ارسالها: 2517
#251
Posted: 29 Mar 2013 15:33
تاريخ دان و نويسنده اي كه راه تزار را روشن ساخت ـ بزرگان ميهندوست تر از توده ها!
Konstantin Aksakov
امروز زادروز كنستانتين آكساكوف Konstantin Aksakov نقدنگار، نويسنده و تاريخدان ايده آليست روسيه است كه 29 مارس 1817 (طبق تقويم ميلادي قديم و دهم اپريل در تقويم تازه) به دنيا آمد. وي که در يک خانواده اهل قلم به دنيا آمده بود از هواداران آزادي بيان و آزادي سرف ها در روسيه بود و عشق عجيبي به روسيه و روس ها داشت. وي در نوشته هايش روزهاي طلايي روسيه را پيش بيني كرده بود و اين نوشته باعث تشويق تزار و مشاورانش به توسعه طلبي و کسب اقتدار مي شد. وي در كتاب خود «تاريخ روس ها» كه مورخان بعد از او، آن را تكميل كرده اند نوشته است كه شرط رسيدن روسيه به دوران طلايي؛ تحكيم احساس وطندوستي روس ها، اقتباس آزادي هايي كه در اروپاي غربي وجود دارد و نيز لغو خريد و فروش كشاورزان با اراضي كشاورزي است كه ربع جمعيت روسيه را در بردگي نگهداشته و فكر پيشرفت و ابتكار را از آنان گرفته است.
آكساكوف در سال 1855 كه الكساندر دوم تزار روسيه شد در رساله اي كه انتشار داد او را فردي متفاوت از پدرش اعلام داشت و نوشت كه با سلطنت الكساندر دوم كه مردي تحصيلكرده و روشنفكر است دوره تاريخي تازه اي در روسيه آغاز شده است. وي با اين اقدام خود، انجام اصلاحات از جمله لغو «سِرفدوم» را روي دست تزار تازه گذارد. آكساكوف همچنين به اين تزار توصيه کرد که مجلس بزرگان را که قبلا وجود داشت و شبيه سناي روم باستان بود احياء کند. آكساكوف عقيده داشت که بزرگان يک کشور بيش از توده ها نگران وطن و خواهان ترقي و سربلندي آن هستند. به باور او، توده ها عمدتا در فکر زندگاني روزمره و امرار معاش خود هستند تا اعتلاي وطن. آکساکوف 19 دسامبر 1860 درگذشت.
الکساندر دوم
هی زمان داره میره
منم یه پسر جوون که حسابی پیره
یه عاشق که از عشقش سیره
__________________
alinumber7
ارسالها: 2517
#252
Posted: 29 Mar 2013 15:38
بمباران شبانه بندر«لوبك» آلمان
29 مارس 1942 و در جريان جنگ جهاني دوم بندر «لوبك Lubeck» آلمان كه بيشتر سنگ آهن مورد استفاده كارخانه هاي فولاد سازي اين كشور به آن جا وارد مي شد مورد حمله صدها بمب افكن نيروي هوايي انگلستان قرار گرفت. در جريان اين حمله بيش از يك هزار ساختمان و عمدتا خانه هاي مسكوني ويران شد و تلفات سنگيني وارد آمد. يكي از ساختمان هايي كه آسيب شديد ديد كليساهاي تاريخي اين بندر بود. متعاقب همين بمباران، هيتلر دستور داد كه ابنيه تاريخي انگلستان نيز بمباران شود. آخرين موشک آلماني از نوع V - 1 بيست و نهم مارس 1945 بر انگلستان فرود آمد.
اين عکس، گوشه اي از بندر لوبك را در جريان بمباران نشان مي دهد
کليساهاي تاريخي بندر لوبك پس از بمباران انگليسي ها
هی زمان داره میره
منم یه پسر جوون که حسابی پیره
یه عاشق که از عشقش سیره
__________________
alinumber7
ارسالها: 2517
#253
Posted: 29 Mar 2013 15:48
دژ فرانسوي «دين بين فو» زير آتش ويتناميان
بيست و نهم مارس سال 1954 نيروهاي فرانسوي مستقر در شمال ويتنام كه به عنوان بازوي استعمار فرانسه در منطقه هندوچين عمل مي كردند در آخرين پايگاه خود در ويتنام ـ در يک منطقه کوهستاني نزديک مرز لائوس در زير آتش نيروهاي ژنرال جياپ اعلام عجز كردند که در رسانه هاي پاريس انعکاس يافت. اين نيروي انبوه فرانسوي که از پشتيباني ده ها تانک و 37 هواپيما برخوردار بودند از ساير پايگاه هاي شمال ويتنام به دژ نظامي دور افتاده «دين بين فو Dien Bien Phu» كه داراي يك فرودگاه اضطراري بود عقب رانده شده بودند. آنان در اينجا هم زير آتش بي امان افراد ژنرال جياپ كه گروهي داوطلب غير نظامي مركب از ملي گرايان و كمونيست ها بودند قرار گرفتند. در اينجا، سيم خاردار، ميدان مين و بمباران با بمب ناپالم مانع ادامه حمله افراد جياپ و رخنه آنان به پايگاه نشد و در همين جا بود كه فرانسه از پاي در آمد و به استعمار طولاني خود بر شبه جزيره هندوچين پايان داد. نبرد Dien Bien Phu چهل و پنج روز طول کشيد (از 13 مارس تا هفتم ماه مي). برخلاف پيش بيني فرانسويان، Vo Nguyen Giap (قبلا معلم درس تاريخ در دبيرستان) با بيش از 40 هزار فرد مسلح دين بين فو را محاصره کرد و زير آتش توپ قرارداد. در اين نبرد که با پيروزي ويتناميان پايان يافت 1571 فرانسوي کشته، 6600 فرانسوي ديگر مجروح و 11 هزار و 721 نظامي فرانسوي نيز اسير شدند. همچنين اعلام شده بود که 1729 فرانسوي نيز ناپديد شده اند.
شکست نظامي فرانسه در «دين بين فو» به عمر جمهوري چهارم آن کشور پايان داد و نبرد استقلال در مستعمرات ديگر فرانسه ازجمله الجزاير آغاز شد. جنگ استقلال ويتنامي ها با فرانسه از سال 1946 تا سال 1954 طول کشيد.
نظاميان فرانسوي در «دين بين فو» مجروحان خود را تخليه مي كنند
نظاميان فرانسوي در نبردگاه دين بين فو مي روند که تسليم ويتنامي ها شوند
هی زمان داره میره
منم یه پسر جوون که حسابی پیره
یه عاشق که از عشقش سیره
__________________
alinumber7
ارسالها: 2517
#254
Posted: 29 Mar 2013 15:52
سقوط هوئه و آغاز پايان حكومت دولت سايگون
تانك ها و نيروهاي ويت كنگ وارد شهر باستاني هوئه مي شوند
نيروهاي كمونيست ويتنام كه حمله نهايي به منظور يكپارچه كردن وطن خود را از دهم مارس 1975 آغاز كرده بودند 29 مارس پيروزمندانه وارد شهر باستاني «هوئهHue» پايتخت قديم امپراتوران آنام شدند و آن را متصرف گرديدند. دسته ديگري از اين نيروها در همين روز با شكستن خط دفاعي رودخانه «تاش هان» و عبور از آن به سوي سايگون به حركت در آمدند و اين شهر يك ماه بعد (31 آوريل) سقوط كرد و مسئله وحدت ويتنام حل شد. نيروهاي رزمي آمريکا در جنوب ويتنام 29 مارس 1973 و در پي توافق هاي پاريس، سرزمين ويتنام را ترک کرده بودند.
هی زمان داره میره
منم یه پسر جوون که حسابی پیره
یه عاشق که از عشقش سیره
__________________
alinumber7
ارسالها: 2517
#255
Posted: 29 Mar 2013 15:59
برخي ديگر از رويدادهاي 29 مارس
1626:آنتونیو توردسیلاس Antonio Tordesillas مورخ اسپانیایی که روزنگار (کرونیکل) دیدار کریستف کلمت و سایر اسپانیایی ها و نیز پرتغالی ها از قاره آمریکا و همچنین رویدادهای دوران حکومت فیلیپ دوم و فیلیپ سوم (دوران برتری اسپانیا) را تالیف کرده است درگذشت. وی متولد 1549 بود.
1638:نخستين مهاجرنشين سوئدي ها در «دليور» آمريكا ايجاد شد.
1814:ژنرال اندرو جكسون كه بعدا رئيس جمهوري آمريكا شد سرخپوستان قبيله «كريك» را در منطقه «هورس شو» شكست داد.
1827:ده ها هزار تن در تشييع جنازه بتهوون در شهر وين شركت كردند.
1847:نيروهاي دولت واشنگتن منطقه «وراكروز» مكزيك را متصرف شدند.
1936: 98 درصد از 45 ميليون و پانصدهزار راي دهنده آلماني به اعلاميه هيتلر که اشغال نظامي مجدد منطقه راينلاند Rhineland آلمان از سوي فاتحان جنگ جهاني اول غير قانوني است راي «بله» دادند و هيتلر با اعزام نيرو، اشغال گران را بيرون راند و اين، نخستين گام براي مسلح ساختن دوباره آلمان بود.
1943:در آمريكا به سبب ادامه جنگ (جنگ جهاني دوم) گوشت، كره و پنير جيره بندي شد.
1945:در این روز رسما اعلام شد که ارتش شوروی ارتش چهارم آلمان را کاملا منهدم ساخته است.
1962:ارتش آرژانتین برضد آرتورو فروندیزی Arturo Frondizi رئیس جمهور این کشور کودتا کرد و با زندانی ساختن او زمام اموررا به دست گرفت.
1971:
هیات منصفه (ژوری) یک دادگاه نظامی آمریکا ستوان ویلیام کالی William Calley فرمانده یک گروهان از تیپ 11 پیاده آمریکا را که گروهان او متهم به کشتار 400 تا 500 غیرنظامی ـ بزرگسال و کودک ـ ویتنامی ساکن روستای مای لای My Lai شده بود مجرم تشخیص داد. قضات دادگاه 7 روز بعد کالی را به زندان تمام عمر محکوم کردند که محکومیت او بعدا به تصمیم نیکسون رئیس جمهور وقت آمریکا به ده سال حبس در اقامتگاه خود در سربازخانه (فورت بنینگBenning) تبدیل شد و پس از سه سال و چندماه ماندن در این حبس خانگی آزاد شد. کشتار روستای مای لای و تصاویر مربوط مدت ها خبر صفحات اول روزنامه ها بود. این کشتار در مارس 1968 روی داده بود. کالی متولد 1943 است. پدر او نیز قبلا نظامی بود.
1985:اسپانيا و پرتغال شرايط بازار مشترك اروپا را براي پيوستن به آن پذيرفتند.
1994:آخرين سرباز آمريكايي از سومالي خارج شد.
2004:دولت های استونیا، اسلواکیا، بلغارستان، لاتویا، لیتوی نیا و رومانی اعضای پیشین بلوک شرق به ناتو پیوستند و عضو کامل این اتحادیه نظامی غرب شدند. با پیوستن استونیا، لاتویا و لیتوی نیا به ناتو، این اتحادیه وارد قلمرو شوروی فروپاشیده شد و در بالتیک و در پایگاه های سابق شوروی استقرار یافت بدون اینکه مقامات روس اعتراض کنند. این سه کشور حاشیه بالتیک از جمهوری های 15 گانه شوروی بودند. قبلا قرار بود که پس از انحلال اتحادیه نظامی بلوک شرق (پیمان ورشو)، ناتو نیز تبدیل به انجمن سیاسی شود!.
هی زمان داره میره
منم یه پسر جوون که حسابی پیره
یه عاشق که از عشقش سیره
__________________
alinumber7
ارسالها: 2517
#256
Posted: 30 Mar 2013 17:24
انديشه کردن فلسفي مورّخ درباره علل و نتايج رويدادها
جان فيسك
امروز ــ 30 مارس ــ زادروز جان فيسك John Fiske مورخ و فيلسوف آمريكايي است كه در 1842 به دنيا آمد و در 4 ژوئيه 1901 در گذشت. وي صاحب اين عقيده است كه بررسي در جهت كشف حقايق مربوط به يك رويداد از جمله علل و نتايج آن، مورخ را به انديشه كردن فلسفي درباره آن وادار مي كند و به اين لحاظ بيشتر مورخان صاحب فلسفه و فرضيه هستند كه بايد دوباره و با دقت و از اين ديدگاه آثار آنان را خواند و فلسفه و فرضيه را كه قطعا براي بشريت مفيد است استخراج كرد. بنابر اين، مطالعه تاريخ نبايد بدون تعمق و با عجله صورت گيرد. براي اين منظور بايد نخست شخصيت مورخ را شناخت و سپس به بررسي نوشته هاي او پرداخت.
نظرات فيسك عمدتا دركتابي كه دخترش پس از فوت او تحت عنوان «يادداشت هاي داخلي پدرم» منتشر ساخته منعكس است. مترجمان اين كتاب به زبان فرانسه و اسپانيايي عنوانش را «نامه هاي پدرم» انتخاب كرده اند.
از فيسك ده ها اثر باقي مانده است كه مهمترين آن ها عبارتند از: اوت لاين آو كازميك فيلازوفي، درس هايي كه انقلاب استقلال آمريكا مي دهد، فرانسه پس از انقلاب، انگلستان نوين، جنگ داخلي آمريكا ، داروينيسم، راه يابي اروپاييان به قاره آمريكا و نتايج جهاني آن، از طبيعت به خدا، زمان حساس ( وقتي كه يك رهبر بر سر دو راهي قراربگيرد ) و ....
هی زمان داره میره
منم یه پسر جوون که حسابی پیره
یه عاشق که از عشقش سیره
__________________
alinumber7
ارسالها: 2517
#257
Posted: 30 Mar 2013 17:26
دامنه و نيروي خيال ـ نيروي تخيّل Karl May داستان نگار آلماني
كارل مي
كارل مي Karl May داستان نويس آلماني سي ام مارس 1912 در 70 سالگي پس از انتشار 70 داستان درگذشت. دامنه و نيروي خيال اين نويسنده زبانزد است. براي مثال: او بدون اين كه قبلا از صحراهاي عرب نشين و يا مساكن سرخپوستان آمريكا ديدن کرده باشد در داستان هاي خود چنان اوضاع محل و زندگي و احساس ساکنان را تشريح كرده است كه خواننده پس از بازديد از محل در درستي آن چه را كه خوانده ترديد نمي كند.
خود وي گويد: رفتن به كتابخانه و خواندن يك تاريخ و يا جغرافيا و يا كتابي در قلمرو علوم انساني و علوم اجتماعي در او انگيزه نوشتن داستاني را تلقين مي كند و او در جريان نوشتن، خود را در همان محيط حس مي كند و مي نويسد.
كساني كه كتاب هاي کارل مي را بررسي و نقد كرده اند درباره اش كار گزافه گويي را به آن جا رسانيده اند كه وي را داراي مغزي خارق العاده توصيف كرده اند.
هی زمان داره میره
منم یه پسر جوون که حسابی پیره
یه عاشق که از عشقش سیره
__________________
alinumber7
ارسالها: 2517
#258
Posted: 30 Mar 2013 17:28
آنتروپوزوفي (ANTHROPOSOPHY)
Rudolf Steiner
سي ام مارس در سال 1925 روزي است كه رودولف شتاينرRudolf Steiner فيلسوف در سويس درگذشت. وي در 1861در ناحيه اي از كرواسي امروز كه در آن زمان گوشه اي از اتريش بود به دنيا آمده بود و به اين لحاظ، بيوگرافي نويسان او را فيلسوف اتريشي نوشته اند. وي بنيادگذارAnthroposophy بشمار آورده شده است که يک Spiritual Philosophy است.
بررسي و پژوهش هاي او عمدتا در زمينه آنتروپوزوفي و ارتباط روح با ديد و تجربه انسان است. وي معرف روش واحدي براي بررسي اين سه عنصر و Human Oriented Spiritual Philosophy است. شتاينر در باره «شأن انساني» تعاريف تازه به دست داده و روي رعايت آن تاكيد كرده است به گونه اي كه اين تاكيد به صورت جنبشي جهاني در آمده است. در جاي ديگر، وي اثبات كرده است كه تفكر افراد هماهنگ احساس آنان نسبت به زندگي و شرايطي است كه در آن زندگاني مي كنند. مهمترين تاليف شتاينر "تعريف آنتروپوزوفي" عنوان دارد. تاليف ديگر او «شئون انسان» است.
+++
امروز همچنين زاد روز موسي بن ميمون فيلسوف مصري متولد در قرطبه( اسپانيا) در سال 1135 ميلادي، جان هاوكينز مولف انگليسي تاريخ موسيقي در 1719 و ژوليوس باهن سن فيلسوف آلماني در 1830 است.
هی زمان داره میره
منم یه پسر جوون که حسابی پیره
یه عاشق که از عشقش سیره
__________________
alinumber7
ارسالها: 2517
#259
Posted: 30 Mar 2013 17:31
روزي كه ايليوشين ديده به جهان گشود
سرگي ايليوشين Sergei Ilyushin طراح هواپيما و ژنرال شوروي سي ام مارس 1894 در يك خانواده كشاورز روس ديده به جهان گشود. وي از 16 سالگي علاقه مند به پرواز با هواپيما و طراحي و ساخت آن شد. نخستين جنگنده را كه «ايليوشين ـ 2» نام داشت در سال 1938 براي نيروي هوايي شوروي ساخت كه آلماني ها اين هواپيما را به دليل قدرت مانور «مرگ سياه» مي خواندند. ايليوشين سپس به ساخت انواع ديگر هواپيما از جمله بمب افكن هاي سنگين و جت باري و مسافربر پرداخت و يكي از طراحان بنام جهان شد. اين مهندس هوانوردي و فضاپيمايي شوروي كه در ارتش اين كشور به درجه ژنرالي رسيد بسال 1977 درگذشت و غم فروپاشي بسيار ارزان شوروي را كه براي پايداري اش آن همه رنج برده وتلاش كرده بود نخورد.
ايليوشين ــ 2 ( مرگ سياه ) نخستين شكاري ـ بمب افكن ساخت مهندس ايليوشين ( 1938 )
هی زمان داره میره
منم یه پسر جوون که حسابی پیره
یه عاشق که از عشقش سیره
__________________
alinumber7
ارسالها: 2517
#260
Posted: 30 Mar 2013 17:33
زادروز «محمد فاتح» بنيادگذار امپراتوري عثماني كه با تصرف قسطنطنيه تاريخ قرون وسطا را بست
سلطان محمد دوم (فاتح) سي ام مارس 1432 ميلادي در«ادرنه» به دنيا آمد و با افتادن قسطنطنيه در 29 ماه مه سال1453 به دست او، تاريخ قرون وسطا بسته شد و تاريخ عمومي نخستين صفحه قرون جديد را باز كرد. عثماني ها از ديرزمان بر قسمتي از آناتولي، نواحي غرب قسطنطنيه و گوشه اي از بلغارستان امروز حكومت داشتند و گاهي تا آدرياتيك پيشروي مي كردند ولي تصرف قسطنطنيه برايشان ميسر نمي شد. سلطان محمد دوم نه تنها اين شهر مظهر قدرت غرب (روميان) و مسيحيت شرق را تصرف كرد بلكه با شكست دادن «اوزون حسن» تركمان بر تمامي آناتولي سلطه يافت. سلطان محمد قسطنطنيه را به اسلامبول تغيير نام داد و كليساي ايا صوفيه را به مسجد تبديل كرد. با تصرف قسطنطنيه به دست تركان عثماني بسياري از تحصيل كردگان و دانشمندان اين شهر با كتاب هايي كه داشتند به غرب مهاجرت كردند و سلطان محمد به ناچار درهاي اين شهر را به روي مهاجران بازكرد و مقدمات تاسيس يك امپراتوري اسلامي را كه جانشين خلافت عباسيان شود فراهم ساخت. فاتح در سوم ماه مه سال 1481 (حدود 20 سال پيش از اعلام پادشاهي اسماعيل صفوي ) درگذشت.
هی زمان داره میره
منم یه پسر جوون که حسابی پیره
یه عاشق که از عشقش سیره
__________________
alinumber7