ارسالها: 23330
#271
Posted: 15 Apr 2014 20:46
ارامنه در سامتسخه-جاواختی
موقعیت سامتسخه-جاواختی در نقشه
ارامنه اکثریت جمعیت در این منطقه را تشکیل میدهند اتحادیه دموکراتیک متحد ارامنه محلی جاواخک برای جاواخک در محدوده گرجستان یک استقلال محلی را پیشنهاد کرده است. این امر افزایش احساسات ضد ارمنی در گرجستان را نتیجه داده زیرا برای گرجیها یادبود تقاضای استقلال برای آبخاز، اوستیای جنوبی و آجارستان را که گرجستان آنها را مرزهای تاریخی خود در نظر میگیرد تداعی میکند با وجود این گفته میشود که خواست ارامنه جاواخک تفاوت و فاصله زیادی با خواست سایر مناطق دارد.
موقعیت سامتسخه-جاواختی در نقشه
خط لوله نفتی " باکو تفلیس جیحان " و خط لوله گاز طبیعی قفقاز جنوبی که از طریق این منطقه میگذرد با مخالفتهایی از سوی ارامنه محلی مواجه شده است، و همچنین خط آهن " قارص آخلکالاک باکو " که ارمنستان را جدا میکند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#272
Posted: 15 Apr 2014 20:47
پیش زمینه
ارامنه در سامتسخه-جاواختی معتقدند که قربانی سیاست انتقال ناشی از توازن جمعیتی تعدادی از خانوادههای گرجی که در آن جا سکونت داشتهاند شدهاند. ارامنه همچنین معتقدند که در این منطقه دست خوش محرومیتها و تبعیضات دولتی قرار گرفتهاند.
آنها با وجود اینکه در این منطقه در اکثریتند و به طور کلی میتوان گفت که در گرجستان از اقلیتهای بزرگ محسوب میشوند ولی در خصوص آموزش زبان ارمنی و تدریس آن در این کشور و نیز در برخورد با کلیسای حواری ارمنی، تبعیضات آشکاری اعمال میگردد.
تعدادی از ارامنه در اوائل قرن نوزدهم در نتیجه سیاستهای روسی اعمال شده از سوی ژنرال ایوان پاسکویچ به این منطقه بازگردانده شدند، زیرا این منطقه قبلاً مدتها در دست ترکهای مسختی بوده و آنها در این منطقه توانسته بودند توازن جمعیتی را به نفع خود تغییر دهند. البته ارامنه بیشتری بعد از نسل کشی ارمنیان به این منطقه آمدند.
برخی از گروههای سیاسی جمهوری ارمنستان و جماعت ارمنیان پراکنده و به نحو قابل توجهی " فدراسیون انقلابی ارمنی " علیه دولت گرجستان این ادعا را مطرح میکنند که جاواخک (نام ارمنی سامتسخه-جاواختی) باید متعلق به ارامنه باشد. ارمنستان متحد کلیه سرزمینهای تعیین شده بوسیله معاهده سور و نیز مناطق آرتساخ(نگورنو قره باغ)، جاواخک و نخجوان را در بر خواهد گرفت.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#273
Posted: 15 Apr 2014 20:51
تاریخ
جاواخک، یکی از نه دهستان منطقه گوگارک در شمال هایک بزرگ بوده و به مدت دو هزار سال جزئی از قلمرو حکومت هایاسا بوده است. این منطقه در سنگ نوشتههای آرگیشتی یکم به صورت جاباخا آمده است.
ارامنه عمدتاً در مناطق آخالکالاکی و نینوتسمیندا متمرکزند.
در آغاز سال ۱۹۱۸ جمعیت آخالکالاکی ۱۲۰۰۰۰ نفر بود که از این میان ۸۹۰۰۰ نفرشان ارمنی بودند (حدود ۷۴٪) ترکهای مسختی ۸۰۰۰ نفر (۷٪) و سایر اقوام ۲۳۰۰۰ نفر (۱۹٪) بودند.
در این دوره در آخالکالاکی ۱۱۱ روستا وجود داشت که ۶۶ تای آنها ارمنی، ۲۴ تای آنها ترکی، ۹ تای آنها روسی و۱۰ تای آنها گرجی بودند (دو روستای وارگاو و هزاباورا جمعیت ارمنیشان با گرجیها ادغام شدند) و یک روستا هم دارای جمعیتی آمیخته از ارامنه و گرجیها بود. امروزه با جمعیت ارمنی بومی سامتسخه-جاواختی و تسالکا سعی میشود به نوعی در جهت سیاست ضد ارمنی دولت گرجستان مقابله گردد. در سالهای اولیه حکومت شوروی در گرجستان در سرزمینی که امروزه سامتسخه-جاواختی نامیده میشود ۲۰۰۴۰۳ نفر زندگی میکردند و ترکیب ملی این منطقه به قرار زیر بوده است:
- ارامنه ۱۰۹۷۴۸نفر ۸/۵۴٪
- ترکهای مسختی ۵۷۰۷۹نفر ۵/۲۸٪
- گرجیها ۱۸۵۳۶نفر ۲/۹٪
- سایر ملل ۱۵۰۴۰نفر ۵/۷٪
بنابراین ارامنه اکثریت جمعیت این منطقه را دارا بودند. ترکهای مسختی، یک چهارم جمعیت و گرجیها نیز اقلیت مشهودی بودند.
در سال ۱۹۴۴ بنا بر تصمیم دولت اتحاد شوروی، جمعیت ترکهای مسختی، سامتسخه-جاواختی (که تغریباً ۱۰۰۰۰۰نفر بودند) به آسیای مرکزی (قزاقستان و ازبکستان) تبعید شدند. محل اقامت قبلی آنها با جمعیت گرجی ایمرتی پر شد.
از ۱۲۰ روستای خالی شده از ترکهای مسختی ۱۱۵ تای آنها در آدیگن، آخالتسیخه و آسپیندزا بودند که ۶۵ تای آنها از سوی جمعیت گرجی خارجی از ایمرتی اسکان داده شدند. سایر روستاها به طور اساسی متروکه ماندند تنها پنج روستا در آخالکالاکی (ساگامو، خاوت، ارینجا، داونیا و کارسپ) و ناحیه بوگدانووکا با جمعیت ارامنه پر شدند.
دولت محلی گرجستان، جمعیت ارمنی را از سکونت در روستاهای دورافتاده منع کرده و تنها وقتی با اقامت آنان موافقت کرده است که به نظر میرسد تازه واردین گرجی به طور گسترده از زندگی در شرایط سخت آب و هوایی آن منطقه امتناع نموده باشند.
امروزه مذاکرات فراوانی برای بازگرداند ترکهای مسختی به جای قبلی سکونتشان صورت گرفته. ذکر این نکته نیز ضروری است که از ۱۲۰ روستای تخلیه شده، سکونت گاه حدود پنجاه روستا نامعلوم و دورافتاده و متروکه است و قبلاً مخروبه گشتهاند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#274
Posted: 15 Apr 2014 20:54
ارامنه در آبخاز
ارامنه در آبخاز بعد از آبخازها دومین گروه بزرگ جمعیتی قومی را تشکیل میدهند. ارامنه در اواخر قرن نوزدهم و اوائل قرن بیستم در آبخازیا ساکن شدند و هم اکنون در نواحی گاگرا، سوخومی و گولریپش بزرگ ترین گروه قومی با بیست درصد از جمعیت و به طور کلی ۴۵۰۰۰ نفر از جمعیت ۲۱۵۰۰۰ نفری آبخازیا را تشکیل میدهند.
ارامنه در آجاریا
در آجاریا ۶۳٪ جمعیت را گرجیها شامل گرجیهای ارتودکس و مسلمان تشکیل میدهند و جمعیت ارامنه ۲/۳٪ جمعیت این منطقه را شامل میشود.
باتومی
در شهر باتومی بعد از گرجیها که جمعیت آنها در این شهر ۱۰۴۳۱۳ نفر است ارامنه با ۷۵۱۷ نفر دومین گروه بزرگ قومی در این شهر را تشکیل میدهند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#275
Posted: 15 Apr 2014 20:55
تاریخ اولیه مذهب
کلیسای ارمنی در گرجستان حدود پانزده قرن حضور داشته چنانکه حضور آن از اوائل قرن پنجم آغاز شده است. اوختانس مورخ قرون وسطای ارمنی گزارش داده که در شهر گرجی تسارتاوی یک اسقف نشین ارمنی تحت صلاحیت پاتریارک ارمنی وجود داشته که از سوی اسقفی موسوم به موسس رهبری میشد.
مورخ دیگر ارمنی ماتئوس آرخا مینویسد که در طی سلطنت شاه داویت چهارم به قلمرو اسقف نشین کلیسای ارمنی حالت رسمیت داده شد. بنابراین کلیسای جامع سورپ گئورگ تفلیس مرکز اداری ارامنه شد. بیش از ششصد مکان فرهنگی و مذهبی نظیر کلیساها ، مدارس علوم دینی و دیرها موجود بودهاند با وجود این بخش وسیعی از این اماکن به خاطر بلایای طبیعی، تعصب و سایر عوامل از بین رفتهاند.
وضعیت کنونی
ارامنه عمدتاً در گرجستان تابع کلیسای حواری ارمنی هستند البته تعداد قابل توجهی ارامنه کاتولیک در جاواخک زندگی میکنند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#276
Posted: 15 Apr 2014 20:59
کلیساهای متعلق به ارامنه حواری در گرجستان
کلیسای ارمنی در آخالکالاکی
اکثریت ارامنه ساکن در گرجستان ارامنه ارتودکس تابع کلیسای حواری ارمنی و زیر نظر آستان قدس اچمیادزین در ارمنستان میباشند.
مسائل مربوط به ارامنه گرجستان از سوی مقر اسقفی ارمنی در گرجستان حل و فصل میشود که به ارمنی ویراهایوتز تم نامیده شده و رئیس آن اسقف وازگن میراخانیان است.
امروزه تنها دو کلیسای ارمنی فعال در تفلیس وجود دارد. چندین کلیسای ارمنی قبلاً تخریب شده یا تبدیل به کلیسای گرجی شده و یا در شرف تبدیل شدن به کلیسای گرجی هستند. کلیسای ارمنی تقاضای مالکیت و اعمال حقوق مجدد بر شش کلیسا را کرده است.
پنج کلیسای مهم حواری ارمنی گرجستان عبارتند از:
- کلیسای نوارشن
- کلیسای نشان مقدس
- کلیسای مریم مقدس شامخورتسوتس
- کلیسای سورپ گئورگ موقنو
- کلیسای سورپ میناس
کلیسای دیگری موسوم به سورپ نشان در شهرستان آخالکالاکی در جاواخک است که منطقهای با اکثریت جمعیت ارمنی است. از کلیه این کلیساها که در طی قرون برای ارامنه خدمت نمودهاند و هیچ استفادهای تحت هیچ عنوانی از آنها نمیشود. در طی حکومت شوروی، دولت کمونیست اکثر معابد مسیحی را ملی اعلام کرد اما با استقرار مجدد حاکمیت گرجستان، این معابد مجدداً به ارامنه بازگردانده نشدند.
بازسازی این کلیساها مستلزم سرمایههای کلانی است که نه ارامنه گرجستان و نه اچمیاتدزین و نه جامعه ارمنی تفلیس از عهده آن بر نمیآیند.
چندین کلیسای ارمنی در گرجستان که مزین به چهرههای شخصیتی برجسته ارامنه بودهاند هم اکنون به ارتودکسهای گرجی یا سایر فرقهها تعلق گرفتهاند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#277
Posted: 15 Apr 2014 21:04
ارامنه کاتولیک در گرجستان
در گرجستان همچنین یک حوزه ارامنه کاتولیک وجود دارد. ارامنه کاتولیک به طور برجسته در جاواخک و تعداد کمتری هم در سایر نقاط کشور از جمله تفلیس به سر میبرند.
کاتولیکهای ارمنی تابع حوزه کاتولیکی ارمنستان، گرجستان و اروپای شرقی میباشند که بعد از تعطیلی طولانی در دوره اتحاد شوروی در سال ۱۹۹۱ مجدداً بازگشایی شد. اسقف نرسس در نرسسیان عضو جماعت مخیتاریستهای ونیز برای چندین سال عهده دار ریاست این حوزه بود که به علت کهولت سن جای خود را به اسقف نشان گاراکهیان داد.
در کلیسای کاتولیک ارمنی مراسم مذهبی به زبان ارمنی است ولیکن هستند ارامنه کاتولیکی که مراسم را به زبان لاتین اجرا میکنند با این وجود ارامنه کاتولیک از سوی واتیکان تابع کلیسای کاتولیک ارمنی در نظر گرفته میشوند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#278
Posted: 15 Apr 2014 21:05
مراسم بیزانسی کاتولیکهای گرجی و مراسم ارمنی
در پایان قرن نوزدهم هنگامی که تغریباً همه کاتولیکهای گرجی مراسم را به زبان لاتین اجرا میکردند برخی تمایلات در استفاده از مراسم بیزانسی مورد استفاده در کلیسای ارتودکس گرجی و کلیسای حواری ارمنی از سوی کلیسای کاتولیک ابراز شد. حکومت تزاری روسیه که گرجستان را از آغاز آن قرن تحت نظر خود داشت این مراسم را محدود به کلیسای ارتودکس شرقی کرده بود.
از این رو برخی از این گرجیهای کاتولیک اعم از روحانیون و عوام، مراسم ارمنی را پذیرفته و به حوزه کاتولیک ارمنی آردوین که در قفقاز جنوبی روسیه از سال ۱۹۰۵ تاسیس شده بود پیوستند تنها بعد از اعطای آزادی مذهبی در روسیه در ۱۹۰۵ بود که سرانجام برخی کاتولیکها در گرجستان، مراسم بیزانسی را اعمال کردند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#279
Posted: 15 Apr 2014 21:07
آموزش و پرورش
تفلیس دارای سه مدرسه ویژه ارامنه است همچنین پنج مدرسه ارمنی - روسی و ارمنی – گرجی وجود دارد که همه آنها علاوه بر برنامه آموزشی به تعلیم زبان و ادبیات ارمنی نیز میپردازند اما شکایت عمومی در این است که برنامه درس تاریخ ارمنی گنجانده نشده است. دولت ارمنستان هزاران کتاب درسی را از ارمنستان به مدارس ارمنی گرجستان میفرستد اما این مدارس هنوز دارای کمبود کتاب و امکانات بوده و نیاز به بازسازی و اصلاح فوری دارند. سالانه حدود پنجاه نفر با ملیت ارمنی وارد دانشگاههای گرجستان میشوند.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#280
Posted: 15 Apr 2014 21:08
رسانههای گروهی
تفلیس یک مرکز مهم برای انتشارات زبان ارمنی از قبیل انتشار نشریه هاراچ از سوی فدراسیون انقلابی ارمنی از ۱۹۰۶ تا ۱۹۰۹ بوده است که در این نشریه ناشران و نویسندگان مشهور ادبی و سیاسی فعالیت میکردند.
بعد از اعمال ممنوعیت از سوی مقامات روسی، نام روزنامه به هوریزون تغییر یافت که وابسته به هیچ حزب سیاسی خاص نبود و تا ۱۹۱۸ انتشار مییافت.
هم اکنون یک روزنامه ارمنی به نام وراستان (این کلمه به ارمنی معادل گرجستان است) به زبان ارمنی در تفلیس منتشر میشود.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.