ارسالها: 9253
#161
Posted: 2 Feb 2014 19:08
مسگری
screencast
معرق کاری
image hosting
سفالگری
screenshot windows
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#162
Posted: 2 Feb 2014 19:17
تصاویری از روستای ازمیغان طبس
روستای ازمیغان یکی از روستاهای ییلاقی شهرستان طبس می باشد. روستا در درون یک دره کم عمق بنا نهاده شده است. از ابتدا تا انتهای این دره آب جاری است و وفور آب در این قسمت از جغرافیای گرم و خشک ایران به حدی بوده که امکان کشت برنج در آن فراهم شده است.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#163
Posted: 3 Feb 2014 01:28
بهترین مکان برای رصدستارگان ::طبس
screenshot windows 7
کویر های طبس بهترین مکان برای رصدستارگان
The Tabas desert is the best place to Rsdstargan
از طرفی دسترسی به طبس توسط حمل و نقل ریلی و هوایی و جاده ای ؛ وجود اقامتگاهها و مراکز درمانی مناسب ؛ تعدد کاروانسراها و جاذبه های گردشگری و طبیع در کنار رصد ستارگان بر مزیت این محدوده جغرافیایی جهت ورود گردشگران نجومی و تور های ستاره شناسی افزوده است.
......................
منجمان براي رصد ستارگان بايد از شهرها فاصله بگيرند و در آسمان تاريك و پر ستاره به مطالعه بپردازند.علت كم ستاره بودن آسمان شهرها، پديده ايست كه آلودگي نوري نام دارد. لامپهاي موجود در معابر و خيابآن ها حداقل 20الي50درصد نور خود را به علت طراحي نامناسب و اشتباه به آسمان مي فرستند. وقتي تعداد لامپهاي يك منطقه بيش از 10عدد فراتر رود ،آن قسمت از نورهايي كه به آسمان مي رود ،باعث روشن شدن زمينه آسمان مي شود و ستارگان كم نور را محو مي كنند. هرچه يك شهر بزرگتر و تعداد لامپ هاي آن بيشتر باشد،آسمان روشن تر است.متاسفانه به دليل اينكه آلودگي نوري تا ارتفاع زيادي در جو بالا مي رود،بنابراين اثر آلودگي نوري را مي توان تا كيلومترها مشاهده كرد.مثلا شهر اصفهان تا فاصله 180كيلومتري آلودگي نوري اش ديده مي شود ونور تهران را تا فاصله 250كيلومتري مي توان ديد.
آسمان کاملا بکر و تاریک در دنیا بسیار سخت پیدا می شود. هنوز در برخی از مناطق ایران آسمان کاملا تاریک پیدا می شود. یکی از نقاط کویر نایبندان است. از منظر نجومی منطقه نایبندان در مقیاس بورتل (مقیاسی جهت سنجش تاریکی) دارای رتبه می باشد. در برخی نقاط این کویر هیچ گونه آلودگی نوری وجود ندارد. این منطقه بهترین و تاریکترین منطقه بررسی شده در پروژه آلودگی نوری تا کنون می باشد. نور گگن شاین در این منطقه به وضوح دیده می شود و حتی در برخی اوقات سیارات مشتری و زهره که همانند ستاره ای پرفروغ دیده می شود، به علت تاریکی محیط بر روی زمین سایه ایجاد می کنند. دسترسی به چنین مناطقی بسیار دشوار است ولی موقعیت این کویر ممتاز می باشد.
در سراسر قاره اروپا هیچ منطقه ای مشابه طبس و کویر بهاباد وجود ندارد. بنابراین با کمی تبلیغ می توان منجمان اروپایی را به ایران جذب کرد. در خاورمیانه کشورهای ایران، عربستان، افغانستان و کمی پاکستان آسمان تاریک دارند. به خاطر وجود زیرساخت های خوب موجود در ایران و امنیت مناسب و فرهنگ بالای ایران،کشورمان نسبت به بقیه در جایگاه مناسبی قرار دارد. ورود گردشگران و منجمان خارجی و مهمتر از آن منجمان ایرانی به بهاباد و نایبندان می تواند باعث اشتغال شده و توسعه ای پایدار و بدون تخریب را به دنبال دارد. طبق بررسی سهراب علیدوستی پژوهشگر طرح مکان یابی مکان های تاریک و سرپرست پروژه آلودگی نوری، این کویر بهترین مکان رصدی ایران محسوب می شود. این منطقه کاملا بکر را می توان با حفاظت پایدار به نسل آینده تحویل داد.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#164
Posted: 3 Feb 2014 01:30
image upload no size limit
كویرهای پهناور ایران میتوانند یكی از مهمترین انگیزههای سفر به ایران برای منجمانی باشند كه در جستوجوی آسمانی صاف، تاریك و بدون غبار برای رصد اجرام آسمانی هستند.
اين در حالى است كه ما نه تنها در زمينه جذب توريستهايى كه با انگيزه رصد ستارگان به ايران سفر مىكنند موفق نبودهايم، بلكه تورهاى داخلى نيز كه در اين خصوص برگزار مىشود رونق چندانى ندارند. بابك امين تفرشي، عضو هيات موسس شاخه آماتور انجمن نجوم ايران در اين زمينه مىگويد: <با وجود اينكه شرايط بسيار مناسب كويرهاى ايران در كنار جاذبههاى فرهنگي، تاريخى و طبيعى ايران، موقعيت منحصر به فردى را در زمينه جذب منجمان و علاقمندان به رصد اجرام آسمانى براى ايران فراهم مىكند، حضور گردشگرانى كه با انگيزه نجوم به ايران سفر مىكنند بسيار كم و محدود به پديدههاى خاصى همچون خورشيدگرفتگى يا گذر زهره است.>تفرشى ضعف تبليغات را علت اصلى اين موضوع مىداند و مىگويد:< تجربه نشان مىدهد كه در صورت تبليغات گسترده در سطح بينالمللى مىتوانيم بسيارى از علاقهمندان به رصد اجرام آسمانى را به سمت ايران سوق دهيم.
چنانچه در چند سال اخير با تبليغاتى كه در خصوص تورهاى رصدى در سطح داخلى انجام شده است، تعداد علاقمندان به شركت در اين تورها به طور مرتب در حال افزايش است.>با وجود افزايش تعداد تورهاى رصدى داخلي، شركت كنندگان در اين تورها محدود به پژوهشگرانى است كه به طور تخصصى در زمينه نجوم فعاليت مىكنند و به ندرت شاهد حضور گسترده علاقهمندان آماتور نجوم در تورهاى رصدى هستيم.
اين در حالى است كه به عنوان مثال هر ساله در آمريكا مردم به صورت خانوادگى و با وسائل شخصى خود در تورهاى چند هزار نفره به رصد پديدههاى خاص نجومىمىپردازند و گاه اين آمار به ده هزار نفر براى رصد يك پديده نجومىمىرسد. اما در ايران با وجود كويرهاى منحصر به فرد، موقعيت مناسب براى رصد و سابقه طولانى ايرانيان در زمينه ستاره شناسى و نجوم، نه تنها در زمينه جلب توجه عامه مردم به جاذبه گردشگرى كه در اين خصوص وجود دارد موفق نبودهايم، بلكه منجمان و پژوهشگران حرفهاى نيز براى رصد پديدههاى نجومىدر شبهاى تاريك كوير با مشكلات بسيارى مواجه هستند. محمد مهدى مطيعى مدير انجمن آماتورى آسمان طوس با بيان اينكه تقريبا هيچ امكانات رفاهى براى منجمانى كه براى رصد سفر مىكنند وجود ندارد، مىگويد: <ما در تورهايى كه براى رصد ستارگان برگزار مىكنيم، اغلب مكانهايى را كه نزديك به روستاها باشند انتخاب مىكنيم تا بتوانيم حداقل از امكانات مردم بومىيا مدارس روستاها استفاده كنيم.
اين در حالى است كه در رصد پديدههايى كه به تاريكى مطلق احتياج دارند، منجمان مجبور به رفتن به اعماق كوير و دورى از مناطق مسكونى هستند و به ناچار بدون هيچ سرپناه و اقامتگاهى شب را به صبح مىرسانند. به گفته امين تفرشى در بيشتر تورهاى رصدي، كمپهاى موقت و چادرهاى شخصى افراد به عنوان سرپناه مورد استفاده قرار مىگيرد و شركت كنندگان در اين تورها با كمترين امكانات رفاهى به رصد پديدههاى نجومىمىپردازند. هرچند همان طور كه موسى زمانى مدير موسسه مرزهاى بيكران ستاره شناسى مىگويد:
بيشتر افراد شركت كننده در تورهاى رصدى به خاطر عشق و علاقهاى كه به نجوم دارند، شبها را در دل كوير مىگذرانند و امكانات رفاهى اهميت چندانى در عزم راسخ آنها براى رصد آسمان در شبهاى كوير ندارد، اما وجود سرپناهى كه حداقل امكانات را در اختيار گردشگران نجومىبگذارد و امنيت آنها را تامين كند، مىتواند تاثير بسيارى در جذب افراد آماتور به اين گونه سفرهاى علمىداشته باشد. گردشگرانى كه به منظور رصد ستارگان به كوير سفر مىكنند، استفاده از كاروانسراها و بناهاى تاريخى كه در كوير و محلهاى مناسب براى رصد وجود دارد را بهترين مكان براى اقامت منجمان در طول تورهاى رصدى مىدانند.در ايران آثار تاريخى فراوانى وجود دارد كه حائز شرايط مناسب براى اقامت شركت كنندگان در تورهاى رصدى است. اما تعداد محدودى از اين بناها در اين خصوص تجهيز شده اند و برخى از اين بناها به كلى متروك و رها شده اند، دربرخى ديگر فقط ديده بانان حفاظت محيط زيست سكونت دارند و گهگاه نيز پذيراى كارشناسان است و تنها تعداد محدودى از اين بناها براى اقامتهاى كوتاه مدت منجمان مورد استفاده قرار مىگيرد.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#165
Posted: 3 Feb 2014 01:34
کال جنی – دره جن
image upload
دره ای زیبا و حیرت انگیز که بومیان قدیمی آن را دره جن ها نامیده اند و آن را خوف انگیز و محل زندگی ارواح و جن ها میدانستند.
پس از جدا شدن از جاده آسفالت و دو راهی استخر شاعر و طی حدود ۵ کیلومتر جاده خاکی به محل دره ای می رسیم که طول این دره معروف به کال جنی است. کال اصطلاحی است که در محل به دره یا مسیر ایجاد شده بوسیله سیلابها و جریان آب اطلاق می شود.
کال جنی در موقعیت جغرافیایی 33° 49′ 24.77″ N 56° 50′ 4.23″ E در استان یزد شهر طبس قرار دارد. کال اصطلاحی است که به دره یا مسیر ایجاد شده به وسیله سیلاب ها و جریان آب اطلاق می شود. کال جنی یا دره جن ها دره ای است که در شمال طبس و در اطراف روستای ازمیغان و در امتداد خروجی قناتی که در نزدیکی آن قرار دارد واقع شده است و 35 کیلومتر با شهرستان طبس فاصله دارد.
دره ای زیبا و حیرت انگیز که بومیان قدیمی آن را دره جن ها نامیده اند و آن را خوف انگیز و محل زندگی ارواح و جن ها میدانستند.
برای دست یابی به کف دره نیازمند آشنایی به منطقه است. دره دارای دیواره های بلند و پرشیب است که وارد شدن به آن میتواند خطراتی به همراه داشته باشد. وجود تونل ها و خانه هایی بنام خانه گبرها در دل دیواره ها که برای سکنای درویشان و صوفیان زمان خود ساخته شده است از دیگر جدابیتهای این دره است. ساخت این تونلها و حفرها احتمالا به زمان ساسانیان بازمیگردد. این حفره ها و تونلها در دامنه جداره های این دره قرار گرفته اند. مسیر دسترسی به این حفره ها بسیار دشوار است. در مسیر این حفره ها تونل هایی دیده می شد که احتمالا راه های ارتباطی آنها با هم بوده است.
پس از جدا شدن از جاده آسفالت و دو راهی استخر شاعر و طی حدود ۵ کیلومتر جاده خاکی به محل دره ای می رسیم. از دو مسیر می توان وارد این دره شد. یکی انتهای جاده خاکی که به واقع ابتدای این دره می باشد و متصل به کوه است و دیگری میانه های این جاده خاکی که می توان از طریق یک شکاف ایجاد شده بوسیله فرسایش به درون دره راه یافت. ما راه ابتدایی را توصیه می کنیم. در این محل که متصل به کوه می باشد چشمه آبی روان است که یک منطقه سرسبز را ایجاد کرده است. درختان در هم تنیده نخل که بصورت خودرو روییده اند و نیزار را می توان در اینجا مشاهده کرد.
از این محل میسر آب را دنبال کرده و چشم اندازهای زیبای طبیعی آن را مشاهده می کنیم. در طول این دره بر اثر فرسایش باد و آب ،نقوش و پستی و بلندیهای شگرف و زیبایی ایجاد شده است. در طول مسیر نیزارها و تک درختان نخل را در چند قسمت شاهد هستیم. در قسمتهایی می توان دره را به شکل U و در بعضی نقاط به شکل V مشاهده نمود . در بعضی نقاط هم همگرایی دو دهنه دره را در قسمت بالایی آن می بینیم که بی نظیر است.
دره را که ادامه می دهیم در نقاطی آبشارهای کوچک که در زبان محلی شلن (sholan) نامیده می شود وجود دارد . در جاهایی آب بصورت حوضچه هایی جمع شده که در فصل تابستان مناسب برای آب تنی و فرار از گرمای طاقت فرسای هواست و بالاخره در محلی این آب بوسیله راه آب و تونلهایی که توسط اهالی روستاهای پایین این منطقه ایجاد شده به داخل قنات هدایت می شود.
در این محل فرسایش آب به اوج خود رسیده و نقوش و برجستگیها و خلل و فرج عجیبی را در کف رودخانه ایجاد کرده است. بعد از این منطقه دیگر دره خشک و بی آب و علف می شود. آب به داخل قنات هدایت شده و دره بی نصیب از آب. کمی دیگر در مسیر دره به راه خود ادامه می دهیم که در دیواره دره حفراتی نگاه ما را متوجه خود می سازد.
شاید در نگاه اول احساس کنیم که اینها نیز حاصل فرسایش طبیعت باشد اما با کمی کنکاش می یابیم که اینها ساخته دست بشر است. در ارتفاع ۲ متری از سطح زمین چاه ورودی قرار دارد که با کمک یک همراه می توان به درون آن رفت و سپس از این چاه که حدود ۷-۸ متر ارتفاع دارد و بوسیله جای دست ها و حفرات بدنه آن بالا می رویم و به تالاری بر می خوریم. در دو طرف این تالار دو دالان قرار دارد و هر کدام شامل چندین اتاق می باشد. همه اینها بوسیله بشر و در دل دیواره این دره عجیب پدید آمده است. هنوز می توان رد تیشه معماران آن را بر در و دیوار اتاقکها مشاهده نمود. طبق نظر کارشناس سازمان میراث فرهنگی تاریخ بنای این مکان به دوره ساسانیان بر می گردد و به نظر می رسد محل چله نشینی یکتا پرستان بوده است.
اگر مسیر دره را باز هم بسمت انتهای دره ادامه دهیم به یک محل دیگر اینچنینی بر می خوریم که بر اثر فرسایش سیلابهای موسمی، چاه و محل دسترسی از پایین دره به اتاقکهای آن از بین رفته و دسترسی به آن را از راه پایین دره غیر ممکن کرده است.
در سال ۱۳۸۰ یک مربی صخره نوردی از فدراسیون کوهنوردی از بالای دره و بوسیله ایجاد کارگاه فرود به داخل آن رفته و مشاهدات وی حاکی از شباهت این محل با اتاقکهای قبلی بوده است.
از دو مسیر می توان وارد این دره شد. یکی انتهای جاده خاکی که به واقع ابتدای این دره می باشد و متصل به کوه است و دیگری میانه های این جاده خاکی که می توان از طریق یک شکاف ایجاد شده بوسیله فرسایش به درون دره راه یافت. ما راه ابتدایی را توصیه می کنیم. در این محل که متصل به کوه می باشد چشمه آبی روان است که یک منطقه سرسبز را ایجاد کرده است. درختان در هم تنیده نخل که بصورت خودرو روییده اند و نیزار را می توان در اینجا مشاهده کرد.
از این محل میسر آب را دنیال کرده و چشم اندازهای زیبای طبیعی آن را مشاهده می کنیم. در طول این دره بر اثر فرسایش باد و آب ،نقوش و پستی و بلندیهای شگرف و زیبایی ایجاد شده است. در طول مسیر نیزارها و تک درختان نخل را در چند قسمت شاهد هستیم. در قسمتهایی می توان دره را به شکل U و در بعضی نقاط به شکل V مشاهده نمود . در بعضی نقاط هم همگرایی دو دهنه دره را در قسمت بالایی آن می بینیم که بی نظیر است.
دره را که ادامه می دهیم در نقاطی آبشارهای کوچک که در زبان محلی شلن (sholan) نامیده می شود وجود دارد . در جاهایی آب بصورت حوضچه هایی جمع شده که در فصل تابستان مناسب برای آب تنی و فرار از گرمای طاقت فرسای هواست و بالاخره در محلی این آب بوسیله راه آب و تونلهایی که توسط اهالی روستاهای پایین این منطقه ایجاد شده به داخل قنات هدایت می شود.
در این محل فرسایش آب به اوج خود رسیده و نقوش و برجستگیها و خلل و فرج عجیبی را در کف رودخانه ایجاد کرده است. بعد از این منطقه دیگر دره خشک و بی آب و علف می شود. آب به داخل قنات هدایت شده و دره بی نصیب از آب. کمی دیگر در مسیر دره به راه خود ادامه می دهیم که در دیواره دره حفراتی نگاه ما را متوجه خود می سازد.
شاید در نگاه اول احساس کنیم که اینها نیز حاصل فرسایش طبیعت باشد اما با کمی کنکاش می یابیم که اینها ساخته دست بشر است. در ارتفاع ۲ متری از سطح زمین چاه ورودی قرار دارد که با کمک یک همراه می توان به درون آن رفت و سپس از این چاه که حدود ۷-۸ متر ارتفاع دارد و بوسیله جای دست ها و حفرات بدنه آن بالا می رویم و به تالاری بر می خوریم. در دو طرف این تالار دو دالان قرار دارد و هر کدام شامل چندین اتاق می باشد. همه اینها بوسیله بشر و در دل دیواره این دره عجیب پدید آمده است. هنوز می توان رد تیشه معماران آن را بر در و دیوار اتاقکها مشاهده نمود. طبق نظر کارشناس سازمان میراث فرهنگی تاریخ بنای این مکان به دوره ساسانیان بر می گردد و به نظر می رسد محل چله نشینی یکتا پرستان بوده است.
اگر مسیر دره را باز هم بسمت انتهای دره ادامه دهیم به یک محل دیگر اینچنینی بر می خوریم که بر اثر فرسایش سیلابهای موسمی، چاه و محل دسترسی از پایین دره به اتاقکهای آن از بین رفته و دسترسی به آن را از راه پایین دره غیر ممکن کرده است.
در هر صورت کال جنی مکانی مناسب برای سیاحت در طبیعت و تاریخ است و سکوت حاکم بر این دره و وجود خلل و فرج و حفره ها و این اتاقکها همگی حالتی رازآلود به آن بخشده که گمان می رود نامگذاری دره جنی یا کال جنی بر آن از سوی مردمان محلی بی سبب نبوده است.
فاصله از طبس : حدودا ۳۵ کیلومتر
آدرس : جاده طبس به بشرویه(جاده طبس – مشهد)
تذکر مهم دایره المعارف طبس :
1-با توجه به وجود گذر گاههای ریزشی در حاشیه حوضچه های آب و همجنین عمق زیاد این حوضچه ها این محل برای افراد نآشنا و کودکان توصیه نمیشود.
2- به توریستها و گردشگران توصیه می شود در حفظ پاکیزگی و حفاظت آثار طبیعی و تاریخی محل تلاش نمایند.
4 – از رفتن به این مکان در زمانهایی که احتمال بارندگی حتی به میزان 1% وجود داشته باشد شدیدا" پرهیز شود
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#166
Posted: 3 Feb 2014 01:40
ازمیغان ezmeyghan ::طبس
photo share
ازمیغان از جمله روستای نمونه گرشگری استانی میباشد كه در 48 كیلومتری شمال شرق شهرستان طبس واقع شده است این روستا منطقهای است كوهستانی كه دارای اقلیمی معتدل كوهپایه ای و ییلاقی میباشد و از توابع بخش مركزی است.
از جمله جاذبههای گردشگری ازمیغان اعم از طبیعی و تاریخی و مفاخر روستا، مزار سید محمد بن جعفر طیار ،تخت عروس و آبشار قدمگاه و دو خط نوشته ی شبیه عربی احتمالا از دوره ی محمد بن جعفر طیار و گونه های گیاهی وحشی چون درخت انجیر كوهی با ارتفاع 20 متر و قدمت 300 ساله می باشد
بافت تاریخی ازمیغان با آمیزه ای از شكوه معماری بومی در قسمت جنوبی روستا، در دامنه كوهستان و در جوار مزارع، كشتزارها و باغات شكل گرفته است.
در فاصله ی 5 -6 كیلومتر بالا دست و پایین دست روستا دو قلعه قدیمی وجود دارد كه اهالی آنها را قلعه دختر مینامند.
از جاذبههای روستایی و باغات تا شالیزارها، نخلهای به بارنشسته از دامنههای ییلاقی تا چشمههای گوارا و زلال، از بافت قدیمی با معماری بومی با یادمانهای تاریخی و فرهنگی و غیره همه و همه از مجموعههای جذاب برای گردشگران محسوب میشود
ازمیغان یا به قول اهالی روستا ازمیغون از معدود روستاهایی است كه دارای رودخانه دائمی در دل كویر است. آب این رودخانه ها بیشتر به مصرف كشاورزی می رسد.
مسیر گردشگران در شالیزارها و از کنار رودخانه دائمی زیبا و با آب زلالی است که به سنگهای سفیدی به تخت عروس ختم میشود
این روستا از لحاظ تنوع گیاهی نیز در سطح استان یزد و كشور نمونه است به نحوی كه در این روستا علاوه بر محصولات جالیزی نخل و مركبات و سایر میوه های هر فصل، برنج نیز تولید می شود.
شرایط آب و هوایی و بهره مندی این روستا از رودخانه های دائمی، شرایط كشت برنج و خرما در اراضی در كنار یكدیگر را فراهم آورده است.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#167
Posted: 4 Feb 2014 16:14
روستای خور ,khor village
print screen
روستای خرو در 25 كیلومتری شمال شرق طبس با اقلیم ییلاقی در منطقهای كوهستانی واقع و دارای امكانات اقامتی و رفاهی مناسب است. از جاذبههای مهم این روستا قلعه خرو، طاق شاهعباسی، چشمه آبگرم معدنی مرتضیعلی، چشمه جعفری، درخت سرو كهن سال و خانه گبر است. مبدا آبی كه اغلب مزارع و باغات طبس را مشروب میكند و از طریق نهر آبی به طبس منتقل میشود از این ناحیه منشاء میگیرد
سرو روستای خرو از میراث طبیعی طبس است كه بیش از هزار سال عمر دارد.
ارتفاع این درخت حدود 25 متر، محیط تنه در ارتفاع 5/1 متری 5/6 متر و عمر آن بیش از هزار سال تخمین زده میشود.
با توجه به تعریف اثر طبیعی یعنی اثری كه غیرقابل تقلید و غیرقابل جانشین باشد و همچنین قدمت درخت و مجاورت آن با قلعه قدیمی خرو، این درخت به عنوان اثر ملی شناخته میشود.
قلعه خرو را از دیگر آثار تاریخی دیدنی روستای خرو طبس معرفی كرد و بیان داشت: این قلعه كه مربوط به دوره صفوی است از قلوه سنگ، برفراز تپهای مشرف به روستاهای خرو علیا و خرو سفلی با میدان دید وسیع بنا شده
قلعه خرو یك قلعه دفاعی با اندازه 18 در 21 متر و دیوارهایی با پهنای 2 متر است كه در هر چهار گوشه آن برجی ساخته شده است. قیصری عنوان داشت: احتمالا با توجه به نزدیكی قلعه به باغ دلگشا كه باغ حاكم طبس بوده است، بعید به نظر نمیرسد كه این قلعه مورد استفاده حاكم طبس و خانواده وی در هجومها بوده است. وی گفت: قلعه روستای خرو طبس به شماره 21698 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#168
Posted: 4 Feb 2014 16:18
طاق شاه عباس و چشمه آب گرم مرتضی علی
online photo storage
حدود پنج كیلومتر را با پای پیاده طی کنید كه بیشتر این مسیر از داخل آب می گذرد. در طول راه، دیوارههای بلند دره مانندی در دو طرف همراهی تان می کنند که روی آنها حفرههای کوچک و بزرگ با نظم خاصی قرار گرفته اند. بعضی از این حفره ها، چشمه های جوشان آب هستند که بزرگترین شان به حمام مرتضی علی معروف شده است.
دیوارههای بلند دره، حفرهها و كانالهایی دیده میشود كه با نظم خاص و مهندسی حساب شدهای بنا شده است كه به آن خانه گبر گفته میشود. وی ادامه داد: هركدام از این حفرهها كه قدمت آن به دوران ساسانیان یعنی حدود 1500 سال قبل میرسد، مقطعی از كانالی هستند كه در داخل آن بعد از چاههایی كه به ارتفاع حدود 10 متر هستند به دالان بالا میرسیم كه به اتاقكهایی منتهی میشود.
قوس تونلهای بالایی خانههای گبر همانند قوسهای بناهای دوران ساسانیان است كه البته راه دسترسی به داخل این خانهها مشكل و تنها با وسایل كامل صخرهنوردی و كوهنوردی و توسط افراد خبره ورود به داخل آن امكانپذیر است. وی عنوان داشت: پس از حدود 35 دقیقه پیادهروی در داخل كال سردره و برخلاف جریان آب، به چشمههای متعدد آب به ویژه چند چشمه آبگرم میرسیم كه بزرگترین چشمه از درون حفرهای منشا میگیرد كه به حمام مرتضیعلی معروف است.
این چشمه در آن واحد دو بخش سرد و گرم دارد که به موازات یکدیگر جریان پیدا می کنند. به این معنی که یک سمت چشمه سرد و سمت دیگر آن گرم است و شما با قدم زدن در آن می توانید یک پای خود را در آب سرد چشمه فرو کنید و پای دیگرتان را در آب گرم آن!
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#169
Posted: 4 Feb 2014 16:20
how to screenshot on windows
دلیل این اتفاق آن است که آب گرم چشمه از دیواره سمت راست به داخل رودخانه می ریزد و همین، اختلاف دمایی را در چشمه ایجاد می کند که گاهی به 10درجه هم می رسد! غلظت بیشتر آب گرم و تفاوت ساختاری آن با آب سرد جاری در كف رودخانه باعث میشود که این آب ها تا مسافت حدود سیصد متری بستر رودخانه هم پیش بروند در حالی که به طور کامل با هم مخلوط نشده اند و در بستر رودخانه قابل تفکیک هستند! به این ترتیب می بینید که در یك طرف رودخانه آب سرد و در طرف دیگر آب گرم جریان دارد.
اندكی بالاتر از این چشمه، دره بسیار بسته و تنگ شده و از دو طرف، چشمههای كوچكی به صورت نوارهای آویخته شده از دره كه با وزیدن نسیمی اشكال زیبایی را پدید میآورند به درون دره سرازیر میشوند و منظره چشمنوازی با عطر آب ایجاد میكنند. وی گفت: در ادامه درهی مسیر چشمه آبگرم حمام مرتضیعلی به طاق زیبای شاهعباسی برخورد میكنیم كه بیش از 700 سال قدمت دارد و میان دو كوه نزدیك به هم ساخته شده و بنایی آجری است كه در قسمت بالا و یا تاج آن سنگ به كار رفته است.
طاقبند در قسمت پایین شامل طاقی است آجری كه پاكار آن بر كوههای سنگی دو طرف رودخانه قرار دارد و بلندای طاق تا زیر تیزه آن 17 متر و بلندای آن 30 متر تخمین زده میشود كه این طاق قدیمیترین بخش بناست كه دو قسمتی بودن بنا از نظر زمان ایجاد آن به خصوص از طرف پشت طاقبند به خوبی قابل مشاهده است.
نكته جالب در این طاق چگونگی قرار گرفتن آجرهای آن است كه به پهنای معینی محدود نشده، بلكه به صورت شعاعی تا بدنه كوه ادامه یافته و طاقی با مقاومت بسیار زیاد بهوجود آورده است و قسمت بالای بند هم كه با قلوهسنگ ساخته شده است سومین مرحله مرمت یا ایجاد بند است.
در قسمت بالا، بند حالت قوسی به خود گرفته تا بتواند در پهنای بیشتر دهانهی دره در برابر فشار آب مقاومت بیشتری كند و این نكته یكی از راهحلهای قابل توجهی است كه معماران ایرانی با درك صحیح از مقاومت مصالح و مقاومت شكلی بناها، آن را دریافته و بهكار گرفتهاند كه احتمالا بازسازیهای آخر به دستور شاه عباس انجام شده است.
قدمت این طاق را به دوره صفویه نسبت می دهند و معتقدند که سنگ نگارههای بزکوهی که بر آن حک شده اند، نمادی از درخواست فراوانی آب، زایندگی و فراوانی نعمت است. عده ای هم این بزها را نمادی از فرشتگانی می دانند که برای نگهبانی آب، افزایش و فراوانی نعمت بر دیوارههای طاق دعا می کنند.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#170
Posted: 4 Feb 2014 16:22
سد تأخیری عباسی
نماد نبوغ و خلاقیت ایرانی
photo hosting
سد تأخیری عباسی كه 600 سال پیش احداث گردید، یكی از نمونههای عالی خلاقیت، دوراندیشی و سختكوشی ایرانی است. این سد 25 متری كه در میان مردم محلی به طاق عباسی معروف است، یك نمونه بینظیر توسعه پایدار محسوب میشود.
ایرانیان در درههای تنگ، سدها را روی طاقهای آجری احداث میكردند كه بدینترتیب نیاز به سیستم انحراف در حین احداث مرتفع میگردد. این روش خلاقانه با كاركرد كاهش بیشینه سیلاب سیلاب در سد عباسی تركیب شده است. سیلابها با دوره بازگشت 10 سال از زیر طاق بصورت آزادانه عبور میكنند. در سیلابهای بزرگتر، مقداری از حجم سیلاب در پشت سد ذخیره میشود، به این ترتیب طی صدها سال، سد عباسی، شهر طبس را در مقابل سیلابهای رودخانه نهرین حفاظت نموده است.
با توجه به اینكه به علت موقعیت خروجی سد، رسوب در پشت سد ذخیره نمیشود، میتوان انتظار داشت كه برای هزاران سال، این سازه بینظیر بدون نیاز به تعمیر و نگهداری و مدیریت، كاركرد اصلی خود را به انجام برساند.
نكته مهم آنست كه اگر امروز براساس آخرین دستاوردهای مهندسی سد و سیلاب، سدی برای كنترل سیلاب رودخانه نهرین احداث شود، مشخصات آن بسیار به سد عباسی نزدیك خواهد بود.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم