ارسالها: 642
#54
Posted: 13 Apr 2013 07:49
هشدار در مورد سرقت اطلاعات شخصی در کافی نت
پسر جوانی که با نصب نرم افزارهای جاسوسی در کافی نت ها اقدام به سرقت اطلاعات شخصی و بانکی کاربران می کرد، با تلاش پلیس فتا شناسایی و دستگیر شد
به گزارش مهر، سرگرد مختاری نسب در این باره اظهار داشت: با شکایت فردی مبنی بر برداشت غیرمجاز از حساب بانکی وی، ماموران اقدامات خود را آغاز کردند. با بررسی های اولیه مشخص شد برداشت ها طی 20 مرحله و صرف خرید اینترنتی کارت شارژ تلفن همراه شده است.
وی ادامه داد: پس از تحقیقات فنی و تخصصی صورت گرفته متهم ساکن شهر محمدیه شناسایی و به اداره پلیس احضار شد، وی با رویت مستندات به جرم خود اعتراف کرد و در بازجویی ها گفت از طریق نصب نرم افزار جاسوسی بر روی سیستم های یکی از کافی نت های سطح شهر اقدام به سرقت اطلاعات شاکی کردم.
رییس پلیس فتا قزوین یادآور شد: مدیران دفاتر خدمات اینترنتی ، موظفند شرایطی را فراهم كنند كه اطلاعات كاربر پیشین (شامل سایتها ، صفحات دیده شده، فعالیتها،ID ها ، آدرسهای ایمیل و ...) به محض قطع استفاده كاربر، از بین رفته و برای كاربران بعدی كه از آن رایانه استفاده میكنند قابل بازیابی نباشد و همینطور رایانههای استفاده شده در مراكز خدمات اینترنت (كافینت) بایستی الزاماً در حالت كاربر محدود (Limited User) در اختیار كاربران قرار گرفته و درگاههای ورودی سیستم رایانهای شامل درگاههای USB، كارت خوانها و سایر درگاههایی كه امكان اتصال حافظههای جانبی به آنها وجود دارد، به صورت نرم افزاری مسدود شود.در صورت نیاز كاربر به استفاده یا ارسال فایل رایانهای باید انتقال از طریق متصدی اجرایی دفتر خدمات اینترنت و از طریق شبكه داخلی دفتر روی سیستم رایانهای كاربر و پس از اطمینان از آلوده نبودن فایل رایانهای به بدافزارها انجام شود.
ای بس که نباشیم و جهان خواهد بود
نی نام ز ما و نه نشان خواهد بود
زین پیش نبودیم و نبد هیچ خلل
زین پس چو نباشیم همان خواهد بود
حکیم عمر خیام
*******
مردم فقط "یک بار" بايد بمونن تا موفق بشن،
ولى جمهوری اسلامی "هر بار" باید موفق بشه تا بمونه . . .
ارسالها: 642
#55
Posted: 13 Apr 2013 08:15
بزرگترها پسوردهای قویتری نسبت به جوانانشان انتخاب میکنند
جوانان شاید بتوانند بهتر از بزرگسالانشان با تکنولوژی کار کنند اما وقتی صحبت از انتخاب پسورد میشود، بزرگسالان ماهرانهتر عمل می کنند!
خبر آنلاین _ مطالعات جدیدی که اخیرا توسط دانشگاه کمبریج انجام شده است نشان میدهد افراد بالای 55 سال به نسبت جوانان زیر 25 سال، پسوردهای قویتری انتخاب می کنند.
یکی از متخصصان کامپیوتر به نام جوزف بونی، با تحقیق روی 70 میلیون از کاربران یاهو دریافت؛ پسوردهایی که افراد بالای 55 سال انتخاب می کنند 2 برابر قوی تر از نوجوانان و جوانان است. جالب است بدانید که این تحقیق بزرگترین بررسی بود که تاکنون بر روی امنیت پسوردها صورت گرفته است!
بونی در گزارش خود نوشته است: یک روند عمومی بین انتخاب پسورد خوب و سن کاربران اینترنت وجود دارد به خصوص در برابر جملات آنلاین که استحکام پسورد، کاملا بین دو گروه سنی جوانان و بزرگسالان متفاوت است.
او همچنین اشاره کرده است که نوع زبان هم روی قدرت پسورد نقش دارد. به طور مثال پسوردهایی که به زبان اندونزیایی انتخاب میشوند جزو ضعیفترین پسوردها هستند در حالیکه کاربران کره ای و آلمانی زبان بهترین پسوردها را انتخاب می کنند.
این مطالعات همچنین نشان میدهد افرادی که پسورد خود را تغییر می دهند به احتمال زیاد پسورد قوی تری انتخاب خواهند کرد، اما کاربران یاهو که پس از دریافت گزارش امکان به خطر افتادن اکانتشان، اقدام به تغییر رمز عبود خود می کنند معمولا پسورد قویتری انتخاب نمی کنند!
ای بس که نباشیم و جهان خواهد بود
نی نام ز ما و نه نشان خواهد بود
زین پیش نبودیم و نبد هیچ خلل
زین پس چو نباشیم همان خواهد بود
حکیم عمر خیام
*******
مردم فقط "یک بار" بايد بمونن تا موفق بشن،
ولى جمهوری اسلامی "هر بار" باید موفق بشه تا بمونه . . .
ارسالها: 642
#56
Posted: 13 Apr 2013 08:22
چند ثانیه طول میکشد تا یک پسورد هک شود؟
آیا شما هم فکر میکنید پافشاری کردن روی تعداد مشخصی از کاراکترها تنها یک توهم امنیتی و امری بیهوده است؟ پس بهتر است بدانید که این طور نیست! تعداد و نوع کاراکترهایی که در پسورد خود به کار میبرید میتوانند تفاوتهای بزرگی را ایجاد کنند
How many seconds would it take to break your password
'Strong' isn't a detailed password-rating; go for a quintillions possible combos, then add a symbol
خبرآنلاین به نقل از itworld _ انتخاب پسوردهای ضعیف و بد اندازه که به راحتی رمزگشایی می شوند متخصصین امنیت را به ستوه آورده است و آنها را وادار به توصیه دوباره درباره اهمیت امنبت پسوردهای غیر الفبایی کرده است. آیا شما هم فکر میکنید پافشاری کردن روی تعداد مشخصی از کاراکتر ها تنها یک توهم امنیتی و امری بیهوده است؟ پس بهتر است بدانید که اینطور نیست! تعداد و نوع کاراکترهایی که در پسورد خود به کار می برید می توانند تفاوت های بزرگی را ایجاد کنند.
حالا چطور باید پسورد خود را طولانی کنید؟ استفاده از یک سیمبل در بین پسوردتان امکان هک شدن مستقیم را از بین می برد. در واقع انتخاب یک لغت خاص و به کاربردن یک سیمبل در میان آن امکان کرک کردن را حتی با استفاده از جدول های رنگین کمان – مجموعهای از ترکیب عدد و الفبا که تنها در برخی از آنها سیمبل به کار رفته است - از بین می برد.
فکر می کنید زیاد کردن تعداد کاراکترهای پسورد چقدر می تواند تفاوت ایجاد کند؟
به آمار و ارقام زیر که از سایت GRC.com گرفته شده نگاهی بیندازید و به این فکر کنید که اگر شما یک کامپیوتر بودید کدامیک از این پسوردها را برای کرک کردن انتخاب می کردید؟
پسورد 6 کاراکتری: 2.25 میلیارد ترکیب احتمالی
برای کرک کردن آنلاین با استفاده از اپلیکیش های تحت وب و با هدف قرار دادن یک سایت مشخص ، در هر ثانیه هزار حدس زده می شود و در مجموع 3.7 هفته طول خواهد کشید تا پسورد شما هک شود.
کرک کردن آفلاین با استفاده از سرورها یا دسکتاب های بسیار قدرتمند در هر ثانیه 100 میلیارد حدس زده می شود و در کل 0.0224 ثانیه طول می کشد تا پسورد شما هک شود.
کرک کردن آفلاین و با استفاده از تعداد زیادی از کلاسترهای پارلل چند پردازنده ای در هر ثانیه صد تریلیون احتمال سنجیده می شود و پسورد شما تنها در 0.0000224 ثانیه هک می شود.
پسورد های 10 کاراکتری: 3.76 بیلیون ترکیب احتمالی
در حالت اول: در هر ثانیه 100 هزار حدس زده می شود و 3.7 هفته طول می کشد تا پسورد شما هک شود
در حالت دوم: 100 میلیارد حدس در یک ثانیه امتحان می شود و در کل هک کردن پسورد شما 10.45 ساعت طول می کشد
در حالت سوم: با امتحان 100 تریلیون احتمال تنها در یک ثانیه فقط 37.61 ثانیه برای هک کردن پسورد 10 کاراکتری شما کفایت خواهد کرد.
حالا ببینید که اضافه کردن تنها یک نماد چقدر کار را دشوار تر خواهد کرد!
پسورد 6 کاراکتری: 7.6 تریلیون ترکیب احتمالی
در حالت اول با هزار بار حدس زدن در ثانیه: 2.4 قرن طول خواهد کشید!
در حالت دوم: با 100 میلیارد حدس زدن در هر ثانیه 1.26 دقیقه طول می کشد.
در حالت سوم: با 100 تریلیون حدس زدن در هر ثانیه 0.0756 ثانیه طول خواهد کشید.
پسورد های 10 کاراکتری: 171.3 زتلیون (برابر با 171269557687901638419 یا 1020* 1.71)
در حالت اول با هزار حدس در ثانیه ، هک کردن این پسورد 54.46 میلیون قرن طول خواهد کشید.
در حالت دوم با 100 میلیارد بار حدس زدن در یک ثانیه 54.46 سال طول می کشد.
در حالت سوم با 100 تریلیون حدس زدن در یک ثانیه 2.83 هفته طول خواهد کشید تا چنین پسوردی هک شود.
پس بهتر است هر چه سریعتر برای خود یک پسورد 10 کاراکتری انتخاب سپس به آن یک سیمبل اضافه کنید.
ای بس که نباشیم و جهان خواهد بود
نی نام ز ما و نه نشان خواهد بود
زین پیش نبودیم و نبد هیچ خلل
زین پس چو نباشیم همان خواهد بود
حکیم عمر خیام
*******
مردم فقط "یک بار" بايد بمونن تا موفق بشن،
ولى جمهوری اسلامی "هر بار" باید موفق بشه تا بمونه . . .
ارسالها: 642
#57
Posted: 18 Jun 2013 00:53
کاشت گذرواژهای در ناخودآگاه!
محققان نرمافزاری نوشتهاند که میتواند گذرواژهای را در ناخودآگاه یک فرد بکارد و آن را به صورت ناخودآگاه نیز بازیابی کند. به این ترتیب دیگر مجبور نیستید تا برای به یاد سپردن گذرواژها خود را به زحمت بیاندازید
خبر آنلاین _ هریستو بوجینف از شما میخواهد که گذرواژهتان را فراموش کنید. به عبارت دقیقتر از شما میخواهد که در گام نخست، هیچوقت واقعا گذرواژه خود را ندانید. بوجینف، متخصص علوم رایانه دانشگاه استنفورد است که با کمک همکارانش، برنامهای رایانهای را خلق کردهاند که میتواند گذرواژهای را در ناخودآگاه یک فرد بکارد و آن را به صورت ناخودآگاه نیز بازیابی کند. این روش میتواند مثلا به یک مامور امنیتی دولتی کمک کند که فاش ساختن گذرواژهاش غیرممکن شود، چرا که مامور واقعا گذرواژه مخفی خود را نمیداند. در نهایت، ممکن است زمانی فرا برسد که استفاده از گذرواژههای ناخودآگاه برای تمام مردم عادی شود.
به گزارش پاپساینس، رام پماراجو، مدیر فنی ارشد شرکت امنیتی StrikeForce Technologies میگوید: «مشکل گذرواژهها این است که نفوذ به آنها ساده است.» دسترسی به ابزارهای لازم مانند بدافزارها برای رخنه کردن در گذرواژهها کار سادهای است. پردازشگرهای جدید و نرمافزارهای متن باز میتوانند گذرواژههای کدگذاری شده را اگر نگوئیم طی چند دقیقه یا چند ساعت، اما ظرف مدت چند روز با موفقیت بشکنند. یک گذرواژه هفت کاراکتری شامل حروف بزرگ، حروف کوچک، اعداد و نشانهها را در نظر بگیرید. 5 تا 10 سال قبل، یک رایانه متوسط به بیش از 1000 سال زمان نیاز داشت تا آن را حدس بزند. امروزه، یک رایانه خانگی میتواند این کار را در مدت 1 ماه انجام دهد. با توجه به افزایش چشمگیر قدرت رایانهها، برخی متخصصان پیشنهاد میکنند تا از گذرواژههایی به طول 20 تا 30 کاراکتر استفاده شود. اما تنبلی انسان نیز مشکل بزرگی است. چه کسی میخواهد که یک گذرواژه 30 کاراکتری را حفظ کند؟ نتیجه مطالعهای که اخیرا انجام شده است نشان میدهد که 5 درصد از گذرواژهها ترکیبی از خود کلمه "Password" هستند.
اما اگر یک فرد بتواند به صورت ناخودآگاه یک گذرواژه را یاد بگیرد، هیچگاه مجبور نخواهد بود تا برای به یاد سپردن آن خود را به زحمت بیاندازد؛ بر حسب تصادف آن را فراموش نمیکند؛ و هرگز آن را روی یک تکه کاغذ نمینویسد که دیگران بخواهند آن را پیدا کنند. اینها مزایایی هستند که بوجینف در سمپوزیوم امنیتی USENIX امسال به آنها اشاره کرده است، سمپوزیومی معتبری که وی برای نخستین بار نتایج کار خود را ارائه کرد تا نشان دهد انسانها میتوانند به طور ناخودآگاه گذرواژهها را در ذهن خود ذخیره کرده و سپس آنها را بازیابی کنند.
آموزش ناخودآگاه
در آزمایش بوجینف، شرکتکنندگان گذرواژه خود را از طریق انجام یک بازی رایانهای یاد گرفتند. بر روی صفحه نمایشگر، دایرههای سیاهی در شش ستون که با حروف S، D، F، J، K و L برچسب خورده بودند، به دنبال هم از بالای صفحه به پایین فرو میافتادند. زمانیکه یک دایره به پایین صفحه میرسید، بازیکن حرف متناظر با ستون آن را بر روی صفحه کلید تایپ میکرد. انجام این بازی که شامل حدود 4000 بار فشردن صفحه کلید بود، بین 30 تا 45 دقیقه طول میکشید. اگرچه بازیکنان این مساله را نمیدانستند، اما بازی شامل گذرواژهای از توالی 30 کاراکتر بود که بازیکنان آن را 105 مرتبه تایپ میکردند. زمانیکه بازیکنان بازی را به پایان میرساندند، میزان آگاهی آنها از گذرواژه به اندازهای بود که اندکی برایشان آشنا به نظر برسد، اما کماکان قادر نبودند که آن را تشخیص دهند و یا آن را از حفظ بگویند.
Brain Training: Researchers use a computer game to subconsciously teach passwords. The game adjusts its speed to match player performance. Courtesy Hristo Bojinov/Brain crypto research study
برای استفاده از گذرواژه، بازیکنان نسخه 5 الی 10 دقیقهای از بازی را انجام میدادند. این مرتبه، نرمافزار مقایسه میکرد که آنها با چه دقتی گذرواژه واقعی را در مقایسه با یک توالی 30 حرفی تصادفی تایپ میکنند. 71 درصد از شرکتکنندگان هنگام استفاده از الگوی گذرواژه اصلی، امتیاز بهتری را در مقایسه با الگوی تصادفی کسب کردند. زمانیکه دو هفته بعد شرکتکنندگان دوباره بازی را انجام دادند، این میزان به 61 درصد رسید.
در آینده، شاید مردم قادر باشند تا برای ورود به رایانه خود از بازی مشابهی استفاده کنند. اما بوجینوف اخطار میکند که این کار هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار دارد. به گفته وی، فرایند یادگیری برای اغلب مردم بیش از حد زمانبر است. به همین دلیل وی توجه خود را بر طراحی این روش برای استفاده در موارد فوق امنیتی متمرکز کرده است؛ کاربردهایی که در آن انجام تشریفات 45 دقیقهای آموزش گذرواژه ارزش زحمت داشته باشد.
وی پیشنهاد میکند که این سیستم را میتوان به عنوان نوعی تاییدیه ثانویه به کار برد؛ جانشینی برای سوالات امنیتی فعلی که هم اینک برای تنظیم مجدد گذرواژه پستهای الکترونیکی از آنها استفاده میشود. صرف نظر از اینکه کاربرد آن چه باشد، بوجینف میگیوید که محققان هنوز لازم است تا به سوالاتی حیاتی درباره این روش پاسخ دهند. سوالاتی مانند اینکه چطور میتوان این روش را برای استفاده افراد بیشتری اصلاح کرد؟ بهترین راه برای افزایش سرعت فرایند چیست؟ و چه مدت استفاده از گذرواژههای ناخودآگاه دوام خواهد داشت؟
پاسخ به این سوالات میتواند به تغییرات مهیج و جذابی در زمینه امنیت گذرواژهها منجر شود. راسل دیتز، مدیر فنی ارشد شرکت امنیتی SafeNet میگوید که استرانژی فعلی، امن کردن یک سیستم هم در مقابل هوش و هم ضعف انسانی است. وی میگوید: «شما میخواهید ثابت کنید که یک نفر همان شخصی که ادعا میکند هست؛ و در عین حال خود کاربران انسانی را که حلقه ضعیف این زنجیر هستند، حذف کنید» اما همانطور که تحقیقات بوجینف نشان داده تجربه انسانی شاید تنها چیزی باشد که هیچ شخص یا رایانه دیگری قادر به جعل کردن آن نیست.
ای بس که نباشیم و جهان خواهد بود
نی نام ز ما و نه نشان خواهد بود
زین پیش نبودیم و نبد هیچ خلل
زین پس چو نباشیم همان خواهد بود
حکیم عمر خیام
*******
مردم فقط "یک بار" بايد بمونن تا موفق بشن،
ولى جمهوری اسلامی "هر بار" باید موفق بشه تا بمونه . . .
ارسالها: 3080
#58
Posted: 17 Jul 2013 12:02
نکات استفاده از شبکه های Wi-Fi عمومی
امروزه استفاده از Wi-Fi hotspotها در هتلها، کتابخانهها، فرودگاهها، دانشگاهها، و سایر مکانهای عمومی رواج یافته است اما نکته حائز اهمیت ناامن بودن این hotspotها در اغلب موارد است. هنگام استفاده از hotspot به خاطر داشته باشید که اطلاعات خود را فقط برای سایتهایی که کاملاً رمزگذاری شدهاند ارسال نمایید.
شما فقط زمانی میتوانید از ایمن بودن hotspot مطمئن شوید که این hotspot زمان ورود به شبکه از شما درخواست یک کلمه عبور WPA نماید. اگر به hotspotای اطمینان ندارید، با آن شبکه مانند یک شبکه ناامن رفتار کنید.
موضوعاتی که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت عبارتند از:
- چگونگی عملکرد رمزگذاری
- مشخصات یک سایت رمز شده
- عدم ایمنی بیشتر hotspotها
- چگونگی محافظت از اطلاعات هنگام استفاده از شبکه Wi-Fi عمومی
چگونگی عملکرد رمزگذاری
رمزگذاری، عامل حفظِ اطلاعات افراد به صورت ایمن است. رمزگذاری عاملی برای جلوگیری از دسترسی افراد ثالث به اطلاعات در هنگام ارسال آن در اینترنت است. برای ارسال اطلاعات شخصی هنگام استفاده از شبکههای بیسیم، باید مراقب بود. بهترین کار ارسال اطلاعات به صورت رمز شده است.
اگر امکان این کار میسر نیست، اطلاعات شخصی خود را زمانی ارسال کنید که از یک وب سایت رمزگذاری شده استفاده میکنید و یا در حال استفاده از یک شبکه Wi-Fi امن هستید. لازم به ذکر است که اگر وب سایت رمزگذاری شده باشد، فقط اطلاعاتی که به آن سایت ارسال میشود و یا از آن سایت دریافت میشود محافظت خواهد شد، اما یک شبکه بیسیم امن تمام اطلاعاتی را که شما از طریق آن شبکه ارسال میکنید رمز خواهد کرد.
مشخصات یک سایت رمز شده
به خاطر داشته باشید که هنگام ارسال ایمیل، به اشتراک گذاری عکس و فیلم، استفاده از شبکههای اجتماعی یا خدمات بانکداری الکترونیک، شما در حال ارسال اطلاعات شخصی خود هستید.
سایتهایی مانند سایتهای خدمات بانکداری الکترونیک برای محافظت از اطلاعاتی که کاربر از کامپیوتر خود به سرور وبسایت آنها ارسال میکند از رمزگذاری استفاده میکنند.
مشخصه یک وبسایت رمز شده وجود https در اولِ آدرس آن سایت است (البته لازم به ذکر است که لزوماً وجود https کافی نبوده و باید مواظب حملات فیشینگ هم بود). برخی وب سایتها فقط روی صفحات sign-in خود از رمزگذاری استفاده میکنند و ممکن است بخشی از نشست شما را رمزگذاری نکنند؛ این عدم رمزگذاری میتواند منجر به آسیبپذیر بودن کل حساب شما شود.
عدم ایمنی بیشتر hotspotها
بیشتر hotspotها اطلاعاتی را که از طریق اینترنت ارسال میکنند رمز نمیکنند و بنابراین امن نیستند.
اگر از یک شبکه ناامن برای ورود به سایتی رمزگذاری نشده استفاده میکنید –یا از سایتی استفاده میکنید که از رمزگذاری فقط برای صفحه sign-in خود بهره میبرد- دیگر کاربران شبکه میتوانند آنچه شما میبینید و آنچه شما ارسال میکنید را ببینند. آنها میتوانند نشست شما را ارتباط ربایی کنند و از طرف شما وارد سایت شوند.
ابزارهای جدید ارتباط ربایی این کار را سادهتر کردهاند و متاسفانه کاربرانی با دانش فنی کم هم قادر به این کار خواهند بود. بنابراین مهاجم میتواند از حساب کاربری شما برای جعل هویت استفاده کند.
چگونگی محافظت از اطلاعات هنگام استفاده از شبکه Wi-Fi عمومی
چه کارهایی میتوان برای محافظت از اطلاعات خود انجام داد؟ در ادامه به برخی از این کارها اشاره میکنیم:
- هنگامی که از Wi-Fi hotspot استفاده میکنید فقط به وبسایتهایی وارد شوید و اطلاعات شخصی خود را فقط برای وبسایتهایی ارسال کنید که میدانید کاملاً رمزگذاری شدهاند. برای حفظِ ایمنی، تمام بازدیدهایی که از هر سایتی دارید باید از زمان ورود به سایت تا زمان خروج از آن رمزگذاری شده باشد.
اگر هنگام ورود به سایتی تصور کردید به سایتی رمزگذاری شده و امن وارد شدهاید، اما بعد از مدتی خود را در صفحهای که رمزگذاری نشده است یافتید، به سرعت از آن سایت خارج شوید.
- پس از ورود به حساب کاربری خود، برای مدتی طولانی در آن حساب نمانید. هر زمان که کارتان با حساب کاربری تمام شد از آن حساب خارج شوید.
- از یک کلمه عبور یکسان در چندین وب سایت استفاده نکنید. در غیراینصورت ممکن است با لو رفتن کلمه عبور، مهاجم امکان دسترسی به چند حساب کاربری شما را پیدا کند.
- بسیاری از مرورگرها، هنگام بازدید از وب سایتهای کلاهبرداری یا دانلود برنامههای مخرب به کاربران هشدار میدهند. به این هشدارها توجه کنید و مرورگر و نرمافزارهای امنیتی خود را بهروز نگه دارید.
- اگر مرتب حسابهای کاربری آنلاین خود را از طریق Wi-Fi hotspotها چک میکنید، از VPN قانونی استفاده کنید. VPNها ترافیک میان رایانه شما و اینترنت را حتی روی شبکههای ناامن رمز میکنند.
- برخی شبکههای Wi-Fi از رمزگذاری استفاده میکنند. WEP و WPA بیشترین پروتکلهای رمزگذاری برای شبکههای Wi-Fi هستند. رمزگذاری WPA از اطلاعات شما در برابر برنامههای هکِ معمول محافظت میکند، اما WEP ممکن است این کار را انجام ندهد. همچنین WPA۲ نسبت به WPA قویتر است.
اگر از شبکه Wi-Fi استفاده میکنید و مطمئن نیستید که این شبکه از WPA استفاده میکند، احتیاط کنید!
ما هم حرف های زیادی داشتیم... اما برای نگفتن!
ارسالها: 12930
#59
Posted: 8 Dec 2014 21:24
آیا اینترنت برابری و امنیت را به ارمغان آورده است؟
کنفرانس «وب آینده» که این هفته در ایالات متحده برگزار میشود به بررسی دستاوردهای اینترنت برای بشر میپردازد. در این مطلب قصد داریم به این موضوع بپردازیم که آیا شبکه جهانی اینترنت توانسته به ارزشهای اولیه خود که بر اساس آنها شکل گرفت دست یابد یا خیر.
در این مطلب به بخشی از کتاب Internet is Not the Answer میپردازیم که ماه آینده منتشر خواهد شد.
بدون شک همزمان با پنجاهمین سالروز تولد شبکه جهانی اینترنت میتوان چنین نتیجه گرفت که شبکه جهانی اینترنت یک انقلاب دیجیتال تمامعیار را رقم زده و معادلات بازارهای مالی در سراسر جهان را دستخوش تغییرات بنیادین کرده و روز به روز بر ارزش آن افزوده میشود. کمتر دستاوردی را میتوان یافت که چنین تأثیر عمیقی بر زندگی بخش گستردهای از جامعه بشری داشته باشد.
اما بگذارید یک سؤال را مطرح کنیم. آیا اینترنت که روز به روز وسیعتر میشود و بسیاری از صنایع و بازارهای پر رونق را با مشکلات عدیده مواجه کرده سودی هم برای جامعه داشته است؟
احتمالا متوجه شدهاید که صنایعی نظیر رسانه، حمل و نقل، بهداشت و سلامتی، آموزشی و حتی بازارهای مالی و تجاری شدیداً تحت تأثیر نفوذ اینترنت قرار گرفته و در برخی از کشورهای جهان نیز گوی رقابت را دو دستی تقدیم این حریف قدرتمند کردهاند.
هر روز خبرهای بی شماری مبنی بر اینکه رسانههای صوتی و تصویری، شرکتهای فعال در حوزه آموزش و به طور کلی بسیاری از کسب و کارها مشتریان خود را از دست دادهاند، به گوش میرسد و رقبای اینترنتی آنها روز به روز بر تعداد کاربران و مشتریان خود میافزایند.
به عقیده نگارنده کتاب مذکور، انقلابی که اینترنت به پا کرده حداقل در زمان حال نتوانسته نیازهایی را که بر مبنای آن شکل گرفته، محقق سازد. در ادامه به ۱۰ مورد از خصوصیاتی میپردازیم که همزمان با گسترش اینترنت رشد کردهاند و این شبکه جهانی را از مسیر اصلی خود منحرف ساختهاند.
یکی از اهداف اولیه در زمان شکلگیری اینترنت توزیع مجدد قدرت و ثروت در بین آحاد جامعه بود به گونهای که حداکثر مردم از قدرت و ثروت به اندازه یکسان برخوردار باشند. اما به جای رسیدن به این نقطه، شرکتهایی پا به عرصه گذاشتند که لقب شگفتانگیزترین کمپانیهای قرن ۲۱ را به دوش میکشند. عموم این شرکتها انحصار طلب بوده و حداکثر بهرهبرداری از اینترنت را برای خود طلب میکنند. گوگل و آمازون را میتوان نمونهای از این شرکتهای اینترنتی دانست.
به جای ایجاد شغل بیشتر و فعالیت میلیونها نفر در سراسر جهان، استارت آپهایی به وجود آمدهاند که با برخورداری از حداقل تعداد کارمند میلیاردها دلار درآمد کسب کردند. شرکتهای تازه تاسیس با درآمد بیش از ۱۹ میلیارد دلار همانند واتساپ و ویچت که تعداد کارمندانش کمتر از ۵۵ نفر است نمونهای از نقض هدف ایجاد شغل بیشتر هستند.
پس از آنکه ادوارد اسنودن، کارمند سابق آژانس امنیت ملی آمریکا با افشاگریهای خود، اسارا پشت پردهی دولت آمریکا را برملا کرده و دنیای مجازی بسیاری از کاربران اینترنت را دگرگون ساخت، بسیاری از مردم دریافتند که اینترنت آنقدرها هم که فکر میکنند، امن نیست. هماکنون تقریباً بخش گستردهای از کاربران اینترنت میدانند که بسیاری از دولتها و شرکتهای خصوصی در همه حالات در حال جاسوسی از آنها هستند.
برخلاف شعار دموکراتیزه کردن ثروت و توزیع عادلانه آن، اقتصاد حکمفرما بر منطقهای نظیر درهی سیلیکون با هزاران شرکت تازه تاسیس به ارزش چند صد میلیارد دلار نظیر Airbnb به خوبی نمایانگر این موضوع است که شکاف میان فقیر و ثروتمند نه تنها از بین نرفته بلکه روز به روز بیشتر میشود.
با وجود به وقوع پیوستن یک رنسانس (نوزایی) فرهنگی، موضوعاتی نظیر دزدیهای آنلاین و تولید محتوای غنی و رایگان به وسیله وبلاگ نویسی و شبکههای اجتماعی و همچنین رسانههای دیجیتالی باعث نابودی کسب و کارهایی همچون موسیقی، روزنامهنگاری، عکاسی و حتی نشر کتاب شده است. این موضوع به یک منطقه خاص اختصاص ندارد و حتی در کشورمان نیز به خوبی قابل تحقیق و بررسی است.
با گسترش دموکراسی و نقش مردم در قدرتمند کردن دولتها و کشورها شبکههای مجازی نظیر Reddit و 4Chan با قابلیت مخفی کردن هویت کاربران این روزها به وسیله میلیونها نفر از سراسر جهان تغذیه شده و این رسانهها را به رایگان قدرتمندتر میسازند.
گسترش استفاده از شبکههای اجتماعی نظیر فیسبوک و توییتر این امکان را به همگان داده تا به رایگان خود را تبلیغ کنند و عقاید خود را به گوش همگان برسانند. علیرغم برخورداری از ویژگیهای مثبت متأسفانه موضوعاتی نظیر خشونت گرایی، پخش محتوای غیر اخلاقی و قدرت طلبی به بخش جدانشدنی این شبکهها تبدیل شدهاند. به عنوان مثال میتوان به این نکته اشاره کرد که در حال حاضر گروه تروریستی داعش این روزها حداکثر استفاده از شبکههای اجتماعی را در دستور کار خود قرار داده و همزمان با نشر عقاید تروریستی، اقدام به جذب نیرو از سراسر جهان، حتی کشورهای بسیار پیشرفته میکند. قطعاً با پرداخت میلیونها دلار به رسانههای صوتی و تصویری معمولی نمیتوان به چنین هدفی دست پیدا کرد. در حال حاضر داعش و بسیاری از گروههای تروریستی به رایگان و بدون پرداخت حتی یک ریال به صورت گسترده از شبکههای اجتماعی به نفع خود استفاده میکنند.
برخلاف اینکه بسیاری از اندیشمندان معتقدند پیشرفت اینترنت و پیرو آن فناوری باعث اعتلای فرهنگی جوامع میشود اما مشاهده میکنیم که به وجود آمدن شبکههای اجتماعی نظیر اینستاگرام و گسترش گرفتن عکسهای موسوم به سلفی حس خودپرستی و نارسیسم را به صورت غیر مستقیم در بسیاری از جوانان برانگیخته است. این افراد بیآنکه بدانند، در دام خودپرستی افتاده و سطح فرهنگ کشورهای خود را تا حد زیادی به چالش کشیدهاند.
نظریه به اشتراک گذاری ثروت در ابتدا بسیار جذاب و آرمانی به نظر میرسید حال آنکه در شرایط فعلی این اقتصاد اشتراکی تبدیل به اقتصاد شخصی شده است. سرویس Uber که به منظور تسریع در امور حمل و نقل به وجود آمده ظرف مدت کوتاهی بالغ بر ۱۸ میلیارد دلار پول روانه حسابهای بانکی مالک اصلی آن یعنی تراویس کالانیک کرده است. این بدان معنی است که اقتصاد جمعی در حال نابودی و تبدیل شدن به اقصاد فرد محور است.
به راه افتادن یک موج عظیم جهانی، صدها میلیون نفر در سراسر جهان را وادار میکند بیآنکه بدانند، به صورت رایگان برای کمپانیهای داده محور نظیر تامبلر و پینترست کار کنند. این کمپانیها اما با افزایش میزان دادههای موجود در سرویسهایشان روز به روز بر ثروت خود میافزایند.
اینترنت امروز دچار انحطاطی عمیق شده است. با وجود تولید ثروت، اقتصاد دیجیتال محور به طور لجام گسیخته و به آرامی در حال فقیرتر کردن بسیاری از ماست. به جای ایجاد کار بیشتر اینترنت منشاء بسیاری از بیکاریها شده است.
به جای گسترش برابری و عدالت اجتماعی، شکافی عمیق میان طبقه ثروتمند و فقیر به وجود آمده که روز به روز در حال گسترش است. دنیای امروز ما به کمک اینترنت به جای تبدیل شدن به مکانی بهتر برای زندگی به قفسی شیشهای تبدیل شده که تمامی اعمال شخصی و محرمانه نیز از چشم هیچکس پوشیده نیست. حریم خصوصی رفتهرفته معنای خود را از دست میدهد. به جای گسترش فهم و شعور، اینترنت تبدیل به مکانی شده که بسیاری از اقشار کم سواد جامعه در آن به اظهار نظر میپردازند و به نشر بیسوادی و بی فرهنگی دامن میزنند.
اما چه اتفاقی در حال وقوع است؟ ما اکنون شاهد پنجاهمین سالگرد تاسیس اینترنت هستیم و طبق پیشبینیها تا سال ۲۰۳۹ یعنی ۲۵ سال بعد تقریباً تمامی افراد جهان به این شبکه جهانی خواهند پیوست و به طور ممتد از آن استفاده خواهند کرد.
چیزی که اکنون شاهد آن هستیم، یک عقبگرد اساسی است. شرکتهای انحصار طلب نظیر گوگل، فیسبوک و آمازون اهرمهای اصلی اقتصاد در سطح جهان را در دست گرفتهاند. چیزی که اکنون بشر به آن محتاج است، جامعهای مبتنی بر شبکههای ایمن است که به جای در نظر گرفتن شهروندان به چشم کارگران مدرن و رایگان، آنها را ثروتمندتر سازد. حس مسئولیت پذیری باید جای حقوق را بگیرد.
و مهمتر از همه آنکه به اینترنتی نیاز داریم که به جای ثروتمند کردن برخی از کارآفرینان مسئولیت ناپذیر درهی سیلیکون، تمامی انسانها را از سود سرشار این شبکه بزرگ بهرمند سازد.
به راستی آیا این خداوند است که انسان را آفریده است یا عکس آن؟؟