ارسالها: 2554
#11
Posted: 17 Sep 2012 09:46
حمام نادری، بر روی پایههای تخریب شده غرفههای ضلع شمال غربی مسجد کبود گنبد شهرستان کلات نادر ساخته شده و مربوط به دوران حکومت نادر شاه افشار است.
ورودی این حمام از طرف غربی خارج مسجد کبود گنبد بوده و هدف این بوده که افراد پس از طهارت به فضای مسجد وارد شوند. این حمام دارای سرحمام، خزانه، سردخانه و گرمخانه بوده و اکنون جزئی از مجموعه مسجد کبود گنبد به حساب میآید. آب انبار این بنا در مجاورت ضلع شمالی مسجد قرار دارد و هدف تامین آب مورد نیاز اهالی ساکن در کبود گنبد یوده است.
این آب پس از آبشار قرهسو و از عبور از باغ عمارت خورشید وارد این آب انبار شده و مسجد و برخی از منازل اطراف، از این آب استفاده میکردند.
سعی کن از گناه نفرت داشته باشی نه از گناهکار.
هیچ وقت چیزی رو خوب نمیفهمی مگر اینکه بتونی به مادربزرگت کاملا توضیحش بدی ! "آلبرت انیشتین"
ارسالها: 2554
#12
Posted: 17 Sep 2012 09:54
بند نادری، سدی آجری است در انتهای جلگه شهرستان کلات استان خراسان رضوی در شمال شرقی ایران.
این بند در حدود ۴ کیلومتر پایینتر از شهر کلات به سمت روستای نفطه و بر روی رودخانه ژرفرود ساخته شدهاست. ارتفاع این بنا از کف رودخانه ۷۰ متر است به نحوی که هر قدر از کف رودخانه به طرف بالا ادامه مییابد بر عرض بند افزوده میشود.
در نما و پوشش این بند از آجرهای قرمز رنگ استفاده شدهاست. دیوار سد دارای حالت نیم دایره و شبیه سدهای هلالی با فرورفتگی بسیار کم میباشد. این بند دارای سه دهانه عمودی به فواصل مختلف میباشد که دو دهانه زیرین برای کاهش فشار آب و دهانه سوم که در قسمت بالا است به منظور تقسیم آب تعبیه شدهاست.
اهالی کلات این سد را به نادرشاه افشار نسبت میدهند اما بعضی از محققین، ساختمان آن را از آثار الغ بیگ فرزند شاهرخ گورکانی میدانند. اما به نظر مهدی بامدادی در کتاب آثار تاریخی کلات و سرخس، بنای سد را مربوط به سلجوقیان و بالاخص سلطان سنجر سلجوقی میداند
سعی کن از گناه نفرت داشته باشی نه از گناهکار.
هیچ وقت چیزی رو خوب نمیفهمی مگر اینکه بتونی به مادربزرگت کاملا توضیحش بدی ! "آلبرت انیشتین"
ویرایش شده توسط: mohan1978
ارسالها: 2554
#13
Posted: 17 Sep 2012 10:14
کتیبه نادری
کتیبه نادری سنگ نوشته ای به زبان های ترکی در مدخل دربند ارغون شاه در کلات نادری٬ ملک پدری نادر شاه افشار واقع در درگز خراسان، و پیش از آبادی دربند می باشد. اشعار به خط ترکی به سال ۱۱۵۵-۱۱۵۷ بر روی صخره بزرگی حک شده است. ارتفاع کتیبه از سطح رودخانه ۱۵ متر بوده دارای ۲۴ بیت شعر ترکی است. اشعار متعلق به گلبن افشار از شاعران دربار نادر شاه افشار است. در باره وی معلومات گسترده ای وجود ندارد.
محتویات کتیبه
شعر در ستایش نادر است و با حمد خدا شروع می شود و همچون دیگر آثار نادر با مرگ او ناتمام مانده است. حکاک این کتیبه کمنظیر در تاریخ اسلامی و ترکی شناخته شده نیست.
ابتدا حمد خدای احد و فرد و قدیم
قادر لم یزل و عالم دانا و حکیم
او کی بو کون و مکانی یاراتوپ قدرتدن
او کی بو بحر و بری خلق ایدوب شوکتدن
ایکی عالمده اودور بنده لره یاور و یار
حکمتدن نور بنده لره هر آثار
خلق عالمی هامی محتاج دور او درگاهه
او وروب نور و ضیا کوکب و مهر ماهه
حمد حق دن سوره الدی قلم نور افشان
به ثنا گستری ختم رسل فخر جهان
بنی هاشم او احمد و محمود صفات
کیم خدادن اوله دایم که سلام و صلوات
آل اصحا بنه هم رحمت بسیار اوله
اله حق یاوری هر کیم اولاره یار اوله
حمد حق نعت نبی دن سوده با صدق زبان
فرض دور بنده لره مدح شهنشاه جهان
او شهنشاه فلک مرتبه چرخ سریر
شاه نادر که آدی تک او نا یوق مثل و نظیر
دیمک اولماز بو شهنشاه که اولا پیغمبر
یا مقرب ملکی دور اولوب از نوع بشر
لیک چون قدرت حق ظاهر ایووب بیش از بیش
نظر حق اونا هر کیمه دیمه حق دیمیش
نسبت ایله شرف و فخر اجاقتیمور
حسب ایله به جهان شاه شهان دور مشهور
مصطفی خلقت و عیسی دم و یوسف طلعت
بوعلی دانش و حاتم کف و لقمان حکمت
قابلیت له اونا وردی خداوند کریم
تاج و تخت شهی و عدل و کرم خلق عظیم
میر شرافت که دیم شاه شهان دور کامل
مرحمتدن اونون الطاف خدا دور شامل
اعتقادی بیویور اوشه پاکیزه نهاد
باقلیمیش صدق خداوند ایدر بو بیله یاد
ایله گرمز بیله دولت به سپاه و شمشیر
اوله بیلمز بیله اقبال به فضل و تدبیر
سن ویروب سن اونا بو سلطنت و تخت و سپاه
سن ویروب سن اونا تاج و کمر و فر و کلاه
دولتیم منکرینی سن ایله یک خوار و ذلیل
دشمنیم کورلوقینه یاور اول ای رب جلیل
چون که صدقی بیله دور حقنه از روی یقین
بو سبب دن اونا الطاف خدا اولدی معین
النی دوتدی خداوند جهان قدرت دن
کامیاب ایتدی اونی معدلت و شوکتدن
بخت و اقبال ایله هیچ کیم بیله اولمز باقی
گون کیمی دولتینه عالم روشن طاقی
شاخ گل نشو و نما بولسه نم فیضدن
که بو اشعار اولوب مدح سرا "گلبن" دن
سعی کن از گناه نفرت داشته باشی نه از گناهکار.
هیچ وقت چیزی رو خوب نمیفهمی مگر اینکه بتونی به مادربزرگت کاملا توضیحش بدی ! "آلبرت انیشتین"
ویرایش شده توسط: mohan1978
ارسالها: 2554
#15
Posted: 17 Sep 2012 10:40
آبشار اُرتکند، تفریگاه زیبایی ارتکند (خنک رود) یکی از مناطق بکر و ییلاقی شهرستان کلات نادر است. این تفریگاه به دلیل آبشارهای زیبا، کوههای سربه فلک کشیده و غار آبی بسیار زیبایش، مورد توجه گردشگران ایرانی و خارجی میباشد.
روستای اورتکند با طول جغرافیایی ¢ ۵۱ ° ۵۹ و عرض ¢ ۴۸ ° ۳۶ ارتفاع ۱۴۸۰ متر از سطح دریا در ۵۹ کیلومتری جنوب کلات قرار دارد. این روستا با موقعیتی میان کوهی، معتدل و خشک در مسیر دره سرورود میباشد. رود اورتکند (قره تیکن) که از کوه هزار مسجد سرچشمه میگیرد، از میان آبادی میگذرد. کوههای تکه خانه در ۵ کیلومتری جنوب غرب و سرشاو در ۴ کیلومتری شمال شرق آبادی است.
این مجموعه در کیلومتر ۱۱۰ مسیر مشهد به کلات نادری و در روستای قلعه نو(کلات نادری) میباشد که از جاده اصلی ۱۸ کیلومتر فاصله دارد. این آبشار در حوالی بخش زاوین است و ارتفاع متوسط آن از سطح دریا ۱٬۴۰۰ متر و متوسط بارندگی سالیانه ۲۴۷ میلی متر است.
سعی کن از گناه نفرت داشته باشی نه از گناهکار.
هیچ وقت چیزی رو خوب نمیفهمی مگر اینکه بتونی به مادربزرگت کاملا توضیحش بدی ! "آلبرت انیشتین"
ارسالها: 2554
#16
Posted: 17 Sep 2012 11:59
و حالا تاریخچه و داستانهای کلات نادرو افتخارات نادر
علت اقامت وی در کلات بخاطر استحکامات عظیم طبیعی آن بود چنانچه این استحکامات عم اکنون باعث شذه ورودی شهر تنها از طریق یک تونل ۶۰۰ تا ۷۰۰ متری ممکن است و چهار طرف شهر با دیواره های کاملا عمودی بالغ بر ۱۵۰ متر محصور شده و دسترسی به شهر را غیر ممکن میسازد
ضمنا این شهر بعنوان خزانه غنایم بزرگ هندوستان است و در ایامی که نقشه هوایی و اطلاعات محدود بود این انتخاب از استراتژی بالای نادر در جنگ و فهعم مواضع سوق الجیشی خبر میدهد
سعی کن از گناه نفرت داشته باشی نه از گناهکار.
هیچ وقت چیزی رو خوب نمیفهمی مگر اینکه بتونی به مادربزرگت کاملا توضیحش بدی ! "آلبرت انیشتین"
ارسالها: 2554
#17
Posted: 18 Sep 2012 15:56
آشنایی با کلات
کلات کوه، رود، دشت، دره، باغ، شالیزار، کرد، ترک، فارس، معماری ایران، هنر هندوستان، اسطوره، تاریخ...؛ اینها همه با هم در جایی جمع شدهاند که در قیاس با این سرزمین پهناور، یک وجب جا بیشتر نیست:
اما همین یک وجب جا آن قدر زیباست که فردوسی بزرگ در وصفش میگوید:
همان به که سوی کلات و چرم/ برانیم و منزل کنیم از میم
چپ و راست آباد و آب روان / بیابان چه جوییم و رنج روان
این یک وجب جا، همان دژ نفوذ ناپذیری است که تیمور گورکانی 14 بار به فتح آن کوشید و ناکام ماند و همان قلعه امنی است که نادرشاه افشار خزاین به غنیمت آورده از هند را درونش پنهان ساخت.
قره سو
با این حال، از آن 24 میلیون زائر و مسافری که هرسال به خراسان میروند، کمتر کسی به سوی کلات راه کج میکند ؛ این راه از شمال مشهد آغاز میشود و پس از عبور از روستای پاژ ( زادگاه فردوسی) 145 کیلومتر آن سوتر به کلات میرسد و پس از کلات، زمینی نیست که از خاکش عطر ایران به مشام برسد؛ آن سوتر هرچه هست خانه همسایه است: ترکمنستان.
راه مشهد به کلات، مدام چهره عوض میکند. گاه تو را بر ستیغ کوه میبرد و گاه به ژرفای دره ؛ گاه خشکی تپه ماهورها را پیش رویت میگذارد و گاه از میان درختان انبوه گذرت میدهد ؛ گاه آبی آسمان را در آیینه شالیزار قاب میگیرد و گاه... . اصلا جاده مشهد به کلات راه رسیدن نیست، خود مقصدی است برای رفتن. این را اگر آن 24 میلیون مسافر ندانند، مشهدیها خوب میدانند و از همین رو اگر روز تعطیل و فراغتی پیدا کنند، راه کلات را در پیش میگیرند.
جاده مشهد و کلات
کلات را کوههای بلند در میان گرفتهاند و راههای طبیعی ورود به شهر که محلیها به آن دربند میگویند، سخت و صعب العبور هستند. یکی که از همه فراختر است، دربند ارغونشاه نام دارد و آن را رودخانهای به نام ژرف رود از میان کوهها گشوده است. ژرف رود از جنوب غربی وارد کلات میشود و پس از پیمودن طول شهر، از زاویهای مخالف به کشور ترکمنستان میرود. در دهههای اخیر، تونلی در کنار دربند ارغونشاه ساختهاند که راه ورود به شهر را کوتاهتر و آسانتر کرده است.
دره زاوین
اما مردمان کلات نیز برای خود حکایتی شنیدنی دارند. گرچه کلات از قدیمالایام جای آبادی بوده است، اما آبادی خود در سه سده اخیر را وامدار نادرشاه افشار است. هم از این روست که کلات را کلات نادری لقب دادهاند. نادر این دژ طبیعی را برای نگاهداری غنایمی که از فتح هندوستان آورده بود، برگزید و جماعتی از سپاهیانش را مأمور حفاظت از آن ساخت. چون سپاهیان او مخلوطی از فارسها و ترکها و کردها بودند، لاجرم کلاتیهای امروز که بازماندگان همانهایند، به این سه قوم نسب میرسانند و در شهر کوچک خویش به سه زبان با یکدیگر سخن میگویند. بیشترشان کشاورزی و باغداری میکنند و زنانشان در قالیبافی مهارت بسیار دارند.
مهمترین یادگار نادر در کلات، کاخی است به نام قصر خورشید. این قصر در میان باغی بزرگ به شیوه باغهای ایرانی بنا شده، اما ساختمانش تلفیقی است از معماری ایران و هندوستان ؛ چرا که نادر علاوه بر سیم و زر و جواهر، هنرمندان زیادی را از هند به ایران آورد و زبدهترینشان را به آرایش قصر خورشید واداشت. پس اگر حالا بر سنگهای نمای بیرونی قصر، نقش میوههایی چون موز و آناناس را میبینیم، نباید گمان کنیم که 300 سال پیش اجدادمان چنین میوههایی را میشناخته اند و میخورده اند. اینها هنر دست هندوانی است که به اقلیم و سرزمینی دیگر تعلق داشتند.
قصرخورشید
قصر خورشید، ساختمانی است سه طبقه ؛ طبقه زیرین که همان زیرزمین باشد جایی است مخوف و تاریک که گفتهاند یا جای نگاهداری بخشی از خزاین نادر بوده یا زندانی برای مغضوبین درگاه. اما حالا به همت سازمان میراث فرهنگی خراسان، نمایشگاهی است که مراحل بازسازی قصر خورشید در سالهای اخیر را به تصویر میکشد.
طبقه دوم یا هم کف، تالاری بزرگ در میان دارد و اتاقهایی در پیرامون. تالار با تزییناتی به شیوه بناهای صفوی آراسته و طلا کاری شده است و چون دورادور دیوار آن کتیبهای حاوی سوره نبأ با تاریخ مرگ نادر ( 1160ه.ق ) به چشم میآید، برخی چنین نتیجه گرفتهاند که نادر قصر خورشید را به عنوان آرامگاه خویش بنا کرده بود. (آرامگاه کنونی او در مرکز شهر مشهد قرا دارد.)
قصرخورشید
طبقه سوم نیز گنبد استوانهای بزرگی است که از 66 نیم ستون سنگی تشکیل یافته بدین سبب در تمام بناهای تاریخی ایران یکتا و بیهمتا ست. از کنار این گنبد مدور میتوان باغ زیبای پیرامون قصر و نمای عمومی شهر کلات را تماشا کرد.
در میان این منظره دلفریب، آنچه بیش از همه جلب توجه میکند، گنبد فیروزهای رنگ مسجدی است که درست در محور قصر خورشید و چشم در چشم آن جای گرفته است. مسجد به صفت گنبد زیبایش کبود گنبد خوانده میشود. یادگاری است از دوره سلجوقیان ( سده پنجم و ششم هجری ) و شاهدی است بر اهمیت و آبادانی کلات در آن روزگار. این مسجد بعدها، یک بار در زمان نادرشاه و یک بار در زمان فتحعلیشاه قاجار مرمت شد و امروز زیر گنبد بلند خویش، جسم پاک شهیدان کلات را درآغوش کشیده است. بعد از این دو بنای فاخر، سومین اثر تاریخی بزرگ در کلات، بند نادری است که گرچه نام خویش را مثل خیلی از داشتههای کلات از فاتح هندوستان گرفته، اما احتمالا او فقط مرمتگرش بوده، نه سازندهاش.
کبود گنبد
بند نادری با 70 متر ارتفاع و عرضی متغیر بین 7 تا 12 متر، روی ژرف رود بنا شده است و طبق شواهد موجود ممکن است در دوره ایلخانان مغول ( سده هفتم و هشتم هجری ) از سنگ و آجر و ساروج ساخته شده باشد.
بند نادری
غیر از اینها باید از برج و باروی کلات نام برد که پیش از دوره نادروجود داشته و به دستور او تجدید ساختمان شده است. پایین برج و بارو و مشرف به دربند ارغونشاه کتیبهای ناتمام به زبان ترکی وجود دارد که از صفات داشته و نداشته نادر میگوید. در روستای خشت در 13 کیلومتری کلات نیز استحکامات و آب انبارهای روستای خشت خودنمایی میکنند که باز از دوره نادر باقی مانده اند. اثر دیگر، یک رشته لوله سنگی است که آب شیرین نهر قره سو را از 12 کیلومتری کلات به شهر میآورده است و حالا جز تکههایی از آن باقی نیست. هوش سرشاری نمیخواهد که آدم حدس بزند این یکی هم از روزگار نادر به جا مانده است.
برج ارغونشاه
به اینها باید بقایای قلعه فرود در روستای گرو در یک کیلومتری شمال غربی کلات را افزود که عمرش به دوره پیش از اسلام میرسد و شاید جایگاه فرود افسانهای در شاهنامه فردوسی بوده است.
اینها جملگی در طبیعت زیبایی قرار دارند که وصفش نه گفتنی است نه شنیدنی، بلکه دیدنی است. حالا اگر میخواهید به کلات بروید، باید بدانید که نه در زمستان میتوان رفت که جاده پربرف و شهر سرد و سوزان است و نه در هفتههایی از پاییز که بارانهای سیل آسا معروف به هفته بار حتی کلاتیها را در خانه حبس میکند.
دشت قره سو
بهار و تابستان بهترین هنگام برای دیدار کلات است و اگر خودروی شخصی ندارید، اتوبوس و سواری در میدان بار نوغان در شمال شهر مشهد، شما را به مقصد میرساند. با اتوبوس3 تا 4 ساعت راه است و با سواری 2تا 3 ساعت.
طول این تونل ۷۵۰ متر است و بلافاصله بعد از تونل شهر کلات نادر ظاهر می شود.عرض تونل به اندازه ای کم است که دو ماشین سواری نمی توانند از کنار هم عبور کنند.حدودا" هر ۱۰۰ متر مکانی پر عرض تر وجود دارد که باید توقف کرد تا ماشین روبروی عبور کند و سپس به حرکت خود ادامه دهید . در کناره های تونل مسیری بسیار کم عرض برای عبور افراد پیاده در نظر گرفته شده است که البته بسیار تردد افراد ناچیز است. از چند نقطه از سقف تونل آبی سرد به پایین می چکد . هوای داخل تونل خنک است .روشنایی داخل تونل کم است .اگر خواستید از داخل تونل عبور نکنید می توانید از راه قدیمی کلات نادر استفاده کنید ( دربند ارغونشاه )کمتر از ۱۰۰ متر قبل از تونل در سمت چپ جاده خاکی است که با ورود به آن و طی ۱۲۰۰ متر وارد شهر کلات نادر می شود .در این مسیر رودخانه ژرف رود در جریان است و ابتدا به کتیبه نادری می رسیم که در سمت چپ جاده بر روی سینه کوه حجاری شده است و سپس به برج ارغونشاه که در سمت چپ بر روی دامنه ی کوه ساخته شده است می رسیم و پس از طی مسیری کوه از محله دربند کلات وارد شهر می شویم .
یکی اززیباترین مناطق کلات نادر روستای قله زو می باشد که در داخل دژ کلات ودر۱۸ کیلومتر شهر کلات نادر است .در انتهای شهر کلات بعد از اینکه به پل فلزی می رسیم راه سمت راست به طرف قله زو می رود قبل از روستای قله زو و دره های آن روستای آقداش می باشد.بهار این منطقه سرسبزو زیباست . البته راه آن هنوز خاکی است.
این یک وجب جا، درست روی پشت این گربه بزرگ و دوست داشتنی، مینیاتوری است از همه زیباییهای سرزمین پهناورمان ایران
آبشار قرهسو
در جنوب غربی شهرستان کلات نادری و در فاصله ده کیلومتری آن و در یک کیلومتری جاده لاین از سمت کلات واقع شدهاست.
تفرجگاه قره سوتفرجگاه قره سو
طبیعت زیبا وآب و هوای ییلاقی، وجود آبشارهای بلند با درههای تنگ، موقعیت قره سو را ممتاز میکند.وجود هشت آبشار و چشمههای خنک و نردبانهای فلزی تعبیه شده برای رفتن به بالای آبشار، از عواملی هستند که مسافران را به طرف خود جلب میکتد.
ارتفاع متوسط این منطقه از سطح دریا حدود ۱۱۹۰ متر میباشد. آبشارهای مذکور پس از نمایش رقص زیبایی خود در آبشارهای هشتگانه، به مصرف باغات و آب شرب اهالی در پایین دست میرسد.
این منطقه کوهستانی پرآب و مصفا مکانی جذاب برای گردشگران بوجود آورده و آبشار دیدنی و زیبایی را در دل خویش جای دادهاست. در راه کوهستانی دره قرهسو و بر دیوارهای سنگی آن نردبانهای فلزی نصب شده تا مسیر رفت و آمد به آبشار را برای گردشگران آسانتر نماید.
نامطلوب بودن آب داخل کلات، نادر شاه افشار را بر آن داشت تا با استفاده از توان مهندسان خود، آب شیرین و گوارای قره سو را که حدود ۵ کیلومتر با عمارت خورشید فاصله داشت را به آنجا هدایت نماید.
دشت زیبای قره سو
آداب و رسوم عروسی کلات
از هر چه بگذریم از این یکی نمیشه به این سادگی گذشت .
اونایی که تو عروسی های کلات بودند میدونن من چی میگم .
رقص زنان
در کلات ، عروسي در زماني حدود 72 ساعت برگزار مي شود . از اين 72 ساعت ؛ 24 ساعت مقدمة عروسي است ،24 ساعت اصل عروسي و 24 ساعت پايان عروسي .
اما آنچه عموم مردم شاهد و شريك آن هستند همان 24 ساعت اصلي است كه همه حضور دارند . اين 24 ساعت ازساعت 14 يك روز آغاز و به ساعت 14 روز بعد ختم مي شود. در اين 24 ساعت اتفاقات متعدد و زيبايي به وقع مي پيوندد كه بطور خلاصه عبارتند از :
۱-حمام بردن داماد :
در ابتداي مراسم و پس از حضور گروهي از جوانان و آغاز به نواختن دُهُل و سُرنا توسط «عاشق ها « ، داماد را به حمام مي برند. پس از استحمام جهت پوشاندن لباس نو ، داماد به خانه « ساقدوش » كه او را « براكه » مي نامند مي رود . در آنجا بين براكه و داماد هدايايي كه عمدتاً لباس است ، ردّ و بدل مي شود . بعد داماد ، كت و شلوار خود را می پوشد و رسما داماد می شود .
نگاه كن ، داماد را كه در اين لباس چه برازنده و خوش قيافه شده است . و اینگونه می گویند:
« شب وصال كم از صبح پادشاهي نيست »
۲-رقص هاي سنتي ، آييني و رزمي :
ميهمانها همچنان از راه هاي دور و نزديك مي رسند . حالا تعداد ميهمانان اعم از مردان و زنان به قريب 1000 نفر مي رسد . اكنون ، عاشق ها ، به نواختن آهنگ هاي سنتي خود مي پردازند و مردان و زنان ، جداجدا و هرگروه بعد از گروه ديگر وارد ميدان مي شوند تا در حلقة رقص وارد شوند و بانظمي ويژه به اجراي حركات رزمي و آييني بپردازند .
۳-شام و ادامة رقص ها :
با تاريك شدن هوا در روز اول عروسي ، رقص ها گرداگرد شعله هاي آتش ادامه مي يابد تا زماني كه صاحب مراسم اعلام كند « شام » آماده است . آنگاه همه دست از رقص و پايكوبي مي كشند و مي نشينند تا شامشان كه عبارت از « آبگوشت » است ميل كنند . پس از شام دوباره رقص ها از سرگرفته ميشود و از سوي داماد و خانواده و اقوام نزديكش ، پول نقد يا پارچه هاي زينتي بر سر كساني كه در حلقه رقص قرار دارند ، شاباش مي شود .
۴-حنابندان :
پايان بخش مراسم شب عروسي ، « حنابندان » است . گروهي از جوانان خانواده داماد ، حنايي را كه از قبل آماده كرده اند ، درميان صداي دُهُل و سورنا به طرف خانه عروس مي برند . درخانه عروس و در حالي كه مدام مي خوانند و مي رقصند ، ابتدا به دست و پاي عروس و بعد به دست هاي داماد حنا بسته مي شود . حنا بندان كه به پايان مي رسد ، شب عروسي هم تمام مي شود . در خانه داماد – البته – بسياري مي مانند تا صبح فردا با صبحانه و ديگر مراسم از ميهمانان پذيرايي كنند .
۵-كُشتي :
روز دوم عروسي با اعلام عمومي براي خوردن صبحانه در خانه داماد آغاز مي شود و کشتی باچوخه که رقابت بسيار پُر هيجان و جالبی است .در اينجا همه به كُشتي علاقه دارند . حتي گاه پيران هم پاچه ها را بالا زده و « چوخه » مي پوشند تا كُشتي بگيرند و به ياد جواني و پهلواني زورآزمايي كنند . در پايان كُشتي ها كه هدف اصلي گرفتن « قند اول » است ، نفر اول مشخص مي شود و معمولاً يك گوسفند از خانواده داماد جايزه مي گيرد . در سالهاي اخير تا مشخص شدن نفرات ششم و هفتم هم كُشتي ادامه مي يابد.
۶-عروس كشان :
هنوزمراسم كُشتي گرفتن پايان نيافته كه چند تن از زنان و مردان بزرگتر فاميل به همراه داماد و ساقدوش براي آوردن عروس به خانه اش مي روند . اگر عروس و داماد ساكن يك روستا باشند حتماً عروس كشي بوسيله اسب و ماديان انجام مي شود . داماد سوار اسب و عروس سوار ماديان مي شود . اين مراسم را اصطلاح « بستن سرعروس »مي نامند . به هنگام آوردن عروس ، زن ومرد دردسته هاي پرشور به رقص و پايكوبي مي پردازند و پيشاپيش داماد و عروس حركت مي كنند.
۷-ناهار و پايان مراسم :
ناهار خوردن كه شامل گوشت و برنج به شكل « يخني » است پايان بخش مراسم عروسي در 24 ساعت اصلي است . پس از آن ، داماد ، جاي مشخصي مي ايستد و ميهمانان از او خداحافظي مي كنند.
برنج کلات : طلای سفید شمال شرق ایران
کلات نادر تولید کننده مرغوبترین برنج کشور
دبیر انجمن حمایت از برنج خراسان رضوی خبر داد:
هزار و 500 هکتار شالیزار برنجکاری در کلات وجود دارد که سالانه چهار تا چهار هزار و 500 تن برنج دم سیاه که از مرغوبترین ارقام کشور است تولید می کند.
دبیر انجمن حمایت از برنج کشور در گفتگو با خبرنگار ایانا گفت: یک هزار و 500 هکتار اراضی شالیکاری در کلات وجود دارد که 95 درصد آن از نوع دم سیاه و عنبربو و پنج درصد مابقی از نوع زودرس پرمحصول است.
رسول اسماعیلی یکی از کشاورزان نمونه کشت برنج استان افزود: برداشت برنج از مهرماه آغاز خواهد شد و پیش بینی می شود با میانگین 5/2 تا سه تن در هر هکتار بیش از چهار هزار تن برنج برداشت شود.
وی در ادامه گفت: شهرستان کلات در شمال شرق خراسان رضوی واقع شده است و 95 درصد جمعیت آن به کشاورزی و دامداری اشتغال دارند.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات برنج کشور برداشت محصول با کمباین غلات و دستگاههای ابداعی متصل به تراکتور است که نتیجه آن افزایش ضایعات برنج بوده است.
وی با اشاره به تعداد محصولات شالیکوبی های مدرن گفت: تنها دو شالیکوبی در کشور تجهیز و نوسازی شده اند و مابقی از دستگاههای بوجاری بسیار فرسوده استفاده می کنند که حجم ضایعات را تا 30 درصد افزایش داده است.
سعی کن از گناه نفرت داشته باشی نه از گناهکار.
هیچ وقت چیزی رو خوب نمیفهمی مگر اینکه بتونی به مادربزرگت کاملا توضیحش بدی ! "آلبرت انیشتین"
ارسالها: 2554
#18
Posted: 18 Sep 2012 16:10
نادر شاه در نزدیکی کلات تولد یافت. او کلات را تحت کنترل خود در آورد. در دوران پرآشوب سالهای پایانی صفویه که فرماندهان جنگی رقیب نادر، در پی فتح اصفهان توسط افغان ها و سقوط حکومت صفوی، برای سلطه جویی مبارزه می کردند، کلات پایگاه نادر بود.
نادر با عزل شاه طهماسب دوم خود را نایب السلطنه و بعد از چند سال با تاجگذاری به پادشاهی ملقب کرد. اما در طول همه این رویدادها خراسان و کلات پایگاه و هسته اصلی فرمانروایی او بود. هر گاه مصلحت سیاسی ایجاب می کرد او ادعا می کرد که هیچگونه جاه طلبی سیاسی ندارد و تنها قصدش برقراری ثبات است تا بدین ترتیب بتواند مدتی در کلات آرام بگیرد. نادرشاه مرتب از خراسان دیدن می کرد و در هر سفر از کلات می گذشت تا از پیشرفت ساخت و ساز در آنجا که خود دستورش را داده بود آگاه شود. بنا به تاریخچه ای که از او مانده، این ساخت و سازها شامل بود بر باغها، میدانها، حمامها و مسجدها، قصر، خزانه، و همچنین آرامگاهی که برای خواب ابدی خود در نظر گرفته بود.او همچنین دستور داده بود تا دیوارها و دروازه هایی که برای تقویت استحکامات طبیعی ساخته شده بودند تکمیل شوند. خزانه ای که نادر ساخته بود با غنائم و ثروتهایی که از هند غارت شده بود پر شد.
سعی کن از گناه نفرت داشته باشی نه از گناهکار.
هیچ وقت چیزی رو خوب نمیفهمی مگر اینکه بتونی به مادربزرگت کاملا توضیحش بدی ! "آلبرت انیشتین"
ارسالها: 2554
#19
Posted: 18 Sep 2012 16:11
با توجه به اینکه بالاترین میزان رطوبت در خراسان در این منطقه وجود دارد و میانگین سالانه بارش باران بیش از 350میلیمتر است شرایط ویژه ای در خصوص منابع طبیعی ، کشاورزی ، شیلات و... بوجود آمده است . شهرستان کلات دارای 5 رودخانه اصلی و 6 رودخانه کوچکتر است که البته همگی دائمی اند. سطح مراتع این شهرستان 250 هزار هکتار می باشد و وسعت کل جنگلها 38 هزار هکتار ست که مهمترین آنها ، جنگل ارس هزارمسجد ، جنگل پسته خواجه می باشند. تولید 4 هزارتن برنج مرغوب و 40 هزار تن گندم دیم ( ودیگر محصولات دیم شامل کنجد ، لوبیا ، هندوانه ، خربزه ) میوه های مغز دار مانند گردو و بادام از دیگر مواهب ناشی از موقعیت جغرافیایی وآب وهوایی شهرستان هستند.
سعی کن از گناه نفرت داشته باشی نه از گناهکار.
هیچ وقت چیزی رو خوب نمیفهمی مگر اینکه بتونی به مادربزرگت کاملا توضیحش بدی ! "آلبرت انیشتین"
ارسالها: 2554
#20
Posted: 18 Sep 2012 16:13
پی کشف بخشهایی از فسیل یک دایناسور شناگر در ارتفاعات نزدیک کلات در شمال مشهد، پژوهشگر این طرح آن را یکی از شواهد وجود دریای باستانی تتیس در این منطقه عنوان و از ادامه کاوشها برای کشف سنگوارههای احتمالی دیگر در منطقه خبر داد.
پی کشف بخشهایی از فسیل یک دایناسور شناگر در ارتفاعات نزدیک کلات در شمال مشهد، پژوهشگر این طرح آن را یکی از شواهد وجود دریای باستانی تتیس در این منطقه عنوان و از ادامه کاوشها برای کشف سنگوارههای احتمالی دیگر در منطقه خبر داد.
موسوی نیا خاطرنشان کرد: تعیین جنس دایناسور در ایران ممکن نبود و با توجه به این که متخصص در این زمینه در کشورنیست و این، اولین باری بود که چنین قطعاتی از دایناسور پیدا میشد، شناسایی آن کار مشکلی بود، اما با راهنمایی دکتر سید امامی، استاد دانشگاه تهران، نمونهها را به دانشگاه مونیخ فرستادیم. البته این نمونه حدود دو سال پیش پیدا شد، اما نمیتوانستیم آن را اعلام کنیم؛ چون نوع، جنس و سن آن بهطور دقیق مشخص نشده بود. وی ابراز عقیده کرد: در سالهای گذشته نیز، گزارشهایی از اثر پای دایناسور در برخی مناطق ایران اعلام شده بود، اما اولین مورد از اسکلت دایناسور گزارش شده است.
نادر شاه افشار : خردمندان و دانشمندان سرزمینم،آزادی اراضی کشور با سپاه من و تربیت نسلهای آینده با شما اگر سخن شما مردم را آگاهی بخشد دیگر نیازی به شمشیر نادر ها نخواهد بود.
سعی کن از گناه نفرت داشته باشی نه از گناهکار.
هیچ وقت چیزی رو خوب نمیفهمی مگر اینکه بتونی به مادربزرگت کاملا توضیحش بدی ! "آلبرت انیشتین"