: 18 Aug 2015 12:54
اردشیر دوم
- دوران ۳۷۹ میلادی - ۳۸۳ میلادی
- مرگ ۳۸۳ میلادی
- پیش از شاپور سوم
- پس از شاپور دوم
- پدر هرمز دوم
- مادر ایفراهرمز
- دین زرتشتی
اردشیر دوم از ۳۷۹ تا سال ۳۸۳ میلادی، یازدهمین پادشاه ساسانی بود. برخی از محققان عقیده دارند که برادر ناتنی بزرگتر شاپور کبیر یا شاپور دوم بود که بعد از او به تخت نشست. برخی دیگر عقیده دارند که در باب برادریش با شاپور دوم محل تردیداست، به سبب اینکه تا آنجائی که از سکههای او بر میآید، وی باید خویشاوند شاپور اما از یک شاخهٔ دیگر از خاندان ساسان بوده باشد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#304
Posted: 18 Aug 2015 12:58
پادشاهی
پس از مرگ شاپور دوم همانند روزگار بهرام دوم و نرسی باز دشواریهایی دربارهٔ جانشین شاهنشاه پدیدار شد. در این زمینه هیچ نوشتهای باقی نماندهاست، ولی آثاری که مورد بررسی قرار گرفته سبب پیدایش اندیشههایی در مبارزههای داخلی به خاطر در دست گرفتن قدرت میگردد. در نتیجهٔ مبارزههای مذکور اردشیر دوم که به طور جنبی از دودمان ساسانی بود، بر تخت شاهنشاهی ایران نشست. چنین به نظر میرسد که پیروزیهای او در شرق در کار رسیدن او به پادشاهی کم اثر نبودهاست. وی مدتها فرمانروای ولایت حدیب (آدیابنه) بود و در آنجا در تعقیب و آزار عیسویان شور و حرارت بسیار به خرج داد. از نقش برجستهای هم که در طاق بستان از تاجگذاری او باقی است، چنین برمی آید که او قبل از سلطنت یک چند فرمانروای کوشان بودهاست و شاید سلطنت او نیز تا حدی مدیون اعمال نفوذ کوشانیان بوده باشد. وی درهنگام جلوس بیش از هفتاد سال از عمرش میگذشت. از وقایع سلطنت او این است که تمام عوارض را موقوف کرد و از این جهت موسوم به اردشیر خیر گردید. در سال چهارم پادشاهیش، او را خلع کردند. در روی سکههای این پادشاه عبارت کَرپ کَرتار دیده میشود که به معنی نیکو کردار است.
در نقش اردشیر دوم که در طاق بستان است، اهورامزدا حلقه سلطنت به پادشاه عطا میکند. در پشت سر شاه مهر ایستادهاست و از انوار اشعه که بر گرد سرش هاله بسته، شناخته میشود.
پس از اردشیر دوم خط مشی قانونی جانشینی دودمان ساسانی از نو احیا شد و شاپور سوم فرزند شاپور دوم به عنوان شاهنشاه ایران بر سریر شاهنشاهی نشست.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#305
Posted: 18 Aug 2015 13:00
شاپور سوم
- دوران ۳۸۳ میلادی - ۳۸۸ میلادی
- مرگ ۳۸۸ میلادی
- پیش از بهرام چهارم
- پس از اردشیر دوم
- پدر شاپور دوم
- مادر سیتیلهورا
- فرزندان یزدگرد یکم
- دین زرتشتی
شاپور سوم یا شاهپور سوم از ۳۸۳ تا سال ۳۸۸ میلادی، دوازدهمین پادشاه ساسانی و پسر شاپور دوم بود.در زمان پادشاهی او اعیان قدرت را در اختیار داشتند و اردشیر در واقع دست نشاندهٔ همین نجبا بود و چون به رغم تمایلات تعصب آمیز و ضد مسیحی موبدان کوشید تا مگر با امپراتور روم روابط دوستانه برقرار کند، ناخرسندی نجبا را برانگیخت و به تحریک آنها کشته شد. جانشینان شاپور دوم یعنی برادرش اردشیر دوم و دو پسرش شاپور سوم و بهرام چهارم شاهزادگان ضعیفالنفسی بودند و در زمان آنها اعیان دولت به آسانی اقتداری را که در عهد شاپور از دست داده بودند، به چنگ آوردند. پادشاه نخستین یعنی اردشیر دوم را اعیان خلع کردند و آن دو نفر دیگر هم به مرگی ناگهانی وفات یافتند.
رویداد دیگر دوره حکومت شاپور سوم، جنگ او با قبایل عرب است و به این سبب مشهور به «غازی» گردید. این پادشاه تا سال ۳۸۸ سلطنت کرد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#306
Posted: 18 Aug 2015 13:02
تقسیم ارمنستان بین ایران و روم
در سال ۳۸۴ ایران و روم، ارمنستان را بین خود تقسیم کردند که بخش شرقی آن سهم ایران شد و بخش غربی که کوچکتر بود، نصیب روم گردید، اما در هر دو بخش شاهزادگان اشکانی همچنان فرمانروایان دست نشانده بودند.
کشمکشها در باب ارمنستان بین ایران و بیزانس از این پس هم بارها پدید آمد، اما این تقسیم بندی تا پایان عهد ساسانیان، بیش و کم، همچنان معتبر باقی ماند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#307
Posted: 18 Aug 2015 13:12
شاپور سوم در تاق بستان
شاپور دوم و شاپور سوم، در تاق بستان نزدیک کرمانشاه.
کتیبهٔ پهلوی ساسانی، به امر شاپور دوم، در غار کوچک طاق بستان، در کنار نقش دو شاپور ساخته شده و حاکی از اسامی و القاب شاپور دوم و پدر و جد اوست. در سمت چپ کتیبهٔ فوق، کتیبهٔ شاپور سوم است که نام والقاب شاپور سوم و پدر و جد او آورده شده است.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#308
Posted: 18 Aug 2015 13:15
بهرام چهارم
- دوران ۳۸۸ میلادی - ۳۹۹ میلادی
- مرگ ۳۹۹ میلادی
- پیش از یزدگرد یکم
- پس از شاپور سوم
- پدر شاپور دوم
- مادر سیتیلهورا
- دین زرتشتی
بهرام چهارم یا وهرام چهارم از ۳۸۸ تا سال ۳۹۹ میلادی، سیزدهمین پادشاه ساسانی بود. پسر شاپور دوم بود که بعد از برادرش شاپور سوم برتخت نشست و یازده سال پادشاهی کرد. چون در زمان پدر، والی کرمان بود، معروف به با بهرام کرمانشاه است.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#309
Posted: 18 Aug 2015 13:17
پادشاهی
مهری که از بهرام چهارم مربوط به دوران بلافاصله قبل از پادشاهی او بجای ماندهاست، عبارت ورهران کرمان ملکا دارد. اینکه در برخی روایات وی را عادل و ستوده خواندهاند و در برخی روایات دیگر گفتهاند که نسبت به کار ملک بی اعتنا بود، حاکی از تصادم بین منافع درباریان او به نظر میرسد.
تقسیم روم به دو بخش غربی و شرقی
در سال ۳۹۵ (میلادی)، تئودوسیوس یکم امپراتوری روم را، بدو قسمت غربی و شرقی تقسیم کرد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#310
Posted: 18 Aug 2015 13:19
شورش ارمنستان ایران
قبل از به سلطنت رسیدن بهرام، ایران و روم، ارمنستان را بین خود تقسیم کرده بودند که بخش شرقی آن سهم ایران شد و بخش غربی که کوچکتر بود نصیب روم گشت اما در هر دو بخش شاهزادگان اشکانی همچنان فرمانروایان دست نشانده بودند. کشمکشها در باب ارمنستان بین ایران و بیزانس از این پس هم بارها پدید آمد اما این تقسیم بندی تا پایان عهد ساسانیان، بیش و کم، همچنان معتبر باقیماند.
در زمان پادشاهی او، خسرو، والی ارمنستان ایران، بهتحریک تئودوسیوس یکم یاغی شد. توضیح آنکه دولت روم حکومت ارمنستان روم، را هم به او داد و در اثر آن خسرو با تئودوسیوس یکم با امپراتور روم معاوضه نموده و از اطاعت ایران خارج شد. بهرام چهارم سپاهی به ارمنستان فرستاد، خسرو را گرفتند و به ایران آوردند و در دژ فراموشی زندانی کردند و بهرام، شاپور، برادر خود را، بجای او گماشت.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.