ارسالها: 23330
#241
Posted: 17 Nov 2013 10:59
مروان بن محمد
مروان بن محمد(نام کامل : مروان بن محمد بن مروان بن الحکم بن أبی العاص بن أمیه)٬(مقتول به سال ۱۳۲ هجری قمری)ملقب به مروان ثانی یا مروان حمار٬آخرین خلیفه اموی در دمشق بود، که پس از پسرعمویش ابراهیم بن ولید در سال ۱۲۶ ه.ق به خلافت رسید؛او از سال ۷۴۴ میلادی تا زمان کشته شدنش در سال ۷۵۰ میلادی خلیفهٔ زمان خود بود.وی قبل از آن، فرماندار ارمنستان و آذربایجان بود. مروان در طول دوران خلافتش، با ضحاک بن قیس، رهبر خوارج و نیز سلیمان بن عبدالملک در عراق درگیر بود. در اردن، ثابت بن نعیم جذامی علیه وی شورید. مروان این شورشها را سرکوب کرد، و فرماندار دیگری را برای عراقین برگزید.
سفاح (اولین خلیفهٔ عباسی) ، عموی خویش عبد الله بن علی را به سوی شام فرستاد تا نیروهای اموی را از بین برده و مروان را از میان بردارد.مروان ثانی در جنگی که با سپاهیان ابومسلم خراسانی و بنی عباس کرد مغلوب شد و به مصر گریخت و در آنجا به دست یکی از طرفداران بنی عباس کشته شد و سر او را برای سفاح فرستادند.با مرگ مروان خلافت اموی از سرزمینهای شرق برچیده شد، گرچه این حکومت در اندلس باقی ماند.
پایان امویان
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#242
Posted: 21 Dec 2013 22:12
کارتاژ
کارتاژ نام شهری باستانی در شمال آفریقا -جایی که اکنون کشور تونس جای گرفتهاست- و تمدنی که با مرکزیت این شهر پدید آمد بود. جای این شهر در گوشه خاوری دریاچه تونس درامتداد مرکز شهر تونس کنونی بود.
این شهر در اصل به دست کوچندگان فنیقی ساخته شده بود. این تمدن با چیرگی بر دریای مدیترانه و از راه بازرگانی نیرو و دارایی بسیاری را به دستآوردهبود. تمدن کارتاژ در سدههای سوم و دوم پیش از زایش مسیح همدوره و هماورد جمهوری روم و در کشاکش با این دولت بر سر چیرگی بر مدیترانه باختری بود. این هماوردی به سه دوره جنگ میان کارتاژ و روم انجامید که به جنگهای کارتاژی یا پونیک نامیدهمیشود. در همه این جنگها کارتاژ شکست خورد و از نیرویش کاسته شد و باجهای هنگفتی که برای کنارگذاشتن جنگ به روم پرداخت اقتصاد آنان را به سراشیب کشاند. سومین جنگ کارتاژی به ویرانی شهر کارتاژ انجامید و رومیان بازمانده سرزمینهای کارتاژ را به خاک خود چسباندند.
کارتاژ بر کرانه جنوبی مدیترانه، اسپانیا، برخی بخشهای فرانسه و بسیاری از جزیرههای مدیترانه از آن دسته بخشهایی از سیسیل چیرهبود.
ویلاهای رومی در کارتاژ
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#243
Posted: 21 Dec 2013 22:13
پیشینه
در ۸۱۴ (پیش از میلاد) به دست بازرگانان فنیقی برپاشدهبود و تا سده ششم پیش از زایش با فنیقیه در پیوند بود. در این سده بختالنصر بابلی شهر صور در خاور مدیترانه را ویرانکرد و از این زمان پیوند میان کارتاژ و میهن گسست و کارتاژ به گونه سرزمینی مستقل درآمد. این شهر به زودی از راه بازرگانی دریایی به دارایی بسیاری رسید و نیروی دریایی توانایی پدیدآورد. یونانیها شیوه فرمانروایی کارتاژیها را پلوتوکراسی یا داراسالاری میخواندند که اشاره به چیرگی بازرگانان در ردههای کشور و اراده آنان بر سیاستهای کارتاژ داشت.
سال 480 پیش از میلاد خشایارشا پادشاه ایران با دولت کارتاژ(تونس) اتحاد هم پیمانی بست و کمکهای مالی را از این زمان آغاز کرد، هدف از این اتحاد مشغول داشتن یونان به مرزهای جنوب و غربی خود بود که برای ایرانیان آسودگی در مرزها را بهمراه میآورد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#244
Posted: 21 Dec 2013 22:17
جنگهای پونیک
امپراطوری کارتاژ در زمان بروز جنگهای پونیک
جنگهای پونیک یا جنگهای پانیک، به مجموعه جنگهای طولانی و سهمگین و دامنه داری گفته میشود که طی سدهٔ سوم قبل از میلاد، میان دو امپراطوری بزرگ روم و کارتاژ درگرفت و مدت بیست و چهار سال تمام به طول انجامید و تلفات بسیار به همراه داشت.
آغاز این جنگها، بر سر تصاحب جزیرهٔ سیسیل بود که جزیرهای ثروتمند و حاصلخیز محسوب میشد و از جمله در اراضی آن بهترین و مرغوبترین انواع انگور و پرتقال و زیتون و... به عمل میآمد و به لحاظ استراتژیکی نیز در نواحی ساحلی آن کولونیهای ثروتمند یونانی واقع شده بودند. به همین دلیل هم کنسولهای رومی و هم برده داران کارتاژ(دولت نیرومندی که در ساحل جنوبی دریای مدیترانه پا گرفته بود)، چشم طمع به غنایم سیسیل دوخته بودند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#245
Posted: 21 Dec 2013 22:18
نخستین جنگ پونیک
در سال ۲۶۴ قبل از میلاد، ارتش روم به سیسیل یورش برد. بین روم و کارتاژ جنگ شروع شد و کارتاژ شکست خورد. از آن جهت که رومیها اهالی کارتاژ را پانیکها یا پونیکها مینامیدند، این جنگ به نبرد پانیک مشهور شد.
در جریان این جنگ، لژیونرهای رومی معمولاً در خشکی سپاه کارتاژ را در هم میشکستند، ولی کارتاژها در دریا مسلط بودند.
رومیان مخفیانه پلهای متحرکی را که دارای قلابهای تیزی بودند، در کشتیهای خود نصب میکردند. به اینگونه پلها، اصطلاحاً راون میگفتند. بدینسان رومیها چون کشتیهای دشمن نزدیک میشدند، پلها را به سوی عرشهٔ کشتیها پرتاب میکردند. قلاب به بدنهٔ کشتی دشمن گیر میکرد و آن گاه سپاهیان رومی از طریق پُل، به درون کشتی دشمن یورش میبردند. در عرشهٔ کشتیهای کارتاژ جنگ تن به تن وحشتناکی درمی گرفت.
بدین ترتیب بود که کارتاژها در دریا نیز تفوق خود را از دست دادند و در جریان نخستین جنگهای پانیک، چندین نوبت شکست در دریا را نیز متحمل گردیدند.
در نهایت، رُم در نخستین جنگ پانیک که بیش از بیست سال طول کشید، پیروز شد و جزیرهٔ سیسیل و جزایر ساردین و کورسیکا را به اشغال خود درآورد. امّا نیروهای کارتاژ نیز، به طور قطعی درهم شکسته نشدند و کینهٔ رومیها را به دل گرفتند. پس هر دو دشمن، در خفا مشغول آماده شدن برای مصاف جدیدی شدند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#246
Posted: 21 Dec 2013 22:22
آغاز دومین جنگ پونیک
کارتاژها ضمن تدارک نبرد با روم، ارتشی بزرگ در اسپانیا فراهم آوردند. هانیبال جوان، سردار سپاه کارتاژ و فرمانده آن بود. او از همان دوران کودکی خویش سوگند یاد کرده بود که همیشه نسبت به روم نفرت بورزد. با همین نفرت وی آموزش انواع فنون جنگی و نظامی دیده بود و استعداد نظامی و دلاوریش حتی زبانزد رومیان بود. وی مردی سنگدل و سخت گیر و پُرانرژی بود و مزدوران را وادار میکرد که بدون چون و چرا از وی اطاعت کنند.
اشغال اراضی اسپانیا توسط کارتاژ، بهانهای برای شروع دومین جنگ پانیک، به دست رومیان داد و بدین ترتیب در سال ۲۱۸ قبل از میلاد، یکی از نمایندگان سنای روم(یکی از سناتورها)، به نام رُم، آغاز جنگی دیگر با کارتاژ را اعلام نمود. بدینسان دومین جنگ پانیک آغاز گردید.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#247
Posted: 21 Dec 2013 22:25
حملهٔ هانیبال به ایتالیا
هنگامی که کنسولهای رم، خود را برای گُسیل کردن قوای نظامی به اسپانیا و آفریقا آماده میکردند، هانیبال پیشدستی نمود و با یورش به ایتالیا، آنها را غافلگیر نمود.
سپاه کارتاژ به فرماندهی هانیبال موفق شد که در فصل پائیز از کوههای آلپ عبور کند. در این فصل شدت سرما به حدی بود که افراد مجبور بودند از کوره راههای یخ بستهٔ کوهستانی عبور کنند. اسبها و سپاهیان به درون پرتگاههای مخوف سقوط میکردند و عدهای از آنها بر اثر سرما تلف شدند. بدینسان در هنگام عبور از آلپ، تقریباً نیمی از سپاه کارتاژ نابود شد.
امّا آنچه از سپاه هانیبال باقیمانده بود، به دشت حاصلخیز رودخانهٔ پو در ایتالیای شمالی رسید. در اینجا قوم گال زندگی میکردند که کمی پیشتر به اطاعت از روم وادار شده بودند. پس گالها به هانیبال پیوستند و این امر باعث شد که سپاه ناتوان شدهٔ او، تا حدودی تقویت شود.
کارتاژ موفق شد که در طی چندین نبرد خونین، لشکریان روم را که به مصاف او فرستاده شده بودند را مغلوب سازد و قیامهایی که علیه کارتاژ برپا میشد را سرکوب سازد.
در ادامه، هانیبال به همراه سپاهیانش تمام شمال ایتالیا را درنوردید، و درحالیکه با بی رحمی تمام اکثر نواحی سر راهش را به ویرانههایی تبدیل مینمود، سرانجام به جنوب ایتالیا رسید.
سپاه کارتاژ خانهها را آتش میزد و باغها و تاکستانها را ریشه کن میکرد و مزارع و کشتزارها را لگدمال مینمود و احشام و حیوانات را با تیر از پای درمی آورد.
هانیبال و سپاهیانش در هنگام عبور از کوهستانهای آلپ، طی دومین جنگ پونیک
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#248
Posted: 21 Dec 2013 22:29
جنگ کان
در سال ۲۱۶ قبل از میلاد، سپاهیان کارتاژ به فرماندهی هانیبال در حومهٔ روستایی بنام کان، به ارتش اصلی روم برخوردند. به هم رسیدن این دو سپاه خصم در این مرحله از جنگهای پانیک، نبرد سهمگینی را رقم زد که با عنوان جنگ کان مشهور است.
ارتش رم از ۸۰هزار نفر پیاده و ۶هزار سواره تشکیل شده بود، امّا کارتاژها فقط ۴۰هزار نفر پیاده در اختیار داشتند، امّا از لحاظ سواره نظام برتر از روم بودند و ۱۴ هزار نفر سواره با خود داشتند.
کنسولهای رم میخواستند با یک یورش سریع ِواحدهای بیشمار پیاده نظام خود، دشمن را در هم شکنند. آنها پیاده نظام خویش را به شکل مربعهای عظیمی آرایش داده بودند و اسوارانها از جناحین پیاده دفاع میکردند.
امّا هانیبال به حدس، نیت رومیان را دریافت. او به خوبی میدانست که سپاهش نمیتواند در مقابل چنین یورشی ایستادگی کند، ولی این را نیز میدانست که پیاده نظام رومی، اگر مجبور به دفاع از جناحین و پشت جبههٔ خود بشود، قادر به تجدید سازمان سریع نیست. بدین ترتیب هانیبال نقشهٔ جسورانهای طرح کرد: محاصرل ارتش رم.
او تعدادی از افراد پیاده نظام خود را به مقابله با دشمن فرستاد، در جناحین بهترین واحدهای پیاده و سواره خود را مستقر نمود.
تمام تودهٔ عظیم پیاده نظام رم، به طور تهدیدآمیزی به پیش میآمد. گالها که در مرکز سپاه کارتاژ قرار گرفته بودند، تحت فشار پیاده نظام رم، مشغول عقب نشینی شدند. پیاده نظام رُم سینهٔ سپاه کارتاژ را شکاف داد و با این کار جناحین خود را خالی کرد. در همین هنگام بود که واحدهای گزیدهٔ کارتاژ به پیاده نظام رُم حمله کردند. ضمناً همزمان با این حمله، اسوارانهای کارتاژ نیز سواره نظام روم را پراکندند و از پشت جبهه به قوای پیادهٔ آن یورش آوردند.
رومیها مجبور به عقب نشینی شدند. صفوف منظم آنها درهم ریخت، لشکر به تودهای بی نظم و ترتیب مبدّل شد که در حلقهٔ محاصرهٔ دشمن اسیر شده بود. قتلعام بی رحمانهٔ رومیان آغاز شد. کارتاژ قریب ۷۰ هزار از سپاهیان رومی را نیز اسیر کرد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#249
Posted: 21 Dec 2013 22:31
نبرد نهایی
با گذشت دوازده سال از نبرد کان، رومیان به قدری نیرومند شده بودند که تصمیم گرفتند ارتشی به آفریقا گسیل دارند. اگرچه هانیبال تا آن زمان حتی با یک شکست هم روبرو نشده بود، ولی مجبور بود ایتالیا را ترک کرده و برای دفاع از سرزمین خود، به کارتاژ بشنابد.
با حرکت هر دو سپاه به سمت آفریقا، در نزدیکی شهر زاما جنگ بزرگی میان آنها درگرفت. در این جنگ این رومیان بودند که در همه چیز، بویژه به لحاظ سواره نظام، بر کارتاژ برتری داشتند.
در موقع جنگ بین پیادههای روم و کارتاژ، اسوارانهای رومی از پشت جبهه به کارتاژها یورش آورده و ارتش هانیبال در هم شکست. با این وجود کارتاژ نتوانست قوای جدیدی برای ادامهٔ نبرد گرد آورد و بدین ترتیب در سال ۲۰۱ قبل از میلاد، جنگ به طور نهایی و به نفع روم خاتمه یافت.
کارتاژ مجبور شد که ناوگان خود را به رُم بدهد، غرامت کلانی به این کشور بپردازد و تقریباً از تمامی متصرفاتی که طی سالیان مدید به دست آورده بود، چشم پوشی کند.
بدون تردید در پیروزی نهایی سپاه روم، دهقانان رومی که صفوف ارتش روم را پُر میکردند و مردانه با دشمن میجنگیدند، نقشی قاطع بر عهده داشتند.
پایان جنگهای پونیک
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#250
Posted: 21 Dec 2013 22:33
کارتاژ زیر فرمان روم
نمک در روم باستان بسیار گران بود آنچنان که گاه مزد سرزبازان را با دادن نمک میپرداختند. زمینهای شهر کارتاژ سرشار از نمک بود و رمیان با دستیابی به این سرزمین هم دشمن دیرینه خود را شکست دادهبودند و هم به این اندوخته گرانبهای نمک دست مییافتند و این دو دستاورد ارزش تبلیغی بسیاری داشت.
با فروپاشی کارتاژ رومیان اوتیکا(در تونس کنونی) همپیمان خود در نبرد با کارتاژ را که به شهر کارتاژ هم نزدیک بود به جای کارتاژ مرکز سرزمینهای زیر فرمان پیشین کارتاژ و بازدید بازگانی منطقه گذاردند.
در سده ۱ (پیش از میلاد) شهر نو کارتاژ در همان جای پیشین بازسازیشد و به زودی بزرگترین شهر بخش باختری امپراتوری روم گشت. شمار مردمان این شهر به پانصدهزارتن میرسید. این شهر مرکز بخش آفریقایی امپراتوری روم -که بخش حاصلخیز این امپراتوری هم شمردهمیشد- بود. کارتاژ همچنین یکی از کانونهای آغازین مسیحیت بود.
در سده پنجم میلادی گایزریک پادشاه وندالها بر کارتاژ دستیازید و آن سامان را پایتخت خود نمود. سرانجام در سده ششم بیزانس توانست وندالها را سر جایشان بنشاند.
در زمان امپراتوری موریس کارتاژ یکی از دو استانداری بیزانس درآمد(دیگری راونا در ایتالیای کنونی)، این دو تنها سنگرهای بازمانده بیزانس در باختر بودند. در آغاز سده هفتم ترسایی استاندار کارتاژ هراکلیوس ارمنی بود که امپراتور فوکاس را برانداخت.
استانداری بیزانسی کارتاژ نتوانست در برابر تازش تازیان در سده هفتم میلادی پایداریکند. در ۶۹۸ (میلادی) حسن بن النعمان کارتاژ را تاراج و ویران ساخت همانگونه که رومیان در ۱۴۶ پیش از میلاد این بلا را بر سر شهر آوردند. عربها در آینده شهر تونس را جایگزین کارتاژ ساختند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.