ارسالها: 23330
#91
Posted: 14 Apr 2014 15:13
رازلیق
رازلیق(در گویش محلی رازلِخ) یکی از روستاهای شهرستان سراب در استان آذربایجان شرقی ایران است. این روستا مرکز دهستان رازلیق در بخش مرکزی شهرستان سراب است.
در پنج هزارگزی شمال سراب واقع است و ۵ هزار گز به شوسه سراب به تبریز فاصله دارد. ناحیهای است جلگه و معتدل و ساکنان آن ۳۰۰۳ تن میباشند. آب آن از چشمه تامین میشود و محصول آن غلات و حبوب است. شغل ساکنان آنجا زراعت و گله داری است وراه آن مالرو است.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#92
Posted: 14 Apr 2014 15:14
کتیبه رازلیق
بر پیشانی کوه بلندی از سلسله کوههای شمال سراب کتیبهای اورارتویی نقر گردیده و به کتیبه رازلیق مشهور است. این کتیبه به خط میخی اورارتویی است و در زیر آن سکویی ایجاد کردهاند و برای رسیدن به کتیبه باید از آن بالا رفت. ابعاد کتیبه ۸۰ در ۱۲۰ سانتیمتر است. در کنار کتیبه آثار قلعهای مخروبه به چشم میخورد و در گذشته در این محل دژ دفاعی اورارتویی قرار داشتهاست. این کتیبه یادگار آرگیشتی یکم شاه اورارتویی است و متن آن به این قرار است:
بیاری خدای خالدی، آرگیشتی روزاهینلی گوید: من به سرزمین آریو لشگر کشیدم. من سرزمین اوئوشو را تسخیر کردم. من تا کنار رود مونا رسیدم و از آنجا بازگشتم. من سرزمین گیردو؟، گتوها؟ و توایشیدو را تسخیر کردم. شهر روتومنی؟ را من گرفتم. سرزمینهایی را که من تسخیر کردم تحت سلطه و باج خود قرار دادم. این قلعه را به زور گرفتم و دوباره آنرا ساختم. من آنرا به آرگیشتی ایردو نامگذاری کردم. تا بخاطر یاری بیا اونی=اورارتو. برای مطیع ساختن سرزمینهای دشمن. به یاری و عظمت خدای خالدی و آرگیشتی بزرگ. شاه جهان، شاه شاهان، شاه شهر توشپا آرگیشتی گوید: هر کس نام مرا محو کند، یا به این نوشته خسارتی رساند. امیدوارم خدای خالدی (تهای شیا) و (شیوانی) او را از این گردون بر اندازد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#93
Posted: 14 Apr 2014 15:15
قلعه رازلیق
قلعه رازلیق در شمال، ۱۱ کیلومتری شهر سراب و یک کیلومتری غرب روستای دیزج سفید کنار رودخانه رازلیق چای قرار دارد. سنگ نبشته در روی صخرهای از سنگ خارا در دره رودخانه پسلر روبه جنوب واقع است. کتیبه اورارتویی رازلیق بر یک صخره نقر شده و تا کنون کاوشهای علمی باستان شناسی در این قلعه به صورت کامل انجام نشدهاست.
قلعه رازلیق به موقعیت جغرافیایی شهرستان سراب ـ دهستان رازلیق پنج کیلومتری شمال این روستا و به شماره ۲۲۵۴۲ سال ۱۳۸۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید این قلعه که قدمت آنها مربوط به هزاره اول قبل از میلاد و قرون میانه اسلامی میرسد مربوط به استقرار دوره اورارتو میباشد. برای دستیابی به این کتیبه تاریخی باید از روستای رازلیق عبورکرده و به روستای دیزج سفید رسید. درگذشته پلکانی در پای آن تعبیه گردیده بود که به مرور زمان از بین رفته وفقط چند پله ویران باقیماندهاست. پس از آن صفحهای طبیعی به چشم میخورد که درارتفاع ۳ متری آن کتیبه رازلیق به ابعاد ۸۲*۱۱۰ سانتیمتر در شانزده سطر حاوی فرمان ارگیشتی دوم فرزند (روسا) پادشاه اورارتور قرار گرفتهاست.
پایان رازلیق
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#94
Posted: 14 Apr 2014 15:20
دیگر آگاهیها
بیشتر اطلاعات ما از تمدن اورارتو، از نوشتههای آشوری است. قدرت اورارتو آنها را قادر به در اختیار گرفتن تجارت قفقاز و حوزه اطراف دریای خزر میکردهاست. شهرهای اورارتو معماری خاص و شاهانهای دارند که باقیمانده بعضی از آنها در شمال کردستان، حکایت از پیشرفته بودن آن و تأثیرش بر معماری ماد و هخامنشی میکند. زبان اورارتو احتمالاً از زبانهای هورانی بوده (که از زبانهای مرده، قفقازی هستند) و نزدیکترین زبان مدرن به آنها، زبان گرجی است.
پادشاهان اورارتو در زمان فترت آشور، با گسترش حوزه قدرت خود به شمال بینالنهرین و شرق سوریه، عملاً نبض تجارت در منطقه آناتولی و بینالنهرین را در دست گرفتند و قدرت گیری آنها تا حدی سبب کاهش قدرت امپراتوری مقتدر و جنگجوی «هیتی» در مرکز آناتولی شد. کلمه اورارتو، ریشهٔ نام کوه آرارات است.
سلطنت اورارتو بعد از سالها جنگ و رقابت با آشور و بعد از حمله کیمریها، در اثر حمله قوم ایرانی اسکیتهای اشکودا در قرن ششم قبل از میلاد، از بین رفت و باقیماندهٔ آن، به انقیاد پادشاهی ماد در آمد.
دانش پژوهیها نشان میدهد که گویش اورارتویی به زبان هوریانی شبیه است و زبان کوتی به عنوان زیرگروه زبان هوریانی شناخته شده و زبان ماننایی نیز از زبان هوریانی انشقاق یافته است.
پایان اورارتو
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#95
Posted: 14 Apr 2014 15:31
واسپوراکان
امپراتوری واسپورکان ۹۰۸-۱۰۲۱
واسپوراکان موقعیت جغرافیائی آن در ارمنستان غربی در اطراف دریاچه وان و شهر وان ترکیه امروزی میباشد. واسپوراکان هشتمین ایالت ارمنستان کبیر که بعدها به پادشاهی مستقلی به نام پادشاهی واسپوراکان در قرون وسطی تبدیل شد.
معنی واسپوراکان (سرزمین اصیل - باشکوه) یا (سرزمین شاهزادگان) میباشد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#96
Posted: 14 Apr 2014 15:36
تاریخ
در ۹۰۸م، گاگیک آرزرونی، یا گاگیک یکم واسپوراکان حاکم وقت منطقهٔ واسپوراکان، در شمال میان رودان، استقلال منطقهٔ تحت تسلط خود را اعلام کرد و مدعی پادشاهی بر کل ارمنستان شد. این اتفاق سبب آغاز کشمکش با حکومت مرکزی شد که تا ۹۴۳م ادامه یافت. گاگیک متعاقب اعلام استقلال، جزیره آختامار را به منزلهٔ مرکز حکومت خود برگزید و به مانوئل، معمار معروف ارمنی، دستور بنای مجموعههایی از کاخها را داد.
وی، که قصد داشت رهبری مذهبی ارمنستان را به جزیرهٔ آختامار منتقل سازد، به معمار خود دستور داد تا در کنار کاخها کلیسایی نیز بنا کند. ساختن کلیسای صلیب مقدس از ۹۱۵م تا ۹۲۱م به طول انجامید. لذا هنگام بررسی کلیسا باید این موضوع را نیز مد نظر داشت که گاگیک آرزرونی درصدد بنای کلیسایی بود که کلیسای جامع کل ارمنستان محسوب شود.
توما آرزرونی، مورخ قرن دهم میلادی، که تاریخ خاندان آرزرونی را نگاشته، ضمن شرح شکوه و جلال کاخهای جزیرهٔ آختامار، از کلیسای صلیب مقدس مانند کاخ قلعهٔ آمبرت،به صورت چند طبقه یاد کرده و دربارهٔ اسکلهٔ جزیره و امکانات دفاعی آن توضیحاتی مفصل داده است. متأسفانه، تأسیسات بندری و کاخهای این جزیره به دلیل جنگهای متعدد ویران شدند و ویرانهها نیز، به همراه تعدادی از جزایر کوچک و روستاهای اطراف دریاچه، به علت بالا آمدن سطح آب دریاچه به زیر آب فرو رفتند و امروزه تنها کلیسای صلیب مقدس، که در ارتفاعی بالاتر از سطح کاخها قرار داشته، باقی مانده است. نیکوغایوس (نیکولای) مار، باستانشناس روس، معتقد است:
<<کلیسای صلیب مقدس گواهی بر شکوه کاخهاست>>.
گاگیک، در ۹۲۷م، موفق شد جاثلیق وقت را مجبور به انتقال مرکز مذهبی ارمنیان به جزیره و استقرار در کلیسای صلیب مقدس کند اما یک سال پس از فوت پادشاه، در ۹۴۴م، جاثلیق کلیسا را ترک گفت.
از اوایل قرن یازدهم میلادی و با آغاز حملات سلجوقیان به ارمنستان، حاکم منطقهٔ واسپوراکان، سهنه کهریم، که قادر به مقابله با آنان نبود، تحت فشار حکومت امپراتوری روم شرقی و در ازای حکومت بر قیصریه (شهر)، کل سرزمین خود را، در ۱۰۲۱م، تسلیم امپراتوری بیزانس کرد. با استقرار نیروهای بیزانس در جزیرهٔ آختامار کلیسای صلیب مقدس مدتی به منزلهٔ کلیسایی معمولی به کار خود ادامه داد.
پس از سقوط حکومت مرکزی ارمنستان، در ۱۰۴۵م، به دست امپراتوری بیزانس، ارمنستان صحنهٔ جنگ میان ارتش بیزانس و سلجوقیان شد.
پایان واسپوراکان
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#97
Posted: 14 Apr 2014 15:42
پادشاهی واسپوراکان
ترسیم گاگیک آرزرونی، از نمای شرقی کلیسای صلیب مقدس
پادشاهی واسپوراکان پادشاهی بود که مابین سالهای ۹۰۸ تا ۱۰۲۱ میلادی همزمان با حکومت خلافت عباسیان در ایران با تمدنی ارمنی در اطراف دریاچه وان و شهر وان ترکیه حکمرانی میکردند. گاگیک آرزرونی، یا گاگیک یکم واسپوراکان حاکم وقت منطقهٔ واسپوراکان، بود.
پس از استقلال ارمنستان، در اواخر قرن نهم میلادی، چندین مرکز قدرت در کشور به وجود آمد که در ابتدا با حکومت مرکزی در کشمکش بودند اما در نهایت حکومتی فدرال تشکیل دادند. یکی از این مراکز قدرت، که در ابتدا خواستار جدایی از حکومت مرکزی و تشکیل پادشاهی مستقل بود، حکومت خاندان آرزرونی، در منطقهٔ واسپوراکان، بود.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#98
Posted: 14 Apr 2014 15:43
تاریخ
از سده ۹ (پیش از میلاد) منطقه واسپوراکان بخشی از اورارتو بود. در سده ۶ (پیش از میلاد) آن بخشی از قلمرو و ساتراپ نشین ارمنستان شد.
از ۱۸۹ (پیش از میلاد) واسپوراکان یکی از ایالتهای ارمنستان کبیر شد. سپس آن منطقه بخشی از سلسله اشکانی ارمنستان شد. پس از تقسیم ارمنستان در سال ۳۸۷م به دو بخش غربی و شرقی، به تبع آن واسپوراکان هم به بخش شرقی یعنی ارمنستان ایران پیوست.
در قرن هشتم تحت کنترل اعراب قرار گرفت ولی در ۸۸۴م با ظهور دودمان باگراتونی ارمنستان توانست از زیر سلطه اعراب رهایی پیدا کند.
در ۹۰۸م، گاگیک آرزرونی، یا گاگیک یکم واسپوراکان حاکم وقت منطقهٔ واسپوراکان، در شمال میان رودان، استقلال منطقهٔ تحت تسلط خود را اعلام کرد و مدعی پادشاهی بر کل ارمنستان شد. این اتفاق سبب آغاز کشمکش با حکومت مرکزی شد که تا ۹۴۳م ادامه یافت. گاگیک متعاقب اعلام استقلال، جزیره آختامار را به منزلهٔ مرکز حکومت خود برگزید و به مانوئل، معمار معروف ارمنی، دستور بنای مجموعههایی از کاخها را داد. وی، که قصد داشت رهبری مذهبی ارمنستان را به جزیرهٔ آختامار منتقل سازد، به معمار خود دستور داد تا در کنار کاخها کلیسایی نیز بنا کند.
پس از فتح آن منطقه توسط امپراتوری روم شرقی، توسط سلجوقیان تسخیر شد و چندین بار توسط سلجوقیان روم و ایوبیان دست به دست شد تا این که در قرن سیزدهم تحت کنترل ارمنستان زاکارید قرار گرفت.
بعدها واسپوراکان مورد تاخت و تاز مغول قرار گرفت، تا این که توسط ترکان عثمانی اشغال شد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#99
Posted: 14 Apr 2014 15:44
پادشاهان واسپوراکان
گاگیک آرزرونی، یا گاگیک یکم واسپوراکان ۹۰۸م تا ۹۴۳م
درنیک آشوت (پسر گاگیک آرزرونی) ۹۴۳م تا ۹۵۳م
آبسوال هامازاسپ (پسر درنیک آشوت) ۹۵۳م تا ۹۷۲م
آشوت ساهاک (پسر آبسوال هامازاسپ) ۹۷۲م تا ۹۸۳م
گورگن خاچیک (برادر آشوت ساهاک) ۹۸۳م تا ۱۰۰۳م
هوانس آرزرونی (برادر آشوت ساهاک) ۱۰۰۳م تا ۱۰۲۱م
پایان پادشاهی واسپوراکان
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#100
Posted: 14 Apr 2014 18:56
آرتساخ
تا اوایل قرن نهم: آرتساخ (سبزرنگ)
آرتْساخ (به ارمنی: Արցախ) نام دهمین استان پادشاهی ارمنستان بود. مورخان و جغرافیدانان نامداری همچون " پلینیوس" (کتاب تاریخ طبیعی)، " کلودیوس پتقومیوس " (کتاب جغرافیا)، " پلوتارک "(کتاب بیوگرافی تطبیقی) و" دیون کاسیوس "(کتاب دانستههای نویسندگان قدیم یونان و لاتین درباره سکوتیا و قفقاز) همگی در آثار خود تاکید داشتهاند که رود کورا مرز میان ارمنستان و آلبانیای قفقاز (آران یعنی سرزمینی که امروزه جمهوری آذربایجان نامیده میشود) بوده است و آرتساخ (قره باغ) در سمتی از این رود قرار دارد که جزیی از ارمنستان بوده است. در ارمنستان سدههای میانه آرتساخ را «سیونیک کوچک» و تْساودِک نیز مینامیدند.آرتساخ شامل ناحیهای میشد که امروزه منطقهٔ قرهباغ کوهستانی در جمهوری آذربایجان را تشکیل میدهد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.