دوتو دوتوكوه جنگلي دوتو در دهستان هپرو، در پنجاه و هشت كيلومتري جنوب شرقي ايذه واقع شده است. ارتفاع اين كوه حدود سه هزار و صد وهفتاد متر است. اين كوه از جنوب به كوه كله متصل است و از شمال به كوه ليراب ميپيوندد. دامنههاي شرقي اين كوه به دره رودخانه سيراب و دامنههاي غربي آن به دروه رودخانه صيدون متصل ميشود. در دامنه غربي اين كوه درياچه كوچي در ميان دو كوه كله و دوتو قرار دارد و آب از زمين واطراف آن ميجوشد. دامنههاي اين كوه از جنگل پوشيده شده و جزء كوهستان مونگشت از كوهستان بزرگ زاگرس بهشمار ميرود.
قلعه تل اين قلعه توسط محمدتقيخان بختياري در سرتلي در ناحيه ايذه بنا شده است. اين قلعه مركز خانهاي ايل بختياري بوده و چندين قلعه در آن وجود داشته است. مردم قلعه تل به هنگام كندن پي خانهشان دو سنگ بزرگ كه به زمان عيلاميان مربوط ميشوند، از زمين بيرون آوردهاند. يكي از سنگها پايه ستون و ديگري سنگي منقوش است كه چهار نقش دارد و دو نفر در مقابل دو نفر ايستادهاند.
قلعه دیزه وراز قلعه ديزه ورازاين قلعه در شمال كوه دلاقرار دارد. پلههاي زيادي از پايين تا قلعه وجود دارد. اين قلعه در بلندترين قله كوه دلا ساخته شده است. ساختمان اين قلعه به زمان فرامرز اشکانی می رسد
قلعه ارک قلعه اَرك يا اَرخاين قلعه روي كوهي مشرف به شلاه ساخته شده و پايين كوه روبروي آسيابهاي آبي قلعه ديگري وجود دارد كه جوي آبي به صورت دايره درون حياط آن كشيده شده است. اين كاخ – قلعه در بين دو رودخانه قرار داردكه روي يكي از آنها پلي وجود داشته و بر اثر زمان خراب شده و فقط يكي از ستونهاي آن باقيمانده است. اين كاخ قلعه مقر حكومت قوم عيلام بوده است.
نقوش کول فره نقوش كول فرهكتيبه كول فره در انتهاي دشت ايذه قرار دارد. در اين اثر نقوش بديع و حيرتانگيزي از صورتهاي شاه، فرمانروا، زن، مرد، اسرا و جانوراني چون گاو، گاوميش و گوسفند حجاري شدهاند. نقوش اين كتيبه در حال نيايش و احترام و حمل هدايا و تقديس ربالنوع يا امير ديده ميشوند. اين اثر به دوران حكومت عيلام (قبل از ميلاد) مربوط است و از آثار بسيار مهم باستاني استان خوزستان به شمار ميرود.
کتیبه هانی كتيبه هانيدر كناره شمال شرقي كوههايي كه جلگه مال امير به آنها محدود ميشود، (شهرستان ايذه) نقوش برجسته كتيبههايي به خط عيلامي ديده ميشود كه اكثر آنها به نام پادشاهاني به نام «هاني»پسر «تاهيهي» موسوم ميباشد. هاني حاكم محلي ايذه بود كه در زمان عيلاميان به نام «آيامپير» يا «آياتم» مشهور شده است.
مونگشت مونگشت (منگشت)كوهستان مونگشت در شهرستانهاي لردگان و ايذه، مركب از كوههاي تنوش، ناشليل، زردحلقه، نشا،سهپران، سرچاه، قوچه، بدرنگان، برآفتاب، كله، كلمه و دوزرد قرار دارد.بلندترين قله اين كوهستان سه هزار و ششصد و سيزده متر ارتفاع دارد كه در 55كيلومتري جنوب شرقي ايذه ودر پنجاه و دو كيلومتري گرمان و در سيزده كيلومتري شمال غربي روستاي ليراب واقع شده است. رودخانههاي هلايجان، آب زردك، صيدوناز دامنههاي غربي، ليراب و سمه از دامنه جنوبي، خرسان و كارون از دامنههاي شرقي اين كوهستان سرچشمه ميگيرند. بخش عظيمي از اين كوهستان را جنگلهاي نسبتاً انبوه پوشانيده و در انتهاي آن درياچهاي به نام «بوندان» ايجاد شده است.
اشکفت سلیمان اشكفت سلمانغار سلمان در فاصله سه كيلومتري جنوب غربي شهر ايذه كنوني، در انتهاي درهاي واقع شده است. اشكفت سلمان محوطهاي وسيع است كه در درون صخره طبيعي كوه به صورت سرپناهي با آثار آبرفتي و يك چشمه آب شيرين گوارا (كه از درون غاري كوچك و باريك بيرون ميآيد) تشكيل ميشود. روبهروي مجموعه اشكفت سليمان در سمت راست و در منتهياليه كوهي كه روبهروي آن است، دو نقش نيمرخ برجسته كه در درون دو چهار گوش مقعر حجاري شدهاند، وجود دارد. نقش اول مركب از تصوير سه شخص است كه پشت سر هم در يك رديف ايستادهاند. آتشداني فروزان در جلوي آنهاست كه بلندي آن تا زانوان آنها ميرسد. در لوحه دوم كه با فاصله چندمتر از لوحه اول و بر سطح قلعه سنگي ديگر حجاري شده، دو نقش وجود دارد كه يكي از آنها نقش مردي و ديگري نقشزني است. امادر شرق اين دو لوحه اشكفت بزرگ يعني سايهبان خميده كوه قرار دارد كه در زير آن بر روي بدنه كوه يك كتيبه مستطيل شكل ميخي و چند نقش حجاري شده و در زير اين كتيبه كه در ارتفاع قرار دارد، محل نشستن و تختگاه و يا انجام مراسم يديده ميشود.
بند میزان بند میزان سدی است در شوشترو ساخته دست انسان مربوط به دوره ساسانیان که تا امروز پابرجاست. اینسد آب کارون را به نسبتهای ۲ و ۴ بین رودهای گرگر و شطیط تقسیم میکند. رود گرگر را دودانگه یا مسرقان نیز گویند و رود شطیط را چهاردانگه هم خوانند. مصالح بکار رفته در بند میزان سنگ(تراشیده شده شوشتر) و ساروج هستند. در توصیف اهمیت این سد کافیست تاریخ شوشتر را مرور کنیم این سد بهمراه دیگر سازههای آبی تاریخی شوشتر باعث آبیاری دقیق ۴۰هزار هکتار دشت میاناب شوشتر بوده است. بند میزان شوشتر راشاپور اول ساسانی بنا نهاده است.
آرامگاه یعقوب لیث صفاری آرامگاه یعقوب لیث صفاری، در روستای شاهآباد در ده کیلومتری دزفول، سمت راست جاده دزفول به شوشتر قرار دارد. در کنار این آرامگاه بازماندههای شهر گندی شاپور دیده میشود.یعقوب لیث صفاری، سرسلسله صفاریان بود که بر علیه ظلم و ستم خلفای عباس قیام نمود. این آرامگاه در میان اهالی به نام"شاهزاده ابوالقاسم" شناخته شده است