ارسالها: 23330
#1,991
Posted: 20 Jul 2014 21:01
اطلاعات جاسوسی
نیروهای نظامی کشورهای درگیر، به ندرت به طور مستقیم در جنگ سرد شرکت میکردند؛ این نبرد بیشتر توسط آژانسهای اطلاعاتی مانند سیا (آمریکا)، سازمان اطلاعات مخفی بریتانیا (انگلستان)، سرویس اطلاعات فدرال (آلمان غربی)، استاسی (آلمان شرقی) و کاگب (شوروی) انجام میشد.
از تواناییهای اشلون (سازمان اطلاعاتی مشترک ایالات متحده و انگلستان که در جنگ جهانی دوم ایجاد شد) برضد شوروی، چین، و همپیمانان آنها استفاده میشد.
بر پایه گفتههای سیا بیشتر فناوریهای کشورهای کمونیست شامل تقلیدهایی از فراوردههای غربی بود که آنها را به طور قانونی خریداری یا از طریق یک برنامه جاسوسی گسترده تهیه کرده بودند.[۲][پیوند مرده]. کنترل شدیدتر صادرات فناوری غربی از طریق COCOM و عرضه فناوری معیوب به دلالهای کمونیست پس از کشف پرونده فیرول در سرنگونی بلوک کمونیسم نقش داشت.
نتایج
اگرچه جنگ سرد باعث پیشرفت انواع گوناگون فناوری شد و همچنین بیزاری بسیاری را از واژه «جنگ» برانگیخت، باعث هدر رفتن منابع مالی بسیار و کشته شدن میلیونها انسان شد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#1,992
Posted: 20 Jul 2014 21:03
روزهای حساس و مهم جنگ سرد
رزمایش کمانگیر کاردان
در تاریخ ۲ نوامبر ۱۹۸۳ ناتو در سطح فرماندهی مانوری ده روز آغاز کرد که نام رمز آن "کمانگیر کاردان" (Able Archer) بود. در طرح این مانور مساله آمادگی برای شرایط وخیم در صورت بروز جنگی اتمی با اتحادشوروی نیز گنجانده شده بود. قرار بود حتی رهبران دولتها مانند هلموت کهل، صدراعظم آلمان و مارگرت تاچر، نخست وزیر بریتانیا نیز در جریان آن قرار گیرند. ولی این ماجرا به سوءتفاهمی سنگین منجر گردید.
آژیر خطر در پیمان ورشو
از طریق اطلاعات سرویسهای مخفی برای بلوک شرق این سوءتفاهم پیش آمد که ناتو واقعاً قصد یک حمله اتمی دارد. بهویژه شرکت رهبران دولتها، نظامیان را به اشتباه انداخته بود. پیمان ورشو نیروهای خود را در اروپای شرقی و جمهوری دمکراتیک آلمان به حال آمادهباش درآورد. در پی آن ناتو متوجه شد که با صلح جهانی بازی کرده است و از انجام برخی مراحل مانور خود چشمپوشی کرد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#1,993
Posted: 20 Jul 2014 21:05
هدف قرار دادن هواپیمای مسافربری کره جنوبی
در تاریخ ۱ سپتامبر ۱۹۸۳ اتحاد شوروی سهواً یک هواپیمای مسافربری کره جنوبی را هدف قرار داد و سرنگون ساخت. ۲۶۹ سرنشین این هواپیما کشته شدند. این پیشامد به یخبندان تازهای در مناسبات میان ایالات متحده آمریکا و اتحاد شوروی انجامید. سپس ماجرای نقص فنی در کامپیوتر پیش آمد.
هوشیاری سرهنگ استانیسلاو پتروف
سرهنگ استانیسلاو پتروف در تاریخ ۲۶ سپتامبر ۱۹۸۳ مشغول خدمت در پناهگاهی زیرزمینی در نزدیکی مسکو بود. ناگهان آژیر خطر به صدا درآمد و کامپیوتر موشکی اتمی را نشان داد که ظاهراً در همان لحظه از پایگاهی در آمریکا شلیک شده بود. دستورهایی که برای این شرایط به زبدهنظامیان داده شده کاملاً روشن بود. در شرایط جدی فقط نیمساعت فرصت تا وارد شدن ضربهای مصیبتبار باقی میماند. باید حمله متقابل آغاز میشد.
این سرهنگ اما معتقد بود که اشتباهی رخ داده و به هیچ اقدامی دست نزد. لحظاتی بعد که برای او مانند عمری سپری شد، سیستمهای کنترل نشان دادند که حق با او بوده و آژیر خطر اشتباهی به صدا درآمده است. ماهوارههای جاسوسی اشتباهاً بازتاب نور خورشید را به منزله یک حمله موشکی ارزیابی کرده بودند. تنها در سال ۱۹۹۸ جهان از دلیری سرهنگ پتروف آگاه شد و در سال ۲۰۱۱ جایزه رسانهای آلمان به نشانه ستایش به او اعطا شد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#1,994
Posted: 20 Jul 2014 21:07
۲۰۰۰موشک در پرواز
خطای مشابهی در تاریخ ۹ نوامبر ۱۹۷۹ در طرف مقابل صورت گرفت. یک سیستم هشداردهنده آمریکایی اعلام کرد که ۲۲۰ موشک اتمی به سوی آمریکا در پروازند. بعداً تعداد این موشکها حتی ۲۰۰۰ فروند اعلام شد. جیمی کارتر، رئیسجمهور وقت آمریکا در جریان این رویداد قرار گرفت. ولی بعد معلوم شد که یکی از تکنیسینها سهواً دادههای مربوط به شبیهسازی (سیمولاسیون) یک حمله اتمی را وارد سیستم کرده است.
هراس از جنگ جهانی سوم
جهان حساسترین روزهای جنگ سرد را در پاییز سال ۱۹۶۲ تجربه کرد. بهرغم هشدار جان اف کندی رئیسجمهوری وقت آمریکا، اتحادشوروی سکوهای پرتاب موشکهای اتمی خود را در کوبا، یعنی در نزدیکی آمریکا مستقر کرد. آمریکا با یک محاصره دریایی به این اقدام واکنش نشان داد. زیردریاییها و کشتیها جنگی دو طرف در آبهای کارائیب مراقب یکدیگر و مترصد حمله بودند. به نظر میرسید که جنگی اتمی بسیار محتمل است.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#1,995
Posted: 20 Jul 2014 21:09
خط ارتباطی مستقیم برای لحظات حساس
در تاریخ ۲۸ اکتبر ۱۹۶۲ خبر آرامکننده منتشر شد: خروشچف رهبر شوروی اعلام آمادگی کرد که موشکهای خود را از کوبا خارج کند. ایالات متحده آمریکا از حمله نظامی به کوبا چشمپوشی کرد. نتیجه این بحران ایجاد خط ارتباطی مستقیم میان واشنگتن و مسکو برای لحظات حساس و خطرناک بود. چنین چیزی در زمان ماجرای دیوار برلین برای شهروندان این شهر یک رویا بود.
گذرگاه مرزی میان دو برلین: صفآرایی تانکها در برابر هم
در معروفترین گذرگاه مرزی میان دو برلین به نام "چکپوینت چارلی" در اکتبر ۱۹۶۱ زورآزمایی دیگری میان دو ابرقدرت درگرفت. چندی پس از ساختن دیوار برلین وضعیت پیش آمده میتوانست خاک آلمان را به یک صحنه کارزار اتمی تبدیل کند. این بحران به دلیل کنترل گذرنامه یک دیپلمات آمریکایی توسط یک مرزبان جمهوری دمکراتیک آلمان بروز کرد. دیپلمات آمریکایی چنان خشمگین شده بود که ژاندارمری آمریکا را به محل فراخواند.
در پی آن شوروی تانکهای خود را به خیابان "فریدریش" در بخش شرقی برلین فرستاد. لوسیوس کلی، فرستاده ویژه آمریکا در برلین نیز متقابلاً تانکهای آمریکایی را به "چکپوینت چارلی" گسیل داشت. بدینسان دو ابرقدرت عملاً رویاروی یکدیگر قرار گرفتند. آنها با جنگ فقط چند متر فاصله داشتند. ولی در تاریخ ۲۸ اکتبر هر دو طرف کوتاه آمدند و تانکهای خود را عقب کشیدند. البته هر دو بعداً خود را برنده این ماجرا معرفی کردند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#1,996
Posted: 20 Jul 2014 21:13
جهانی شدن
جهانی شدن از دیدگاه کارشناسان امور بینالملل، فرایند یکپارچگی مردم جهان در یک جامعهٔ واحد است به نحوی که حوادث و اتفاقات در نواحی دوردست سبب شکل گیری رخدادهای محلی میشوند. البته جهانی شدن سبب گسترش پیوندها و ارتباطات متقابل فراتر از دولتها میشود و از اهمیت مرزها و فاصله جغرافیایی میکاهد. جهانی شدن در حقیقت یکی از مراحل پیدایش و توسعه تجدد و سرمایه داری جهانی است و به مجموعه فرایندهای پیچیده، که به موجب آن دولتهای ملی به نحو مطلوب و فزایندهای به یکدیگر وابسته میشوند، اطلاق میشود.
تعریف
جهانی شدن در زبان فارسی معادل «Globalization» در زبان انگلیسی درنظر گرفته شده است. در زبان عربی نیز کلمات «العلوله» و «الکوکبه» معادل جهانی شدن و یا جهان گرایی ترجمه شدهاند که عمدتا کلمه «العلوله» مورد استفاده قرار میگیرد.
در رابطه با ارائه تعریفی جامع و مانع از پدیدهٔ جهانی شدن میان صاحبنظران و اندیشمندان اجماع نظر حاصل نشده و هر دسته از آنان به تناسب برداشتی که از این پدیده دارند و پیش زمینههای ذهنی و ایدئولوژی سیاسی که بدان تعلق دارند تعریف خاصی از این پدیده ارائه دادهاند. در برخی ازاین تعاریف، جنبه اقتصادی جهانی شدن غلبه دارد و در برخی دیگر ابعاد سیاسی، فرهنگی و یا ارتباطی آن بیشتر مدنظر قرار میگیرد.
رابرتسون جهانی شدن را مفهومی میداند که ناظر بر فشرده شدن جهان و تشدید آگاهی جهانی است و فرآیندی است که وابستگی متقابل جهانی وآگاهی از جهان به عنوان یک کلیت یکپارچه در قرن بیست و یکم را در پی داشته است. پراتسون[چه کسی؟] جهانی شدن را پدیدهای چند وجهی تعریف کرده است به گونهای که به بافتهای گوناگون کنش اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، نظامی، فناوری ومحیط زیست راه پیدا کرده است.
درتعریفی دیگر مارتین آلبرو جهانی شدن را فرآیندی دانسته است که براساس آن مردم جهان در یک جامعه واحد و فراگیر جهانی به یکدیگر میپیوندند.
امانوئل ریشتر: جهانی شدن شکل گیری شبکهای است که طی آن اجتماعاتی که پیش از این در کره خاکی، دور افتاده و منزوی بودند در وابستگی متقابل و وحدت جهانی ادغام میشوند.
صندوق بینالمللی پول جهانی شدن را ادغام وسیع تر و عمیق تر تعریف میکند. به عبارت دیگر، جهانی شدن را رشد وابستگی متقابل اقتصادی کشورها در سراسر جهان از طریق حجم و تنوع مبادلات کالا و خدمات و جریان سرمایه در ماورای مرزها و همچنین از طریق پخش گسترده تر و وسیع تر تکنولوژی میداند. (IMF،۱۹۹۳)
لستر تارو: اقتصاد جهانی بنا به تعریف اقتصادی است که در آن عوامل تولید، منابع طبیعی، سرمایه، دانش فنی، نیروی کار ونیز کالاها و خدمات در سراسر جهان جا به جا میشوند.
با توجه به تعاریف فوق میتوان جهانی شدن را فرآیندی در نظر گرفت که در آن مرزهای اقتصادی میان کشورها هر روز کمرنگ تر وتحرک روزافزون منابع، تکنولوژی، کالا، خدمات و سرمایه و حتی نیروی انسانی در ماورای مرزها سهل تر صورت میگیرد و در نتیجه به افزایش تولید و مصرف در کشورها میانجامد.
نکتهای که درتعریف جهانی شدن بایستی مدنظر قرار گیرد پرهیز از یکسان انگاری معانی جهانی شدن با مفاهیم مترادف و یا بهتر بگوییم مشابه است. جهان گرایی، بینالمللی شدن، جهان شمولی، یکپارچگی جهانی، جهان گردی و یکسانسازی از جمله مفاهیمی هستند که بعضا مترادف با پدیده جهانی شدن به کار گرفته میشوند در صورتی که هر یک از آنها دارای بار معنایی و مفهومی خاص خود هستند که استفاده از آنها به جای "جهانی شدن" موجب تقلیل در معنا و فضای مفهومی این پدیده خواهد شد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#1,997
Posted: 20 Jul 2014 21:15
تاریخچه
واژه جهانی شدن نخستین بار برای طرح تحولاتی که در عرصه اقتصادی پدید آمد به کار گرفته شد. پس از آن و بر سیاق مباحث اقتصادی در موضوعات دیگری که دامن گیر ملل متعددی بود، مثل قاچاق مواد مخدر و تروریسم به کار رفت.
متعاقب تحولات شگرفی که در عرصه فناوری و تکنولوژی رخ داد، جریانی ایجاد شد که پیدایش بازار جهانی نخستین پیامد آن بود. در سالهای پایانی ۱۹۶۰ میلادی تحت تاثیر انقلاب ارتباطات و تقسیم کار جهانی، دامنه جهانی شدن بر کلیه عرصهها و حوزههای فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و دیگر شئون زندگی ملل سرایت نمود وتمام این حوزهها را متأثر از خود ساخت.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#1,998
Posted: 20 Jul 2014 21:16
ویژگیهای جهانی شدن
- ۱)رشد تجارت جهانی و تنوع معاملات بینالمللی
- ۲)رشد بی سابقه سرمایهگذاری مستقیم خارجی (FDI)وافزایش جریان سرمایه بینالمللی
- ۳)رشد تجارت پول و سرمایه
- ۴)جریان آزادانه خدمات تولیدی
- ۵)توسعه صنعت گردشگری
- ۶)انتقال سریع و رو به رشد گسترش فناوری
- ۷)شکل گیری شرکتهای بزرگ چند ملیتی
- ۸)تشدید گرایش و تمایل کشورها به عضویت در سازمانها و بلوکهای اقتصادی منطقهای
- ۹)مهاجرت نیروی کار در سطح بینالمللی
- ۱۰)گسترش ارتباطات و رسانهها و فرآیندهای تبادل اطلاعات در سراسر نقاط جهان و پدید آمدن دنیای مجازی ارتباطات واطلاعات
- ۱۱)ادغام و تبادل شاخصهها و رفتارهای فرهنگی
- ۱۲)تغییر نگرشها، ایدئولوژیها، هنجارها و...
- ۱۳)نازک تر شدن پوسته دولتها و ایجاد پیوندهای میان مردمی (یاسر پولایی)
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#1,999
Posted: 20 Jul 2014 21:18
تحولات رخ داده در سطح بینالمللی باظهور پدیده جهانی شدن
- ۱)تغییر تعریف در واژههای کلیدی اقتصاد
- ۲)جابه جایی تدریجی قدرت از دولتهای محلی به نهادهای بینالمللی و شرکتهای فراملیتی
- ۳)تغییر نظریههای حاکم بر اقتصاد
- ۴)تغییر در تقسیم کار جهانی از شیوههای خوشهای به خطی
- ۵)ظهور امپریالیسم جهانی در چارچوب جهانی سازی اقتصادی
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#2,000
Posted: 20 Jul 2014 21:20
ابعاد جهانی شدن
- جهانی شدن دارای ابعاد ولایههای متعددی است که از میان آنها پنج بعد دارای ماهیت متفاوت و اهمیت ویژهای است:
بعد اقتصادی
سازمان تجارت جهانی یکی از سازمانههایی است که بیانگر جهانی شدن اقتصاد در شرایط حاضر میباشد. این سازمان از جهانی شدن بازارهای مالی و گسترش آنها و قراردادهای الزام آور برای کشورها، جهانی شدن اقتصاد و تجارت آزاد و حرکت گسترده کالا در میان مرزها را به وجود آورده است.
یکی از اهداف بنیادی جهانی شدن در عرصهٔ اقتصاد، از میان رفتن مرزهای اقتصادی و حذف موانع حقوقی – قانونی در کشورهاست به گونهای که سرمایهها به صورت آزاد در گردش درآیند.
بعد فرهنگی
بسیاری از روشنفکران و تحلیل گران، پدیدهٔ جهانی شدن را بیشتر با توجه به بعد فرهنگی و اثرات اجتماعی آن مودد توجه قرار دادهاند. از بعد فرهنگی، جهانی شدن بیشتر بر ناظر بر فشردگی زمان و مکان و پیدایش شرایط جدید برای جامعه جهانی و جهانی شدن فرهنگ است. این بعد از جهانی شدن بر اقتصاد و سیاست تفوق دارد و عمده توجه آن بر روی مشکلاتی تمرکز دارد که فرهنگ جهانی با بهرهگیری از رسانههای جمعی برای هویت ملی و محلی به وجود میآورد. مبنای تحلیل طرفداران فرهنگ جهانی بر این اصل مبتنی است که رشد فزایندهٔ فناوری وسایل ارتباط جمعی، اینترنت و ماهواره موجب فشردگی زمان و مکان و نزدیکی فرهنگی کشورها شده و از این طریق یک فرهنگ مسلط در سطح جهانی تشکیل داده است.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.