ارسالها: 23330
#101
Posted: 21 Sep 2013 19:07
همدانی
شهرستان هَمَدانی (به فارسی تاجیکی: Ноҳияи Ҳамадонӣ) شهرستانی است واقع در جنوب خاوری استان ختلان کشور تاجیکستان.
این شهرستان در جنوب کولاب و در راستای بخشی از رود پنج به امتداد مرز افغانستان واقع شدهاست. جمعیت این شهرستان در سال ۲۰۰۷ میلادی برابر با ۱۲۳٬۸۰۰ نفر بود.
این شهرستان از سال ۱۹۵۰ تا ۲۰۰۴ شهرستان مسکووسکی نام داشت ولی پس از آن سال، به افتخار میر سید علی همدانی، شاعر پارسیگوی که آرامگاه او در ختلان است به نام شهرستان همدانی نامیده شد.
مرکز این شهرستان شهرکی است به نام ماسکاو .
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#102
Posted: 21 Sep 2013 19:12
یاوان
ناحیهٔ یاوان (به فارسی تاجیکی: Ноҳияи Ёвон) یکی از ناحیههای اداری ولایت ختلان است که در جنوب کشور تاجیکستان جای دارد و مرکز این ناحیه، جماعت یاوان است که تا شهر دوشنبه ۵۴ کیلومتر فاصله دارد.
مردم
بر پایهٔ آمار سال ۲۰۰۹ میلادی، این ناحیه ۱۷۶٫۲۰۰ نفر جمعیت داشتهاست. مردم این ناحیه به زبان فارسی تاجیکی سخن میگویند و پیرو مذهب حنفی میباشند.
حکومت
سرور ناحیهٔ یاوان، رئیس حکومت آن است که توسط رئیس جمهور تاجیکستان برگزیده میشود، نهاد قانونگذاری ناحیهٔ یاوان، مجلس نمایندگان خلق میباشد که توسط رأیدهندگان این ناحیه برای ۵ سال انتخاب میشوند.
تقسیمات
جماعتهای این ناحیه بشرح زیر است:
سال شهرشدن : ۱ ژوئن ۱۹۳۴ میلادی
مساحت: ۹۷۶٬۲ کیلومتر مربع
پیششماره تلفنی : +۹۹۲۳۱۴۱
پایان ناحیه ها
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#103
Posted: 23 Sep 2013 12:14
جزئیات ولایت سغد
شهر ها
خجند
خُجَند (به فارسی تاجیکی: Хуҷанд) (نام در زمان شوروی: لنینآباد) شهر و ناحیهای در کشور تاجیکستان و مرکز ولایت سغد است. این دومین شهر بزرگ تاجیکستان پس از دوشنبه است.
خجند تنها شهر تاجیکستان است که حتی پس از فروپاشی شوروی هنوز مجسمهای از لنین را دارد.
نام
درباره ریشه واژه خجند اختلاف وجود دارد. واژه خجند از آغاز سده هفتم میلادی با همین نام در سرچشمههای سغدی، پهلوی، چینی و عربی آمدهاست. برخی معنی واژه خجند را، مردم سعادتمند و بالانشین و امیر آوردهاند. برخی نیز بر این باورند که خجند در طی سدههای گذشته دگرگون شده، زمانی اسکندریه اقصی، سپس آنتیآخیه و سرانجام خجند نام گرفتهاست. برای نخستین بار در سالنامه چینی دودمان تنشو(۶۱۸-۶۲۶م) از خجند با نام گوی جنتی یاد شدهاست و در منابع سغدی که از کوه مغ بدست آمده کوچندی نامیده شدهاست. به تازگی گفته شده خجند از واژه مرکب خوره-کنته در زبانهای ایرانی باستانی ریشه گرفته و معنایش آفتابشهر یا شهر آفتابی است. بخش اول واژه، خور یعنی خورشید و بخش دوم، چند(کنده، کنته) به معنای شهر و دهکدهاست.
پیشینه
بیشتر منابع تاریخی و جغرافیایی خجند را در کنار رودخانه سیردریا داستهاند و آوردهاند که اسکندر مقدونی شهر اسخت اسکندریه را در این ناحیه در پایان لشکر کشی خود به سغد بنا نهاده بود. گفته شده که این شهر به عنوان دژی برای دفاع در برابر حملات سکاهای ساکن در شمال سیردریا ساخته شده بود. ولی کاوشهای باستانشناسان نشان دادهاست که پیشینه شهر خجند به بیش از دو هزار و هفت صد سال میرسد. بدین ترتیب، شهر خجند پیش از رفتن اسکندر مقدونی به آن دیار نیز وجود داشتهاست.
در افسانهها بنای خجند را به کیخسرو نسبت دادهاند و آن را عروس دنیا خواندهاند. ابن بلخی میگوید فیروز فرزند یزدگرد این شهر را بنیاد نهاده و دیوار ۵۰ فرسنگی خجند مرز ایران و توران بودهاست. خجند تا دوره انقلاب بولشویکی در روزگار فرمانروایی شوروی به لانه هنرمندان مشهور بود.
جغرافیا
خجند بر کرانه چپ رود سیردریا در آغاز دره فرغانه نهادهاست. این شهر در ۴۰ درجه و ۱۷ دقیقه عرض شمالی و ۶۹ درجه و ۳۷ دقیقه طول خاوری قرار دارد.
جمعیت
بر اساس آمار سال ۱۹۹۳م جمعیت این شهر نزدیک به ۱۶۲,۰۰۰ تن بودهاست که ۱۰۱,۰۰۰ تن (%۶۲) آن تاجیک، ۳۲,۰۰۰ روس و ۸,۰۰۰ تن را ازبکها تشکیل میدادند.
مشاهیر
کمال خجندی
برندق خجندی
پیشوایان شافعی اصفهان معروف به آل خجند (۴۸۳-۶۳۷ق)
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#104
Posted: 23 Sep 2013 12:24
استروشن
اِسترَوشَن (به فارسی تاجیکی: Истаравшан) (بونجیکت قدیم، مدتی نیز با نام: اوراتپه یا اوراتیوبه (Ура-Тюбе)) یکی از شهرهای ولایت سغد در کشور تاجیکستان است. این شهر نزدیک خجند و رودخانه سیردریا قرار گرفته است و حدود ۵۱۰۰۰ نفر جمعیت دارد (برآورد سال ۱۳۷۹).
استروشن در کوهپایههای شمالی رشتهکوههای ترکستان واقع شده و یکی از قدیمیترین شهرهای تاجیکستان است.
تاریخچه
کورش بزرگ در مکانی که امروزه استروشن قرار دارد شهر کورشکده را به عنون پایگاهی در جلوی تازش بیابانیان بنیاد کرد.
در استروشن بازماندههای آتشکدهای نیز وجود دارد که به آن مغتپه میگویند.
اطلاعات کلی
نامهای قدیمی : اوراتپه، بونجیکَت
سال شهرشدن : سده ۶ پیش از میلاد توسط کوروش بزرگ
زبانهای گفتاری: فارسی
ارتفاع از سطح دریا : ۱۱۱۳ متر
اِسترَوشَن
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#105
Posted: 23 Sep 2013 12:34
اسفره
شهر اِسفَره (به فارسی تاجیکی: Исфара) در استان سغد، تاجیکستان است. جمعیت این شهر ۳۷۳۰۰ نفر است.
تاریخچه
اسفره از کهنترین شهرهای آسیای میانه است و صورت قدیمی نام آن اسبره (Асбара) بودهاست. در سده دهم میلادی نام این شهر در تاریخ طبری ذکر شده و در سدههای یازده و دوازده میلادی پیشرفت اقتصادی داشتهاست. بابور (۱۴۸۲-۱۵۸۰) اسفره را جزء شهرهای اصلی منطقه نامیده و در سده ۱۶ پیشرفتی در ساخت مدرسهها و مسجدهای بزرگ حاصل شدهاست. در سده هفدهم اسفره بخشی از خانات خوقند بود.
نمای ورودی شهر اِسفَره((به فارسی تاجیکی: Исфара))
جغرافیا
اسفره نزدیک به مرز دو کشور ازبکستان (شهر فرغانه) و قرقیزستان (استان باتکن) قرار گرفتهاست. مساحت آن ۸۳۲ کیلومتر مربع و بلندی آن از سطح دریا ۸۶۳ متر است.
اقتصاد
حدود ۲۰ شرکت صنعتی در زمینههای تولید برق، صنایع شیمیایی و متالورژی، مصالح ساختمانی و مواد غذایی در اسفره فعالیت دارند.
باغهای زردآلو اسفره نیز در منطقه معروف است.
اماکن دیدنی
آرامگاه حضرت شاه
مسجد عبدالله خان
ده چارکوه
آرامگاه حضرت بابا
روستای کوهستانی وروخ
آرامگاه محمد بشارا
اطلاعات کلی
مساحت: ۸۳۲ کیلومتر مربع
ارتفاع از سطح دریا : ۸۶۳ متر
شهردار : مُحبه یعقوباُوا
معماری یک چایخانه سنتی در اسفره
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#106
Posted: 29 Sep 2013 09:31
اشت
ناحیهٔ اشت (به فارسی تاجیکی: Ноҳияи Ашт) شمالیترین ناحیهٔ ولایت سغد در تاجیکستان است که در مرز بین این کشور و ازبکستان قرار دارد.
تقسیمات اداری
تقسیمات اداری این ناحیه براساس نام جماعت و جمعیتش چنین است:
منطقه زمانی یوتیسی ۵:۰۰+ (یوتیسی +۵)
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#107
Posted: 29 Sep 2013 09:35
باباجان غفورف
ناحیه باباجان غفورف (به فارسی تاجیکی: Ноҳияи Ғафуров) یکی از ناحیههای اداری ولایت سغد در تاجیکستان است و در شمال جمهوری تاجیکستان جای دارد. مرکز این ناحیه، جماعت باباجان غفورف است.
تقسیمات
جمعیت (۲۰۰۸) ۲۹۳٬۸۰۰
منطقه زمانی یوتیسی ۵:۰۰+ (یوتیسی +۵)
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#108
Posted: 29 Sep 2013 09:39
پنجکنت
ناحیه پنجکنت (به فارسی تاجیکی: Ноҳияи Панҷакент) یکی از ناحیههای اداری ولایت سغد در تاجیکستان است و در شمال جمهوری تاجیکستان جای دارد. مرکز این ناحیه، جماعت پنجکنت است که در ۲۷۰ کیلومتری جنوب غرب خجند قرار دارد. از این شهر تا شهر دوشنبه ۲۴۰ کیلومتر راهاست.
تقسیمات
جمعیت ۲۳۰۰۰۰
منطقه زمانی یوتیسی ۵:۰۰+ (یوتیسی +۵)
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#109
Posted: 29 Sep 2013 09:44
جبار رسولف
ناحیه جبار رسولف (به فارسی تاجیکی: Ноҳияи Ҷаббор Расулов) یکی از ناحیههای اداری ولایت سغد در تاجیکستان است و در شمال جمهوری تاجیکستان جای دارد. مرکز این ناحیه، جماعت پرولتارسک است که در ۲۰ کیلومتری جنوب غرب خجند قرار دارد. از این شهر تا شهر دوشنبه ۲۹۷ کیلومتر راهاست.
تقسیمات
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#110
Posted: 29 Sep 2013 09:48
شهرستان
شهرستان شهرستان (به فارسی تاجیکی: Ноҳияи Шаҳристон) نام یکی از شهرستانهای استان سغد کشور تاجیکستان است. مرکز این شهرستان شهری است به نام شهرستان.
در فاصلهٔ نزدیکی از شهر شهرستان دژی باستانی به نام قلعه قهقهه دیده میشود. این دژ در سدههای ۶ تا ۹ میلادی برپا بوده و مرکز حکومت زمینداران استروشن شهر کهن بومجیکث بودهاست. تا کنون کاخی بزرگ با ۲۰ اتاق و تالارهای بزرگ و کوچک در محل این دژ حفاری شدهاست.
در این شهرستان شمار واحدهای خصوصی کشاورزی (به فارسی تاجیکی: хочагии дехкони، خواجگی دهقانی) از سال ۱۹۹۹ تا کنون از ۱۲ عدد به ۱۶ عدد رسیدهاست.
از روستاهای بزرگ این شهرستان میشود به چشمهسار (جمعیت: ۲۷۰۰)، شهرستان بالا (۲۱۲۹) و ینگیکورگان (۶۰۱۴ نفر) اشاره کرد.
تقسیمات
نزدیکی قلعه قهقهه، نزدیک به شهر شهرستان.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.