ارسالها: 9253
#141
Posted: 2 Feb 2014 17:55
شهرستان طبس
مردم طبس از ايرانيان قديم و از نژاد آريايي مي باشند ، اگرچه اين شهر به عنوان دروازه خراسان براي عربها هميشه مورد توجه و علاقه اين مهاجرين بوده است ؛ اما هنوز بسياري از خصوصيات اخلاقي و عادات ايرانيان قديم را در بين مردم طبس مشاهده مي كنيم و در واقع آنها فرهنگ و آداب و رسوم اقوام مهاجم را به گونه اي لطيف با فرهنگ باستاني و اجدادي خود در هم آميخته و تلفيقي موزون و خوش آهنگ ايجاد كرده اند .
از نظر مذهب ، اهالي شهرستان مسلمان و 7/99 درصد آنها شيعه دوازده امامي هستند .
ديد و بازديدهاي دسته جمعي نوروزي و ساير اعياد از بزرگترهاي فاميل و قبيله و سوگواريهاي محرم الحرام و مراسم نخل برداري امام حسين (ع) و اصغر صغير و ساير مراسم عزاداري به شيوه هاي خاص ، شبيه خواني و نمايشهاي خياباني مذهبي ، نذريهاي متعدد در اعياد و روزهاي خاص و وفات بزرگان دين ، بركزاري جلسات متعدد ختم قرآن به صورت جمعي در ماه مبارك رمضان به صورت خاص د رحسينيه ها ، تكايا و مساجد و در ساير ماههاي سال بطور عام ، برگزاري راهپيمايي و برنامه هاي خاص همه ساله در صحراي طبس محل سقوط هواپيماهاي جاسوسي آمريكا در 5 ارديبهشت 57 با مدد اعجاز پروردگار(طوفان شن)، برگزاري همايشهاي مختلف كويرنوردي بين المللي و داخلي كه همه ساله د رحال انجام است ، برگزاري مراسم ازدواج با شيوه هاي خاص و آداب سنتي از جمله پاگشا و پاتختي و جشن هايي از آن قبيل و رفتن د رشب جمعه بر سر مزار متوفيان و شهدا از جمله رسومات رايج شهرستان طبس بوده و هست .
شهرستان طبس يكي از شهرستانهاي استان يزد در مركز ايران است. شهر طبس مركز اين شهرستان است. جمعيت شهرستان طبس در سال ۱۳۸۵، برابر با ۶۳٫۰۴۷ نفر بودهاست.
شهرستان طبس تا تيرماه سال ۱۳۳۹، يكي از بخشهاي سهگانهٔ شهرستان فردوس بود كه در اين سال جدا شده و به صورت شهرستان درآمد.
در فرهنگ جغرافيايي در مورد آن گفته شده: «طبس نام يكي از بخشهاي سهگانه شهرستان فردوس ، محدود است از شمال به بخش بردسكن و كوير نمك، از خاور به بخش بشرويه و بخش بجستان و خوسف و از باختر و جنوب به كوير لوت»
همچنين در اين فرهنگ، اين بخش مشتمل بر هفت دهستان مركزي، كريت، سنگردان، ديهوك، جوخواه، دستگردان، اصفهك و ۱۹۱ آبادي و ۲۷٬۷۸۶ نفر جمعيت نام برده شدهاست.
تا سال ۱۳۸۰، شهرستان طبس، يكي از شهرستانهاي استان خراسان بود كه در اين سال با تصويب هيأت دولت از استان خراسان جدا شده و به استان يزد ملحق شد.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#142
Posted: 2 Feb 2014 17:56
شهرستان طبس
قبل از اينكه بتوانيم در مورد وجه تسميه اين شهر سخن بگوييم بايستي مشخص كنيم كه در ايران و جهان چند مكان به اين نام خوانده شده اند . براساس اسناد و مدارك موثق تاريخي و جغرافيايي چندين مكان جغرافيايي با نام طبس در نقشه ها و كتب جغرافيايي خود نمايي مي كنند كه از ميان آنها به چند مورد به عنوان مثال اشاره مي شود . با روشن تر شدن مطلب ، ابتدا به نامهايي كه با پسوند مشخص شده اند اشاره مي كنيم . يكي از آن نامها طبس مسينان يا مسينا مي باشد . اين مكان به علت نزديكي به كانالهاي مس ، مسينان نام گرفته است . نام ديگر ، طبلس عناب است . مكان مورد نظر در يكصد كيلومتري شرق بيرجند ، در 32 درجه و 48 دقيقه عرض جغرافيايي و 60 درجه و 13 دقيقه طول جغرافيايي در ارتفاع 1280 يا 1290 متر ي از سطح دريا قرار دارد و بنا به گفته مقدسي ، در درختان عناب غرق است . نوسينده اي ديگر ، از طبسي نام مي برد كه در بخش شمالي تر خراسان ديده شده است . ولي براي اينكه با طبس واقعي و مهم آن روزگار اشتباه نشود آن را از روستاهاي سبزوار يا بيهق مي داند . در اين باره مي توان به قول نويسنده حافظ ابرو اشاره كرد كه آنرا بلوكي از ولايت سبزوار شامل قريه طبس ، قريه افچنگ ، قريه نوده ، قريه بازقن ، قريه چاهه و قريه درفك ميداند . اين آبادي در 36 درجه و 24 دقيقه عرض جغرافيايي و 57 درجه و42 دقيقه طول جغرافيايي قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دريا 1500 متر است .
در فهرست آباديهاي كشور از يك آبادي با نام طبس از توابع لنجان با موقع جغرافيايي 33 درجه و 28 دقيقه عرض جغرافيايي و 51 درجه و 13 دقيقه طول جغرافيايي ، با ارتفاع 1940 متر از سطح دريا ياد شده است . علاوه برآن در همين منبع از يك آبادي تحت نام طبسان از توابع بيرجند با موقعيت مطلق 31 درجه و 24 دقيقه عرض جغرافيايي و 60 درجه و 13 دقيقه طول جغرافيايي با ارتفاع 760 متر از سطح دريا نامبرده شده است .
بعضي از منابع شهري با نام طبس ( با كسر طا و با ) در يونان قديم نام برده اند . ساير آثار نيز به شهري با همين نام و رسم الخطهاي متفاوت در ساير نقاط نام برده اند كه از آن ميان مي توان به شهري با نام تبس يا طبس ( با كسر طا و با ) در مصر باستان اشاره نمود . گرچه اين ادعا توسط برخي نويسندگان محل ترديد بوده و مورد تأييد قرار نگرفته است . به طوري كه حسين شهيدي نويسنده كتاب چهارسو ، وجود اين دو شهر را انكار كرده و مفصلاً در مورد ساختگي بودن اين شهرها و داستانهايي كه در مورد آنها مطرح شده است ، بحث مي كند.
به هر حال با توجه به مطالب ارائه شده در فوق و با عنايت به منابع تاريخي و جغرافيايي و سفرنامه ها ، طبس مورد توجه ما در اغلب نوشته ها با نام طبس يا طبس گلشن ذكر شده است . همان طبسي كه در دوره هاي اخير كه اين شهر اهميت پيشين خود را از دست داده بود ، با تون بر روي هم منطقه واحدي را تشكيل داده است . به هر حال با توجه به ذكر موقعيت جغرافيايي ارائه شده در اسناد و مدارك مورد بررسي كه بر محدوده كنوني شهر طبس انطباق داشته است ، تمامي نامها از جمله (طبس) (تبس) يسا (طبسين) (طبسان ) ، طبس تمر و طبس گيلكي به عنوان طبس مورد بحث اين نوشته قلمداد شده و به اين شهر نسبت داده شده است .
واژه ديرينه طبس در تواريخ به صورت ( تابه آ) و (تبس) Tabas آمده است و از ريشه تفس و تفسيدن و تبسيدن به معني داغ شدن و در پيوند با تبش به معني تابش و تابيدن ( تافتن) و در واقع عربي شده آن است و آن را داغي و محل تابش و گرما معني مي كنند . بر اين اساس مي توانيم عنوان كنيم كه طبس از ريشه تابيدن و به معني جاي گرمسير و سوزنده مي باشد كه با توجه به شرايط آب و هوايي شهر واژه اي با مسما براي نام شهر گرمسيري و كويري طبس مي باشد . نويسنده كتابي چهار سو ، با اعتقاد به ريشه مشترك تبس و طبس را يكي از شهرهايي مي داند كه نامش با جغرافياي دين مهر ارتباط دارد .
با همه اوصاف ارائه شده در فوق ، گروهي را عقيده بر آن است كه كلمه طبس ، اسمي عجمي است و در عربي به معناي سياه از هر چيز و با كسر طا به معناي گرگ به كار رفته است . ابن فندق در تاريخ بيهق مي گويد: طبس در اصل (تبشن يا طبشن ) بوده و به معناي چشمه آب گرم است و نويسنده كتاب سنگ هفت قلم ، آن را كلمه اي قديمي مي داند و به معناي آبگرم و چشمه جوشان در نظر مي گيرد . از اين معنا چنين بر مي آيد كه احتمالاً نام گذاري اين شهر بي ارتباط با آب مورد استفاده در ان نيست . همانطور كه مي دانيد ، طبس از آبي مشروب ميشود كه آثار حيات در اين شهر مرهون آن است و اين آب كه حتماً از زمان حيات اين شهر جاري بوده ، از مسيري روباز مي گذرد و در فصل گرماي طولاني طبس بر اثر تابش خورشيد ، وقتي به شهرمي رسد ، نسبتاً گرم است . روايت ديگري كه توسط برخي نويسندگان مورد استناد قرار گرفته است ، آن است كه شهر طبس در محلي واقع شده است كه در اين محل در دوران هاي گذشته زمسن شناسي بقاي دريايي به نام تتيس قرار داشته است و احتمالاً تأثير نام اين دريا در نام گذاري شهر طبس يا (تبس) بي تأثير نبوده است .
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#143
Posted: 2 Feb 2014 17:59
واقعه شکست آمریکا در صحرای طبس
greenshot screen capture
پنجم ارديبهشت ماه، سالروز واقعه اي تاريخي در طبس مي باشد.
در اين روز ارتش آمريكا كه نيروهاي خود را براي آزادسازي 49 گروگان آمريكايي به ايران فرستاده بود شكست سختي خورد
موضوع به سال قبل برمي گشت. جوانان انقلابي ايران در 13 آبان 1358 با هجوم به سفارت آمريکا در تهران، آن را به تسخير خود در آوردند و کارکنانش را به گروگان گرفتند و از دولت آمريکا خواستند که محمد رضا پهلوي، شاه سابق ايران را که در 22 بهمن 1357 سرنگون شده بود، براي محاکمه به دولت انقلابي ايران تحويل دهد. دولت آمريکا حدود 6 ماه بعد از اين ماجرا، روز 4 ارديبهشت 1359 عده اي از افراد ارتش خود را به طور محرمانه به ايران اعزام کرد تا طي عملياتي، گروگانها را آزاد و به آمريکا منتقل نمايند.
اولين پايگاه و در واقع محل فرود هواپيماها و هلي کوپتر هاي آمريکا، در صحراي غرب طبس (120 کيلومتري شهر طبس) در حوالي روستاي رباط خان بود. سحرگاه پنجم ارديبهشت و در هنگام سوختگيري، دو هواپيماي ارتش آمريکا در ميان شنهاي صحراي لايتناهي طبس با يکديگر برخورد نموده و دچار حريق شدند.
جيمي کارتر، رئيس جمهور وقت آمريکا، که عمليات را مستقيما از طريق ماهواره رهبري مي کرد، وقتي با اين حادثه غير مترقبه که به کشته شدن هشت تفنگدار آمريکايي انجاميده بود، روبرو شد، دستور توقف عمليات و بازگشت بقيه افراد را صادر کرد.
و بدين ترتيب اين حادثه عجيب و باورنکردني در تاريخ عمليات کماندويي ارتش آمريکا به عنوان يک شکست بي سابقه و غير قابل تصور ثبت شد و در روز پنجم ارديبهشت هر سال نام طبس بر روي تلکس خبرگزاريهاي جهان قرار گرفت.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#144
Posted: 2 Feb 2014 18:02
وضعیت اجتماعی شهرستان طبس
شهرستان طبس مشتمل بر سه بخش مرکزی، ديهوک و دستگردان می باشد.
بخش مرکزی به چهار دهستان، و بخشهای ديهوک و دستگردان، هرکدام به دو دهستان تقسيم می شوند. طبس، بزرگترين شهرستان ايران، و مساحت آن 55344.5 کيلومتر مربع است و تراكم جمعيت در اين منطقه بسيار كم (تقريباً برابر 2/1 نفر در هر كيلومتر مربع) ميباشد، كه كمترين تراكم جمعيت در منطقه است، و فاصله بين دورترين روستاهاي منتهي اليه شمالي و جنوبي شهرستان بيش از 400 كيلومتر مي باشد. جمعيت شهرستان (براساس سر شماري سال 82) 65701 نفر ميباشد، كه از اين تعداد 29899 نفر (حدود 5/45%) در شهر طبس و 35802 نفر (حدود 5/54%) در ساير نقاط سكونت دارند
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#145
Posted: 2 Feb 2014 18:05
چند کلامی در باره باغ گلشن طبس
باغ گلشن مربوط به دوره زند – دوره قاجار است و در طبس واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲۰ دی ۱۳۵۵ با شمارهٔ ثبت ۱۳۱۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
باغ گلشن به وسیله میرحسن خان سومین، از سلسله خان هایی که به وسیله نادرشاه به حکومت طبس منصوب شدند، ساخته شده است. در دومین شماره بخش باغ گردی پایگاه اینترنتی دیلی تلگراف، باغ گلشن طبس در زمره باغهای زیبای جهان قرار گرفت.
باغ گلشن در منطقهای واقع شده است که در میان دو کویر نمک زار ایران یعنی دشت لوت و دشت کویرقرار دارد، اما کیفیت معجزه آسای آب این منطقه، آبشارها و استخرهای طبیعی زیبایی را تشکیل دادهاند که با چمنزارهای زیبا تزیین شده است. احساس واحه گونه این منطقه با وجود درختان قدیمی نخل، انار و مرکبات به همراه رایحه گلهای رز و ختمی تکمیل میشود. باغ گلشن طبس یکی از باغهای نادر ایرانی است که آب جاری دایمی در آن جریان دارد. درختان میوه بسیاری در این بنای تاریخی هشت هکتاری، طبیعت بینظیری آفریده است. در این باغ گونههای مختلف گیاهان سازگار با اقلیمهای متفاوت آب و هوایی مانند درخت چنار که خاص مناطق سردسیر است در کنار خرما که فقط در مناطق گرمسیری رشد میکند، وجود دارد.
طراحی این باغ بر اساس نمونه چهارباغ و برگرفته از آیات قرانی درباره بهشت که دو نهر در آن همدیگر را قطع میکنند صورت گرفته است. معمار اولیه باغ، طبیعت سبز آن را با توجه به نوع درختان به صورت شطرنجی طراحی و کشت کرده است.
جهانگردانی چون سون هدین سوئدی و آندره گدار فرانسوی که از طبس دیدن کردهاند، باغ گلشن را توصیف و از درختان خرما و مرکبات، سایه خنک نخلها، نغمه زیبای آب روان جویها، چمنهای میان دو جوی، زمزمه باد در میان درختان و فوارههای متعدد که آب را مانند تحفهای به آسمان میفرستند بسیار تعریف کردهاند. خانم گدار همسر آندرهگدار معمار معروف فرانسوی، باغ گلشن را این چنین توصیف کرده است: «در این باغ حوضی بزرگ با فوارههای متعدد وجود دارد که آب یعنی این ماده با ارزش را مانند تحفهای به آسمان میفرستد...».
یک نکته منحصربهفرد در باغ گلشن که تنها در تاج محل هند مانند آن تکرار شده، این است که باغ به صورت مربع است، یعنی طول و عرض باغ با هم برابرند و خیابانهای موازی، طول و عرض این باغ را به هم متصل میکنند. ساختمان سردرب باغ گلشن در زلزله ویرانگر شهریور ۵۷ طبس به کلی از بین رفت که اکنون همانند گذشته بازسازی شده است.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#146
Posted: 2 Feb 2014 18:08
تصاویری زیبا از باغ گلشن طبس
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#147
Posted: 2 Feb 2014 18:13
تصاویری از معماری باشکوه دره جن ها در طبس
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#148
Posted: 2 Feb 2014 18:16
درباره معماری باشکوه دره جن ها در طبس
برای آنها که هنوز جاذبههای متنوع و جذاب موجود در پهنههای کویری و بیابانی ایران را باور ندارند؛ و برای آنها که میپندارند تنها راه اخذ برکت از یک سرزمین، رویاندن سبزینه از بستر آن است! باشد که قدر این فلات پرشکوه ایرانی را بیشتر بدانیم و شاهد مدیریت هوشمندترین و متخصصترین و پاکترین فرزندان این بوم و بر، بر آن باشیم ...
خبرآنلاین، محمد درویش- حدود 30 کیلومتر که از طبس به سوی بشرویه برانی، میرسی به سرزمینی اسرارآمیز که انگار مینیاتوری رازآلود از گراندکانیون آمریکاست. یک درهی خاموش، خنک و آبدار در دل پهنهای داغ و تبدار که آثار حیات در آن دست کم به دوران امپراتوری ساسانی بازمیگردد. مردم محلی به آن کال جنی میگویند و البته توصیه اکید میکنم که هرگز به تنهایی در این کال قدم نزنید! حتا اگر به ارواح و جن هم اعتقادی ندارید!! موقعیت دقیق جغرافیایی این دالانهای پرشکوه آبرفتی در 33 درجه و 49 دقیقه عرض شمالی و 56 درجه و 50 دقیقه طول شرقی است و حتمن دیدن آنها را با رعایت اصول یک سفر مسئولانه در دستور کار خود و آنهایی قرار دهید که بیشتر دوستشان دارید.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#149
Posted: 2 Feb 2014 18:19
حرم مطهر حسین بن موسی الکاظم (ع) طبس
pc screen shot
یکی از مهمترین کانون های زیارتی شرق کشور بعد از حرم مطهر علی بن موسی الرضا (ع) در مشهد مقدس حرم مطهر برادر گرامی ایشان حسین بن موسی کاظم(ع) است که در شهر طبس واقع شده است.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#150
Posted: 2 Feb 2014 18:21
(تصاویر) حرم مطهر حسین بن موسی الکاظم (ع) طبس
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم