ارسالها: 9253
#41
Posted: 12 Dec 2013 17:07
خراســــــــــــــان رضوی
شهرستان تربت حیدریه
پارک جنگلی پیشکوه
online photo sharing
عملیات اجرایی پارک پیشکوه از سال ۱۳۷۸ آغاز شد و هنوز ادامه دارد. اکنون این پارک یکسری امکانات رفاهی و در حال بهرهبرداری شهروندان تربت حیدریه و مسافران گذری را دارد
عملیات اجرایی پارک پیشکوه از سال ۱۳۷۸ آغاز شد و هنوز ادامه دارد. اکنون این پارک یکسری امکانات رفاهی و در حال بهرهبرداری شهروندان تربت حیدریه و مسافران گذری را دارد؛ اما نیازمند تکمیل تأسیسات و تبدیل شدن به مجموعهای گردشگری برای بهرهبرداری بیشتر و درآمدزایی برای منطقه و خدمترسانی به گردشگران است. از جمله کاربریهای پیشبینیشده برای این پارک میتوان به رستوران، هتل، بازارچه محصولات بومی و سنتی، باغ پرندگان، باغ وحش، زمین بازی و ورزشی، سایت تفریحی شامل استخر و محوطهی قایقرانی و جادهی کنارگذر اشاره کرد.
photo hosting
پارک کوهستانی پیشکوه
این پارک در حاشیه شهر تربت حیدریه واقع شده است با مساحت ۸۰۰ هکتار بزرکترین پارک جنگلی خاورمیانه نام گرفته است. بخشی از این پارک تا ارتفاعات ۳ قله امتداد یافته است. این پارک شامل گلزار شهدا، پارک سنگی، رستوران، کافه سنتی و مصلا است که در آن وسایل تفریح کودکان قرار دارد. لازم به ذکر است که عملیات اجرایی این پروژه از سال ۱۳۷۸ آغاز شده و هنوز ادامه دارد.
ارتفاعات مل کوه (به ضم میم)
این ارتفاعات در ۷۰ کیلومتری شمال شرقی تربت، در بخش کدکن قرار دارد. هر ساله تعداد زیادی از کوهنوردان جهت صعود به قلل این ارتفاعات عازم منطقه میشوند. در مسیر این ارتفاعات باغات میوه بسیار و چشمه سارهای جوشان و چشم اندازهای بدیع فراوان وجود دارد.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#42
Posted: 12 Dec 2013 17:10
خراســــــــــــــان رضوی
شهرستان تربت حیدریه
تاریخچه
تربت حیدریه در قدیم با نام زاوه شهرت داشتهاست پیشینه تاریخی تربت حیدریه به نام زاوه به دوران قبل از اسلام دوره اشکانیان برمی گردد و به مناسبت مقبره قطبالدین حیدر که از معاصرین عطار و از صوفیان قرن ششم هجری بوده بدین نام خوانده شدهاست. بنای زاوه را به زوطهماسب نسبت میدهند.[۲] تربت حیدریه پس از دوره صفوی به صورت شهر در آمد. در واقع شهر در حدود دویست سال پیش یعنی دوره حاکمیت اسحاقخان قرایی از خوانین و رجال سیاسی عصر قاجاریه رونق گرفت. اسحاق خان به مرمت و آبادانی شهر پرداخته و آن چنان تحولی در شهر بوجود آورد که این شهر تا مدتها به تربت اسحاقخان معروف بودهاست. در دو انقلاب معاصر ایران یعنی انقلاب مشروطه در سال ۱۲۸۵ شمسی و انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ شمسی تربت حیدریه از شهرهای پیشتاز در این فرآیندها بودهاست.
آثار باستانی
رباط شریف آباد در کیلومتر ۳۵ جادهٔ مشهد-نیشابور و در درهٔ شریفآباد
آرامگاه ابوسعید ابوالخیر از عرفای قرن پنجم در روستای مهنه
رباط بیبی در حاشیهٔ روستای ظهیرآباد
مقبره شیخ مغولی حسن میرزا و شاه سنجان در سنگان، ۲۵ کیلومتری تربت حیدریه
خرابههای جیزد در اکبرآباد رشتخوار مربوط به از صدر اسلام تا دوره تیموری
بنای مزار فردی به نام نظامالملک و مدفن شیخ ابوالوفای الخلوی کدکنی در کدکن
مزار بیبی حسنیه در داخل شهر تربت حیدریه
بقعه احمدرضا معروف به مزار بوریآباد
بقعه شاه سلطان سلیمان از دوره صفوی
چهار تاقی بازههور
بازههور (بزدغور) محلی بین مشهد و تربتحیدریه در نزدیکی رباطسفید است. بنای بازههور از سنگ و گچ است و این چهارتاقی جزو آتشکدههای دوره ساسانی بهشمار میآید. ویرانههای دو قلعه تاریخی دیگر به نام قلعهدختر و قلعهپسر بر فراز کوهستان و بر دو سمت آتشکده هنوز موجود است.
مزار قطبالدین حیدر
این مزار مدفن قطبالدین حیدر عارف قرن ششم هجری (۶۱۸-۵۱۳ هجری قمری) و سرسلسلهٔ فرقهٔ حیدریه است، این بنا در داخل شهر تربت حیدریه واقع شده و از آثار دوره صفویان میباشد.
مزار شاه سنجان
این مزار در کیلومتر ۲۵ جاده تربت حیدریه به خواف و در شرق دهکده سنگان رشتخوار قرار گرفتهاست. مدفن یکی از مشایخ سلسله چشتیه و از خواص مریدان خواجه مودودچشتی (م.۵۲۷) است که در سال ۵۹۷ یا ۹۳ یا ۹۹ در سنجان وفات یافته و در همانجا مدفون گشتهاست.
بنای آرامگاه
مقبره قطب الدین حیدر مشتمل بر ایوانی مرتفع، ورودی و محوطه زیر گنبد است که فضایی به صورت گنبد خانه با وسعت حدود ۱۰۰ متر شکل گرفته و نقشه آن در نمای خارجی به شکل چلیپایی است. مدفن شیخ در میان محوطه زیر گنبد قرار گرفته و ضریح چوبی آن دارای تاریخ ۹۸۷ ه. ق است. در امتداد فضای ورودی نیز محرابی تعبیه شده است. بنای موجود در چندین دوره تاریخی مورد توجه قرار گرفته است بنحوی شالوده آرامگاه احتمالاٌ در دوره تیموری با گنبد دو پوسته گسسته استوار بر طاق نماهای شانزده گانه ایجاد شده، در دوره صفویه در سال ۱۰۲۳ هجری به همت خواجه سلطان محمود تربتی نیز تغییراتی در معماری آن صورت گرفته است.
مسجد جامع رشتخوار در حومه شهر رشتخوار و از دوره سلجوقی
در ضلع غربی مقبره قطب الدین حیدر ایوان مسجد جامع قدیم تربت حیدریه جلب نظر میکند. ارتفاع ایوان مذکور ۵/۱۱ و طول آن حدود ۵/۱۰ متر است. فضای داخلی ایوان مقصوره یا گنبد خانه مسجد با وسعت بیش از ۲۰۰ متر شامل غرفه و محرابی مزین به مقرنس و نیز تزییناتی به شیوه کاربندی در بخش زرین گنبد است. بنای مسجد جامع آجری است و تاریخ بنای آن که نام بانی را نیز شامل میشود بر سنگ سیاه و لوح مانندی حک شده است که نشان دهنده سال ۱۰۴۵ ه. ق زمان شاه صفی و به نام خواجه عبدالله فرزند درویش علی تربتی است.
رباط طبسی
از دیگر بناهای موجود در مجموعه معماری قطب الدین حیدر، رباطی است که حاج محمد ابراهیم طبسی از تجار معروف عصر قاجار در اواخر این دوره در ملک شخصی خود بنا کرد. رباط طبسی در زمره بناهای دو ایوانی است که شامل فضای ورودی، هشتی، تعدادی حجره مشرف به میان سرای بنا، انبار و اصطبل است.
آرامگاه شیخ ابوالقاسم گورکانی
این بنا در ۳ کیلومتری جنوب شهرستان تربت حیریه در روستایی به نام شیخ ابوالقاسم گورکانی ساخته شده است. وی در سال ۳۷۳ ه. ق بر مسند ارشاد نشست و به سال ۴۵۰ ه. ق دار فانی را وداع گفت. آرامگاه شیخ به صورت طاقی است که گنبدی بر فراز آن قرار گرفته و در مجاورت بنای مرکزی ابنیهای برای اقامت زائران ایجاد شده است. بقعه امروزی به همت شیوخ گناباد و متصوفه روی بنایی از دوره صفویه بنیان گردیده است. شیخ ابوالقاسم گورکانی از مشهورترین عرفای خراسان (فوت به سال ۴۵۰ هجری قمری) و پنجمین قطب سلسلهٔ صوفیهٔ معروفیهاست.
رباط لاری
این بنا در بازار شهر و در محله میدان رباط قرار دارد و به همت حاج محمد رضا لاری از تجار معروف شهر به سال ۱۳۰۸ ه. ق ساخته شده است. این رباط از بناهای دو ایوانی است و مشتمل بر هشتی ورودی، صحن، حجره، غرفه، اصطبل و... است. همچنین فضای ایجاد شده در این بنا به صورت ۲۴ غرفه تابستانی بوده و اتاقکهای پشتی استفاده زمستانی داشته است. علاوه بر آن ۴ فضای وسیع به صورت انبار در چهارگوشه رباط ایجاد شده است. آرامگاه حاج محمد رضا لاری نیز در غرفهای در بازارچه جنب رباط قرار دارد.
رباط کسکک
این رباط در ۲۵ کیلومتری شمال تربت حیدریه در حاشیه معبر روستایی به نام کسکک قرار دارد. رباط دارای سردر ورودی است که بر طرفین آن ایوانچهها و طاق نماهایی ایجاد شده است. اتاقهای اقامت کاروانیان نیز در پیرامون مهمانسرای رباط ساخته شده که فضای ورودی آنها دارای سردر و فضای داخل آن نیز شامل تاقچه و بخاری دیواری است. در گوشههای این بنا محل نگهداری احشام ایجاد شده است. اعتصام الملک در سفرنامه خود به این بنا با عبارت رباطی کوچک اشاره میکند. بنای این رباط یادگاری از معماری دوره صفویه است.
مسجد کدکن
این بنا تالاری است مستطیل شکل و نسبتاٌ وسیع به صورت شبستان که در مرکز آن دو طاق بزرگ تشکیل گنبدهای چهار ترک را داده است. در انتهای هر یک از این طاقها نیز عناصری از معماری طاق به مثابه ستونی برای استحکام گنبدها ایجاد شده است. محرابی هشت گوشه زینت بخش این مسجد گردیده و دیواره شمالی شبستان نیز در دو طبقه ساخته شده است که اشکوب زیرین آن دارای ۴ حجره است.
بنای مقبره شیخ حیدر
در سمت جنوبی مسجد بنایی با نقشه چلیپایی ایجاد شده است و این بنا در گذشته دارای کاشیهای فیروزهای و مسدس بوده که هم اکنون آثار کمی از آن برجای مانده است. بر گوشوارههای فضای داخلی بقعه هشت ستون سنگی در نبش دیوار نصب است که بر آن با گچ قسمتی از سوره مبارکه (یس) با خط سفید در زمینه لاجوردی نقش بسته است و در زاویه جنوب غربی در بخش باقیمانده کتیبه عبارت (فی شهر ذی الحجه ۹۰۶) مشاهده میشود.
حمام حاجی رئیس
همانگونه که از نام آن برمی آید حاجی رئیس آن را در اواخر دوره قاجاریه بنا کرده است. از فضاهای مهم این حمام میتوان به رشته پلکانهای ورودی، سربینه، بینه، گرمخانه و مخازن آبگرم و سرد اشاره کرد که از ویژگیهای جالب توجه آن هشت پر نقاشی ستونهای سنگی بسیار زیبا است که فضای گنبدی بینه را پدید آورده است و در میان فضای آن نیز حوض سنگی به شکل هشت ضلعی قرار دارد. فضای ورودی حمام در قسمت سردر ورودی مزین به کاشی کاری لاجوردی منقوش به گل و بوته است.
زعــــــــــــــــــفران
تربت حیدریه با تولید بیش از ۱۵۰ تن زعفران خشک اولین منطقه از لحاظ تولید زعفران در دنیا است. ایران در مجموع با تولید ۱۵۰-۱۷۰ تن زعفران بزرگترین کشور تولید کننده زعفران در جهان محسوب میشود و استان خراسان رضوی بیشترین مقدار زعفران تولیدی کشور را دارا میباشد به نحوی که در سال ۱۳۸۶ بیش از ۴۱هزار هکتار از اراضی این استان زیر کشت این محصول قرار گرفت. این شهرستان به تنهایی بیش از ۹۰ درصد زعفران دنیا را تولید مینماید.
صنایع و معادن
تربت حیدریه دارای معادن غنی ومتنوع بیش از ۲۳ نوع ماده معدنی میباشد ودر بخش صنعت دارای صنایع بزرگ از جمله کارخانه سیمان زاوه، طلای زرمهر، قند و فولاد است. واحدهای تولیدی شهرستان شامل کارخانه سیم رضا، کارخانه مس توس،، کارخانه آرد والسی، کار خانه آرد بهنام، کارخانه فرش آرا، کارخانه ایران نکتار، زیره پاک کنی وپنبه پاک کنی طلای سفید، کارخانه کائولین، مجتمع فولاد رخ، محتمع فولاد تربت حیدریه شرکت تولیدی فراوردههای لبنی شیر رضوان، کارخانه شیر کامل، کار خانه قند تربت حیدریه، کار خانه کاشی زرین، کارخانه شیرپاکان رضوان، سر دخانه بزرگ سه هزار تنی و کار گاههای ابریشم کشی، شرکت سیمان زاوه تربت، کارخانه خوراک دام رخ، کارخانه خوراک دام زاوه، مجتمع صنایع تبدیلی رادوار توس، کار خانه ماکارونی مهسان، شرکت زعفران کیان توس، کارخانه خوراک دام خراسان، کار خانه نمک سرهنگ، کار خانه گچ رخ، معدن طلای بایگ، معدن سنگ بایگ، معادن کائولین، میباشد. همچنین وجود معادن غنی سیلیس به عنوان غنی ترین منابع سیلیس جهان-باریت، منیزیت-آگات-بنتونیت-کالک-خاکهای صنعتی-گل سفید-گچ-آهک-کرومیت-منگنز-مس-نقره-طلا-فیروزهو سنگهای تزئینی (تراورتن-گرانیت-مرمر) شهرستان تربت حیدریه را در زمره یکی از قطبهای معدنی استان خراسان رضوی قرار داده است.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#43
Posted: 12 Dec 2013 17:19
خراســــــــــــــان رضوی
شهرستان تربت حیدریه
قبرستان شیرین
screen capture freeware
قبرستان شیرین،
سالها قبل در تصادفی بین یک اتومبیل ارتش و سه دختر مدرسه ای، در چهار راه فرهنگ، یک دختر به اسم شیرین کشته میشود، و برای اولین بار او در قبرستان جدید تربت در جنوب شهر دفن میشود و قبرستان به نام او ،،شیرین ،، نامیده میشود. بعدها در سال ۵۷ و جریان انقلاب ،، رضا عسگری ،، اولین کسی بود که شهید میشود ، و او را در آنجا دفن میکنند و قبرستان به نام او ،تغییر نام پیدا میکند .
حمام حاجی رئیس
how to print screen on pc
حمام حاجی رییس ،، تاسیس ۱۲۷۲ .
یکی از قدیمیترین حمامها در تربت .اگر بازسازی ش تموم شه میتونه یکی از جاذبههای دیدنی تربت حیدریه باشه .
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#44
Posted: 12 Dec 2013 17:31
خراســــــــــــــان رضوی
شهرستان تربت جــــــــــــــــــــــام
screenshot
شهرستان تربت جام از شهرستانهای تابع استان خراسان رضوی است. مرکز این شهرستان، شهر تربت جام است.
مساجد
مسجد خواجه عزیزالله تربت جام: در شهر تربت جام و در شمال آرامگاه شیخ جام قرار دارد . در حال حاضر به صورت نیمه ویران درآمدهاست و از سده ۵ هـ.ق. بر جای ماندهاست.
مسجد عتیق تربت جام
مسجد کرمانی تربت جام
مسجد نو تربت جام: این مسجد در جانب شرقی مزار واقع است و با یک مقصوره چلیپا شکل و شبستانهای ستون دار طرفین آن و یک حیاط کوچک مستطیل شکل مشخص میشود. رواق شرقی ،با مسجد عتیق پیوند خوردهاست و برای این کار ،الزاماً بخشی از آن و احتمالاً بناهای مغولی شمال مجموعه تخریب شدهاست . دری که جایگزین محراب گنبد شده ، راهی را برای ورود به مسجد جدید فراهم ساختهاست . دیوارهای تکیه حیاط ، تاقهای رواقها و شبستانهای طرفین گنبد مقصوره و تزیینات زیر گنبد ، نسبتاً جدید هستند. تنها بخش اصلی مسجد به نظر میرسد که گنبد مقصوره باشد. این بنا احتمالاً توسط جلال الدین فیروز شاه ، در سال ۸۴۶ هـ.ق. ساخته شدهاست.
حمامها و آب انبارها در شهرستان تربت جام
آب انبار لنگر تربت جام: این انوار ،واقع در روستای لنگر و ۲۴ کیلومتری غرب تربت جام ، قرار گرفته و ظاهراً همزمان با بنای آرامگاه در دوره تیموری ساخته شدهاست . آب انبار لنگر بنای آجری بزرگی به عرض ۱۸ و طول ۲۴ و عمق آبگیر ۶ متر است . ارتفاع پوشش گنبدی آن انبار از کف زمین نیز به ۹ متر میرسد. این منبع حدود ۱۳۲ متر مساحت دارد و تقریباً ۲۰۰۰ متر مکعب آب را در خود جای میدهد. در جانب شمالی و جنوبی بنا دو غرفه آجری ساخته شده که در یکی از آنها پلکان آجری برای دسترس به آب قرار دارد . پلهها در عمق منبع و داخل آب ادامه پیدا میکند تا هر قدر سطح آب پایین رود ، بتوان به آن دست یافت . غرفه دیگری که کوچکتر و تقریباً قرینه غرفه پلکان دار است ،برای استحکام پشت بند پوشش بنا ، ساخته شدهاست. احتمال دارد این بنا از ساختههای امیرعلی شیرنوایی ، وزیر دانشمند و خیر سلطان حسین بایقرا باشد.
آب انبار تربت شیخ جام تربت جام: این بنا مقابل در ورودی باغ و متصل به صحن شمالی مرقد شیخ جام واقع شدهاست . بنای اولیه آب انبار در سال ۱۰۱۰ هـ.ق. توسط «فیروزبن حسین» نامی ساخته شده و در دوره ناصرالدین شاه (۱۲۷۰ هـ.ق.) تعمیر و بازسازی شدهاست . (نقشه ش ۱۱۰ پایین) بنا با مصالح آجر و ساروج و گل ساخته شده و دارای طرحی مستطیل شکل با درگاهی در میانه هر ضلع و پوششی گنبدی است.
قلعهها در شهرستان تربت جام
قلعه گبری تربت جام: این قلعه بر فراز کوهی در ۱ کیولمتری روستای قلعه گبری ، در جنوب غربی پل خاتون قرار دارد . این دژ بایستی از دژهای اسماعیلیه باشد . قلعه شامل تأسیسات زیست دراز مدت، مانند حوض ساروجی یا سنگی و ...نیست و تنها نیاز فوری و روزمره ساکنانش را برآورده میکردهاست
قلعه گوش لاغر تربت جام:در بیرون روستای گوش لاغر ، بر سر راه مشهد ـ صالح آباد و در ۱۱ کیلومتری شمال غرب آن ، بر روی یک تپه سنگی قرار دارد. از این قلعه یک محوطه مستطیل شکل ۱۵۰ * ۱۰۰ با یک برج خراب به بلندی حدود ۵ متر دیده میشود. سفالهای لعابدار ، با نقشهای کنده زیر لعاب، که در این قلعه دیده شده، دیرینگی قلعه را به سدههای نخستین اسلامی میرساند، یعنی به حدود ۱۰۰۰ سال پیش و سدههای سوم و چهارم هجری قمری.
قلعه زورآباد تربت جام: قلعه زورآباد در کنار صالح آباد قرار دارد. این دژ از خشت و گل ساخته شدهاست . حصار شرقی ویران شده، ولی حصار غربی پابرجاست، در هر گوشه حصار ، برجی دو سه طبقه ساخته شدهاست.
قلعه استادی تربت جام: در روستای استاد، در ۸۶ کیلومتری شهر تربت جام و ۲۳ کیلومتری جنت آباد و به فاصله چند کیلومتری غرب هریرود قرار دارد. امروز از آبادی استاد یا استای اثر برجستهای دیده نمیشود ولی در آن محل بر فراز کوهی، قلعهای نظامی و نیمه ویران و شاید از دوران صفوی وجد دارد. در پایین دست قلعه بازمانده آبادیهای دیگری دیده میشود، با سفالهایی از دوره سلجوقی و تیموری.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#45
Posted: 12 Dec 2013 17:35
خراســــــــــــــان رضوی
شهرستان تربت جــــــــــــــــــــــام
image url upload
تپههای باستانی در شهرستان تربت جام
تپه شور قلعه تربت جام: در ۳۰۰متری جنوب غربی روستای شور قلعه که در ده کیلومتری غرب پل خاتون است قرار دارد . ظاهراً تپه شور قلعه یکی از سکونتگاههای مردمان باستانی است که به گفته «گیرشمن» از طریق دره کشف رود خود را به درون ایران کنونی رسانیدهاند. چون در یک جای تپه که به طور تصادفی خاکبرداری شده لایههای نمایانگر وجود بازمانده فرهنگ پیش از تاریخ دیده میشود.
تپه صدرآباد تربت جام: در کناره جنوب کشف رود ، در ۳ کیلومتری غرب پل خاتون قرار دارد. در کاوشهای غر مجاز ، آجرهای سرخ رنگ ۵ * ۲۵ * ۲۵ سانتیمتر در آن پیدا شدهاست . در این تپه سفالهای بدون لعاب با نقش برجسته قالبزده و دارای نقشهای نیم استوانهای و باندهای عمودی برجسته هستند ، که تزیینات روی ظرفهای نقره ساسانی را به یاد میاورند . این تأثیر از هنر دوران ساسانی مربوط به سدههای نخستین اسلامی است.
تپه جهانگیرآباد تربت جام: در ۷ کیلومتری جنوب شرقی پل خاتون و دو کیلومتری غرب گرماب قرار دارد. این تپه برای کشاورزی هموار شده ، ولی در نقاط بلند آن، قطعه سفالهایی دیده میشود که شبیه سفالهای تپه صدرآباد و مربوط به سدههای نخستین اسلامی است.
تپه طلایی تربت جام: در سه کیلومتری گوش لاغر ، در کنار روستای شورستان قرار دارد. سفالهای تپه طلایی شورستان، بیشتر بدون لعاب و دارای نقشهای قالب زده و مهری هستند که این گونه سفالها مربوط به سدههای سوم تا اوایل هفتم هـ.ق. است. در غرب تپه، که خاکبرداری شده، دیواری از خشت و گل به چشم میخورد و در همان محل تکههای آجر نیز دیده میشود. در میان انبوه سفالها ،یک سفال نخودی رنگ دست ساز مربوط به پیش از تاریخ نیز به دست آمده که اگر از جای دیگر به آن جا منتقل نشده باشد، دیرینگی تپه طلایی را به پیش از تاریخ هم میرساند. بیش از پنجاه گونه نقش گوناگون قالبی روی سفال، چندین قطعه ظرف سفالی و یک قطعه توپی کوره سفالگری، یک عدد هر سالم زیبا و سفال لعابدار در تپه طلایی پیدا شدهکه همگی گویای یک استقرار مدنی دراز مدت از پیش از اسلام تا سده ۷ هـ.ق. ، در آن محل است.
تپه قشه توت تربت جام: در ۱۰ کیلومتری صالح آباد و ۷۷ کیلومتری شمال شرقی شهر تربت جام ،بر سر راه آن دو شهر قرار دارد. برشهایی که در اثر خاکبرداری در بخش جنوبی محوطه ایجاد شده، تا ژرفای زیاد، لایههای خاکستر و خاک سوخته به همراه سفال و استخوان را نمایان کردهاست. سفالهای قشه توت از نظر گوناگونی در فرم ، نقشهای بسیار و دیرینگی به دو دسته بزرگ پیش از تاریخ و تاریخی بخش میشوند. در میان انبوه سفالهای نقش دار تپه جنوبی، قطعهای از کف یک ظرف کوچک مرمری سفید و یک صافی کوچک سفالی و نیمی از یک دوک گلی نیز بهدست آمدهاست. با بررسی محوطههای پیش از تاریخ شمال شرق و شرق ایران روشن میشود که سفالهای تپه قشه توت، از نظر نقش و فرم، با سفالهای تپههای آنو ، در نزدیکی عشق آباد ترکمنستان ، محمد آباد مازندران، شهر سوخته سیستان، کویته پاکستان ،نمازگاه ، آق تپه در ترکمنستان قابل مقایسهاست که در مجموع نزدیک هستند با سفالهای طبقه دوم سیلک و از دوران کالکولیتیک. اما در جزییات،تأثیر پذیری بسیاری از اشیاء به دست آمده در شهر سوخته سیستان ، قابل دیدن است. از جمله قطعهای از ظرف کوچک مرمریکه نمونه آن به فراوانی در میان آثار به دست آمده از شهر سوخته سیستان دیده میشود
تقسیمات کشوری
بخش مرکزی شهرستان تربت جام
دهستان جامرود
دهستان جلگه موسی آباد
دهستان میان جام
شهرها: تربت جام
بخش صالحآباد
دهستان باغ کشمیر
دهستان جنتآباد
دهستان صالحآباد (خراسان رضوی)
دهستان قلعه حمام
شهرها: صالحآباد
بخش نصرآباد
دهستان بالاجام
دهستان کاریزان
شهر نصرآباد
بخش بوژگان
دهستان دشت جام
دهستان هریرود
شهر نیل شهر
بخش پائین جام
دهستان زام
دهستان گل بانو
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#46
Posted: 12 Dec 2013 17:42
خراســــــــــــــان رضوی
شهرستان تربت جــــــــــــــــــــــام
screenshot pc
آرامگاهها و امامزادهها در شهرستان تربت جام
آرامگاه میر غیاث الدین تربت جام: روستای بزد در ۱۷ کیلومتری جنوب غربی تربت جام قرار دارد. در داخل قبرستان این روستا ، بنایی است که به مقبره «میر غیاث الدین» معروف است و قبری در فضای باز و بیرونی ایوان آن جای دارد . نقشه بنا ، مربع شکل و به ابعاد ۵/۱۳ * ۵/۱۳ متر است . به نظر میرسد که این بنا در دوره صفوی ساخته شده و در دورههای بعدی تزییناتی بر آن افزوده شده باشد. این بنا احتمالاً به عنوان مسجد و نمازخانه کاربری داشتهاست.
آرامگاه خواجه عزیزالله تربت جام: این مقبره در یک کیلومتری جنوب شرقی مجموعه شیخ جام و در میان گورستانی قرار دارد که در نزدیکی آن ، بقایای یک ایوان باستانی واقع است . نقشه این بنا به صورت مستطیل است که ابعاد خارجی آن ، ۱۰/۱۳ * ۱۷ متر و ابعاد داخلیاش ۵/۱۳ * ۵/۱۴ متر است . در نمای اصلی این بنا ، ایوانی با تاق آهنگ به عرض ۳۰/۵ و ارتفاع ۹۰/۷ متر وجود دارد. در اضلاع چهارگانه بنا ،شاه نشینها و در زوایای آن، غرفههایی از بطن دیوار درآوردهاند. این بنا فاقد هر نوع تزیین است ؛ تنها تزیینات آن ، منحصر به نحوه ارائه و نمایش تویزهها (یزدی بندی) و سه کنجها است . داخل بنا روکشی گچی داشتهاست . راه ارتباط این بنا با ایوان مجاور آن ، از طریق درگاههایی بوده که در ضلع جنوب غربی و داخل ایوان تعبیه شده بود و امروزه به جز درگاه داخل ایوان ،بقیه آن مسدود شدهاست. شخص مدفون در این بنا ، «خواجه زیدن الدین عزیز الله بن قطب الدین محمد زاهد بن صفی الدین محمود بن ابوالمعالی بن رضی الدین احمد بن قطب الدین محمد بن رضی الدین احمد متولی بن شهاب الدین اسماعیل بن قطب الدین محمد بن شمس الدین مطهر بن شیخ الاسلام احمد نامقی جامی» است که سلوک وی به طریقه «نقشبدنیه» و معاصر «سلطان حسین بایقرا» بودهاست و در بیست و هفتم ربیع الثانی سال ۹۰۲ هـ.ق. درگذشتهاست . تاریخ ساخت بنا نیز به نظر میرسد مربوط به نیمه اول قرن دهم هجری باشد.
مجموعه آرامگاهی تربت شیخ جام تربت جام: زیارتگاه احمد بن ابوالحسن شیخ احمد جامی (۴۴۱-۵۳۶ هـ.ق.) در شهرستان تربت جام ، در میان جاده مشهد به هرات قرار دارد و مشتمل بر ده بنای تاریخی است که در اطراف یک حیاط وسیع مجتمع شدهاست . قبر خود شیخ ، بدون هیچ گونه بنایی ، به صورت روباز در مقابل ایوان عظیمی قرار دارد.
زیارتگاه شیخ احمد: یکی از مراکز زیارتی شرق ایران است که در قرن نهم هجری به اوج شکوفایی خود رسید. مجموعه ، مشتمل بر ساختمانهایی است که در اضلاع غربی و شمالی حیاطی مستطیل شکل و بزرگ گرد آمدهاست و در قلب مجموعه ، گنبد خانه با ایوانی در جلوی آن قرار دارد. در طرفین ایوان ، دو بنا به نامهای مسجد کرمانی و گنبد سفید یا مسجد رواق ، قرار دارند. در جبهه غربی گنبدخانه ، سراچه؛ در سمت مشرق آن مسجد عتیق، و در جبهه جنوبی ، مسجد جامع جدید واقع شدهاست که شبستان گنبددار آن با گنبد خانه مزار ، بر روی یک محور که از در ورودی مجموعه شروع میشود. قرار دارند . در جبهه غربی صحن بزرگ مقابل ایوان مزار ، بنایی موسوم به گنبد سبز که قسمتی از مدرسه جلال الدین فیروز شاه است ، قرار دارد. در جلوی مجموعه نیز سر در ورودی و در مقابل آن ، آب انباری واقع شدهاست . علاوه بر اینها ،بناهایی شامل دو خانقاه از امیر تیمور در جبهه شرقی مزار ، و مدرسهای از علاءالدین محمد فریوندی ـ وزیر خراسان در زمان ابوسعید و طغاتیمورخان ـ و نیز مدرسه دیگری در جبهه مقابل مدرسه فیروز شاه و متصل به مسجد جامع عتیق که توسط شخصی به نام «امیر شاه ملک» ساخته شدهاست ، وجود دارد.
مرقد شیخ احمد جامی نامقی تربت جام: پس از آن که شیخ احمد نامقی ـ عارف مشهور ـ در سال ۵۳۶ هـ.ق. درگذشت ، او را در جلوی دروازه معدآباد به خاک سپردند. قبر شیخ که امروزه در جلوی ایوان قرار گرفته ، با اجر و گچ به طول ۲۰/۵ و عرض حدود ۲ و ارتفاع حدود ۱ متر ساخته شدهاست و در کنار آن ، درخت پسته کوهی کهنسالی قرار دارد که زایران تربت شیخ ، اعتقاد خاصی بدان دارند . دو سنگ قبر افراشته سفید رنگ بر بالای سر و پایین پای مرقد وی نشاندهاند که بر روی آنها کتیبههایی به خط کوفی و نستعلیق نوشته شدهاست و حواشی و قسمتهای مختلف آن با گل و برگ و طرح مارپیچی و مقرنس زینت یافتهاست . بر گرداگرد مزار شیخ ، معجری سفید رنگ به طول ۸ متر و ارتفاع ۵۰ سانتیمتر کشیدهاند و به فافصله هر یک متر آن ، ستون سنگی سیاه رنگی قرار دادهاند که تعداد آنها ۱۸ عدد است و بر روی برخی از آنها که در جبهه رو به روی صحن قرار دارند ، کتیبههایی به خط ثلث و نستعلیق دیده میشود.
آرامگاه خواجه حسام تربت جام: در ۱۸ کیلومتری شمال شرقی صالح آباد، رشته کوه کناری هریرود پهلو گشوده و دره و گذرگاهی ساختهاست و برابر آن آبادی بزرگی پدید آمده و قراولخانهای دایر بودهاست و چون در سده ۸ هـ.ق. خواجه حسام الدین، حسن بن علی بن محمد شافعی ابیوردی، از شاگردان ملا سعد تفتازانی در آن جا به خاک سپرده شده، از آن پس نام خواجه حسام را یافتهاست . آرامگاه خواجه حسام به گونه چهار طاقی بزرگ، از آجر ساخته شده و رکن الدوله ،والی خراسان ، که در سال ۱۲۹۹ هـ.ق. ، از این محل دیدن کردهاست، نوشتهاست این چهار طاقی رو به خرابی است
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#47
Posted: 12 Dec 2013 17:48
خراســــــــــــــان رضوی
شهرستان تربت جــــــــــــــــــــــام
شیخ احمد جام
screen capture
ایوان
شگفت انگیز ترین قسمت مجموعه بناهای آرامگاه شیخ جام ایوان می باشد. ایوان با ارتفاعی حدود 27 متر در برابر گنبد خانه قرار گرفته است و با قوس هشت قسمتی و سقف نیم گنبدی کاربندی شده است و در طرفین ایوان مسجد کرمانی و مسجد گنبد سفید قرار گرفته که از داخل ایوان دو در گاه به آن ها راه دارد. دو گلدسته کوتاه شش ضلعی به ارتفاع تقریبی پنج متر در بالای ایوان جای گرفته که ساخت آنها را به شخصی به نام "شیخ اسماعیل خان مستوفی الممالک" که مستوفی کل کابل و قندهار در زمان نادر شاه است نسبت می دهند.
نمای جلوی ایوان شامل دو بخش می شود: نخست قسمتی که طاق ایوان را در بر می گیرد و مستقل از گنبد خانه است پس از این قسمت دیواره پشت پیشانی ایوان قرار گرفته است که در دو طرف آن بدنه شش ضلعی مناره ها قرار دارد و در هریک از آن ها دری تعبیه شده است که از آن طریق می توان به رواق پشت ایوان راه یافت.
گنبد و مدرسه فیروزشاهی
print screen windows xp
مدرسه امیر جلال الدین فیروزشاه بن ارغون شاه یا گنبد سبز که بخشی از مدرسه فیروزشاه بوده و در ضلع شمالی صحن مزار شیخ جام واقع شده است. این بنا شامل یک هشتی با گنبدی دوپوسته و اتاق کوچکی در کنار آن با نمای کاشیکاری شیوه معقلی است. گنبد سبز دارای گنبدخانه ای چهارطاقی شکل به ابعاد 5/10 در 5/10 متر با چهار شاه نشین و دو طاق نما در شاه نشین های شرقی و غربی است که در طاق نمای غربی آن محرابی قرار داشته که امروزه تنها قسمتی از حاشیه قوس آن برجای مانده است. بر فراز طاق درگاه های شمالی وجنوبی که هر دو به منزله ورودی بنا محسوب می شوند دو اطاق سوار کرده اند که نورگیری در هر یک از آن ها جای داده شده است. مهم ترین بخش بنا سقف آن است که با به کار گیری سه کنج ها و کاربندی به شیوه ای بسیار بدیع و زیبا پوشیده شده و بر فراز آن گنبدی آوگونه سوار است.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#48
Posted: 12 Dec 2013 18:07
خراســــــــــــــان رضوی
شهرستان تایـــــــــــــــــباد
photo sharing
شهرستان تایباد یکی از شهرستانهای استان خراسان رضوی در شمال شرقی ایران میباشد. مرکز این شهرستان، شهر تایباد است. باخزر و کاریز دو شهر دیگر آن هستند. در سال ۱۳۸۵، این شهرستان تعداد ۱۴۵٬۹۹۲ نفر جمعیت داشته است.
درباره تایباد
شهر تایباد با سابقه و قدمت طولانی خود و دارا بودن آثار و بناهای تاریخی از جمله شهرهای کهن این مرز و بوم می باشد. این شهر در مسیر ارتباطی تربت جام، فریمان، سنگان، خواف، تربت حیدریه به مشهد متصل می شود.
تاریخچه و علل پیدایش شهر تایباد در بررسی گذشته شهر تایباد در کتب تاریخی ( حبیب السیر و نفحات جامی ) تایباد از جمله مراکز قدیمی ایران زمین می باشد و در حدود 700 سال پیش جمعی از اقوام مغول در این آبادی که به نام مغول آباد بوده زندگی می کردند. این قوم به علت بروز بیماری طاعون در افغانستان محل سکونت خود را ترک و به جنوب ایران رفتند و ده آباد آنان مدتی ویران بوده تا این که شخصی به نام تائب به فکر تجدیدبنا و عمران تایباد کنونی و سهل آباد آن عصر می افتد. لیکن این بار هم به علت ناامنی های مرزی دیر یا زود به ویرانی کشیده شده و مردم ساکن آن به اطراف متفرق می شوند تا این که هنگام حمله حسام السلطنه به هرات در سال 1380 هجری و کوچاندن ایرانیان مقیم هرات به تایباد باز این ده ویرانه اعتباری پیدا می کند و چون مرکز حکام محلی قرار می گیرد از اطراف و اکناف علما و دانشمندان به آن جا روی می آورند.
روند توسعه فیزیکی و مراحل توسعه شهر شهر تاریخی تایباد دارای قدمت و سابقه طولانی بوده و در گذشته خود دارای تغییرات زیادی بوده است و حمله اقوام بیگانه وقوع خشکسالی و سایر حوادث دیگر از جمله تغییرات عمده در این شهر می باشد و با تغییرات حرکت جمعیتی شهر باعث رشد و شکوفایی در زمان های خاصی و یا افول در زمان های دیگر گردیده است. رد بخش های دیگر در مورد هسته اولیه شهر و مراحل رشد آن بیش تر بحث خواهد شد. محدوده شهرستان تایباد در سالیان گذشته شاهد پیش آمدها و حوادث تاریخی فراوان بوده است. از جمله حوادث مهم گذشته حمله قوم مغول، اسکندر، عرب ها، تاتارها، ترکمن ها به این منطقه بوده است. در گوشه و کنار این شهر و روستاهای اطراف این شهرستان ترکیبی از تیره های تیموری، جلالی، یوسفی، یعقوبی، یحیایی و رسولی وجود دارد. وجود قبرستان های طایفه ای وسیع در گوشه و کنار شهر و اطراف نشان از وجود جمعیت های گوناگون در گذشته دور دارد. قبرستان ها و از این جهت طایفه ای خوانده اند که هر تیره و هر خانواده بزرگ و گسترده برای خود گورستانی دارد و طبق گفته افراد محلی کم تر دیده شده که مثلاً هیأتی از طایفه تیموری را در کنار یعقوبی ها به خاک سپرده باشند. نژاد مردم شهر تایباد از نوع سفیدپوست و تیره مدیترانه ای است و به علت نزدیکی به شمال شرق ایران تحت تأثیر این دو منطقه قرار گرفته است. زبان مردم شهر تایباد فارسی دری است و به لهجه خراسان جنوبی ( هم ریشه لهجه بیرجندی و قاینی ) صحبت می نمایند.
مردم شهر تایباد مسلمان ( 9ر99% ) و اکثریت آن ها اهل تسنن و حنفی مذهب می باشند. از جمله خصوصیات اعتقادی آن ها، پایبندی به اعتقادات مذهبی و فرامین دینی می باشد. وجود مدرسه علیمه در شهر و طلاب علم که کار بحث و تحقیق و تفسیر و فقه حنفی را دنبال می کنند در استحکام اعتقادات دینی و اسلامی مؤثر می باشد. از مساجد قدیمی شهر که قدمت تاریخی دارند در ایام و مناسبت های مذهبی جهت اجرای مراسم مذهبی استفاده می شود.
شهر تایباد مرکز شهرستان تایباد می باشد واولین نقطه شهری این شهرستان است. این شهر در موقعیت جغرافیایی 60 درجه و 45 دقیقه طول جغرافیایی و 33 درجه و 34 دقیقه عرض جغرافیایی در 60 کیلومتری جنوب تربت جام و 225 کیلومتری جنوب شرقی مشهد واقع شده است. ارتفاع این شهر از سطح آب های آزاد 900 متر گزارش شده است. وضعیت آب و هوایی: میزان بارندگی در دوره آماری بیست ساله(74-54) شهرستان180/5 میایمتر می باشد.این شهرستان در تابستان تحت تاثیر بادهای صد و بیست روزه سیستان قرار می گیرد که باعث افزایش گرد و غبار هوا و وارد شدن خسارت به مزارع صیفی کاری می گردد. میانگین دمایی شهرستان(74-54)16/4 درجه سانتیگراد می باشد. بیشتر بارندگی در ماههای بهمن -اسفند و فروردین صورت می گیرد.بیشترین دمای اندازهگیری شده 47/5 درجه سانتیگراد و کمترین آن 24- سانتیگراد اندازه گیری شده است.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#49
Posted: 12 Dec 2013 18:17
خراســــــــــــــان رضوی
شهرستان تایـــــــــــــــــباد
سنگ مزارات باخرز
photo hosting
الواح قبور به عنوا ن انعکاسی از هنرایرانی در دوره اسلامی و شاهدی بر بازشناسی و بازنگری در فرهنگ گذشتگان از جمله اعتقادات، آیین ها، افکار و آراء و هنرهای تزیینی به شمار می آید. منطقه باخرز با پیشینه ای کهن جایگاه تعدادی از این نوع سنگ مزارات است که گویای یکجا نشینی اقوام با بینش های خاص در روستاهای شیزن، سوران، جوزقان و مشهد ریزه می باشد. این سنگ ها به چهار نوع ستونی، سنگ لوح عمودی و افقی و الواح بی نام و نشان تقسیم شده و با مضامین و نگاشته های مختلف دارای تزئیناتی از جمله اسلیمی، ترنج و نقوش محرابی است. این آثار فاصله زمانی سده هشتم هجری تا اواخر دوره صفویه را دربر می گیرد.
مسجد و مزار شیخ عبدالله
image upload
این بنا منصوب به مدفن (شهاب الدیت عبدالله )از عرفای باخرز است که در سال ۸۲۷ه.ق دارفانی را وداع گفت و در قبرستان شهر مالین روی در نقاب خاک کشید. فضای داخلی مسجد آرامگاه وی در عین سادگی به دلیل دارا بودن محرابی با تزیینات گچبری از صلابت خاصی برخوردار است . وجود چله خانه در بنای مزبور مومید استفاده آ ن به عنوان خانقاه نیز میباشد.ساختار معماری مسجد شیخ عبدالله بیشتر به اسلوب ابنیه اواخر دوره صفویه نزدیک است.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#50
Posted: 12 Dec 2013 18:24
خراســــــــــــــان رضوی
شهرستان تایـــــــــــــــــباد
مزار مولانا زین الدین ابوبکر تایبادی (رح)
photo sharing
مهمترین شاخص تاریخی شهر تایباد ایوانی است رفیع مزین به کاشیکاری و کتیبههای زیبا که امروزه در کنار گورستان قدیمی شهر در خیابان مولانای غربی واقع است و موید ارادت و توجه به شخصیت عرفانی مولانا زین الدین ابوبکر تایبادی است . وی از مشایخ صوفیه وازجمله عرفای سده هشتم هجری است. مدفن شیخ زین الدین ابوبکر تایبادی (رحمه الله علیه) در میان محوطه این مجموعه تاریخی قرار داردکه درخت پسته کهنسالی سایههای خودرا بر روی آن افکندهاست . در مجاورت آن نیز مسجد و ایوانی زیبا با نضمام دو حجره دو طرفه د ر طرفین و با فضای داخلی به صورت شاه نشین صلابت خاصی را به این مجموعه بخشیدهاست.از ویژگیهای مهم این بنا کتیبهٔ آجری بر زمینه کاشی فیروزهای ایوان به خط ثلث به قلم (جلال الدین محمدبن جعفر ) است. معماری بنا در سال ۸۴۸ه.ق به پایان رسیده و بانی آن پیر احمد خوافی وزیر با درایت شاهرخ تیموری بودهاست . در ابتدای ورود به مجموعه آب انباری وجود دارد که ساختار معماری آن بدون پاشیر است و با رشته پلکان مستقیما به داخل مخزن منتتهی میگردد.بنای واقع در میانه گورستان مجاور این مکان نیز منسوب به آرامگاه شیخ علی پدر زین الدین ابوبکر است.
تقسیمات کشوری
بخش مرکزی شهرستان تایباد
دهستان پائین ولایت
دهستان کرات
شهرها: تایباد و کاریز
بخش باخرز
دهستان باخرز
دهستان بالا ولایت
شهرها: باخرز
بخش میان ولایت
دهستان دشت تایباد
دهستان کوهسنگى
شهرها: مشهد ریزه
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم