مسجد جامع بکان ت: مسجد جامع بکانمسجد جامع بکان در شمال شهر بهبهان در کنار رودخانه تاب واقع است. طاقهای شبستان مسجد از سنگ تراشیده شده و ملاط گچ ساخته شده اند. دور محراب آن آیات قرآنی نوشته شده است. تاریخ بنای آن به خط کوفی در سنگی که اکنون در دیوار جنوبی شبستان مسجد نصب است نقر شده.(7)می گویند هنگامی که حضرت رضا(ع) عازم خراسان بوده از شهر ارجان عبور کرده و در مسجد جامع (محله بکان نمازگزارده است. این مسجد هم اکنون به قدمگاه امام رضا(ع) موسوم است.(7
حمام محله بکان ث: حمام محله بکانحمام بکان در حدود 50 متری غرب بند و پل بکان، در کناره جنوبی رودخانه تاب واقع است. آثار حوض، (خزینه، و رخت کن آن تا به امروز باقی است.
کتیبه های تنگ تکاب ج: کتیبه های تنگ تکابتنگ تکاو یا دربند پارس در 9 کیلومتری شمال شهر بهبهان واقع است. در اوایل تنگ تکاب که معبر کوهستانی جاده قدیمی بین النهرین_استخر ، و جاده خوزستان_فارس در دوره اسلامی بوده است، و به فاصله کمی از مدخل تنگ، چند کتیبه به خط فارسی نستعلیق ساده بر روی سنگ کوه کنده شده است.(7)
مجسمه و ظرفهای سنگی چ:مجسمه و ظرفهای سنگیبه هنگام تسطیح اراضی ناحیه ارجان بهبهان، یک مجسمه سنگی به شکل قو یا مرغابی که در یک قسمت بدن آن یک سطر خط میخی حک شده، و همچنین دو ظرف سنگی دیگر در اوایل هزاره اول ق.م. کشف شده اند که بر آنها نقش سرمرغابی به صورت برجسته حک شده است.(7)..شاید اشیای پیدا شده مربوط به زمان کیتین هوتران باشند، زیرا این اشیاء در نزدیکی آرامگاه این پادشاه پیدا شده اند. (7)
چغازنبیل زیگورات چغازنبیل *** استان خوزستان*معبد ایلامی چغازنبیل بر روی تپه ای خاکی و در ساحل رودخانه دز از شعب رود کارون در استان خوزستان واقع شده است . این معبد توسط اونتاشگال پادشاه ایلامی ها در سال 1250 قبل از میلاد ساخته شده و آن را به خدای اینشوشینک اختصاص داده است . بنای معبد چند طبقه و ارتفاع آن حدود 25 متر است . این بنا از خشت خام ساخته شده است و روکشی از آجر دارد . در اطراف معبد تعدادی لوح گلی و جندین مجسمه از انسان و حیوان بدست آمدهاست .در حین خاکبرداری از محل دو عدد آجر که مطالبی را به خط ایلامی در آن نقل شده بود کشف شد . قاعده زیگورات مربع است و بلندی آن در اصل50 متر بوده است و آخرین طبقه آن به خدای ایشوشینک تعلق داشته است.زیگورات اور که ٢١١٠ سال قبل از میلاد ساخته شده قدیمیترین و زیگورات چغازنبیل بزرگترین زیگورات جهان هستند.سر درهای مجلل و راه پله های متعددکه منتهی به طبقات فوقانی معبد می شود .جالب ترین شیء بدست آمده از حفریات اخیر چغازنبیل , مجسمه گاو لعابداری است که در کمال ظرافت و مهارت ساخته شده است که برروی آن کتیبه ای به خط ایلامی در چند ردیف نوشته شده است . اکنون این مجسمه در موزه ایران باستان نگهداری می شود.چغازنبیل در سال ١٩٧٩ میلادی از طرف یونسکو در فهرست میراث جهانی قرار گرفت. این محوطه یکی از چند اثرثبت شدهی ایران در فهرست میراث جهانی است. اهمیت این محوطهی تاریخی به عنوان مهمترین اثر بهجایمانده از دوران حکومت ایلامی، قدمت ٣٠٠٠ سالهی آن همراه با جاذبههای طبیعی از جمله عوامل مؤثر در به ثبترسیدن این مجموعه بهعنوان میراث جهانی بودهاند. فرسایش طبیعی و خسارتهای ناشی از جنگ ایران و عراق، آسیبهای فراوانی را متوجه این شهر کهن نمود.برای جلوگیری از تخریب هر چه بیشتر این منطقه، در سال ١٩٩٨ میلادی، توافقی بین سازمان میراث فرهنگی ایران، یونسکو، بنیاد اعتباری ژاپن و مؤسسهی کراتره فرانسه (مؤسسهی بینالمللی حفاظت از بناهای خشتی)، برای اجرای طرح مطالعاتی حفاظت و مرمت محوطهی تاریخی چغازنبیل در زمینههای مختلف علمی صورت گرفت. درراستای اجرای این طرح، یک پایگاه دائمی پژوهشی شامل آزمایشگاه، بخش حفاظت و مرمت، کتابخانه، بخش رایانهای و بخش مطالعات سفال در قسمت اداری موزهی هفتتپه ایجاد و تجهیز شده است.
مقبره دانیال نبی مقبره دانیال نبی در شوشخوزستان از قدیمی ترین خاستگاه هایتمدن در جهان به شمار می آید ، آثار تاریخی 8000 ساله در شوش، معبد 3200 ساله چغازمبیل، آرامگاهدانیال نبی در شوش، شهر تاریخی جندی شاپور در نزدیکی دزفول ، آسیابهای شوشتر و کاخ زمستانی آپادانا تنها نمونه هایی از جاذبه های تاریخی استان نفت خیز خوزستان است.شاید برایتان جالب باشد بدانید که اولین دانشگاه جهان یعنی دانشگاه جندی شاپور درخوزستان بنا شده بود و همچنین اولین آب تصفیه شده جهان هم در معبد 5 طبقه چغازمبیل بدست می آمده. متاسفانه عدم رسیدگی کافی به مجموعه های تاریخی خوزستان و فرهنگ پائین بازدیدکنندگان از این مجموعه ها دست به دست هم داده اندتا روز به روز شاهد از دست رفتن این گنجینه های ملی باشیم به عنوان مثال در عکسی از کاخ آپادانا به قول معروف یادگاری کنده کاری شده ی تازه ای را مشاهده می کنید. متاسفانه هر ساله در ایام نوروز شاهد تخریب هر چه بیشتر آثار تاریخی و طبیعی ایران هستیم به خاطر دارم دوستی تعریف می کرد که افرادی را دیده که پس از بازدید از غار شکفت انگیز علیصدر قطعه ای استالاگتیت را با خود به عنوان سوغات می بردند!یکی از همکاران سایت بهترین های ایران ضمن سفری که به خوزستان داشته اند تعدادی عکس زیبا برای ما ارسال کرده اند که تعدادی از آنهارا در زیر می آوریم.
کول فره كول فرهجاذبه هاي باستاني و زيارتي استان خوزستان يادمانهاي متعددي را از ظهور و سقوط تمدنهاي اوليه بشري مثل تمدن عيلامي ها و آشوري ها دارد.. آثار باستاني ايذه اشكفت سليمان نقشهاي كول فره كتيبه عيلاميدانيال نبيوجود زيارتگاههاي متعدد باعث شده هر ساله هزاران نفر از دوستداران اين آثار از داخل و خارج كشور به اين منطقه سفر مي كنند. مقبره دانيال نبي مزوه شوش و قلعه باستان شناسان و پل والرين پل شادروان مسجد جامع شوشتر بقعه امامزاده عبدالله و بقعه صاحب الزمان.
تاراز تارازكوه نيمهجنگلي تاراز دردهستان سوسن و در شصت و هفت كيلومتري شمال غربي ايذه واقع شده و حدود دوهزار هفتصد و چهل و سهمتر ارتفاع دارد. آب چلو از اين كوهستان سرچشمه ميگيرد. كوه تاراز از شمال غربي به كوه للر و از جنوب به كوه تخت سرشط متصل است و دامنههاي شرقي آن به آب بازيافت منتهي ميشود.
تلگه تلگهكوه نيمه جنگلي تلگه در دهستان سوسن، در بيست و هشت كيلومتري شمال شرقي ايذه واقع شده و حدود سه هزار و پنجاه متر ارتفاع دارد. اين كوه از جنوب به كوه دزسفيد، از جنوب شرقي به كوه تاوارا، از شمال به كوه چور و از شمال غربي به كوه گمزرد متصل است.
تورک تورككوه تورك جزء دهستان سوسن شهرستان ايذه است. اين كوه در فاصله نود و يك كيلومتري شمال غربي ايذه با ارتفاع سه هزار وسيصد و نوزده متر واقع شده است. اين كوه سرچشمه رودخانههاي آب بازافت و لب است. تورك از شمال غربي به كوه لملي متصل است و جزء كوهستان زاگرس بهشمار ميرود.