ارسالها: 9253
#281
Posted: 3 Jan 2014 21:18
خراســــــــــــــان جُنوبی
شهرستان قائنات
تاریخچه
گذری بر سیر تاریخی قاین
قاین قدمتی بس طولانی داشته ، از زندگی غارنشینی در غار خونیك كه آثارش هنوز باقی است تا به دوران ساسانیان كه ولایتی آباد و سرزمینی زرخیز با مردمانی با استعداد و سلحشور بوده است.
نجیرخان فرمانده لشكر خراسان در جنگ قادسیه از خطه قهستان بود. تا سنه 29 هجری كه " عامربن كریز " از سرداران عرب، این منطقه را فتح و مردم از آیین زرتشتی به اسلام گرویدند .
قاین كه در اصل "كاین" بوده نام شهری است كه " كی لهراسب " پدر" گشتاسب" ساخت و در لغت به معنای آهنگر ، برادر زن و برادر شوهر آمده است .
از این شهر كهن و بسیار قدیمی بزرگان و نویسندگانی شهیری نظیر خواجه نصیرالدین طوسی، ابوسعید ابوالخیر، ناصر خسرو قبادیانی و ماركوپولو به بزرگی یاد كرده و قاین را شهری بزرگ و آباد با مردمی با شهامت، سرسخت، میهمان نواز و شیفته حضرت علی (ع) توصیف كرده اند .
در بیش از 960 سال پیش در قرن پنجم ، ناصر خسرو قبادیانی در باره قاین نوشته :
« در خراسان بزرگتر از آن ندیدم »
قهستان با مركزیت قاین در قرن پنجم هجری مركز فعالیت شیعیان اسماعیلی بوده كه در آن زمان با حكام سلجوقی و خوارزمشاهی و نیز خلفای بغداد مبارزه میكردند .
قاضی حسین قاینی كه از دوستان نزدیك حسن صباح بود در تسلط اسماعیلیان بر قهستان نقش تعیین كننده ای داشت وی در یكی از پایگاههای اسماعیلیان بنام قلعه كوه (( ارتاگوانا)) حكمرانی داشته و خواجه نصیرالدین طوسی را سالها در آنجا میزبانی كه ایشان تعدادی از كتب ارزشمند خود را از جمله كتاب " اخلاق ناصری " را در این مكان تالیف نمود .
در این زمان ناصرالدین محتشم قهستانی در شهر قاین حكومت میكرد . ایالت قهستان با مركزیت قاین تا دوره نادری برقرار بود تا اینكه در این زمان ؛ محدود به قاینات كنونی گردید .
قاین قدمتش به 18 قرن می رسد كه مهد بزرگان و آثار تاریخی فاخری مانند بوذرجمهر قاینی در عهد سبكتكین ، شیخ ابو المفاخر وزیر امیر تیمور گوركانی و همینطور مسجد جامع كه ناصر خسرو زمان بنای آنرا قبل از نیمه نخست قرن پنجم ذكر كرده است .
مركز قاینات شهرستان "قاین" است كه دارای بخشهایی به نامهای مركزی ، نیمبلوك و زیركوه و 8 دهستان بالغ بر 373 روستا را تحت پوشش دارد .
این شهرستان با دارابودن هوای معتدل در تابستان ؛ جمعیتی بالغ بر یكصد وبیست هزار نفر جمعیت با مردمی غالبا" شیعه و اكثرا" كشاورز ، محصولات كشاورزی متنوعی دارد ازجمله زرشك و زعفران كه عنوان دار پایتخت زعفران كیفی جهان است.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#282
Posted: 3 Jan 2014 21:20
خراســــــــــــــان جُنوبی
شهرستان قائنات
قاینات گهواره تاریخ وفرهنگ زعفران
photo storage
شهرستان قاینات بین 33درجه و6دقیقه تا 34 درجه و5دقیقه عرض شمالی و58 درجه و38 دقیقه تا 60 درجه و56 دقیقه طول شرقی واقع شده است .
این شهرستان واقع در خراسان جنوبی محدوده شده ازشمال به شهرستان های خواف وگناباد از خراسان رضوی وغرب با شهرستان سرایان از جنوب به شهرستان بیرجند و شهرستان در میان از شرق 146 کیلو تر (44% مرز استان )با افغانستان را به خود اختصاص داده است .
قاینات با 15446 کیلو تر مربع وسعت حدود 64/18 در صد از مساحت 82863 کیلومتر مربعی خراسان جنوبی رادر برگرفته وشکل متناسب آن مستطیلی می باشد .این شهرستان از چندین کشور مستقل جهان همچون بحرین .قطر .لبنان وقبرس بزرگتر است.
نقش واهمیت کشاورزی در منطقه قائنات:
شهرستان قاینات قطب کشاورزی خراسان جنوبی است. وجود دو شرکت سهامی زراعی خضری واسلام آباد، چندین شرکت تعاونی تولید کشاورزی، منابع غنی آب های زیرزمینی و آب و هوای نیمه بیابانی ملایم ، دشته ای مستعد خضری – اسلام آباد، سده، قاین ، چاهک، اسفدن وشاهرخت باعث شده تا قاینات بعنوان پایتخت زعفران دنیا وبزرگترین تولید کننده زرشک "یاقوت سرخ " اشتهار جهانی یافته و60 % شاغلین شهرستان در بخش کشاورزی فعالیت نمایند.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#283
Posted: 3 Jan 2014 21:26
خراســــــــــــــان جُنوبی
شهرستان قائنات
زعفران طلای سرخ قاینات:
زعفران در زبان فارسی به معنای عالی براق وممتاز است ومشابهت نام آن در زبان های دیگر گواهی بر مهد ایران زمین است .زعفران پس از گسترش دین اسلام از طریق آسیای صغیر به دیگر نقاط جهان گسترش یافت .
screen capture windows 7
از اسناد وکتب تاریخی منطقه میتوان چنین برداشت کرد که از سال 700 هجری نام زعفران قاینات در ایران ودر جهان مطرح بوده است بطوریکه در سال 700هجری قمری رشیدالدین فضل اله همدانی بهترین زعفران را از آن ولایت قاین دانسته است .
همینطور حمد اله مستوفی در 740 ه.ق در کتاب نزهه القلوب می نویسد :قاین شهر بزرگی است .حاصلش غله ومیوه وزعفران بسیار باشد.
-حافظ ابرو(800 ه.ق)از قاین بعنوان ناحیه زعفران خیز قهستان یاد کرده است.
- اسفزاری در روضه الجنان (850 ه.ق)به زعفران بسیار قاینات اشاره دارد.
- سفرنامه سیف الدوله (930 ه.ق)زعفران قاین ازبهترین زعفرانهای عالم است .
- اعتصام الملک در سفرنامه میرزا خانلوخان (1280ه.ق)عمده محصول قاین وبلوک بیهود زعفران است.
- سیاح انگلیسی (1273 ه.ق) :
بعلت بالا رفتن قیمت زعفران بازار ابریشم جای خود را به تجارت زعفران داده است.
- مجله یغما (1344ه.ق) :از محصولات معروف قاینات زعفران است.
- باستانی پاریزی :قاین زعفرانش همیشه باب دندان آدمیان بوده وارباب زعفران زعفران قاین است.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم