ارسالها: 23330
#31
Posted: 22 Apr 2017 23:04
3
روحبخش | Rouhbakhsh
- نام اصلی عزت روحبخش
- نام مستعار روحبخش
- تولد ۱۲۸۷ خورشیدی
- آشتیان
- ملیت ایرانی
- مرگ ۱۳۶۸ خورشیدی
- سبک(ها) موسیقی کلاسیک ایرانی
عزت روحبخش،(۱۲۸۷ - ۱۳۶۸) از خوانندگان ایرانی بود.عزت روحبخش اهل آشتیان و از شاگردان علی خان نایب السلطنه بود.
او در شانزده سالگی با بازی در نمایش «خسرو و شیرین» و اپرت «دخترک بت پرست» وارد عرصهٔ هنر شد اما خوانندگی را با رادیو اغاز کرد.
در سال ۱۳۱۹هـ. ش توسط حسین تهرانی به رادیو رفت و شاگرد علی اکبر شهنازی، شب پره، سلیمان روح افزا و ابولحسن صبا شد.
روحبخش سالها با این سازمان همکاری کرد. وی مدتها با ارکستر برادران وفادار همکاری میکرد. قبل از روحبخش، فروغ سهامی و پرخیده (وی بازیگر سینما هم بود) با ارکستر مجید وفادار (نام ارکسترش را برادران وفادار گذاشته بود)همکاری میکردند.
مهمترین دلیل کمبود آثار وی این است که بانو روحبخش بیشتر برای آرشیو شخصی خود ترانه هایش را ضبط میکرد و کمتر آنها را به بازار عرضه میکرد.
نواب صفا درباره شروع کار خود میگوید:
«ذوق ترانه سرایی، آن زمان که بیست و یک سال داشتم در من پا گرفت، اما هیچ اهنگساز و خوانندهای را نمیشناختم. ابتدا روی چند ترانه کردی و کرمانشاهی که میدانستم شعر فارسی گذاشتم که یکی از انها بسیار شهرت یافت، ترانهٔ "موسم گل شد وقت گل چیدن" است. کریم فکور که ان روزها دانشجوی رشته حقوق بود (حدوداً سال ۱۳۲۴) مرا راهنمایی کرد که به خانم روحبخش مراجعه کنم. خانهٔ روحبخش در خیابان سی متری بود. وقتی ترانهام را برایش خواندم با آن از شعر چیزی نفهمید، احساس خوشایندی به او دست داد. سرانجام ارکستر وفادار این ترانه را اجرا کرد که اتفاقاً بر سر زبانها افتاد و بدین ترتیب به جرگهٔ ترانه سرایان پیوستم».
روحبخش با مجید وفادار در بغداد صفحههای را پر کردهاست.
ناصر زرآبادی، عباس شاپوری، مهدی تاکستانی، مرتضی گرگین زاده و قاسم جلالیان از دیگر کسانی بودند که در سالهای اولیه تاسیس رادیو با روحبخش همکاری داشتند.
روحبخش در سال ۱۳۶۸ زندگی را وداع گفت و در امامزاده طاهر کرج به خاک سپرده شد.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#32
Posted: 22 Apr 2017 23:06
«آوازهخوانان زن از پری آقابابایف تا عزت روحبخش»
محمود خوشنام - در یکی از برنامههای پیشین اشاره کردیم که از نخستین دهه قرن جاری خورشیدی، رفته رفته پای زنان نیز به عرصههای هنری و از جمله موسیقی باز شد. البته پیش از آن، زنان ارمنی که غالباً در صحنههای تئاتری بازی میکردند، سرکی هم به تالارهای کنسرت میزدند. حضور و شرکت آنان، اگرچه به سبب لهجه ارمنیشان با اجرای موسیقی سنتی سازگار نبود، ولی به هر حال بودش به ز نبود جلوه میکرد و میتوانست تا حدودی جای خالی زنان مسلمان ایرانی را بگیرد.
از میان این زنان، چند تنی، هم به دلیل بازیگری و هم به سبب آوازخوانی، شهرت بسیار پیدا کردهاند و علاوه بر کنسرتگذاری، در برخی از اُپرتها و موزیکالهای آن سالها نیز شرکت داشتند. نام پری آقابابایف در صدر فهرست زنان ارمنی نشسته که با آوازخوانی خود، موسیقی مردانه سنتی را نیز از ظرافت زنانه برخوردار ساختهاند.
میدانیم که پری آقابابایف در سالهای دهه ۱۳۰۰، در نمایشهای رضا کمال شهرزاد نیز شرکت میکرد و هر جا که نمایش حکم میکرد، آواز نیز میخواند. او از جمله، در نمایش «پریچهر و پریزاد»، اثر شهرزاد، در گراندهتل تهران، نقشآفرینی میکرد که موسیقی آن را درویش خان معروف ساخته بود.
نمایندگان کمپانی «هیزماسترز وُیس» (His Master «s Voice) که در همان سالها به ایران آمدند، خواندههای پری آقابابایف را نیز ضبط کردند. در میان این ضبط شدهها، ترانهای انقلابی وجود دارد با عنوان «دختران سیروس» که خیلیها آن را از آن عارف قزوینی میدانند. ولی فرم و ساختار ترانه، بیشتر به سبک امیرجاهد است؛ اگرچه از آن او نیز نیست. شاید آهنگساز ناشناسی آن را به شیوه امیرجاهد ساخته و از ترس تکفیر ملایان، نام خود را بر آن ننهاده باشد.
پری آقابابایف، آنگونه که بدیعزاده میگوید، چند ترانهی او را نیز خوانده است.
لورتا هایراپتیان نیز از دیگر هنرپیشگان ارمنی است که در عرصه آواز و ترانهخوانی فعال بوده است. لورتا در سال ۱۲۹۰ در تهرانزاده شد. خانوادهی او در بحبوحه درگیرهای انقلاب اکتبر به ایران آمده بودند. او از نوجوانی به بازی در تئاتر علاقمند شد و در نمایشنامههای موزیکال و یا اُپرتهای اولیه ایرانی، از صدای گرم خود نیز استفاده کرد. از جمله در اُپرت «یوسف و زلخیا» که بر اساس منظومهای از وحشی بافقی ساخته شده بود.
آشنایی و ازدواج لورتا با عبدالحسین نوشین، نقطهی عطفی در زندگی او پدید آورد و فعالیت او را محدود به عرصه تئاتر کرد. کار در تئاتر فردوسی و تئاتر سعدی که به همت نوشین و یارانش برپا شده بود، دیگر مجالی برای پرداختن به موسیقی باقی نمیگذاشت.
با ظهور خواننده سنتشکنی چون قمرالملوک وزیری که پیش از این، به او پرداختهایم، ورود و حضور زنان در صحنه اجرایی موسیقی آسانتر شد و رفته رفته همه راهبندانها از میان رفت.
روحانگیز و ملوک ضرابی که از آن دو نیز یاد کردهایم، با گذر از راه همواری که قمر پدید آورده بود، وارد میدان شدند و پس از آن دو، خیل زنان به عرصههای مختلف اجرایی موسیقی روی آوردند و ظرافت و طراوتی به آن بخشیدند که پرداختن به همه آنها، از محدودهی تنگ برنامهی ما بیرون است. تنها میتوان به زمینهسازان و برجستگان آنها اشاره کرد.
یکی از صداهای برجسته در دهه دوم و سوم قرن حاضر، ملکه برومند بود، که خیلی از زود از صحنه بیرون رفت.
ملکه که برادرزاده نورعلیخان برومند، ردیفشناس معروف بود، در سال ۱۲۹۰ در تهرانزاده شد و موسیقی را ابتدا نزد عموی خود و بعد نزد ابوالحسن صبا، حبیب سُماعی، تاج اصفهانی و مرتضی محجوبی فراگرفت. او با همین هنرمندان، سفری نیز به شام و بیروت داشت و در آنجا از صدای خود، صفحاتی را به ضبط درآورد. آشنایی ملکه با اسماعیل مهرتاش، پای او را به جمع هنرمندان «جامعه باربد» نیز باز کرد. او در «جامعه باربد» در چند نمایشنامه نقش اول را ایفا کرد و از آواز خود نیز در اجرای برنامه بهره گرفت.
ملکه برومند در سال ۱۳۶۹ در تهران درگذشت.
در پایان برنامهی امشب، به خوانندهی دیگری میرسیم که او را باید حد فاصل میان سنتیها و خوانندگان نوآور بعدی بهشمار آورد. عزت روحبخش که باید او را از خوشتحریرترین خوانندگان زن بهشمار آورد.
عزت روحبخش شاگرد علیخان نایبسلطنه بود و از سال ۱۳۲۰، یک سال پس از برپایی نخستین رادیو در ایران، به جرگهی خوانندگان اندک آن پیوست. علیاکبر شهنازی، ابوالحسن صبا و مرتضی نیداوود نخستین همراهیکنندگان او در رادیو بودند.
روحبخش در بعضی از کنسرتهای «انجمن موسیقی ملی»، به رهبری روحالله خالقی نیز شرکت داشت و قطعات دشواری از بدیعی و خالقی را بهراحتی اجرا میکرد.
مجید وفادار آهنگسازی بود که برای روحبخش ترانه میساخت. چندی بعد، پای او به برنامه گلهای جاویدان و رنگارنگ نیز باز شد. علاوه بر آن، روحبخش در یکی دو فیلم سینمایی نیز ایفای نقش کرده است.
یکی از ترانههای شهرتیافته روحبخش، قطعه محلی «گل پامچال» است.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#33
Posted: 22 Apr 2017 23:12
روحبخش - نو بهار آمد یارا
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#34
Posted: 22 Apr 2017 23:13
روحبخش - گل پامچال
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#35
Posted: 22 Apr 2017 23:14
روحبخش - کبوتر بهشتی
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#36
Posted: 22 Apr 2017 23:18
4
ملوک ضرابی | Molouk Zarabi
- زادروز ۱۲۸۹
- کاشان
- درگذشت : دی ۱۳۷۸
- تهران
- محل زندگی : کاشان، تهران
- ملیت:ایران
- نامهای دیگر : ملوک فرشفروش کاشانی
- والدین : حاجی حسین
ملوک ضرابی (زادهٔ ۱۲۸۹ خورشیدی در - درگذشته ۱۳۷۸ خورشیدی در تهران) خوانندهٔ موسیقی سنتی ایرانی بود.
او از سیزده سالگی فعالیتهای هنری خود را آغاز کرد. وی مدتی نزد اقبال آذر آواز را فراگرفت و صفحههایی از او ضبط شد. از دیگر اساتیدش حسین طاهرزاده (دو سال)، حاجیخان ضربگیر (یک سال برای تنبک) بودند. با تأسیس رادیو، به آنجا رفت و در بعضی از برنامهها شرکت میجست.
ملوک ضرابی از محدود خوانندگانی است که از ابتدای فعالیت در دربار رفت و آمد داشته است و برنامه های بسیارزیادی در دربار اجرا کرده، که بجز چند صفحه محدود موسیقی چیزی از انها ظبط نشده است.(البته آمده است که ملوک ضرابی در طی سالها ۳۸ تا ۴۱ هر شب در کاخ ملکه مادر برنامه داشته است که تعداد زیادی از انها از رادیو پخش می شده و همچنین اکثرا ظبط شده است).
ضرابی در نمایشنامههای جامعه باربد بهسرپرستی اسماعیل مهرتاش همکاری داشت و در خواندن تصنیف و آهنگهای ضربی ماهر بود. از وی صفحههای بسیاری باقیماندهاست. او خواننده مورد علاقه شاه ایران بود.
ملوک ضرابی در سال ۱۳۷۸ در آپارتمان شخصیاش در تهران زندگی را وداع گفت.
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ویرایش شده توسط: sepanta_7
ارسالها: 23330
#37
Posted: 23 Apr 2017 15:52
«بانو ملوک ضرابی در سالگرد حبیب الله بدیعی (دهه ۱۳۷۰)»
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#38
Posted: 23 Apr 2017 15:55
بانو ملوک ضرابی دربرنامه شما و رادیو
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#39
Posted: 23 Apr 2017 16:01
عکس های ملوک ضرابی
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.
ارسالها: 23330
#40
Posted: 23 Apr 2017 16:01
عکس های ملوک ضرابی
این کاربر به دلیل توهین به مدیریت بن شد.