ارسالها: 9253
#61
Posted: 18 Jan 2014 19:51
مجموعه حمام و بازار خان
windows screenshot
حمام خان
این مجموعه که به تاریخ 1212 ه ق توسط میرزا محمد تقی خان بافقی بنا گردیده که از زیبایی خاص و قابل توجهی برخوردار است و در حال حاظر به عنوان رستوران از آن استفاده می شود .
یکی از ویژگی های این حمام سقف بسیار زیبایی است که بر چهار ستون بنا شده که متشکل از سر در ، سر بینه ، گرمخانه ، گربه رو ، گاو رو ، خزینه می باشد .
میدان خان
این میدان نیز در همان دوره شکل گرفته است که مشتمل بر سرای قیصر و کاروانسرا که برای استراحت و تجارت بوده و حوزه علمیه که برای درسهای حوزوی از آن استفاده می شده است .
بازار خان
که قسمتی از آن متعلق به دوره افشاریه می باشد و قسمت دیگر آن توسط نوادگان و خود محمد تقی خان بافقی شکل گرفته است .
قدمت حمام خان یا "گرمخانه نور" به سال 1212 ه. ق. برمیگردد که در تاریخ 1242 ه. ق. مورد تجدید بنا و تزئینات قرار گرفته است. تزئینات حمام خان بسیار ساده بوده بطوریكه مهمترین تزئین آن نقاشیهای بخش شاه نشین می باشد. مساحت حمام 1170 متر مربع و زیر بنای آن 900 متر مربع می باشد.
ساخت بازار خان به زمان ناصرالدین شاه قاجار بر میگردد. ساختار متفاوت موجود در آن حكایت از ساخت تدریجی این بازار دارد. بازار خان 258 متر طول دارد و ارتفاع آن 4 تا 6 متر متغییر است. در بخش شمالی-جنوبی 53 مغازه و در بخش شرقی-غربی آن 100 مغازه وجود دارد
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#62
Posted: 18 Jan 2014 19:58
یزد » باغ دولت آباد
imagen
محمدتقی خان، حکمران و والی یزد، بانی ساخت بناها و آبادیهای بسیار، که یکی از مهمترین اقداماتش، ساخت قنات و باغ دولت آباد بود.
این باغ در سال 1160 هـ . ق با وسعتی در حدود 5/6 هکتار بنا گردیده و به شماره 774 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
باغ دولت آباد، به باغ بیرونی و باغ اندرونی تفکیک شده و پلان باغ به صورت تقاطع دو خط عمودی و افقی بوده که در تقاطع محورهای اصلی، بناهایی چون سردر ورودی، میدان جلوخان، عمارت طهرانی، بهشت آئین، تالار آیینه (دیوانخانه)، آب انبار، دژ نگهبانی، اصطبلها، حرمسرا، ساختمان هشت و ابنیه خدماتی قرار گرفتهاند.
قنات تاریخی دولتآباد با قدمتی بیش از 200 سال، از احداث پنج رشته قنات تشکیل شده و از ارتفاعات مهریز سرچشمه گرفته و پس از مشروب نمودن بخشی از اراضی مهریز و به کار انداختن چند آسیاب آبی و پس از طی بیش از 50 کیلومتر به یزد رسیده و آبادیهای چند در اطراف یزد، از جمله باغ دولت آباد را آبیاری میکند.
در زمان حال، قناتها به کل خشک شدهاند و اکنون چند چاه عمیق که به وسیله پمپهای عظیم برقی کار میکنند، آب باغ را تأمین میکنند.
پس از درگذشت محمد تقیخان، دیگر آب قنات به شهر نرسید و در بیرون به مصرف کشت و زرع میرسید که تا امروز نیز چنین است. در این دوره، اکثر کرتها زیر کشت درختان میوه بودند.
چند اصله درخت توت و در سایر کرتها، نارنجستان، انارستان و تاکستان ایجاد شدند. به گفته مرحوم پیرنیا که از اهالی اطراف، تاریخ شفاهی معماری ایران را گردآوری میکرد، گلهای رز باغ دولتآباد آنقدر زیاد بود که گلابگیری آنها 2 ماه طول میکشید. در دوران پهلوی ساخت و ساز حومه شهری پیرامون باغ را فرا گرفت و به تدریج، باغ دولت آباد در مرکز شهر قرار گرفت، درختهای اصلی باغ، دو ردیف کاج و یک ردیف سرو، در دو طرف محور اصلی کاشته شدند، و مجدداً دو کرت اصلی بصورت متقارن در دوطرف آب نمای بزرگ باغ زیرکشت رفتند.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#63
Posted: 18 Jan 2014 20:06
تصاویری از یزد » باغ دولت آباد
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#64
Posted: 18 Jan 2014 20:11
یزد » میدان امیرچخماق
screen shot windows 7
ميدان ميرچخماق، اثري از قرن نهم هجري و يادگاري از دوران حكومت اميرچخماق شامي است. جلال الدين اميرچخماق كه به دستور شاهرخ تيموري به حكومت يزد رسيد با هم دستي همسر خود فاطمه خاتون، آثاري چند در يزد بنا كرد. مهمترين اين آثار مسجد جامع نو بود كه هم اكنون نيز برقرار است و به نام مسجد ميرچخماق مشهور است. بانيان در شمال مسجد ميداني ايجاد كردند كه اكنون هم پابرجاست و مركز شهر يزد است. اين ميدان در عصر صفوي هم به همين نام شهرت داشت. در خاور ميدان ميرچخماق، بازاري به نام حاجي قنبر وجود دارد. اين بازار از بناهاي نظام الدين حاجي قنبر جهانشاهي است. اين شخص كه به امر جهانشاه قره قويونلو به حكومت يزد رسيده بود، آثار ديگري هم در يزد احداث كرد. بعدها بر سر در اين بازار بناي زيبا و بلندي به اسلوب بناهايي كه در تكاياي يزد ديده ميشود؛ ساخته شد. اين بناي عظيم يكي از معرفهاي شهر يزد است و هنگامي كه ميگويند «ميرچخماق» مرادشان همين بناست، در حالي كه از آثار اميرچخماق نيست.
image upload
مسجد امير چقماق که در تاريخ هاي يزد به نام مسجد جامع نو نيز خوانده شده و در دوره صفوي بنا بر عبارتي که در جماعتخانه آن نفر شده به چقماقيه معروف بوده به همت امير جلال الدين چقماق شامي حاکم يزد و زن او ستي (بي بي) فاطمه خاتون احداث شده است. امير جلال الدين چقماق شامي از امراء و سرداران تيموري و مقرب درگاه شاهرخ بود و در عهد او به حکومت يزد منصوب شد و خدماتي چند در آباداني و توسعه شهر مذکور کرد که اهم همه آنها بنياد نهادن همين مسجد است. اين مسجد که در سال 841 به پايان رسيد بدون ترديد از حيث زيبايي، وسعت ، اهميت و اعتبار بعد از مسجد جامع شهر قرار دارد و بر ضلع جنوبي ميداني قرار دارد که به ميدان امير چقماق معروف است.
در توصيف اين بنا بايد گفت که داراي دو ورودي شرقي(کوچه مسجد) و شمالي (ميدان) است و در کرياس مسجد که در آن به ميدان اميرچقماق باز مي شود، سنگي نصب گرديده که برآن متن وقفنامه اي به خط نسخ نقل شده است. دو طرف راهروي شمالي که از کرياس به صحن مسجد وارد مي شود، شبکه هاي ظريف از کاشي هاي معرق در پنجره ها نصب شده اند. دور خارجي گنبد و بر کمربند آن عبارت «السلطان ضل الله» به کوفي بنايي تکرار شده است، در دو طرف بالهاي صفه (ايوان) دو گل مربع کتيبه دار به خط کوفي قرار دارد که در راست چهار بار «ولي الله التوفيق» و در دست چپ چهار بار عبارتي عربي کتيبه شده است که خواندن آن تا به حال ميسر نشده است. محراب ايوان اصلي از کاشي معرق و با طاق نماي مقرنس کاري است و در وسطش سنگ مرمر بسيار خوش تراشي به اندازه 15/1 در 38/2 متر نصب شده است. در وسط مقرنس کاري آن يک گل مربع از کاشي معرق است که چهار بار (الله محمد علي) به خط کوفي نقش شده و در قسمت بالاي ستونهاي دو طرف سنگ (سبحان حي الذي لايموت) کتيبه شده است. سردر شرقي مسجد داراي کتيبه اي از کاشي معرق به خط ثلث محمد الحکيم است. گنبد مسجد که خميده و ترکدار است با کاشي سبز رنگ کاشي کاري شده است و پيرامون کتيبه اي به خط کوفي قرار دارد.
موقعيت: خيابان امام خميني
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#65
Posted: 18 Jan 2014 20:46
یزد » یزد » خانه لاری ها
image hosting websites
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
اطلاعات کلی
نام: خانه لاریها و بادگیر آن
کشور: ایران
استان: استان یزد
شهرستان: یزد
اطلاعات اثر
کاربری: خانه، بادگیر
دیرینگی: دوره قاجار
دورهٔ ساخت اثر: دوره قاجار
بانی اثر: حاج ابراهیم لاری
مالک فعلی اثر: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت: ۱۸۳۷
تاریخ ثبت ملی: ۲۴ بهمن ۱۳۷۵
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
این خانه در سال 1286 ه. ق. ساخته شده و مالك آن حاج محمد ابراهیم لاری بوده است. از این مکان سابقا به عنوان خانقاه نعمت اللهی استفاده می شده است. مساحت آن حدود 1700 متر و زیر بنائی معادل 1200 متر مربع را داراست.
print screen windows 7
درها، پنجره ها، ارسی ها و اتاقهای آئینه كاری و نقاشی شده آن یكی از نمونه های زیبا و عالی خانه های اعیانی قرن سیزدهم است.
خانه لاریها و بادگیر آن مربوط به دوره قاجار است و در یزد، خیابان امام خمینی، محله فهادان، مجاورعمارت کلاه فرنگی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۴ بهمن ۱۳۷۵ با شمارهٔ ثبت ۱۸۳۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
خانه لاریها شامل شش باب خانه با فضاهای کاملاً معماری ویژه خانههای کویری میباشد. این خانه در سال ۱۲۸۶ قمری ساخته شده مالک آن حاج محمد ابراهیم لاری بودهاست. سابقا بعنوان خانقاه نعمت اللهی از آن استفاده میشد. مساحت آن حدود ۱۷۰۰متر وزیر بنائی معادل ۱۲۰۰متر مربع را داراست. درها، پنجرهها، ارسیها و اتاقهای آئینه کاری و نقاشی شده آن یکی از نمونههای زیبا و عالی خانههای اعیانی قرن سیزدهم است. این مجموعه همجوار بناهای تاریخی چون مدرسه ضیائیه یا زندان اسکندر، بقعه سید گلسرخ و برج و با روی یزد است که جمعاً شش هزار متر مربع وسعت دارد خانه لاریها به شماره ثبتی ۱۸۳۷ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیدهاست.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#66
Posted: 18 Jan 2014 20:58
شهرستان بافق
screen shots
شهرستان بافق یکی از شهرستانهای استان یزد در مرکز ایران است. شهر بافق مرکز این شهرستان است.
جمعیت شهرستان بافق در سال ۱۳۸۵، برابر با ۵۲٬۸۸۸ نفر بودهاست
بخش مرکزی شهرستان بافق
دهستان مبارکه (بافق)
دهستان سبزدشت
دهستان کوشک (بافق)
شهر: بافق مشاهیر: از مشاهیر بافق میتوان به شاعر دلسوخته وحشی بافقی، شاعر حاج غلامرضا کریمی بافقی متخلص به «نخل»(۱۳۸۶-۱۲۹۸ه. ش)، مجاهد نستوه شیخ محمد تقی بافقی، شرف الدین علی بافقی و ملا اسدالله قائمی بافقی اشاره کرد. مکانههای تاربخی:
از مکانهای تاریخی بافق میتوان به قاضی میر جعفر، آب انبار، قلعه باقر آباد، خانه وحشی بافقی و... اشاره کرد. جاذبههای طبیعی:
شهرستان بافق هرچند آنچنان که باید و شاید جایگاهش را نیافته ولی از نظر جاذبههای طبیعی نیز دارای شنهای روان حسن آباد، انواع قنوات زنده و سرو (یا چنار)باجگان، زیستگاه یوز آسیایی و... اشاره کرد. مکانههای مذهبی:
از مکانهای مذهبی این شهر نیز میتوان به امام زاده عبدالله ابن موسی بن جعفر برادر امام رضا (ع)که به قرن ۴ هجری بر میگردد اشاره کرد. وضعیت معدنی بافق: شهرستان بافق از لحاظ معدنی بسیار غنی بوده و اولین معدن سنگ آهن ایران یعنی معدن سنگ آهن چغارت که تغذیه کننده شرکت ذوب آهن اصفهان در زمان تاسیس آن بوده در ۱۰ کیلومتری این شهر واقع شدهاست. ذخیره سنگ آهن بلوک معدنی بافق که از ساغند تا زرند ادامه دارد بالغ بر ۲ میلیارد تن میباشد که از آن جمله میتوان به معادن چغارت با ۱۶۰ میلیون تن ذخیره (۱۰۰ میلیون تن برداشت شده و ۶۰ میلیون تن باقیمانده)سه چاهون ٍ آنومالی شمالی ٍلکه سیاه ٍمیشدوان ٍچاه گز ٍزاغیا و... اشاره کرد. لازم به ذکر است که معادن سنگ آهن چغارت، آنومالی شمالی، سه چاهون ولکه سیاه به نام شرکت سنگ آهن مرکزی ایران خوانده میشوند و معدن چادرملو به لطف برخی با اعمال تغییر در نقشهها از بافق جدا شده به اردکان پیوستهاست. از دیگر معادن بافق میتوان به معدن فسفات اسفوردی، سرب و روی کوشک و اورانیوم ناریگان اشاره کرد. در حال حاضر شرکت ملی فولاد ایران طرح فولاد بافق(کارخانه احیای مستقیم و کارخانه فولاد سازی) رابا ظرفیت تولید یک میلیون تن شمش فولادی (بیلت و بلوم) با سرمایه ۳۲۵ میلیارد تومانی در دست اجرا دارد. راه آهن:
از نظر حمل و نقل ریلی نیز این شهرستان وضعیت استراتژیکی دارد که از آن جمله میتوان به راه آهن بافق - تهران، بافق - مشهد، بافق - اصفهان، بافق - بندر عباس و بافق - کرمان اشاره کرد.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#67
Posted: 18 Jan 2014 21:01
شهرستان میبد
شهرستان مِیبُد یکی از شهرستانهای استان یزد در مرکز ایران است. شهر میبد مرکز این شهرستان است.این شهرستان در حدود 7000 سال قدمت دارد و در جمع قدیمی ترین شهر های دنیا قرار دارد. مهمترین بنای تاریخی این شهر با بیش از 7000 سال قدمت نارین قلعه می باشد.
جمعیت این شهرستان در سال ۱۳۹۰، برابر با ۸۲٬۳۳۳نفر بودهاست
بخش مرکزی شهرستان میبد
شهر بفروئیه
شهر ندوشن
دهستان صدر آباد
دهستان سورک
دهستان شهیدیه
شهر بشنیغان
شهر میبد بالا
روستای بیده
شهرک امام جعفر صادق(ع)
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#68
Posted: 18 Jan 2014 21:05
شهرستان صدوق:
شهرستان اشكذر یکی از شهرستانهای استان یزد در مرکز ایران است. شهر اشکذر مرکز این شهرستان است. شهرستان اشكذر با وسعت 5486 كيلومتر مربع در شمال غربي استان قرار دارد. این شهرستان از خاور و شمال خاوری به شهرستان یزد،از شمال و شمال باختری به شهرستان های اردکان و میبد ، از جنوب به شهرستان تفت و از باختر به استان اصفهان محدود می گردد.جمعيت اين شهرستان تا سال 1388 بالغ بر 30029 نفر می باشد. اشكذر داراي دو بخش مركزي و خضرآباد و دو دهستان خضرآباد و رستاق می باشد.در شهرستان مذکور 55 روستا و 269 مزرعه و مکان وجود دارد.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#69
Posted: 24 Jan 2014 20:48
شهرستان بهاباد
شهرستان بهاباد یکی از شهرستانهای استان یزد در مرکز ایران است. مرکز این شهرستان شهر بهاباد میباشد. شهرستان بهاباد در سال ۱۳۸۸ خورشیدی از شهرستان بافق مستقل شد. جمعیت این شهرستان 27800 نفر است.
فاطمه توکلی کمکویی بهابادی شاعر
بخش اسفیچ
دهستان اسفیچ
دهستان بنستان
پیشینه
در تاریخ ۱۸ مرداد ماه ۱۳۸۸ شهرستان بهاباد به مرکزیت شهر بهاباد از ترکیب بخشهای مرکزی به مرکزیت شهر بهاباد مشتمل بر دهستان جلگه و بخش اسفیچ در تابعیت استان یزد ایجاد و تأسیس شد.
در آن تاریخ هیئت وزیران بنا به پیشنهاد وزارت کشور با انتزاع سی و پنج (۳۵) روستا، مزرعه و مکان شامل بشگان، خوسف، دشتخان، اسپیدران، رضوان، عزیزآباد، حسینآباد، ده بالا، محمدآباد، علیآباد، لطفآباد، ده احمدی، جنتآباد، بنزشگون، ده ملک، خرماتو، مورو، کبو، چناروئیه، چرمیز، بیدو، خرمآباد، ترشیشو، جوزوپایین، زیدآباد، جوزو بالا، منصوریه، اکبرآباد، بیدون پنج، ده لردو، بهجتآباد، بنه بید، برکان و معدن سرب چاه بنیز از دهستان سبزدشت بخش مرکزی شهرستان بافق و الحاق آنها به دهستان اسفیچ بخش بهاباد همان شهرستان در استان یزد موافقت کرد. بر اساس این مصوبه، بخش اسفیچ به مرکزیت روستای اسفیچ شامل دهستانهای بنستان و اسفیچ در تابعیت شهرستان بافق ایجاد و تأسیس شد.
ویژگی های اجتماعی و اقلیمی
بیشتر مردم این شهرستان به کشاورزی و دامپروری مشغول بوده و دین مردم، اسلام (شیعه) میباشد. بهاباد به نقل از «مقدسی» در ۱۱۰۰ سال قبل شهری آباد با باغات بسیار و خوش آب و هوا بودهاست که توتیای آن به شهرهای دیگر صادر میشدهاست. در زمان مغولها این شهر به کلی نابود شده و دوباره بازسازی شدهاست این شهر در حدود ۷۰۰ سال قبل در زمان سلطنت آل مظفر ولایت مستقلی به نام ولایت بهاباد بودهاست مردم غیور آن در حدود ۳۰۰ سال قبل در قلعه بهاباد در مقابله با محمود افغان آنها را متحمل شکست سختی میکنند. از محصولات کشاورزی این منطقه میتوان به گندم، جو، زیره، پسته، انگور، انار و اخیراً زعفران با کیفیت بالا نام برد. مقبره عالم بزرگ اسلامی ملا عبدالله بهابادی در این شهر قرار دارد. این شهر یکی از شهرهای کویری ایران است که در حاشیه دشت لوت واقع شده ولی با این حال شهری سرسبز است و بارندگی آن نسبتاً زیاد است. در قدیم انگور بهاباد بسیار معروف بودهاست ولی اکنون بیشتر باغات این منطقه مربوط به پستهاست. نام قدیم این شهر تالی بودهاست و دارای آبهای زیرزمینی فراوان میباشد که مقدار زیادی از آن به معدن چادرملو میرود که سبب پایین آمدن سطح آب و در نتیجه تلخ شدن آن شدهاست. بنابر اسناد تاریخی محدوده معدن چادرملو همواره متعلق به این شهرستان بودهاست که به دلیل اعمال نفوذ تنی چند به شهرستان اردکان پیوستهاست.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم
ارسالها: 9253
#70
Posted: 24 Jan 2014 21:12
شهرستان تفت
جايگاه شهر تفت در تقسيمات كشوري:
از سال 1355 كه شهرستان يزد با مركزيت شهريزد به استان تبديل شد و در تقسيمات كشوري از استان اصفهان جدا شد، شهر تفت در زمرة يكي از 9 نقطة شهري استان يزد قرار گرفت، كهاين 9 نقطه در حوزة چهار شهرستان يزد، تفت، اردكان و بافق قرار گرفتند. تفت يكي از دو بخش شهرستان تفت ميباشد. بخش مركزي و بخش نير، كه تفت در محدودة بخش مركزياين شهرستان واقع شده است و از لحاظ بعد مسافت در 20 كيلومتري شهر يزد، مركز استان يزد قرار دارد. البته لازم به ذكر است كه در سال 1345 كه يزد به عنوان شهرستان بخشي از استان اصفهان قلم داد ميشد، شهر تفت يكي از چند شهر مهم شهرستان يزد به شمار ميآمد. امروزه شهر تفت يكي از 19 شهر واقع در استان يزد ميباشد. موقعيت خاصاين منطقهايجاب ميكرد كه نسبت به عمران و آبادياين منطقه اقداماتي ثمر بخشي صورت گيرد، لذا از زمانهاي قديم تصميم گرفته شد كه از طريق شهرداري نسبت به تأمين رفاه ساكنان محل اقدام شود. بنابراين وزارت كشور بنا به تقاضاي اهالي محل و پيشنهاد بخشداري تفت در سال 1330 با تأسيس شهرداري تفت موافقت كرد و دستور انتخاب مذكور در سال 1331 انجام گرفت. ولياين سازمان، پس از مدت كوتاهي تعطيل شد و نهايتاً فعاليت خود را از سال 1340 دوباره از سرگرفت.
موقعيت جغرافيايي تفت:
در واقع از عرض شمالي َ45 و ْ31 تا عرض شمالي "20 و َ44 و ْ31 و طول شرقي َ12 و ْ54 تا طول شرقي "15 و َ10 و ْ54 قرار گرفته است.اين شهر در جنوب غربي استان يزد و در 20 كيلومتري اين شهر قرار دارد و همانطور كه گفته شد يكي از 19 شهر استان يزد ميباشد. منطـقهاي كه تفت بر روي آن بنا شـده، درّهاي است طـويل در امتداد غربي_ شرقي كه از سه طرف بوسيلة كوهها محصور ميباشد. از جهت شمال غرب و جنوب نيز بوسيلة رشته كوهها محصور ميباشد و تنها از جهت شرق به وسيلة كوهي محصور نيست و امتداداين درّه به دشتهاي استان يزد منتهي ميگردد. (پايان نامة علي اصغر وارسته دانشجوي كارشناسي ارشد جغرافياي انساني و اقتصادي دانشگاه آزاد اسلاميواحد تهران)
لذا ميتوان گفت كه تفت از مناطق كوهستاني و دامنههاي حاصلخيز و خوش آب و هواي استان يزد محسوب ميشود. قلّة شير كوه يكي از قلل معروف فلات مركزيايران براين شهر مشرف است كه ارتفاع آن 4075 متر از سطح دريا ميباشد. از ديگر ارتفاعاتاين شهر بلنديهاي برفخانة طزرجان است كه از نظر ارتفاع، اختلاف كمينسبت به شير كوه دارد و بلندي آن 3990 متر از سطح درياست. تفت در سر راه يزد به دهشير، ابرقو يا ابركوه و شيراز قرار گرفته است كه در نتيجه موقعيت ممتازي را ميتواند دارا باشد.
بودی تـــــــو تو بغلم
گردنت بود رو لبم