ارسالها: 9253
#111
Posted: 31 Jan 2014 20:16
شهرستان خاتم
مناطق گردشگری
سرچشمه هرات
هفتمین میراث ارزشمند طبیعی ثبت شده در فهرست آثار طبیعی ملی کشور که با قدمتی معادل دوره اول زمین شناسی یعنی کواترز با بیش ار ۱۰۰۰۰سال پیشینه ، یکی از جاذبه های مطرح شهرستان و در ردیف مناطق نمونه گردشگری استان و کشور می باشد.
ار جاذبه های گردشگری مجاور این بنا می توان به طبیعت بکر ، مسیر های کوهپیمایی ، چشمه و کانال آب به شکل مسیر قنوات قابل بهره برداری در پروژه های گردشگری اشاره نمود.
با توجه به تاسیسات ایجاد شده شامل : رستوران ، نمازخانه ، سرویس های بهداشتی و محوطه سازی فاز اول ساماندهی این اثر طبیعی که از سال ۸۶ آغاز و در سال ۸۸ زیر نظر میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان و شهرستان به اتمام رسیده ، هم اکنون آماده بهره برداری است و استفاده از این مجموعه امکان پذیر و مطلوب می باشد.
- غارها
شهرستان خاتم با توجه به ویژگی های طبیعی خود و وجود بخش هایی از سلسله جبال زاگرس در گستره سیاسی – امنیتی خود شاهد وجود غارهای طبیعی زیادی می باشد که در مورد توجو کوهنوردان و دوستداران فرهنگ و تمدن ایران باستان می باشد.
غار خانه خدا
این غار یک حفره زیرزمینی کارستی ( شامل لاپیه ها ، چاله های بسته و حفره های زیرزمینی ) در منطقه هرات می باشد که معروف به « غارخانه خدا» در ارتفاعات کوه خانه خدا در پناهگاه حیات وحش بوروییه در گردنه بدراه واقع شده است و فاصله آن تا مرکز شهر ۳۰ کیلومتر می باشد.
نحوه تشکیل این حفره در اثر نفوذ آب به درز و شکاف های مکانیکی بوجود آمده در سنگ می باشد که به مرور زمان در اثر انحلال گسترش یافته اند. این حفره زیرزمینی دارای دهانه بسیار کوچک و تنگ می باشد ولی داخل این حفره دالانی مطبق ، گسترده و کم و بیش افقی می باشد که به طور محلی پیچ زانویی شکل دارد در انتها به بن بست ختم می شود. این پدیده طبیعی که به عنوان یک پدیده زمین شناسی در منطقه محسوب می شود را می توان به عنوان ژئوپارک معرفی کرد.
غار بابا زاهد
این غار از غارهای طبیعی و جالب می باشد که در فاصله ۶ کیلومتری روستای کرخنگان واقع شده است.
مسیر دستیابی به این غار تقریبا آسان و کوتاه می باشد و علاقه مندان می توانند با ۲۰ دقیقه کوهپیمایی از این منظره طبیعی استفاده کنند.
قسمت های اصلی این غار غیر قابل دسترسی و در ارتفاعات بیشتری قرار گرفته و از عجایب موجود در آن دهانه ورودی بسیار بلند و عریض ، طبقات مختلف هستند که مآمنی برای پرندگان وحشی می باشند.
دیگر غارهای طبیعی شهرستان
از جمله دیگر نمونه های این پدیده در سطح شهرستان می توان به غار چهل در، غار سید نظری، غار چاه سنجد، غار پوزه سیاه، غار کوه زرد (کلسک)، غار اسماعیلی بوروییه و غار کفتاری اشاره کرد.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#112
Posted: 31 Jan 2014 20:20
شهرستان خاتم
درباره شهرستان خاتم:
شهرستان خاتم یکی از شهرستانهای استان یزد در مرکز ایران است. این شهرستان از شهرستانهاي جديد استان يزد است كه از دو شهر هرات و مروست تشكيل گرديده است. شهر هرات مرکز این شهرستان است. بيشترين فعاليت كشاورزي استان يزد در محدوده اين شهرستان انجام ميشود و امور دامپروري و پرورش دام از ديگر فعاليتهاي مردم اين شهرستان است كه نسبت به ديگر شهرستانهاي استان يزد از نزولات آسماني و آب نسبتاً فراواني برخوردار مي گردند.
جغرافيا و اقليم شهرستان خاتم:
شهرستان خاتم با وسعت ۷۹۳۱ کیلومتر مربع در مختصات ۳۱ درجه و ۳۰ دقیقه تا ۳۹ درجه و ۳۲ دقیقه عرض شمالی و ۵۴ درجه و ۴۰ دقیقه طول شرقی واقع گردیده است. این شهرستان از شمال به شهرستان مهریز از شمال غرب به شهرستان ابرکوه از شرق به شهرستان شهربابک (استان کرمان) از غرب به شهرستان بونات (استان فارس) و از جنوب به شهرستان نیریز (استان فارس) هم مرز میباشد. این شهرستان در جنوبیترین نقطه استان یزد و با ارتفاع ۱۶۰۰ متر از سطح دریا قرار گرفته است.
شهرستان خاتم از دو شهر هرات و مروست و چهار دهستان به نامهای فتحآباد، چاهک، هرابرجان و ایثار و ۸۵ پارچه آبادی دارای سکنه تشکیل گردیده است. در سال ۱۳۶۸ دهستان هرات و مروست به مرکزیت شهر هرات انتخاب و در تاریخ ۲۶/۱۲/۸۱ با تصویب هیئت وزیران به شهرستان خاتم ارتقاء یافت.
آب و هواي خاتم بياباني و نيمه بياباني است. بخش عمده اين شهرستان، زير پوشش جنگلي قرار دارد. جنگلهاي پسته وحشي «باغ شادي» و جنگلهاي بادام كوهي «چنار ناز» از جمله پوشش گياهي اين منطقه به شمار ميروند. اين شهرستان مهمترين قطب كشاروزي استان يزد محسوب ميشود. وجود منابع آبي فراوان از جمله سفرههاي وسيع آبهاي زيرزميني، همجواري با شهرستان سرسبز بوانات و قرار گرفتن در مسير رودخانه بوانات، چشمانداز نويدبخشي را براي كشاورزي اين منطقه ترسيم كرده است. چاه آرتزين شهرستان خاتم نمونهاي از فراواني آب در اين منطقه است. پرنده زيبا و نادر «هوبره» در شهرستان خاتم بسيار يافت ميشود. قلعه مروست، بقعه شيخعبدالله، بقعه شيخبهاءالدين، مسجد شاهحسين و قلعه محمد كريمخان هرات مهمترين مكانهاي ديدني اين شهرستان را تشكيل ميدهند.
وضعيت اجتماعي شهرستان خاتم:
شهرستان خاتم جمعيتي نزدیک ۳۰۰۰۰ نفر دارد. منطقه این شهرستان به لحاظ موقعیت جغرافی خود و هم جواری با استان های فارس و کرمان از نظر قومی و فرهنگی دارای ویژگی های خاص خود می باشد علاوه بر این مهاجر پذیری و رشد فرهنگهای گوناگونی شده است به گونه ای که امروز در شهرستان خاتم آمیزه ای از فرهنگ مردم استان کرمان، فارس و یزد مشاهده می شود . برای مثال لهجه تکلم مردم ترکیبی از گویش مردم استان های فارس و کرمان می باشد. از نظر دینی و مذهبی کلیه مردم شهرستان پیرو مذهب شیعه اثنی عشری میباشند. صنايع دستي شهرستان خاتم عبارتند را قاليبافي، گيوهبافي، گليمبافي و جوالبافي تشكيل ميدهند.
سوابق و پيشينه تاريخي شهرستان خاتم:
در مورد قدمت هرات و مروست آثار و شواهد نشان میدهد که این دو منطقه بسیار قدیمی و تاریخی است و مورخان را بر این باور است که منشأ سکونت در این منطقه به زمان ورود آریایی ها به ایران باز میگردد.
منطقه هرات و مروست در قرون گذشته جزیی از مملکت فارس بوده که پایتخت آن شهر استخر بوده است. این منطقه در دوره ساسانیان به علت واقع شدن بین یزد و کرمان و فارس از اهمیت خاصی برخوردار بوده است و بسیار پر رونق آثار و ابنیه تاریخی باقیمانده خود شاهدی بر این مدعا است. از مهمترین آثار باستانی و تاریخی این شهرستان می توان به قلعه کبری واقع در بالای کوه سرچشمه با فاصله ۵ کیلومتری شهر هرات، قدمگاه علی در ۵ کیلومتری غرب هرات، امامزاده پیر غیب با سنگ نوشته های به خط میخی در فاصله ۲۰ کیلومتری جنوب غربی هرات (منطقه بوروییه) مسجد فتح آباد در ۵ کیلومتری شمال شرقی هرات. شایان ذکر است بسیاری از آثار باستانی شهر هرات بر اثر سیل ویرانگر سال ۱۳۶۵ از بین رفت.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#113
Posted: 31 Jan 2014 20:22
شهرستان خاتم
هرات
آثار تاریخی
- قلعه ها
از نظر تاریخی آثار و اماکن باستانی هر منطقه نشانه اقتدار و عظمت آن ناحیه در گذشته است. یکی از انواع مهم این بناها، استحکامات دفاعی از جمله قلعه ها هستند که برای محافظت از اهالی، بقای شهرها و آبادی ها و ... بنا می شدند.
قلعه ملکی
این قلعه که در شهر هرات واقع شده بر اساس مطالعات کارشناسان مربوط به دوره افشاریه و زندیه می باشد و آخرین شخصی که در صد سال گذشته آن را احیاء کرده ابوالفتح خان از خوانین منطقه بوده است.
با تلاش های میراث فرهنگی خاتم از بدو تاسیس، بالاخره در سال ۱۳۸۸ شمسی توسط ورثه ایشان برای کاربری فرهنگی بخصوص نشکیل موزه مردم شناسی به میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اهداء گردید.
از تاسیسات موجود در قلعه می توان به هشتی ورودی، شاه نشین، کلنی های مسکونی در دو جبهه، برج های دیده بانی و تیرکش ها، سیلوهای نگهداری غله بصورت عمومی و خصوصی که در داخل واحدهای مسکونی قرار دارند و محل استقرار نگهبانان، اسطبل ها و محل نگهداری حیوانات به صورت روباز و بالاخره فضای مورد نظر برای زراعت و کشاورزی اضطراری و احتمالا هنگام حصاری شدن قلعه نشینان اشاره کرد. با توجه به تاسیسات موجود در این بنا مشخص می شود در گذشته این بنا هم کاربری مسکونی و کاربری نظامی – دفاعی داشته باشد.
این قلعه با توجه به فضاهای موجود و درسترسی ها در داخل حریم شهری هرات به نظر می رسد یکی از کاملترین نمونه های این بنا در منطقه و یا حتی استان یزد می باشد زیرا می توان ارگ، شارستان، ربض یا محیط زراعی اطراف را در آن مشاهد کرد.
از سال ۱۳۷۵ به بعد به صورت متوالی توسط میراث فرهنگی مرمت هایی به صورت اضطراری بر این بنا انجام و با توجه به شروع پروسه اهداء این بنای تاریخی و به ثبت رسیدن آن در فهرست آثار ملی کشور برای تشکیل موزه مردم شناسی شهرستان عملیات احیاء و مرمت به صورت جدی دنبال می گردد.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#114
Posted: 31 Jan 2014 20:25
شهرستان خاتم
قلعه مروست
این قلعه در محدوده مرکزی بافت تاریخی شهر مروست واقع شده و قدمت تاریخی آن به دوره اسلامی و حتی قبل از اسلام می رسد. این بنا دارای حصارهای بلند و کنگره دار به شکل چهار ضلعی است که در سه گوشه دیوار آن برج های بلندی ساخته شده و از نظر سوق الجیشی بر روی تپه ای مصنوعی در مرکز دشت مروست واقع شده و بر تمام دشت اشراف دارد و تا اوایل قرن حاضر این بنا دارای خندقی به دور خود بوده است.
از تاسیسات داخل آن می توان به هشتی ورودی، شاه نشین، اسطبل ها و مطبخ اشاره کرد که با توجه به آن می توان گفت که این قلعه در گذشته هم مسکونی بوده و هم کاربرد نظامی داشته است. این بنا در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و نیازمند مرمت های گسترده است.
قلعه محمد باقری
این بنا که در شهر هرات واقع شده، از دوره زندیه به جای مانده و بنایی است با پلان چهار ضلعی و قدمت ۳۰۰ ساله که منصوب به « حاج محمد باقر » است و ساختمان های داخلی آن در اثر عوامل طبیعی و انسانی تخریب گردیده اما سردر ورودی و برج های اطراف بنا که مرمت هم شده اند و هویت بخش نمای جدید شهر هرات است در سال ۸۲ نیز به ثبت رسید است.
- بافت تاریخی مروست
این بافت متشکل از ساختاری ارزشمند و تاریخی است که در مرکز شهر کنونی مروست قرار گرفته و هسته اصلی آن با محوریت قلعه تاریخی و مراکز خدماتی مجاور آن نظیر کاروانسرا، مراکز آموزشی، مساجد و حسینیه ها می باشد. داخل بافت تاریخی مروست ابنیه های ارزشمندی نظیر مسجد جامع، مسجد دهقانیان، گنبدی، قلعه مروست و ... وجود دارد.
از خصوصیات این بافت، کابرد مصالح بوم آورد و خشت و چینه در کنار هم برای نظم دادن این بافت تاریخی می باشد.
- برج ها
قسمت مهمی از بافت های تاریخی، برج ها و دروازه های می باشند که در بافت های تاریخی خاتم مثل شهر تاریخی مروست و روستای ترکان، علی آباد و سیاهوویه بخش مرکزی شاهد بقای این گونه آثار دفاعی-دیده بانی هستیم.
برج نقاره خانه
این برج در شهر مروست واقع شده و با تزیینات خشت و گل خود منظر بخشی از بافت تاریخی این شهر را تزیین می نماید.برج حاضر در فهرست آثار ملی ثبت و تنها اثر بجای مانده از دروازه های چندگانه مروست بوده است.
برج اداره
این برج در دهستان هرابرجان و کنار بافت ارزشمند روستای ترکان واقع شده که در آن شاهد زندگی بوکنی هم می باشیم. این نمونه آثار از دوره افشاریه و زندیه به جا مانده و از دیگر برج های این روستا برج نصرالله و برج میان ده ترکان هستند.
- خانه ها و ابنیه تاریخی
در سطح شهر های هرات و مروست و توابع این دو بخش خانه ها و انبیه تاریخی فراوانی بر اساس نوع کاربری به فرم هایی سنتی و با کاربرد مصالح بوم آورد احداث شده که برخی مختصرا معرفی می گردند.
خانه دکتر صالحی
این بنا از نوع خانه باغ و از نمونه های خانه های مسکونی ساکنان شهر تاریخی هرات می باشد که در محدوده مرکزی شهر واقع شده و با توجه به نوع معماری، تزیینات و ساختار می توان آن را مربوط به اواخر دوره قاجاریه دانست.
خاطرنشان می سازد به نقل از اهالی، این بنا بر بقایای قلعه ای به نام اسفندیار خان احداث گردیده و از بناهای مجاور این خانه تاریخی بناهایی نظیر دیوان خانه، قلعه میر و قلعه عطاخان بوده اند که اکثرا بر اثر سیلاب دهه ۷۰ شمسی آسیب دیده و سپس منهدم شده اند و فقط قسمت هایی از برج و حصار قلعه میر موجود می باشد.
مالک اصلی بنا در گذشته فردی به نام « دکتر صالحی » بوده که در سال ۱۳۸۷ شمسی به وسیله میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به عنوان متولی دولتی آثار تاریخی تملک گردیده و هم اکنون این بنای تاریخی که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، مرمت و دارای کاربری اداری-آموزشی است.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#115
Posted: 31 Jan 2014 20:28
شهرستان خاتم
- مساجد و تکایا
مسجد شاه حسین
این بنا در محدوده مرکزی بافت مروست واقع شده که به نام وقف کننده آن « شاه حسین » فرزند مرحوم احمد نامگزاری شده و از بناهای دوره قاجاریه است. این مسجد بنای کوچک و درون محله ایست که در کنار ساباط اختصاصی قرار گرفته و شبستان آن برای اهالی پیرامون کفایت می کند. شایان ذکر است سنگ کتیبه مسجد شاه حسین با قدمت دوره صفوی که سرقت شده بود با کمک اهالی محلی به این مکان بازگردانده شد. کار مرمت مسجد از سال ۱۳۸۵ شروع شد و نما سازی و عملیات اضطراری آن در سال ۱۳۸۷ خاتمه یافت و شایان ذکر است مسجد شاه حسین در سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
مسجد دهقانیان
این مسجد بنایی تازیخی در محله دهقانیان، پیرامون بافت ارزشمند شهر تاریخی مروست قرار گرفته است. شبستان این مسجد وسعتی معادل ۲۵۰ متر مربع متشکل از فضاهای سرپوشیده با سقف ضربی، گلدسته ای خشتی و ... می باشد. مسجد حاضر مربوط به دوران قاجار و با مرمت صورت گرفته بر آن با حجمی معادل ۷۰ درصد کل بنا یکی از جاذبه های شهر مروست می باشد. مرمت مسجد با اعتباری معادل ۱۵ میلیون تومان انجام و هم اکنون آماده بهره برداری می باشد.
دیگر مساجد و تکایا
مسجد حاجی قاسم ( دوره قاجاریه )، مسجد جامع احمد ( دوره قاجاری )، مسجد جلال ( دوره صفوی )، مسجد کربلایی محمد هاشم ( دوره قاجاریه )، مسجد رحمت آباد ( دوره پهلوی )، مسجد جامع هرابرجان ( دوره قاجاریه )، حسینیه میان ده ترکان (دوره قاجاریه )، حسینیه هرابرجان ( دوره قاجاریه ).
- بقاع متبرکه و برخی زیارتگاه ها
بقعه شیخ عبدالله
این بقعه در قسمت ورودی هرات به مروست واقع شده و مجموعه بنایی است خانقاه مانند، با گنبد، چهار صفه و مقرنس بالای محراب آن به اسلوب کادر عصر صفوی نقاشی شده است. این اثر با تراشیدن گچ بر روی کاه گل خلق شده و از نمونه آثار هنری شناخته شده و بی نظیر ایرانیان در اعصار گذشته می باشد.
بقعه شیخ بهاء الدین
این بقعه زیارتگاه مورد احترام مردم در روستای مبارکه مروست اسن که معتقدند مدفن « شیخ بهاءالدین» است و بر سنگ قبری که در آن دیده می شود نام « نجم الدین شیخ محمود بن شمس الدین شیخ محمد بهاءالدین» آمده است. بنای بقعه از نوع بناهای دوره صفوی است که در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
بنای گنبدی
بنای منحصر به فردی مربوط به دوره ایلخانی، که از نظر معماری همزاد ابنیه ای چون سید رکن الدین و سید شمس الدین یزد می باشد. این بنای تاریخی دارای گچ بری هایی زیبایی است که بر اثر فرسایش عوامل طبیعی آسیب هایی شدید دیده، لذا خود بنا از سال ۱۳۸۵ مورد مرمت قرار گرفته و به نحوی مناسب ساماندهی گردیده است.
اکنون بنای گنبدی مروست که در گذشته احتمالا بقعه ای تاریخی بوده و در کنار مدرسه علمیه ای قرار داشته ، اثری تاثیرگذار و عظیم در ضلع جنوب غربی قلعه مروست در داخل بافت این شهر قرار دارد.
بقعه شریف السادات
این بنا در روستای ترکان ( مروست ) واقع شده و مربوط به اوایل دوره قاجار است. امامزاده شریف السادات از نوادگان امام موسی کاظم (ع) می باشند.
کله پریده چاهک
این بنا در روستای چاهک ( هرات ) در محدوده جنوبی روستا و در یک گورستان قدیمی واقع می باشد.
امامزاده پیرغیب
این امامزاده در فاصله ۲۰ کیلومتری شهر هرات در منطقه بوروییه واقع شده و محل زیارت مردم شهرستان است.
قدمگاه علی(ع)
این بنا در فاصله ۵ کیلومتری شمال شرقی هرات واقع گردیده و زیارتگاه عاشقان خاندان علوی می باشد.
فرهنگ عامه
ا ین شهرستان به لحاظ موقعیت جغرافیایی خود و همجواری با استان های فارس و کرمان از نظر قومی و فرهنگی دارای ویژگی های خاص خود می باشد، علاوه بر این باعث مهاجر پذیری و رشد فرهنگ های گوناگون شده است به گونه ای که امروز شهرستان خاتم آمیزه ای از فرهنگ مردم استان های کرمان ، یزد و فارس مشاهد می شود.
از نظر دینی و مذهبی کیله مردم شهرستان گیرو مذهب شیعه اثنی عشری می باشند، در برخی از روستاها علاوه بر زبان فارسی مردم به زبان های دیگری چون زیان ترکی و عربی صحبت می کنند.
ازا لحاظ پوشش مردم ، پوشش آنان با پوشش رسمی کشور یکسان است ولی در برخی روستاها که زندگی عشایری دارند و از تیره قرآیی هستند که لباس آنان بیشتر از لباس زنان قشقایی است.
برخی صنایع دستی رایج این شهرستان عبارتند از : قالی بافی، گیوه بافی، جوال بافی، و گلیم بافی است که گلیم بافی در زمان قدیم زودتر از فرشبافی در این شهرستان رواج داشته است. در زمان های قدیم گلیم ها صد در صد از پشم بوده اند و پشم آن ها را با مواد طبیعی موجد در طبیعت مثل پوست انار، پوست گردو و روناس رنگرزی می کردند. بنابراین گلیم های قدیم نسبت به حال تنوع رنگ کمتری برخوردار بوده اند و یکی از طرح های اصیل شهرستان که به اسم شهرستان به ثبت رسیده، طرح « تا سه چنگ » می باشد که هنوز در گلیم بافی استفاده می شود
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#116
Posted: 31 Jan 2014 20:44
شهرستان طبس
طبس در نخستین کلام
طبس نامی بلند آوازه در تاریخ ایران زمین.آنگاه که در صفحه ذهنم طبس را با گرماو با کویرش وبا میدان رزم شن هایش با شیطان بزرگ تصویر می ساختم ،ناگهان چشمم در آن سوی افق به گلدسته ها و بارگاه حضرت حسین بن موسی ا لکاظم که چون مروارید بر دل کویر میدرخشد می افتد.
طبس در شمال شرقی استان یزد در منطقه ای با آب و هوای بیابانی واقع شده ، و شهرستان های بردسکن و شاهرود از شمال ، فردوس و بیرجند ازشرق، استان کرمان از جنوب ،وشهرستان های نائین، اردکان و بافق ازغرب و جنوب غربی آن را احاطه کرده اند .
ارتفاع شهر طبس از سطح دریا حدود 690 متر است ، و در شرق آن رشته کوه بلندی به نام رشته کوه شتری قرار گرفته که ضلع شرقی چا له بزرگ طبس را تشکیل میدهد .
جمعیت شهرستان طبس (براساس سرشماری سال 84) 70372 نفر میباشد ، که از این تعداد 1/58 شهر نشین و بقیه در سایر نقاط سکونت دارند ، وسعت شهرستان طبس 57361 کیلومتر فاصله بین دورترین روستاهای منتهی علیه شما لی و جنوبی شهرستان بیش از 400 کیلومتر می باشد.
درآذر ماه سال 1380 با تصویب هیئت دولت شهرستان طبس مشتمل بر دو بخش و هشت دهستان از استان خراسان منتزع و به استان یزد ملحق گردید و به عنوان دهمین شهرستان آن استان شناخته شد.
جمعیت شهرستان طبس صد در صد شیعه اثنی عشری بوده و از اقلیتهای مذهبی اثری در میان آنان به چشم نمی خورد .
معادن غنی ذغال سنگ این شهرستان حاکی از وجود جنگل ها ی انبوه و دریاچه های بزرگ در گذشته های دور در این منطقه می باشد .این شهرستان علاوه بر معادن عظیم ذغال سنگ دارای دویست معدن شناخته شده از جمله معادنپپنتونیت مرغوب ،کائولن ، ماسه ریخته گری با دانه بندی بسیار مناسب ، باریتبا درجه خلوص بسیار بالا ،کلسیت با خلوص نودو نه درصد ، گچ، فلورین بدون ناخالصی ،سنگهای ساختمانی در انواع مختلف و.....میباشدکه همه باذخایری به وسعت کویر از ودیعه های سخت افزاری است که در اینجا نهفته است واین ندای کویر وکویری است که همه را به تلاش و جدیت می طلبد. صنایع دستی در طبس نیز دارای سوابق وپیشینه ارزشمندی است که عمده باتکیه بر مواد اولیه موجوددر منطقه انجام میشود.
ازجمله آنها میتوان به فرشهای دست باف ، ساخت ظروف مسی وکنده کاری روی آنها وگلیم وجاجیم اشاره نمود.در همین راستا داشتن هفت محور ارتباطی جاده ای وفرودگاه و قرارگرفتن در مسیر راه آهن جنوب به شمال در رونق اقتصادی منطقه بسیار موثر بوده وبابرنامه ریزی کارشناسانه در آینده نزدیک می تواند به یکی از قطب های اقتصادی کشور تبدیل شود.ا لبته نباید از وجود بندها وسدها ی کوچکبویژه دوسدبزرگنهرین وکریت که اخیرا افتتاح وآبگیری شده است وپروژه نیروگاه حرارتی که در کنار معادن ذغال سنگ مزینو مراحل نهایی مطا لعاتی خود رامی گذراند فراموش کرد.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#117
Posted: 31 Jan 2014 20:45
شهرستان طبس
خلاصه ای از تاريخ طبس
اولين اقوام ساكن طبس و در واقع اجداد طبسي ها دامدار و در غارهاي مجاور چشمه سارها ساكن بوده اند كه هنوز آثاري از آنان باقي است. در دوره هخامنشيان و قبل از آن طبس مرزبان نشين تابع ايالت شاه نشين پارت (خراسان بزرگ) بوده است. در دوره اشكانيان طبس پادگان نظامي مهم مرزهاي غربي آنان محسوب مي شد و گاهي دست بدست مي شده است. در زمان سلوكيان طبس از نفوذ فرهنگي و يورش نظامي آنها بدور ماند و در عين حال به پادگان بزرگ نظامي ايزد خواست (يزد) باج (ماليات) مي داد و در دوره ساسانيان طبس همانند دوره هخامنشيان بود. يزدگرد سوم آخرين امپراطور ساساني در گريز به سمت مرو چند ماه در طبس اردو زد.
در تمام طول اين مدت طبس به عنوان پل ارتباطي شرق ـ شمال شرق با غرب بوده، يعني راه مهم و سوق الجيشي پارت و هگمتانه و شوش و بين النهرين به پاسارگاد از طبس مي گذشته و راهدارها در رباط ها و چاپارخانه هاي بسياري در مسير آن احداث شده بود كه بقاياي برخي موجوداست. در سالهاي 29 هجري قمري سپاه اعراب مسلمانان به فرماندهي عبدالله بن بديل خزاعي از شمال غرب طبس وارد و قلعه چارده (جوخواه امروز) را متصرف شدند و آماده نبرد با سپاه طبس مي شدند. مردم طبس صلح خواستند و با ۶۰۰۰۰ درهم خراج ساليانه صلح گرديد. اين فتح موجب مسرت فراوان عمر بن خطاب، خليفه دوم شد و دولت ارشد طبس را بعنوان مطلع الفجر و دروازه خراسان ناميدند. در زمان خلافت اميرالمؤمنين مردم طبس به اسلام گرويدند و آن حضرت خراج را به آنان بخشيد. در زمان حكومت امويان و مروانيان وضع به همين منوال سپري شد در حاليكه مالياتهاي سختي از مردم گرفته مي شده است. زيرا كوير سوزان و صعب العبور مركزي يك مانع طبيعي و سخت براي عبور دادن لشكر و تجهيزات محسوب مي شد. طبس از حمله مغول آسيبي نديد و پذيراي مهاجرين بسيار بوده است.
در زمان سلجوقيان، اسماعيليان بر طبس استيلا يافته و قلاع محكمي در كوههاي طبس ساختند. طبس در اين زمان پايتخت اسماعيليان قهستان بوده است و نيز مركز آموزش فدائيان مطلق كه مستقيماً از قلعه الموت دستور مي گرفتند.
سياحاني چند مثل ناصر خسرو قبادياني (۴۴۵ هـ.ق.) در آن دوره از طبس بازديد و از زيبايي طبس و حكومت گيلك بن محمد به عظمت ياد كرده و از وجود امنيت بسيار و رعايت دقيق احكام شرع سخن به ميان آوردند. با استيلاي تيموريان طبس تابع حراست بوده و سپس با ضعف آن نظام ازبكهاي مهاجم چندين بار به طبس يورش آورده و دختران و پسران بسياري را به قتل رساندند. زيرا در برابر برده شدن و انتقال آنها به بين النهرين مقاومت مي نمودند. در اوايل دوره صفويه مردم طبس سنتي و متعصب بودند و بسختي با شاه اسماعيل صفوي جنگيدند.
بالاخره سلطان شيردم خان از وي امان خواست و از فرماندهان عالي رتبه وي گرديد و بعد به صفت بابرخان حاكم هند درآمد. طبس در دوره صفويه مستقيماً تحت نظارت اصفهان بر بلوك بزرگي از شرق كشور حكومت نمود و همواره گروهي قزلباش براي رفع حمله ازبكان و امنيت طريق الرضا (ع) (راه تجاري نظامي اصفهان ـ يزد ـ مشهد) در طبس مستقر بودند.
محمد افغان با حمايت مالي و تسليماتي كمپاني هند شرقي (انگلستان) شهرهاي شرقي ايران از جمله طبس را گرفت و سپس به كرمان و اصفهان رفت. طبس بعداً توسط نادرشاه از وجود مهاجمين افغاني پاكسازي و نامبرده حاكم جديدي از اعراب شيباني را در طبس به حكومت گمارد كه 7 نسل متوالي تا دوره پهلوي بر طبس حاكم بودند.
از وقايع مهم تاريخي دوران امرای شیبانی، مي توان از مبارزات آنان سخن به ميان آورد. در اوايل قرن ۱۳ هـ ق ايل شيباني كه با قاجار مخالفت مي كردند جویمند (گناباد کنونی) و ترشيز (کاشمر کنونی) را گرفته و تا حدود سبزوار پيش رفتند و حاكم نشين طبس از آن دوره به بعد مشتمل بر قلمرو حكومتي شامل دستگردان، بشرويه، تون، بجستان، جویمند، (و احتمالا ترشیز) بوده است.
از ميان امراي شيباني، اميرحسن خان در عمران و آبادي طبس بسيار كوشيد. تالار آيينه نشان، عمارات باشكوه و منبت كاري، استخرهاي آب باشكوه با نوارهاي چرخان و طلاكوب يا سيمكوب، باغها و كوشكهاي باصفا، خيابان بندي طبس و كانال كشي انهار، هرس درختان بر اساس طرحهاي هندي، احداث آب انبارها، احداث حمامهاي بزرگ و تميز و مساجد و تكايا و... از اقدامات وي و دولت يا اعقاب اوست.
در دوره معاصر که رضا شاه پهلوی (۱۳۲۰-۱۳۰۴) به قلع و قمع حکومتهای محلی پرداخت، حکومت بنی شیبان در طبس نیز منقرض گشت. در این دوران شكوه و عظمت طبس به فراموشي سپرده شد. گناباد، بجستان، تون (فردوس) و بشرويه از آن جدا شدند، از قلمرو آن كاسته شد، و با ایجاد تقسیمات کشوری جدید «حكومت» به «بخشداری» تنزل يافت. در سال ۱۳۱۶ خورشيدي، شهرستان بزرگي شامل طبس، بشرویه، فردوس، بجستان، گناباد و ترشیز (كاشمر) تاسیس شد. اگر چه در بین مناطق یاد شده، طبس از سابقه طولانی تری در حکومت برخوردار بود، اما دولت، گناباد را [به لحاظ واقع شدن در میانه این مجموعه و سه راهی مشهد-زاهدان-کرمان و نزدیکی به مرکز استان (مشهد)] به مركزیت شهرستان انتخاب کرد.
۱۰ سال بعد بشرویه از بخش فردوس جدا گشت، و از مجموعه آن با طبس و فردوس (مجموعا ۳ بخش) یک شهرستان جدید به مرکزیت فردوس ایجاد شد. وضعیت اخیر نیز فقط ۱۳ سال دوام آورد و در تیر ماه سال ۱۳۳۹ «بخش طبس» به لحاظ شایستگیهای فرهنگی، اجتماعی، معماری و تاریخ باستانی خود به شهرستان ارتقاء یافت. اما با وجود این ارتقاء، باز هم شهرستان طبس، همچنان از مسیر پیشرفت و ترقی بازمانده و در محرومیت باقی مانده بود. حکومت مرکزی هیچ شناختی از او نداشت و آنچنان که دیگر شهرهای تاریخی را ارج می نهاد به طبس توجه نمی کرد. تا اینکه در سال ۱۳۵۵ فرح (همسر محمدرضا پهلوی) در سفری که به طبس داشت، به ارزش این گوهر زمردین خفته در حاشیه کویر و کم توجهی حکومت به آن، اعتراف کرد و جهت جبران مافات، اقداماتی برای بقای آن و حفظ و حراست از آثار باستانی موجود صورت گرفت. اما چه سود که این بار قهر طبیعت دامنگیر شهر زیبای طبس شد. دو سال بعد، زلزله مخرب 25 شهريور 1357 طبس را بكلي ويران نمود و حدود ۱۰۰۰۰ تن قرباني گرفت. آمار رسمی قربانیان این حادثه توسط مرکز آمار ایران ۷۶۷۶ نفر ذکر شده است.
در سال ۱۳۸۰ با تصويب هيأت دولت، شهرستان طبس مشتمل بر دو بخش و هشت دهستان از استان خراسان منتزع و به استان يزد الحاق گرديد و به عنوان دهمين شهرستان آن استان شناخته شد. در سال ۱۳۸۱ بخش مركزي طبس به دو بخش مركزي و ديهوك تقسيم شد و در حال حاضر شهرستان طبس داراي سه بخش مركزي، دستگردان و ديهوك مي باشد.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#118
Posted: 31 Jan 2014 20:51
وجه تسمیه طبس
ناصر خسرو در سفر نامه خود درباره طبس قرن پنجم هجري چنين بيان نموده است.
«طبس شهري انبوه (پر جمعيت) است اگر چه به روستا نمايد و آب اندك باشد و زراعت كمتر كنند، خرماستانها باشد و بساتين (بوستانها) و چون از آنجا سوي شمال روند نيشابور به چهل فرسنگ باشد... و در آن وقت امير آن شهر (ابوالحسن) گيلكي بن محمد بود و به شمشير گرفته بود. و عظيم آسوده بودند مردم آنجا، چنانكه به شب در سرايها نبستندي و ستور (چهار پايان) در كويها باشد، با آنكه شهر را ديوار نباشد و هيچ زن را زهره (جرأت) نباشد كه با مرد بيگانه سخن گويد و اگر گفتي هر دو را بكشتندي و همچنين دزد و خوني (قاتل) نبود از پاس عدل او.«
در كتاب خداوند الموت (بازگو كننده سرگذشت فرقه اسماعيليه)، طبس در عهد حكومت سلجوقيان (قرن ششم هجري)، شهري آباد و بزرگ توصيف شده است. يكي از قلاع مستحكم و استرتژيك اسماعيليه نيز در نزديكي اين شهر قرار داشته، كه هنوز هم آثار آن در ارتفاعات روستاي ملوند وجود دارد.
نامه اي تاريخي نيز از حضرت علي ابن موسي الرضا (عليه السلام)، در دست است كه خطاب به حاكم طبس نگاشته و در آن سفارشهايي در مورد برادرشان حضرت حسين ابن الكاظم فرموده اند. اين نامه حاكي از وجود يك حكومت ظاهراً مقتدر در طبس باستان است.
طبس از قديم الايام مهد علوم مختلف بويژه علوم اسلامي بوده است. به طوري كه نويسنده كتاب خداوند الموت نگاشته است:
«مدرسين طبس، اگر از استادان مدرسه نظاميه برتر نباشند، از آنها كمتر نيستند... در كشور ايران، يگانه شهري كه در آن فرس قديم تدريس ميشود، شهر طبس است.» (فرس قديم زباني است كه از قبل از اسلام در ايران رواج داشته است).
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#119
Posted: 31 Jan 2014 20:52
تقسیمات کشوری شهرستان طبس
بخش مرکزی
بخش دستگردان
بخش دیهوک
بخش مرکزی شهرستان طبس :
دهستان پیرحاجات
دهستان گلشن
دهستان منتظریه
دهستان نخلستان
شهر طبس
بخش دستگردان :
دهستان دستگردان
دهستان کوه یخاب
شهر عشق آباد
بخش دیهوک :
دهستان دیهوک
دهستان کویر (طبس)
شهر دیهوک
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#120
Posted: 31 Jan 2014 21:14
مقرنس کاری و رسمی کاری زیبا و پر ارزش منزل آقای نجد شیبانی در طبس.
picture sharing
طبس یکی از شهرهای حاشیه کویر است. از مشهد که در شمال آن قرار دارد ۵۰۰ کیلومتر فاصله دارد و یکی از شهرستان های استان خراسان است.
از شمال به کویر لوت، از جنوب به کویر نمک، از شرق به شهر فردوس و گناباد و از غرب به یزد محدود می شود. ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۷۰۰ متر است و از لحاظ جغرافیایی در ۵۹ درجه و ۵۶ دقیقه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۳۳ دقیقه عرض شمالی واقع شده است و گرمترین شهر خراسان است.
طبس به واقع یکی از زیباترین شهرهای ایران است که چون گلی در شوره زار قرار دارد؛ زیبا، گرم و مملو از درختان نخل سر به هوا کشیده همراه با درختان پرتقال و نارنج با جوی های پر از آب و باغ ها و کوچه های پر پیچ و خم که انتهایی ندارد و انتهای یکی، ابتدای دیگریست.
طبس یکی از شهرهای حاشیه کویر است. از مشهد که در شمال آن قرار دارد ۵۰۰ کیلومتر فاصله دارد و یکی از شهرستان های استان خراسان است.
از شمال به کویر لوت، از جنوب به کویر نمک، از شرق به شهر فردوس و گناباد و از غرب به یزد محدود می شود. ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۷۰۰ متر است و از لحاظ جغرافیایی در ۵۹ درجه و ۵۶ دقیقه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۳۳ دقیقه عرض شمالی واقع شده است و گرمترین شهر خراسان است.
طبس به واقع یکی از زیباترین شهرهای ایران است که چون گلی در شوره زار قرار دارد؛ زیبا، گرم و مملو از درختان نخل سر به هوا کشیده همراه با درختان پرتقال و نارنج با جوی های پر از آب و باغ ها و کوچه های پر پیچ و خم که انتهایی ندارد و انتهای یکی، ابتدای دیگریست.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم