ارسالها: 12930
#371
Posted: 26 Feb 2015 12:29
۷ اسفند: تولد احمد زویل دانشمند سرشناس مصری آمریکایی
۶۹ سال پیش در چنین روزی احمد زویل - دانشمند سرشناس مصری آمریکایی متولد شد. وی به عنوان پدر علم فمتوشیمی در دنیا شناخته میشود و بخاطر توسعه این شاخه از دانش شیمی فیزیک توانست جایزه نوبل شیمی سال ۱۹۹۹ را به خود اختصاص دهد.
۲۶ فوریه سال ۱۹۴۶ احمد زویل در شهر دمنهور واقع در کشور مصر و بعد از پایان جنگ جهانی دوم به دنیا آمد. بعد از پایان دورهی ابتدایی و دبیرستان وارد دانشگاه اسکندریه شد و کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را در رشته شیمی از این دانشگاه دریافت کرد و سپس به آمریکا رفت و در دانشگاه پنسیلوانیا دوره دکترای خود را در رشته شیمی آغاز کرد و بعد از آن به دانشگاه برکلی رفت و در این دانشگاه دوره فوق دکترا را سپری کرد.
پس از پایان دورهی فوق دکترا در دانشگاه برکلی سال ۱۹۷۶ به دانشگاه فنی کالیفرنیا رفت و در این دانشگاه تا سال ۱۹۹۰ به عنوان استاد به تحقیق و تدریس پرداخت. مهمترین دستاورد علمی دکتر زویل به تحقیق در خصوص واکنشهای شیمیایی در فمتوثانیه به کمک لیزرهای فوق سریع باز میگردد که همین تحقیقات دکتر زویل موجب خلق و بوجود آمدن شاخهی جدید در علم شیمی فیزیک به نام فمتوشیمی شده است.
فمتوثانیه یک واحد اسآی برابر با ۱۰ به توان -۱۵ ثانیه (0.000000000000001) است. یعنی یک میلیون میلیاردم ثانیه. نسبت یک فمتوثانیه یه یک ثانیه مانند نسبت یک ثانیه است به ۳۱٫۷ میلیون سال. در علم فمتوشیمی واکنشهای شیمیایی در این مقیاس زمان مورد مطالعه قرار میگیرد. این نوع تحقیقات و شاخه علم با یک سوال ساده در ذهن دکتر زویل آغاز شد و آن این بود که انرژی در میان اتم مولکولهای بزرگ به چه سرعتی و در چه زمانی انتقال پیدا میکند. همین سوال و پیدا کردن روشی برای پاسخ به آن دکتر زویل را به سمت خلق دانش فمتوشیمی پیش برد و جایزه نوبل شیمی سال ۱۹۹۹ به همین خاطر به ایشان تعلق گرفت. نتایج تحقیقات دکتر زویل باعث کشف ساختارهای مولکولی بسیار پیچیده شد و مسائلی را فرایندهای داخلی مولکولی مشخص کرد که تا آن زمان بر هیچ کس مشخص نبود.
دکتر احمد زویل کماکان به تحقیقات علمی خود در دانشگاه های آمریکا ادامه می دهد و به عنوان پدر علم فمتوشیمی یکی از مورد احترام ترین شیمیدانان دنیا است.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#372
Posted: 1 Mar 2015 15:08
۱۰ اسفند: زادروز آرچر جان پورتر مارتین شیمیدان سرشناس انگلیسی
۱۰۵ سال پیش در چنین روزی آرچر جان پورتر مارتین، شیمیدان سرشناس انگلیسی در شهر لندن متولد شد. شهرت این دانشمند بزرگ بخاطر کشف روش کروموتوگرافی است که به همین خاطر نیز جایزهی نوبل شیمی سال ۱۹۵۲ را به خود اختصاص داد.
۱ مارس سال ۱۹۱۰ آرچر در یک خانواده تحصیل کرده متولد شد. پدرش پزشک عمومی بود و به تحصیل اهمیت فراوان میداد. آرچر با حمایت پدر دورهی دبیرستان خود را در مدرسه بدفورد به پایان رساند و سپس وارد دانشگاه کمبریج شد تا مقطع کارشناسی ارشد در این دانشگاه باقی ماند. بعد از پایان دوره فوق لیسانس در یک لابراتوار تحقیقاتی در خصوص شیمی فیزیک مشغول به کار شد و سال ۱۹۳۸ وارد موسسه تحقیقات صنعتی وول در شهر لیدز شد. در خلال سالهای ۱۹۴۶ تا ۱۹۴۸ ریاست دپارتمان زیست شیمی شرکت Boots Pure را بر عهده داشت و سپس وارد موسسه ملی تحقیقات پزشکی شد.
آچر جان پورتر مارتین تخصص ویژهای در زیست شیمی و به ویژه ساختار ویتامین E و B2 داشت و تحقیقات وی در این حوزه باعث خلق کروموتوگرافی شد. کروموتوگرافی یا سَوانِگاری در علم شیمی روشی است برای جداسازی اجزای یک مخلوط با عبور دادن یک فاز متحرک از روی یک فاز ساکن. در این روش معمولاً مخلوط که به صورت مایع یا گاز است از یک لوله یا شبکه عبور داده میشود در حالی که سرعت حرکت اجزای تشکیل دهنده مخلوط در لوله یا شبکه با در نظر گرفتن مواد داخل لوله متفاوت است. در نتیجه مخلوط به اجزای تشکیل دهنده تجزیه شده و هر جزء جداگانه خارج می شود. در کروماتوگرافی دو فاز وجود دارد فاز ثابت وفاز متحرک، فاز ثابت در واقع اجزای درون لوله یا شبکه جداسازی را تشکیل میدهد و فاز متحرک مربوط به مادهای است که میخواهد مورد تجزیه و تخلیص قرار بگیرد. کروموتوگرافی پرکاربردترین روش جداسازی مواد به حساب می آید و در تمام شاخه های علوم کاربرد دارد.
آرچر جان پورتر مارتین در سال ۱۹۵۲ به همراه همکارش ریچارد لاورنس میلینگتن سینج بخاطر کشف روش کروموتوگرافی مفتخر به دریافت جایزه نوبل شیمی شد. وی در سال های پایانی عمر خود از بیماری آلزایمر رنج میبرد و سرانجام در تاریخ ۲۸ جولای سال ۲۰۰۲ در سن ۹۲ سالگی دیده از جهان فروبست.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#373
Posted: 2 Mar 2015 18:24
۱۱ اسفند: زادروز ادوارد کاندون فیزیکدان سرشناس آمریکایی
۱۱۳ سال پیش در چنین روزی ادوارد کاندون - فیزیکدان سرشناس آمریکایی متولد شد. شهرت وی به خاطر دستاوردهای علمیاش در فیزیک هستهای و رادار است که کمک بسیاری به توسعه دانش هستهای و فناوری رادار کرده است.
ادوارد کاندون ۲ مارچ سال ۱۹۰۲ در شهر آلاموگوردو در نیومکزیکو متولد شد. پدرش سرپرست تیم خط راه آهن بود و تمام زمانش را به کار سپری میکرد. ادوارد بعد از پایان دوره دبیرستان به عنوان روزنامه نگار به مدت سه سال مشغول به کار شد اما روزنامه نگاری کاری نبود که وی علاقه داشت. به همین دلیل این کار را رها کرد و وارد دانشگاه برکلی در کالیفرنیا شد تا تحصیلات خود را ادامه دهد.
در آغاز رشتهی شیمی را برگزید و در این رشته به تحصیل پرداخت اما بعد از مدتی به فیزیک گرایش پیدا کرد و تغییر رشته داد. ادوارد کاندون توانست در ۳ سال دوره کارشناسی خود را به پایان برساند و تنها در ۲ سال دکترای فیزیک گرفت. سپس بخاطر علاقهای که به فیزیک داشت به اروپا و آلمان سفر کرد و در دانشگاه گوتینگن زیر نظر مکس بورن به عمق بخشیدن دانش فیزیک خود پرداخت و سپس به دانشگاه مونیخ رفت و زیر نظر آرنولد سامرفلد آموزش دید. بعد از این دوره در آلمان به آمریکا بازگشت و به قدری این دوران بر وی تاثیر گذاشت که رساله دکترای خود را رد کرد و تمام آنرا مجددا از ابتدا با در نظر گرفتن نظریه کوانتوم نوشت و همچنین توانست اصل فرانک-کاندون را ارائه کند.
این اصل در شیمی کوانتومی بیانگر این قضیه است که انتقالات الکترونی در محتملترین حالت به گونهای انجام میشوند که مکان و مومنتوم هستهها ثابت بمانند. این اصل از تقریب سرعت بسیار بالای انتقالات الکترونی در مقایسه با ارتعاشات هسته و در نتیجه ثابت بودن هسته اتم هنگام انتقالات الکترونی ناشی میشود. اواخر دهه ۱۹۲۰ در پروژههای تحقیقاتی آزمایشگاه بل مشغول به فعالیت شد و در همین دوران به همراه تیم تحقیقاتی بل موفق به کشف پدیده پراکنش الکترون شد. دکتر کاندون از سال ۱۹۲۸ تا ۱۹۳۷ در دانشگاه پرینستون مشغول تحقیق و تدریس بود. سال ۱۹۳۷ در یک شرکت خصوصی یک تیم تحقیقاتی تشکیل داد تا روی فیزیک هستهای کار کند. وی توانست موادی بسازد که به کمک آن قادر بود اورانیوم را بصورت ایزوله جهت استفاده در بمب هستهای نگهداری کند. همچنین در همین دوران در پروژه رادار زیر نظر دولت آمریکا مشغول به کار شد و دستاوردهای مهمی از خود در جهت توسعه فناوری رادار برجای گذاشت. سال ۱۹۴۳ به دعوت دولت آمریکا وارد پروژه منهتن شد اما تنها ۶ هفته بعد از این پروژه استعفا داد و از آنها جدا شد. دکتر کاندون در خلال سالهای ۱۹۴۳ تا ۱۹۴۵ بصورت پاره وقت در پروژه جداسازی اورانیم ۲۳۵ و ۲۳۸ مشغول به کار شد و بعد از پایان جنگ جهانی دوم به عضویت کمیته انرژی هستهای آمریکا درآمد. در خلال سالهای ۱۹۵۶ تا ۱۹۶۳ در دانشگاه واشینگتن به فعالیت مشغول شد و سپس به دانشگاه کولورادو رفت و تا سال ۱۹۷۰ و زمان بازنشستگی در این دانشگاه باقی ماند.
دکتر کاندون در تاریخ ۲۶ مارچ سال ۱۹۷۴ در سن ۷۲ سالگی دیده از جهان فروبست.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#374
Posted: 3 Mar 2015 13:59
روز حیاتوحش مبارک
سوم مارس در تقویم سازمان ملل به نام «روز جهانی حیاتوحش» ثبت شده است. این روز جشن گرفته میشود هم به خاطر ارزشهای ذاتی جانوران و گیاهان وحشی و هم برای یادآوری این نکته که باید نسبت به جرائمی که در این ارتباط صورت میگیرد اقدامی فوری و عاجل انجام داد.
پایگاه اطلاعرسانی روز جهانی حیاتوحش نوشته است: «شماری از گیاهان قدیمیترین جنگلها و اکثر گونههای باشکوه به سرعت و در مقیاسی وسیع در حال نابود شدن است. هیچ زمانی مثل امروز، اقدامی علیه جرایم سازمانیافته در این ارتباط ضرورت نداشته است.»
در ادامه آمده است: «از شما تقاضا میکنیم به ما بپیوندید تا صدایی باشیم برای آن که جنایات حیاتوحش جدی گرفته شود. بیایید مطمئن شویم که جریمههای قانونی با جنایات سازمانیافته علیه حیاتوحش متناسب است.»
این وبسایت از علاقمندان خواسته است ضمن بازدید از صفحات آن، پوستر امسال را بارگذاری کرده و در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارند و با هشتگی (#SeriousAboutWildlifeCrime) که برای اخبار این روز در نظر گرفته شده اطلاعىسانی کنند.
همچنین از افراد علاقمند به حفظ حیاتوحش تقاضا شده صفحات شبکههای اجتماعی خود را به این روز اختصاص دهند، صدایی باشند در مخالفت با جرائم حیاتوحش و جنگلها، و چون تندر، فریاد رسای خود را به گوش جهان برسانند.
امسال در روز جهانی حیاتوحش برنامههای متنوعی در گوشه و کنار جهان برگزار میشود. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی این روز، شهرهای ژنو، نیویورک، سیجونگ در کره جنوبی و پارک ملی کروگر در آفریقای جنوبی برگزار میربان برنامههای مختلف هستند.
سازمان شکار و صید آمریکا نیز میزبان برنامه پرسش و پاسخی است که به صورت آنلاین (در ساعت یک به وقت واشنگتن) برگزار میشود. این برنامه یک ساعت به طول میانجامد و از وبسایت سازمان شکاربانی و صید به صورت همزمان قابل مشاهده است. وزارت خارجه آمریکا با استفاده از گوگل پلاس و هنگاوت ساعت ۹ صبح روز سهشنبه سوم مارس ۲۰۱۵ میزبان کاترین نُوِلی (Catherine A. Novelli) معاون وزیر امور خارجه آمریکا (در حوزه رشد اقتصادی، انرژی و محیطزیست) است. در این برنامه نمایندگان چهار سازمان غیرانتقاعی حضور خواهند داشت.
در ایران بازدید از موزه حیاتوحش و تاریخ طبیعی پردیسان به مناسبت این روز (از نهم تا چهاردهم استفند) رایگان بوده است.
روز بیستم ماه دسامبر ۲۰۱۳ در شصتوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل تصمیم گرفته شد سوم مارس به عنوان «روز جهانی حیاتوحش» نامگذاری شود. این روز به دلیل همزمانی با «کنوانسیون بینالمللی تجارت گونههای گیاهی و جانوری در خطر انقراض» (به اختصار: سایتیس) انتخاب شده است. با گنجاندن این روز در تقویم رسمی سازمان ملل سه هدف مختلف دنبال میشود. نخست آن که با یادآوری از گونههای زیبا و متنوع گیاهی و جانوری جشنی برگزار شود. ارتباط بین جمعیتهای انسانی و حیاتوحش در سراسر جهان مورد یادآوری قرار گیرد و در نهایت، آگاهی عمومی افزایش یابد تا از این طریق ضمن اقدامی عاجل برای مقابله با جرایم حیاتوحش از اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی این فساد گسترده در سراسر زمین کاسته شود.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#375
Posted: 4 Mar 2015 18:58
۱۳ اسفند: سالگرد مرگ آلینوش طریان ستاره شناس ایرانی
۴ سال پیش در چنین روزی، آلینوش طریان فیزیکدان و ستاره شناس سرشناس ایرانی دیده از جهان فروبست. از وی به عنوان مادر ستاره شناسی مدرن ایران و بانوی اختر فیزیک ایران یاد میشود.
آلینوش طریان در تاریخ ۹ نووامبر سال ۱۹۲۰ در یک خانواده ارمنی ایرانی متولد شد. پدر آلینوش شاعر و مترجم بود و مادر وی فارغ التحصیل رشته ادبیات از سوئیس بود. آلینوش تحصیلات خود را در مدرسه ارامنه آغاز کرد و بعد از پایان دوره ابتدایی وارد دبیرستان انوشیروان دادگر شد.
وی بعد از پایان دوره دبیرستان وارد دانشگاه تهران شد و سال ۱۳۲۶ مدرک کارشناسی خود را از این دانشگاه دریافت کرد. پس از فارغ التحصیلی یک فرصت شغلی در دانشگاه تهران پیدا کرد. بعد از مدتی از دانشگاه درخواست دریافت بورسیه تحصیلی برای ادامه تحصیل کرد اما استادش، دکتر حسابی بخاطر اینکه اعتقاد داشت تحصیل بیش از این برای یک زن مناسب نیست با درخواست آلینوش طریان مخالفت کرد و دانشگاه تهران به ایشان بورسیه تحصیلی نداد. آلینوش که به شدت به ادامه تحصیل علاقه داشت از تصمیم خود منصرف نشد و با حمایت مالی پدرش به دانشگاه سوربن فرانسه رفت و از این دانشگاه مدرک دکترای دریافت کرد. بعد از پایان دوره دکترا در حالی که پیشنهاد کار در این دانشگاه را داشت تصمیم گرفت به کشورش ایران بازگردد. بعد از بازگشت از فرانسه در دانشگاه تهران به عنوان دانشیار مشغول به کار شد. سال ۱۹۳۸ برای دوره رصدخانه خورشیدی از دولت آلمان غربی بورسیه دریافت کرد و به آلمان رفت و مدتی در این کشور به تحصیل پرداخت و سپس به ایران بازگشت. خانم دکتر طریان سال ۱۹۴۳ به مقام استادی دانشگاه تهران رسید و اولین کسی بود که به تدریس اخترفیزیک در دانشگاه تهران پرداخت.
دکتر طریان سال ۱۳۵۸ و بعد از ۳۰ سال تدریس در دانشگاه تهران خود را بازنشست کرد. وی در طول دوران فعالیت های علمی خود نخستین رصدخانه فیزیک خورشیدی را در ایران تاسیس کرد و اولین فردی بود که در ایران مفاهیم اخترفیزیک را تدریس میکرد. وی هیچگاه ازدواج نکرد و خانه خود را وقف کمک به دانشجویان کرد. دکتر طریان به عنوان بانوی اختر فیزیک ایران و مادر علم ستاره شناسی مدرن در ایران شناخته میشود. ایشان در سالهای پایانی عمر در خانه سالمندان توحید زندگی میکرد و سرانجام در تاریخ ۴ مارچ سال ۲۰۱۱ میلادی مصادف با ۱۵ اسفند سال ۱۳۸۹ شمسی به علت کهولت سن و در ۹۰ سالگی دیده از جهان فروبست.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#376
Posted: 5 Mar 2015 18:08
۱۴ اسفند: تولد گرادوس مرکاتور فیلسوف، ریاضیدان و نقشه نگار بلژیکی
۵۰۳ سال پیش در چنین روزی یعنی ۵ مارچ سال ۱۵۱۲ میلادی گرادوس مرکاتور فیلسوف و ریاضیدان برجسته بلژیکی متولد شد. بیشترین شهرت این دانشمند بخاطر نقشهای است که از جهان آن زمان ترسیم کرد و به نقشه ۱۵۶۹ معروف است.
گرادوس در شهر روپلموند متولد شد. وی پس از پایان تحصیلات ابتدایی وارد دانشگاه لوون شد. با وجود اینکه بیشترین شهرت مرکاتور بخاطر نقشههای جغرافیایی است که کشیده، اما درآمد اصلی وی از ریاضیات و ساخت ابزارآلات ریاضی بوده و در آن دوران درآمد خاصی از نقشه کشی نصیبش نمیشد.
گرادوس در سال ۱۵۳۵ کار کشیدن اطلس جهان را آغاز کرد و تقریبا تا پایان عمر به این کار مشغول بود. در این دوران گرادوس مرکاتور تلاش فراوانی کرد تا نقشه دنیا را براساس تمام اطلاعات موجود به دقت رسم کند. در سال ۱۵۴۴ کلیسا گرادوس مرکاتور را کافر برشمرد و به مدت ۷ ماه وی را زندانی کرد تا اینکه گرادوس مرکاتور در دادگاه کلیسا بی گناه شناخته شد و آزاد شد.
در سال ۱۵۵۲ به شهر دویسبرگ نقل مکان کرد و در آنجا یک کارگاه نقشه کشی راه اندازی کرد و توانست نقشه اروپا را در ۶ بخش آماده کند. مرکاتور در همین شهر برای امرار معاش به تدریس ریاضیات در دانشگاه میپرداخت. هرچند که در کنار تدریس به کار نقشه کشی نیز مشغول بود. در سال ۱۵۶۹ بعد از سالها تلاش سرانجام گرادوس مرکاتور توانست اولین اطلس پیشرفته خود را کامل کند و در سال ۱۵۷۰ نسخه نهایی آنرا ارائه کرد.
گرادوس مرکاتور به خاطر کشیدن نقشههای خود سفرهای زیادی انجام میداد و بعد از ارائه نسخه اولیه از اطلس جهان تلاش بسیاری کرد تا از خطای آن بکاهد و بعد از ۸ سال تلاش در سال ۱۵۷۸ نسخه دوم ازاطلس جهان خود را ارائه کرد. گرادوس مرکاتور بصورت مداوم بر روی نقشه خود کار میکرد و نقشههای زیر مجموعه از اطلس جهان خود را فراهم میکرد، تا سال ۱۵۸۸ نقشه دقیق آلمان، فرانسه، هلند، بالکان و یونان به نقشه اصلی اضافه شدند. گرادوس مرکاتور در تاریخ ۲ دسامبر سال ۱۵۹۴ دیده از جهان فروبست اما پسرش رومولد مرکاتور راه پدر را ادامه داد و نقشه جهان را تکمیلتر کرد.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#377
Posted: 6 Mar 2015 10:25
۱۵ اسفند: تولد ژوزف فون فرانهوفر فیزیکدان سرشناس آلمانی
۲۲۸ سال پیش در چنین روزی یعنی ۶ مارچ سال ۱۷۸۷ ژوسف فون فرانهوفر - فیزیکدان و دانشمند سرشناس آلمانی متولد شد. شهرت این دانشمند بزرگ بخاطر دستاوردهای وی در زمینه عینک و نور است و خطوط فرانهوفر از یادگارهای ایشان در حوزه نور علم فیزیک به شمار میرود.
فرانهوفر در شهر استراوبینگ متولد شد و در حالی که تنها ۱۱ سال داشت پدر و مادرش را از دست داد و برای امرار معاش به عنوان کارگر از همان سنین کم در یک کارگاه شیشه گری مشغول به کار شد. حضور در این کارگاه علاقه وی را به فیزیک و علم افزایش داد و یکی از زمینه سازهای شکوفایی وی در آینده شد.
در سال ۱۸۰۱ رئیس کارگاه شیشه گری سکته کرد و جانش را از دست داد و کنترل این کارگاه به دست ماکسیملیان ژوزف افتاد و زمانی که علاقه فرانهوفر را به علم مشاهده کرد برای وی کتاب و کمی وسایل آموزشی فراهم کرد و همچنین زمانهایی مشخص را به وی اجازه داد تا به مطالعه بپردازد.
در سال ۱۸۰۶ جورج فون رایشنباخ متوجه استعداد فرانهوفر شد و وی را به موسسه مطالعاتی که در خصوص صنعت شیشه داشت برد. در این مرکز فرانهوفر خیلی سریع استعداد خود را نشان داد و تبدیل یه یکی از محققان اصلی این مرکز شد توانست روشی را برای ساخت با کیفیتترین و دقیقترین شیشه آپتیک آن زمان کشف کند که در آن دوران بی نظیر بود. فرانهوفر به قدری در تکنولوژی ساخت شیشههای اپتیک مهارت پیدا کرده بود که باعث شد صنعت آلمان در این خصوص جایگاه انگلستان را در بازار بگیرد.
فرانهوفر به سرعت در شرکت ترقی کرد تا در سال ۱۸۱۸ تبدیل به یکی از سهامداران اصلی و مدیر شرکت شود. در آن دوران دانشمند سرشناس مایکل فاراردی تلاش کرد تا در ساخت شیشههای اپتیک با فرانهوفر رقابت کند اما حتی او نیز نتوانست در این رقابت پیروز شود. در سال ۱۹۲۲ دانشگاه ارلانگن دکترای افتخاری به فرانهوفر اهدا کرد و شهر مونیخ وی را به عنوان شهروند افتخاری این شهر برگزید. فرانهوفر در فناوری نور صنعت شیشه یک نابغه به حساب میآمد و تحقیقات بسیاری در خصوص فیزیک نور انجام داد، در خلال یکی از همین آزمایشها بود که فرانهوفر متوجه وجود خطوط تیرهای در طیف نور خورشید شد که به نام خود وی، خطوط فرانهوفر مشهور شده است.
فون فرانهوفر یکی از سرشناسترین دانشمندان در زمینه عینک سازی، صنعت شیشههای اپتیک و علم نور است در تمام دوران است و خدمات بسیاری به علم کرده است. ژوزف فون فرانهوفر سرانجام در تاریخ ۷ ژوئن سال ۱۸۲۶ و در ۳۹ سالگی دیده از جهان فروبست.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#378
Posted: 11 Mar 2015 11:50
۲۰ اسفند: زادروز نیکولاس بلومبرگن فیزیکدان سرشناس هلندی آمریکایی
۹۵ سال پیش در چنین روزی نیکولاس بلومبرگن - فیزیکدان سرشناس هلندی آمریکایی متولد شد. شهرت این دانشمند بزرگ بخاطر طیف سنجی لیزر و توسعه این روش در مطالعه و شناخت مواد است که به همین خاطر نیز جایزهی نوبل فیزیک سال ۱۹۸۱ به ایشان تعلق گرفته است.
۱۱ مارچ سال ۱۹۲۰ نیکولاس بلومبرگن در شهر دوردرخت هلند متولد شد. تحصیلات مقدماتی و متوسطه را در زادگاهش سپری کرد و سپس وارد دانشگاه لیدن در هلند شد و تا مقطع دکترا در این دانشگاه پیش رفت.
وی سال ۱۹۴۵ و اواخر جنگ جهانی دوم بخاطر مشکلاتی که در پی جنگ پیش آمده بود هلند را به مقصد آمریکا ترک کرد و تحصیلاتش را در مقطع دکترا در دانشگاه هاروارد ادامه داد. در این مقطع بصورت پاره وقت با ادوارد میلز پرسل در لابراتوار تشعشعات هستهای دانشگاه MIT در پروژههای تحقیقاتی فعالیت میکرد و بعد از مدتی بخاطر تجربه کارهای تحقیقاتی به عنوان استاد فیزیک کاربردی دانشگاه هاروارد انتخاب شد. دکتر نیکولاس بلومبرگن سال ۱۹۵۸ ملیت آمریکایی را بعد از سالها زندگی در این کشور برگزید.
مهمترین دستاورد علمی دکتر بلومبرگن به مبحث طیف سنجی به کمک لیزر مربوط میشود که باعث شد خواصی از مواد مختلف نمایان شود که بدون لیزر به هیچ وجه قابل شناسایی نبودند. به همین خاطر نیز جایزه نوبل فیزیک سال ۱۹۸۱ به ایشان تعلق گرفت. طیف سنجی یا بیناب یابی عبارت است از مطالعهی ماده و خواص آنها با بررسی نور، صوت و ذرات گسیل شده ، جذب شده یا پراکنده شده از ماده. از لحاظ علمی طیف سنجی به شاخهای از علم بر میگردد که نور مرئی برای مطالعات نظری در ساختار ماده و آنالیزهای کیفی و کمی استفاده میشود. اگرچه اخیراً به عنوان یک تکنیک جدید نه فقط برای نور مرئی بلکه بسیاری از اشکال تابشهای الکترومغناطیسی و غیرالکترومغناطیسی مانند میکروموجها، امواج رادیویی، اشعه ایکس، الکترونها، فونونها (امواج صوتی) و غیره را نیز شامل میشود و برای مطالعه ماده از آنها نیز استفاده میشود.
طیف سنجی لیزی یکی از مهمترین شاخههای علم در مطالعه مواد و خصوصیات آنها است که دکتر نیکولاس بلومبرگن نقش کلیدی در شکلی گیری آن داشته است. دکتر بلومبرگن در حال حاضر با ۹۵ سال سن کماکان به تحقیق در دانشگاه آریزونا مشغول است.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#379
Posted: 2 Apr 2015 15:19
۱۳ فروردین: سالگرد مرگ هانس اولوف گوستاو آلفون مهندس برق و فیزیکدان سرشناس سوئدی
۲۰ سال پیش در چنین روزی یعنی ۲ آوریل سال ۱۹۹۵ میلادی، هانس اولوف گوستاو آلفون - مهندس برق و فیزیکدان سرشناس سوئدی فوت کرد. شهرت این دانشمند بزرگ بخاطر فعالیت در حوزهی مگنتوهیدرودینامیک و بکارگیری آن در مطالعه فیزیک پلاسما است که به همین خاطر نیز جایزهی نوبل فیزیک سال ۱۹۷۰ را دریافت کرده است.
هانس آلفون در تاریخ ۳۰ می سال ۱۹۰۸ در شهر نورکوپینگ سوئد متولد شد. بعد از پایان تحصیلات در مقطع مقدماتی و متوسطه وارد دانشگاه اوپسالا در سوئد شد و در رشته مهندسی برق به تحصیل پرداخت و تا مقطع دکترا پیش رفت. با وجودی که در رشته مهندسی برق تحصیل کرده بود بیشتر عمر تحقیقاتش را صرف تحقیق در خصوص مگنتو هیدرودینامیک و فیزیک پلاسما کرد.
مگنتو هیدرودینامیک علمی است که در آن به مطالعه دینامیک شارههای رسانای الکتریکی همانند پلاسما و فلزات مایع می پردازد. به عبارتی دیگر نظریهی مگنتوهیدرودینامیک یک نظریه شارهای است که بر حسب پارامترهای ماکروسکوپی نظیر چگالی، فشار، دما، میدان سرعت شاره و میدان مغناطیسی بیان میشود. فیزیک پلاسما شاخهای از فیزیک است که به بررسی یکی از اشکال وجود ماده یعنی پلاسما میپردازد.در فیزیک پلاسما دربارهی سیستمهایی بحث میشود که از ذرات باردار مثبت و منفی تشکیل شدهاند و میتوانند آزادانه حرکت کنند.
دکتر آلفون به خاطر تحقیق در حوزه مگنتوهیدرودینامیک که به MHD نیز شهرت دارد در سال ۱۹۷۰ توانست جایزهی نوبل فیزیک را دریافت کند. وی از جمله بزرگترین فیزیکدانان در حوزهی فیزیک پلاسما بوده است که دستاوردهای مهمی از خود برجای گذاشته است. از دستاوردهای دکتر آلفون در فیزیک پلاسما میتوان به تشریح علمی پدیدهی شفق قطبی اشاره کرد که نتایج تحقیقات ایشان جنبههای مهمی را در فیزیک پلاسما آشکار ساخت. همچنین از دیگر دستاوردهای مهم دکتر آلفون میتوان به مطالعه در خصوص کمربند وان آلن که یکی از مهمترین دستاوردهای پروژه بینالمللی ژئوفیزیک در برنامهی ماهوارهی اکتشافگر آمریکا در سالهای ۱۹۵۷ و ۱۹۵۸ بوده است. از دیگر دستاوردهای علمی دکتر آلفون میتوان به کشف و تشریح پدیده طوفان ژئومغناطیس نیز اشاره کرد که یک اختلال موقتی مگنتوسفر زمین است که از لرزش موج باد خورشیدی یا ابر میدان مغناطیسی بوجود میآید و با میدان مغناطیسی زمین تعامل دارد. تشریح دینامیک پلاسما در کهکشان راه شیری نیز از دیگر دستاوردهای علمی دکتر آلفون بوده است.
دکتر هانس اولوف گوستاو آلفون سرانجام در تاریخ ۲ آوریل سال ۱۹۹۵ میلادی و در ۸۶ سالگی دیده از جهان فروبست.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟
ارسالها: 12930
#380
Posted: 4 Apr 2015 15:20
۱۵ فروردین: سالگرد مرگ ویلهلم اوستوالد شیمیدان سرشناس آلمانی
۸۳ سال پیش در چنین روزی یعنی ۴ آوریل سال ۱۹۳۲ ویلهلم اوستوالد شیمیدان سرشناس آلمانی فوت کرد. شهرت وی بخاطر فعالیتهای علمیاش بر روی کاتالیزوها و تعادلهای شیمیایی است که به همین خاطر نیز جایزهی نوبل شیمی سال ۱۹۰۹ به وی تعلق گرفته است. از او به عنوان یکی از پایه گذاران علم شیمی فیزیک یاد میشود.
ویلهلم اوستوالد در تاریخ ۲ سپتامبر سال ۱۸۵۳ در منطقهای از امپراتوری روسیه که امروزه در کشور لاتویا واقع شده است متولد شد. ویلهیم اوستوالد بعد از پایان دوره مقدماتی و ابتدایی وارد دانشگاه تارتو در استونی شد و در سال ۱۸۷۵ توانست کارشناسی خود را دریافت کند. وی سپس با ادامه تحصیل در سال ۱۸۷۸ دکترای خود را نیز دریافت کرد. دکتر اوستوالد در آغاز بخاطر کشف فرایندی در سال ۱۹۰۲ برای ساخت اسید نیتریک که به فرایند اوستوالد شناخته میشود به شهرت رسید.
اوستوالد علاوه بر کار در زمینه شیمی به بسیاری زمینههای دیگر نیز علاقه داشت و در آنها فعالیت میکرد، میزان نوشتههایی که او از خود برجای گذاشته است به حدود چهل هزار صفحه میرسد که بخش زیادی از آنها در زمینهی فلسفه است. دکتر اوستوالد در اواخر دهه ۱۸۹۰ و اوایل دهه ۱۹۰۰ تحقیقات بسیاری در خصوص کاتالیزورها و تعادلهای شیمیایی انجام داد که بخاطر کار در این حوزه در سال ۱۹۰۹ جایزه نوبل شیمی را دریافت کرد. از وی به عنوان یکی از بنیانگذاران علم شیمی فیزیک نیز یاد میشود.
علم شیمی فیزیک شاخهای از دانش شیمی است که در آن، از قواعد و قوانین فیزیکی، برای حل مسائل شیمی استفاده میشود. از دستاوردهای علمی دکتر اوستوالد میتوان به ایجاد مفهوم مول در شیمی که برابر با وزن مولکولی یک ماده بر حسب گرم است، قانون رقیق سازی اوستوالد در شیمی، فرایند اوستوالد برای تولید اسیت نیتریک ، مرحله اوستوالد در محلولهای جامد در تبدیل های ناهمگون ، اختراع دستگاه ویسکومتر برای اندازه گیری ویسکوزیته سیال، ساخت دستگاه پیپت که یکی از ابزارهای آزمایشگاهی است و به منظور اندازهگیری دقیقی از مایع در آزمایشگاه از آن استفاده میشود و بسیاری دیگر اشاره کرد.
ویلهلم اوستوالد در کنار شیمی به نقاشی نیز علاقه داشت، او رنگها را خودش درست میکرد و در زمینه ساخت رنگ نقاشی یک استاد بود. وی در دهههای بعدی زندگی خود در زمینهی نظریه رنگها نیز کار کرد و چندین مقاله در این زمینه منتشر کرد. سرانجام دکتر ویلهلم اوستوالد در تاریخ ۴ آوریل ۱۹۳۲ در بیمارستانی در لایپزیگ درگذشت و در خانه خود در گروسبوتن در نزدیکی لایپزیگ و پس از آن در گورستان بزرگ ریگا به خاک سپرده شد.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟